Schijnheiligheid viert hoogtij in de kwestie Qatar

Westen heeft kilo’s boter op z’n hoofd

Er is de afgelopen maanden veel kritiek geuit op het feit dat Qatar het wereldkampioenschap voetbal organiseert, vooral vanwege de mensenrechtensituatie daar, de behandeling van buitenlandse arbeiders en de houding tegenover de LHBTIQ+ gemeenschap. Na jaren van stilte buitelen voetballers, bonden en opiniemakers opeens over elkaar heen in een wedstrijd wie het meest deugt. Het Westen heeft weer eens kilo’s boter op z’n hypocriete hoofd, stelt Robert Raupach.

In de aanloop naar het WK voetbal in Qatar nam het moralisme met de dag toe. Van een boycot om überhaupt te kijken tot de One Love aanvoerdersbanddiscussie wedijverde men om de zogenaamde moral high ground. Als we in het Westen ergens goed in zijn is het wel om sterke en eenduidige ideeën te hebben over wat goed en wat fout is. En laat ik vooropstellen dat ik het net zo erg vind als u als er mensenrechten worden geschonden, arbeiders sterven en mensen niet kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Not any doubt about that!

 

Qatar goed, Qatar stout

We wisten al zo lang dat dit toernooi eraan zat te komen. We hadden twaalf jaar geleden aan de bel moeten trekken en het nooit tot dit punt laten komen. Qatar is goed als het ons gas geeft en Qatar is slecht als het arbeiders uitbuit. Hoe past dat bij elkaar en hoe praten we dat goed in ons hoofd? De gastheer van het WK is een problematisch land, ja. Maar dat geldt ook voor onze kritiek op hen, die soms nogal hypocriet is.

 

Infantino’s rant

Het voortdurende niet voetbal-gerelateerde geëmmer leek te veel te zijn geworden voor FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die zijn critici van repliek diende met een toespraak die veel ophef creeerde. Wat bedoeld was als een vijfenveertig minuten durende persconferentie liep uit op een uur lang durende meltdown van de FIFA-voorzitter. Misschien wel het meest memorabele voorspel van een WK aller tijden. Zijn woorden ontsloegen Qatar niet van enige schuld of wangedrag, de voorzitter zag de situatie gewoon voor wat ze is, was eindelijk eens technocraat af en gedroeg zich als een gewoon mens met een mening. De manier waarop hij de hypocrisie van westerse politici en het geschiedenisblinde moralisme van kranten- en tv-redacties een spiegel voorhield was op zich terecht. Maar evenzeer terecht was de algemene kritiek dat Infantino als voorzitter van de corrupte FIFA misschien wel de laatste is om de wereld de les te lezen over hypocrisie.

 

Wie zonder zonde is…

Samengevat komen zijn woorden neer op: “wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”. En daar heeft hij op zich een terecht punt. Er zijn legio voorbeelden dat de westerse landen die de morele aanklacht tegen Qatar leiden allesbehalve heiligen zijn. “Voor wat wij Europeanen de afgelopen 3.000 jaar over de hele wereld hebben gedaan, zouden we ons de komende 3.000 jaar moeten verontschuldigen voordat we mensen morele lessen gaan geven,” zei Infantino.

De onbeschaamdheid van landen met een lange koloniale geschiedenis, van wie de rijkdom deels op de ruggen van slaven en uitbuiting van grondstoffen is opgebouwd, die dan met de vinger naar anderen wijzen. De westerse landen en critici in hun “heiliger dan zij”-geklets geven helemaal niets om de zaken waartegen zij protesteren. Zij zien Qatar gewoon als een gemakkelijk doelwit op hun woke agenda zonder enig werkelijk doel behalve gelijk krijgen. Aan de goede kant van de geschiedenis staan en zo. Maar tegelijkertijd wel een zo gunstig mogelijke gasdeal afsluiten en anderszins handel drijven.

 

Witwassen

Natuurlijk probeerde Infantino zijn wereldvoetbalbond en Qatar wit te wassen en vrij te pleiten. En ja, het vertrouwen in de FIFA is door alle corruptieschandalen van de laatste jaren op een dieptepunt beland. Maar dat maakt zijn argumenten niet minder geldig. Vele arbeidsmigranten zien het werken in Qatar als een kans en niet als onderdrukking. Ze gaan erheen om een veelvoud te kunnen verdienen van wat in hun thuisland mogelijk is om hun naasten te helpen en een betere toekomst te geven.

 

Armbandjes en vlaggetjes

Wat hebben Britse, Franse, Duitse en Nederlandse bedrijven die miljoenmiljarden verdienen aan en met Qatar zelf gedaan om de rechten van bijvoorbeeld arbeidsmigranten of homo’s aan te kaarten bij de autoriteiten? Nog geen maand geleden stapte Shell in een miljardenproject voor vloeibaar gas in Qatar. Wat waren of zijn westerse grootmachten nou concreet van plan om de problemen op te lossen in Qatar – afgezien van symbolische deugsignalen als taking the knee, dragen van One Love armbanden of wuiven met regenboogvlaggetjes op de tribunes in voetbalstadions?

 

Bitter besef

Qatar is de derde grootste gasproducent ter wereld. Door de stijgende prijzen heeft de oorlog in Oekraïne de Qatari nog rijker gemaakt dan ze al zijn. Onze economie is afhankelijk van hen als nooit tevoren. En het bittere besef daalt in dat we er nooit in zullen slagen ons alleen in het milieu van de goeden te bewegen. We zijn verweven met landen en machthebbers die andere waarden en doelen nastreven dan wijzelf.

 

Voetbal gewoon

Laat ik nogmaals duidelijk maken dat de FIFA noch Qatar heiligen zijn. Het is volslagen begrijpelijk en terecht dat mensen hen niet mogen en moeite hebben met dit toernooi daar. Dat de bosses corrupt zijn moge zo zijn, maar geldt dit dan voor de hele organisatie? Voor alle mensen die met bloed, zweet en jarenlang werk dit toernooi mogelijk hebben gemaakt? Is het fair tegenover de miljoenen Arabieren die voor het eerst in bijna honderd jaar dit belangrijke toernooi naar hun regio zien komen? En bovenal tegenover de spelers om wie het eigenlijk moet draaien. Zij worden nu gedwongen tot politieke statements, terwijl zij alleen maar willen voetballen op het belangrijkste en grootste podium.

 

Moderne aflaathandel

Zo vervult de rijkelijk late kritiek op het toernooi in Qatar dan toch een belangrijke functie. Het is als het ware een rechtvaardiging om het toernooi alsnog te volgen. Een moderne vorm van aflaathandel: een zuiver geweten in ruil voor een paar hulpeloze deugende kritische woorden.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat Europa vaak hypocriet is in allerlei situaties, hoeft geen betoog. Maar in het geval van Qatar lijkt me nu juist een van de weinige situaties waarin Europa NIET hypocriet is.
De afgelopen 3000 jaar heeft Europa afgesloten met de afschaffing van de slavernij begin 19de eeuw, terwijl die in de islamitische wereld nog honderd jaar voortduurde.
De afgelopen 3000 jaar heeft Europa afgesloten met gelijke arbeidsomstandigheden voor alle nationaliteiten, terwijl in Qatar en KSA buitenlandse arbeiders nog steeds worden uitgebuit en als derderangsmensen worden behandeld.
Dat lijkt me toch wel een verschilletje.
Een verschil tussen lessen trekken uit het verleden en stug doorgaan met wat je gewend was. In Qatar en KSA waren niet-moslims en niet-Arabische moslims minderwaardige mensen. Dat zijn ze al 1400 jaar en dat houdt echt niet plotseling op omdat de FIFA daar een wedstrijdje balletje trappen houdt. Sterker nog: het gaat gewoon lekker door, ook na het balletje trappen. Want dat heeft allah zo besloten en die is moreel superieur aan die goddeloze Europeanen.
Het dragen van een Onelove-armband zie ik ook niet als hypocriet, maar gewoon erg zielig en wereldvreemd om te denken dat zoiets enige indruk maakt op moslims.

Winnie
Winnie
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat denk je van de moderne slavernij? Ook in het westen? Mensenhandel heet dat tegenwoordig.

Pappakilo
Pappakilo
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikeltje van Raupach voegt m.I. niets toe aan wat al vele malen door anderen is gezegd en geschreven. Dat maakt de inhoud overigens niet minder waar.

Hijmans
Hijmans
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Pappakilo

Toen in 2019 wk atletiek in Qatar werd gehouden kraaide er geen haan!
Stelletje hypocrieten!

cor
cor
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ik vind het beschamend en onveergeeflijk dat de Nederlandse voetballers, die eerst met de knieen op de grond zitten om een statement te maken, nu zo gedraaid uit naam voor Nederland, (nee voor het geld), dat ze al hun principes overboord hebben gegooid. Onze voetballers zijn weekdieren, ze hebben geen ruggegraat, en hierdoor vallen ze letterlijk door de mand. Ik ben zelf geen heilige maar heb wel principes waar ik volledig achter sta. Onze voetballers hebben geen integriteit en verdienen geen respect. Deze voetballers mogen van mij rustig in Qatar blijven ze hebben het daar goed naar hun zin.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De regering wil excuses maken voor de slavernij van 200 jaar geleden maar bevordert openlijk de slavernij van nu overigens samen met de slaven nazaten die daarover ook masaal zwijgen. Uiteindelijk gaat het alleen over geld.

Winnie
Winnie
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Interessant om naar te luisteren Vooral voor de politici. En voor iedereen om te weten,zijn de intervieuws van Tim Ballard. Underground operations. Hij redt zoveel mogenlijkkinderen die in handen zijn gekomen van mensenhandelaars. Hierin wordt ook duidelijk waarom President Trump het zo van belang vindt dat er een muur staat.

Bernardo A.
Bernardo A.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

3000 jaar Europese misdragingen….? Zo rond 350 voor Christus hebben de Grieken een forse veldtocht ondernomen in Azië. Er zijn een paar kruistochten geweest tegen moslims, die zelf aan agressieve uitbreidingen deden en daarna was het tot ongeveer 1650 na Christus wel gedaan met Europese misdragingen buiten Europa.

Voeg daaraan toe dat de islam toch wel heel bedreven was in het koloniseren van tal van gebieden en ook een enorme aanjager in de slavernij is geweest, dan valt Europa niet zo heel veel te verwijten.
Wel veel oorlogen wereldwijd na 1945 waarin de USA, vaak i.c.m. GB en Frankrijk dubieuze rollen hebben gespeeld, zoals nu in de Oekraïne.

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gezanik over onze schuld.

Wat verder wel telt is, dat als wij in het westen werkelijk zo superieur zijn, dat we dan ook maar de mores in andere landen moeten respecteren. Dan ben je superieur.

En als er in Qatar een voetbalevenement is, dan doe je mee en houdt je je mond dicht over het onrecht. Of je doet niet mee en dan maak je je punt. Zo ook als je buigt omdat dit land zoveel fossiele energie aan ons levert; als je van zo’n land afhankelijk bent, ben je niet in de situatie om een grote moralistische mond open te trekken tegen dat land.

De Dertiende
De Dertiende
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat je dan ook mag vinden van Qatar, Fifa, one love en dubbele moraal. Dit verhaal is heel simpel. Als je ergens te gast bent (zoals in dit geval in Qatar) dan gedraag je je. Dat noemen we fatsoen. Als je toch de onbedwingbare neiging hebt om je gastheer te schofferen, dan ga je gewoon niet…

Jos
Jos
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Helden, op sokken.

Bondscoach Ronald Koeman staat achter het boycotten van verslaggevers van Veronica Inside door zijn Oranjespelers.

‘Aanleiding was een grap van Derksen in het voetbalprogramma waarin hij rapper Akwasi vergeleek met Zwarte Piet.’

Luke
Luke
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“En het bittere besef daalt in dat we er nooit in zullen slagen ons alleen in het milieu van de goeden te bewegen.”

Dit is vrij fatalistisch gesteld. Over 500 jaar zijn er dus nog steeds slaven in Qatar? Mensenrechten zijn nu blijkbaar op hun piek? Waarom dan? Een gemis aan een historisch besef.

Daarnaast staan hier wel meer drogredeneringen in, maar deze wilde ik even uitlichten.

Blitskikker
Blitskikker
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heel policor Nederland spreekt schande van de mensenrechten situatie in Qatar. Diezelfde politici doen echter nogal lakoniek over de uitspraak van de Hoge Raad in de box 3 kwestie, die constateerde dat dit een schending is van het eigendomsrecht. Het eigendomsrecht is één van de meest fundamentele mensenrechten (artikel 17 in de universe verklaringen van de rechten van de mens, en één van de belangrijkste determinanten voor de welvaart van landen), maar gedupeerden die geen bezwaar hebben gemaakt (omdat ze dachten dat dat toch geen zin had) krijgen de symbolische middelvinger. En linkse politici blijven schaamteloos voorstellen doen om zware vermogensheffingen in te voeren. Kortom: voordat we andere landen de les gaan lezen, laten we eerst zelf eens alle mensenrechten serieus gaan nemen ipv selectief te shoppen in dit lijstje.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Blitskikker

Beste Blitskikker,

Juist, en wel daarom, om Cor van der Laak maar eens te parafraseren.

Met meer dan 30 jaar blij consumentisme en een steeds vager wordende herinnering dat het spel (al dan niet met wederzijdse vernietiging/MAD als doel) toch echt om de knikkers gespeeld wordt, zijn we in het zegevierende, geëpaisseerde Westen alles langs de lat zielig/niet zielig gaan bezien.

Op zich voert dat terug op ‘Nooit meer Auschwitz’, maar dat is een ander verhaal.

Waar we ons tegenwoordig met speels gemak (of althans verwacht worden dat te doen) drie slagen in rondte draaien om in de hevig gewenste slachtofferrol van keuze uit te komen – waarbij ‘daders’ institutioneel zijn, en de verantwoordelijkheid zo collectief gedeeld wordt, dat die homeopatisch verdund irrelevant wordt, vergeten we in onze ontstellende en volstrekt onwaarachtige bijziendheid, dat van die 8 miljard wereldbewoners er heeeel veel zijn daar helemaal niets mee hebben. Of het moet een instrumentele pose zijn, gericht op het verkrijgen van dingen.

Kortom, leden van de ‘Lieve Heer, morgen meer’ kerk en geef ze – met kennis van de Westerse overdaad – eens ongelijk.

Als je overdaad – al dan niet schuldbewust – als norm ziet en overal slachtofferschap wil erkennen, ja dan zijn fundamentele inbreuken van overheidswege op rijke stinkers meermaals en meerjarig gepleegd niet interessant. Verkeerd slachtofferschap en zo.

Bol burgermanschap leidt tot holle frazen, verdwazing, gestuntel en grootschalig verbrassen. Het probleem daarbij is niet inwisselbaar links of rechts, maar de onbeantwoorde vraag wie we zijn, willen zijn en of dat meerjarig gaat werken.

En daarvoor hebben we helegaar geen behulpzame overheid nodig.

Pappakilo
Pappakilo
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer gaan we eindelijk onze excuses aanbieden en herstelbetalingen doen (aan wie-o-wie?) voor onze deelname aan de Kruistochten😄?

Vin
Vin
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dus het feit dat het westen 3000 jaar (???) fout was als excuus gebruiken om nog een keer fout te zijn. Wow, je moet maar durven

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Iedere spoorlijn heeft dwarsliggers nodig.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen