Woke-cultuur ondermijnt onze vrijheid

Het destructieve karakter van gelijkheidsdenken

Titelfoto bij artikel Woke-cultuur ondermijnt onze vrijheid Robert raupach opiniez 9 mei 2021

Titelfoto: Reckoning door Doug Turetsky, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

Enkele bijdragen op dit platform waren de afgelopen week gestoeld op het thema vrijheid. Daar tussendoor verscheen de vaste wekelijkse OpinieZ-rubriek Woke Woensdag met haar ludiek tragische compilatie van de nieuwste waanzin die de wereld met de dag meer en meer vergiftigd. Aan het eind van de week van de vrijheid gaat Robert Raupach in op de cynische relatie tussen de steeds overwoekerende woke-ideologie en onze onder druk staande vrijheid.

Het was natuurlijk een kwestie van tijd. Nog nooit eerder lag de politieke exploitatie van 4 en 5 mei er zo dik bovenop als dit jaar. Het is wachten op een eerste generatie die geen idee meer heeft wat we  oorspronkelijk herdachten op 4 mei en vierden op 5 mei. Beide dagen hebben hun eerste woke transformatie ondergaan en zijn gekaapt met volop aandacht voor racisme, seksisme, homofobie en som de hele rits maar op. De holocaust? Ach, een “aandachtspunt”.

 

Uit op totale gelijkheid

De Woke-mentaliteit heeft als uitgangspunt dat alles en iedereen gelijk moet zijn en de verantwoordelijken van het Nationaal Comité holden daarvoor deze week schaamteloos 4 en 5 mei uit. Voor de met name linkse adepten van deze ideologie is gelijkheid een obsessie geworden. Zouden deze mensen zich realiseren dat zij daarmee alleen maar uitsluiting en verdeling – kortom ongelijkheid – in de hand werken? Recent luisterde ik op aanraden van een vriend een podcast terug van Jort Kelder in gesprek met hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging dat vorige zomer heeft plaatsgevonden. Uit het hele gesprek bleef één citaat in het bijzonder bij mij hangen: “Als je de gelijkheid verabsoluteert dan ben je de vrijheid helemaal kwijt.”

 

Media deugbubbel

Dinsdagavond zapte ik zoals gebruikelijk langs de bekende talkshows. In tegenstelling tot menig ander is dit voor mij geen marteling, maar een verbazingwekkende weergave van de mediawereld en de hoofdzakelijk uitgenodigde elite die mijlenver af staat van wat er leeft in grote delen van de bevolking. Ik verdenk hen er echter van dat zij dit vanuit hun deugbubbel geheel anders waarnemen. Zij zien zichzelf als het middenpunt van een zelf gecreëerd idealistisch droombeeld en strijders voor gelijkheid en daarmee automatisch tegen ieder onrecht dat in deze wereld bestaat.

The Dutch Amanda

Op die genoemde dinsdagavond was de negentienjarige Amara van der Elst te gast in de talkshow Beau. Amara werd voor mij deze week heel even de verpersoonlijking van alles wat er mis is met de woke-strijders. Eerder die dag hield de jongedame een poëtische voordracht op de Dam tijdens de Dodenherdenking. Haar optreden was praktisch een kopie van het stuk dat Amanda Gorman tijdens de inauguratie van sleepy Joe Biden ten gehore bracht. Die copycat-act bezorgde de Arnhemse Amara enkel lof en bewondering van de mededeugers aan Beau’s tafel. Niemand die bijvoorbeeld benieuwd was welke ‘oude pijn’ een negentienjarige dan zoal voelt. Maar ook in dat kopiëren zit meer dan een  simpele imitatie.

 

Multiculti Arnhem

Veel issues rondom die woke waanzin zijn overgewaaid vanuit de VS. Zaken als vermeend politiegeweld tegen minderheden bestaat in Nederland helemaal niet. In tegendeel, we zien ze tegenwoordig wekelijks roomblanke wappies het Museumplein af meppen. Terug naar Amara; zij woont dus tegenwoordig in Arnhem. Voor haar studie is zij twee jaar geleden naar deze parel van het oosten verhuist. En het toeval wil niet alleen dat zij en ik in dezelfde stad leven, maar we wonen zelfs in dezelfde wijk. Het monumentale Spijkerkwartier is in de laatste jaren getransformeerd naar een levendige, hippe en diverse – vroeger noemden we dat multiculturele – wijk.

 

Diverse stad

U kent Arnhem misschien niet zo goed als ik, maar zo heeft onze stad bijvoorbeeld een Marrokkaanse burgemeester, zijn de meest toegejuichte spelers van de plaatselijke voetbalclub de laatste jaren vooral jongens uit verre oorden en niet de typische Arnhemse blanke jongens en zijn er een keur aan succesvolle ondernemers met een migratieachtergrond actief in de stad. Na haar voordracht op de Dam was de act van Amara echter nog niet voorbij.

Ze wist nog een versnelling omhoog te schakelen en aan de talkshowtafel te vertellen dat zij voelt dat het in Arnhem bijzonder is dat zij een andere achtergrond heeft. Nou meisje, ik heb nieuws voor je. Éénderde van de Arnhemse bevolking bestaat uit mensen met een migratieachtergrond. Zo bijzonder ben je echt niet.

 

Louisiana aan de Rijn

Elke keer dat zij de deur uitstapte werd zij geconfronteerd met haar achtergrond en meestal op een negatieve manier, aldus Amara. Van der Elst wordt toegeschreeuwd, wordt nagekeken en negatief bejegend op de werkvloer. Ze ging zich zelfs als een soort alien voelen vertelde zij. Gelooft u mij, ik kom ook weleens buiten. En dan zie ik ze hoor, de hordes witte mannen die vrouwen met een Indonesisch uiterlijk naroepen en nakijken. En ik hoor het ook hoor, dat ze gediscrimineerd worden op hun werk als ze tijdens de pauze buiten huilend een sigaret wegroken.

Welnee, hier in onze wijk, maar ook in het centrum en andere delen van de stad herken ik niets van dit alles. Amara echter deed voorkomen alsof de hoogtijdagen van de segregatie in de zuidelijke VS staten van toepassing zijn op deze provinciestad in Nederland. Naast getalenteerd dichter schuilt er een nog grotere aanstellerigere actrice in Amara.

 

Selectieve tegenspraak

Kritiekloos gingen de tafelgasten, en in de eerste plaats de gespreksleider, mee in het fantaserende verhaal van deze spoken word artist. Zonder enig weerwoord kon zij alle 160.000 andere Arnhemmers in anderhalve minuut wegzetten als racisten. Wellicht geloofden zij haar echt. We zijn intussen al zover gekomen dat dit soort verhalen zonder enkele bewijsvoering vrijuit de ether in gepleurd kunnen worden, enkel en alleen omdat we bang zijn om met een kritische vraag voor racist of erger uitgemaakt te worden.

Dit stuitende gebrek aan hoor en wederhoor deed me direct denken aan de kwestie Gail Esajas die bij de concurrenten van Op1 zonder wederhoor de politie als een stel racisten mocht framen. Pas weken later kwam de aap uit de mouw dat mevrouw geen slachtoffer, maar dader was en haar verhaal uit de duim had gezogen. Het contrast is groot met bijvoorbeeld dit fragment van Jeroen Pauw die PVV-stemmers doorzaagde met zijn vragen en ridiculiseerde. Vrijheid is geen eenrichtingsverkeer of cafetariamodel waar je uitzoekt waar je net even zin in hebt. Vrijheid is vragen moeten stellen, ook als deze pijn kunnen doen.

 

Zogenaamd White Privilege

Blijkbaar zijn wij onze vrijheden zo vanzelfsprekend gaan vinden dat we er geen aandacht meer voor hebben. Dat we geen energie meer steken in de verdediging ervan. Dat we trappen in de sprookjes die ons voorhouden hoe ongelijk we de ander telkens weer en altijd al behandelen, hoezeer we ons daarvoor moeten schamen en excuseren.

In hun ogen ben ik, een blanke mannelijke Europeaan, per definitie schuldig. Al heb ik part noch deel in alles wat andere mensen in de geschiedenis elkaar hebben aangedaan.

In hun ogen ben ik die man die tienermeisjes met een tintje vuige dingen naroept op straat, in hun ogen ben ik iemand die een baan afpakt waar een vrouw recht op heeft. Bij voorkeur een vrouw die eerst een man was en in haar vorige leven een kat. In hun ogen ben ik die homofobe antisemiet.

Ik begin het beu te worden om me te moeten verantwoorden voor een niet-existent white privilege en te verontschuldigen voor een zanger die het toevallig leuk vindt om dreads te dragen. Welke malloot heeft er überhaupt bedacht dat er een monopolie rust op bepaalde haardrachten? Ook al overgewaaid trouwens. Als dat hun vorm van gelijkheid is dan doe mij nog maar een kilo ongelijkheid.

 

Nep-gelijkheid

Wat de woke-strijders willen is trouwens helemaal geen echte gelijkheid. Ze willen een gelijk resultaat. Daarom wordt er ook gevochten voor quota, anoniem solliciteren en voortrekken. Ik bedoel natuurlijk positieve discriminatie, excuses. Weet u waarom U2 meer verdient en beter bezocht wordt dan zeg een Frans Bauer? Omdat U2 gewoon beter is. Elke keuze die niet op basis van kwaliteit wordt gemaakt is per definitie ongelijk en oneerlijk. Maar natuurlijke selectie en ambitie moet kapotgereguleerd worden, alle labels en logo’s moeten eraf en de eigen unieke identiteit van 7 miljard mensen moet één worden. Wat een eng idee.

 

Gelijk is nooit helemaal gelijk

Ik wil niet dat wij allemaal hetzelfde denken of hetzelfde doen. Gelijk is namelijk nooit helemaal gelijk. Dat te denken is illusoir. En al mocht dat naïeve ideaalbeeld ooit werkelijkheid worden, wat ik ten zeerste verafschuw, ook dan zal er een klasse zijn die zichzelf boven de massa verheft. U en ik weten wel wie daar dan deel van zal uitmaken, nietwaar?

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
audio1958
audio1958
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mis Holland.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Vertel op je werk dat je PVV of Forum stemt, dat je Trump echt een heel goede president vindt en dat immigratie moet worden afgeremd vanwege islamisering. Geef ook vooral argumenten die je baseert op feiten en islamologen.
In de tijd die daarop volgt zal je meer uitsluiting, discriminatie en stil verwijt ondervinden dan een willekeurige allochtoon in Nederland in zijn hele leven ondervindt.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een geweldig artikel , goed dat de harde waarheid mbt dat meisje uit Arnhem benoemd wordt, daar wist ik niets van…..dank je wel….

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het helemaal eens met de theorie van het witte privilege.
Het was zeker een wit privilege om Amerika te ontdekken en een einde te maken aan de mensenoffers van de Azteken.
Het was een wit privilege om een einde te maken aan de slavenhandel in zwarte mensen.
Het was een wit privilege om de democratie te ontwikkelen en die zoveel mogelijk uit te dragen over de hele wereld.
Het was een wit privilege om de stoommachine en de gloeilamp en de computer uit te vinden en die gratis te delen met de rest van de wereldbevolking.
Het was een wit privilege om de mensenrechten als belangrijk principe voor de samenleving te hanteren en te ijveren voor de verspreiding daarvan ongeacht de cultuur van het ontvangende volk.
Het was een wit privilege om te stellen dat andere culturen en godsdiensten gelijk zijn aan de onze – ondanks het feit dat juist deze andere culturen en godsdiensten zichzelf vaak superieur wanen aan de onze.
Het was een wit privilege om barmhartigheid en liefde en eer hoger te achten dan geweld, overheersing en blinde verering van wrede goden.
Ik geef het ronduit toe: ik ben nog steeds blij en trots op dit witte privilege.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik lees een aantal goede dingen in uw reactie, ook een aantal heel slechte. U doet het voorkomen alsof de blanken in de meeste gevallen de “verlichting” hebben gebracht aan de onwetende medemens. Maar inmengen, of uitdragen zoals u het noemt, is de snelste manier om andere culturen de nek om te draaien (of in ieder geval te betuttelen). Hoeveel ziekten hebben de blanken naar afgelegen gebieden gebracht? Hoeveel mensen met een andere mening hebben de blanken omgelegd? Hoeveel hebben blanken zich toegeëigend? En is het resultaat het waard? Er is een wereld tot stand gekomen waarin de blanken het ultieme kwaad voorstellen.

Maar troost u, wit privilege bestaat historisch gezien niet, we kunnen het beter omschrijven als welvaartsprivilege. Blanke mensen hebben zeker goede en slechte dingen gedaan, maar dat was níet omdat ze blank waren. Dat was omdat zij, op dat moment in de geschiedenis, de meeste welvaart hadden en konden vergaren. Net zoals de Perzen ooit de “flow of history” bepaalden en een wereldrijk bestierden. Expansiedrift kenmerkt de welvarenden. En huidskleur is historisch gezien niet van invloed op welvaart.

De tweede troost die ik u kan bieden is dat er over 1000 jaar over islamic privilege wordt gesproken. Alleen al hun reproductiegetal is genoeg om dit als onontkoombaar toekomstscenario te erkennen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Allemaal wel waar wat u schrijft, maar niet relevant voor het onderwerp ‘wit privilege’. Privilege is een voorrecht, uitzonderingsrecht, vrijbrief volgens het woordenboek.
Want:
1) alle culturen – Maori’s, moslims, Turken, Mongolen, Azteken – hebben aan inmenging of uitdraging gedaan en daarbij andere volken en/of culturen de nek omgedraaid. Is dus geen privilege.
2) Hetzelfde geldt voor het overbrengen van ziekten. Syfilis komt uit Amerika. Is dus geen privilege.
3) Hoeveel mensen met een andere mening zijn omgebracht door Mongolen, Maori’s, moslims, Azteken etc.? Is dus geen privilege.

Alle zaken die ik heb opgenoemd, zijn unieke culturele prestaties verricht door Europeanen, uniek in de zin dat ze uitsluitend door Europeanen zijn uitgedacht en toegepast. Dat Europeanen/blanken ook minder leuke dingen hebben gedaan is ongetwijfeld waar, maar al die andere volken hebben ook minder leuke dingen gedaan.
Tenslotte bestrijd ik dat er een wereld is ontstaan waarin blanken het ultieme kwaad voorstellen. Er bestaat een relatief kleine groep activisten die proberen de blanken als het ultieme kwaad voor te stellen om daar zelf beter van te worden.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Als u privilege omschrijft als unieke culturele prestaties (en de negatieve effecten afdoet als niet ter zake doende) wil ik graag nog een paar toevoegingen doen aan uw lijst waar u dan ook trots op zou mogen zijn.
– De uitvinding van bijna al het moderne wapentuig (tot en met de kernbom!! aan toe) en de wereldwijde inzet en verspreiding hiervan.
– De ontdekking van de smaak van dodovlees.
– De ontwikkeling van allerlei martelmethodes zoals waterboarding en psychologische mishandeling, en de uitvinding van de elektrische stoel en de wereldwijde verspreiding hiervan.
– Het lanceren van weerloze dieren om te bekijken hoe lang ze het volhielden in de ruimte.
– Het sturen van pedofiele missionarissen naar alle uithoeken van de wereld om de inboorlingen te onderwijzen in de leer van een “betere god”. Ook de kruistochten, de Spaanse inquisitie en de heksenvervolging zijn pagina’s uit onze geschiedenis waar we dan bijzonder trots op zouden mogen zijn.
– Het ontwikkelen van een wereldeconomie die het toestaat dat bijvoorbeeld kleding onder dwang door kindslaven wordt gemaakt.
– Het creëren van een consumptiemaatschappij waarbij ganzen worden gevoerd met een trechter om hun lever te oogsten, kippen decennia lang geen daglicht zagen, varkens verblijven in megastallen, en waarin jaarlijks miljoenen dieren de dood vinden in laboratoria.

Ook u mag niet alleen de goede dingen benoemen als het om wit privilege gaat. Als u de appel wilt eten, dan ook het klokhuis, het steeltje en de rest van de boom. Ik ben blij dat mijn beleving van wit privilege toch wat anders vormgegeven is dan de uwe.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Er zijn in deze wereld nu eenmaal mensen voor wie het glas altijd half leeg is en daar zullen we mee moeten leven.
Alle voorbeelden die u noemt zijn niet uniek voor de Europeanen, dus niet ‘privilege’, want komen ook voor in andere culturen. Kennelijk begrijpt u de betekenis van het begrip ‘relevantie’ voor een geldige redenering niet.
Kinderarbeid heeft altijd bestaan, ook in de islamitische wereld, dus waarom dat aan een wereldeconomie toeschrijven?
Het voeren van ganzen met een trechter werd al beoefend door de Egyptenaren 4500 jaar geleden. Wat heeft dat met de consumptiemaatschappij van Europa te maken?
U kwelt zichzelf nodeloos met niet relevante verwijten.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ach, selectieve ontkenning is een aandoening waar, naast u, vele mensen aan leiden. Trots zijn op een Italiaan en een Spanjaard die de andere kant op zeilden en zo de nieuwe wereld ontdekten is mijns inziens het oprekken van het begrip wit. Daarnaast is de ontkenning van de herkomst (en de impact) van de atoombom op de wereldgeschiedenis een bijzondere vorm van selectieve ontkenning die het vermelden waard is.

Van nodeloos kwellen en glas-half-leeg mentaliteit is bij mij geen sprake, alleen van realisme en de neiging tot het aankaarten van tekortkomingen in denkprocessen.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een copy paste speech quasi erudiet opgevoerd door een mak lammetje met te weinig bagage.
Al dat gekibbel over “gelijkheid” maakt maar weer overduidelijk dat “ze” het totaal niet begrepen hebben.
Op haar minst had ze die provocatieve neusbel even af kunnen doen uit respect.
Ik ben dolblij dat mijn allerliefste omaatje dit allemaal niet meer mee hoeft te maken.
Plaatsvervangende schaamte is wat over blijft…zum kotzen!

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die hele “idioterie” is geen idoterie, maar een bewust propaganda en beinvloedingsmechanisme, dat er wonderwel in slaagt om het Westen te destabiliseren. Met nota bene een Maoistische veriant van het Marxisme/Stalinisme (de concentratiekamp variant). Eigenlijk moet je daar bewondering voor hebben. Voor al die nuttige idioten, met de nadruk op idioten, die elke slogan zonder na te denken naroepen en toepassen geldt geen bewondering maar slechts afgrijzen. Het zijn allemaal potentiele kampbewaarders (of erger).

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Okay, U2 is beter dan Frans Bauer. Maar tegelijkertijd zijn ze ook nogal overschat….😉

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie gelijkheid wil bereiken door ongelijke behandeling is alleen machtswellust.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jaren geleden had iemand een uitspraak die bij mij nu de volle waarde heeft gekregen.

Olie in ruil voor de Islam.

Annemarijn.
Annemarijn.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik vergeet die ruil niet, die werd tot stand gebracht onder het “Kabbenet Den Uyl”.
De man realiseerde zich niet wat dat zou betekenen in de praktijk.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Annemarijn.

Kijk Annemarijn, als Minister van Economische zaken 1965-1966, had Den Uyl schijt aan de roep vanuit het bedrijfsleven, om een STOP op de werving van gastarbeiders, hij bleef gewoon de wervingskantoren in bv Turkije en Marokko, op volle kracht gastarbeiders aanleveren.

Wat hij zocht was in opdracht van de in 1954 opgerichte club.
Olie voor Islam.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, de spijker op z’n kop. En de tweet dat cultuur geen eigenaar heeft klopt. Waarom kopieert iedereen de westerse cultuur en willen massaal hier heen komen?

In de reacties is er een linkse deugneus die iedereen een min puntje geeft. 🙁
Maar iedereen heeft recht op een mening. Waardeer het ook van een ander en geef reactie op dit artikel.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel. Weinig aan toe te voegen. Die nep gelijkheid waarnaar gestreeft wordt is niet alleen dood eng, maar ook zo slaapverwekkend saai en lamlendig.

Nick
Nick
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over een aantal jaren zal 4 mei over het schuldgevoel van de slavernij gaan en is een 76 jarige gebeurtenis waarvan de herdenking op termijn afgeschaft moet worden verruild voor een 200jarige gebeurtenis die levend gehouden moet worden.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nick

Behalve als de regering officieel excuses zou maken voor de slavernij. Want dan kan de kassa eidelijk gaan rinkelen en is “verdriet en trauma” van de achter, achter kleinkinderen van slaven, eindelijk met klinkende munt vergoed en verholpen.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nick

Het “Spoken-word” van Amara van der Elst is al een herdenking of een schuldgevoel aanpraten van ons koloniaal verleden. En maar even niet vermelden over de Jappenkampen waar ook Nederlanders in zaten en dat we allemaal slachtoffers waren van de tweede wereldoorlog, ongeacht je nationaliteit. De voordracht, dat begint met tegeltjes wijsheden, is niet voor de herdenking van de oorlog. Vrijheid is een groot goed. Als je rastahaar draagt mag je dat dragen wat en wie je ook bent. Oude nazi’s zeggen toch ook niet: draag geen stropdas, want dat deed Hitler ook.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen de woke cultuur ondermijnt onze vrijheid, dit is maar 1 onderdeel die onze vrijheid inperkt. Denk aan censuur, manipulatie, indoctrinatie (door gedragsveranderingen te verplichten), geen democratie enz.

Ik maak me ernstig zorgen over deze situatie en probeer in elke discussie mijn stellingen onderbouwd neer te zetten. Vaak gehoorde opmerking is dan ‘wat de overhied en de media zeggen is toch de waarheid’. Dit is levensgevaarlijk en zullen we met de (wel)denkers en realisten met man en macht tegen moeten vechten.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Klopt! Dat laatste daar loop ik ook steeds harder tegen aan. Ik ben dan degeen die “sprookjes” en zelfs nep nieuws vertelt. Maw ik word niet meer geloofd, want het staat niet in de Volkskrant of bij de NOS!!!!!

Theo
Theo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk zeg. Andere kant belicht. Inderdaad de MSM kent geen tegenmacht. Gekmakend vind ik.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In zijn handboek ‘hoe word ik individu’ merkte Nietzsche terecht op dat het veel individualiteit en weerbaarheid vereist om je stoel tussen het witte en zwarte schaapje te zetten. Als ik mensen zou moeten opleiden tot evolutiebioloog zou ik ze adviseren om Nietzsche te gaan lezen; ondanks dat hij deels het Darwinisme afwees, waren zijn uitgangspunten die van een wetenschappelijk oog. Hij had het bijkomend voordeel introvert te zijn en volkomen onverschillig te kunnen staan m.b.t zijn eigen waarden bepalingen.

Zo kun je afvragen of het politieke spectrum een vat vol tegenstellingen is, of dat er sprake is van een symbiotische relatie. Om dat laatste te kunnen zien moet je eerst je oren stukslaan om met je ogen te gaan leren luisteren. Individualisatie gaat hier bij Nietzsche hand in hand met een monistische ervaringswijze. Hoe is het mogelijk als er wat piemels aan kinderen op de buis verschijnen dat Baudet ineens een volmaakt conservatieve moslim blijkt te zijn? En waarom als ik door links overgoten wordt met seksisme lijk ik het conservatisme van rechts te horen? Instinct? Natuurlijke selectie?

Ik verwijder mij hier van Nietzsche; stel dat we onze vrijheid te danken hebben aan ‘een speling van de natuur’? Hoe zou ik mij dan moeten verhouden tot de wetenschap van vandaag en Nietzsche zelf? Wat de geschiedenis ons leert is dat op veel momenten niet het grote getal, maar het kleine getal bepalend is geweest voor het voorbestaan; het individu. Dan heb je als wetenschapper een probleem. Hebben we onze vrijheid niet ’toevallig’ te danken aan een ‘speling van de natuur’? De Verlichtingsidealen zijn dood!

Milo van der Linden
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelijkheid is ridicuul, ieder mens is autonoom en uniek. Het recht in gelijke gevallen gelijk behandeld te worden is artikel 1 van de grondwet.

Het lijkt een nuance, maar het is de kern. En juist op dat punt faalt onze overheid op dit moment.

Misschien moet onze media daar eens wat meer op focussen.

Louise Bloem
Louise Bloem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt wel of de oorspronkelijker bewoner van deze gebieden even lange tenen heeft gekregen dan mensen die hier nog maar een of twee generaties wonen
Schei uit met die woke

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen