Bericht uit Italië: radeloosheid en economische ondergang
Rampzalig vooruitzicht
De EU-top is zojuist achter de rug. Het grote virtuele Corona-scherm waar alle minister-presidenten van de EU elkaar konden aanhoren, zien en beleefd toeknikken (maar echt niet vinden) is weer eens uitgedoofd. Iedereen die daar virtueel aanwezig was verzint geruststellende babbeltjes voor het in spanning wachtende thuisfront.
Het toverwoordje ‘Recovery Fund‘ dient hierbij als een gebloemd lapje om de Brusselse leegte en het Europese niets toe te dekken. En zo goochelde Giuseppe Conte, minister-president van Italië, dat lapje tevoorschijn tijdens zijn video-boodschap gericht aan miljoenen burgers, die zonder baan en geld al acht weken verplicht in de gevangenis van hun woning zitten. Het doekje voor het bloeden op de steeds groter en dieper wordende wond van de lamgelegde Italiaanse economie.
Mooie woorden
Terwijl Conte toespraken houdt met een regen van mooie woorden die helemaal niets inhouden, en beloftes aflegt die hij niet nakomt, gijzelt hij zijn volk middels huisarrest, drones en politie. De mening van het parlement vindt hij niet relevant, de belastingen blijven loodzwaar, en autocratische staatsmedia wekken zo veel angst op bij de burgers, dat het ontnemen van hun rechten en vrijheden, zoals beschreven in de grondwet, hen niet eens meer opvalt.
Democratie heeft plaatsgemaakt voor democratuur. Protesteren op pleinen? Ho maar! Zelfs naar de kerk gaan mag niet meer, met goedkeuring van bisschoppen en paus. Iemand zei eens dat een mens zonder vrijheid een wandelend lijk is. Zo telt Italië miljoenen doden, die enkel in hun eigen huiskamer een rondje mogen wandelen.
Pessimistisch
Over de Italiaanse economie had de Europese Commissie zich al behoorlijk pessimistisch uitgelaten. De groei van het BBP (Bruto Binnenlands Product) van het bedrijf Italië zou in 2020 maar 0,3% worden, helemaal onderaan in het lijstje van de EU-landen. Dat was de zoveelste afknapper voor het land, dat zich met heel veel moeite uit de recessie van 2011-2013 had weten te worstelen.
Sindsdien groeide het hele zaakje van Rome jaarlijks amper met een nul komma nog wat-factor. Dat betekent dobberen met de neusgaten net boven de waterspiegel, in de hoop dat het alsjeblieft niet gaat stormen. De verhouding overheidsschuld/BBP bereikte in 2019 de duizelingwekkende hoogte van 135%, en het Nationale Instituut voor Statistiek wist te melden dat op een totaal van zestig miljoen burgers er vijf miljoen onder de armoedegrens moeten overleven.
En van Corona had toen nog niemand iets gehoord.
Krimp
Een gemuilkorfd volk staart nu somber zijn nabije toekomst tegemoet. De cijfers van de eerste drie maanden zijn eindelijk binnen. Het BBP zakt met 4%, en in juni wordt een krimp van 10% verwacht. Over heel 2020 klampt de regering zich vast aan een daling met 8.3%. Maar het IMF rekent met -9%, Goldman Sachs met -12%, en boze stemmen binnen het parlement gokken zelfs -15%. Bovendien denkt het IMF dat de schuld/BBP-verhouding dit jaar nog zal oplopen tot boven de 155%!
Knock out
Standard & Poor’s beoordeelt de kredietwaardigheid van Italië op BBB, Fitch op BBB- (AAA is de hoogste kredietwaardigheid, D is failliet). Het toerisme is knock out (en vormde 15% van het BBP), het openbaar vervoer is onbegaanbaar gebied, de scholen zijn op slot, de woningmarkt (5% BBP) is in vrije val, en Harry’s Bar in Venetië, waar o.a. Hemingway, Orson Welles en Queen Elizabeth ooit te gast waren, gaat ook niet meer open.
35 miljard uit ESM
Alsof de mondkapjes niet voldoende waren, probeert Meneer Conte nu zijn volk te blinddoeken met het lapje ‘Recovery Fund’. Hij beloofde eurobonds binnen te halen en het ESM te weigeren. Het tegenovergestelde geschiedde. Daar de eurobonds voorlopig met kracht van de Europese tafel geveegd zijn, blijft dus het ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) met € 35 miljard voor Conte overeind, samen met nog een paar andere kleinere Europese potjes.
Maar als Italië gebruik wil maken van het ESM, zou dat waarschijnlijk betekenen dat diens huishouding onder curatele komt te staan, want onderaan in het contract staan ook bepaalde regeltjes. Een gedeelte van de regeringscoalitie plus het grootste deel van de oppositie zien het ESM dan ook als een soort paard van Troje, met binnenin de buik de bemoeizuchtige Trojka (IMF+ECB+EC). Daarom meed Conte iedere parlementaire uitspraak hierover als de pest, want op die ESM-klip had zijn socialistische regering wel eens lelijk schipbreuk kunnen lijden.
Mist over Recovery Fund
En wat dit Recovery Fund nu precies inhoudt is omgeven door dikke flarden mist. Het enige wat duidelijk is, is dat er geen duidelijkheid bestaat. Wordt het een niet-terugvorderbaar bedrag, of is het de zoveelste lening? Conte beweert vrolijk dat hij grote vooruitgang heeft waargenomen binnen de Europese Raad, en dat de Europese Commissie nu druk bezig is om dit nieuwe financieringsplan voor te leggen op 6 mei, zodat de meest getroffen landen hun sociaal-economisch stelsel kunnen beschermen.
Maar de Duitse interpretatie van het Recovery Fund is net iets anders dan Conte triomfantelijk rondbazuint. De omroep ARD meldt dat hierover enkel is gepraat, en dat er nog niets is besloten. En wanneer er dan toch iets in die geest vorm zal krijgen, dan wordt het de zoveelste pot waarin iedere lidstaat geld inlegt, en die vervolgens enkel als leenbank zal dienen. Maar dan zonder kredietgarantie van de ECB en met een lange procedure. Wachten totdat de patiënt tegen die tijd morsdood zal zijn.
Rampzalig vooruitzicht
De situatie ziet er dus rampzalig uit. Op 4 mei probeert Italië voorzichtig uit de lockdown te stappen, met als vooruitzicht een decertificatie van een gedeelte van zijn economie. Er dreigen tussen de 120.000 en 180.000 ondernemingen failliet te gaan, met als gevolg 2.500.000 tot 4.000.000 werklozen, als er geen robuuste financiële aanjager komt.
In Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaan er Centrale Banken, die hun plicht doen door de staat in staat te stellen om burgers en bedrijven door deze Corona-recessie heen te loodsen. Hoe de ECB de brandende behoeftes van verschillende landen financieel gaat ondersteunen, zonder hun schuldenlast ondragelijk te maken, valt in de komende maanden nog maar te bezien. Ondertussen heeft de Duitse staat 156 miljard euro over voor zijn bedrijven in nood.
Verdeeldheid
In de ogen van de Italiaanse burger schittert de EU door afwezigheid tijdens deze economische ramp, zoals het zich wankel toont op geopolitiek vlak, zo verdeeld als het maar kan op het gebied van immigratie, en nutteloos in de strijd tegen Corona. Artikel 3 in het verdrag van Maastricht noemt de doelstellingen van de Unie: economische groei, sociale vooruitgang, volledige werkgelegenheid en solidariteit tussen de lidstaten. In 1992 klonk het iedereen als muziek in de oren.
Vandaag de dag lijkt het erop dat de EU meer verdeeldheid heeft gezaaid dan gezamenlijke vooruitgang geboekt. Volgens een recente peiling zou bijna de helft van de Italiaanse bevolking positief tegenover het uittreden uit de Unie staan. Een dergelijke scenario zou een paar jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Nu is het een politieke kaart geworden waarmee het land aan de Brusselse speeltafel zou kunnen schermen. Zonder Groot-Brittannië en Italië zou de rest van de Unie steeds meer gaan lijken op Groot-Duitsland, waar een land als bijvoorbeeld Frankrijk zeker niet op zit te wachten.
Geplunderd
Dat deze voortdurende lockdown omwille van nobel medisch streven ook een economische, sociale, culturele, democratische en politieke lockdown zou impliceren, is in Italië nog niet tot iedereen doorgedrongen. De ogen boven de maskertjes zullen pas dan eindelijk opengaan als de belastingen nog verder omhoog schieten, de beloofde financiële steun uitblijft, en huizen plus supermarkten geplunderd worden door duizenden desperado’s.
En de bankrekeningen van hardwerkende burgers worden leeggeplukt door de staat.
Over de auteur
- Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica
Het wordt tijd dat Europa wakker wordt. We zijn de eerste en tweede wereldoorlog te boven gekomen, en hebben West Europa na WW2 opgebouwd. We bouwden verzorgingsstaten op, uniek in de wereldgeschiedenis. Zelfs werklozen hebben het hier beter dan de “hogere arbeidersklassen” in linkse heilstaten zoals de USSR, het derde rijk en de DDR.
Corona is een ernstige ziekte, maar géén blitzkrieg.
Er liggen momenteel geen steden en industriegebieden in puin; onze gehele infrastructuur van voor corona is nog intact. De EU-slogan dat het “herstel” van Zuid Europa nu pakweg 10 keer zoveel moet kosten als destijds de Marshall hulp voor heel West Europa kostte, is onhoudbaar.
Het enige blok aan ons been is een elite van EU-apparatsjiks die elke crisis omarmen om er hun voordeel mee te doen. Ook corona wordt misbruikt om op te roepen tot méér geld en macht voor de ongekozen en ongecontroleerde EU-commissies. Maar het feit dat de EU tot nu toe altijd op alle fronten gefaald heeft, mag geen excuus zijn voor nog méér EU. Het tegendeel zou het geval moeten zijn.
We zullen door deze zure appel heen moeten bijten.
Daarbij zal zelfredzaamheid een grotere rol spelen dan overheidssteun; de grenzen daarvan zijn inmiddels bereikt. Ook vanwege het enorme misbruik daarvan afgelopen decennia; oa door de EU-lobby.
Vertel elkaar gewoon de waarheid.
De E.U in deze vorm heeft nooit geen bestaansrecht gehad.
Het is dweilen met de brandslang open.
Stop ermee.
RUTTUP en NEXIT.
De economische kant van de corona-crisis betekent allereerst het missen van drie maanden omzet in een aantal belangrijke branches: toerisme, horeca, reissector, auto-industrie.
Misschien nog wel erger is dat de staat dus ook veel minder IB en BTW inkomsten int in deze hele periode.
En tegelijkertijd tientallen miljarden moet lenen op de kapitaalmarkt (lees: pensioenfondsen en beroepsmatige belegfondsen). Deze situatie is echt een mes dat snijdt aan twee kanten – in het vlees van de belastingbetaler. Want uiteindelijk zal die alles betalen, want er is niemand anders die dat kan. Macron heeft al gezegd dat de Fransen dit jaar en misschien wel langere tijd alleen nog in eigen land op vakantie komen. Hij is bankier geweest, dus hij begrijpt dat al die euro’s die anders worden besteed aan buitenlandse reizen nu toch echt binnen Frankrijk moeten blijven om een nationaal bankroet te voorkomen.
Ik zou zeggen: de lire herinvoeren, de staat veel kleiner maken, belastingen verlagen, belastinginning in orde maken, de schulden herstructureren, het hele zaakje internationaal goed verkopen. Zal niet gemakkelijk zijn. Op al te veel sympathie kan op voorhand niet gerekend worden. Men helpt het liefst mensen en landen die op eigen kracht vooruit willen.
Ik deel uw mening
Een prima idee. Ik ben alleen bang dat de Italiaanse maffia het er niet zo mee eens is, en dat is nogal een machtige factor. Het grote geld wordt uit de EU getrokken, niet uit de failliete boedel in eigen land
Eigenlijk moet Italy hand in eigen boezem steken. Dat hun zo massaal getroffen zijn is natuurlijk heel erg voor de gewone burgers in dat land. Maar de regering in Italy heeft hier wel degelijk schuld aan. Zelf zal het hun wel niet zo erg getroffen hebben, zoals in elk land het geval is,is wel gebleken, altijd zijn de burgers de dupe overal van. Italy had voor de corona al niets op orde,behalve de gezondheidzorg die was goed op orde in dat land, dat hun nu de corona gebruiken om van hun schulden af te komen is bizar, maar wel typisch Italyaans. Ik vind niet dat de burgers in de rest van Europa nu de dupe moeten gaan worden, en hun leven lang mee moeten betalen aan de schulden van Italy. Dat men helpt om de corona ook in Italy de kiem in kan smoren vind ik oke, en dat is ook nodig, dus puur op gezondheidsgebied dan. Al zouden ze de Eurobonds krijgen de mentaliteit van dat land zal niet veranderen, en over n paar jaar liggen hun weer lekker met 50 in de zon, terwijl de rest van Europa onderhand tot 70 door moet werken. Dit mag niet gebeuren, daarom zie ik persoonlijk ook steeds minder in de EU dit monster zal nooit gelijk worden voor heel Europa. Landen die jarenlang getroffen worden door regeringen die alleen maar bezuinigen op de burgers, en daardoor minimaal leven moeten, kunnen zeker in de toekomst nog eens de schulden van de zuidelijke en voormalige Oostbloklanden blijven ophoesten, en zien hun leven lang alleen nog maar zuur waar ze dan al die jaren voor bezuinigd hebben en zich kapot gewerkt voor hebben.
Als óóit duidelijk is geworden dat de EUSSR totaal, helemaal niks voorstelt en tot helemaal niks in staat is, is dat momenteel wel, tijdens de corona-crisis.
De “machthebbers” zitten uren, dagen, maanden en járen met elkaar te kletsen over onnutte dingen als : kromte van bananen, plastic oor-stokjes, plastic rietjes en meer van dergelijk onzin. (ook praten over het veiligstellen van hun pensioenen, onkostenvergoedingen, reiskostenvergoeding enz. behoort tot het lievelings-werkzaamheden)
Van het “aandragen van oplossingen” hebben de jongens en meisjes in Brussel nog nóóit gehoord. Ik blijf pleiten voor een
NEXIT en wel z.s.m.!!!
Quarantaine als wapen tegen een dodelijke virus is in mijn ogen geen aanslag op democratie al kun je alles misbruiken. De financiële rotzooi in een land is niet de schuld van de corona virus maar incapabele politici die zich proberen achter te schuilen en door misplaatste roep om financiële solidariteit eigen jarenlange rotzooi door een ander te laten opruimen. Als de unie hiervoor moet dienen dan kun je beter geen lid meer van zijn want dit zijn geen vrienden maar parasieten.
Ik moet eerlijk zeggen dat Italie, die amper bezuinigd heeft, dit scenario zelf voor een deel veroorzaakt heeft. De zwartwerkers zijn nooit aangepakt. De bevolking kan eerder met pensioen. Lang leve de lol, morgen weer een dag.
Laat Conte de ergste lockdown opheffen.
Overigens: goede artikelen opinie
Helaas moet ik u hierbij tegenspreken. Italië voert sinds 2011 een bezuinigingsbeleid, dat de verhouding staatsschuld/BBP enkel verhoogt heeft, met als resultaat onvoldoende investeringen, geen werkgelegenheid, onderbetaalde banen en nauwlijks economische groei. De gemiddelde belastingsdruk is 43% gemiddeld. Inderdaad is een gedeelte van de bevolking belastingontduiker, waardoor het belastingsgewicht gedragen wordt door mensen en bedrijven die 50% tot 70% moeten afdragen. Bovendien moeten mensen zwart werken om de belastingen kunnen blijven betalen. Ik weet dat dit paradoxaal mag klinken. Veel jonge afgestudeerde italianen vluchten daarom naar het buitenland, om daar werkgelegenheid te vinden, veel beter betaald banen en minder belastingen. Ook italiaanse bedrijven pakken daarom de biezen. FCA(Fiat), Mediaset en vele andare hebben hun fiscale vestiging in Amsterdam. Wat de pensioenleeftijd betreft, in Italië gaan mannen en vrouwen met 66 jaar + 11 maanden met pensioen, dat is 8 maanden later dan in NL. Bovendien is dit pensioen voor de meeste burgers niet voldoende om het einde van de maand te halen.
Bedankt voor de uitleg, Nederlanders denken altijd dat ze hard en lang werken, het tegendeel is dat Nederlanders het minst productief zijn. Ik ben gewoon Nederlander, en manager en zie dat wij productief gemiddeld minder uren werken, dan omringende landen.
Dat is het probleem in Nederland. Iedereen noemt zich manager en ziet toe dat anderen onvlodoende productief zijn..
Bedankt Eric voor dit artikel, maar ik hou hoop. Als ik naar Nederland kijkt hun Staatsbegroting- overschot is een land waar Volk hypotheek Bank en Belasting slaaf is.70 % Italiaan heeft schuldvrij huis dus minder kosten. Ook heeft de Italiaanse industrie nauwelijks schulden wat je niet van Nederland kunt zeggen.Italië heeft een eigen financiëel systeem waar de euro onvoldoende ruimte biedt. Maar het financieel euro systeem zal moeten veranderen ook het dure lenen op de kapitaalmarkt dit zijn de investeerders die meest hebben verdient aan globalisering met alle gevolgen vandien. Zoals het nu gaat is het niet werkzaam. Lenen onder voorwaarden is ondemocratisch voor de nationale politiek dus gevaarlijk voor het EU systeem. Kijk Brexit en Griekenland privatisering uitverkoop aan China en Indië, niet goed voor de EU. Dat Nederland zo bang is dat ze tekort komen is populisme. Italië is netto EU betaler heeft schulden altijd afbetaald. Het Volk heeft weinig idee hoe men in de EU over Nederland en Italië denkt. Men is eerder positief over Italië. Nederland is al diverse keren afgeblaft. ECB zegt Nederland maakt je geld op investeer in land en volk. Een
Staatsbegroting- tekort zegt niet zoveel kijk naar Japan hun leven gaat verder. En USA,tja. Wat weten we over China.
Arme mensen zijn in een land met 62 miljoen mensen een normaal verschijnsel. Ook Mafia is overal in Nederland in % meer dan Italië. De grote Nederlandse tuin- landbouw is een zwarte economie. Duitsland en Frankrijk hebben Italië nodig voor EU evenwicht Zwitserland is het oliemannetje niet echt EU lid maar onderschat hun macht niet. Als Duitsland Frankrijk Italië laat vallen is de EU alleen op basis van oorlogen niet op economie wat het doel is. Ciao.
“Italië heeft een eigen financieel systeem waar de euro onvoldoende ruimte biedt”. Inderdaad. Romano Prodi heeft de lire en zijn land verraden, door het te verkopen aan de wolven van de euro. Ruffiano Frodi…
Inderdaad de leuke variabele lire. Maar ik besef een grote valuta is altijd delen, handig voor 2 vakantie!ach ja die minister financiën Zalm. De euro is ook rechtzetten van geschiedenis het Marshallplan was heel goed voor Duitsland en buurman Nederland maar niet voor Zuid en Oost Europa, destijds voor de USA de verkeerde politie, vriend en vijand? Tjonge wat is USA hierdoor rijk van geworden. Zoals ik zei Italië is een EU netto betaler die zijn schuld betaald. Er zijn EU landen zoals Polen die géén euro hebben maar héél véél euro’s krijgen. Daar hoor je weinig commentaar op. Ach ja de geschiedenis. Italianen en Italië hebben ook door hun emigratie een verdienmodel ontwikkeld die weinig vijanden kent.
De hele wereld eet Italiaans.
De Visegrad landen drijven op de euro die zij(op Slowakije na) niet willen invoeren om geen lasten van de euro te dragen. Premier Babis(CZ)heeft dit onlangs hardop gezegd. Ik ga niet de euro invoeren om landen zoals Griekenland toen te moeten betalen. Dat is helaas het moraal in de Unie, hij is niet de enige die zo over denkt.
Als de EU en de grote valuta als de euro niet in staat was om een economie zoals Griekenland die maar 2% van destijds de hele EU was niet kan opvangen is het bewijs dat de euro al failliet was. Dit wisten alle leen Banken en de kapitaalmarkt investeerders allang maar ze konden er dik aan verdienen. Euro heeft een ziek half gebakken systeem en is alleen op emotie politiek besloten. De USA dollar moest macht houden op alle grondstoffen tja heeft na de W02 alle oorlogen verloren. Emotie politiek het slechtste die bestaat.
Hoop vurig dat alles compleet in elkaar stort. Geen euro meer, geen EU meer. Ja, we zullen dan jaren van chaos en (economische) neergang hebben, had je ook toen de SU in elkaar stortte. Daar moeten we even doorheen. En we moeten ervoor zorgen dat zij die het EU-project steunden, nooit, nooit en ook helemaal nooit meer iets in de politiek mogen doen (stemrecht ontnemen).
´de belastingen blijven loodzwaar´. Dat is waar, maar niet iedereen voldoet aan zijn/haar/x verplichting.
Het is wijd en zijd bekend dat in meerdere landen rond de middellandse zee de belastinginning ontdoken wordt. Dat er zeer veel gelegenheden zijn waar je alleen met contant geld mag betalen.
En dat men er daar dol op is dat de bevolkingen in NoordEuropa dan maar die belasting ook voor hen betalen. En zónder voorwaarden te stellen want dan zou zuid Europa zich geknecht voelen….
Als u het over belastingontduiking heeft: grote multinationals die bv in Spanje hun economische activiteit hebben, maar belasting betalen in belastingparadijzen als Luxemburg, Ierland, Zwitserland én NEDERLAND (ja, Nederland!) wat miljarden scheelt in de staatskas landen.
En: het is niet zo dat er zaken zijn waar je alleen contant mag betalen! Wel dat er veel contant betaald wordt aangezien met bankpas betalen nog niet zo ingeburgerd is als in Frankrijk bv.
Zelf werk ik in de huizen markt, huur en verkoop. Daar krijg je klanten uit de noordelijke landen, die met biljetten van 500€ de huur van hun vakantiehuis betalen, of de aanbetaling op een koop. Niet één keer, nee, het is een normaal verschijnsel. Wordt steeds moeilijker, controle die wij hier hebben op het witwassen van geld…….
Het wereldwijde financiële systeem zat al corrupt in elkaar. Multinationals dragen bijna geen belasting af. Door fiscale trucjes weten ze belasting te omzeilen. Wij “normale” burgers daarentegen betalen rentes voor leningen die worden verschaft door banken die zomaar uit het niets geld bijdrukken, zonder daar nog goud waarde tegenover te hebben staan. Het huidige financiële systeem onttrekt geld van de burgers waar wij voor betalen in vrijheid en arbeidskracht.
Hoe denk je dat deze elite zal reageren op deze financiële crisis? Als de redder in nood, diegene die onze economie gaat redden en weer leven gaat inblazen? Maar wel onder bepaald voorwaardes natuurlijk en binnen een bepaalde context: nieuwe economie.
Het gaat erom dat mensen gaan inzien dat wij onze macht afgeven aan hoog geplaatste mensen die daar eigenlijk helemaal geen recht toe hebben. Dat ze dit systeem in stand houden voor hun eigen gewin en niet ten bate van de gehele mensheid.
Als ze maar van mijn spaarpotje afblijven.