VOLT: snelrijzende EU-knuffelpartij op links

Nederland zo snel mogelijk in de uitverkoop

Titelfoto bij artikel VOLT: de rijzende EU-knuffelpartij op links Robert raupach opiniez

Titelfoto: Laurens Dassen door Vincent Everts, CC BY 3.0.

Wie de recente zetelpeiling van Maurice de Hond vluchtig heeft bestudeerd, ziet vooral de massale uittocht bij drie van de vier coalitiepartijen. Een coalitie die, mind you, nog geen maand na haar aantreden nog maar op draagvlak van een derde van het electoraat kan rekenen. Maar een wat nauwkeuriger blik laat de vreugde over het voornoemde direct afnemen, constateert Robert Raupach.

Volt is de ster aan het extreemlinkse firmament. Ja, u leest het goed: extreemlinks. Zo’n beetje de hele rechtervleugel wordt door linksdraaiend Nederland tenslotte ook als extreem bestempeld. Dus laat ik eens lekker meespelen met het inflationair maken van krachtige termen, die daardoor juist hun kracht verliezen omdat er maar te pas en te onpas mee wordt gestrooid. Ik ben benieuwd wanneer men tot het besef komt dat we op een dag simpelweg door de woorden heen zijn om uitingen van sensatie en suggestie in een overtreffende trap te kunnen verwoorden.

 

Hoop

Maar laat ik ter zake komen. Ik benoemde zojuist de nieuwe ster in het politieke partijlandschap. Het rondpompen van linkse kiezers kwam al tot uiting in de uitslag van de verkiezingen in 2021, toen zij all-in gingen op D66 na hun propagandabombardement in de media. Maar nu dat nieuwe leiderschap toch vooral oud leiderschap blijkt te zijn, zoeken de schaapjes een nieuwe herder en lijken zij die voor dit moment gevonden te hebben bij Volt. De door de 36-jarige Laurens Dassen geleide partij staat momenteel op tien virtuele zetels (Peil.nl, 6 februari 2022). Na D66 is Volt daarmee plotsklaps de tweede linkse partij van het land en groter dan elk van de partijen van het linkse establishment (PvdA, GroenLinks en SP).

 

EU-provincie

Eens even in de inhoud duiken. Het Nederlandse programma van Volt bevat weliswaar 64 pagina’s (voor de ware Eurofielen is er overigens een EU-versie van maar liefst 217 pagina’s!), maar de kern is dit: Nederland moet transformeren tot een provincie onder de paraplu van één grote EU-overheid. Waarbij de focus zich voornamelijk richt op de gezamenlijke aanpak van klimaat, klimaat, gelijke kansen, vluchtelingenbeleid en misschien had ik het al gezegd: klimaat. Waar D66 nog enige maat houdt, is Volt een soort pro-EU lobbybureau on steroids. Leest u de analyse van Robert Bor uit 2018 er maar op na.

 

Luchtkastelen

Zoals het een PR-machine betaamt bedient Volt zich graag van grote ideeën in pakkende oneliners. Een federale EU-staat, klimaatneutraal in 2040, een EU-belastingstelsel en als klap op de vuurpijl: het basisinkomen. Lees: gratis geld voor iedere EU-burger. Hoe dan? Zo: “Voordat we die grote stap kunnen zetten, moeten we de financiële haalbaarheid en alle mogelijke gevolgen onderzoeken en beoordelen”. Dit antwoord lijkt wel een autoreply op nagenoeg alle voorstellen van de partij. Nergens is te vinden hoe plannen concreet uitgevoerd moeten worden en over de financiering ervan wordt al helemaal niet gesproken. Anderzijds is het voor Volt ook heel makkelijk scoren, voor ieder Nederlands probleem is meer EU namelijk de oplossing. Easy hè?

 

Plastic fantastic

Partijleider Dassen heeft zijn leeftijd en uitstraling niet tegen zou men kunnen stellen, hij heeft een  bepaalde gunfactor. Tot niemands verrassing spreekt hij daarmee vooral jonge kiezers in studentensteden aan. Mensen die zichzelf definiëren als de ‘jonge Europees denkende elite’ met een to-go cup koffie met havermelk. Klinkt bekend nietwaar? Dezelfde vijver waaruit ook de studentenlokkers Jessias Klaver en Sigrid Kaag een belangrijk deel van hun kiezers hebben opgevist. In veel artikelen die ik over hem lees wordt overigens vol trots benoemd dat hij zijn baan heeft opgegeven om de politiek in te gaan. Nogal wiedes, voor welke fractieleider of welk Kamerlid geldt dat niet dan? Stop met het normale buitengewoon te maken als je verder geen verhaal hebt.

 

De woke boemerang

In een interview met Vice was Dassen heel stellig dat Volt: “Wel heel bewust woke is”. Hoe hard die identiteitspolitieke boemerang terugkomt bleek uit het echec rondom de deelname aan de aanstaande Gemeenteraadsverkiezingen. De partij doet mee in tien gemeenten, maar dat hadden er vierentwintig kunnen zijn, ware het niet dat men niet voldoende vrouwen voor de kandidatenlijsten kon vinden. Volt hanteert namelijk zogenaamde ‘strenge eisen van pariteit’.

In normaal Nederlands betekent dat gewoon dat er evenveel vrouwen (of non-binaire personen) als mannen op de lijst moeten staan. Dus kom je ook maar één vrouw tekort, dan gaat het hele feestje niet door in een gemeente. Best bijzonder dat men dit principe laat prevaleren boven daadwerkelijke deelname in het politieke debat. Dus men doet liever helemaal niet mee dan dat je dat met een man teveel zou moeten doen. Volgt u de logica nog?

 

Nummer twee met ‘een randje’

Naast Dassen treed – gewild of ongewild – de laatste tijd een tweede naam prominent in de spotlights. Nilüfer Gündoğan, de nummer twee van de partij, liet de laatste tijd geregeld van zich horen met op z’n minst dubieuze uitspraken of bizarre voorstellen. Zo meende zij in een interview met het FD te moeten melden dat Frankrijk een extreem islamofobisch land is. Juist Frankrijk, het land dat in Europa in het laatste decennium het meeste te duchten had van moslimextremisme wordt hiermee nog eens extra gekwetst.

Maar daarbij bleef het niet. Via Twitter liet zij weten dat Thierry Baudet iedere dag een spuitje tegen fascisme zou moeten krijgen. Laat het even bezinken, een Tweede Kamerlid dat voorstelt om een andere volksvertegenwoordiger (hoe ver van het padje af hij inmiddels ook is) een spuitje te geven omdat hij een andere mening toegedaan is dan zij. Tot slot en wederom gericht op met name FvD wil mevrouw Gündoğan het recht op vrijheid van meningsuiting inperken voor parlementariërs. Zij noemt opmerkingen in het debat door Forum-Kamerleden ‘ondermijning’. Maar dat is juist wat zij en haar EU-partij doet door Nederland te willen laten opgaan in één groot Europees Rijk.

Maar heeft mevrouw dan ook een inhoudelijke beleidsmatige inbreng vraagt u mij? Jazeker, zeg ik u! Zij wil namelijk de overwaarde op uw huis belasten. Is dat nou eindelijk het antwoord op de vraag hoe Volt haar waanzinnige plannen wil bekostigen?

 

Medialievelingetjes

Zonder enige kritische noot wordt Volt door de media op een voetstuk gezet, wat helaas andermaal de politieke voorkeuren van ons journaille toont. Sander Schimmelpenninck noemt Volt en Dassen in het bijzonder een echte ontdekking. Arjen Lubach ‘versprak’ zich zogenaamd in zijn populaire zondagavondshow. Volt heeft ook zijn mond vol over transparantie. Maar hoe transparant is het dat oud-VVD-prominent Arend-Jan Boekestijn nu op de loonlijst van Volt staat, maar nog steeds als onafhankelijk commentator bij Radio1 en BNR aanschuift?

Maar het pareltje was toch wel de volgende, dus mocht u nog zo’n acht minuten van uw leven aan een reclameverhaal willen verspillen, lees dan de column van Correspondent-oprichter Rob Wijnberg. Er had beter advertorial boven kunnen staan, want hemeltjelief, wat zit hij te juichen over de ideologische prut van Volt.

 

Hype of blijvertje?

Vanzelfsprekend blijft een peiling precies dat, een momentopname. En dat de linkse kiezer de laatste jaren nogal mobiel blijkt is hoogstens een understatement. Een schandaaltje hier of een doorgeprikt luchtkasteel daar en het kan zomaar weer snel afgelopen zijn met de opmars van Volt. Maar daarvoor is wel een kritisch journaille nodig.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan Lammerdin
Arjan Lammerdin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel zoals we gewend zijn van OpinieZ, maar is die sneer naar Baudet nou echt nodig? Toegegeven af en toe maakt Baudet een uitglijder in Tweets waar ik plaatsvervangende schaamte van krijg. Zijn debatstijl vind ik ook soms contraproductief, maar ik zou ook niet weten hoe je dat zooitje landverraderlijke WEF-ers en WEF-zeloten toe moet spreken. Maar Baudet staat wel pal voor de vrijheid en beschaving die het Kartel onder auspicien van de EUSSR en het WEF van ons probeert af te pakken.

Arjan G. Lammerdin

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Arjan Lammerdin

ja, ik vond ‘em ook onnodig, die sneer.

Christiaan
Christiaan
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Arjan Lammerdin

Idem. Ik ken genoeg mensen die Baudet “een kwal” vinden, maar als ik dan vraag naar het “waarom”, komt er weinig meer uit dan “zijn toon en manier van praten”. Ja, hallo… Verder zorgt hij zeker voor reuring door bepaalde tweets, uitspraken en dergelijke, maar al snel blijkt dan dat deze 99 van de 100 keer compleet uit het verband getrokken zijn door de media of andere politici. Wellicht een interessante voor een column op Opiniez?

jaak Peeters
jaak Peeters
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Is zo’n EU – partij geen hoogverraad?

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat er nog mensen zijn die bestuurd wensen te worden begrijp ik al heel lang niet meer. En zeker niet door de Schwabjugend van Volt. Verder heb ik geen moment het idee dat Baudet van het pad af is, wel de rest van het politieke establishment. De dingen zijn nu eenmaal veel duidelijker geworden sinds covid en daar past een gelijkwaardige reactie bij. Ofschoon de muntjes bij sommige mensen wel heel langzaam vallen, if ever.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

VOLT is gebaseerd op het uitgangspunt dat Nederland niet veel kan op zichzelf omdat het een klein land is (dat klopt) en dat het dus moet opgaan in een groter geheel (dat kan soms voordelen hebben) om dingen te bereiken als behoud van soorten en het tegengaan van klimaatverandering (dingen die niet haalbaar zijn, ook niet voor de hele EU samen, want de rest van de wereld doet gewoon zijn eigen ding).
Voor mensen die in hun eigen bubbel leven zoals Rob Wijnberg en denken dat enthousiasme en blauwdrukdenken dé oplossing is voor alle problemen, is VOLT gewoon een ideale partij. Voor hen die wel contact hebben met de echte wereld en begrijpen dat er alleen al in Afrika en Azië 4 miljard mensen leven die echt wel iets anders aan hun hoofd hebben, is VOLT niets anders dan het reclamebureau van Brussel.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk artikel, maar helaas een foutje: Volt is de derde linkse partij, na de VVD en D66.

Hesa
Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is belangrijk om te ontdekken wie dit clubje subsidieert. Waarschijnlijklijk weer dezelfde eppo’s, als soros, vn of Who.
Inderdaad weer een clubje om de democratie af te schaffen.
Want, hoe kan dit groepje ineens zo groeien?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Kwestie voor ftm?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn van die elitaire linkse mensen die iedereen met iets willen opzadelen terwijl zij schoon blijven. Meer moslim migranten maar niet in hun straat b.v. de nog ergere variant van D66 net of dat niet erg genoeg is. De traditionele linkse partijen hebben een potje van gemaakt en dankzij hun krijgen wij dit soort uit was nog extra op de kop. De kiezer is makkelijk te belazeren en vooral de jeugd die nog niet op eigen voeten staat zal snel op verkeerde spoor worden gezet met progressieve woorden.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Die mw Gundogan is enger dan Baudet. Zouden de potentiele kiezers van die ondergangspartij Volt dat wel in de gaten hebben?

Gijsbert
Gijsbert
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Vind ik ook, en het feit dat zij altijd kwaad of verongelijkt is op iets of iemand. Vreselijk mens.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk in Canada wordt het bewijs geleverd, zet wat auto’s op een plek neer en heel Noord Amerika is van slag.
Zondag is Brussel de toeristische trekpleister.

Voor de goede orde (Noordhollands Dagblad 19-01-2022) virtueel staat Rutte 4 op nog maar 57 zetels.
En maar roepen, Rutte 4 drijft op het draagvlak in de Nederlandse samenleving.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe gestoord moet je zijn om voor een partij als Volt te stemmen! Echt knetter gek, en nog niet door hebben dat je door juist op die partij te stemmen je wordt genaaid waar je bij staat. Nilüfer Gündoğan Die complete niets zeggende onzin verkoopt in de 2e kamer, en dan dat typ Dassen, het opgewonden maar dan anders zal ik maar zeggen richting de kamer voorzitter genaamd Bergkamp.

Volt is verzameling van mensen die op links uitgekeken zijn en nog steeds niet wakker zijn, zoals wij dat hier zijn op Rechts. Op Rechts is ook niet alles, maar wel beter en meest op moment tegen EU en minder EU. Volt wil het graag meer Europees en daar komt nog bij Volt is een denk ik eerste partij die in meerdere landen voorkomt voor 1 Europa, waar getuige miljoenen Europeanen Zeer op tegen zijn. Ja niet in het zuiden die hoor je niet, maar wel richting het noorden.

De afkorting VOLT staat voor Volledig Onkundig Leeg Tegen!

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt er sterk op, dat Volt vooral kannibaliseert op D66. D66 kiezers ruilen dan hun Volkswagen in voor een Skoda. Precies hetzelfde product, met net een ietsje andere uitstraling.
En net als met allerhande hersenloze clubjes op de rechterflank maakt ook Volt een virtuele explosie van zetels door.
Dit wijst er vooral op dat de Nederlandse bevolking als grote verliezer uit die verkiezingen komt. Maar goed, als de kiezer niet wijzer is, krijgt die de shit over zich die deze ook zelf verlangd heeft.

Uiteindelijk blijft het wachten op die economische crisis, die iedereen weer met beide benen op de grond zet. En die waarschijnlijk ook de onmogelijkheid van onze eenheidsmunt genadeloos aan het licht zal brengen en daarmee het einde van de EU zal inleiden.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

” daarvoor is wel een kritisch journaille nodig.”
Kritische journalisten hebben ze genoeg in Nederland. Helaas is 95% van deze journalisten ‘links’ georiënteerd, opgeleid, opgevoed, aangestuurd en betaald om daarna slecht kritisch te zijn op realistische, redelijke, onafhankelijke, christelijke, conservatieve en zelfstandige politicy en burgers.

Tijd om een prijs in het leven te roepen. Welke staats of m.s.m journalist is het meest kritisch op de zittende macht.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Partij Volt is de propaganda machine van Brussel.
Het zou me ook niks verbazen dat hij subsidie krijgt via Brussel.
Dit soort partijen leven niet lang in het begin groeien ze.
Een groep gelooft in mooie praatjes zodra de leugen er uit komt storten ze in als een kaartenhuis .

k botter
k botter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoi, wat zeer nuttig is onderzoek doen naar de geld stromen naar Volt.
Op die lijst staat namelijk ook de z.g. weldoener Soros.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gratis geld geven, het stuit tegen de borst, ik weet het, en toch, toch denk ik dat, dat een basisinkomen het enige middel is tegen een totalitaire samenleving. Dat ‘gratis’ behoeft enige vorm van relativering.

Ik daag de heer Raupach uit om hier serieus over na te denken.

U zult namelijk, hierover wil ik met u in discussie, dat is ook in uw belang, dat het individu ‘een nee moet kunnen verkopen aan het collectief’. Ik doe niet meer mee, het hele collectief kan mij de boom in. U wilt bestaanszekerheid als sturingsmiddel? Dat mag, maar dat wil elk totalitair gezag!!! Alleen de socialistische gladjakker kan zoete broodjes verkopen die u niet kunt.

Nederland is groot geworden doordat de burger het geld dat hij verdiende terug stopte in de samenleving. Kijk naar de grachtenpanden en u ziet het resultaat. De verantwoordelijkheid voor een sociale samenleving moet weer terug naar de burger, die moet zich verantwoordelijk voelen, als mannen onder elkaar dienen we Marc Overmars tot de orde te roepen, om maar een zijweg te noemen. Momenteel loopt er meer blauw op straat dan burgers, dat moet je niet willen. Zet ergens een streep dat bestaanszekerheid garandeert en de burger bepaald zelf wat de invulling is van een sociale samenleving. Daarbij, u wilt eveneens van een uitdijende bureaucratie dat veel weg heeft van een zwart gat. Kenmerkend aan zwarte gaten zijn dat je erin gezogen wordt maar er nooit meer uitkomt.

Kijk, de hele Nederlandse Staat kan mij een reet roesten. Wil je al mijn (grond)rechten ontnemen, go ahead, wil je mij beroven van mijn bestaanszekerheid, ik lig er niet wakker van, sociale uitsluiting, tsjonge jonge zeg, er is geen ad baculum argument dat mij zal vermurwen, daar kun je navraag over doen.

Ad baculum argumenten, denk daar over na.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Ps gratis bestaat niet daar in tegen over bent je straks slaaf van de overheid.
U bent verplicht u te laten chippen.
Gratis geld nooit daar hangt een verplichting aan .
En nee ik hou niet van verplichtingen.
Ik ben als vrij mens geboren en laat me niks door de overheid op dragen..
De overheid is een onwettig ongekozen criminele organisatie

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x