Italië zucht onder radicaal-links monsterverbond

Rancune tegen Salvini als tijdelijk bindmiddel

Titelfoto bij artikel Eric Jan Kamp OpinieZ.com “Italië zucht onder radicaal-links monsterverbond”

Foto: Parlement Italië

Iedereen die een beetje hart en oog voor Italië heeft, kan de teloorgang zien, de maatschappelijke malaise meemaken en opmerken hoe de politieke rollen er net zo makkelijk omgedraaid worden als sardientjes in gloeiende olijfolie. Het lijkt net alsof men in Italië vastgenageld zit middenin een film van Quentin Tarantino, waar boeven onschuldig mogen rond lopen en hun slachtoffers spoedig veroordeeld zullen worden.

 

Onwetendheid wordt in Italië geprezen als deugd en dus bevorderd middels private – en staatsmedia. Een mooie leugen klinkt er veel helderder en overtuigender dan welke bittere waarheid dan ook. Iedereen in het land is schuldig, want onschuld moet steeds opnieuw bewezen worden.

In deze huidige en slecht geregisseerde Commedia dell’Arte, waar politici lachwekkende acteurs blijken en acteurs lachwekkende politici worden, vraagt het wakkere gedeelte van het publiek zich steeds af of het kaartje voor dergelijk schouwspel niet veel te duur betaald is.

 

Vijfsterrenbeweging

Het is hen dan uiteindelijk toch gelukt, iets wat vorig jaar nog onmogelijk scheen. De linkervleugel van de Vijfsterrenbeweging, Italië’s grootste parlementaire formatie (M5S), heeft haar kans geroken, diep opgesnoven en heeft zich met verve in de gretige armen van de PD (Partito Democratico, ex-communisten) gestort. De rechtervleugel van M5S sputterde ietwat tegen, maar veel keuze had ze eigenlijk niet.

 

Lega-opperhoofd Matteo Salvini had het tot dusverre flink volgehouden met zes ministerposten tegenover de hegemonie van de M5S. Maar tijdens de hete augustusmaand werd hij zijn benauwende politieke huwelijk meer dan zat en besloot definitief de stekker uit de regeringscoalitie te rukken. Menigeen uit de gelederen van Lega was overtuigd dat Salvini deze handeling al direct na de gewonnen Europese verkiezingen had moeten verrichten. En dan niet enkel de stekker er uit, maar liefst het gehele electriciteitsnet vanaf de dichtstbijzijnde stroompaal.

 

Cambiamento

Zoals bekend formeerden Salvini en Di Maio (leider M5S) in juni 2018 de Governo del Cambiamento, ofwel de “Regering der Verandering” waar Italië broodnodig op zat te wachten. De bedoeling was het roer om te gooien om het land een andere koers te geven, na de economische, sociale en culturele debacles tijdens de zeven voorgaande jaren van wanbeleid door verschillende PD-regeringen. Vooral M5S schitterde door zich fel af te zetten tegen de PD.

Was deze partij niet de politieke oorzaak van alle Italiaanse misère, de elite die goede zaken deed met banken en geldadel, de jaknikkers rond de Brusselse tafels, de knechtjes die altijd klaar stonden om de Franse heren en hun belangen in Italië te behartigen? Dit politiek incorrect gedachtengoed beviel Salvini wel en samen met Di Maio ontwierp hij 30 gemeenschappelijke principes om een regeringsaccoord dicht te timmeren. Advokaat Giuseppe Conte werd uitgenodigd door President Mattarella om leiding te geven aan de nieuwe regering. Avvocato del Popolo (Advocaat van het Volk) noemde deze minister-president zichzelf trots.

 

Centrum-rechtse voorkeur

Het Italiaanse volk heeft engelengeduld. Tijdens de recente gemeentelijke, regionale, landelijke en Europese verkiezingen hadden de burgers telkens weer en heel duidelijk hun centrum-rechtse voorkeur laten zien. Nu moeten ze toezien hoe deze advocaat van het volk, aangewezen door president Mattarella, rap en slinks een nieuwe regeringscoalitie aan elkaar heeft weten te lassen uit enkel en alleen linkse componenten. Salvini had nooit gedacht dat M5S en PD toch bereid zouden zijn hun bloedige strijdbijlen zo snel te begraven, maar hij vergat even dat Italië ook het vaderland is van Machiavelli.

 

Rancune

Inderdaad schijnt de gedeelde rancune jegens de leider van Lega, die in de afgelopen jaren zoveel kiezers weg wist te lokken bij beide partijen, veel en veel sterker dan hun onderlinge geschillen. In Rome heeft zich dus een regering genesteld, dat als hoofdprogramma het weren van Salvini etaleert. De rest is louter bijzaak.

 

Bovendien bestaat er een hele sterke lijm die de verschillende dames en heren van linkse pluimage samenvoegt: de gedeelde angst voor landelijke verkiezingen. Want vervroegde verkiezingen zouden M5S zeker uithollen, de linkse spilnter Liberi e Uguali (LeU) is niet relevant en PD zou een voelbare overloop kunnen meemaken naar de nieuwe partij Italia Viva van oud-premier en PD-voorman Matteo Renzi, die voorlopig zijn bijdrage aan de huidige regering (nog) niet ontzegd heeft. Een likje van deze angstlijm smeerde het clubje links bovendien nog eens heel goed uit over de roodleren zitvlakken van hun zwaar bevochten parlamentaire stoeltjes, overigens duur betaald door hun werkgevers (het o zo geminachte en gevreesde volk). Om daar maar niet al te snel vanaf te donderen.

 

Links kleurenfestijn

En zo, hermetisch afgesloten van het gepeupel dat zich luidruchtig en vijandig ophoudt buiten de dikke muren van parlementsbastion Palazzo Chigi, ontstond het nieuwe Italiaanse kabinet. President Mattarella had opnieuw Giuseppe Conte als formateur aangewezen. De voor Romeinse begrippen ongekende en onwaarschijnlijke snelle timing waarbinnen de totstandkoming van deze linkse regering plaatsvond, kan de boze vermoedens alleen maar doen sterken, dat er voorafgaand aan de augustus-crisis in het geniep tussen M5S en PD al veelvuldig gebakkeleid werd omtrent de te verdelen ministerposten en de rest van de buit.

 

Brusselse zuiplapcommissie

Draaikont Conte had er dan ook volstrekt geen moeite mee om leiding te geven aan dit linkse kleurenfestijn van geel-rood-donkerrood en roze, een mengelmoes dat in Lombardije al snel trasü de ciúc genoemd werd, ofwel de vale kleur die sterk doet denken aan het braaksel van een zuiplap. Bij het vertonen van deze nogal walgelijke politieke kleur knalden de kurken van de champagneflessen in Brussel er vrolijk op los. De zuiplapcommissie had immers weer een klein feestje te vieren, want in Rome was die oervervelende eigenwijze bullebak van een Salvini gelukkig toch nog opgestapt.

Ook de purperrode bischoppenconferentie besloot tot een vreugdedansje rond de pauselijke troon en een hele vloot NGO-schepen volgeladen met zingende en springende Afrikaanse jeugd stoomde onmiddelijk richting Lampedusa en Sicilië.

 

Stekker

En waarom trok Salvini eigenlijk de stekker uit de geel-groene regeringscoalitie? Had hij niet beter daar kunnen blijven zitten waar hij zat, stevig in het zadel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en bovendien plaatsvervangend premier? Genietend van macht, invloed en zichtbaarheid? Was het niet naief van hem te veronderstellen dat president Mattarella – de steunpilaar van de elite die notabene door Renzi in 2015 naar voren is geschoven – daadwerkelijk vervroegde verkiezingen zou gaan uitroepen?

 

Tegenstellingen

De meningen hieromtrent zijn verdeeld. Het wilde immers al een heel poosje niet meer zo goed boteren tussen Salvini en Di Maio. M5S wilde graag geld gaan uitdelen aan de armen, Lega wilde daartegen liever arbeid en banen creëren. M5S was tegen lastenverlichting, Lega voor. M5S was tegen de nieuwe spoorverbinding Turijn-Lyon, Lega voor. M5S tegen de Trans Adriatic Pipeline en de East Med Pipeline, Lega voor. M5S tegen olieboringen nabij de kust, Lega voor. Kortom, investeringen ter bevordering van economische groei genoten weinig steun bij M5S. Integendeel, deze partij had de mond vol van de Franse econoom Serge Latouche en zijn Décroissance Heureuse (“Gelukkige krimp”).

 

Dubbelzinnig

Wat Salvini echter als onverteerbaar ervoer was de nogal dubbelzinnige houding van M5S in de EU. Wat het thema immigratie betreft kon Lega het vaak vinden met M5S in Rome, om even later met afschuw te moeten toezien hoe M5S in Brussel omtrent dezelfde immigratie op een lijn zat met PD en andere verwante linkse inborsten. Dit irritante wispelturig gedrag van M5S ging overigens regelrecht in tegen de afspraak om een politieke eensgezindheid in Europa uit te dragen, zoals beschreven in het 30 punten regeerakkoord.

Maar de druppel die Salvini’s emmer echt deed overlopen lekte op 16 juli in Straatsburg, toen hij knarstandend zag hoe Ursula Von Der Leyen met hakken over de sloot met 383 stemmen door het Europese parlement gekozen werd tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Ursula ontving van M5S 14 heel belangrijke ja-stemmen, zonder welke ze op 369 stemmen was blijven steken, 5 stemmen onder de vereiste drempel van 374.

 

Verrraad

Dit gedrag van M5S beschowde Salvini als verraad. Tijdens een recente Lega-bijeenkomst zei hij dan ook:

Geloofwaardigheid en waardigheid zijn voor mij de basis van mijn handelen, in de politiek zoals daarbuiten. Voor mij is een afspraken bindend. Daarom prefereer ik waardigheid boven regeringsstoelen. Laat ze hun stoeltjes maar even met hun billen verwarmen, ze hebben immers al hun waardigheid verspeeld ten aanzien van het volk. Ze mogen zich nu bang blijven opsluiten in de romeinse paleizen, maar ze kunnen niet lang blijven vluchten voor verkiezingen. Angsthazen sterven iedere dag een beetje, maar wie niet bang is sterft maar een keer!

De komende regionale verkiezingen in Umbria, Emilia-Romagna en Calabria kunnen cruciaal blijken voor de stabiliteit van de huidige linkse Italiaanse regering. Als ook hier centrum-rechts zegeviert, dan is de kans groot dat de lijm op de rode stoeltjes niet meer voldoende zal zijn.

Mits er in Italië nog een schijn van democratie overeind blijft.

Over de auteur

Eric Jan Kamp
Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal mogelijk door Führer Merkel
Democratie volgens de Europese Unie.
Uitsluiten van de grootste gekozen partij en het instellen van een ongekozen pro EU regering.
Die regering zit er niet voor de Italianen, die regering zit er alleen voor de Europese Unie.
Elke pro EU regering bestaat uit charlatans die in ruil voor mooie EU-baantjes naar de pijpen van Brussel dansen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

@ Cornelia.
In Nederland zit eenzelfde soort “regering” : NIET voor de Nederlanders, alleen voor de EU.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De inschattingsfout van Salvini wordt onmiddellijk verzilverd door Merkel en Macron die de invoer van bootmigranten meteen hebben heropened. Door het openen van Italiaanse havens is het welkomstsignaal gegeven aan de Afrikaanse continent. Kom gerust, klinkt uit Duisland en Frankrijk, het is weer safe op zee en Europa is nog lang niet vol. Als de stroom migranten eenmaal weer op gang is zullen zij proberen andere landen te dwingen om ze op te nemen.Het circus M&M gaat gewoon door.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

onbegrijpelijk dat Europese ‘leiders’ dit hun bevolking wensen aan te doen. Ik kan het niet anders dan volksverraad noemen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien, deze “leiders”leven niet voor hun volk maar voor een plaats in de geschiedenis. Positief of negatief maakt op den duur niet uit las je maar genoemd wordt. Merkel maakt Europa kapot net als Hitler deed alleen met andere middelen en zonder te schieten, althans voorlopig.

Don Tessers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Salvini had opgebouwd donderde in elkaar door geheime besprekingen en toezeggingen van Merkel met de oppositie en andere partijen, waardoor ze 380 graden draaiden naar Brussel. Er is door Merkel weer een smerig spel gespeeld.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en co. zien het gebeuren en staan er, goedkeurend knikkend, bij !
Als Salvini maar verdwenen is, de rest is van minder belang voor de bevolking, want de bevolking, daar heeft de gehele EU lak aan ! In Nederland wordt de op één grootste partij in een cordon sanitair gestopt, daarmede 100-duizenden Nederlanders buitenspel zettend, hetzelfde als in Italiè…….. het vernietigen van een partij is van véél groter belang voor de huidige dictators als het belang van hun burgers. Schoothondje Rutte blijft likkend achter Adolfina Merkel én Napoleon Macron aan kruipen ; die Rutte is nog véél gemener als ik óóit gedacht heb. Glimlachend deelde dezeheer` de gepensioneerden mede dat hun pensioen helaas verlaagd moet worden, de EU , begrijpt u wel ? Las vanmorgen dat de pensioenen de komende tijd alleen maar verlaagd gaan worden, met plm. 20 %. Ja ja, Nederland loopt weer eens voorop, mensen. Net als met het NL-onderwijs, scholen moeten gesloten worden wegens gebrek aan onderwijzers, hoofdzakelijk zwarte én gesluierde scholen, hoe zou dat toch komen ?

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, eens met uw betoog. Ik herken NL bijna niet meer.
Tot voor kort zou je nooit geloofd hebben dat scholen gesloten worden door gebrek aan onderwijzend personeel. Nooit. Lastige kinderen zitten op alle scholen, maar ik denk dat kinderen van andere culturen die een westers vijandelijk beeld krijgen aangeleerd door het parallelle islamonderwijs voor Nederlandse leraren een crime zijn. Je staat voor een klas met jou vijandig gezinde jongeren. Tja, als je dan niet na een paar weken al een burn out hebt is dat een wonder te noemen.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Italianen zijn gewend aan regeringen die, sinds WW2, niet langer dan 1,5 jaar standhouden. Maar Salvini heeft wel degelijk een ingebakken desinteresse onder de bevolking veranderd. Hij wordt geprezen en op handen gedragen bij een groot deel van de Italianen. Vnl. omdat hij de taal en wens van de burger vertolkt. Bij volgende verkiezingen (binnen 1,5 jaar) zal zijn aantal stemmen gegroeid zijn. We mogen nog steeds rekenen op het verslaan van het pluche gekonkel.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

bizar toch, dat het bestrijden van Salvini en zijn partij je hoofdtaak lijkt te zijn?

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De toezeggingen = betalingen ,gedaan door Brussel van u belastinggeld ,in het geheim en in opdracht van Merkel aan al die opvreters is giga ,Salvini moet oppassen dat hij niet wordt omgebracht ,Brussel will kost wat kost deze man niet aan het roer hebben ,omdat dit ook voor hun het einde is . En wat is er mooier om alleen maar te knikken en een koffer geld overhouden ,dat dit ten kosten gaat van de bevolking zal ze een rotzorg zijn .

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

@ Peter.
Helemaal met u eens ! Maar u houdt het nog netjes !
’t Is één grote klérezooi, die hele EU, alleen maar uit op zelfverrijking. öók Rutte zou graag tot dat enge clubje willen toetreden en om die reden draait deze draaikont met álle winden mee teneinde tóch maar een plaatsje te bemachtigen. Het overhevelen van ónze pensioenpotten naar de EU zal z’n volgende “grote wapenfeit” worden. Álle landen binnen de EU zijn verworden tot slaafse volgelingen van de EU-“leiding”, zónder dat zij de belangen van hun volk in ’t oog houden.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Behalve de Visegraf landen dan, Karton. De Tsjechische premier heeft zelfs Merkel openlijk bekritiseerd voor haar plan om landen die geen migranten opnemen financieel laten opdraaien. Het plan M&M.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, de voormalige oostblokkers lijken nu veel betere democraten dan die van het voormalige westblok. Opmerkelijk.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Volgens mij “lijken” die ex-oostblokkers niet alleen betere democraten, ze zijn het óók !!!!! Omdat zij exact weten wát een dictatuur inhoudt ! Hebben die volkeren zich bevrijdt van het communistische blok, overkomt hen in de EU hetzelfde als onder het communisme !!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
U heeft gelijk hoor, ik was een paar voormalige “oostblok-staten” vergeten te noemen als NIET slaafse volgelingen van de EU-“leiding”. Die landen weten precies hoe ’t in een dictatuur toegaat en zijn daarom op diverse fronten ANTI-EU,geweldig toch ?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton, na veertig jaar communisme zijn wij nogal gevoelig voor dictaturen. Merkel zou het kunnen weten maar die heeft zelf aan meegedaan. Zonder lidmaatschap van de communistische partij zou ze geen carrière toen kunnen bouwen. Zo ging dat in de dictatuur.Er zijn nog een hoop mensen daar die nu van alles roepen maar toen gingen zij braaf mee.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Na 40 jaar communisme zijn WIJ nogal gevoelig voor dictaturen, zegt u. Wie bedoelt u met “wij”? Ik heb niet in een communistisch land geleefd, wél diverse keren “op bezoek” geweest, o.a. DDR en Polen. Nerkel heeft eraan meegedaan (zegt u, en ik geloof u volledig), daarom heeft zij daar ook bijna geen nadelige gevolgen van ondervonden en gaat, na omwenteling van het systeem gewoon verder, alsof er niks is gebeurd. Dat soort lijkt veelal op een kameleon en weet zich zodanig te gedragen dat de mensen het allemaal maar slikken, maar onderhuids blijven het communisten, zoals Merkel ! Dictators van de ergste soort alleen “anders verpakt”. Dat soort is bezeten van de “macht”, zoals ook heel veel figuren uit kapitalistische landen, echter……..daar zijn dan nog een enkele keer de verkiezingen, die al dan niet “eerlijk” zijn, maar de democratie wordt met voeten getreden, zoals o.a. in ons land.
Als voorbeeldje : morgen demonstreren boeren in den Haag; maar het bestuur zegt : “er mogen maar 75 tractoren de stad in”. Dan doen Marokkanen en Turken het toch wel een heel klein beetje anders, of niet dan ? Die zetten het gehele centrum van Rotterdam op z’n kop, slaan agenten in elkaar bij een bruiloftsstoet. Hopelijk zijn de boeren nu eens een keer niet gehoorzaam en blokkeren ze de “regerings-gebouwen”, dan hebben wij tenminste één dagje geen gekwezel op de buis.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Met “wij” bedoel ik mezelf en mijn landgenoten van de postcommunistische landen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, griezelig idee, maar ik vrees dat jullie de spijker op de kop slaan.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

duidelijk stuk. Als ik Italiaanse was, zou ik dus zeker op Salvini stemmen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Complimenten Erik Jan Kamp, dit klinkt mij als 1 van de geloofwaardigste artikelen die ik sinds het aantreden van Salvini over Italia heb gelezen. Hopelijk beantwoord je ook vragen? DURF je enige inschatting te maken over de uitslag van de verkiezingen in de door jouw genoemde provincies?
Op het moment dat ik hoorde dat Salvini een poging deed de regering te laten vallen, was ik ervan overtuigd dat de 5Sterren beweging dit verraad in gang zou zetten.
Voor Salvini over ruim 2 jaar ben en blijf ik hoopvol, zelfs de aan Italie beloofde 10 % illegale indringers (Honecker kloon merkel en napoleon Macron nemen immers 50 % illegalen op) uit Afrika en MO zal onrust in Italie blijven veroorzaken en Salvini lijkt een goede communicatie te beheersen. Ik ben kiezer Forum voor Democratie, lijn Baudet, en heb de indruk dat Baudet qua communicatie van Salvini kan leren.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer verhelderend stuk. Ik volg die Salvini al een tijd maar dit artikel geeft veel extra info. Het is echt onthutsend om te zien hoe de EU de wil van de Italiaanse bevolking negeert en weer vol inzet op illegale massa-immigratie. Wat moeten we met al die nutteloze moslimjongens? Wat is het doel van deze satanische sekte in Brussel? Ik zie alleen maar ontwrichting, agressie en neergang in de Europese steden. Gaat het hen echt alleen maar om de groei van de Unilevers van deze wereld? Het enige lichtpuntje is dat er over een paar maanden toch echt landelijke verkiezingen zullen komen in Italie. En dat Salvini een forse winst pakt, de grenzen weer sluit en uit de euro stapt. Voor de EU is dit nu alleen maar uitstel van executie. De geschiedenis zal zeer ernstig over hen oordelen. Met Merkel als hoofdschuldige met bakken bloed aan haar handen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik sluit me aan bij Ben Steijn. Iets voorzichtiger, maar EN de PD plus 5Sterren waren als de dood voor verkiezingen, EN Salvini heeft al laten zien wat hij kan, EN de Italiaanse kiezer is net effe wat anders dan de leden van 5Sterren en PD, EN de EU kan zelfs in eigen doodsnood niet stiekem onbeperkt geld in Italia pompen om de 5Sterren al hun cadeautjes te laten geven.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden

De 5Sterren beweging is doodsbenauwd voor verkiezingen en de PD vind het prachtig de 5Sterren beweging in de tang te hebben, dus zou het de volle tijd tot aan de ‘vaststaande’ verkiezingen over 2 jaar kunnen duren. Natuurlijk kan het Italiaanse temperament nog een rol spelen, maar de angst voor baantje-verlies zal groter zijn, OOK bij de leden van 5Sterren beweging. Salvini heeft al laten zien wat hij kan, de italianen, KIEZERS, hebben met de groeiende steun laten blijken dat Salvini de goede weg bewandelde. Het zou in Italia wel eens Pyrrhus overwinning van links kunnen blijken.

W. de Greeff
W. de Greeff
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat zou Salvini nodig hebben om de linkse bende te laten knappen en nieuwe verkiezingen te krijgen???

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x