China en de VS: escalatie of Realpolitik?

Gevaarlijke toename van geopolitieke spanningen

Terwijl alle ogen gericht zijn op de oorlog in Oekraïne voltrekt zich elders een proces met ingrijpende gevolgen. China verandert in sneltreinvaart van een emerging market met massale westerse investeringen tot een antiwesterse, naar hegemonie strevende totalitaire staat. Biden kiest voor escalatie tegenover Rusland en China, in plaats van Realpolitik. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling die tot WO III kan leiden. Hopelijk zal een nieuwe president van de VS het tij nog kunnen keren en via een minimale understanding met Rusland en China komen tot een nieuwe, veiliger wereldorde. Een column van Johannes Vervloed.

Op 6 oktober wordt het twintigste congres van de Communistische Partij van China (CCP) gehouden. De verwachting is dat partijleider Xi Jinping voor een derde termijn wordt herkozen. Hij is de eerste Chinese leider na Mao Zedong (1949-1976) en Deng Xiaoping (1970-1997) die deze ‘eer’ te beurt valt. De grondwet, die een maximum van twee termijnen van vijf jaar stelt, moet er voor worden gewijzigd. Sinds Xi’s aantreden als secretaris-generaal van de CCP in 2012 is er geleidelijk aan een einde gekomen aan de ‘open deur’-politiek van Deng Xiaoping. Hoewel het proces dat Deng in gang had gezet – economische vooruitgang moet gepaard gaan met politieke hervorming – al onder Hu Jintao (2004-2012) was vastgelopen, vond de zichtbare omslag pas plaats tijdens het regime van Xi en het presidentschap van Donald Trump, die China beschuldigde van vals spel en een handelsoorlog ontketende.

Niet alleen extern is China met Xi Jinping een andere weg ingeslagen. Ook intern kwam er een einde aan het relatieve open deur-beleid. Onder het mom van corruptiebestrijding schakelde Xi zijn concurrenten uit en toverde hij het land om tot een heuse politiestaat. De islamitische Oeigoeren in China werden daarvan het slachtoffer, Hong Kong verloor in rap tempo zijn democratische structuren en relatieve zelfstandigheid en de Chinese bevolking wordt langzaam maar zeker onderworpen aan een puntensysteem voor “goed” en “slecht” – volgens de normen van de CCP – gedrag.

 

Decoupling

De handelsoorlog die president Trump was gestart leidde al snel tot een einde aan de Amerikaanse investeringen in China en het omleiden van handelsstromen, bekend geworden onder de naam decoupling. De Europese Unie, met Duitsland voorop, aarzelde in eerste instantie om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. De EU sloot in 2020 zelfs een Investeringsbeschermingsverdrag met China. Op een gegeven moment gingen ook de ogen in Europa open en werd het Chinese firma’s moeilijker gemaakt in de EU voet aan de grond te krijgen. De uitrol van 5G werd niet langer aan Chinese bedrijven gegund en het Investeringsbeschermingsverdrag werd niet geratificeerd. Ook in China zelf volgden de Europese bedrijven na enige tijd het Amerikaanse voorbeeld, inclusief Nederlandse ondernemers.

 

Hegemonie-streven

De decoupling staat niet op zichzelf. Men is in het Westen gaan inzien dat China onder Xi Jinping andere ambities koestert dan alleen economische dominantie. China streeft naar een hegemoniale rol in de wereld. Het tracht het Westen en met name de VS ook op politiek – en defensiegebied naar de kroon te steken. Het Belt & Road Initiative is niet slechts economisch van aard. Het heeft een duidelijk politiek doel. China wil de landen die ‘meedoen’ politiek aan zich binden en losweken van de verbintenis met de VS.
Het duidelijkst manifesteert zich deze Chinese quest in de Stille Oceaan. Met de Salomonseilanden sloot China al een defensieverdrag.

De VS laten zich bij dit alles niet onbetuigd. Het hegemoniale streven van China wordt beantwoord met tegenreacties. Zo heeft president Biden in 2021 het QUAD-overleg over defensie-aangelegenheden met India, Japan en Australië nieuw leven ingeblazen . Volgende week zijn alle Stille Oceaan-staten (voor het eerst) in Washington uitgenodigd voor een Conferentie.

 

Taiwan

De relatie tussen China en de VS zou een gevaarlijk dieptepunt kunnen bereiken indien China Taiwan aanvalt. Eenzelfde scenario zou zich kunnen ontwikkelen als bij de inval door Rusland in de Oekraïne. Het zou ook het einde betekenen van de handelsrelaties tussen het Westen en China. De import van goedkope producten uit China zou wegvallen met een dito prijsverhoging van deze producten als gevolg. Gedeeltelijk zullen andere Aziatische landen het wegvallen van de Chinese productie kunnen opvangen, maar niet volledig.

 

Machtsblokken

Maar het gaat verder dan het verdwijnen van handelsrelaties tussen China en het Westen. China zal via het Road & Belt- project andere handelspartners zoeken en de transacties is yuan in plaats van dollars afrekenen. Het zal (samen met Rusland) een eigen financieel systeem opzetten – is daar al mee bezig overigens – en met alternatieven komen voor SWIFT, het SPFS, alsmede een Mir-bankkaartbetalingssysteem – gekoppeld aan het Chinese Union Pay-systeem – , te gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen en overboekingen. De wereld zal uiteenvallen in blokken, niet alleen in handels-, maar ook in politieke en defensieblokken. We zien een dergelijke ontwikkeling al gedeeltelijk plaatsvinden.

 

Is dit tij nog te keren?

Ik vrees dat in ieder geval onder Biden er geen de-escalatie zal plaatsvinden. Biden – lees: de Democraten – drijft zowel de relatie met Rusland als met China op de spits. Met Poetin door de ononderbroken en reeds verder opgevoerde wapenleveranties aan Oekraïne en met Xi Jinping door af te wijken van het traditionele VS-beleid tegenover Taiwan. Het strategische dubbelzinnigheidsbeleid is verlaten. Al twee keer heeft Biden gezegd dat de VS Taiwan zullen verdedigen in het geval van een Chinese aanval. De VS onder deze president beheerst de Realpolitik van Kissinger niet meer. Niet langer wordt getracht conflicten op te lossen op een manier waarmee beide partijen kunnen leven. Poetin wordt door Biden openlijk een moordenaar genoemd en Xi Jinping een genocidepleger op de Oeigoeren.

Het gaat er niet om of Biden gelijk heeft; Poetin is een moordenaar en Xi Jinping geeft niets om de Oeigoeren. Maar met een dergelijke openlijke agressieve houding los je geen conflicten op, wordt er geen Realpolitik-compromis gevonden. Integendeel, op deze wijze kan een regionaal of zelfs lokaal conflict snel uitgroeien tot een groter conflict en wellicht zelfs tot WO III. Het is de bekende Thucydides Trap.

 

Trump

Ik ben ervan overtuigd dat de Oekraïne-oorlog onder Trump nooit zou zijn begonnen. De voormalige president van de VS zou nooit hebben toegestaan dat Oekraïne lid van de NAVO werd. Hij zou de adviezen van Kissinger serieus hebben genomen. Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Brzezinski schrijft: “The Russian invasion in 2022 would likely have been averted had Biden agreed with Putin’s demand at the end of 2021 to end NATO’s eastward enlargement.” Met China zou Trump het eveneens op een akkoordje hebben gegooid. Hij speelde het spel hard, begon een handelsoorlog met China, maar duidelijk met als doel om China te dwingen zich wel aan de spelregels van internationaal handelsverkeer en aan investeringsbescherming te houden. Niet om de relatie te verbreken.

Het gevolg van de opstelling van Biden is dat er een einde komt aan de globalisering die ons ‘netto’ meer voordelen dan nadelen heeft gebracht, in casu meer welvaart. De wereld valt in machtsblokken uiteen en de producten voor de consument in het Westen worden (veel) duurder. Voor de goede orde: hiermee is niet gezegd dat een andere Amerikaanse president de ambities van respectievelijk Poetin om het Sovjetrijk te herstellen en van Xi Jinping om China een hegemoniale rol in de wereld te laten spelen had kunnen voorkomen.

 

Containment

Maar wel had hij of zij wellicht, zoals vele presidenten dat eerder hebben gedaan, een effectieve containment-politiek kunnen voeren. Dat wil zeggen: niet de relaties met Rusland en China verbreken, met als winst het behoud van de voordelen van de globalisering en tegelijkertijd de twee grootmachten te verstaan geven dat er ‘rode lijnen’ zijn, dat er grenzen zijn die niet overschreden kunnen worden. En voldoende middelen inzetten om de rode-lijnen-politiek geloofwaardigheid te geven. Zoals de Realpolitiker pur sang Theodore Roosevelt zei: “Speak softly but carry a big stick.”

In de woorden van Kissinger: “Voor de algemene behoeften van de wereld is het dus van belang dat de Verenigde Staten en China hun vijandige relatie afzwakken. Dat kan door te erkennen dat, als zich een situatie als in de Eerste Wereldoorlog voordoet waarbij een conflict uitbreekt, de gevolgen ernstiger zullen zijn dan toen. Hoe een bestaande vijandige relatie te combineren met de noodzaak van samenwerking in economische zin is dus een grote uitdaging voor beide regeringen. China zal zijn relatie met Rusland opnieuw moeten analyseren, omdat het bij het aangaan ervan niet kon verwachten dat deze zich zou ontwikkelen in de richting waarin zij zich heeft ontwikkeld. En het zal ook belangrijk zijn voor de Verenigde Staten om verder te gaan dan hun beoordelingen van vijandelijke betrekkingen. De Verenigde Staten en China verkeren in een lelijke confrontatie deels als gevolg van de evolutie van de economieën en deels als gevolg van de evolutie van de ideologieën. Dit moet worden omgezet in iets dat verenigbaar is met de wereldorde”.

In november zijn er midterm-verkiezingen in de VS, voor het Huis en een deel van de Senaat. Het is een opmaat naar de presidentsverkiezingen van 2024, een gelegenheid waarbij een nieuwe president – hopelijk met een Realpolitiek kompas – kan worden gekozen. Wellicht kan hij of zij het tij nog keren en voorkomen dat de wereld definitief uiteenvalt in machtsblokken, die elkaar naar het leven staan.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Klopt allemaal maar de EU steunt het beleid van de VS blindelings en doet hetzelfde inzake Oekraïne.
Thucydides beschrijft aan het begin van de Pelopponesische Oorlog hoe de Atheners een eiland willen innemen vanwege de strategische ligging. De eilandbewoners proberen de Atheners af te weren door hen te dreigen met de wraak van de goden. Waarop de Atheners antwoorden dat de wil van de goden hen onverschillig laat.
Hetzelfde doet de EU en de Europese regeringen inzake migranten en Putin. Veel geblaat over mensenrechten en internationale normen – maar al dit moreel superieure geblaat verandert niets aan de werkelijkheid op de grond.
Het maakt de moslim migranten niet plotseling fijne landgenoten die democratie en homo’s en vrouwen respecteren op dezelfde manier als autochtonen dat doen.
En Putin interesseert het niet hoe de EU internationale verdragen uitlegt, want toen de akkoorden van Minsk moesten worden nageleefd vond de EU dat ook niet belangrijk.
Conclusie: als je zelf voortdurend machtspolitiek bedrijft onder het mom van mensenrechten en internationale afspraken, zal je vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, de VS verliezen hun supermachtstatus en we gaan naar een multipolaire wereld zoals meerdere malen is aangekondigd door Poetin, Xi en Modi. Continentaal Europa zou er goed aan doen om aan te haken bij die trein, maar met de EU als ultieme puppets van de VS gaat dat niet gebeuren. Verder ligt het Belt and Road initiatief de laatste tijd wat stil vanwege de economische problemen in China (lees: geen geld), maar het lijdt geen twijfel dat er geopolitieke belangen meespelen en het geen altruïstisch initiatief is. Daar hebben de Amerikanen zelf evenmin last van gehad als er weer een land door het IMF ‘geholpen’ moest worden. Ook een niet aflatende stroom van regime change activiteiten doet niet direct sympathiek aan. Persoonlijk twijfel ik er niet aan dat Nord Stream 2 is opgeblazen door de Amerikanen. Ze hadden het al min of meer aangekondigd en er moet voorkomen worden dat de economische kracht van groter Duitsland samenkomt met de grondstoffenmacht van Rusland. Net zoals China en Rusland niet mogen samenkomen. Allemaal conform de Heartland theorie van Halford Mackinder. Maar goed, dat soort spelletjes horen bij de supermachtstatus. Het is nooit anders geweest.

Ten slotte, dat puntensysteem gaan we hier ook krijgen. Bereid je er maar op voor.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Youp
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dat puntensysteem gaat mislukken om nogal voor de hand liggende redenen. Als mensen bang moeten worden gemaakt om ze dingen te laten doen, is het debacle niet ver weg

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

U kunt dat zien bij de invoering van het corona paspoort.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Beschouw het hele Corona-circus voor wat het was: Een mooie gelegenheid om dingen die semi op de plank lagen eens lekker uit te proberen. Niet omdat het moest, maar om dat het kon.

Toen zo langzamerhand ook voor de wat meer volgzame lieden duidelijk werd, dat A) de daadkrachtig voorgestane maatregelen niet effectief waren, B) Covid-19 in zijn immer muterende hoedanigheid geen grim reaper was en C) de totalitaire aanpak minder goed te combineren was met de noodzaak/wens leuk te consumeren, zijn alle fijne tool kit voorzieningen niet ritueel verbrand of hun bedenkers smadelijk verjaagd.

Nope, die zijn stilletjes achter hun spreadsheets, algoritmes en nudging instrumentaria terug gekropen om de volgende keer echt ‘no mister nice guy’ uit te pakken. Apenpokken was toch heel erg, weet u nog wel. Alle maatregelen zijn in meer permanente wetgeving verankerd en kunnen à volonté geactiveerd worden.

Actie van de boerkes ondersteunen: Ook uw bankrekening kan best wel lang geblokkeerd worden Canada-style. U beschikt niet over het juiste gezondheidspapier: Geen entry voor u via de airport. U hebt een menig die niet zo goed valt bij de goegemeente: U bent een akelige radikalinski en u staat op onverifieerbare lijsten.

Acht u het laatste onwaarschijnlijk: Praat eens met een toeslagenouder.

Ook al wordt het geen puntensysteem, met knijp en piep beleid en nog een jaartje lastenverhoging en hyperinflatie zit u waar uw beteren u kennelijk zo graag willen hebben zitten.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

China is niet anti westers geworden. Sinds Mao was China anti westers en daar is nooit enige verandering in gekomen. Dat was wensdenken van vooral de Amerikanen.
Die hoopten dat China zijn economie zou veranderen naar een westers model. Maar China was communistisch en zal communistisch blijven. Daarom werkt hun economie ook niet.
Trump zag dat..
Als communisten een economie gaan runnen kun je wachten op de problemen die gaan komen.
Dat is de situatie waar we nu in zitten. Om de aandacht af te leiden bedreigen ze nu Taiwan en die bedreiging is uiterst reëel. Net als de kans dat China economisch instort. De vraag is wat het eerst gebeurt.
Ook is het zo dat de bevolking al stevig aan het morren is. Voor Chinese begrippen ongekend.

John Zoetebier
John Zoetebier
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als China geen economische grootmacht was dan zou de US er geen seconde tijd aan besteden. Het PPP (Purchase Power per Person) was als in 2017 in China groter dan in de US.
Je moet vooral ook eens kijken naar Youtube videos van alle tentenkampen op straat in alle US steden.
US is hard op weg een derde wereld land te worden.
Kijk maaer eens naar deze video, dan begrijp je waarom de US helemaal in paniek is.
BRICS x European Union – Nominal GDP (1960-2027) bij

piet12345
piet12345
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toch wel bijzonder dat er overal chaos uitbreekt, je zou bijna gaan denken dat het is gepland …..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Chaos theorie.
Als een vlinder in Vietnam plotselig opvliegt, veroorzaakt de vleugelslag op de lange duur een orkaan die landen lam legt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren
Elly de Waard
Elly de Waard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Volstrekt juiste analyse. Maar ik vrees met grote vreze dat het tij al te ver gekeerd is.

Ben
Ben
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

tja, mensen, die zitten te slapen en maken een verhaal ervan omdat ze niet willen veranderen, gemak dient de mens.
China is nooit open geweest en hoe China gegroeid is verklaard ook de ommezwaai.
lekker zitten dromen en waarschuwing van mensen die er gewoon en gewerkt hebben in de wind slaan.
singalen die in de werld zichtbaar zijn negeren.
Rusland en Chian hebben beide een zelfde expansie drift, hoe deze is verpakt dat is anders.
Beide blokken hard lachend over de de hoger opgeleiden en de universiteten in het westen met hun open deur poltiek en weggeven van essentiele kennis.
het pacifiamse dat hoog tijd voert. Legers opgedoekt en all eessentiele infrastructuren open gezet via internet of uitbesteed in landen als bijvoorbeeld China, India
Het Overheden die onder verkeerde ambities alle kapot maken van de lokale infrastructuur omdat ambachten als vieswerk wordt bestempeld. Ambachtswerk is iets waarmee Nederland grote geworden is.
Alles weggeven en wegdoen omdat kennis economie goed is en afspraken op papier staan enm daar wordt door iedereen aangehouden. lessen uit het verlende nworden vergeten en zo ook nu weer het geval
Ukraine de garantie heeft gekregen van onder andere Rusland om de integriteit te beschermen en daardoor haar kernwapen arcenaal afbouwde
De gevolgen van dit alles de gevolgen zie je nu steeds duidelijker.
energie zijn we afhankelijk, geen leger meer om onze belangen te verdedigen 18 leasede tanks is niet 800 eigen tanks die we hadden warvan de meeste nu aan het front staan als de berichter kloppen en gezien worden al moderne state of the art.
voedsel zijn wij afhankleijk geworden van ander landen.
Oogkleppen op dat heeft men omdat de droom mooi is maar de werkelijkheid is hard en anders.

Arie
Arie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het eerste dat Trump deed na zijn verkiezingsoverwinning was China aanpakken. Trump werd erom gehaat in de MSM; maar hij had gelijk. En passant nam hij ook Turkije, Iran en Noord Korea even onder handen, wat overigens uiteindelijk leidde tot onderhandelingen met Noord Korea. Niet zo vreemd overigens; ook in Israël waren het doorgaans de “haviken” die het makkelijkst verdragen sloten met de Arabieren. Omdat “haviken” gerespecteerd worden; “duiven” worden opgegeten.

Het was ook Trump die de wet veranderde waardoor Pelosi naar Taiwan kon vliegen.
Trump waarschuwde Merkel (en de EU) meermaals dat we te afhankelijk werden van Russisch gas. Trump eiste ook van west Europa dat we aan onze NAVO-verplichtingen zouden voldoen.

Achteraf kunnen we best stellen dat Trump ontzettend vaak gelijk had.
En dat gelijk haalde hij doorgaans zo provocatief mogelijk, zie de volwaardige erkenning van Israël en Taiwan.

Onder Trumps regering is Oekraïne niet binnen gevallen. Wel onder Obama (2014) en Biden (2022). Dat heeft volgens mij alles te maken met het gezag dat Trump uitstraalde, als onberekenbare Wereldleider. Die het niet uitmaakte hoe de rest van de wereld over hem dacht; als ze maar wisten dat de VS de baas zijn.

Daarom zie ik Bidens steun aan Oekraïne en Taiwan als ontzettend MAGA; Trump had het net zo aangepakt gok ik. En terecht. We moeten als Westen niet langer over ons laten lopen door agressieve dictators.

Inge-Willem Noordergraaf
Inge-Willem Noordergraaf
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Was Trump er nog maar, of iemand met vergelijkbaar verstand ipv de debiele-demente Joe B…

Inge-Willem Noordergraaf
Inge-Willem Noordergraaf
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dan moet ik het artikel toch eerst kunnen lezen. Deze pop-ups zijn een beetje irritant.
OK maar nu heb ik het gelezen, en mijn ervaring sluit aan bij de coronakomedie die in China weer extra hevig wordt opgevoerd. Eerder dit jaar kreeg ik als technisch wetenschapper een invitatie voor een congreslezing op mijn vakgebied. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt nu naar China te gaan – een collega van mijn broer zat onlangs 2 maanden min of meer opgesloten in zijn appartement, kon alleen eten bestellen on-line en had alleen contact via (afgeluisted!?) internet met zijn familie. Ik meen dat dat in Sjanghai was – maar dat kan overal in China zo maar ineens gebeuren blijkbaar. De datum van het congres werd ook twee keer verplaatst met excuses van de organisatoren, ‘due to the epidemic situation’. Dan weet je gegoeg! Maar ik kon een video opnemen die daar gedraaid is, en dat was de enige optie voor mij in deze situatie om toch iets te presenteren op een op zich professioneel goede conferentie!

John Zoetebier
John Zoetebier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel zou zo uit de propaganda machine van de US State Department kunnen komen. Let wel, de US State Department heeft een jaarlijks budget van 500 miljoen dollar om leugens en een smeer campagnes over China te verspreiden.
De werkelijke agressor zijn de USA met meer dan 850 militaire bases over de hele wereld. Sinds 1991 zijn er meer dan 100 militaire interventies geweest of overal worden marionettenregeringen ingesteld.

Laten we het eens een keer omdraaien. Hoe zou Nederland het ervaren als vanaf Engeland, België en Duitsland kernraketten gericht zijn op Nederland?
Dat is namelijk de positie waarin China zich bevindt. Om het nog erger te maken is er ook nog een tweede ring van kern raketten op China gericht en dan nog een paar.
Het is krankzinnig om economische samenwerkingsverbanden met China te bestempelen als het willen van wereldhegemonie. Dat is namelijk precies wat de US doet met hun continue verdeel en heerspolitiek.

Wat de decoupling betreft, dat zal met name Europa treffen als een kanonskogel. De EU heeft dan alleen nog de US als handelspartner en ik ben heel erg benieuwd of dat gaat bevallen, gezien de manier waarop de US afrekent met iedereen die hun positie bedreigt.

Europa, loop niet aan het handje van de US de afgrond in!
Ik zou iedereen willen adviseren om eens naar een paar YouTube videos van Prof Mearsheimer te kijken zoals bijvoorbeeld:
Can China rise peacefully? John Mearsheimer | Tom Switzer bij https://www.youtube.com/watch?v=YsFwKzYI5_4

Dat geeft je een ontnuchterende kijk op hoe de US naar Europa kijken.
Spoiler alert: de US hebben geen hoge pet op van Europa.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goede beschouwing. Dat de wereld in machtsblokken vervalt moge duidelijk zijn, het wordt al jaren door met name Indiase en Aziatische deskundigen voorspeld. Helaas is de westerse pers hier blind voor en ondersteunt ze volledig de oorlogspropaganda daar waar in mijn ogen juist ingezet zou moeten worden op diplomatie. Het zijn roerige tijden.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag die Vervloed impliceert is welk kamp kiest Nederland ?
Liz Truss is de stuntelende PM van de UK.
De UK met haar Great Game is de nummer 1 protagonist van de Heartland theory van Halford Mackinder en de Amsterdammer Nicholas J. Spykman en de The Grand Chessboard van Zbigniew Brzezinski.
De twee blokken US-UK vs Rusland-China spelen met elkaar een geopolitiek machtsspel ten koste van de landen in de EU.
De EU wordt de facto geleid door milieu fanatici Frans Timmermans en Diederik Samsom beiden geloofsgenoten van John Kerry. en beiden betrokken in de start van de burgeroorlog 2014 in oekraine en Timmermans met Guy Verhofstad en Hans van Baalen een hoofdrolspeler.
Terug naar de vraag.
Nederland als main hub voor olie en gas is tanende dus Nederland moet meer eigenmachtig aan een nieuwe en onafhankelijke soevereine positie in de internationale arena werken.
Maar daarvoor moet ook de hele Haagse clerus verdwijnen die hun tijd verbeuzelen met paleisrevoluties.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x