De chantagemacht van Poetin

Verovering Donbas zal einde Oekraïne-oorlog inluiden

Of we het nou leuk vinden of niet, Poetin heeft de westerse wereld in zijn greep. Als hij wil kan hij de westerse economie volledig ruïneren. Zonder Russische olie – en dan laten we de gasleveranties nog erbuiten – kunnen de olie- en gasprijzen wel verviervoudigen. Dat zou schokeffecten genereren die de westerse economie in een diepe recessie zouden storten. Poetin weet dit en de NAVO weet dit ook. Een analyse van Johannes Vervloed.

Op meesterlijke wijze speelt de Russische dictator zijn troefkaart uit. Hij draait de olie- en gaskraan net zo ver dicht als nodig is om het Pentagon af te houden van de levering van te moderne en dodelijke wapens aan Oekraïne. Ondertussen komt zijn doel, de verovering van de Donbas, steeds dichterbij.

 

Voortgaande discussie

De discussie over hoe te reageren op de Russische invasie in Oekraïne is nog niet beslist. De overheersende gedachte in de westerse wereld is dat zo’n flagrante schending van het internationale recht niet getolereerd mag worden en dat alles gedaan moet worden om de agressor terug te dringen. In deze visie bevinden zich zelfs prominente Amerikanen die Poetin een lesje willen leren en de oorlog niet tot het Oekraïense grondgebied willen beperken.

 

Standpunten

De standpunten van westerse politici en commentatoren over de aanpak van de Oekraïne-crisis kennen een breed spectrum. Angst voor escalatie met inzet door Rusland van tactische nucleaire wapens wordt door sommigen weggewuifd met het argument dat ook Poetin geen Derde Wereldoorlog wil riskeren. De meerderheid in deze groep wil echter niet zo ver gaan en betuigt zich voorstander van het leveren van wapens aan Oekraïne en het gebruik van sancties om Rusland te treffen.

Aan de andere kant van het spectrum zitten Realpolitici als Henry Kisssinger, die beseffen dat je een nucleaire grootmacht als Rusland niet kunt verslaan en dat de oorlog slechts beëindigd kan worden door op de één of andere manier met Poetin tot een understanding te komen over een wapenstilstand. In deze gedachte is dat het maximaal haalbare. De methode van wapenleveranties en sancties zal in deze visie niet tot een overwinning kunnen leiden. Hooguit tot verlenging van de oorlog met alle ellende van dien, met enorm veel slachtoffers en een volledig kapotgeschoten land.

 

Realpolitik

Het verwijt aan de lijn-Kissinger, dat het in de eenentwintigste eeuw niet acceptabel is dat een land een ander land binnenvalt, is vanuit een internationaalrechtelijk en vanuit een moreel standpunt te billijken. De realiteit is echter dat facts on the ground nog steeds met militaire middelen gecreëerd worden. Ook is het zo dat een grootmacht als Rusland zich niets aantrekt van dit westerse standpunt en graag betoogt dat het Westen met twee maten meet, verwijzend naar de militaire ingrepen van de VS en de NAVO in Irak, Libië, Servië en Kosovo.

 

Boemerang

Vooralsnog lijken de voorstanders van een stevige aanpak van Rusland de overhand te hebben. De VS, het VK en enkele EU-lidstaten gaan door met wapenleveranties aan Oekraïne en voeren de sancties tegen Rusland op. Het effect van deze acties is naar mijn mening negatief. Rusland blijft ondanks allerlei militaire tegenslagen langzaam maar zeker vorderingen maken en zal waarschijnlijk binnenkort de gehele Donbas veroverd hebben.

De sancties werken als een boemerang: de prijs van gas en olie is door het plafond gegaan en het einde van de prijsstijging is niet in zicht. Als Poetin het gasdistributienet Nordstream I afsluit na de onderhoudswerkzaamheden die momenteel worden verricht, zullen Duitsland en grote delen van de rest van Europa in een fikse energiecrisis worden gestort.

 

Dreigen

Maar zover zal Poetin het naar ik vermoed niet laten komen. Hij zal dreigen met het afsluiten van de gasleveranties aan Europa om zo de wapenleveranties te stoppen. De VS zal voor dit dreigement minder gevoelig zijn – het land is immers zelfvoorzienend voor wat betreft olie en gas – dan de Europese landen.

Zeker met het vertrek van warmonger Boris Johnson zullen de Europese landen zich met Poetins dreigement in het achterhoofd wel twee keer bedenken voordat ze geavanceerde wapens aan Oekraïne leveren. Duitsland is van het begin af aan aarzelend geweest en vertoont inmiddels tekenen van sanctiemoeheid en gebrek aan enthousiasme voor nieuwe wapenleveranties. Duitsland blijft olie importeren uit Rusland maar vreest een leveringsstop en heeft de alarmfase uitgeroepen.

Het kat en muis-spel van Poetin legt hem geen windeieren. Door olie en gas af te knijpen stijgt de prijs en haalt hij meer inkomsten binnen dan voorheen. In ieder geval voldoende om de oorlog te kunnen blijven financieren. Tevens komt zijn doel om de Donbas te veroveren steeds dichterbij.

 

Biden

Ook Biden moet bezorgd zijn over verdere reducties in de levering van Russische olie en gas aan Europa. Een andere verklaring heb ik er niet voor dat de VS geen lange afstandswapens (die het Russische grondgebied kunnen bereiken) wil leveren aan Oekraïne. Wel heeft Biden na lang aarzelen de geavanceerde M142 Himars raketten gestuurd, maar deze hebben een maximaal bereik van 80 kilometer.

Biden heeft weliswaar verwoede pogingen gedaan om Saoedi-Arabië ervan te overtuigen de lagere Russische leveranties te compenseren met meer productie, maar dat is niet succesvol gebleken. Zijn oproep was gericht aan kroonprins Mohammed Bin Salman, die hij nog niet zo lang geleden beschuldigde achter de moord op de Saoedische journalist Khashoggi te zitten. Het is duidelijk dat de goede relaties van Trump met het Huis van Saoed tot het verleden behoren.

 

Naderend einde oorlog

Als de Donbas in Russische handen is en het uitzicht op een overwinning door Oekraïne is vervlogen, zal de stemming wereldwijd veranderen. Poetin zal dan een wapenstilstand aanbieden, die Zelensky niet onmiddellijk zal accepteren. Na druk vanuit het Westen zal hij geen andere keus hebben. Een vredesverdrag na onderhandelingen over gebiedsafbakening, troepenreducties en terugtrekking van zware wapens en afzien van NAVO-lidmaatschap zal een brug te ver zijn. Maar een wapenstilstand zal hij zonder (verdere) hulp vanuit het Westen uiteindelijk moeten accepteren.

 

Bevroren conflict

Het meest waarschijnlijke scenario is dan het ontstaan van een zogenaamd bevroren conflict, waarvan er in de wereld meer zijn: de Krim, Moldavië (Transnistrië), Georgië (Abchazië en Zuid-Ossetië), Nagorno Karabach, door China bezette eilanden in de Zuid-Chinese Zee en Noord- en Zuid-Korea. Op korte termijn zal dat bevroren conflict – het woord zegt het al – niet worden opgelost. En ook aan de nieuwe Koude Oorlog zal het geen einde maken. Het zou wel een zekere normalisatie van de verhoudingen kunnen inluiden, in ieder geval op economisch gebied. Import van gas, olie en andere grondstoffen uit Rusland en export van Oekraïens graan liggen dan in het verschiet.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
52 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De sancties werken als een boemerang: de prijs van gas en olie is door het plafond gegaan en het einde van de prijsstijging is niet in zicht. ”

Kijk, en dat is precies de bedoeling van deze exercitie. Niet de enige doelstelling overigens. We bevinden ons in the great reset. We moeten oa van fossiele brandstoffen af. We hadden natuurlijk kernreactoren kunnen bouwen, beter thoriumreactoren, voor veilige en goedkope energie, maar daar mag niet van de globalisten.

Deze oorlog is dan ook uitgelokt en wordt door de Atlantische alliantie in stand gehouden. Het is echt heel duidelijk. Maar sommige mensen willen dat niet zien. Wapens komen trouwens niet aan in de Oekraïne en al zouden ze aankomen zijn er geen instructeurs en onderhoudsvoorzieningen. Modern, geavanceerd wapentuig zijn geen plug en play dingetjes.

Het is jammer dat een aantal schrijvers hier op Opiniez zijn blijven hangen in de tijd dat de VVD en het CDA nog conservatieve partijen waren en waarin wij, in de koude oorlog, aan de goede kant stonden; aan de kant van het vrije westen. Die wereld is al een tijdje aan het veranderen. De VS zijn duidelijk over the hill en verliezen snel aan supermacht status. Ze verliezen ook snel aan morele status dankzij hun permanente militaire interventies, de covid- en klimaat-hoax en nu het geopolitieke spel in de Oekraïne wat al speelt minimaal sinds 2014.

We gaan naar een multipolaire wereld, zoals meerdere malen uitgelegd door Poetin, Xi Jinping en andere opkomende machten. Het is zeer de vraag en waarschijnlijk onverstandig voor Europa om zich te blijven gedragen als een van de poedels van de VS. Zeker wanneer hun oorlog met Rusland weer eens in het Europese theater wordt uitgevochten. Wat goed is voor de VS is niet noodzakelijkerwijs goed voor Europa.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het met voeten treden van afspraken, wapens sturen i.p.v. diplomatieke onderhandeling, een oogje dicht knijpen voor nationaal socialisten omdat deze aan onze kant staan, belofte tot versnelde toetreding bij de EU tegen alle wetten in, sancties die met name de eigen bevolkingen treffen en niet zien dat de unipolaire wereld met het dominante westen ten einde is wordt helaas niet besproken. Het lijkt mij met name zaak dat het westen stopt met wensdenken en realistisch gaat kijken naar de beste scenario’s om met minimaal verlies aan mensenlevens van gewone burgers naar een compromis toe te werken.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Μilo van der Linden
Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jaren heeft Rusland blijkt nu Europa op de been gehouden met betaalbare energie, De EU heeft zijn welvaart er aan te danken. Het was een betrouwbare leverancier. Met de Oekraïne heeft de EU zijn ware gezicht laten zien en Rusland de afgelopen jaren steeds meer schoppen gegeven.
Timmermans was al in extase Oekraïne wordt het Waterloo voor Rusland.
Dat Rusland zich verraden voelt is normaal nooit een reikende hand toe gestoken gekregen. Wat Rusland doet is geen chantage men zoekt andere betrouwbare partners en geen rug schoppers.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk worden wij pas recent gechanteerd door Poetin maar al veel langer door het Midden-Oosten. De bezetting van Europa door moslims gaat al decennia gestaag door terwijl Poetin pas begonnen is. Helaas kan Poetin zijn energiebronnen overal kwijt want China en India zijn trouwe grote klanten van Russich gas die India verder naar het Westen verkoopt waardoor de sancties in wezen weinig effectief zijn terwijl de eigenlijke klant de dupe is door de enorme prijzen. Je moet Poetin natuurlijk niet op zijn wenken bedienen maar het is een feit dat je zonder energiebronnen je huid aan schurken moet verkopen. Als de hele Europa voorzien was van kernenergie zoals Frankrijk dat doet
hadden dit soort landen in energiebronnen geen wapen. Helaas vertellen de groene activisten in dienst van regeringen wat gebeuren moet en zitten wij naast enorme aantal migranten met turbines en zonnepanelen opgeschept die naast de negatieve neveneffecten weinig voortbrengen. Gelukkig hebben wij nog het klimaat mee die op moment garandeert warme winters waardoor wij niet bevriezen en zelfs energie besparen. Dan houden wij geld over om de volgende aspirant-lid Oekraïne te onderhouden in de lange oorlog en nog langer daarna mocht de oorlog afgelopen zijn. Poetin bespaart een hoop geld want alles wat hij kapot geschoten heeft komt op de rekening van het brave Westen. Rutte gaat Cherson opbouwen terwijl zijn land door stikstof niet opgebouwd kan worden en mensen tien jaar op een woning wachten terwijl er Arabische en Afrikaanse voor piepers snel bediend worden. Nederland redt de wereld en vernietigd zichzelf zoals nette landen doen.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dries van Agt en Joop den Uyl stonden in de jaren 70 aan de wieg van de Moslims voor Olie deal.
Bedoel je dat als chantage.
Weet je, die Moslims komen nog steeds, maar dan zonder olie.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Resolutie van Straatsburg 1973 naar aanleiding van de olieboycot na de Arabisch-Israëlische oorlog. Euro-Arabische dialoog zogeheten of anders het land voor olie ruil. Betalen voor olie en mensen, een dure koop met als de kers op de taart het wir schaffen das van de misdadige Merkel.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Den Uijl (officieel) Den Uyl voor de Arabieren en de Engels sprekenden 1973-1977 Kabinet Den Uyl

van Agt 1977-1982.Kabinetten 1-2-3.

Den Uyl als Minister van Economische Zaken 1965-1966 Kabinet Cals.
In deze periode bleven de wervingskantoren (gastarbeiders) in Turkije en Marokko wagenwijd open, terwijl het bedrijfsleven had aangegeven stop met werven er zijn er meer dan genoeg.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Onze geliefde EU leiders hebben de kop zo diep in het zand dat ze totaal niet doorhebben wat er werkelijk gebeurt in de wereld. En ook niet horen wat de burgers nu echt willen. De onvrede groeit, gevoed door de struisvogels met hun blinde acties. Het kan niet anders of dit gaat een keer mis. Hopelijk verloopt de ineenstorting vredig maar ik vrees het ergste.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat Poetin een machtspositie heeft is evident. De vraag is hoe dat komt.
-Wie heeft zich afhankelijk gemaakt van de met gas en olie gevulde uiers van Rusland? En heeft tegelijkertijd Poetin getergd door de afspraken over NAVO uitbreiding niet na te komen? En heeft ook nog eens een Oekraïens puppet regime bij Poetin op de stoep gezet?
-Wie heeft zich, door partij te kiezen, in een conflict gemengd waar het niets mee te maken heeft?
-Wie heeft sancties ingesteld tegen Rusland? En wapens geleverd aan de tegenstander?
-Wie heeft Poetin en Rusland decennia lang als inferieur beschouwd, en weigert nog steeds om in gesprek te gaan?

Dus ja, Rusland heeft in deze situatie macht. Maar vergeet niet dat alle andere grootmachten ter wereld precies hetzelfde zouden doen. Je machtspositie gebruiken is een normale zaak, zeker op het wereldtoneel. Dus als het klootzakken zijn, dan zijn het geen grotere klootzakken dan de rest.

Wat ik in ieder geval wel kan waarderen aan Rusland en Poetin is dat ze er niet omheen draaien, what you see is what you get. Of zoals Lavrov het vorige maand zei (vrij vertaald): “We zijn wie we zijn, en daar schamen we ons niet voor.”

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De EU landen nemen nu jaarlijks 155 miljard kuub gas af van Rusland. Dat kan ook geleverd worden door 1000 schepen die LNG kunnen vervoeren. Gesteld dat de vaartijd van 1 schip bijvoorbeeld rond de drie weken ligt, dan zijn er 60 schepen steeds onderweg voor leveranties.
Er zijn nu ongeveer 150 schepen in de wereld die LNG kunnen vervoeren. Een gedeelte daarvan vaart nu al op Europa, maar de 60 genoemde schepen zullen erbij moeten komen. Want die varen nu op andere bestemmingen.
Dat zal niet makkelijk worden. Dit soort leveranties worden lange tijd van te voren ingeboekt.
Bovendien het meeste LNG komt uit Qatar, een land dat de opbrengsten uit olie en gas graag gebruikt om de islam te exporteren naar landen waar ongelovigen wonen, zoals Europa.
De vraag lijkt me gerechtvaardigd of de remedie erger is dan de kwaal.

Els Schwencke
Els Schwencke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Die schepen zijn voor het milieu erg slecht en dat LNG, is dat wel milieu vriendelijk?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Op een paar na zijn het allemaal schurkenlanden die de grootste voorraden olie en gas hebben. Rijkdom maakt macht en schurken.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben in 1989 voor het eerst op mijn motor (was overigens verboden maar met een geniale doodsimpele woordtruc lukte het mij toch) naar/door de toenmalige USSR gereden en in 1990 nog een keer net rond de val van De Muur. Ik ben toen op de terugweg door een gat in De Muur van Oost-Berlijn naar West-Berlijn gereden. Heel bijzonder en nog steeds beschouw ik dit als één van mijn meest bizarre motorreizen ooit. Daarna ben ik er nog vele malen geweest en mijn visie is van het begin af aan geweest dat het Westen het immens grote Rusland/USSR altijd heeft onderschat en nog steeds onderschat. De totale domheid van landelijke en EU-politici vind ik persoonlijk zeer stuitend. Ik heb na mijn eerste motorreis al gezegd het zou heel erg goed zijn als alle Westerse politici met eigen vervoer een reis door Rusland/USSR zouden maken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het laatste nieuws hierover was dat Oekraïense vrachtvliegtuig dat neergestort is in Griekenland.
Zoiets zet me altijd weer aan het denken. Antonov An-225 vrachtvliegtuigen plegen niet zomaar uit de lucht te vallen. Vooral niet als ze van de Oekraïne zijn, een land in oorlog dat veel militair materieel ontvangt van westerse landen om steun te bieden tegen Rusland. Het verhaal gaat dat het vliegtuig op weg was naar Jordanië. Ik denk niet om daar militair materieel in te laden, maar eigenlijk eerder om militair materieel uit te laden. Vooral na de beelden van de ontploffingen die we hebben mogen zien. Zou dat zo maar NATO materieel hebben kunnen zijn?
Dan vraag ik mij ook af hoe zo een vliegtuig met kostbaar materieel zo maar uit de lucht valt. Men moet van de vlucht geweten hebben en je wilt niet dat dergelijke spullen in vreemde handen zouden kunnen vallen. Javelins enzo.
Uiteraard heb ik geen enkel bewijs voor deze gedachten, maar het is wel toevallig.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een uitgevallen motor zoals beweerd kan natuurlijk ook.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is een vliegtuig dat op 2 uitgevallen motoren gewoon doorvliegt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er hangen er 6 onder.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik denk ook dat het onmogelijk is om zo kort na een ongeval een storing als oorzaak aan te kunnen wijzen.
Het vliegtuig is nog aan het branden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Onderhoud betekende in het Oostblok wat anders dan hier. Meer oplappen dan onderhouden.

paul kasteel
paul kasteel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste vliegexperts, het was geen AN225, de enige en laatste werd onherstelbaar beschadigd in zijn hangaar op een vliegveld bij Kiev. Het ging om een Antonov AN 12. Het is een propeller vliegtuig en geheel beladen kan het niet op 2 motoren in de lucht blijven, maar moet zij langzaam dalen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  paul kasteel

Nog een kleine correctie”
” Een hooggeplaatste bron bij de Jordaanse regelgevende commissie voor de burgerluchtvaart ontkende de eerste berichten dat het vliegtuig op weg was naar Jordanië. De bron zei dat de vluchtroute een tussenstop op de internationale luchthaven Queen Alia in Jordanië omvatte om 21.30 uur (0630 GMT), om bij te tanken, meldde het staatspersbureau Petra zondag. “

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoe dan ook, het was op weg naar een vage bestemming met dingen die een heel grote boem konden doen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat, terwijl het Oekraïne zelf heel goed dingen kan gebruiken die boem kunnen doen.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er gaan geruchten, dat er in de Oekraïne een levendige export is van wapentuig. Links en rechts zijn het er wel over eens dat dit land tot op het bot corrupt is. Zelfs de NOS is het daarmee eens.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De Serven zullen eerder Rusland bevoorraden dan Oekraïne.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het was een klusje van Servië voor Bangladesh. Explosieve spul voor Bangladesh waar zij altijd honger lijden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wel, ik denk dat de vracht toch echt voor Jordanië was bedoelt. Ze geven zelf toe dat het toestel daar een tussenlanding moest maken.
Wat moeten ze met spul dat kan ontploffen in Bangladesh?
Ik vermoedt dat er met dit incident een heleboel toegedekt moet worden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat vraag ik mij ook af want je kunt ze beter eten sturen. Misschien wat explosive spul ook voor Jordaanse terroristen.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ga daar maar vanuit. Als de autoriteiten er niet duidelijk over (willen) zijn, kan je er gevoeglijk vanuit gaan dat het zwartst denkbare scenario nog steeds de naïeve optie is.
Zeker in deze tijd, waarin de leugen bij de autoriteiten (inclusief die exemplaren die zich christelijk noemen) de norm is geworden

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Na nog wat graven kwam ik er achter dat het toestel 50 jaar oud was.
Ik denk niet dat het wat uitmaakt, dit gaat zo snel mogelijk de doofpot in.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  paul kasteel

AN 12 is 4 motorig.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Toeval bestaat niet.
Er is altijd een reden of een oorzaak.
Dit toont eens te meer aan dat de Nederlandse bevolking gewoon wordt bed…..t.
Oekraïne is logistiek tot niets in staat, maar oorlogstuig vervoeren buiten hun landsgrenzen, is geen probleem.
De leugens gaan gewoon door.
.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad en die Oekraïnse toneelspeler maar roepen “WAPENS VEEL ZWARE WAPENS”.
Wat zat er dan in dat vliegtuig, toneelspeler.
Ik heb nog geen een keer die toneelspeler om vrede horen roepen, of heeft hij die rol niet ingestudeerd.?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dit incident laat alleen maar de zwakte van de westerse landen zien.
Wat gebeurt er met de wapens die wij er naar toe sturen? Er is geen enkele controle.
Als er iemand is die er controle heeft is het Poetin.
Het is tenslotte zijn achtertuin.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Militair materiaal geschonken door bevriende landen?

John Zoetebier
John Zoetebier
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Heb al berichten gezien op Youtube dat een Himars verkocht is aan Rusland.
Zie: Russia ‘ACQUIRES’ A HIMARS! Was It Sold Or Captured?- Inside Russia Report :
https://www.youtube.com/watch?v=wUTv8_w6i-U&ab_channel=iEarlGrey

Oekraine is zo corrupt als een mispel. Gisteren heeft Zelensky (een marionet van de US) twee personen van zijn regering op non-actief gezet vanwege corruptie.

Als tegengif voor de continue stroom propaganda in de westerse media zie “Putin the Prophet? Germany To Resort To WOOD This Winter – Inside Russia Report” :

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John Zoetebier

Alleen dat al is voor Poetin interessant om de oorlog door te laten duren. Ik ben er van overtuigd dat veel wapentuig doorverkocht wordt en het is dom om te denken dat het niet gebeurt.
Vraag me af hoeveel geavanceerd NATO materieel daar tussen zit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden

Alleen de Grieken kunnen zich daarover nog opwinden.
Voor de EU is dit gewoon de gang van zaken. Turkije is nog steeds niet afgeschreven als een toekomstig EU lid.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het laat de Europese Elite Siberisch koud wat er met Oekraine gebeurt.
Ze zijn enkel uit op méér macht om hoe langer hoe meer een dictatuur te kunnen vestigen. Hun emigratiebeleid is één grote flop, hun energiebeleid één grote flop binnenkort voedselcrisis. Het ongebreideld geld bijdrukken en dan verbaasd zijn dat ze de inflatie niet meer onder controle krijgen. Ze zijn mij en de rest van de middenklasse arm aan’t maken. ik zeg het nogmaals de machtswellust van de uitgerangeerde politici die de top van “Europa” vormen is gewoonweg ziekelijk!

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kartel Rutte en de linkse lobby willen je bang maken voor Poetin. Ik doe er niet aan mee.

Nique1968
Nique1968
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Vooralsnog lijken de voorstanders van een stevige aanpak van Rusland de overhand te hebben. ”

Dat is wensdenken van het Westen. De aanpak van Rusland heeft meer tegenstanders dan voorstanders. Denk aan BRICS (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid Afrika), dat ervoor zorgt dat alle anderen het Westen de rug toekeren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nique1968

Het is wensdenken van het westen, waarbij de media als propaganda worden ingezet.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom zo weinig nieuws over neer gestorte vliegtuig met wapens, onderweg naar Bangladesh uit de Oekraïne, moet het geheim blijven dat ze de wapens verkopen naar de meest biedende ,die lui zijn door en door corrupt ,en hier door en door naïef.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Het toestel had eigenlijk in zee moeten vallen, dan had er niemand over gehoord.
Maar ja, in Griekenland met filmopnamen van de explosie komt wel in het nieuws. Was nogal een explosie ook.
Denk niet dat we er nog veel over zullen horen, dit verdwijnt snel onder het vloerkleed.

John Zoetebier
John Zoetebier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Met deze oorlog in de Oekraïne slaan de US 3 vliegen in 1 klap.
Zie Senator Black – They Wanted War:
https://www.youtube.com/watch?v=p2-5117h_kU&lc=UgyVdlQBfB4PItSvEtt4AaABAg&ab_channel=Col.RichardH.Black

De verdergaande samenwerking tussen EU, Rusland en China was een doorn in het oog van de USA en vormde een ernstige bedreiging voor de US Unipolar Doctrine, waarin de US de enige supermacht in de wereld mag zijn.

De USA wilde kost wat kost Rusland provoceren en heeft elk diplomatiek verzoek van Rusland botweg geweigerd.
Dit vind je niet terug in de westerse media die het doen voorkomen alsof deze oorlog uit de lucht komt vallen.
Niets is minder waar. De US en UK hebben vanaf 2014 het Oekraïense leger getraind en veel moderne wapens geleend.

Door een oorlog in de Oekraïne uit te lokken wilde de US het volgende bereiken:
1) Rusland zodanig verzwakken dat het geen oorlog meer kon voeren.
2) De EU zodanig verzwakken dat het geen economische bedreiging is voor de USA.
3) Daarna de oorlog verklaren aan China met Rusland ernstig verzwakt.

Zie “The coming war on China” op Amazon Prime Video

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goeie analyse van Vervloed. Echter de rol van klimaart fanatici John Kerry, Frans Timmermans en Diederik Samsom mogen niet buiten beschouwing blijven.
Briefing by Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova, Moscow, July 14, 2022
Maria Zakharova: Do you know what Russia’s real concern is? Russia is concerned about the destabilizing behavior of the US in the world. The current US administration’s unreasonable moves have pushed the world to the brink, towards energy and food disasters and a security crisis. Another issue of concern to Russia, as you said, is the absolute inconsistency of, not just moves (that much is clear) but, the very conceptual programming of the US policies at home and in international affairs.
https://mid.ru/en/foreign_policy/news/1822079/

karton
karton
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De westerse landen hebben zichzelf chantabel gemaakt door zich, op bijv. energiegebied, afhankelijk te maken van Rusland.
Rutte c.s. dachten, en denken nog stééds, dat zij échte politici zijn, zij blijken slechts loopjongetjes in een véél groter geheel van landen met een agenda die Rutte c.s. geheel vreemd is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat werkelijk verontrustend is, dat Poetin het machtsspel beter speelt dan de westerse leiders.
Het amateurisme druipt er van af. Dat is geen goed nieuws voor de burgers van de westerse landen en dat blijkt nu al.

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

We worden bang gemaakt door het Rutte Kartel en de MSM zodat zij meer macht krijgen over ons. Ik wens er geen deel van uit te maken. Ik ben niet bang van Poetin. Ik slaap ’s nachts prima. Jij toch ook?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nico Verbeek

Het amateurisme van onze leiders zou wel eens vervelende consequenties kunnen hebben.

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nogmaals, je kan Poetin niet de schuld van alles geven. Geef de schuld liever aan de linkse Bühne, Rutte & Co en de MSM. Van die vervelende consequenties merkt ik tot dusverre nog helemaal niets. Kwestie van vooruitziende blik neem ik aan.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Na mijn allereerste motorreis naar Rusland in 1989 voorspelde ik al dat er over 25-30 jaar de complete pleuris uit zou breken in Europa. Iedereen die met eigen vervoer door Rusland/oude USSR heeft gereisd weet dat dit immense land met al zijn verschillende giga-hoeveelheden grondstoffen een macht is die door alles en iedereen werd en nog steeds wordt onderschat. Rusland heeft gewoon écht ALLES; hout – allerlei soorten metalen ook hele zeldzame – olie – gas – en ga zo maar door. Ik heb nooit willen en kunnen begrijpen dat Westerse politici serieus dachten en nog steeds denken dat ze Rusland de les kunnen lezen laat staan treffen met sancties in welke vorm dan ook! En zie hier het scenario wat ik lang geleden voorspeld hebt is gewoon bewaarheid geworden maar dat kon ook gewoon níet anders. Ik rij dan ook niet voor niets al 10 jaar elektrisch naast mijn twee motoren die respectievelijk 1:32 en 1:55 rijden. Ik heb me in die 10 jaar giga-veel geld bespaart want ik betaal al 10 jaar geen wegenbelasting en op dit moment kost 80 km rijden in mijn Renault Twizy slechts €1,30 (op werk mag ik overigens gratis opladen dus die €90,- reiskostenvergoeding gaan schoon in de portemonnaie) terwijl dezelfde afstand op benzine mij €8,60 zou kosten en dan moet ik de wegenbelasting per km er ook nog bij optellen. Verder test ik auto’s naast mijn werk en die worden steeds mee elektrisch en PHEV’s en dan krijg ik een pasje/tag mee van de auto-importeur dus ik rij dan gratis. Mooi toch of niet dan, ik lach me helemaal gek en al heel erg lang. Een vooruitziende kritische blik en verre motorreizen word je écht een wijzer mens van tenminste als je je ogen OPEN houdt onderweg en goed observeert.

52
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x