En de lockdown, zij duurde voort….

Einde van de tunnel nog niet in zicht

Als we één ding hebben geleerd in 2020 is het wel dat ‘onze’ aanpak van de coronapandemie niet het beoogde effect heeft opgeleverd. Weer zitten we in een lockdown en tellen we verlies aan mensenlevens, langdurig zieken en economische schade. Leidt dit tot een wijziging van het beleid? Het ziet er gezien de recente cijfers voorlopig niet naar uit. Ondanks de aarzelende start van de vaccinatie zal het waarschijnlijk niet de laatste lockdown zijn, betoogt Alma van Hees.

Valse beloftes, verkeerde inschattingen, onvoldoende beschermingsmiddelen, te weinig testcapaciteit, te laat en te weinig doen: er is dit jaar al veel over geschreven. Het vervolg is in de maak: Nederland is erg laat met vaccineren en plannen voor effectieve distributie. En daarna? Ons rijk rekenen met de vaccinaties en denken dat corona nu wel snel zal worden verslagen, zodat we binnenkort weer ons oude leven kunnen gaan oppakken?

 

Sturen op zorgcapaciteit

De strategie van Rutte en De Jonge is tot op de dag van vandaag om te voorkomen dat de – al jaren krap bemeten – IC- en ziekenhuiszorg overbelast raakt en als gevolg daarvan ons hele zorgstelsel instort. Dit kan geen enkele samenleving zich permitteren. Dus als dat moment in zicht komt – code zwart – wordt een groot deel van de samenleving op slot gedaan. Dat is momenteel het geval, en reguliere en zelfs redelijk urgente zorg is al opgeschort. Er zit niets anders op dan een verlenging van de huidige lockdown, omdat onderlinge contacten tussen mensen zo snel mogelijk beperkt moeten worden.

Bij gebrek aan inzicht in welke beperkingen wel en welke niet werken gaat dat inperken echter nogal grof, waarbij ook politieke afwegingen een rol spelen (scholen, luchthaven en grenzen zo veel mogelijk open).

 

Ellende dumpen

Een moreel hoogstandje kun je deze strategie van sturen op zorgcapaciteit niet noemen. Het betekent immers het dumpen van de ellende bij het zorgpersoneel, dat oververmoeid en vaak gedemoraliseerd steeds maar weer tot de grenzen van hun kunnen wordt opgejaagd. Van compassie met deze gezondheidswerkers, die al die veeleisende zorg maar moeten opbrengen, is nauwelijks sprake. Ja, een goedkoop applausje, een zorgbonus en dat is het dan. Om over de mentale aanslag door alle coronadoden, die zij niet hebben kunnen redden terwijl dat het doel van hun professie is, maar te zwijgen. En ook over het feit dat zij als frontsoldaten zeven keer vaker dan anderen ernstige corona oplopen.

 

Van Dissel

Maar ja, wat kun je anders verwachten met RIVM-voorman Van Dissel, die onlangs het zorgpersoneel mede de schuld gaf van de grote aantallen slachtoffers in verpleegtehuizen? Want het lag natuurlijk niet aan zijn foute richtlijnen, noch aan het niet ter beschikking stellen van beschermingsmateriaal. Hoe diep kun je zinken? Maar hij is niet de enige. “Wee het land waarin ziekenhuizen naar de rechter moeten omdat hun regering geen IC-bedden wil vergoeden tijdens de grootste wereldpandemie in 100 jaar”, tweet columnist en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil. En wee het land waar het zorgpersoneel nog steeds niet de optimale beschermingsmiddelen krijgt.

 

Moreel dieptepunt

Vanaf het begin af aan hoopte Rutte op een natuurlijke manier – door het virus rond te laten gaan – groepsimmuniteit op te bouwen. Hoewel dat woord sindsdien taboe schijnt te zijn, herinneren we ons nog de eerste toespraak van de premier in maart 2020. Met de beschikbaarheid van vaccins rept men daar nu niet meer over. Ook dit was een moreel dieptepunt. Bij elke pandemie of epidemie zijn immers de meest kwetsbaren, de fragiele ouderen en de armsten daarvan de grootste slachtoffers. Wat zegt het over een samenleving als in een moeilijke situatie, zoals een pandemie, het beschermen van de meest kwetsbaren zo snel overboord wordt gegooid?

 

Bescherming kwetsbaren

“Die kunnen we toch beschermen?” zeggen de tegenstanders van beperkende maatregelen, die onophoudelijk wijzen op de verwoestende effecten van de lockdowns. Dat laatste valt niet te ontkennen, maar over bescherming van de kwetsbaren spreken klinkt nogal lichtzinnig, zeker nu er al wéér veel mensen in zorginstellingen sterven. Als die bescherming zo eenvoudig te regelen was, was dat toch allang gebeurd? Maar kwetsbare ouderen worden verzorgd door jongeren, en veel kwetsbare mensen werken gewoon, in allerlei beroepen. Hoe kun je al die mensen beschermen? Bovendien moet iedereen beschermd worden tegen ernstige lange termijn-complicaties van Covid, stelt IC-arts en professor Rupert Pearse uit Londen.

 

Groepsimmuniteit werkt niet

Het op een natuurlijke wijze – door besmetting – groepsimmuniteit opbouwen is tot nu toe geen succes gebleken. Zweden, hét voorbeeld van de herd immunity-strategie, is daar inmiddels vanaf gestapt en kampt met volle kinder-IC’s vanwege Covid. Gewone IC’s kunnen de toestroom ook niet meer aan, Denemarken neemt patiënten over, en aan zieken boven de tachtig wordt door ziekenhuizen steeds minder zorg geboden. Triage in optima forma.

In het zwaar getroffen Manaus in Brazilië is nu naar schatting al meer dan 70% van de bevolking besmet geraakt, maar het virus gaat vrolijk verder. De ziekenhuizen zijn inmiddels voller dan bij de eerste golf. De Amerikaanse tegenhanger van Van Dissel, Fauci, denkt dat pas nadat 90% van de bevolking is besmet een afname van de pandemie te verwachten is.

Ook Long Covid is een immens probleem: één op de tien patiënten heeft langer dan drie maanden last van ziekteverschijnselen. Er is nog maar weinig aandacht voor. Zweedse slachtoffers smeken in een SOS-bericht – message in a bottle – om hulp.

 

Een tweede keer ziek worden door corona blijkt evenmin uitzonderlijk. Steeds meer mensen rapporteren voor de tweede keer corona te hebben opgelopen. Het lijkt erop dat ons eigen immuunsysteem maar ongeveer negen maanden bescherming biedt, aldus Adam Hamdy, mede-auteur van het ‘John Snow Memo’ dat een zero Covid-strategie bepleit.

 

Great Barrington Declaration

De Great Barrington Declaration, die de herd immunity-strategie promoot, roept op totdat immuniteit is bereikt de kwetsbaren te beschermen en schadelijke lockdowns te vermijden. Een van de auteurs van deze declaratie, prof. Gupta van de universiteit van Oxford, verwachtte afgelopen september nog dat natuurlijk opgebouwde groepsimmuniteit in drie tot zes maanden bereikt kon worden en adviseerde de Engelse regering geen lockdown in te stellen, maar het virus te laten rondgaan. Dat gebeurde. Nu kampt Engeland met een enorme corona-uitbraak en overweegt men de strengste lockdown ooit. De herd immunity-strategie is inmiddels verlaten.

De Great Barrington Declaration vertegenwoordigt het standpunt van een kleine minderheid en wordt fel bekritiseerd. Het staat immers niet vast dat door het virus rond te laten gaan inderdaad uiteindelijk groepsimmuniteit wordt bereikt, want er zijn heel wat ziektes waarbij dat niet gebeurt. En zou dit het geval zijn: hoeveel doden en (langdurig of chronisch) zieken kost deze strategie wel niet? Ook de voorstellen voor Focused Protection, het gericht beschermen van kwetsbare mensen, werden als onwerkbaar en onrealistisch betiteld. Tot zover de ‘natuurlijke’ groepsimmuniteit.

 

Vaccins

Maar we hebben nu vaccins, zodat het daarmee toch moet lukken, het bereiken van immuniteit? Helaas gaat dat ook niet zo snel resultaten opleveren. Heel Nederland inenten kost veel vaccins en veel tijd. Wereldwijd vaccineren is nog veel lastiger, vooral in de armere landen. Terwijl dat eigenlijk zo snel mogelijk moet gebeuren. Anders loop je het risico dat het virus nog breed rondgaat in gemeenschappen waar een deel wel en een deel niet gevaccineerd is, en dat leidt tot mutaties waarbij de kans groot is dat het vaccin niet werkt.

 

Besmettelijker variant

Zo kent Engeland sinds december zo’n nieuwe coronavariant, die ook meer kinderen en jongeren lijkt te treffen. De inentingssnelheid ligt daar nu op 200.000 per week, maar het zouden er twee miljoen per week moeten zijn, en dan nóg moeten de meest strikte maatregelen in januari gehandhaafd blijven om deze nieuwe, meer besmettelijke coronavariant het hoofd te kunnen bieden, zo is berekend door de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Een wake-up call voor de rest van Europa.

 

Gelukkig verwachten wetenschappers dat de nu ontwikkelde vaccins ook effectief zijn bij deze Britse variant. Dat hopen we dan maar. Bij de corona-mutant die momenteel in Zuid-Afrika rondgaat weet men dat echter niet. Het goede nieuws is dat wordt verwacht dat bestaande vaccins in zes tot acht weken aangepast kunnen worden om een nieuwe mutatie te lijf te gaan. Maar dat betekent wel dat het hele vaccinatiecircus wereldwijd opnieuw moet beginnen, wellicht herhaaldelijk. Want hoe lang de vaccins beschermen en of ze ook besmetting verhinderen weten we niet, dat moet in de praktijk blijken.

 

Verspreiding door reizen

In onze geglobaliseerde wereld reist een nieuw virus razendsnel. De Engelse mutant blijkt ondertussen al in drieëndertig landen aanwezig te zijn. Ook de Zuid-Afrikaanse variant is al in Nederland aangetroffen. Reizen is en blijft een groot probleem wil je Covid effectief kunnen controleren, zelfs al heb je een vaccin, stelt Devi Sridhar, Professor & Chair of Global Public Health, Edinburgh Uni Med School.

Vooral als er al heel veel varianten van Covid wereldwijd circuleren. Maar wat gebeurt er in Nederland? Er wordt hier een rechtszaak aangespannen en gewonnen tegen de verplichting een negatieve test te tonen, wil je ons land inreizen…

Over de inentingssnelheid hier hoeven we geen illusies te hebben met onze 25 vaccinatiecentra tegen ruim 400 in Israël met 9,25 miljoen inwoners. Het plan is dat iedereen in Nederland in september is gevaccineerd. Gaat dat lukken? Dat zou een wonder zijn.

Afgezien daarvan willen heel wat mensen zich niet laten inenten, alhoewel hun aantal slinkt van 47% in november tot 28% nu. Er zijn eveneens groepen die niet ingeënt kunnen worden vanwege onder meer allergische reacties of medicijngebruik. Voor kinderen bestaat nog geen vaccin.

 

Andere aanpak

Vaccins zijn geweldig, maar het effect daarvan moet niet overschat worden. Het is geen allesomvattende oplossing, helaas. Er moet nog veel meer gebeuren, en wel acuut en agressief: het virus echt te lijf gaan en zo ver mogelijk zien in te dammen, stelt Deepti Gurdasani, Senior Lecturer Epidemiologie van de Queen Mary Universiteit van Londen:

 

 

Alles uit de kast

Als het kabinet zijn beleid niet verandert, zal de ene golf op de andere blijven volgen, met de bijbehorende lockdowns. Het komt er dus op aan om alles uit de kast te halen om deze pandemie te beteugelen en tenslotte uit te roeien.

Mondkapjes, anderhalve meter afstand houden, handen wassen, minimale mobiliteit (geen vakanties), minimale onderlinge contacten, scholen en alle grotere ontmoetingsplaatsen gesloten houden. Net zoals de grenzen. Verplichte isolatie bij positief getesten, en verder testen testen en nog eens testen, om het virus te kunnen lokaliseren en gericht uit te roeien.

Een heel onaantrekkelijk vooruitzicht, haaks staand op wat we willen en gewend zijn. Onmogelijk? Nee, andere landen – onder meer Nieuw Zeeland, Taiwan, Vietnam, China, Australië – gingen ons voor, met succes.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
87 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is het huist de bedoeling dat het hele mkb kapot moet. Zo blijven grote bedrijven over. Het hefft niets te maken met gezondheid. Want ze offeren juist de mensen op om hun beleid te rechtvaardigen. Denk aan de eenzaamheid enz. Het kan dit kabinet geen reet schelen wat er met de bevolking gebeurt.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Kijk Hesa het leven is zo simpel, de ons omringende landen zijn als eerste gestart met het inenten van kwetsbare oudere en wat doet Nederland, die starten met een dame van 34 jaar jong.

Is de slogan, het ouwe vlees moet eerst op voor dit Linkse Rutte Kartel een dooddoener.

Schandalig zoals de overheid met de oudere Nederlanders omgaat.
Liever kwijt dan rijk.?
Of is die redenatie niet op alle politici van toepassing.?
Maar het is wel de realiteit, dat hier een jong persoon als eerste wordt geprikt, ondanks het advies van de wetenschappers.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

maar zorgpersoneel zorgt voor kwetsbaren. ouderen en jongeren, dus het is logisch dat die als eerste worden ‘meegenomen’ in het vaccinatieprogramma.
alleen horen we niet hoe lang je ‘beschermd’ bent. Als je al 2 x in een jaar covid kunt oplopen, hoe zit het dan met de werkingsduur van dit vaccin en is de variant die nu rondwaart daar OOK gevoelig voor of moeten we nou weer wachten op een vaccin tegen de variant?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Weet je Marien, dat het zorgpersoneel alleen nog maar nodig is, als er nog kwetsbare oudere zijn, waar zij nog voor kunnen zorgen.

Anna
Anna
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom geen medicijnen❓Waarom wordt dat ontraden soms zelfs verboden nu er al vele goede onderzoeken met zeer goede resultaten zijn gedaan.

Corona lijkt “ een verdien model” te zijn geworden!

Mijn advies: bij klachten naar de test straat….. positief, meteen het recept voor geneesmiddelen ophalen METEEN aan de ivermectine en alles wat daarbij hoort ( zink en vit D enz)

Dit ontlast de zorg, we hebben geen kans op een anafylactische shock, het is goedkoop en werkt prima.
Het zal wel moeilijk worden voor de Jonge om dat te organiseren 😉

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Volgens mij is het huisartsen nog steeds verboden middelen als HCQ en Ivermectine voor te schrijven. Gelukkig maar, want dergelijke efffectieve geneesmiddelen zouden de vaccinatie bereidheid wel eens negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast loop je het risico dat het de crisis in de zorg oplost waardoor de bevolking niet langer in angst leeft en onbestuurbaar wordt.

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Ik zou even oppassen met ivermectine. Ik ken het als middel tegen parasieten voor huisdieren. Op de verpakking staat “draag handschoenen” en “niet in de buurt van voedsel” . Voorlopig neem ik D3, Quercetine en Zink, Mg en vitamine C.. De HCQ ligt in de kast, indien er ernstige klachten komen. Ook heb ik NAC-aminozuur. Echter dat neem ik niet meer preventief. Prima slijmverdunner, maar als je niks mankeert ga je juist lopen hoesten omdat je slijm waterdun wordt.. Maar werkt dus wél ( 500 mg pd).

Joost
Joost
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Waar ga je die Ivermectine, HCQ, etc. halen? De huisarts mag deze medicijnen, voor zover ik weet, nog steeds niet voorschrijven. Dat er een verdienmodel achter schuilgaat is een feit maar er is veel meer aan de hand. Dit lijkt meer te gaan over het uitbreiden van macht en het uitoefenen van controle. Sommige Westerse democratieën nemen maatregelen die wel heel erg doen denken aan bepaalde totalitaire regimes. Geen prik geen baan/uitkering, het monddood maken van dissidenten, Interneringskampen voor besmetten, vaccinatie paspoorten, inperken bewegingsvrijheid, track and trace apps,…

Anna
Anna
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost

Beste mensen, ik zie het als een soort “ communistische dictatuur” ik ben geen doem denker maar als je nu ziet dat de aantallen zieken niet hoger zijn dan een flinke “ griepwinter”. Al dat gedoe met die lock down is net als het virus overkomen waaien uit China en wij lopen daar klakkeloos op een communistische manier achteraan.

Ik heb de verklaringen van Dr Elens goed gevolgd, en ergens op internet geeft hij ook nog de dosering aan, en ik heb voor mij en mijn dochter 2 potjes ivermectine 100 stuks bij aliexpress in China besteld. Het is onderweg zonder invoerrechten kosten laag ongeveer 3€❗️M.I. Veiliger dan de prik❗️
Let op voor human gebruik want het is oorspronkelijk een diergeneesmiddel.
Het is in Nederland niet geautoriseerd voor humaan gebruik en dat is de reden dat het verboden wordt….. ( REGELTJES BRRRR ) de hele bevolking laten verkommeren in huis en dit niet voorschrijven terwijl het in andere landen wel gebruikt wordt en werkt❗️
Ik snap onze overheid totaal niet. Het zogenaamde vaccin is nog veel gevaarlijker want niemand weet wat het op termijn met je lijf doet. Dat zie je nu aan de mensen die er accuut van overlijden, het wordt gebaggetallisseerd, omdat anders niemand het meer neemt en tja … dan is het verdien model weg.❗️Want daar gaat het om caschen ❗️
Persoonlijk vind ik dat de overheid een HEEL GROOT RISICO neemt door ons daar allemaal aan bloot te stellen. Als dat maar goed afloopt.
Grt Anna

Jan
Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Big Pharma is niet gediend van ivermectine, een 40 jaar oud middel met nauwelijks (milde) bijwerkingen, spotgoedkoop en waarop geen patent meer rust. Daar verdienen ze niets aan. Dus de burger mag dit niet gebruiken.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even voor de goede orde Elma (onze) aanpak.?

Dit Linkse Rutte Kartel heeft in opdracht gehandeld, maar nooit in mijn (onze) opdracht.

Dit Linkse Rutte Kartel hangt van leugens en bedrog aan elkaar, daarbij gesteund door de media en bijna alle bestuurlijke lagen in de Nederlandse samenleving.

Zit net een stukje te lezen in het AD aangaande een verslaggeefster, die verslag doet vanuit wijk in Den Haag, zij snapt niet waarom zij zo onheus wordt bejegend.

Zij en bijna al haar collega’s belichten altijd maar EEN kant van de materie, de Linkse kant.

De kant van de anders denkenden, is die van de in HAAR ogen, wappies.

Dit is niet het Nederland vanuit mijn jeugd, verschillende kranten met allemaal een EIGEN mening.

Anna
Anna
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Niemand kan twee heren dienen, en Rutte heeft ervoor gekozen om zijn Brusselse broodheren te dienen ( en ws hier de grote geldschieters de farmaceuten) in plaats van het volk waardoor en waarvoor hij gekozen is!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Anna.
Rutte heeft jaren geleden de zorg laten uit kleden, personeel de laan uit laten sturen, ziekenhuizen laten sluiten en het aantal ziekenhuisbedden drastisch laten verminderen.
En nu laat hij als klap op de vuurpijl, de oudere Nederlanders onder aan de lijst plaats nemen, bij een tekort aan ziekenhuis bedden als het op de hulp bij ziekte aangaat.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wist al in september dat de lockdown minimaal tot in april 2021 gaat duren. Dat is namelijk de periode met koel, vochtig weer en weinig UV straling (dodelijk voor virus).
Lock downs zijn bovendien slecht voor mensen omdat de conditie achteruit gaat en het uitzicht op dingen die je had willen ondernemen, afneemt, dus negatieve stemming.
Lockdowns remmen alleen de verspreidingssnelheid af, maar veranderen niets aan de weerstand van de oudere, zieke mensen en ook een vaccin kan dat niet veranderen.
Wel een goed excuus om de verkiezingen voor onbepaalde tijd door te schuiven.
Verder: één blik op Flight Aware en je weet waarom het virus letterlijk vliegensvlug de wereld overgaat. Dus waarom vrachtwagens aan de grens tegenhouden?
Ik vermoed dat er een situatie komt waarin de helft van de mensen is ingeënt, de lockdown echter moet voortduren en dat het als argument zal worden gebruikt om de weigeraars te dwingen.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het kabinet verandert niet zijn regels het is opgezet spel.
Want let op als dit gebeuren voorbij zijn er in eens nieuwe wetten .
De wetten van onderdrukking .
Door rutte samen gesteld in het geheim met Brussel.
Om nog verder te kunnen intrigeren.
Ze hebben het zogenaamd goed met ons voor dat is de truc zodat mensen blijven geloven in deze aanpak en in de overheid.
Winkels sluiten en noem maar op hoort bij het plan van straks je handje ophouden voor geld zodat je afhankelijk bent en geen kant meer op kan.

De RIVM speelt het spelletje mee want die krijgt immers zijn subsidie van Bill Gates.

Linda
Linda
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Corona bestaat, laat ik dat voorop stellen. Maar de pcr test deugt niet dit geeft zelfs Marion Koopmans toe. Dus waar is dit beleid op gebaseerd. Op mensen die Corona hebben of eigenlijk griep, want dat heeft schijnbaar niemand meer. Enkele jaren geleden puilden de ziekenhuizen uit. Hebben we toen lockdowns gehad of het advies om niet bij opa en oma op bezoek te gaan? NEE. Dat is een van de redenen dat veel mensen de politiek niet meer geloven. Het gaat alleen maar om geld en macht. En beste Alma, klopt het percentage van mensen die zich willen vaccineren? Ik ken in mijn familie, werk en kennissen maar een handjevol mensen die zich durven te laten vaccineren. Ik in ieder geval niet, ik ga liever dood aan Corona dan de rest van mijn leven te moeten leven met een van die vele akelige en enstige bijwerkingen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Linda
krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wobke op WNL; “we moeten het samen doen en ook ik voel de pijn van de ondernemer” (een radeloze ondernemer die zijn zaak ongeacht de gevolgen 20 jan, open gooit) Benieuwd wat de minister en de kamer plus het voltallig kabinet zelf ingeleverd hebben. Weet u, ik bagatelliseer het virus niet, maar is het probleem niet het virus, maar de angst er voor? Massa mRNA Vaccinatie Roekeloos en onnodig”, zegt Prof. Dr. Theo Schetters in een video op blckbx. We kunnen deze man toch niet als een complotdenker wegzetten?!

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Prof. Dr. Theo Schetters is wellicht geen complot denker maar verspreidt desalniettemin desinformatie. Wat hij zegt gaat immers in tegen het algemeen aanvaarde narratief. In tijden van crisis is het van belang dat we allemaal achter onze leider gaan staan en zijn woorden niet in twijfel trekken. Het verspreiden van informatie die strijdig is met het narratief zou mensen immers in verwarring kunnen brengen.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

Tenzij sarcastisch bedoeld, is dit ‘aanvaarde’ narratief enkel mogelijk wanneer de leider(s) (+ de uitvoerende / adviserende instanties) het beste met de bevolking voor hebben; de toeslagen- en stikstofaffaires tonen aan dat zulks niet het geval is.
Daarom dus open, eerlijke en vooral objectieve informatie met voors en tegens; de meeste mensen zijn intelligent genoeg om op basis daarvan de (voor hen) juiste keuze te maken.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

De “narratief” doet me denken aan Galileo toen hij zei dat de aarde om de zon draaide en daar was niet iedereen blij mee……

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

Volgens mij is een ‘officieel narratief’ opgelegd van boven iets anders dan een ‘algemeen aanvaard narratief’ van beneden.
Zo goed ken ik het klassieke marxisme toch nog wel. (Je weet wel, de bovenbouw en de onderbouw…)

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

Rutte heeft al als bijnaam Pinokkio, dat spreekt boekdelen. Een aantal mensen vertrouwen hem niet. Mensen gaan alleen achter een leider staan als ze die leider vertrouwen.
Daar zit het probleem

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De aanpak van de overheid helpt ook nog eens geen moer en de mensen die nu hun bedrijven moesten sluiten worden financieel kapot gemaakt.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het beleid is op korte termijn misschien minder effectief maar op de langere termijn juist effectiever. Die failliete ondernemers en werkloze mensen worden afhankelijk van onze regering. Als je het recht op een uitkering koppelt aan vaccinatie heeft dit zeker een gunstige invloed op de vaccinatie bereidheid. In Australië werpt dit beleid al zijn vruchten af.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Al die maatregelen die men wil, die gaan van streng, via strenger naar strengst e.v. Kennelijk wil men dat? Op basis waarvan? Statistisch is al meerdere malen aangetoond dat vrijwel al die maatregelen geen enkel effect sorteerden, d.w.z. er kwam niet de kleinste knik in de ‘verspreidingscurves’. Die zogenaamde ‘besmettingen’ zijn sowieso al zwaar discutabel omdat die alom geroemde PCR-test dat helemaal niet KAN aantonen, zoals nu toch inmiddels wel bekend zou moeten zijn. Via medici vernam ik meerdere malen: ‘virussen kun je niet verslaan, ze horen bij ons’. We moeten ons immuunsysteem blijven trainen om ons lijf te beschermen tegen ongewenste virussen die ons ziek maken en dat kan alleen maar door het eraan bloot te stellen. Wat mij betreft: graag! Ja, bij sommige mensen gaat het mis, soms goed mis! Helaas, het is niet anders want kennelijk werkt dat immuunsysteem niet goed en daar hebben we gelukkig artsen voor! Zij dienen te bepalen wat de behandelingsmethode moet zijn en GEEN POLITICI, evenmin aan de politiek gelieerde organisaties!
zie vervolg

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Vervolg op DP

Echter wat we nu zien, is dat gewone artsen volledig buitenspel staan! Ze worden, tegen hun wil en tegen de strekking van de eed die ze aflegden, gedwongen om ons een experimenteel vaccin, waarin mRNA zit, toe te dienen. Het zou zelfs helemaal geen vaccin zijn maar meer ‘genetische manipulatie’. Covid-19 zou zelfs nog niet eens geïsoleerd zijn, dus is er nog onvoldoende over bekend om er iets tegen te maken, zo geldt ook voor het Britse virus. Geen enkele overheidsdienaar rept hierover. Geen hond weet waartoe dit gaat leiden. Echter voor onze politici is dit de enige oplossing!
Is het uit dommigheid van de politici dat zij zich dit op nek halen of is er iets anders aan de hand waarover zij niet willen spreken? Wie het weet mag het zeggen!

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Het is inderdaad bijzonder teleurstellend dat men maar blijft-blindvaren op die PCR test. Deze is gewoon onbetrouwbaar en met het wegvallen hiervan kunnen werkelijk alle theorieën, inzichten en maatregelen in de prullenbak. Zet van Dissel en Gommers eens tegenover een groep experts die op de hoogte zijn dat deze gang van zaken, maar dit doen ze niet. Dit riekt naar corruptie.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ja Foaak, dat is nu precies de kern van de hele zaak! De PCR test toont iets aan dat absoluut niet besmettelijk of ziek hoeft te zijn en daarom ook NIET zo genoemd MAG worden. De enige logica is: Stop dat massale testen en het hele Corona-hype circus stort in elkaar! En de mensen die ziek worden? Ja, ga naar een echte arts en niet naar een politicus. En overheid, laat de artsen hun werk doen waarvoor ze zijn opgeleid en alle problemen zijn over! En ga ook niet moeilijk doen door stiekem via het RIVM en infiltreren in artsenorganisaties de boel in de war schoppen. Hetgeen nu aan de hand is, is een RAMP op Wereldniveau zoals nog nooit door de mens zelf is veroorzaakt!

Johny
Johny
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou mensen laat ik jullie even uit de droom helpen. Dit corona gedoe, eindigt pas op 31 maart 2025. Tegen die tijd is er geen mkb meer over. Volgens het Wereld economisch forum en de wereldbank draaien de covid programma´s tot die datum….

Johny
Johny
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johny

Report No: PCBASIC0219761 bladzijde 6

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johny

Het opgeven van je eigendom, privacy en andere vrijheden is een kleine prijs om te betalen voor onze veiligheid. Bovendien heeft men al toegezegd dat we er gelukkig van worden.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

en jij gelooft dat?

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Als dat werkelijk zou gebeuren, breekt de pleuris uit.

D. L
D. L
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

nee hoor, als dat in stapjes gebeurt dan slikt iedereen dat. net als nu.

MarkusRotterdam
MarkusRotterdam
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Check al zijn opmerkingen, het is Xi Jinping himself. Alleen maar positieve berichten plaatsen over onderdrukking en verplicht vaccineren, de ondernemers naar de klote helpen. Hij vindt het allemaal geweldig.
Dit is of een trol of een bang mak schaap.
Negeren.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het artikel bevestigd waar onze regering mee bezig is namelijk een angstcultuur creeeren. Churchil zei ooit ‘never waste a good crisis’. Het is niet te bevatten dat de goe gemeente achter de regering aanloopt en niet gaat nadenken en onderzoeken wat de feiten ziin. Natuurlijk is er een virus zoals miljarden andere virussen op de wereld en ja iedere virus eist slachtoffers net als fluenza. Maar om deze huidige virus dusdanig uit te vergroten is absurd. Op dit moment bestaat fluenza niet meer en is er geen of onvoldoende aandacht aan kanker hart en vaatziekten waar veel meer mensen aan doodgaan dan aan deze huidige virus. Wat is het grotere doel hiervan.
Zelfs als de minister van volksgezondheid Tamara van Ark op de televisie uitspreekt dat mondkapjes niet beschermen maar tot doel hebben om een gedragsverandering te bewerkstelligen begrijp ik niet wat de goe gemeente hier mee doet. En als onze virus minister de uitspraak doet met het vergelijken van een vaccin met een frikandel, want je weet ook niet wat in een frikandel zit! Dan denk ik echt mist deze minister een aantal chromosomen en wat nog erger is dat mensen dit voor lieve koek accepteren. De goe gemeente wordt geleid voor een doel met als middel deze virus en de tool MSM past hier geweldig bij.
Mensen blijf (na) denken en ga op de feiten af en niet op de emotie.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

De goe gemeente WIL zich laten leiden. Kiezen voor een leider/partij betekent voor veel mensen dat zij het denkwerk ook uit handen geven. En daarmee schieten wij als volk onszelf in de voet. We laten ons leiden door schaamteloze graaiers zonder enig fatsoen. De onkunde druipt van de bemondkapte Haagse frikandellen af, met hun stropdassen en design schoenen. Dit gebeurt in alle landen waar een links georiënteerd politiek kartel is en waar de MSM het volk indoctrineert met de gewenstee mening. Met als uiteindelijke doel ieder volk zijn vrijheid, identiteit, cultuur en soevereiniteit af te nemen. New Word Order, Facebook-style.

Jip Smelik
Jip Smelik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deel 2 van 2.

Als je ziek bent blijf je thuis, dat is verschrikelijk normaal en doen we al jaren, dus een pcr test heeft geen zin. Een pcr test heeft uberhaupt geen zin want 80% van de testen komen vals positief uit, het is puur een mooi middel voor je media om je mee bang te maken.
Een virus uitroeien is niet mogelijk, de griep en het griepseizoen zijn de normaalste zaken van de wereld, corona is het zoveelste griepvirus wat zich bij het groepje kan aansluitten (ifr van tussen de 0,04 en 0,4, dus een flinke griep, maar niet meer)

En om al die opa’s en oma’s proberen te beschermen en te isoleren, lijkt het je niet verschikkelijk voor zowel jezelf als voor hen dat je ze niet eens normaal gedag kunt zeggen, dat ze niet eens meer normaal kunnen leven voordat ze dood gaan? Denk je niet dat ze misschien heel anders op de situatie kijken? Dat ze misschien liever een paar weken of een maand langer leven zouden inruilen voor gewoon de tijd die ze nog hebben willen doorbrengen met hun kleinkinderen en daarvan te genieten, en ze gewoon gedag kunnen zeggen voordat je gaat?
In de doktorswereld werd vroeger nog gezegd dat de griep een oude vriend was voor ouderen, eentje die ze kwam ophalen, want het was een relatief pijnloze en relatief mooie dood, en je moet je ook realizeren: de dood hoord bij het leven, het hoort erbij.

Neem genoeg vitamine D mensen, is een stuk gezonder en misschien zelfs effectiever
dan dat vaccine ; )

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jip Smelik

Wat bent u ongelooflijk naief en dom! Heeft u wel eens op de IC gewerkt? Heeft u wel eens iemand zien stikken door de corona? Hoeveel doden zijn er in uw familie gevallen, door stommiteit en onzorgvuldigheid van die door u zo opgehemelde mentaliteit van ‘het is maar een griepje’? Heeft u niet in de gaten dat het aantal zieken vele malen groter is -wereldwijd- dan bij een gewoon giepje? Heeft u niet gehoord van jonge mensen die besmet zijn geraakt en na een half jaar nog steeds zware klachten hebben? Nee nemeer of mevrouw Smelik, HET IS GEEN GEWOON GRIEPJE en dat dit nog steeds niet tot uw botte hersenen doordringt is een schande. Maar o wee, als u of één van uw mede-dommelingen corona krijgt……. ziet u dan af van medische hulp of neemt u eeen ziekenhuisbed in beslag waar u geen recht op heeft? U moet zich diep, diep schamen en eigenlijk bent u het niet waard dat ik nog een woord aan u vuil maak. U bent een gevaar voor de samenleving en mede schuldig aan heel veel verdriet, pijn en sterfgevallen.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

De denkfout die u maakt is dat een griepje zogezegd onschuldig is.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

O nee, dat is niet mijn denkfout, maar die van de corona-ontkenners. Als voormalig verpleegkundige weet ik wel degelijk dat griep vaak niet onschuldig is. Maar de ontkenners beweren juist, dat corona niets meer of minder is dan een ‘gewone’ griep. Iemand schreef ook, dat zijn opa ‘vredig’ is gestorven, door griep. Hij vergat -of weet het niet- dat veel oudere mensen een palliatieve behandeling krijgen, óók wanneer zij ernstig ziek zijn van griep. Veel mensen beseffen niet dat, wanneer deze mensen gewoon maar dood moesten gaan aan griep – en nu dus ook aan corona- dat dit vaak juist een zeer zware manier van sterven is, door bv. verstikking. En daarom ben ik vaak zo boos op die ontkenners. Allerlei cijfers manipuleren zij, verdraaien de werkelijkheid in de richting van hun eigen welbevinden en met hun ontkenning veroordelen zij heel veel mensen die doodziek zijn van corona. Ik kijk niet naar cijfers, ik zoek me niet wezenloos naar zogenaamde wetenschappers die er een andere mening op na houden. Ik kijk naar de praktijk.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Het eerst ontkennende Zweden, waar nu zóveel zieken zijn en die nu wél een maskerplicht hebben en een lockdown; naar Nieuw-Zeeland en Australie, waar het zoveel beter gaat omdat de mensen zich daar wél aan de voorschriften houden, naar Israel, waar de voorschriften worden nageleefd en waar een strenge lockdown ervoor heeft gezorgd dat de pandemie sterk slinkt.
Nee, die structurele ontkenners die zich niet aan de voorschriften willen houden en het allemaal zóveel beter weten, die zijn voor mij levensgevaarlijk en ik zou hen allemaal willen aanklagen voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.
Zo, en dit is het laatste wat ik er over wil zeggen. Ik ben het zó zat om steeds maar weer op te moeten boksen tegen mensen die als een robot anderen napraten. Ik kap er mee en wens hen een fijne corona toe!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik ben het met u helemaal eens.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Willemijn, de door u gemaakte vergelijking met andere landen gaat mank als we kijken naar geografische en demografische gegevens. Nieuw-Zeeland en Australië zijn dunbevolkte eilanden en daardoor makkelijker af te sluiten van de buitenwereld. Israël heeft sowieso een strenge toegangscontrole en een veel duidelijkere grip op de samenleving. Dat de bewoners van die landen zich misschien beter aan de maatregelen houden is best mogelijk, maar zeker niet de enige reden dat zij het “beter” doen. Nederland is dichtbevolkt, de grenzen staan open en we zijn een eigenwijs volk. Ideaal voor welk virus dan ook.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ja, en toen het andersom was, werd bv. Zweden als het grote voorbeeld genoemd. Ik weet niet of u dat ook deed, maar ik kwam dat vaak tegen. Nu is er in het dunbevolkte Zweden ook een enorme uitbraak en zijn er allerlei maatrgelen genomen, incl. een lockdown op veel plaatsen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Die verdraaide cijfers zijn de neerslag van de praktijk. Is toch echt zo.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Nu doet u het alweer. U onderschat griep, het trauma op het lichaam kan door griep zo enorm groot zijn dat je er aan komt te overlijden en dit gebeurd duizenden keren per jaar alleen al in Nederland dus hoe durft u over mij te beweren dat ik dit bagatelliseer. En verder heeft mIjn analytische achtergrond gemaakt dat ik in April vorig jaar al twijfels begon te krijgen bij de ernst van de situatie. Ik kan het ook niet helpen dat wiskunde, logica en statistiek altijd al mijn sterktes zijn geweest, ik was er zo goed in dat ik er mijn beroep van heb gemaakt, daar hoort trouwens een zekere rationaliteit bij die bij u ontbreekt.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Dus omdat ik niets slaafs in alle cijfertjes geloof, onderschat ik griep????? Hoeveel échte grieppatienten heeft u verpleegd/verzorgd, beste Foaak? U leest m.i. selectief en begrijpt totaal niet wat ik bedoel. Dat heeft niets te maken met een beta-opleiding of wiskundig inzicht. Ik wéét hoe erg griep kan zijn, ik heb aan genoeg sterfbedden van grieppatienten gestaan toen ik verpleegkundige was. Maar ik weet óók dat een griepepidemie, hoe erg ook, nog nooit zó lang geduurd heeft en over zóveel landen tegelijk uitbrak in deze hevige mate als Covid19. Nog nooit zijn de IC’s wereldwijd zó lang bezet geweest zodat er bijna geen plaats meer is voor andere patienten. Nog nooit is er zo’n druk geweest op verpleegkundig personeel als nu, zelfs niet toen – in mijn tijd- er een tubeculoseuitbraak was.
En zo kan ik nog lang doorgaan. De kern is: JA, griep mag nooit onderschat worden, kan heel ernstige vormen aannemen, maar……..stop met de ontkenning van Corona! Dat is vele malen zwaarder en erger, wereldwijd.
En dat is géén sprookje, meneer of mevrouw Foaak, dát is de rationele realiteit!

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

“Dus omdat ik niets slaafs in alle cijfertjes geloof, onderschat ik griep????? ”
De cijfers geven een ander aspect van de coronagolf dan de impressies van de verpleging zelf. Als we de omvang van de sterfte ten opzichte het aantal zieken relativeren, dan betekent dat zeker niet dat daarmee gesteld wordt dat sterven aan een longontsteking door corona meer of minder erg zou zijn dan sterven aan een longontsteking door griep.

“Nog nooit zijn de IC’s wereldwijd zó lang bezet geweest zodat er bijna geen plaats meer is voor andere patienten.”

In Nederland zijn er ruim 40 000 ziekenhuisbedden en 2400 IC bedden.
Vandaag worden daarvan 1926 en 702 bezet door corona patiënten.
Er zijn dus beschikbaar voor andere soorten kwalen 38 000 bedden en voor IC resteren nog bijna 1700 bedden.
En bedenk wel dat in andere jaren de bedden die nu door corona bezet worden, door griep patiënten bezet zouden worden. Wel zou de piek daarin waarschijnlijk minder scherp zijn geweest. Dan kun je toch niet stellen dat er ‘bijna geen plaats meer is voor andere patiënten’?

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat probeert u nu almaar te bewijzen, Andre? Dat het allemaal zo erg niet is, dat er sprake is van aanstellerij over de hele wereld? Relativeren is prima, ontkennen is suf. Heeft u wel eens een ‘gewone’ griep meegemaakt die 10 maanden lang zorgde voor heel veel zieke mensenen overledenen, wereldwijd? Heeft u wel eens meegemaakt dat in Europa gedacht wordt aan de Code Black voor de ziekenhuizen? Ik ken het systeem vanuit de V.S. en geloof me, dat is één bonk ellende. En als er in Nederland zó’n overschot is aan IC-bedden, waarom moesten er dan steeds patienten overgebracht worden naar Duitsland? Nee Andre, wát u ook beweert en met welke cijfers u nu weer komt opdraven, ik geloof u niet en kijk liever naar de realiteit. Die zegt nl. veel meer dan de cijfers die gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden en dat is aantoonbaar al meerdere malen gebeurd.
Ik onderschat de griep absoluut niet, ik heb daar genoeg ervaring mee als ex-verpleegkundige. Maar bij mijn weten heeft een ‘griep’ nog nooit de hele wereld zó sterk en zó lang in zijn greep gehouden als Covid19.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

U maakt werkelijk denkfouten. Vertel mij eens waarom Corona zo veel erger is als griep terwijl de mortaliteit, verspreiding en symptomen ongeveer hetzelfde zijn. Het is toch niet meer dan logisch dat deze variabele correleren met IC -ziekenhuisopnames en opnameduur. Kortom ik geloof u niet als u beweert dat de druk op de Ziekenhuizen zo veel groter is als anders. Als ik een validiteit over het hoofd zie verneem ik dit gaarne van u maar wel met valide en onderbouwde argumenten en niet met verdachtmakingen en vooringenomenheid zoals u tot nu toe heeft gedaan. Ik hoop dat u zich herpakt en het vanaf nu wel netjes weet te houden.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Wanneer u zegt dat u het niet gelooft dat de druk op de ziekenhuizen zoveel groter is, dan vraag ik me af met hoeveel verpleegkundigen en artsen u hebt gesproken, i.p.v. cijfertjes na te jagen. In hoeveel ziekenhuizen bent u de laatste tijd geweest? Hoeveel verloven zijn niet ingetrokken? Weet u hoe het is om maandenlang dit zware werk te doen zonder vakantie op te kunnen nemen? Dat u mij beticht van vooringenomenheid, soit, dat raakt mij niet. Ik baseer mijn opmerkingen op het wéten, op ervaring en niet op gemanipuleerde cijfertjes. Maar de minachting en ontkenning die uit uw woorden spreekt voor het ziekenhuispersoneel dat zó keihard moet werken, veel harder en langer dan het normaal al is, dát steekt mij enorm. Dát hebben zij niet verdiend. En dat geldt óók voor al die mensen die nu zo ziek zijn. En wanneer u variabelen belangrijker vindt dan mensen, dan beklaag ik u zeer. Dat mag u niet netjes van mij vinden, ik vind het niet netjes wanneer mortaliteit, verspreiding en symptomen gechargeerd en gebagatelliseerd worden.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

U blijft maar doorgaan met verdachtmakingen en veronderstelling, ik hoor u geen enkel argument noemen. Ik heb in mijn commentaar geen enkel cijfer genoemd dus hoe komt u er bij dat ik met gemanipuleerde cijfertjes werk. Ik zeg niet dat ik variabelen belangrijker vind als mensen, ik bagatelliseer mortaliteit verspreiding en symptomen niet, ik heb juist veel respect voor mensen die iedere dag deze wereld een beetje beter maken, dus ook ziekenhuispersoneel dus hoe komt u er bij dat ik ziekenhuispersoneel minacht?. Waar in vredesnaam hoort u mij dit alles beweren?. Stop a.u.b. ik mag mijn mening hebben en ik mag u proberen tot andere inzichten te brengen, ik probeer dit te doen met onderbouwde argumenten,, dat mag u ook bij mij doen, misschien zie ik wel iets niet maar u overtuigd mij allerminst.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ach Foaak, in een eerdere reactie gaf u hoog op van uzelf. Quote: “En verder heeft mIjn analytische achtergrond gemaakt dat ik in April vorig jaar al twijfels begon te krijgen bij de ernst van de situatie. Ik kan het ook niet helpen dat wiskunde, logica en statistiek altijd al mijn sterktes zijn geweest, ik was er zo goed in dat ik er mijn beroep van heb gemaakt.”
U houdt blijkbaar erg van statistiek en als ik me goed herinner uit één van mijn studies waarin statistiek een van de vakken was, ging het daarbij toch wel heel erg over cijfertjes, zo ook bij wiskunde. Ik moest het doen, het hoorde bij de studie, maar leuk vond ik het niet.
Nog een quote: “Kortom ik geloof u niet als u beweert dat de druk op de Ziekenhuizen zo veel groter is als anders. ” En dat is geen ontkenning van de realiteit? Ik heb een voorstel, want u en ik zullen nooit dichter bij elkaar komen. Geniet u lekker van uw mening, doe ik het van de mijne en laat me nu met rust.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik heb u proberen uitdagen met een inzicht (variabele)te komen om mijn mening te doen bijsturen., mijn hypothese staat ergens eerder in deze discussie Het laatste wat ik wil is dat we met onze meningen tegenover elkaar staan zonder naar elkaar te luisteren. Dat is namelijk een groot probleem aan het worden vandaag de dag.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

13 uur geleden vroeg u mij u te vertellen waarom Coronona zoveel erger is dan griep. Dat heb ik geprobeerd uit te leggen, u komt dáár niet op terug. In Libanon zijn zelfs de supermarkten dicht, met griep ook? Hier zal de lockdown ws. tot april duren, bij griep ook? In Brisbane is weer een lockdown uitgeroepen, bij griep ook? Groot-Brittannie en Ierland weten zich geen raad meer, bij griep ook? En als u de media volgt -en dat doet u ongetwijfeld- dan was dit betoog mijnerzijds toch volstrekt overbodig? U hoeft mij niet uit te dagen, dat doet het leven zelf gelukkig nog steeds.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Op 14 maart 2018 waren de ziekenhuizen in Nederland ‘vol’ met grieppatiënten. Omdat de griepgolf die winter een maand langer duurde dan normaal. 16 000 mensen in het ziekenhuis en 9044 doden, meestal met longontsteking want dat is de plaats waar het griepvirus zich nestelt.
Volgens het RiVM (Griep in beeld, 2017-2018) werden ongeveer 900.000 mensen ziek door griep.
Dus voor ongeveer 900.000-16.000=884.000 was het ‘maar een griepje’.
Dit om de verhoudingen even helder te krijgen. (ongeveer 2 % kwam in het ziekenhuis)
Bij de huidige corona golf hebben we met ongeveer dezelfde verhoudingen te maken.
Dat er mensen overlijden aan corona dan wel griep zegt niet zo zeer iets over de ernst van corona-infectie maar meer over hoe slecht hun immuunsysteem reageert op deze infectie.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het is ook fout dat griep zo weinig aandacht krijgt. Als de Corona blijvend zal blijken zal het kennelijk dezelfde weg opgaan. Wat went bepaald het nieuwe normaal.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Eindelijk iemand met gezond verstand. M’n moeder, 75 en herstellende van kanker, werd afgelopen februari door Covid getroffen. Ondanks het feit dat de werking van verboden middelen als HCQ en Ivermectine nog niet bekend was, wist zij de strijd gelukkig in haar voordeel te beslechten. Ze is echter nog steeds niet de oude. Een 8-tal kennissen, allen boven de 80 en met diverse levensbedreigende comorbiditeiten, wist de strijd niet in hun voordeel te beslechten.
Dat we Corona, ondanks de ingrijpende maatregelen, nog niet hebben verslagen is helaas koren op de molen van virus ontkenners. Die stellen nu dat het bestrijden van de zorg crisis met een humanitaire crisis niet effectief is. Tegen hen zou ik willen zeggen: de maatregelen waren wellicht niet effectief tegen Corona, maar het Influenza virus hebben we er wèl mee kunnen uitbannen. Was dit niet het geval geweest dan was er dit jaar, gecorrigeerd voor bevolkingsgroei en vergrijzing, zeker sprake geweest van oversterfte.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

“Tegen hen zou ik willen zeggen: de maatregelen waren wellicht niet effectief tegen Corona, maar het Influenza virus hebben we er wèl mee kunnen uitbannen.”
Leg dan eens uit hoe het komt dat elk jaar honderduizenden mensen ziek worden van influenza en duizenden er aan overlijden – omdat het uitgebannen is?

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Of influenza echt uitgebannen is, weet ik niet Andre. Het is wél een feit dat dank zij het afstand houden, de mondkapjes en de lockdown, de onderlinge contacten tussen mensen zo enorm veel minder zijn dan normaal, dat het influenza virus eigenlijk geen kans kreeg om zich uit te breiden.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Afstand houden, mondkapjes dragen en lockdowns zijn precies de maatregelen waarmee we ons afweersysteem om zeep helpen. Nergens meer aan blootgesteld worden maakt ons tot zwakkelingen waardoor het eerstvolgende virus dat ons lichaam binnendringt idem zoveel harder kan toeslaan. De nu gewonnen levens betekenen mogelijk geen blijvende winst in de toekomst.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Niet helemaal mee eens, de Dertiende. Alsof het betekent dat, omdat je probeert het virus in te dammen, je ineens je afweersysteem te grabbel gooit voor alle enge dingen die nog komen kunnen. Best mogelijk dat bij een volgende virusaanval helemaal geen drastische maatregelen genomen hoeven te worden. Ons afweersysteem is sterker dan u denkt, alleen nu even niet tegen Covid19.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Het wordt toch de hoogste tijd dat u zich eens verdiept in de test (PCR)waarmee Corona wordt aangetoond. Uw inzichten zullen 180 graden omslaan.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

Fijn dat uw moeder er bovenop is gekomen, Joost. Maar u heeft ook genoeg ervaring met mensen die het niet konden redden. Blijft triest. Ook mijn zus en zwager zijn overleden door Covid19. Zij woonden in Nederland, wij in Duitsland en konden derhalve geen afscheid nemen of bij de crematies zijn. Ik wil niet klagen, want deze tijd is voor niemand makkelijk. Des te zuurder is het wanneer er steeds maar mensen blijven ontkennen en er op los leven.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je kunt je complete economie opofferen om deze pandemie te bestrijden. Gevolg is wel dat we in een ongekend zware economische depressie belanden. Als we dit jaar zo blijven aanrommelen komen we echt niet meer met een recessie weg.

Misschien moeten we eens onder ogen gaan zien dat de samenleving iets minder maakbaar is dan gedacht en dat er in een pandemie meer mensen overlijden.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden

Bravo! U verwoordt het heel goed!

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Alma van Hees, het gaat niet om dit virus.

johan
johan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zou het kunnen zijn dat via de evolutie een klein virus een zich onvoorstelbaar snel voortwoekerende soort schimmel belaagd ? Dat kunnen wij. de schimmel, in onze arrogantie van de beheersbaarheid van alles of uit hoofde van allerlei sprookjes geloven toch niet accepteren.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  johan

Twee van mijn reacties van soortgelijke strekking zijn in dit topic geweigerd. Ik ben blij dat de uwe wel geplaatst is.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  johan

Ook ik heb mijn twijfels over de beheersbaarheid. We kunnen niet accepteren dat we iets simpels als een virus niet kunnen stoppen. Iedereen zit al bijna een maand thuis, maar het aantal besmettingen (en vooral de besmettingsgraad) laten zich niet indammen. Aan wie zou dat liggen? Het virus werkt zoals een virus moet werken, de mensheid faalt. Virus 1, mensheid 0

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft tot nu toe weinig goeds laten zien in de bestrijding van de corona. Voor de organisatie van de vaccinatie zou men hulp kunnen vragen bij Israël. Helaas steunt Nederland met de EU de Palestijnen bij welke je advies over heel andere vraagstukken kan inwinnen dan bestrijden van virussen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is de Palestijnse oplossing en daar neem ik afstand van. Jammer dat de EU dat steunt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een virus kun je bestrijden alleen door het stoppen van de reproductie van de virus. Hoe groter de afstand tussen de mensen hoe beter. Met de huidige overbevolking is dit een lastige bijna onmogelijke klus. Tel bij dat alle maatregelen onze economie ontwrichten wat nog meer problemen met zich meebrengt. Alles hangt af van het menselijk gedrag. Lak hebben aan maatregelen verlengt alleen het leven van de virus en bedreigd de onze. Het schipperen met maatregelen om de economie te stimuleren helpt ook niet en verlengd alleen de ellende. Politieke actiegroepen maken misbruik van de situatie en organiseren demonstraties terwijl men probeert de straten leeg te houden door winkelsluitingen. Op moment telt alleen de bestrijding van de virus. Die heeft lak aan goede of slechte zaken en wil zich alleen vermenigvuldigen. Zolang wij dat niet beseffen blijft het voortduren. Een menselijke massa organiseren of stopen is echter een onbegonnen zaak. En zo zullen de virussen overleven waar het voor de uitdijende mensheid op den duur maar een vraag blijft. De natuur reduceert hiermee de overtollige aantallen van een soort als deze dat niet zelf kan. Wij hebben kennelijk zo punt bereikt.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Let maar niet op de minnetjes, Ni28. Ik ben het helemaal met u eens en ik ben blij dat er nog mensen zijn die niet als een stom kuddedier allerlei complottheorieën geloven (deels uit gemakzucht en egoisme). Goeie reactie!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Wij hebben dezelfde denkwijze. Het politiseren van een medische kwestie is geen oplossing al besef ik dat je elke crisis kan misbruiken. In die fase zit ik niet.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Die winkelsluitingen kosten de samenleving een vermogen en ik zie daarvan geen resultaat in de daling van het aantal besmette mensen. Dat het aantal besmettingen nu iets daalt kan echt niet worden toegeschreven een de strengere maatregelen van half december.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind dat we ons niet alleen moeten richten op het aanpakken van het virus, maar ook op het aanpakken van de makers van het virus.

De “wet market” hypothese die begin vorig jaar dogmatisch werd verkondigd als gospel, bleek achteraf toch niet het meest plausibele idee te zijn. De “lab escape” hypothese daarentegen lijkt een waarschijnlijker uitleg te zijn.

Als we degenen die hier verantwoordelijk voor zijn hiermee laten wegkomen omdat we te druk zijn met ons focussen op het opruimen van hun troep, dan doen ze het volgende keer weer.

Eef
Eef
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een enorm dom artikel.
Kennelijk doen al die andere kwalen, ziektes, depressies, ongestelde diagnoses, enz. als gevolg van die lockdowns er niet niet toe: alleen corona is ‘erg’.
Je zal op dit moment maar kanker hebben… “nee mevrouw, we kunnen uw borstamputatie nu even niet inplannen, komt u volgend jaar maar terug. Als u er dan nog bent, natuurlijk… ”

De èchte cijfers: 8 van de 10 mensen met een besmetting met corona merkt daar zo goed als niks van. Een snotneus, wat gekuch. 15% ervaart het als een stevige griep. Blijft over 5% die daadwerkelijk risico lopen: voor het overgrote gedeelte hoogbejaarden (en nee, die genieten van hun pensioen, die werken echt niet meer), en mensen met een genetische deficiëntie in hun afweersysteem, in beide gevallen doorgaans met ernstige onderliggende kwalen, waaronder obesitas.
Helaas – mensen worden nou eenmaal ziek, en ojee wat erg, ze gaan nog dood ook.
Gelukkig, in geval van corona, gemiddeld op 83-jarige leeftijd, een heel normale leeftijd om sowieso gewoon dood te gaan.
Misschien wordt het maar eens tijd om daar maar weer gewoon aan te wennen, zoals in de ongeveer 2000++ jaar die al achter ons liggen altijd al het geval is geweest.

Realistisch Nieuws
Realistisch Nieuws
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de 6e regel komt vaccinatie alweer om de hoek als almachtige oplossing voor dit alles… Gewoon morgen normaal doen is ‘de oplossing’ want corona heeft een IFR van slechts 0,23%… Wanneer daalt die boodschap nu eens in??

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk, de regering heeft immens veel fouten gemaakt. Ik vergelijk het vaak met de situatie hier in mijn woonland, Duitsland. Uiteraard worden hier ook fouten gemaakt, maar noem mij eens één land waar dat niet zo is? Ja, Nieuw-Zeeeland en Australie, die doen het véél beter. Maar……. vergeet niet dat de bevolking daar veel beter de regels naleeft dan in Nederland. Ik denk dat het mede de schuld is van de eigenwijze Nederlanders zelf, dat het niet opschiet. Steeds weer lees je over mensen die zo nodig op vakantie moeten en alle voorschriften aan hun laars lappen. Ik walg van die pedante nietsnut, dat arrogante narcistische knulletje dat zich lil kleine noemt. Nou, ‘kleine’ dat klopt zéker. Klein van waarde, klein van menselijkheid. Als ik hem zie met middelvinger omhoog en dan alle Nederlanders uitlacht omdat die zo stom zijn niet naar een slavenland te gaan, en dan bedenk dat hij héél veel mensen meetrekt in zijn onbenul, dan vrees ik dat de pandemie nog lang niet voorbij is. Ik hoop dat hij Nederland nooit meer in mag. Laat hem maar in die zandbak blijven waar mensenrechten niet meetellen, waar vrouwen minderwaardig zijn, waar alleen maar olie in de hoofden zit en géén hersenen, dáár past dit niet-mens uitstekend. En dan mogen ál die andere mensen, die zichzelf boven alles en iedereen stellen en weigeren zich aan de voorschtiften te houden, van mij naar die zandbak. En nooit meer terugkomen. Misschien dat Nederland dán weer coronavrij wordt en geestelijk gezond.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

“Steeds weer lees je over mensen die zo nodig op vakantie moeten en alle voorschriften aan hun laars lappen.”
Is waar, maar zelfs als niemand meer op vakantie zou gaan, dan blijven over de vele duizenden vliegtuigen en vrachtauto’s en schepen die elke dag van land tot land gaan.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

je zag het al nu er sneeuw in Limburg lag. Dat kak nederlanders daar met hun koters heen gaan en overlast bezorgen aan de mensen die daar wonen en zo weer met z’n allen ook covid lopen te verspreiden…….

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

De olie was er en is door onze nodige gebruik vooral ook voor de superrijke bezitters ervan. Is u opgevallen dat op een paar uitzonderingen na de bezitters allemaal schurkenstaten zijn? Zonder onze gebruik waren ze straatarm geweest want zonder het Westen kunnen zij zelf niets mee. Zij voeren alleen maar oorlogen met elkaar. Maar wij gaan eerder op de knieën voor hun dan zij voor ons en dat is te danken aan de lafheid van onze leiders dat zij niet in staat zijn een win-win situatie te creëren. In plaats daarvan islamiseren zij de vrije wereld.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De maatregelen werken weliswaar niet om het Corona virus in te dammen maar gelukkig is de verspreiding van het influenza wèl volledig gestopt. Iets dat ondanks jaarlijkse vaccinaties nooit lukte. Dat lijkt me genoeg reden om ons land ieder jaar van november tot april dicht te gooien.
Een groot probleem bij de bestrijding van het Corona virus is het feit dat de maatregelen die landen die het virus succesvol hebben bestreden namen hier vooralsnog ondenkbaar zijn. Met de Corona wet is weliswaar een eerste stap genomen maar we kunnen dissidenten nog steeds niet effectief de mond snoeren, het is niet mogelijk besmette mensen op te sluiten, vaccinatie weigeraars kunnen zich nog steeds vrij bewegen binnen onze landsgrenzen, etc.
Omdat onze handen gebonden zijn, zijn de mogelijkheden om het virus te bestrijden beperkt. Alleen het terugbrengen van de CT waarde naar 30 zou het virus nog kunnen stoppen. Een dergelijke, zeer ingrijpende, maatregel is echter alleen mogelijk nadat er op grote schaal is ingeënt. Nog even de schouders eronder!

audio1958
audio1958
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de regering ons bewust de vernieling in helpt geloof ik niets van. Niemand heeft daar baat bij. Het is complex, zie ook over de grenzen. Al dat complotdenken schiet ook niet op. Ik weet ook niet wat de juiste weg is. Ze hebben zeker fouten gemaakt maar dat was iedere regering overkomen. Niemand heeft het juiste antwoord. Ook niet in het buitenland. Vergelijken heeft ook weinig zin.

87
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x