Verzet tegen federalistische EU groeit

Verkiezingsuitslagen Oostenrijk en Vlaanderen geven signaal af

Titelfoto bij artikel Johannes Verrvloed op OpinieZ.com “ Verzet tegen federalistische EU groeit”

Titelfoto: Sebastian Kurz. Bron: Newsroom EU. Copyright EU. Citaatrecht ex. art 15a Auteurswet.

De recente verkiezingsuitslagen in Oostenrijk en in Vlaanderen wijzen in de richting van een steeds duidelijker afkeer van Brusselse dwingelandij en een grotere behoefte aan nationale soevereiniteit. De trend naar verdere federalisering van de EU zal dan ook uiteindelijk niet houdbaar zijn. Johannes Vervloed analyseert de situatie.

 

Kurz

Met de overwinning van Sebastian Kurz en zijn ÖVP heeft Oostenrijk gekozen voor een meer nationalistisch beleid, een duidelijke proteststem tegen de alsmaar verder integrerende Europese Unie. De Oostenrijkse bevolking wil zelf beslissen wie het land binnenkomen (geen illegale economische migranten), wie er verwijderd worden (haatpredikende imams) en wat wel en niet toelaatbaar is (sluiten van salafistische moskeeën).

Sommige grensoverstijgende zaken, zoals het klimaat, komen volgens Kurz wel in aanmerking voor EU-beleid. Wellicht meent hij dat oprecht, maar het is mogelijk dat deze opstelling een uitgestoken hand naar de Groene partij is. Hij heeft de Groenen nodig om een meerderheidscoalitieregering te kunnen vormen. Vandaar deze trade off tussen een strenger immigratie- en integratiebeleid en meer Groen klimaatbeleid.

 

Vlaanderen

Zoiets zien we ook in Vlaanderen. De nieuwe coalitieregering bestaat daar uit de N-VA (ruwweg te vergelijken met de FvD), de Open VLD (VVD) en de CD&V (CDA). De N-VA van Bart de Wever wil net als Kurz een strenger immigratie- en integratiebeleid en heeft als wisselgeld de twee coalitiepartners toezeggingen gedaan op het gebied van klimaatbeleid.

Als de richting die de Oostenrijkers en de Vlamingen hebben gekozen doorzet in de rest van de EU gloort er hoop. Als meer politici het voorbeeld van Kurz en De Wevers volgen kan er een halt toegeroepen worden aan de Ever Closer Union.

 

Vazallen

Maar zo ver is het nog niet. De gevestigde politieke elite stelt alles in het werk om een EU-kritische opmars te dwarsbomen. Macron en Merkel zijn erin geslaagd om de belangrijkste posten in de EU te laten bezetten door hun vazallen, zonder uitzondering personen met een sterk federalistisch profiel. Met de Française Christine Lagarde als nieuwe voorzitter van de ECB, de in Brussel opgegroeide Ursula von der Leyen als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, de Waalse Belg Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad en de Spanjaard Josep Borrell als EU-buitenlandchef.

Deze ploeg zal hemel en aarde bewegen om de EU nog sneller te laten opstomen richting federale superstaat. Onwillige lidstaten zullen op het matje worden geroepen, zoals Frans Timmermans de afgelopen jaren al deed met Hongarije en Polen. Coalities die zich verzetten tegen de Frans-Duitse hegemonie, zoals de Hanze-8 van Wopke Hoekstra, zullen monddood worden gemaakt of overstemd en nieuwe EU-richtlijnen zullen over de lidstaten worden uitgestort.

De nieuwbakken Europese Commissie voorzitster, Ursula van der Leyen, verzamelt momenteel alléén maar pro-EU-integratie-leden in haar team. EU-kritische kandidaat Commissarissen worden geweerd.

 

Cordon sanitaire

Ook in Nederland zien we een dergelijke gang van zaken. Rondom de EU-kritische partijen, de PVV en het FvD, wordt in feite een cordon sanitaire opgetrokken. In de Tweede Kamer wordt lacherig gedaan over het optreden van deze twee partijen en de door deze partijen ingediende moties worden weggestemd door de rest van de Kamer, ongeacht de inhoud. Een recent voorbeeld is de motie van de FvD over het zo veel mogelijk ongemoeid laten van de agrarische sector. Alléén de PVV stemde voor, de rest tegen. Nog geen week later, toen getergde Nederlandse boeren op hun trekkers naar Den Haag togen, toonden de ‘rest’ ineens enorm veel begrip en mededogen voor de klachten van onze boeren ….

 

Monsterverbond

Elders in Europa zien we ook een gezamenlijk optreden tegen EU-kritische politieke partijen, partijen die voor het gemak als populistisch worden gebrandmerkt. Het meest saillante voorbeeld is Italië. Om te verhinderen dat Matteo Salvini een verkiezingsoverwinning zou behalen werd een monsterverbond in elkaar geknutseld, een coalitie tussen twee aartsvijanden, de voormalig communistische partij Partito Democratico en de Vijfsterrenbeweging. Sterke geruchten gaan dat deze gelegenheidscoalitie werd voorgekookt in een onderonsje tijdens een Europese Top tussen de Italiaanse premier Conte en bondskanselier Merkel. Merkel zou Conte bepaalde toezeggingen hebben gedaan op financieel gebied.

 

Rol Merkel

Het Duitse belang bij het voorkomen van een regering-Salvini is zonneklaar. Italië onder Salvini dreigde zich niet te houden aan de regels van het Stabiliteitspact en zou daarmee de euro op het spel hebben gezet. De nieuwe Italiaanse regering houdt zich wel netjes aan de begrotingsregels van de eurozone. Bovendien was Salvini de grootste tegenstander van Merkel in het immigratiedossier. Hij gooide de grens van Italië dicht voor de NGO veerdiensten en weigerde mee te doen aan het door Merkel voorgestelde verdelingsquota systeem over de EU-lidstaten voor de opvang van migranten.

 

Brexit

Een ander belangrijk voorbeeld is het Brexitdrama. Het EU-kritische VK is een doorn in het oog van de federalismekampioen Macron. De Franse regering is de nationalistische Britten liever kwijt dan rijk. Rancune en een voorbeeld stellen voor andere lidstaten met vertrekneigingen voeren de boventoon. Daarom doet Macron er met behulp van EU onderhandelaar, de Fransman Michel Barnier, alles aan om een voor de Britten voordelig afscheidspakket zoveel mogelijk te frustreren. Macron had ook graag verhinderd dat het VK weer uitstel kreeg voor art 50 (het uittredingsartikel), maar werd teruggefloten door de president van de EU-Raad Donald Tusk.

 

Gefrustreerd

Toch zal het EU-kritische geluid door al deze federalistische tegenkrachten niet verstommen. Integendeel. De kruik gaat net zolang te water tot hij barst. Kiezers zien in dat hun dagelijkse leven gefrustreerd wordt door de regels uit Brussel. Ze worden hard getroffen worden in hun portemonnee door het beleid van de Europese Centrale Bank en een transferunie die het Noorden laat opdraaien voor de tekorten van de Zuiden.

Meer en meer burgers zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze in 2021 weer op partijen stemmen die dit allemaal over hun kant laten gaan. De gedupeerde spaarders, de gekorte gepensioneerden, de ondernemers wier projecten zijn stilgelegd, de starters die geen huis meer kunnen kopen, de afgeknepen middenstanders en de boeren die opdraaien voor de stikstofgekte moeten dan ook stemmen op partijen die het Nederlandse belang weer hoog in het vaandel hebben.

 

Verkiezingen

In andere lidstaten zal het niet veel anders zijn. Ook daar worden op niet al te lange termijn verkiezingen gehouden, in de twee belangrijkste lidstaten Duitsland en Frankrijk evenals in Nederland in 2021. Macron zal het waarschijnlijk afleggen tegen Marine Le Pen en in Duitsland zal met het verdwijnen van Merkel het EU-kritische geluid aanzwellen. Salvini zal na de onvermijdelijke verkiezingen in Italië uiteindelijk aan de macht komen en samen mét de EU-kritische Visegrad- en Hanze-8 landen het tij kunnen keren.

Je kan het electoraat niet blijvend negeren. Een federaal Europa is een idée fixe. Een vrijwillige Europese samenwerking van soevereine staten is de enige levensvatbare toekomst.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op een democratische manier zullen we het gedrocht EU niet meer kunnen stoppen. De machthebbers hebben zich onbeperkte macht toebedeeld dat wij niet meer kunnen stoppen. Alleen een sterke overheid in NL kan ervoor zorgen dat wij ons los kunnen weken van deze federale dictatuur. Hiervoor hebben we dan wel een slimmer electoraat nodig die een stuk bewuster met hun stem omgaan.

Anders zie ik maar één optie en dat is een gewelddadige opstand om ons vrij te vechten voor behoud van onze waardigheid, onze cultuur, onze identiteit en onze vrijheid.

Willen we bloedvergieten voorkomen, stem dan op FVD of PVV. Met zijn alleen kunnen we het kartel doorbreken voor het te laat is.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De titel van het artikel is hoopvoller dan de realiteit.Rechts praten en links doen is de kabinetten Rutte eigen. En zoals gisteren Wilders zei naar aanleiding van GL steun aan de regering, er is geen oppositie meer in dit land. Er is collaboratie op hoge schaal, voeg ik dan zelf aan toe. Welke van die partijen kan je nog vertrouwen? De enige twee partijen met andere ideeën zitten achter de cordon sanitaire. Alles wordt uit de la getrokken om de democratie dwars te kunnen zitten dat is op moment de zwakste schakel niet alleen hier maar in heel Europa. Het koers van de EU is met de nieuw aangestelde figuren nog strakker aangetrokken om een Federale Europa op te richten. Het Noorden zal het Zuiden blijven houden aan de infuus terwijl de koopkracht in Frankrijk nu al beter is dan hier. Onze pensioenen verdampen terwijl in het Zuiden mensen eerder met pensioen gaan. Terwijl het aantal migranten blijft stijgen en de groene waanzin onze leven beheerst.
Ik zie niets in het wachten op enkele politici die ineens verstandig zouden worden.Als de Pensioenfondsen eens zich zouden verzetten zoals de boeren en de ouderen ook de snelwegen bezetten met rolstoelen en rollators zoals Karton al elders suggereerde, is dan eigenlijk een revolte in de maak. Maar dan zal nog veel water door de Rijn vloeien voordat zoiets gebeurt.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals @ Sabreur opmerkt : de dictators in Brussel c.q. Straatsburg hebben zich onbeperkte macht toegeëigend en zijn niet anders te stoppen dan door een sterke overheid, echter……een dergelijke overheid zullen wij nooit krijgen omdat er altijd veel mensen blijven stemmen op een partij waarop zij “al hun leven lang hebben gestemd”, zónder te kijken naar wat die partijen ooit hebben gepresteerd. Een andere optie, zoals @ Sabreur ook aangeeft is een gewelddadige opstand. Zo’n opstand hoeft niet meteen te betekenen dat er wapens worden gebruikt, in mijn ogen kan een opstand ook bestaan uit hetgeen de boeren ons hebben laten zien, maar dan niet één maal. Zoals @ ni28 ook aangeeft : een “opstand” door ouderen zou ook nuttig zijn. Ik zelf ben bereid om t.b.v. zo’n opstand een rollator een te schaffen en mee te lopen.
Want zeg nou zelf : hoe “den Haag” denkt met o.a. boeren én ouderen om te moeten gaan is toch te bizar voor woorden ? Álles en iedereen moet en zal wijken voor die vermaledijde EU, ongelooflijk ! Door dát soort instituties wordt met geld, van anderen, gesmeten, vooral in de richting van de institutie-figuren. Zoals aangegeven : óók onze pensioenpotten gaan die kant op ! Ik persoonlijk ben niet in staat om een dergelijke “opstand” te organiseren, maar zou het héél graag hebben willen doen. De tijd van overleg is, voor mij althans, al lang verstreken.
Het feit dat in veel EU-landen de anti-EU-partijen aan steun winnen zou de EU te denken moeten geven, maar die gasten zijn verblind door de Euro-tekens in hun ogen !
Verder ben ik nog van mening dat er een NEXIT moet komen en wel z.s.m.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, Karton, ben het wel eens. ook ik heb niet de capaciteiten die nodig zijn om zo iets te organiseren. dan moet je wel een netwerk hebben want alleen red je dat niet en creatie zijn om ludieke acties te verzinnen. Digitaal goed onderlegd. Ik heb niet eens facebook of zo, want dat kan ik al niet overzien.
Maar ik zie wel dat er van alles mis is in de huidige samenleving. Ook de verkeerde visies krijgen de meeste aandacht. ben lid van FvD en ga nu ook naar bijeenkomsten. Wat ik van hen hoor, vind ik oprecht en ik steun het ook. maar ik vind het jammer dat ze , net als Geert, in zo’n cordon sanitaire zitten en dat er valse uitspraken over hen worden gedaan. Intens vals.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ marien.
Ook ik ben niet op Facebook, niemand heeft iets met mijn privé te maken, want ik hoor wel van bekenden dat “men” de meest rare privé-dingen daarop vermeldt. Dat de PVV én de FvD in een cordon sanitair zitten is inderdaad jammer, maar nog gekker vind ik het van héél veel mensen die zichzelf héél erg democratisch vinden, dat zij dát een goede zaak vinden; dát is dus de “democratie” van o.a.VVD, PvdA, GL, CU, D66 enz. In die partijen schuilen de meest vuige dictators ! Zij doen niks anders dan anders-denkenden uitmaken voor “fascist, nazi” en meer van dat fraais; eigenlijk dus benamingen die meer bij henzelf past. Sprak gisteren een 61-jarige politie-beambte die even duidelijk maakte wat voor zooitje het bij politie/justitie is, hoewel vele dingen mij reeds bekend waren door eigen waarnemingen. En deze teloorgang is niet alleen al jaren geleden ingezet bij politie/justitie, maar óók bij Defensie, Openbaar Ministerie enz. enz. Door de EU én Rutte zijn wij over de rand van de afgrond geduwd, willens én wetens !
Máár…….een spoedige NEXIT, daar zit NL op te wachten; om weer Nederland te kunnen worden, handel dreven wij óók vóór de EU bestond, en dat zal ook daarna blijven bestaan ondanks de rampspoed die vele “deskundigen” alsdan voorspellen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je mag langzamerhand wel spreken van een machtsstrijd, waarbij het gevoerde beleid strategisch ten dienste gesteld wordt van die strijd en inhoudelijk van geen enkele waarde meer is. Naast macht gaat het om versterking of bestendiging van de Duitse economische positie en in het kielzog daarvan de Franse economische positie. Nederland is in die strijd een verwaarloosbare factor. We kunnen aansluiten bij Duitsland of doodvallen voor Frankrijk. Voor de EU macht is Nederland slechts een nuttige idioot (Maastricht e.d.). Het nettoresultaat is voor Nederland erg kostbaar, vooral op de dossiers klimaat, migratie (+islam), integratie (EU belasting, eurosteun), media, en democratie. In Duitsland gaat het vooral om klimaat om de Groenen politiek op afstand te houden. In Frankrijk speelt vooral het probleem migratie, maar ook de voortdurende en dreigend verdere economische terugval. Door diplomatiek tromgeroffel op wereldpodia denkt Macron dat tegen te gaan. Visegradlanden vinden EU steun fijn, maar dat is eigenlijk omkoping. Zo werkt dat ook in Italië. De Hanzeliga van Wopke mag rekenen op voluit bestrijding door Frankrijk. Spanje is geneigd Frankrijk en Duitsland te volgen. Nederland, in de huidige regeringsbezetting, steunt Duitsland voluit dus verandert niets. Wat moeten EU critici doen? Een lange-termijn strategie ontwikkelen (zowel in media als wetenschappelijk) om aan te tonen dat de huidige vorm van EU integratie slecht is voor democratie en economie en dat er betere alternatieven zijn. Ook moet gestreefd worden de koppeling tussen migratie en bepaalde maatschappelijke problemen topprioriteit op de EU agenda te geven. Tot slot moet er een Internationaal Kritisch Klimaat Panel worden opgericht, met mensen als Kees de Lange in het bestuur.

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is het zonder bloedvergieten nog mogelijk.?

Toen Links Fortuyn vermoorde, is vlgs mij een stuk onschuld in Nederland verdwenen.

De Gele Hesjes waren te lief en te correct, tegen anders denkenden.

Nederland is verder van een democratie af, als menig een durft te erkenen.

Zoek anders het begrip, CordonSanitair maar eens op.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x