Joe Biden heeft de wereld er niet veiliger op gemaakt

President blijft steken in wensdenken

De verwachtingen waren hoog gespannen. Met Biden zou alles beter worden. Menig Nederlandse commentator slaakte een zucht van verlichting toen eind 2020 duidelijk werd dat Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen had verloren. Joe Biden zou weer orde op zaken stellen in de wereld. We zijn inmiddels ruim een jaar verder. Is de wereld er nou veiliger op geworden, vraagt Johannes Vervloed zich af.

De VS onder Biden slaan stoere taal uit, maar lopen met de staart tussen de benen weg in Afghanistan, laten Xi Jinping z’n gang gaan in Hongkong, Poetin in Kazachstan en Belarus en zullen vermoed ik slechts toekijken, wanneer Taiwan en Oekraïne onder de voet worden gelopen, of beter gezegd: via hybride oorlogsvoering – ontregelen vitale infrastructuur met cyberaanvallen en een geënsceneerde staatsgreep – in de respectievelijk Chinese en Russische invloedssfeer worden teruggehaald. In tegenstelling tot zijn voorganger voert Biden geen offensieve diplomatie vanuit een positie van sterkte, maar is hij reactief en continu in het defensief.

 

Lafaard

Een eeuw geleden wist de Amerikaanse president Theodore Roosevelt het al: “Speak softly and carry a big stick.” Maar Biden doet precies het tegenovergestelde. Hij dreigt met luide stem, maar toont zwakte als het erop aan komt. Diverse blunders op buitenlands politiek gebied en vooral in Afghanistan hebben zowel Xi Jinping als Vladimir Poetin geleerd, dat Biden een lafaard is, een moderne Chamberlain. Met Trump viel niet te spotten. Dat heeft China aan den lijve ondervonden, toen het met het wereldhandelssysteem een loopje nam. Voor Joe Biden zijn ze niet bang. Hij is een Obama 2.0. Hij verkondigt rode lijnen, maar als die overschreden worden doet hij niets. Obama deed niets toen Syrië chemische wapens gebruikte en van Biden, vice-president onder Obama, valt soortgelijk gedrag te verwachten.

 

Global governance

Hoe is dit te verklaren? Heeft Biden geen goede adviseurs? Zijn adviseurs geven hem verkeerde adviezen. Het zijn Democraten die er een vertekend wereldbeeld op nahouden. De achterliggende visie op het buitenlandse politieke toneel is global governance, het idee dat het liberale, democratische westerse systeem superieur is. Dat het slechts een kwestie van tijd is dat de inferieure totalitaire systemen ten val komen. Francis Fukuyama sprak in zijn wereldwijde bestseller van “het einde van de geschiedenis”. Maar dat is wensdenken: denken in termen van hoe de wereld zou moeten zijn, niet hoe hij is. De verhoudingen tussen staten worden niet geregeerd door mooie principes. Het is, zoals Hobbes al wist, de oorlog van allen tegen allen. Het is pure machtspolitiek.

 

Poetin

Een beroep doen op de redelijkheid werkt dus niet. Denken dat Poetin toch begrijpt dat Oekraïne als soeverein land net als Rusland zelf recht heeft op vrije keuzes, zelf z’n bondgenoten uit kan kiezen en lid worden van organisaties waar het bij wil horen, is illusiepolitiek. Poetin is maar op één ding uit, herstel van het Russische Rijk. Weer een grootmacht zijn en als zodanig erkend worden. Het tenietdoen van de vernedering van 1991, toen de Sovjet-Unie uiteenviel en grote gebieden zich losmaakten en onafhankelijke landen werden. En rondom dat Rijk wil hij een bufferzone, landen die geen lid zijn van de NAVO, niet vijandig gezind en die niet hun westerse ideeën naar Rusland exporteren.

 

Diplomatie

Van de leider van het vrije Westen mag je verwachten dat hij of zij zorgvuldigheid betracht in de omgang met andere landen en zeker met andere (concurrerende) grootmachten. Niet dat je je geen harde opstelling kunt veroorloven – die is soms zelfs noodzakelijk – maar de relatie met andere landen domweg verpesten met hooghartige beschuldigingen, zonder een uitweg of een oplossing van het conflict aan te dragen, is zondigen tegen les 1 van de diplomatie. Biden beheerst het Realpolitieke spel duidelijk niet.

 

Vredesbrenger

Als hij echt die verbinder, die vredesbrenger –zoals in den treure door hem en de Democraten betoogd – wil zijn, zal hij het toch over een andere boeg moeten gooien. De tijd dat de VS zich een dergelijke houding konden veroorloven – zo moet het en wij beschikken over de middelen om jullie te dwingen dat ook zo te doen – is voorbij. De Pax Americana is niet meer. De wereld is multipolair geworden, een keiharde strijd tussen grootmachten, om invloed, om markten en om technologische voorsprong. In het kort, om hegemonie. Die strijd kun je alléén nog maar beslechten met de carrot and the stick, de wortel en de stok. Alleen de stok is niet meer voldoende.

Het heeft dan ook geen zin om extra troepen naar Oost-Europa te sturen, zoals Biden doet. Dat is prima om de verdediging van de NAVO te verbeteren, maar zal Poetin niet afhouden van zijn plannen.De wortel moet óók worden gehanteerd, in het geval van Oekraïne tegemoetkomen aan de eis van Poetin om een NAVO-lidmaatschap niet te accepteren. Of, zoals Macron tijdens zijn bezoek aan Moskou zou hebben voorgesteld, een Finlandisering.

 

Realpolitik

Voorganger Trump had wel in de gaten dat de Pax Americana over was en besloot tot een ander buitenlands beleid dan het desastreuze, leading from behind-beleid van voorganger Obama en diens vice-president Biden. Hij zag dat de multilaterale wereldorde niet werkte en ondermijnd werd door China, dat op alle mogelijke manieren de regels van die orde aan z’n laars lapte en vals speelde. Trump toonde zich een realist en handelde daarnaar. Met goedgelovigheid in een systeem dat niet werkt kom je van een koude kermis thuis. Realpolitik is de enige optie.

 

Trump

Dat had Trump goed begrepen en hij was daarmee een grotere ‘verbinder’ dan Biden pretendeert te zijn. Hij bevorderde de vrede in het Midden-Oosten door de macht van de Iraanse ayatollahs te breken en de architect te zijn van de Abraham-akkoorden tussen Israël en diverse islamitische landen. In tegenstelling tot al zijn voorgangers begon hij geen enkele oorlog en stond op het punt een einde te maken aan de decennialange burgeroorlog in Afghanistan. Trump was de eerste president na Ronald Reagan die constateerde dat global governance een illusie is. Hij zag in dat de wereld is zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn.
Biden is weer teruggevallen in het wensdenken van de Democraten en maakt fout na fout.

 

Midden-Oosten

Na vier maanden was het al mis in het Midden-Oosten. Na vier relatief rustige jaren onder Trump, uitmondend in de Abraham-akkoorden, vredesakkoorden tussen Israël en enkele Golfstaten, bombardeerde Hamas Jeruzalem. Onder Trump hield Iran zich koest, maar onder Biden slaat het weer op de trom en stelt het harde voorwaarden aan de hernieuwing van de zogenaamde nucleaire deal, het JCPOA.

 

Afghanistan

We hebben de smadelijke aftocht uit Kaboel gezien. Met achterlating van veel Afghanen die voor de VS en bondgenoten hadden gewerkt en van miljarden aan militair materieel, wisten de Amerikanen op instructie van Biden niet hoe snel ze weg moesten komen. Binnen enkele weken was China ter plaatse en verzekerde het zich van de grondstoffen, waar het land rijk aan is.

 

China

Aan het lang volgehouden beleid inzake Taiwan – China in het ongewisse laten of de VS Taiwan wel of niet zullen verdedigen tegen een Chinese inval – maakte Biden een einde. Wellicht was het één van zijn inmiddels bekende gaffes , maar hij zei publiekelijk dat de VS Taiwan te hulp zouden komen bij een aanval. Maar alweer enkele uren later werd dit stellig ontkend door een woordvoerder van het Witte Huis.

Sinds het presidentschap van Biden is China begonnen de 27 Paracel- en Spratly-eilanden, die het eerder had bezet, te militariseren, ondanks de uitspraak van het Internationale Hof in Den Haag dat de Chinese Zee niet exclusief tot de territoriale wateren van China behoort. De VS protesteerden, maar lieten het begaan.

Toen China de import uit Australië blokkeerde vanwege onwelgevallige uitspraken over de wijze waarop China de Oeigoeren behandelt, deed Biden niets. Zijn enige ‘daad’ tegen China tot nu toe is afwezigheid op politiek niveau bij de Olympische winterspelen in Beijing.

 

Taiwan

Biden heeft al eens gezegd dat de zware sancties waarmee hij schermt alleen worden ingeroepen bij grootscheeps militair ingrijpen, niet bij een minor incursion. Of was dat weer een gaffe? In Taiwan is eveneens een dergelijk scenario voorstelbaar. Geen militair ingrijpen door China, maar het land dermate ontwrichten dat het als een rijpe appel in de schoot van het ‘moederland’ valt. Ook Xi Jinping zal schuld ontkennen. Wat doet Biden dan? Ik voorspel een hoop misbaar, maar geen omvangrijke sancties, laat staan een militaire confrontatie met China.

 

Afrika en Latijns-Amerika

De val van Afghanistan en de ‘overname’ door China waren tot nu toe de duidelijkste voorbeelden van het ontstaan van een Koude Oorlog tussen China en de VS. Deze was echter al veel eerder begonnen met de Road & Belt-strategie van China, die in Azië begon doch zich inmiddels tot Afrika en Latijns-Amerika heeft uitgebreid. Ten koste van de invloed van de VS vergroot China zienderogen zijn macht in diverse landen op beide continenten. Goedkope leningen worden verschaft in ruil voor grondstoffen, landbouwareaal en preferentiële handel.

 

Apotheose

Het definitieve oordeel over de buitenlandse politiek van Biden kan binnenkort worden geveld. De apotheose in de Oekraïne-crisis is nabij. Wat doet Biden als Rusland, zoals ik verwacht, niet militair ingrijpt, maar de vitale infrastructuur lamlegt met cyberaanvallen en daarmee de omstandigheden creëert waarbij het Russisch sprekend gedeelte van de Oekraïense bevolking in het oosten van het land een eigen Moskou-vriendelijke regering installeert en het land de facto in tweeën splijt? Poetin speelt in een dergelijk scenario natuurlijk de vermoorde onschuld.

Wellicht ben ik te voorbarig en toont Biden zich, tegen de verwachting in, alsnog een echte leider van de westerse wereld. Ik denk dat de kans daarop gering is en dat we zullen moeten wachten op een sterkere persoonlijkheid in het Witte Huis met een meer realistische, realpolitieke kijk op de wereld. Hopelijk hebben er in de tussentijd geen onomkeerbare geopolitieke verschuivingen plaatsgevonden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Biden kondigde aan dat hij de Russen zou straffen door hun persoonlijke bankrekeningen in het westen te bevriezen. Hierop maakte Labrov bekend, dat Biden heel goed wist dat Russische ambtenaren helemaal geen tegoeden in het westen mogen hebben volgens de Russische wet.
Woensdag maakte Biden bekend ‘dat Rusland elke dag Oekraïne kon binnenvallen’. Op tv vertelden Oekraïners dat ze niet geloofden in een Russische invasie. Het Oekraïnse leger is namelijk veel groter dan de 100.000 man Russisiche troepen die oefeningen houden langs de grens. Dezelfde dag nog werden er video’s getoond van tanks die op diepladers werden gereden omdat de oefeningen afgelopen waren. Natuurlijk kun je aan die video’s niet zien wanneer ze zijn opgenomen en waar de diepladers heen rijden. Amerikaanse satellieten kunnen dat wel zien. De beelden worden elke dag geanalyseerd.
Toch verklaarde Stoltenberg in een video van 17 febr vandaag doodleuk dat ze niet wisten wat de Russische intenties waren….
Dit toneelstukje is zo slecht in elkaar gezet, het is echt een afgang voor de NAVO en Biden.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik had graag geweten hoe Trump dit had opgelost, of had het bij Trump zover nooit gekomen.
Wat wel duidelijk is, is dat de aanpak van Biden niet de juiste oplossing is.
Laten we hopen dat Trump of een type Trump weer snel de leiding over neemt.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Biden weg en Trump terug!

piet12345
piet12345
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Beiden zijn slechts marionetten of denk je nu echt dat je met (anders) stemmen iets kan bereiken?

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Piet heeft vast het artikel niet gelezen waarin de auteur lang niet uitputtend de verdiensten van Trump opsomt. En dan hebben we het nog niet over de binnenlandse politiek, economie en immigratie.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Putin beheerst het Westen met hun beruchte diplomatie en maakt Biden belachelijk met zijn voorspellingen over hun aanval. Het lijkt een spelletje waarin zij het schuld makkelijk het Westen kunnen toeschuiven door het gedram die zij nu produceren. Het is bijna zielig om dit aan te schouwen hoe Putin de slappe Biden bespeelt. Het gaat over Oekraïne zonder Oekraïne, lijkt het.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rusland wordt aan de lopende band beschuldigd door de EU/NAVO/VS voor van alles en nog wat. Ze zouden Oekraïne binnen willen vallen, ze zijn verantwoordelijk voor zowat alle cyberaanvallen en via trollen zouden ze ervoor gezorgd hebben dat Trump president is geworden. Je mag dit natuurlijk allemaal geloven maar er is geen greintje bewijs geleverd voor al deze beschuldigingen. Zelfs Zelenky zegt dat Rusland niet binnen zullen vallen. Moeten we de VS altijd maar blijven geloven? Zelfs na de enorme leugen van Collin Powel met zijn bewering over ‘’weapons of mass destruction’’ waarna er een oorlog kwam waarbij honderdduizenden het leven lieten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Ik vind dat het Westen heel onhandig handelt in deze. Maar ik neem het in geen geval voor Putin want zijn politiek is zeer onbetrouwbaar en af en toe een stukje land annexeren vindt hij prima. De separatistische republieken Donetsk en Luhansk zijn in wezen geannexeerde gebieden en tot nu toe niet officieel erkend maar daar zou verandering in komen. Dat Zelensky het en het Westen maant om te matigen is terecht want de voorspellingen en bedreigingen door sancties van Biden en de rest hitst Putin alleen maar op terwijl Oekraïne geen echte hulp kan verwachten. Op gegeven moment kunnen zij niet meer terugkomen op Biden’s uitlatingen en Putin’s machtsvertoon zonder gezichtsverlies en dan wordt het gevaarlijk. De Russen blijven gevaarlijk door hun expansie drift en het droom van de oude Sovjet unie blijft levend.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het klopt dat Rusland indirect en direct land heeft geannexeerd maar dit moet je wel in het licht zien van de gebeurtenissen die vooraf zijn gegaan. Janoekovytsj was toch echt een democratisch gekozen pro Russische president. Waarom moest hij illegaal verwijderd worden? De republieken waarover u het heeft kennen een meerderheid van etnische Russen (dit was natuurlijk ook de reden dat Janoekovytsj president was). Het is natuurlijk een veeg teken voor de meerderheid in deze republieken dat een hun goed gezinde president afgezet werd. Let wel Oekraïne ligt natuurlijk in de achtertuin van Rusland en de inmenging van de NAVO/EU/VS zie ik eerder als annexatie van Oekraïne als opmaat naar de vele grondstoffen in Rusland. Onder Jeltsin waren deze grondstoffen voor het westen ( the deep State). Poetin heeft hier een einde aan gemaakt en ik geef hem groot gelijk. Ik zie in Poetin trouwens totaal geen imperialist. De deep State kan het gewoon niet accepteren dat Poetin de slag om zijn eigen land heeft gewonnen. Vandaar ook die voortdurende negatieve berichtgeving over Poetin in onze kranten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Als je van uitgaat dat in de voormalige Sovjet landen democratisch process ooit bestond dan was Janoekovitsj democratisch gekozen. Democratie heeft vele betekenissen en ik weet hoe deze werkte in voormalige Sovjet satellietlanden. Het enige wat functioneerde was (en is nog)corruptie en partijpolitiek. Poetin weet het Westen echter goed te bespelen zeker met zoveel zwakke leiders bij elkaar met hun retoriek die weinig om de lijf heeft. Ik zie Poetin als een enorme uitgekookte boef en het optreden van het Westen een farce die de Russen onderschat in hun overlevingsdrang. Zij zijn niet anti Poetin met alle nieuws waarover zij beschikken. Zij weten niet beter en geloven hem alles. Biden zal eerder vallen dan Poetin en niet door leeftijd. Wie niet onder de Sovjet juk geleefd heeft zal het nooit helemaal begrijpen. Maar Brussel gaat dezelfde weg zoals Gorbatsjov goed opgemerkt heeft dus de kans om het te begrijpen stijgt. Ik ben dan hopelijk al de pijp uit.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ken heel veel mensen die in een voormalig sovjetrepubliek of Sovjet satellietland gewoond hebben en het gezamenlijk wantrouwen tegen Rusland is opmerkelijk. Dit neemt niet weg dat Oekraïne aan de grens van Rusland ligt en dat De VS/EU/NAVO al een decennium lang onrust aan het stoken zijn in dat land. Terwijl dat voor de burgers in het westen een ver van mijn bedshow is. Dat zou u toch heel wantrouwig moeten maken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Het wantrouwen zou u begrijpen als u het op eigen huid had gevoeld. Er zijn ook genoeg aanhangers van de Sovjet tijd die het prima vonden. En de postcommunistische tijd is niet makkelijk ook na de bevrijding. Oekraïne als soevereine staat mag zelf uitmaken wat zij willen zonder agressieve invloed van de vorige eigenaar. Het Westen maakt de fout om een steun te suggereren die er eigenlijk niet echt is. Dat heeft Zelenski wel door. Bovendien opereren zij heel onhandig zodat Poetin precies krijgt wat hij wil namelijk dat er straks geen stap terug mogelijk is en dan heeft het Westen het gedaan. Overigens loopt hij hetzelfde gevaar maar door het onthouden van echte nieuws blijft de bevolking achter hem. Ik kan mij nog herinneren hoe de gemis aan communicatie werk te, de hele wereld was tegen ons omdat wij niet beter wisten. Het zijn schurken met voortreffelijke diplomatie, hoor ik nog mijn vader zeggen.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ieder land wil stabiliteit aan de buitengrenzen. Ook Rusland. De door het westen veroorzaakte onrust in Oekraïne kan ik niet anders zien als een provocatie naar Rusland. Het ligt er toch dik op dat het westen van Putin af wilt. Net als ze van Saddam Hoessein, Assat, Kadafi e.v.a. af wilden/willen. Ik vind dat ieder land recht heeft op autonomie, ook Rusland. En als de Russen blij zijn met Putin hebben we dit te accepteren. Voor mij staat vast dat Putin de autonomie van andere landen volledig respecteert dat kon je duidelijk zien toen Trump president was. De Biden/Clinton/Obama/Bush kliek, dat zijn de oorloghitsers.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Wie niet wil horen moet voelen. Ik bespaar me verdere uitleg.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Ik weet niet of ik uw opmerking goed begrijp, Wim.
Poetin is een slimme schurk en het Westen doet domme dingen zoals dictaturen omverwerpen en de bevolking opzadelen met voor hun onbekende en onbegrijpelijke democratie met als resultaat een volksverhuizing. Omdat het Westen nu dreigt krijgt deze weer de schuld en krijgen wij de volgende lading emigranten over de vloer. Hij heeft gelijk als hij zegt dat het Westen een verkeerde weg is ingeslagen. Onlangs zei Gorbatsjov ook dat het Westen is aan het bouwen wat in Rusland uiteen is gevallen. Vind ik ook. Want Poetin doet niets behalve Oekraïne te omsingelen in het kader van een “onschuldige militaire oefening” zoals deze wolf in schapenkleren doet voorkomen maar niet vies is van landjepik. Overigens hebben de Russen nu de separatistische republieken in het oosten van Oekraïne officieel erkend als onafhankelijk. Dat is gelijk aan annexatie en een reden om Oekraine aan te vallen omdat Poetin de Russen aldaar moet verdedigen zoals hij altijd zegt.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je als Democraat de wereld een oorlog inrommelt ontvang je de Nobelprijs voor vrede.
Start je als je Republikein geen oorlog dan krijg je een onderzoek wegens samenzwering met de Russen,

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Zo zit de linkse wereld in elkaar. Vastgeroest in hun politieke correctheid.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zo ook met Poetin, hij wordt aan de lopende band beschuldigd van alles en nog wat, maar wat heeft hij feitelijk gedaan?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Men kan van Trump vinden wat men wil m.b.t. zijn binnenlandse politiek.
Tijdens de Trump-periode konden wij burgers in het Westen inclusief de Russen en Chinezen wel rustig slapen. Trump kon als geen ander de situatie bespelen, met positief effect. Geen nieuwe oorlog en escalatie voorkomen.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

“Men kan van Trump vinden wat men wil m.b.t. zijn binnenlandse politiek”. Gaat het dan nu zo goed in Amerika? Mega inflatie, energieafhankelijkheid, open grenzen, banenverlies en een president die ontzettend laag scoort… waarom Trump niet gewoon de credits geven die hij verdient? Waarom altijd zo’n voorbehoud- zinnetje vooraf?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

De credits heeft hij al. Net zoals in andere landen hebben wij niets te vinden van binnenlandse zaken. Vandaar nog een keer extra de nadruk op leggen dat wij alleen te maken met zijn en Bidens buitenlandse politiek omdat wij daar direct mee te maken hebben. Deze keer weer een oorlog worden ingerommeld waar de oorzaak in de binnenlandse zaken van de Oekraïne spelen. De Russen hebben geen zin in volksverhuizingen hun kant op, vandaar de grensbewaking.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Trump heeft perfect laten zien aan de mensen in de wereld wat er gebeurd als de Deep State de macht in handen krijgt ,denk ook niet dat Biden zijn ambtsperiode uitzit,alles gaat in sneltreinvaart ,de afbraak van veel landen ,politiek is het overal een ramp,regeringen zijn er niet meer voor de mensen ,maar voor het grootkapitaal ,en dat moeten we niet willen .Er worden steeds meer mensen wakker ,en de opstand wordt elke dag groter ,het bedrog komt uit,en de kikkers springen uit de kruiwagen .

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nog even wachten en dan zit Trump weer in het Witte Huis.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Als dat zou kunnen! Ik kijk er nu al naar uit…

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom wijst Vervloed enkel en alleen naar Amerika en niet naar de rest van de westerse landen en NATO-lidstaten die ervoor gezorgd hebben dat er zeer fors bezuinigd is op Defensie en vanwege besparingen op de loonkosten veel industrieën zijn verplaatst naar China want lage loonkosten, geen vakbonden en de Renminbi die veel te laag in waarde is met als gevolg superwinsten? Nederland heeft geen onderzeeërs geleverd aan Taiwan want wij wilde China te vriend houden. Van de NATO is een soort van vredesleger gemaakt die moet verhinderen dat Putin aan landjepik doet terwijl dit niet de doelstelling van de oprichting is van de NATO – voorkomen WO-III en dat is wat een ex-diplomaat als Vervloed ontgaat. Wat ik wel zie is een overdaad aan altruïsme aan landen die bedreigd worden door een not-mr Nice Guy elders in de wereld, maar de burgers in Nederland met steeds meer problemen te maken krijgen en de bestrijding van dicators als Putin, klimaat, alsmede het verleden van Nederland zoals slavernij en de politionele actie in Indonesië een welkome afleiding zijn voor de links-liberale clientelistische kabinetten die we al jaren hebben. Maar owee als er iemand opstaat die zegt dat het eigen volk nu eerst geholpen moet worden en de grenzen dicht want die wordt beschouwd als een rechts-extremist. Zo komen we toch ook niet verder?

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De achterliggende visie op het buitenlandse politieke toneel is global governance, het idee dat het liberale, democratische westerse systeem superieur is. Dat het slechts een kwestie van tijd is dat de inferieure totalitaire systemen ten val komen. ”

Das war einmal.
Tegenwoordig streven de politieke elites, en met name de westerse politieke elites samen met bevriende captains of industry, zelf naar een totalitaire (wereld)staat. Het gaat niet meer tussen de liberale westerse democratie en het totalitaire oosten. Een betere indeling is in globalisten en nationalisten. Joe Biden, die campagne voerde met de slogan: Build Back Better, hoort vanzelfsprekend bij de globalisten net als zijn adviseurs of de zogenaamde Deep State, wat dat ook precies moge zijn. Het is moeilijk in te schatten in welke mate Poetin en Xi daarbij horen. Voorlopig lijkt Poetin voornamelijk Russische interesses te vertegenwoordigen (wat uiteraard zijn taak is) zodat hij bij de nationalisten geplaatst moet worden. Dat verklaart meteen waarom het complete globalistisch angehauchte mediacomplex zo hun best doet de man tot paria te verklaren. Hoe de totalitaire technocratische wereldstaat eruit moet zien kunnen we lezen in het nieuwste boek van Klaus Schwab, The Great Narrative. En ja, dat ziet er precies uit als het gigantische biotechnologisch experiment/dystopie waar zovelen voor waarschuwen.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn verwachtingen van Biden waren helemaal niet hooggespannen, integendeel. Mijn verwachtingen van Trump waren hooggespannen, maar die is weggefraudeerd.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J. C. Th. Köhler

Rake observatie. Ik moet bekennen dat ik na die zin gelijk wilde stoppen met lezen. En met die laatste opmerking van u, heeft u ook gelijk. Maar helaas is die fraude in ons land ook weg gefraudeerd en worden de nog steeds lopende onderzoeken keihard genegeerd.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waar zou dat wensdenken uit moeten bestaan? Ik weet het niet, niet helemaal. Misschien heeft het iets met grenzen van doen.

Er is een tijd geweest dat de VVD echt niet met de PvdA kon regeren, er waren duidelijke scheidslijnen. Er is overigens een tijd geweest dat deze scheidslijnen evenmin helder te trekken waren. Binnen- of buitenland, het komt mij voor dat een bepaalde groep mensen van duidelijke grenzen houdt en dat die andere groep deze grenzen liever ziet vervagen. Poetin wil duidelijke grenzen, Biden wil dat de grenzen vervagen. Wat is de rol van de Ngo? Er valt een omgekeerde evenredigheid te bespeuren m.b.t. grenzen, want de groep dat grenzen wil doen laten vervagen wil wel heldere grenzen tussen politiek gezag en individu.

Misschien heeft Biden wel iets weg van Mark Rutte. Het is alom bekend dat Mark de kunst van het verleiden niet verstaat. Zou Mark voor Lilianne Ploumen een mooie grote bos met rozen gekocht hebben, had ze dan de verleiding kunnen weerstaan? Ik weet het niet. Gelukkig voor ons is Mark daar in zijn persoonlijke bestaan al te gierig voor. Ik zie die Biden evenmin een jong blaadje aan de haak slaan, zelfs niet met het vermogen van Donald Trump.

De christendemocraten hebben plaatsgemaakt voor de D66. De partij dat links en rechts wil ‘verbinden’. sociaal liberalen. Wanneer een D66’er het woord verbinden uitspreekt krijg ik de rillingen over mijn rug, alsof je gemeenschap hebt met iemand bij wie je totaal niet aangetrokken voelt. Als ik naar de gezichten kijk van bijvoorbeeld Jetten, Kaag, Ollongren, ik mowt er wel om lachen hoor, ze doen wel iets terug voor de belastingbetaler, het is wel vermakelijk, we houden wel van een grapje, nietwaar?

Juist om die omgekeerde evenredigheid ben ik wel een voorstander van duidelijke grenzen.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

President Biden zorgt voor onrust, en dat doen wij als west Europese landen ook door steeds verder op te schuiven richting Rusland. Er is totaal geen Europese eenheid, verre van zelfs, en we zien allemaal hoe de Fransen en de Duitsers met elkaar in nog net niet conflicten terrecht komen.

Nederland heeft zijn defensie tot op het bot bezuinigd, dat heet dan vredes dividend. We verkopen wapensystemen aan andere landen, en zelfs totaal onschuldige personen auto’s aan de koerden die vervolgens worden gebruikt door de strijders van IS. Gooit een vlieger een bom op een gebouw waarvan duidelijk is dat het het beoogde doel is, dan wordt de vlieger in kwestie vervolgd. En natuurlijk betalen we ruimhartig de schade. Op moment van schrijven sturen we 2 splinter nieuwe F-35’s naar Bulgarije, dat maakt totaal geen indruk, en waarom niet omdat de vliegers in kwestie nog onvoldoende thuis zijn in full combat met de F-35. We maken een betere indruk als we meer F-16’s gaan sturen naar Bulgarije zeg een stuk of 10. Maar nee dan is het opeens dat de F-16 niet goed genoeg is, terwijl we overtollige F-16’s hebben verkocht aan bijvoorbeeld Chili en Jordanië die deze kisten waarderen en zeker zullen gebruiken!

Jos
Jos
1 jaar geleden
32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x