Hernieuwing Iran-deal vormt bedreiging voor Israël

Ayatollahs werken door aan ontwikkeling kernwapens

Titelfoto bij artikel Hernieuwing Iran-deal vormt bedreiging voor Israël Johannes vervloed opiniez

Foto: Secretary Blinken Meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (25 mei 2021)

Met het initiatief van de regering-Biden om met Iran te gaan praten over de hernieuwing van de door Trump opgezegde nucleaire deal, ontstaat een gevaarlijke situatie. Zeker als ook de miljarden aan bevroren Iraanse tegoeden weer beschikbaar komen en onder meer gebruikt worden voor een nieuwe rakettenregen op Israël door Iran-proxy Hamas. Iran wil een kernmacht worden en dat kan dramatische gevolgen hebben, met name voor Israel, stelt Johannes Vervloed.

Het ziet er naar uit dat de door Trump opgezegde nucleaire deal met Iran – het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – door Biden opnieuw van stal wordt gehaald. Al eerder schreef ik dat deze deal – formeel bedoeld om vreedzame toepassingen van kernenergie in Iran te waarborgen – niet werkt. Met de miljarden waarover Iran met de hernieuwing van de deal weer de beschikking zal krijgen, kan het kernwapenprogramma worden gevoed en kunnen de proxies van de ayatollahs weer ruimschoots van wapens worden voorzien.

Want de inzet van Teheran is ongewijzigd: de dominante macht in het Midden-Oosten worden en Israël van de kaart vegen. Het eerste effect hebben we de afgelopen weken al gezien met de aanvallen van Hamas op Israël met duizenden raketten van Iraanse makelij. De relatieve rust die Trump met de Abraham-akkoorden in het Midden-Oosten had bewerkstelligd, lijkt al weer te zijn verstoord.

 

Raketaanval op Israël

De ayatollahs hebben er geen gras over laten groeien. Toen begin april de onderhandelingen tussen de VS, de EU, het VK, China, Frankrijk, Rusland en Iran in Genève over het herstel van het JCPOA nog maar net waren begonnen, rekende Teheran zich al rijk. De hernieuwing van de nucleaire deal betekent immers het vooruitzicht op een einde aan de sancties en het vrijkomen van miljarden bevroren Iraanse tegoeden. De door Iran gefinancierde terreurorganisatie Hamas kreeg meteen het groene licht voor een aanval op Israël en het testen van het raketafweersysteem Iron Dome. Een financieringsprobleem voor het aanvullen van de voorraad raketten is er binnenkort niet meer.

 

Groen licht uit Teheran

De reden voor de raketbarrage die Hamas de afgelopen weken over Israël uitstortte, wordt overal gezocht. De MSM noemt onder meer de ontheiliging van de Al Aqsa moskee door het Israëlische leger, vermeende uitzettingen van Palestijnen in Oost-Jerusalem en de opgekropte woede van de Palestijnen in Gaza. Ook zou een reden het afblazen van de verkiezingen door Palestijnse Autoriteit president Abbas zijn geweest, die in de polls zag dat zijn partij Fatah zou verliezen en Hamas de regie op de Westelijke Jordaanoever dreigde overnemen. Hoe het ook zij, zonder het groene licht uit Teheran had de grootschalige barrage niet plaatsgevonden.

 

Trump

Teheran weet zich binnenkort verzekerd van voldoende financiële middelen om de heilige oorlog tegen de staat Israël met hernieuwde kracht voort te kunnen zetten. Zeker, maar er is ook nog een andere reden. Onder Trump hadden de ayatollah’s dit niet in hun hoofd gehaald.

 

Linkervleugel

Met de komst van een Democratische president in het Witte Huis, die ook nog eens sterk onder invloed staat van een luidruchtige en activistische linkervleugel, is de verwachting dat de VS een minder Israël-vriendelijk beleid gaat voeren, een vergevingsgezindere houding jegens Iran zal aannemen en de ‘Palestijnse zaak’ (lees: de Tweestatenoplossing) weer volop aandacht krijgt.

Na een paar dagen van raketaanvallen door Hamas maakte Biden In een reeks telefoongesprekken met Netanyahu duidelijk dat er snel een bestand moest komen. Israël mocht de klus, de vernietiging van de Hamas-infrastructuur (het ondergrondse tunnelstelsel, de wapenfabrieken en de lanceerinstallaties), niet afmaken. Biden dreigde zelfs met het stopzetten van de Amerikaanse betalingen voor het Iron Dome afweersysteem. Een door bemiddeling van Egypte tot stand gekomen bestand was het resultaat.

 

Test Iron Dome

Is het bestand het einde van het conflict? Ik ben bang van niet. De duizenden raketaanvallen vanuit Gaza dienden er vooral toe de Iron Dome te testen. Negentig procent van de raketten zou uit de lucht zijn gehaald. De achterliggende gedachte van de ayatollahs was om te bezien bij hoeveel raketten de Iron Dome het zou begeven. Als ook vanuit Libanon door Hezbollah, vanuit Syrië en Irak door Iraanse milities en wellicht zelfs door de Houthi’s uit Jemen tegelijkertijd gigantische aantallen raketten op Israël waren afgevuurd, zou dat einde verhaal Israël betekenen.

 

Nucleaire afschrikking

Blijkbaar gaat Teheran er vanuit dat Israël in een dergelijke situatie de knop voor een nucleaire vergelding niet zal indrukken. De ayatollahs gaan er van uit dat Netanyahu bluft als hij zegt dat Israël de nucleaire deal met Iran niet zal erkennen. Maar zal hij aarzelen als het bestaan van de staat Israël op het spel staat?

 

Kernmacht

Zelf denk ik dat Teheran wacht met de ‘raketaanval van alle kanten’, totdat het zelf ook beschikt over een atoombom. En daarmee komen we terug bij de JCPOA. Deze overeenkomst geldt slechts voor een beperkte tijd en staat de ontwikkeling van de Iraanse rakettechnologie om nucleair arsenaal op de gewenste plaats af te leveren niet in de weg. Inspecties door het Internationale Atoomagentschap zullen op zich niet voldoende zijn om te verhinderen dat Iran uiteindelijk de beschikking krijgt over een atoomwapen. In het bergachtige gebied van Iran zal in ondergrondse fabrieken de productie gewoon doorgaan. Experts melden dat Iran binnen een jaar over voldoende verrijkt uranium kan beschikken voor de productie van een atoombom. Het land heeft dus de potentie om snel een kernmacht te worden.

 

Rampscenario

Het is natuurlijk nog helemaal de vraag of nucleaire grootmachten als de VS en Rusland zo maar zullen accepteren dat Iran daadwerkelijk een nucleaire mogendheid wordt. Israël is er in ieder geval toe bereid er zelf alles aan te doen om dat rampscenario te voorkomen. Bijvoorbeeld door het ontregelen van de software van de Iraanse kerncentrales en opwerkingsfabrieken of door chirurgische aanvallen op de (ondergrondse) nucleaire installaties van Iran. Maar dergelijke militaire acties van Israël zijn moeilijk uitvoerbaar zonder Amerikaanse logistieke ondersteuning. En Biden zal niet direct geneigd zijn die steun te verlenen.

Al met al is de ouverture van Biden en de EU richting Iran gevaarlijk. Het gaat immers niet alleen om hernieuwing van de JCPOA, het opheffen van de sancties en het vrijgeven van de miljarden bevroren tegoeden. Het gaat natuurlijk vooral om de dreiging dat schietgrage ayatollahs de beschikking krijgen over kernwapens. Want als dat gebeurt, staat de niet alleen de veiligheid in Midden-Oosten, maar vooral het bestaan van Israël op het spel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De slapheid van het Westen is een open deur voor terroristische regimes die graag hun wil opdringen. Nooit gedacht dat de sterk verdeelde islamitische wereld zo makkelijk het Westen zou bedwingen. Wij liggen aan hun voeten en laten ons continue chanteren of het is met nucleaire potentieel, bloedige aanslag of een hoofdoek. Sterk ontwikkelde landen in de hoek van de ring gesmeten door middeleeuwse baarden. Gekker kan het niet!

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kijk naar Zweden, de totale ‘failed state’ in Europa numero uno! En nog niet wakker worden hè. Nog even en er breekt in een Europees land een burgeroorlog uit zekersteweten!
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moordcijfer-zweden-hoger-dan-meeste-andere-europese-landen-geen-ander-land-heeft-zo-n-stijging-meegemaakt~b42e3b1f/

Jan
Jan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goede analyse. Wat Vervloed niet vermeld is dat de Biden kliek onderhuids fel anti-Israel is. Ze kunnen dat echter (nog) niet zomaar naar buiten brengen, zonder dat de VS helemaal implodeert. 70% van de Amerikaanse Joden stemde Democraten. Velen komen er nu pas achter, onder meer door de Woke wind die door de VS waait, dat ze slechts werden gedoogd vanwege hun geld. Maar ook niet meer dan dat. Dat is voorbij. Iets dergelijks speelt nu in Nederland, waar ‘prominente’ Joden zoals Asscher en Cohen lid zijn van de PvdA. Die partij wil nu politiek samen gaan met GL, altijd al fel anti-Israel en steeds duidelijker anti-semitisch (onder meer door hun congsi met de Moslim Broederschap). Tel uit je verlies!

Walter
Walter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Walter
Walter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op het politieke vlak valt er niets bindend te onderhandelen.Irak is islam en alles is geoorloofd en gerechtvaardigd vanuit dat geloof .

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het gevaar van Iran als leider van de islamitische wereld wordt nogal onderschat. Het verschil tussen soennieten en sjiieten draait alleen om de opvolging van de profeet. Een groot deel van de soennieten heeft zo een afkeer van het koningshuis van Saoedi-Arabië (KSA) – omdat dit koningshuis niet afstamt van de profeet – dat ze bereidt zijn om Iran te steunen mits dat land zich actiever toont dan KSA ten aanzien van Israël.
En dat laatste is nu precies wat Iran aan het doen is.
Bovendien bevinden zich in Libanon en Syrië grote groepen sjiieten die Iran op de grond kunnen helpen om het gewenste resultaat te bereiken.
Een geslaagde aanval door Iran op Israël kan het hele politieke evenwicht in het Midden-Oosten doen kantelen. Iran zou bijvoorbeeld het oosten van Irak kunnen annexeren, waar miljoenen sjiieten wonen. De gevolgen zijn niet te overzien.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De VN bestaat uit moslimgezinde figuren, die niks hebben met Israel ,de hele politiek is in de EU gericht op het binnenhalen van zoveel mogelijk Islamisten,hoe dat af gaat lopen voor de Joden kan je zo invullen,Merkel en co wassen hun handen in onschuld, in Amerika hebben we te maken met een seniele ouwe gek ,die niet eens meer weet wat er verleden week is besproken ,Iran is altijd op oorlog uit, dit soort landen ondersteunen de Palestijnen ,gebruiken het als joker,maar als ze eenmaal een atoombom hebben zal het ze een worst zijn om daar de boel ook plat te gooien ,allemaal in een klap bij Allah,benieuwd of die dan zoveel maagden beschikbaar heeft voor onze martelaren .

Hans de Jong
Hans de Jong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan niet wachten tot israel de knop ( optijd) als eerste indrukt, want anders zie ik de toekomst van het Joodse volk somber in.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hans de Jong

Ik had iets vergelijkbaars hier vermeld, maar dat viel buiten de spelregels.
Ik schreef wat anders, maar het komt hier op neer:
De eerste klap is een daalder waard.

Hans de Jong
Hans de Jong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nyong

Ik was in haast ook nog iets vergeten…..
Niet alleen voor het Joodse volk zie ik de toekomst somber in, ook voor alle Westerlingen na de berichten uit Zweden gelezen te hebben, die het zover hebben laten komen dat ze onder de voet zijn gelopen door het zo vredige volk uit het oosten.
Lees op GeenStijl: Gidsland Zweden.

H.J
H.J
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Is het eigenlijk wel de opzet van de Islam, om vreedzaam met andersdenkende om te gaan. ?

Hans de Jong
Hans de Jong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J

Ik denk dat het meer een afleidingsmanoeuvre, een valstrik, val betreft……moslims kennende.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mocht Iran een lange afstandsraket uitrusten met een atoomkop en op Israël afschieten dan kun je er natuurlijk donder op zeggen dat die ruim voor het bereiken van Israël al uit de lucht geknald wordt. Waar ontploft die atoombom dan? Boven Irak? Boven Syrië? Boven Libanon? Afijn Iran zal weggevaagd worden dat lijdt geen twijfel en er zal dan niets anders resteren dan een woestijn à la een nuclear testing ground.
Hoe ziek moet je dan wel niet zijn in je bovenkamer om een land van de wereldkaart te willen vegen? Dat er nog landen zijn die zaken doen met Iran gaat er bij mij absoluut niet in!

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Daan van der Keur
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn ook andere overwegingen.
Rusland zal “niet blij zijn” als Moskou (bijgevolg ook) binnen bereik van Iraanse kernwapens komt te liggen. Bij oplaaiend islamitisch gedonder in Tsjetsjenië kan Rusland zomaar onder Iraanse nucleaire dreiging op de knieën worden gedwongen.
Daar kunnen Russen slecht tegen.
Waar de NAVO pragmatisch was, hebben ze dan te maken met doorgeslagen religieuze gekken.
Dat geldt ook voor de Arabieren, die Israël uit lijfsbehoud waarschijnlijk met grote graagte faciliteren voor een aanval op Iran.

Dus als Iran iets te ver vordert kon een beperkte nucleaire aanval van Israël in de regio wel eens met instemming worden begroet. Daarmee zal ook het Iraanse avontuur in Syrië en de palestijnse gebieden eindigen en weten andere agressors, zoals Erdogan waar wat Israël betreft de grenzen van het betamelijke liggen.

En vwb de USA. De democraten slagen er met hun idiotie uitstekend in om in hoog tempo zo ongeveer de gehele Amerikaanse bevolking tegen zich in het harnas te jagen.
Waarschijnlijk zal een verpletterende uitslag van de Midterms in 2022 voldoende zijn om de leidende figuren onder de democraten tot een totaal ander en rechtser beleid te dwingen, willen ze voorkomen dat ze in 2024 volkomen weggevaagd worden.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vermoed dat we er binnenkort achter gaan komen dat sjiieten en soennieten meer overeenkomen dan ze jarenlang hebben willen toegeven. Hun doelen zijn uiteindelijk hetzelfde, de onderwerping en (uiteindelijk) vernietiging van de ongelovigen. Een doembeeld, maar zeker geen ondenkbare. Of het het geïnfiltreerde westen dan een antwoord heeft valt nog maar te bezien. Gelukkig hebben we Israël nog, het enige land dat zich beseft dat ze vechten voor lijfsbehoud.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x