Hoe uw belastinggeld steeds meer voor Zuidelijke EU-lidstaten wordt bestemd

Noodfonds ESM wordt reddingsboei voor banken

Titelfoto: Gebouw Europese Raad te Brussel. Publicatie conform copyright Europese Unie.

De Eurogroep wil dat het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) – een fonds bedoeld voor steun aan eurolanden die in financiële problemen verkeren – nu ook mag worden gebruikt als garantiefonds voor banken. Onmiskenbaar worden we met deze nieuwe stap weer verder een transferunie ingerommeld, waarin het Noorden voor het Zuiden betaalt. Tenzij er een andere politieke wind gaat waaien, schrijft Johannes Vervloed.

De kameel van de transferunie

Het wordt in ronkende Brusselse bewoordingen gepresenteerd: “Een bankenunie en kapitaalmarkt zijn de laatste benodigde ingrediënten voor de voltooiing, de vervolmaking van de EMU, de Europese Monetaire Unie. De lage rente en het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank zijn nodig ter ondersteuning van de euro. Het is nodig om de economieën van de Zuid-Europese lidstaten er weer bovenop te helpen.”

Allemaal mooie woorden, ter verhulling van het ontstaan van een transferunie, een veelkoppig monster dat de belastingbetaler in het Noorden van de Europese Unie op laat draaien voor het gebrek aan concurrentiekracht en verantwoordelijk begrotingsbeleid in de Zuidelijke lidstaten en voor technisch failliete banken in die landen.

Het is elke keer hetzelfde liedje. Als iedereen met andere dingen bezig is en even niet goed oplet, wordt er weer een nieuwe stap gezet richting een transferunie. Het is een sluipend proces. Zoals ik vorig jaar schreef: de kameel van de transferunie dringt z’n staart steeds een stukje verder tussen de deur.

 

ESM als garantiefonds voor banken

Maandag 30 november was het weer zo ver. De staart van de kameel duwde de deur naar de transferunie weer een stukje verder open. Met alle media druk bezig met de toeslagenaffaire, de perikelen rondom Baudet en het Forum voor Democratie en de corona-lockdown vergaderde de Eurogroep. De ministers van Financiën van 19 EU-lidstaten die de euro als gemeenschappelijke munt hebben, besloten om het noodfonds, het ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme), als gemeenschappelijke achtervang, als garantiefonds in te zetten voor de bankenunie.

De banken in het eurozonegebied zijn verplicht eerst zelf in de buidel te tasten om een in problemen geraakte collega-bank de helpende hand te bieden. Maar als het reservepotje van de banken in de eurozone niet genoeg in kas heeft, mag voortaan een beroep worden gedaan op het ESM, een fonds dat naar draagkracht door de lidstaten (door het Noorden dus) wordt gevuld.

Kortom, een Italiaanse bank die in problemen raakt wordt in eerste instantie uit het potje van de bankenunie geholpen, maar als dat potje leeg is, komt het ESM – lees: de belastingbetalers uit landen als Nederland en Duitsland – in beeld. Het advies van de Eurogroep zal eerst nog door de aanstaande EU-top op 10-11 december moeten worden geaccordeerd en daarna ook nog geratificeerd door de parlementen van de betrokken lidstaten. Het gaat namelijk om een wijziging van het ESM-verdrag. In het huidige verdrag was garantiestelling door het ESM zelfs verboden.

 

Testcase

Dat wordt dus weer een leuke testcase voor de standvastigheid van de Tweede Kamer, dat formeel (vanwege een vorig jaar breed aangenomen motie van SP en SGP) minder EU wil, maar meestal toch instemt met nieuwe stappen van het kabinet richting de – in Brussels jargon – “vervolmaking van de Europese Monetaire Unie”.

 

Hoekstra

De onderbouwing die het kabinet-Rutte voor deze stap zal geven is ongetwijfeld weer van hetzelfde laken een pak. Er zal met stelligheid gezegd worden dat de nieuwe maatregel noodzakelijk is om de betrouwbaarheid van de euro te versterken. Men zal beweren dat de risico’s gering zijn en dat het ESM niet zo gauw zal worden aangesproken. Er zijn – zoals minister Hoekstra al aan de Tweede Kamer schreef – zogenaamde “risicoreductievoorzieningen” ingebouwd. De banken hebben hun kapitaalreserves de afgelopen jaren versterkt en er zijn voorzieningen getroffen voor Non Performing Loans, leningen die niet worden afbetaald. Bovendien zal Hoekstra zeggen dat de bankenuniepot redelijk is gevuld.

Zoals gebruikelijk zal de minister van Financiën er ook bij vertellen dat hij een moeizame strijd heeft moeten voeren om deze risicoreducties voor elkaar te krijgen. Aan de Nederlandse inzet, ‘geen risicodeling zonder risicoreductie’, is volgens hem voldaan.

 

Witwassen Italiaanse praktijken

Wat Hoekstra er niet bij zal vertellen is dat het steeds waarschijnlijker wordt dat vooral Italiaanse banken gaan omvallen. De Italiaanse regering verplicht hen min of meer om op grote schaal overheidsobligaties te kopen om de (enorme, inmiddels tot bijna 150% BNP opgelopen) nationale schuld te financieren. Een dubieuze praktijk, die in veel landen verboden is.

De last van een steeds groter wordende berg (waardeloos) schuldpapier zullen de Italiaanse banken op een gegeven moment niet meer kunnen dragen. Onvermijdelijk komen zij in financiële problemen. Het gaat dan niet om klein bier. De Griekse bail-out van 2010 zal erbij verbleken …. en de Nederlandse belastingbetaler gaat er aan meebetalen.

Zonder overdrijving kan worden gesteld dat, wanneer dit gebeurt, dubieuze Italiaanse praktijken door de nieuwe garantiestelling van het ESM worden witgewassen.

 

Bazooka

Een tweede onderdeel van de transferunie – de kameel met de staart – is het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De president van de ECB, Christine Lagarde, heeft al aangekondigd dat zij voornemens is om een nieuwe bazooka, zoals zij dat noemt, op de eurozone los te laten. Het is duidelijk dat zij daarmee een nieuwe ronde van opkopen van schuldpapier op het oog heeft. En dit keer zonder discriminatie, zo wordt gefluisterd. Dat betekent dat de ECB onbeperkt schuldpapier van Italië mag opkopen. Tot nu toe was dat aan een bepaald maximum gebonden. Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe zal ongetwijfeld weer op haar achterste benen staan als dit doorgaat.

 

Geldpers

Het is namelijk pure monetaire financiering (de geldpers aanzetten), iets wat verboden is in de EU-verdragen. Monetaire financiering, die zich vroeg of laat zal vertalen in inflatie, lees: een indirecte belastingaanslag.

Lagarde wacht nog even met haar bazooka, want er is nog een kans dat Angela Merkel – als bemiddelaar aangewezen door de Europese Raad – erin slaagt om het veto van Hongarije en Polen op het Corona-herstelfonds van tafel te krijgen. Als het herstelfonds van 750 miljard euro er toch komt, wordt de bazooka minder nodig.

Het is duidelijk, herstelfonds en bazooka zijn communicerende vaten. Lukt het de regeringsleiders niet om met het herstelfonds de transferunie weer een zet in de gewenste richting te geven, dan doet de ECB dat wel.

 

Onvrede

Of de burgers en de nationale parlementen het nu wel of niet willen: de EU-transferunie laat zich niet stoppen.
Tenzij …. tenzij er in de EU een andere politieke wind gaat waaien. Het verzet tegen een federalistische unie groeit. De Britten houden het al voor gezien, Hongarije en Polen willen niet langer geschoffeerd worden en ook binnen de lidstaten groeit de onvrede. Ik schreef er eerder over.

Het is misschien te veel wensdenken, maar de verkiezingen in Duitsland na het vertrek van Merkel (2021) en vooral in Frankrijk (2022) zouden wel eens voor een ommekeer kunnen zorgen. Het zou het einde kunnen inluiden van de Ever Closer Union en een terugkeer bewerkstelligen naar de EU als louter economisch samenwerkingsverband, een EEG 2.0. Dat zou een verstandige keuze zijn en de Nederlandse belastingbetaler voor een hoop onheil behoeden.

Vooralsnog ligt de transferunie op koers. Onder de radar, sluipenderwijs, maar ongehinderd dringt de kameel zich verder door de deuropening.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Einstein
Einstein
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende bijdrage (weer) van Vervloed!
Het kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht wat er heimelijk wordt ingevoerd.
Buitengewoon spijtig dat dit soort helder uitgelegde mechanismen niet worden voorgeschoteld aan het Nederlandse volk via MSM.
Dit Nederlandse volk dat al zo intellectueel lui is, let wel: niet dom, maar intellectueel lui; iets niet willen weten omdat dat te veel moeite zou kosten…. juist voor hen zou dit soort duidelijke taal met achtergronden en helder uitgelegd betoog een eye-opener moeten zijn.
Het gebrek daaraan is de reden dat we ons maar niet kunnen ontdoen van het Brusselse juk.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij worden een transferunie in gerommeld op de bekende slinkse wijze van de EU top tenzij er een andere politieke wind gaat waaien, schrijft Johannes Vervloed.
Waar moet deze wind dan vandaan komen? Ik zie nergens een tendens om de gang van zaken te beïnvloeden. Polen en Hongarije sputteren nu tegen maar leven van ons geld. En Rutte tekent voor alles misschien met een waardeloze inlegvelletje er bij. Welke andere politieke leider hier zou het anders gaan doen gezien de jaknikkers in het parlement. Er is geen rechts in Nederland die tegen zou keren. En de onvrede bij de burger? Die heeft het altijd toch nog goed.
Er is steeds weer iets nodig om de euro betrouwbaarder te maken terwijl deze nooit betrouwbaar kan zijn met een graag uitgevende deel die zich laat onderhouden door een zuinige deel. De slechtste insteek die er is wordt hier doorgedrukt door de slapheid van politieke leiders.
Niet voor niets kijkt het zuiden die niet spaart naar het noorden die dat wel doet. Onze spaargeld belandt in de zakken van het zuiden en die van de pensioenfondsen ook.
Deze gang van zaken zal eens leiden tot een hyperinflatie en dan zijn wij meteen alles kwijt. Er zijn meer EU landen die van profiteren dan landen die welke verlies aan lijden. Gaan wij nivelleren totdat niemand wat heeft? Dat is de bekende weg van het socialisme in het Oostblok geweest. Doen wij het even na?

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoe kunnen we uit de Euro stappen? Herinvoeren van de gulden is technisch geen enkel probleem want computers rekenen nu al met verschillende valuta’s dus….
Helaas hebben we naast de PVV, SGP en SP in NL niemand die kritisch is op de EU en ECB

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

De euro is echt het probleem, had nooit ingevoerd mogen worden zoals gebeurd is. De euro zal uiteindelijk de EU kapot maken maar het wordt eerst oneindig gerekt totdat op het eind iedereen de slachtoffer zal zijn.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

FvD ook, maar die is even ‘kalt gestellt’.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Monetaire financiering door de Europese Centrale Bank wil niets anders zeggen dan dat de problemen verspreid worden over de hele EU. Wat de ECB nu doet is eigenlijk schulden van Italiaanse banken spreiden over de hele EU.
De omvang van de Italiaanse economie is ongeveer 9 x zo groot als die van Griekenland.
In principe is de omvang van de schuld niet zo een probleem, zolang er uitzicht is op verbetering. Maar dat is er niet in Italië. De bevolking veroudert (de Italiaanse vrouw krijgt gemiddeld maar 1,3 kind), zodat de consumptie afneemt. Bovendien krijgen ze er elk jaar tienduizenden migranten bij die niets bijdragen aan de economie.
Dus de baten nemen af en de lasten nemen toe – een perfect plan voor een ramp.
Via de EU worden de Nederlandse pensioenen en spaargelden weggesluisd richting Italiaanse staatsschuld, die nu nog grotendeels binnenlands gefinancieerd is, maar dat houdt natuurlijk ook een keer op.
Als er oudere lezers zijn die zich afvragen waarom hun pensioenfonds niet indexeert, dan is dit deels de verklaring.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en zijn Linkse consorten belazeren de boel, Rutte lacht wat, Rutte liegt wat, Rutte besodemieterd wat en Rutte vergeet wat.

En de Linkse Nederlandse kiezers lopen als makke schapen achter deze paljas aan.

Wordt wakker Nederland, deze maatregels draai je alleen maar terug door een NEXIT.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe voorspelbaar allemaal! Mijn vader zei in de jaren ’90 al, nooit aan beginnen (EU) want geld is net zoals communicerende vaten. Wat zijn de feiten:
• En sluipenderwijs, continue inkapseling door de EU.
• Onze Grondwet ondergeschikt aan de VN en de EU.
• Het consequent negeren van alle verkiezingsbeloften door het kartel.
• Het negeren en afschaffen van het referendum.
• Het met voeten treden door onze overheid van de Wet Openbaar Bestuur.
• Debatten vinden slechts plaats in het ‘gepantserde torentje van Rutte’ maar nooit meer in de Kamers. Vrijwel elke motie van de ‘echte oppositie’ wordt consequent verworpen.
• De MSM mogen absoluut geen andere visies en feiten benoemen of bespreken dan die door de overheid zijn goed gekeurd, zodat de echt oppositie in binnen- en buitenland nooit in beeld komt. Zie debatten van PVV’ers, FvD’ers en de verkiezingsverslagen in de VS.
• Allerlei milieu-, klimaat en energierampen worden uitgevonden die honderden miljarden kosten (opbrengsten aan overheden).
• Als technicus kan ik meteen al zeggen dat de E-car, zeer onrendabel, een echte ramp gaat worden qua energie en vervuiling.
• Wat wil Musk met al die zogenaamde ‘kunstmatige Intelligentie’? Niets is intelligenter dan de mens!
• De agrarische sector moet kapot, gebaseerd op fake-rampen, door de overheid zelf gecreëerd.
• Wind- en zonne-energie zal nooit renderen, alleen Kernenergie is goedkoop en betrouwbaar mits het net niet verstoord wordt door wind- en zonne-energie.
• De uitbraak van een zeer dubieus virus, helaas voor sommigen zeer gevaarlijk.
• Dit virus kreeg op ‘geheime gronden’ (WOB genegeerd) de A-status.

Zie vervolg 1:

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Vervolg 1:

• Aantoonbaar, het volledig negeren van open brieven van 40 wetenschappers en 2000 medisch betrokkenen, werd de hele medische sector buiten spel gezet.
• Medici die inspraak wensen of in het openbaar verschijnen, dienen eerst een zwijgbrief te tekenen.
• Pandemie wordt uitsluitend bestreden door politici en aan de politiek gelieerde organisaties als het RIVM, WHO, de EU en de VN, dus zeer ongewenst
• Overheidsmaatregelen zijn gestoeld op aangetoonde valse, ongeschikte testen waardoor alles op losse schroeven staat.
• Overheid verwerpt, op straffe van, gewone bekende behandelingen van het virus.
• Overheid negeert, zelfs ontkent, de nuttige bevindingen van Maurice de Hond.
• Overheid drukt met alle geweld, de vlg. hen, enige oplossing door, het nu al omstreden vaccin.
• Omstreden omdat alles veel te snel en veel te hectisch gaat, waardoor er terecht argwaan ontstaat! Nadelen op lange termijn effecten worden, ongegrond, als onwaarschijnlijk verklaard.
• De totale vernietiging van onze economie, waaronder duizenden midden- en kleinbedrijven.
• Hiermee stug doorgaan terwijl het begrotingstekort explodeert, zonder enig perspectief.
• Kennelijk doen onze uitstaande schulden er niet meer toe.
• De ECB heeft inmiddels bijna 3.000 miljard aan ‘ongedekte cheques’ uitgegeven en het tempo zal nog worden verhoogd.
• Waar gaat al dit geld vandaan komen?
• Juist, ja. Daar waar spaargeld zit, zoals bij ons en Duitsland!
• Hiervoor is wel mandaat noodzakelijk en dat is er (nog) niet, zelfs verboden, maar Rutte zal ongetwijfeld tekenen bij het kruisje, zoals altijd.

Zie vervolg 2

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Vervolg 2:

• Lagarde maakte al aanspraken op onze spaargelden in juni 2014 die we zouden moeten inleveren, toen 10/30%. Stuurde bericht naar De Telegraaf maar Weigerde dit te publiceren!
• Baudet vroeg opheldering na het verlagen van de rekenrente door Dijsselbloem na aanname van de Pensioenwet maar Koolmees kwam slechts met een fake-riedel.
• Hoe duidelijk is het om te begrijpen dat er een heel andere agenda zit achter het beleid van onze overheid?
• Helaas de meeste Nederlanders zien het verband van alle deze gebeurtenissen niet.
• Niemand kan hen dat kwalijk nemen omdat ze er geen tijd voor hebben omdat hun dag is gevuld met werken, kinderen opvoeden enz.
• Het is overheid aan te rekenen dat zij hiervan schandelijk misbruik maken door de ware gang van zaken te verbergen en ons een rad voor ogen te draaien.
• Sorry, zomaar nam ik aan dat er een ‘geheime AGENDA’ is.
• Ja, inderdaad, die AGEDNA is er gewoon, al heel lang maar de overheid noemt het een ‘Complottheorie’.
• Dus als politici het over Complottheorieën hebben dan hadden zij het anders moeten noemen, nl. AGENDA 21 van de Verenigde Naties, tegenwoordig ook wel AGENDA 30 genoemd.
• Hier beëindig ik mijn bevindingen, het is wel genoeg zo, maar zeker niet compleet. Mijn advies aan de lezers: Verdiep u zich eens in de AGENDA’s van VN en dan vooral op ‘verketterde site’s’ die overal worden verwijderd en uitgaven, zoals boeken en kranten, die niet onder controle staan van de overheid. Voor hen die dit allemaal onzin vinden, zou ik zeggen: Slaap zacht, ondank alles dat u om u heen ziet gebeuren.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

De agenda’s van de VN en EU maken mij zeer ongerust.
Het uitvoeren van VN en EU agenda’s zal ons Nederland nog verder de misère in drukken. Invoeren onze eigen munt, onzinnige verdragen opzeggen en een Nexit zal hierdoor steeds onmogelijker worden.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Een indrukwekkende opsomming die u maakt, het zet te denken. U bent duidelijk een complotdenker (ikzelf ook trouwens). Hoe komen we af van die ongelooflijk negatieve lading bij dat woord?

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Wat het vaccin betreft ben ik niet pessimitisch. FDA en EMA hebben nu maar 1 prioriteit en dat is het COVID-19 vaccin. Normaal komt de nieuwe aanmelding onder op de stapel en nemen de experts alle tijd om een beslissing te nemen. Dat is nu anders vanwege politieke druk

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

@ Auke51.
Vanwege de politieke druk heb ik geen enkel vertrouwen in het Covid-19 vaccin. Ik las zojuist dat een vaccin (ik weet zo niet meer wélk) niet de benodigde veiligheid-controles had ondergaan en dus (nog) niet mag worden gebruikt, hoewel de fabrikant het reeds uitleverde !
Méér dan 50% van de Fransen wil niet gevaccineerd worden.
Dat z.g. hoogwaardigheidsbekleders zich “en-publiek” willen laten vaccineren zegt mij helemaal niets, ze krijgen gewoon de griepprik !

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ik weet wel dat IK me nog lang niet laat vaccineren. Eerst maar eens kijken wat degenen die het WEL aan zich laten opdringen voor klachten krijgen…… Ik heb geen corona gehad en in mijn familie en kennissenkring ook niemand. Dus ik vertrouw op mijn eigen afweer, we eten gezond en eten fruit genoeg en we gaan gewoon de buitenlucht in. Ik werk en leef mijn normale leventje min of meer. Voor mij geen vaccinatie die er versneld is doorgesluisd.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe is een papieren tijger. Zolang Frankrijk Duitsland aangelijnd houdt en er van alles doordrukt komt er geen einde aan de enorme groei van de schuldenberg.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

ja, ik had gedacht dat de Duitsers strenger en ‘punktlicher’ waren.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Helaas das war einmal

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Deutsche Bank staat er bepaald niet rooskleurig voor en zal zodra er in Italië daadwerkelijk banken omvallen meegesleurd worden. Vandaar. Bekijk om hier meer van te weten te komen de uitleg van Arno Wellens op Youtube.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank heer Vervloed. Weer wat wijzer.
Maar die Bankenunie, die werd toch ook overeind gehouden door de Quantitative Easing? Dus ook door alle belasting betalers van de EU, waarvan we weten dat de zuidelijke discipline ontbreekt. En dus toch vnl. op ons noordelijke bordje terecht komt?

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er valt veel te zeggen over de EU, maar laat ik het voor nu bij de basis en de conclusie houden.
Voor Nederland is het fout gegaan toen de EU werd gebouwd op het fundament van de EEG. Men wist toen al dat de zuidelijke landen andere opvattingen hadden aangaande schulden, corruptie en deugdelijk beleid voor de lange termijn. Op dat moment was al duidelijk, hoe meer Unie, hoe meer geld het ons zou gaan kosten. De EU is niet meer dan een een natte droom van globalisten en rijk-rekenaars. Zoals altijd werd elk tegengeluid vakkundig de nek omgedraaid. Zelfs een referendum was niet voldoende.
Nu zitten we met de gebakken zuid-europese peren en zijn we te laat. Het monster dat EU heet is gegroeid tot epische proporties, het heeft haar tentakels tot diep in ons Nederlandse vlees geforceerd. De kans op een Nexit is politiek gezien nihil dus we zitten er aan vast. Ons lot is verbonden met de EU en daarmee aan dat van de geldverslindende landen.
Ik mag hopen dat de unie snel explodeert. Dat gaat ons ook een heleboel geld kosten. Ons voordeel is dan dat onze nieuw verworven armoede een afstotende werking heeft op alle gelukszoekers die we op dit moment nog aantrekken. Dan wordt ons land eindelijk weer van ons en kunnen we weer een toekomst bouwen naar Nederlands model.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zat vandaag in de auto en hoorde onder het zoeken naar een zender een bedelbericht van 538 van 5 euro voor de voedselbank,allemaal leuk een aardig,maar waarom maken die lui geen stampei over de vele miljoenen die worden weggegeven aan de EU,dan zijn ze plots ozo correct,de vele voedselbanken zijn een schande voor ons land en welvaart,Rutte maakt er een potje van,en de burgers toch al uitgeknepen,moeten dit ook nog gaan redden .een zakenkabinet,en snel,niks nieuw normaal,gewoon net als vroeger,geen voedselbanken ,en normaal werk,niet elke week nieuwe regels en beperkingen,door een handvol wijsneuzen in dienst van Brussel ,die handelen in opdracht van centrale banken ,en ouwe miljardairs die uit zijn op macht,en geen stuiver geven aan voedselbanken,want arme lui interesseert ze geen moer .

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wellicht heeft links door mollen in de jfvd te plaatsen een afleidingsbom gemaakt. Baudet is een gevaar voor het kartel…………… Men denkt dat het cordon rondom PVV wel handhaafbaar blijft, maar NOG een partij op dezelfde leest wil men niet. Dus wellicht zijn er diverse onruststokers in de partij gekomen op verschillende levels.
Beheersbaar houden van je eigen leugens door afleidingsmanoevres bij de scherpste partij te plaatsen. Dat Baudet wellicht IETS te nonchalant is geworden heeft daar ook aan meegeholpen. Want de denkrichting en het wantrouwen jegens het kabinet is zeker goed geweeest. Maar er is iets heel raars aan de hand in heel Europa. Dat dit alles zo maar kan. Die Brusselse kliek is mega slecht voor ons burgers.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Vergeet niet de minder Marokkanen uitspraak van Wilders in 2014. Toen hebben ze Wilders natuurlijk willen tackelen door vanuit ministeriële burelen opdracht te geven hem te veroordelen, dit lijkt te zijn mislukt hoewel… voorlopig is Wilders nog steeds niet gerehabiliteerd en officieel veroordeeld door een destijds duidelijk bevooroordeelde rechter. Maar helemaal eens met u, dit speelt in alle Europese landen.

Ben
Ben
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder verhaal met een verontrustend verder vooruitzicht! Aangezien Rutte als EU-gezant Nederland al heeft uitgeleverd aan de buitenlandse mogendheid EU in Brussel mag ik hopen dat allereerst Polen, Hongarije en vervolgens Brexit voldoende roet in het EU eten zullen gooien!

Steve
Steve
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte mag ook nog eens komen uitleggen hoe geld bestemd voor het Corona fonds, wat op zichzelf al een discutabel fonds is, nu overgeheveld wordt en ingezet voor de klimaatplannen van oa Timmermans.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Steve
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Steve

Het interesseert Rutte geen pepernoot, wat de Nederlandse bevolking van zijn doen en laten vindt.
Deze ruggengraat loze paljas, werkt volgens een agenda, die hem door de club van Opa Bernhard is opgedragen.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In principe helemaal eens met de schrijver maarrrr. Volgens mij is het inmiddels veel te laat, schulden zijn zo groot en generaties naar voren geschoven en praktisch onhoudbaar Het potverteren gaat maar door Frankrijk is bijvoorbeeld problematisch en heeft zich sinds de invoering van de euro nog nooit aan haar begrotingsafspraken gehouden. Ik vind dat landen als Nederland, Duitsland, Oostenrijk etc. net zo moeten gaan potverteren als Italië. Dan komt de unie versneld aan haar einde. Volgens mij gaat het toch mis en dan maar liever vroeg dan laat. ‘If you can’t beat them, join them’.

Theo
Theo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik dit toch lees krijg ik de rillingen.

G.F.
G.F.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theo

En die rillingen zijn nog helemaal niets, vergeleken met wat ons nog allemaal te wachten staat!

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aangezien de gevestigde orde dit wil, moet de nieuwe wind komen van populisme. En de gevestigde orde zet alles op alles om hen de wind uit de zeilen te nemen.

Als je vervolgens ook nog de msm inzet om de bevolking ongeinformeerd te houden en conform aan het narratief van de gevestigde orde, dan is er geen hoop op een democratische ommezwaai.

Wat is vrijheid als je alleen binnen de opgelegde paden mag lopen? Heet dat nog wel democratie? Voor PR redenen ja, maar in het echt?

trackback

[…] Johannes Vervloed Johannes Vervloed De Eurogroep wil dat het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) – een […]

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen