Reclameverbod Noord-Holland beschouwt burger als dom, zielig en onmondig

Links betutteldrang bereikt nieuw dieptepunt

Titelfoto bij artikel Reclameverbod Noord-Holland beschouwt burger als dom, zielig en onmondig robert raupach opiniez

Foto:

Terwijl de meeste overheden nog in een winterslaap verkeren is de provincie Noord-Holland al bijzonder voortvarend aan 2023 begonnen. Om de burger tegen zichzelf in bescherming te nemen heeft het provinciebestuur besloten om in de openbare ruimte reclames voor vlees, vis en fossiele brandstoffen te verbieden. Zo langzamerhand walgt Robert Raupach van deze zoveelste variant van ongewenste staatsbetutteling.

Eén april valt vroeg dit jaar. Althans, dat was mijn eerste reactie toen ik de krantenkop ‘Ban op reclame voor vis, vlees en fossiele brandstoffen in bushaltes Noord-Holland’ las. Met het genoemde verbod poogt de provincie haar duurzame doelen op het gebied van voedsel en mobiliteit te halen. Een regionale overheid die ingrijpt in een vrije markt en de verkoop van legale producten bemoeilijkt is werkelijk doorgeslagen paternalisme next level.

Met dit feitelijke reclameverbod is een volgende stap in de betuttelzucht van onze overheid gezet. Ach, het schijnt dat er tenslotte ook geen prangender kwesties in het land spelen om tijd en energie in te steken. Het wordt zo langzamerhand een grijsgedraaide plaat, maar dit is het zoveelste gênante voorbeeld van deugpunten scoren. Daarom verbaast het me ook niet dat de linkse partijen PvdA en GroenLinks de initiatiefnemers zijn van dit verbod. Dat het om een minderheid gaat die deze gekkigheid steunt zal hen een worst wezen – no pun intended.

 

Camouflage

Een overheid die een reclameverbod oplegt doet daarmee vooral een verwoede poging om de eigen tekortkomingen te verhullen. In plaats van bijvoorbeeld deugdelijke informatiecampagnes tegenover kiloknallerreclames te zetten of een BTW-stimulans op als duurzaam beschouwde producten toe te passen kiest zij voor de repressieve en ondemocratische weg van het verbod. En dat terwijl uit een enquête blijkt dat meer dan 60% van de mensen een dergelijk verbod niet steunt. Het naar willekeur verbieden van bepaalde reclame-uitingen komt gewoon neer op ordinaire staatscensuur.

 

Moraalridders

Bovendien is zo’n verbod een belediging voor het intellect en de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Nog nooit is er zoveel (media-)aandacht geweest voor klimaat, duurzaamheid en milieu. De individuele burger is zeer wel in staat zijn/haar eigen afweging te maken over wat hij in zijn winkelwagen legt en weet heel goed wat de consequenties van zijn keuze zijn. Daarnaast lijken de duurzaamheidspredikers uit het oog te verliezen dat de portemonnee van mensen misschien wel de belangrijkste rol in het keuzeproces speelt. En in een tijd van torenhoge inflatie en op de loer liggende energiearmoede – zelfs bij modaal- en bovenmodaalverdieners – is de arrogantie stuitend als de overheid meent mensen hun kipfiletje of slavink op zondag te moeten misgunnen.

 

Kleine ondernemer uiteindelijk de dupe

De dupe van deze ban op reclame zijn voorlopig nog de grote jongens. Landelijke supermarktketens, fastfood restaurants en reisorganisaties zijn veelal de bedrijven die zich deze vorm van reclame kunnen veroorloven. Dit kan echter ook zomaar het begin van het einde zijn voor vele kleine ambachtelijke ondernemers. Een volgende stap voor de linkse rubberentegelgeneratie is waarschijnlijk het op andere manieren verbieden van promoties voor hen onwelgevallige producten. Mag een visboer straks zijn vers gevangen vis nog wel promoten op de weekmarkt en mag de biologische slager zijn biefstuk nog wel in de etalage aanprijzen? Of wordt gezond voedsel straks net zo weggestopt als tabakswaren tegenwoordig? Het lijkt op moedwillig onbehoorlijk bestuur als de overheid opzettelijk ondernemers het brood uit de mond stoot, en dan heb ik het nog niet eens over de werkgelegenheid in de getroffen sectoren.

 

Inconsequent

Een sprekend voorbeeld van de willekeur van de maatregel betreft de koe. Een stuk biefstuk afkomstig van Bertha 32 mag niet meer aangeprezen worden, maar de zuivelproducten afkomstig van datzelfde dier mogen wel gewoon in de bushokjes geplakt worden. En hoe werkt het dan voor autoreclames: mag een elektrische auto dan nog wel aangeprezen worden? Er gaat weliswaar geen diesel of benzine in de tank bij de pomp, maar aangezien de Nederlandse energiemix voor meer dan 85% uit aardgas, aardolie en steenkool bestaat, is het rijden in een Tesla ook niet mogelijk zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

 

Dwang

Ik vind het trouwens een vreemde reflex om visie of beleid af te dwingen. Je zou toch denken dat als je verhaal goed uit te leggen is burgers zonder dwang mee op je treintje stappen. Maar blijkbaar ziet men weinig heil in het informeren of overtuigen van de bevolking. Voorstanders van het verbod argumenteren dat er gewoon nog vis en vlees te koop is, men nog steeds op vakantie kan en de tank nog steeds vol kan gooien, ondanks het reclameverbod. Natuurlijk is dat zo, maar er komt wel een stigma te liggen op het eten van gewoon gezond voedsel, dat overigens nog steeds in de Schijf van Vijf staat. Alle producenten en producten worden over één dezelfde kam geschoren. Vakantie is naast leuk ook gewoon gezond. En natuurlijk moet niet heel Nederland naar de Malediven vliegen, maar kennismaking met andere landen en culturen maakt ons juist tot mens.

Practice what you preach

Op de site van de provincie Noord-Holland is de motie die tot het verbod heeft geleid na te lezen. Uit nieuwsgierigheid heb ik toch even op de socials geneusd van de GroenLinkse ondertekenaar. De jonge politicus Anouk is daar in ieder geval te betrappen op het behalen van een rijbewijs (bah, in een dieselauto zelfs) en bootje varen (inderdaad, zonder roeispanen). Ik ben verder benieuwd hoe lang het lopen was naar de verschillende steden waar ze city trips heeft gedaan. Een weekend-trip naar Napels lijkt me toch wel lastig als je daar zonder vliegreis wil komen.

 

Tunnelvisie

Duurzaamheid wordt helaas keer op keer als een tunnelvisie gepresenteerd om ecologische doelstellingen te behalen. Daarbij verliest men echter de behoeften van de burgers op economisch en maatschappelijk vlak uit het oog. Een overheid die middels dwangmaatregelen probeert haar burgers te heropvoeden is dan juist contraproductief bezig. Overhaaste, betuttelende verboden zorgen juist voor meer weerstand bij de burgers en remmen de door de overheid gewenste ‘vooruitgang’ af.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De klimaat inquisitie gaat alsmaar door niet alleen met betutteling van de burgers maar het vernietigeng van agrarische industrie. Voortaan moeten wij het soja doen en alle andere normale voedsel laten staan. Dit wordt verzonnen door de hypocrite elite die er op leeft in hun enorme welvaart met alles er op en eraan. Net als in de asiel industrie moet de burger het nu ontgelden met voeding. Verboden werken averechts en zij hopen dat de burger hier blijft zwijgen en alles slikt. De hoogste tijd dat men zich hier tegen verzet en gaat naar eigen normen leven. En weg met deze partijen die met communistische dwang alles willen beïnvloeden. Laat ze vallen in maart. En echt deze keer.

Bert Panhuise
Bert Panhuise
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En de wil van de heer Schwab zal geschieden, en dat lijkt inderdaad op neo-communistische dwang. Straks gaan ze ook het inademen verbieden, want 78% van de zuurstof die we inademen bestaat uit stikstof. Zijn we ook snel van de (door het WEF gewenste) overbevolking af..

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert Panhuise

Het ergste is dat men alles slikt voor zoete koek en alles accepteert totdat het nieuwe communisme een feit is.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ik snap ook niet dat iedereeen maar gewoon doorgaat alsof er niks aan de hand is.
Ik verheug me weer op de nuchtere reacties als Vandaag Inside weer hervat wordt. Hoop dat Johan nog lang doorgaat.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het zijn een paar roepende maar degene met macht, de kiezer laat het telkens afweten.

John
John
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Juist. Dat is het grote probleem. Die lui moeten weggestemd worden. Maar nederlanders zijn makke schaapjes.

Bert Panhuise
Bert Panhuise
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert Panhuise

Ik bedoel dus die “levensgevaarlijke” stikstof waar Nederlandse politici, rechters en de Raad van State grote gevaren in zien…

htm
htm
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert Panhuise

Even de puntjes op de i. Het is niet 78% van de zuurstof, maar 78% van de inademingslucht. Die bestaat inderdaad voor 78,9 % uit stikstof en 20,9% uit stikstof

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zou de elite op hun samenkomsten het ook met sojabonen doen? Of prefereren zij een biefstukje? Voor hun maakt de prijs niets uit al zijn zijn natuurlijk ‘iets armer geworden’.

els
els
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Gemanipuleerde soja dat bestand is tegen insectenbestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers en dat is wel gezond om te eten?
En ik geloof er niets van dat er in Zuid Amerika, waar de soja hoofdzakelijk vandaan komt, kritisch gekeken wordt naar het gebruik van insecticiden c.q. pesticiden. Middelen die hier verboden zijn, worden daar gewoon gebruikt.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Afgezien van alles het is gewoon niet lekker. Ook niet in combinatie met insecten. Dat laat ik over aan de groenen.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Behalve dat dit beleid een belediging van de intelligentie is en betuttelend, is het ook gewoon de bedoeling dat de burger zich laat betuttelen en zich laat behandelen als dom en onzelfstandig.
Als de burger zich namelijk gaat verzetten tegen dit beleid, moet hij al zijn intelligentie en energie richten tegen de maatregelen. Op een gegeven moment zal hij gaan afwegen of het wel echt de moeite waard is en opgeven.
Dit anti-belangen-van-de-burger beleid is geen toeval, maar opzet. De belangen van de gewone man zijn al heel lang niet meer van belang voor de elite. Zij streven naar globalistische belangen, belangen van de wereldburger en de nietige belangen van Nederlanders zijn daar veruit aan ondergeschikt.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De burger laat het helaas te ver komen en dan wordt het een hele lange weg terug.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

de totalitaire censuur is niet meer ver weg in dit land. Nederland is in feite al best een totalitaire staat met mensen als Rutte en Kaag die het land naar de afgrond duwen maar weigeren weg te gaan. Ze verzinnen alleen maar dictatoriale maatregelen. vooral Kaag doet dat.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

probeer maar eens een reactie te schrijven op NU.nl . Ze hebben een nieuwe censuur en al heel snel sluiten ze op sommige onderwerpen de reactiemogelijkheid. best eng zo’n rare censuur.

AAA
AAA
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het goede nieuws is dat er blijkbaar wordt beseft dat openbare ruimte negatief kan worden beïnvloed.
Het beste is om alle reclameborden uit de openbare ruimte te verwijderen. ‘Openbaar’ is tenslotte iets anders dan ‘Beschikbaar voor de hoogste bieder’.
We worden als land niet beter van reclame voor gokken, overspel, ondergoed, drank, etc., integendeel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

U heeft het begrepen.

Peter
Peter
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert.
Wenn es dan kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar niet begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter.
Schritt für Schritt, bis es kein zurück mehr gibt”

Jean-Claude Juncker, interview in ‘Der Spiegel’, 27 december 1999

“I’m for secret, dark debates'” (Euobserver.com. April 21, 2011)

“When the going gets tough, you have to lie”

(Goed) voorbeeld doet (goed) volgen.

els
els
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

En het grootste deel van het Nederlandse volk? Het luistert naar de MSM en stemt straks weer op dezelfde manipulators.

Heijtink
Heijtink
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de overheid al 30 jaar geleden had moeten doen, is zij nu in een paar jaar aan het nastreven! Zij had . . . vliegen niet zo goedkoop moeten houden, de trein en o.v. WEL goedkoop houden! o.v. overal hebben moeten handhaven op een creatieve manier, het autogebruik ontmoedigen en fietsgebruik e.d. moeten stimuleren op een goede manier, de vervuiling veel meer hebben willen weten: de vervuiling pro parts in de lucht, de gevolgen voor de volksgezondheid, e.d.; de industrie moeten aanpakken die niet schoon ging werken, maar alles aan de laars lapte, ENZOVOORT. NOG STEEDS laat de overheid de búrger opdraaien voor wat ZIJ heeft laten verslonzen!! Deze Noord-Hollandse overheid is dus ONDESKUNDIG, met TATA-STEEL e.d in de voortuin!!!
Aan die ondeskundigheid kan de burger maling hebben en zijn eigen weg gaan. Die is vaak beter!!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Heijtink

Om te beginnen heeft men verzuimd de overbevolking buiten Europa aan te pakken. Want daarmee begint alle ellende en nog stroomt Europa nu vol nadat eerst een hoop weggegoid geld naar die landen toe ging.

Willem
Willem
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De leden van de provinciale Staten die die bedacht hebben zijn de grootste onbenullen. De consument koopt gewoon wat hij, zeker wat voedsel betreft, gewoon wil. Met of zonder reclame. Weer een bewijs van het doordrammen van eigen ideeën van klimaatdrammers.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x