Het einde van de pandemie: valse hoop?

Seinen staan nog niet op veilig

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, luidt een oud gezegde. Toch zijn velen al van mening dat de corona-pandemie op zijn einde loopt, nu zich de ‘mildere’ variant Omicron heeft aangediend. Wordt er te vroeg gejuicht of hebben we redenen voor optimisme? Een beschouwing van Alma van Hees.

Kinderziektes

Het is nog niet eens zo lang geleden dat het normaal werd gevonden dat elk kind de mazelen kreeg. Een beetje koorts en hangerig, overal rode plekjes en het ging weer snel over. Totdat ontdekt werd dat door die ‘onschuldige’ kinderziekte toch ernstige gezondheidsschade kon worden opgelopen. En toen kwam er een vaccin. Sommigen protesteerden: is het niet beter om kinderen deze kinderziekte door te laten maken? Goed voor je immuunsysteem. Anders verzwakken we toch als bevolking en kunnen we straks nergens meer tegen?

De kinderziekte rode hond volgde dezelfde weg en een vaccin bracht de oplossing.

Polio betekende vroeger voor de meeste kinderen ook alleen maar kortdurend ongemak: grieperig, buikklachten en dat was het wel. Totdat ontdekt werd dat deze ziekte voor levenslange gezondheidsproblemen kon zorgen. Verlammingen, slecht ontwikkelde spieren of botten en later, als je pech had, ook nog eens een keer na-polio waaraan je stierf.

 

Schade door COVID

Nu hebben we al twee jaar covid. Een nieuw virus dat in grote mate ouderen treft en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. We zijn geschrokken van de grote aantallen sterfgevallen: wereldwijd vijf miljoen maar waarschijnlijk een veelvoud daarvan.

Maar ook jonge en gezonde mensen sneuvelen of lopen langdurige klachten op, zelfs als ze maar nauwelijks ziek zijn geweest: Long Covid. Een ziekte die nog niet goed begrepen wordt en waar ook nog maar nauwelijks effectieve behandelingen voor beschikbaar zijn. Wereldwijd wordt onderzocht welke schade het coronavirus in je lichaam kan aanrichten. Die schade is omvangrijk en gevarieerd, van hersenschade en schade aan bloedvaten tot aantasting van allerlei organen. En covid lijkt onze eigen afweercellen te slopen, nog meer dan het Hiv-virus doet dat Aids veroorzaakt.

Covid is dus geen kinderachtige ziekte of een soort griep. Zal de nieuwste variant, Omicron, dat wel zijn?

 

Omicron-variant

Na het oorspronkelijke Wuhan-virus zijn talloze nieuwe covid-varianten ontstaan, waarvan Alfa, Delta en nu sinds kort Omicron het wereldtoneel hebben weten te bereiken met steeds weer een nieuwe golf van besmettingen, gevolgd door ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Omdat Omicron – wel veel besmettelijker – vooralsnog tot minder ernstige ziektebeelden lijkt te leiden, wordt gehoopt dat deze variant het begin van het einde van de covid-pandemie inluidt.

Er wordt al volop gejuicht: deze ‘milde’ variant zal covid tot een soort griep doen verbleken. Dan zijn er geen speciale maatregelen meer nodig. Weg met de lockdown, dat eindeloze getest en de quarantaine, de mondkapjes en al helemaal geen 1, 2 of 3G! Terug naar normaal, zoals het vroeger was voordat corona zijn intrede deed. Alles open!

Het zou heerlijk zijn als dat gebeurde. Wie wil dat nou niet? Iedereen is moe en versleten en wil dat ‘de maatregelen’ nu eens een keer ophouden. Maar kan dat al?

 

Evolutie covid-virus

Het lijkt net alsof Omicron de opvolger is van het Delta-virus en zich vanuit dat virus verder heeft ontwikkeld tot een ‘mildere’ variant. En een virus evolueert altijd naar een mildere variant, is een veelgehoorde opvatting, dus nog even wachten en het is een soort griep. Tomas Pueyo, die eerder de ‘Hammer and Dance’ muntte – geef het virus met een hamer een enorme klap, om erna met maatregelen de boel onder controle te houden – schrijft al optimistisch “Game over”.

Ook in The Lancet schreef prof. Christopher Murray van het IHME (Institute of Health Metrics and Evaluation) een opgewekt artikel waarin het einde van de pandemie werd aangekondigd. Maar hetzelfde instituut heeft dat al twee keer eerder voorspeld..

Bovendien is Omicron geen kind van de Delta-variant, legt epidemioloog Adam Kucharski uit. Omicron bestond al in 2020, ontsproten uit een veel eerdere covid-bron, en heeft zich ongemerkt ontwikkeld tot een succesvol virus dat nu Delta lijkt te verdringen. Van een lineaire opvolging is dus geen sprake en dat is zorgelijk. Want hoeveel andere varianten hebben zich inmiddels vanuit de corona-stamboom ergens uit een zijtak ontwikkeld, waarvan we nu nog niets weten of die tot nu toe niet zijn opgevallen?

Het idee dat een virus zich altijd ontwikkelt naar een mildere variant is populair en geeft troost: nog even geduld, het komt uiteindelijk goed. Helaas klopt dit niet. Het griep- en het mazelenvirus bijvoorbeeld zijn nog steeds even schadelijk en het pokkenvirus is zelfs gevaarlijker geworden. Wat is er met die kennis over de ontwikkeling van Omicron te zeggen? Eigenlijk niets, stelt evolutiebioloog prof. Carl T. Bergstrom, behalve “shit happens”. We weten het niet en kunnen het al helemaal niet voorspellen.

 

Immuniteit

Om het nog vervelender te maken: Omicron is er goed in om ‘natuurlijke’ immuniteit, verworven door een doorgemaakte covidinfectie, te omzeilen. Zo beschermt het doorgemaakt hebben van een Delta-infectie maar 20 procent tegen de Omicron-variant. Dat betekent nogal wat voor alle voorstanders van de ‘brede’ immuniteit, die je door het oplopen van een covid-infectie zou verwerven. Want tegen welke covid-variant gaat die ‘natuurlijke’ immuniteit je eigenlijk beschermen? Na Delta tegen Omicron dus maar zeer beperkt.

Het doorgemaakt hebben van een Omicron-infectie lijkt ook nauwelijks bescherming te bieden tegen herinfectie met Omicron.

Dat leidt tot de vraag: wat levert het op om een covid-infectie door te maken? Het bereiken van groepsimmuniteit op een ‘natuurlijke’ manier, door velen bepleit als de beste weg uit deze covid-crisis (en in feite ook het beleid van dit kabinet), lijkt op basis van deze onderzoeken onmogelijk te zijn. Voeg daar nog eens aan toe dat ook vaccinaties soms/vaak? door Omicron worden omzeild.

 

Is Omicron mild?

Jazeker, daar lijkt het op als we kijken naar het verloop van Omicron in Zuid-Afrika, waar dit virus voor het eerst werd gedetecteerd. Weliswaar hoge besmettingscijfers maar in eerste instantie weinig ziekenhuisopnames en doden, en om dat laatste werd Omicron mild genoemd. Toch lopen de ziekenhuisopnames en de sterftecijfers daar nu weer op. Wat betekent dat?

In Denemarken, waar ze een covid-beleid hebben waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn omdat ze de ontwikkelingen heel goed in de gaten houden, heerst het zusje van Omicron, BA.2, en lopen de aantallen besmettingen razendsnel op. Is BA.2 nog besmettelijker?

In Noord-Europa is Zweden wederom koploper als het gaat om oplopende sterftecijfers, net als in de eerdere coronagolven.

Zal Omicron dan uiteindelijk echt ‘milder’ blijken te zijn of wordt er te vroeg Hosanna geroepen? Want als het Omicron-ziektebeeld minder ernstig is, maar verwacht wordt dat zo ongeveer iedereen zal worden besmet, dan worden de aantallen besmette personen zo hoog dat de ‘winst’ bij ziekenhuisopnames en sterfgevallen geheel teniet kan worden gedaan.

Hier stromen de Delta-patiënten het ziekenhuis uit. Absoluut reden voor vreugde, maar de Omicrongolf is nog maar net begonnen.

In de ons omringende landen stijgen de ziekenhuisopnames daarentegen.

 

Kinderen

Terug naar de kinderen. Lang is ons wijsgemaakt dat kinderen vrijwel geen last hebben van covid en geen besmettingen kunnen overdragen. Dus houd vooral de scholen open, want het niet kunnen volgen van onderwijs is schadelijk voor hun ontwikkeling. Zo zijn – net voor de Omicrongolf – de scholen weer geopend, ook al is bekend dat scholen brandhaarden van covid zijn. Geopend? Voor eventjes dan. Veel klassen en zelfs hele scholen gaan weer dicht vanwege de hoge aantallen besmettingen onder leerlingen en ziek onderwijspersoneel. Leerkrachten die in de vorige covid-golven ook al onevenredig hard getroffen werden, vooral op de basisscholen.

Kinderen zouden geen rol spelen in het overbrengen van besmettingen, maar inmiddels blijkt dat onzin te zijn. Hoeveel gezinnen zijn al niet besmet door hun schoolgaande kinderen? Met soms dramatische gevolgen als een ouder sterft, door ‘toedoen’ van het arme kind dat daar niets aan kan doen…

Kinderen hebben nauwelijks last van Omicron. Maar hoe kan het dan dat in veel landen de ziekenhuisopnames voor kinderen stijgen? Zijn die opnames allemaal voor ‘milde’ klachten?

 

En dan hebben we nog Long Covid, ook bij kinderen. Er zijn in het UK vorig jaar juni al vijftien Long Covid-klinieken voor kinderen gestart. Geschat wordt dat er 77.000 patiëntjes zijn. Wat betekent dat voor onze kinderen? We weten het niet.

Ramp

De covid-pandemie is een wereldwijde ramp, hoe je het ook wendt of keert. Elke overheid probeert maatregelen te treffen om de schade voor de volksgezondheid in te perken. China, waar het virus hoogstwaarschijnlijk is geconstrueerd en (per ongeluk?) ontsnapt, gaat daarin het verst met quarantainekampen en verstikkende controle. Misschien weten zij hoe schadelijk dit virus echt is, en dat het nauwelijks is te beheersen?

Hier hebben we grote moeite met ‘de maatregelen’ die onze vrijheid beperken, wat die maatregelen dan ook zijn. Geen vaccinatieplicht, geen 1, 2 of 3G, geen mondkapjes want die ‘werken toch niet’ en weg met de lockdown. We moeten maar leren leven met het virus, klinkt het. We zijn verwend en accepteren ziekte en dood niet meer. Maar hoe kunnen we leven met dit virus?

Het blijft opmerkelijk dat we, waar we vroeger de gebruikelijke kinderziektes te gevaarlijk vonden en dus vaccins introduceerden, nu veel grotere gezondheidsrisico’s voor onze kinderen (en ook voor onszelf) lijken te accepteren. In Engeland schat men dat 2% van de totale bevolking (NPO1 radiojournaal 6 januari jl.) langdurige klachten na een covidbesmetting heeft. Experts in Finland onderzochten 4000 studies en kwamen uit op een alarmerende 20% ex-covidpatiënten die langdurige cognitieve beperkingen ondervinden. Verzekeringsmaatschappijen in de VS maken zich zorgen over het grote aantal claims voor overledenen en arbeidsongeschikten. In Nederland dienen zich de eerste vijfhonderd arbeidsongeschikten in de zorg aan, die na twee jaar ziekte binnenkort hun baan gaan verliezen.

 

Moe

We zijn moe. Afgestompt door de afgelopen twee jaar, bezig met overleven in het hier en nu, waar velen hun handen vol aan hebben.

Maar toch, het gaat om ieders toekomst en de inventiviteit om onszelf en elkaar tegen het huidige gevaar te beschermen. Aan wensdenken en optimistische voorspellingen hebben we niet veel. Ook boos verzet of er helemaal genoeg van hebben helpt niet, ook al is ons kabinetsbeleid warrig, inconsequent en op onduidelijke gronden gebaseerd. Verzet zet alleen maar zoden aan de dijk als niet alleen het zelf ervaren nadeel tot speerpunt wordt verheven en daarvoor wordt gelobbyd, maar een constructieve aanpak voor iedereen wordt uitgedacht. Of het nieuwe kabinet daartoe in staat is, moeten we afwachten.

Voorlopig staan de seinen nog lang niet op veilig. Maar dat is iets wat niemand graag horen wil.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabreur
Sabreur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mis toch wel een paar zeer essentiële zaken in het veroorzaken van een stijgend ziektebeeld bij kinderen en wel de doorgeslagen hype om kinderen conitnu te ontsmetten, waardoor het natuurlijke afweersysteem behoorlijk beschadigd wordt en het verplicht dragen van de mondkap voor langere tijd, waardoor bacteriën en andere zeer schadelijke stoffen veel meer de lichamen binnen dringen dan bij een normale vrije ademhaling.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Omikron lijkt een spelbreker te zijn voor onze regering. Bij de komst van Omikron was duidelijk dat deze een mild virus is en mogelijk een teken dat de corona virus uitgeblust raakt. Om dan een totale lockdown uit te roepen laat zien dat de regering de pandemie leek te willen exploiteren voor andere doelen. Vandaag las ik in de ‘Nieuwspaal’ op Google nieuws dat deskundigen kritisch op heropening van de horeca zijn met de woorden:” Moeten wij de horeca nog wel willen in ons land?” De OMT roept dat de modellen te pessimistisch waren. Tja, de modellen dienen eenmaal de mens en vooral de regerende mens. Hoe zou het met de klimaatmodellen zijn? Waarschijnlijk hetzelfde want dan kunnen de plannen doorgaan. Men kan nu niet anders dan de corona maatregelen beëindigen en weten dat mensen die het zat zijn met elke versoepeling alvast blij zullen zijn. Dan kunnen zij nog even door met snode plannen. Als Omikron inderdaad het einde van de pandemie mag betekenen dan kunnen zij het niet meer rekken. Ik denk toch dat zij ons uitgaansleven en vakantievliegen zullen proberen te beperken. Onze oude leven krijgen wij niet meer terug. Intussen lopen scholen achterstanden die deze generatie moeilijk zal inhalen. Dat zal consequenties hebben op de kwaliteit van de samenleving die fors aangevuld wordt door niet of laag opgeleide migranten. Want de immigratie zal blijven doorgaan zolang men niet beseft dat de massa migratie voor niemand goed is. Niet voor Europa en niet voor de landen waar zij vandaan komen. En dat zal als enige waarheid blijken. Helaas kost het ons het continent.

Dolphin
Dolphin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Matig artikel. Natuurlijk weten we de toekomst niet. Maar de huidige maatregelen zijn geheel buiten proporties. De prikken met drang doden meer mensen dan dat ze redden. Gezinnen vallen uit elkaar. Sociale levens worden vernietigd. Zelfmoorden nemen toe. Bedrijven moeten stoppen. Tweedeling en discriminatie overal.
Dus ik zit niet te wachten op magere argumenten dat we het misschien toch nog weer een paar weekjes (of maanden of jaren) moeten volhouden, omdat er nog risico is.
Dus : Stoppen met die onzin. Voorlichting geven over zelfzorg wanneer je griepklachten krijgt en antivirale medicijnen vrijgeven.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen weet toch al lang dat dit de nieuwe griep wordt. Toen er een paar jaar geleden een grote griep epidemie was, hoorde je niemand erover., werd er niet gesproken over het aantal mensen die er aan waren overleden. Over mondkapjes werd er nooit gesproken. wat is hier nu anders aan!!!!!?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de ‘Nieuwspaal’ las ik vandaag dat deskundigen kritisch op heropening van de horeca zijn met de woorden:” Moeten wij de horeca nog wel willen in ons land?”
Dit kunnen wij vandaag lezen maar de politiek was zeker al lang op de hoogte gezien hun omgang met deze sector. Hier is voelbaar dat de oude leven als het aan de regering ligt niet meer terug komt. Toch wel misbruik van de pandemie. En het zal niet het enige wezen.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor de vele links. De vraag moet echter niet zijn: wat is, gezien de kennis van deze variant, een verstandige toekomstvisie? De vraag moet zijn: hoeveel kan een samenleving aan?

We kunnen koffiedik kijken door naar 100 verschillende experts met 100 verschillende meningen te luisteren. We kunnen alle onderzoeken naast elkaar leggen en diegenen eruit pakken die het dichtst bij onze eigen waarheid komen.

Maar we zouden ook eens om ons heen kunnen kijken en beseffen dat “de Hollanders” onherstelbaar veranderd zijn. Dat iedereen moe is. Dat de levensvreugde bij velen zienderogen afneemt. Dat onze ouderen gedwongen wegkwijnen achter de begonia’s. Dat complete sectoren omvallen als de steun moet worden terugbetaald. Dat hele generaties een enorme achterstand oplopen op velerlei vlakken. En al deze dingen zijn maar ten dele te wijten aan corona. Een ander (groter) deel komt direct op conto van onze overheid, die zeer verstikkende en verlammende maatregelen heeft opgelegd. De volksgezondheid beschermen is veel meer dan alleen vechten tegen een virus.

De angst voor de gevolgen van corona leidt tot een staat van chronische depressie. En waar het aantal coronadoden of besmettingen objectief te turven is, zal blijken dat de schade aan de samenleving onmeetbaar is. En voorlopig grotendeels onzichtbaar.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de mededeling dat volgens NPO1 maar liefst 2 % van de bevolking van Engeland langdurige klachten na een covid besmetting heeft, is enige relativering toch wel op zijn plaats.
Als je het originele onderzoek leest blijkt namelijk;
1) het is gebaseerd op zelf gerapporteerde symptomen, dus niet op medisch onderzoek; het is gebaseerd op vermoedens van de persoon in kwestie, die vaak niet eens weet of hij ziek is geweest van covid;
2) onder ‘long covid’ wordt verstaan symptomen die worden waargenomen langer dan 4 weken na de vermoede besmetting; het verband tussen symptoom en oorzaak is erg onzeker;
3) Meer dan de helft (51 %) van de gemelde symptomen is ‘algemene vermoeidheid’. Beetje vaag.
4) Andere oorzaken worden buiten beschouwing gelaten, zoals depressie, verlies van sociale contacten, enz.
Voor de hele tekst:

Prevalence of ongoing symptoms following coronavirus (COVID-19) infection in the UK : 6 January 2022

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Gister nog via een uroloog vernomen, dat de achterstand die in twee jaar is ontstaan, aangaande de aandacht en behandeling in haar vakgebied is 2 jaar en dat halen ze door de afbraak van/in de zorg nooit meer in, hoeveel mensen levens dit gaat kosten, is vlgs de uroloog koffiedik kijken.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja Alma. ‘We zijn moe. Afgestompt door de afgelopen twee jaar, bezig met overleven in het hier en nu, waar velen hun handen vol aan hebben.’

We hebben er in krap twee jaar tijd niets aan gedaan weerbaarder te worden. Integendeel! Werkelijk alle maatregelen om zogenaamd het virus te bestrijden en ons te beschermen tegen ziekte, ziekenhuisopname en zelfs de dood hebben ons geen enkel goed gedaan. It is a state off mind waar zo snel mogelijk afscheid van genomen moet worden.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij diskwalificeert de schrijfster zich door net te doen alsof er geen middelen zijn tegen Covid: “Een ziekte die nog niet goed begrepen wordt en waar ook nog maar nauwelijks effectieve behandelingen voor beschikbaar zijn”. Ook de enorme materiële en immateriële nevenschade wordt niet aangeroerd, net zomin als de nog onverklaarde oversterfte en de reeds bekende maar gebagatelliseerde vaccinatieschade en het negeren of zelfs het cancelen van geluiden (en van hen die ze uiten) die het overheidsbeleid kritiseren. Daardoor valt dit artikel in de klasse angst aanjagen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is de kerel van het uitsluiten het demoniseren het kleineren van anders denkenden.
Daarbij is hij topscoorder in het liegen en bedriegen en indien het van pas komt snel vergeten van een afspraak.
Rutte praat niet met ons maar over ons.
De gehele groep om hem heen bestaat uit meelopers.
Mijn stelling is simpel Corona is iets en griep is iets.
Als Rutte stopt met liegen is Corona voorbij.

Koen
Koen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Respect voor het diepgaande overzicht van de ellende die Covid19 kan aanrichten. Ik werd er somber van. Iets minder uitgebreid komt aan bod wat de nadelen van het “vaccin” kunnen zijn. Toegegeven, in de media is daar weinig aandacht voor, maar er zijn toch echt duidelijke indicatoren dat dit middel voor bepaalde groepen (en misschien zelfs voor álle groepen) erger is dan de kwaal.

Hoe dan ook presenteert Alma van Hees een vals dilemma hier. We mogen schijnbaar kiezen tussen de ziekte voluit doormaken of een (experimentele) vaccinatie ondergaan. De derde optie veegt ze onder de mat: “Een ziekte die nog niet goed begrepen wordt en waar ook nog maar nauwelijks effectieve behandelingen voor beschikbaar zijn”. Vooral dat laatste is pertinent onwaar. Er is een waslijst aan middelen die bewezen effectief zijn of tenminste veelbelovend en in een vroeg stadium of zelfs van tevoren kunnen worden ingezet om de ziekte tijdig de kop in te drukken. We website C19Early geeft daar een uitgebreid overzicht van, inclusief links naar de verschillende onderzoeken.

En daarmee verdwijnt niet alleen de basis voor het vaccinatieprogramma maar ook van de vrijheidsbeperkende maatregelen en andere burgerrechtenschendingen, om over de economische schade nog maar te zwijgen. “Het gaat om ieders toekomst en de inventiviteit om onszelf en elkaar tegen het huidige gevaar te beschermen”, schrijft Alma, maar daarmee denkt ze blijkbaar niet aan de moedwillige destructie van onze maatschappij door een ongekend autoritair optredende overheid en gekmakende propaganda.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Koen

Ik heb het lijstje bekeken op de website C19early en inderdaad een waslijst aan behandelingen. Vooral ivermectine, melatonine en vitamine D springen eruit als goedkoop en veel gebruikt. In Argentinië is ivermectine nu in meerdere provincies een veelgebruikt middel, maar alleen op doktersvoorschrift.
Opvallend in het lijstje landen op “C19early” is dat Europese landen bijna volledig ontbreken – terwijl overal in de rest van de wereld men ijverig op zoek is naar middelen voor vroege behandeling: in Amerika, in Afrika, in Azië, zelfs in Australië – maar niet in Europa.
Hoe zou dat nu komen?

krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Koen

Schitterend verwoord.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Einde van pandemie is niet de vraag. Vraag is of toegangscode-systeem wordt opgedoekt.

Bert Branderhorst
Bert Branderhorst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op 27 maart 2020 lees ik in de krant dat de heer Gommers het was opgevallen dat 80% van de coronapatiënten overgewicht hadden.

Even een paar honderd jaar terug.
Tijdens ontdekkingsreizen liepen mensen scheurbuik op.
Dat was best ernstig want ze stierven daar gewoon aan.
Men had ontdekt dat het eten van citrusvruchten de ziekte deed verdwijnen.

Zou scheurbuik in 2020 zijn geweest dan hadden we een vaccinatieprogramma gekregen om de ziekte te overwinnen. Aangevuld met boosters.
Het eten van citrusvruchten zou door onze regering misschien wel verboden worden.

Waarom dit vergelijk?

In beide gevallen worden mensen ziek door ongezond te eten/leven.
Natuurlijk, ook mensen die gezond eten/leven worden wel ziek.
Helaas, maar we leven met meer dan 6 miljard mensen op aarde.
Dat zijn er best veel, zelfs als ze heel ongezond leven.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zullen we anders meteen maar alle snelwegen tot zone 30 verklaren en voor elke trein een man met een rode lap laten lopen? Er houden ook mensen naar letsel over aan verkeersongelukken. En we moeten toch ieder individu tegen elk denkbaar onheil beschermen? Tot 8 decimalen achter de komma? AUB, vergeet de rubberen stoeptegels niet! Geen prijs te hoog voor veiligheid.
Oh ja, en verbiedt huishoudtrapjes. Jaarlijks meer dan 700 doden door een val in huis en duizenden gewonden!
Poep gebeurt mevrouw Van Hees, zo is het leven nou eenmaal.

Bij Covid was er bij aanvang de paniek. We wisten niet hoe groot dit zou worden en in tweede instantie was er de overbelasting van de zorg. Dàt waren redenen voor vergaand beleid. Zeker in het eerste jaar.
Gaandeweg werd ook duidelijk dat overheden van de zaak misbruik maakten, waar Covid wel heel gretig als doodsoorzaak werd gemeld. Idem bij ziekenhuisopnamen.

Inmiddels zitten we 7 weken met Omikron en krijsen de angsthazen dat we toch vooral moeten afwachten of er niet alsnog veel ziekenhuisopnamen komen.
Als het nu nog niet gebeurd is, dan gaat het ook niet meer gebeuren.
En met de huidige besmettingscijfers hebben we aan het eind van de maand groepsimmuniteit te pakken, zonder al te zware bijwerkingen.
Dus is er slechts 1 optie; alles opengooien en stoppen met onze economie en maatschappelijk leven naar de filistijnen te helpen.

En voor wat betreft ernstiger bijwerkingen, zo is het leven nou eenmaal. Daar moeten een paar blikkken geleerden zich maar eens over buiten.
Bij polio en mazelen deden we niet anders; het leven ging door en gaandeweg vonden we een oplossing tegen die kwalen.

krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Soms is het beter om te zwijgen….. Een oude Zen gezegde leert ons; laat het zichzelf uitwerken. De Gordiaanse knoop komt ook bij me opborrelen. Ik word hier zo moe van.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We weten niet wat covid19 is. Het kan een ontsnapt biowapen zijn en het kan de seizoensgriep herlabeld zijn, of iets daar tussen in. We weten dat er een smerig spel gespeeld wordt met politieke doelen wat georganiseerd wordt vanuit het WEF. We weten dat de oplossingen die worden aangedragen gewantrouwd moeten worden omdat ze worden aangeboden door mensen met een dubbele agenda. Wat covid19 wel is, of is geweest, zal opnieuw moeten worden uitgezocht. Ditmaal door wetenschappers die niet op de loonlijst staan van Bill Gates, George Soros of het WEF. Of aangestuurd en betaald worden door politici die wel heel innige banden hebben met genoemde organisaties. Tot die tijd alles opengooien zoals in vele landen en staten gedaan is omdat er dan minder mensen sterven. Het experiment om de verspreiding van het virus af te remmen middels lockdowns moet als mislukt worden beschouwd. Ook daar is voldoende onderzoek naar gedaan.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wij Nederlanders moesten van het liegende Rutte Kartel, naar Denemarken en Engeland kijken, want daar ging het helemaal mis en dat moest men hier voorkomen.
Nou Rutte, Denemarken en Engeland lachen de Nederlanders uit, omdat bij ons nog bijna niets mogelijk is en in Denemarken en Engeland laten ze alles los.
En in Nederland gebruiken we een neptest, om aan te tonen dat 1 op de 50 Nederlanders Corona heeft.
Rutte oh Rutte stop toch met liegen.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geachte mevrouw van Hees,

Laat ik het kort houden.

U slaat met dit aan het eind sussende artikel een buitengewoon gevaarlijke weg in.

Omdat u het aan het eind heeft over een constructieve aanpak die we maar weer eens moeten afwachten. Wat dat na 2 jaar ook moge zijn en wie dan ook ons deze aanpak zal brengen.

Het doet denken aan deze uitspraak:

“Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer zij straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen”
En voorts:
“Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden. Goedenavond.”.
(H.Colijn-11 maart 1936)

Met andere woorden:
Wacht u maar rustig af, wij verzinnen wel een (constructieve) list terwijl u met net te weinig brood (werd begin jaren ’30 vorige eeuw door hem ingevoerd, maar is uiteindelijk mislukt) en ‘verpozing’ (op de TV tegenwoordig) de volgende ‘pandemie’ én bewust een oorlog wordt ingerommeld.

Meer toepasselijk op de huidige situatie zou zijn:

“Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen” (Santayana 1905)

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

maar als de kinderen niet naar school mogen, waarom nemen de ouders ze dan wel mee naar de winkel voor boodschappen? En de kinderen hebben geen mondkapjes op.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het kabinet laat horeca, winkeliers, cultuursector en vele anderen nog langer sappelen, zodat ‘WE’ met zijn alle om een QR (lees; sociaal krediet systeem) gaan smeken. We krijgen geen versoepelingen, maar totale controle.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de tweet van John Doomen wordt verwezen naar het aantal COVID patiënten per miljoen inwoners van Nederland en omringende landen. (grafiek van Our world in data). In sommige landen, vooral Frankrijk, Spanje en Italië, liggen er 4x tot 6 x zoveel mensen in het ziekenhuis als in Nederland. De conclusie die hieraan verbonden wordt luidt: er staat ons nog van alles te wachten.
ECHTER: Als je het verloop van de grafiek verder naar links bekijkt, dan blijkt dat in alle VOORGAANDE golven van covid de genoemde landen telkens veel meer zieken in het ziekenhuis had dan Nederland. Conclusie: uit de grafiek blijkt juist dat ons NIET nog van alles te wachten staat.
Het systematische verschil tussen Nederland en de genoemde landen kan voortkomen uit bijv. leefwijze (veel uitgaan, dus veel contacten); manier van meten in de gezondheidszorg; misschien worden mensen sneller opgenomen in het ziekenhuis, enz. Maar de grafiek onderbouwt niet de conclusie van Doomen, tenminste als je naar de HELE grafiek kijkt en niet ALLEEN naar de laatste twee maanden.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de overheid (EU – WEF) gelukt, Nederland smeekte om de QR-code onder het motto ‘verspoepeling’.
De fuik heeft resultaat geboekt.

Jeanny Severijns
Jeanny Severijns
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Eindelijk gaat er eens iemand serieus in op argumenten van andersdenkenden!
Echter, ik mis wel de bespreking van de schade die door vaccinaties toegebracht (kunnen gaan) worden.
Zie o.a. het Lareb en VAERS. Het vaccin is pas in 2023 uit de onderzoeksfase. Wat weten we over de middellange en lange termijn effecten?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uw betoog sluit perfect aan op de aanstaande wetswijziging:

https://www.nu.nl/coronavirus/6180150/coronapas-negen-maanden-geldig-na-tweede-prik-maar-onbeperkt-na-booster.html

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Idd een matig artikel. Het grote pandemie voorbeeld uit de afgelopen 100 jaar is natuurlijk de Spaanse griep die wereldwijd miljoenen, schattingen lopen uiteen van 17 miljoen tot 100 miljoen, dodelijke slachtoffers eiste, vooral jongeren. Afgezet tegen een wereldbevolking van 2 miljard is dat een IFR van 0.85% a 5%. Die pandemie verdween na een jaar of 2 min of meer spontaan ook al waren er toen geen geneesmiddelen voor. De ‘dodelijkheid’ van covid ligt rond de 0,15%
Die medicijnen waren er nu wel, maar als je die ten onrechte het etiket ‘fout’ opplakt en ze niet gebruikt of zelfs verbied ben je wat mij betreft niet goed bezig of moet ik zeggen ronduit misdadig. Wat nog misdadiger is om een ongetest ‘vaccin’ op wereldschaal toe te dienen.
Om het covid een nieuw virus te noemen is ook feitelijk onjuist. Covid is lid van de corona-virus clan die al in 1965 in het Britse Medical Journal beschreven is. Dus iid dit virus gaat nooit meer weg

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alma wat een mooi en genuanceerd artikel.

Gezien eerdere artikelen hier over dit virus hou ik het kort. Een zin spreekt boekdelen

“Wat is er met die kennis over de ontwikkeling van Omicron te zeggen? Eigenlijk niets, stelt evolutiebioloog prof. Carl T. Bergstrom, behalve “shit happens”. We weten het niet en kunnen het al helemaal niet voorspellen.”

Afwachten dus en hopen dat dit virus en varianten het pad volgen van die vorige grote pandemie precies 100 jaar geleden.

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x