Europese solidariteit is niet meer dan een woord
Zuidelijke landen diep gegriefd door uitblijven Corona-bonds

Titelfoto: EU Leaders’ video conference on COVID-19, Newsroom European Council, copyright EU. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.
Portugal’s premier António Costa wond er geen doekjes om. En ook geen mondkapje. Dat was niet nodig, want de dames en heren zaten gewoon thuis en vergaderden via video uit veiligheidsoverwegingen. De EU-Top, die zodoende op 26 maart tot stand kwam terwijl buitenshuis de Covid-orkaan fel over Europa raasde, was allesbehalve een plezierig onderonsje.
De aanpak van de Corona-crisis lag inmiddels op de virtuele tafel en hierover werd flink gebakkeleid. De uitlatingen die de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zich daarbij liet ontglippen te midden van dat verdeelde gezelschap, schoot menig aanwezige in het verkeerde keelgat.
“António Costa on Thursday lashed out at “repulsive” and “senseless” comments from Dutch FinMin Wopke Hoekstra, who (..) suggested that southern economies had failed to reform. “That recurring pettiness threatens the future of the EU”, warned Mr Costa.
— Ben Tonra (@Bentonra) March 27, 2020
https://t.co/g5p6zmekNZ
Uitspraak Hoekstra
Wat had ons Wopke dan toch voor lelijks gezegd?
Hoekstra suggereerde dat de EU onderzoek zou moeten doen naar het reilen en zeilen van sommige landen, zoals Spanje, dat beweert geen financiële marge te hebben om de gevolgen van de Corona-epidemie op te vangen. Spanje en Italië zijn momenteel de zwaarst getroffen landen in Europa. Maar Hoekstra is tevens een van de key money men binnen de EU, die een gezamenlijke Europese aanpak van de recessie, veroorzaakt door Corona, dwarsbomen.
Samen met Oostenrijk, Finland en natuurlijk Duitsland houdt Nederland strak voet bij stuk om de uitgave van Euro-obligaties (Corona-bonds) te verhinderen, tot groot ongenoegen van de zuidelijke landen.
NEDERLAND VERKLAART OORLOG AAN SPANJE!! Zo denken ze hier over de weigering van het kabinet Rutte de eurolanden die het zwaarst worden getroffen door het #coronavirus financieel ruimhartig te steunen. De EU kraakt in zijn voegen. #Eurobonds #Coronabonds https://t.co/uZknRXW3Vi
— Pim Gunzel (@pimgunzel) March 28, 2020
Zout in de wond
Waarschijnlijk werkten de woorden van Hoekstra als zout in de nooit genezen wond, die de voorganger van Wopke, Jeroen Dijsselbloem, drie jaar geleden wist te veroorzaken in de gevoelige zielen van de zuiderburen. Tijdens een interview met een FAZ-journalist (unter uns gesagt…) beweerde de voormalige voorzitter van de Eurogroep, dat de landen aan de Middellandse Zee eerst hun geld verkwanselen aan vrouwen en drank, en vervolgens hun handje ophouden wanneer de portemonnee weer eens leeg is.
In Italië, waar men al jaren de opgelegde bezuinigingsmaatregelen uit Brussel braaf uitvoerde, waardoor onder meer de gezondheidszorg tot op het bot uitgekleed werd, reageerde men toen woedend.
Ongenoegen
Italië’s MP Giuseppe Conte slikte met moeite zijn ongenoegen weg bij het aanhoren van Hoekstra’s woorden. Hij weigerde dan ook om zijn handtekening te plaatsen onder de gemeenschappelijke verklaring van bovengenoemde summit. Zelfs Emmanuel Macron waarschuwde dat een dergelijke politieke uitlating de ondergang van de EU zou kunnen inluiden. Mark Rutte daarentegen deed net alsof zijn neus bloedde, vond dat er constructief was vergaderd en dat er bovendien ook nog eens vaak gelachen werd.
Onbewustheid
Behalve walgelijk vond Costa Hoekstra’s uitspraak ook kenmerkend voor totale onbewustheid. “Zulke woorden halen de geest van de EU onderuit. Ze vormen een bedreiging voor de toekomst van de EU. In tijden dat bepaalde landen het hardst getroffen zijn door deze verschrikkelijke ramp, is het onaanvaardbaar dat een politicus uit wat voor land ook dergelijke uitlatingen doet.”
In de steek gelaten
Hier in Italië is men ook geschokt over Hoekstra’s houding. De EU-adjudantjes van de regeringspartij Partito Democratico gluren nu beteuterd over hun mondkapjes, verstand op nul en blik op oneindig. Ze voelen zich lelijk in de steek gelaten door de noordelijke buren en de Brusselse technocraten, waar ze altijd braaf naar geluisterd hebben. De VijfsterrenBeweging is, zoals altijd, onderling verdeeld.
De oppositie met Matteo Salvini voorop, lacht de regering uit, en vraagt zich hardop af wat voor zin het nog langer heeft om lid van het Europese geldclubje te blijven, en te moeten dansen naar de muziek die de Duitsers draaien.
In response to rejection of EU "coronabonds" by Germany and others, Mr Salvini calls EU a "den of snakes and jackals" and says, "First let's beat the virus, then think about Europe again. And, if necessary, say goodbye." Also says China has committed crimes against humanity. https://t.co/6iJqFCJf9N pic.twitter.com/JFeCGfqy0N
— Graham Clark (@HargMac) March 29, 2020
Christine Lagarde
Op 12 maart twitterde de ECB de uitspraak van haar President Christine Lagarde:
“We are not here to close spreads. There are other tools and other actors to deal with these issues.” Prompt kelderde de beurs van Milaan vijftien punten. Nooit eerder was het in de geschiedenis voorgekomen dat een enkele uitspraak zoveel schade aanrichtte in de beurswereld. Haar voorganger Mario Draghi had in 2008 beloofd om de crisis te beteugelen via een robuust programma van quantitative easing. “We will do whatever it takes“, zei hij erbij.
Het is waar dat Lagarde nu voor 750 miljard euro staatsaandelen wil kopen. De vraag is echter of dat genoeg zal zijn.
En wie zijn de other actors waar zij op doelde? Minister Hoekstra misschien? Of de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz, die onlangs beweerde dat eurobonds niet het juiste instrument zijn?
Twee groepen
In veel Italiaanse ogen lijkt de EU een portemonnee te hebben op de plaats van het hart. Het oorspronkelijke ideaal van de Verenigde Staten van Europa leek zo prachtig, 27 landen die met elkaar Europese waarden delen zoals Democratie, Mensenrechten en Solidariteit. Jammer genoeg lijkt de huidige EU allesbehalve dat. Er bestaan immers twee groepen binnen de EU: een die denkt de baas te zijn en de regels te mogen dicteren, en de andere die onderdanig is en dus stil en gehoorzaam moet zijn. Banken mogen gered worden, mits het om Duitse banken gaat.
Geen solidariteit
De Corona-crisis heeft nog eens haarfijn aangetoond dat solidariteit in Europees verband enkel een woord is waarmee mooi gepronkt kan worden. In werkelijkheid bestaat solidariteit nauwelijks of niet. Zo zijn er landen die zich humaan en Europees verklaren, maar die, zelfs bij het zien sterven van Italiaanse artsen, weigeren om beschermende kleding tegen Covid te leveren, zelfs al is alles al besteld en betaald.
Meer begrip
Duitsland zou wat minder naar de eigen navel moeten staren, en wat meer begrip moeten tonen voor het lijden van anderen. Met minder arrogantie en met nog steeds een klein beetje dankbaarheid. Waren het niet Europese landen, zoals onder meer Italië en Griekenland, die hun handtekening zetten onder het document, dat tijdens de Conferentie van Londen in 1953 ongeveer de helft van de torenhoge Duitse oorlogsschuld kwijtschold?
Ze zijn het daar in Berlijn misschien een beetje vergeten, maar zonder dat papier zou er nooit een Wirtschaftswunder, waar de Duitsers o zo trots op zijn, hebben kunnen plaatsvinden. En wat overbleef van die schuld werd ook nog eens grotendeels weggestreept in 1990, anders had die Wiedervereinigung niet betaald kunnen worden. Nicht wahr, meine liebe Freunde?
Germany says no to Coronabonds.
— DW Europe (@dw_europe) March 26, 2020
Following a virtual #EUCO summit, German Chancellor Angela Merkel insists the European Stability Mechanism is still the right tool to help EU member states respond to the economic effects of the #COVID19 pandemic. pic.twitter.com/LJJHLsXhOn
Bazooka Booster
Terwijl Lagarde in Frankfurt, Scholz in Berlijn, Von der Leyen in Brussel en Hoekstra in Den Haag proberen zo veel mogelijk de vingers op de knip te houden, leest Donald Trump hen de les. Het Amerikaanse Congres heeft zojuist een bazooka booster via de Fed goedgekeurd. Hier gaat het om 2200 miljard dollar, ter ondersteuning van de economie en van de mensen in nood, gelijk aan 10,2% van Amerika’s BNP. Een evenredig bedrag voor de EU zou 1750 miljard euro betekenen.
Dat is meer dan twee keer zo veel als mevrouw Lagarde dacht uit te geven.
De ECB doet er beter aan om voorlopig geen geldlimiet aan te kondigen, en evenredig schulden te gaan opkopen bij alle landen in geldnood. Anders zou spoedig de Europese droom wel eens voorgoed voorbij kunnen zijn.
Over de auteur
- Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica
Corona Bonds zijn het begin van een transferunie, graag gewild door de zuidelijke landen, Frankrijk inclusief. Daar mogen Nederland en Duitsland best tegen zijn, zij krijgen dan de grootste rekening. Als een aantal landen, dat aan het infuus wil, hun economie zou moderniseren en hun pensioenstelsel zou renoveren, zouden ze enig recht van spreken hebben. Nu niet.
zo denk ik er ook over
De corona-bonds zouden een beloning zijn voor het overtreden van de regels. In Italië zijn de dure leermerken opgekocht door Chinezen. In de fabrieken werken ruim 200.000 illegale Chinezen, mét medeweten en gedogen door ‘Brussel’.Er is een directe lijnvlucht Wuhan-Milaan. De enige stad in de EU met die verbinding. Dan heeft men in Madrid bijna 40.000 Chinezen op een visum als ‘kenniswerker’, een ambtenaar verkocht die [met vals arbeidscontract], á € 8000. In New York is een regio “Jamaica” waar de tweede taal Chinees is… Toch niet vreemd dat twee weken na het einde van het Chinese nieuwjaar, als al die tienduizenden Chinezen terugkeren, daar de ‘pleuris’ uitbreekt. Vooral Italië heeft de laatste tien jaar de ‘lusten ‘ gehad : een kunstmatig hoge arbeidsproductiviteit en export op basis van illegalen. Die concurreerden tegen kleine leerfabriekjes in de rest van de EU, die wel braaf belasting betaalden voor hun legale werknemers. En dan nu naar Nederland roepen dat wij ‘a-sociaal’ zijn ? Een sterk staaltje van ‘de-pot-verwijt-de-ketel’ lijkt mij.
Er zit al heel veel solidariteit in de Europese Unie in de vorm van de zogenaamde structuurfondsen. Dit is vooral solidariteit vanuit keurig belastingbetalende nettobetalers, waarvan Nederland per hoofd van de bevolking de grootste is. Veel solidariteitskrediet is verkwanseld doordat die structuurfondsen slecht beheerd worden. Er is ook een structureel economisch probleem ontstaan door de introductie van de Euro, vooral een Duits-Frans onderonsje. Verder zijn er de afgelopen vijftien jaar drie crisissen geweest waarin enorm veel solidariteit is betoond: (1) een federaliseringscrisis, beginnend met het grondwetdebakel van Giscard-d’Estaign en eindigend met Brexit; (2) de bankencrisis, eindigende met het optuigen van de ECB als bankenredder voor Franse en Duitse banken die dachten risicoloos tientallen miljarden aan failliet Griekenland te kunnen lenen, met als gevolg dat de rekenrente van de pensioenen in Nederland zwaar onder druk kwam te staan, met flink inkomstenverlies van Nederlandse ouderen tot gevolg; (3) de migratiecrisis, waarvan nog steeds niet duidelijk is waarom Merkel mag beslissen dat we dat wel zullen ‘schaffen’, want nu zitten we met gigantische woningnood in Nederland. Ik stel vast dat de solidariteit Nederland tot nu toe enorm veel heeft gekost en ik zie nog geen aanzet vanuit Italie of Spanje voor iets van een compensatie. Het wachten is nog steeds op iets van herbezinning op het Europese project, maar iedereen houdt zorgvuldig zijn of haar mond, behalve dan ten gunste van meer federalisaring zodat er nog meer ‘solidariteit’ uit o.a. Nederland geperst kan worden. De waanzinnigen die denken dat het zo wel verder kan gaan zullen toch echt zeer binnenkort van een koude kermis thuis komen. De wal zal het schip keren. Met een goed hoorbare dreun.
U noemt prima punten die ik geheel deel.
Echter zijn het wel de zuidelijke landen Italië en Griekenland, die zwaar te lijden hebben onder de stortvloed van uit Afrika over varende gelukzoekers en zgn vluchtelingen die heel Europa door wensen te reizen voor de vette noordelijke kluif. Beide landen staan hierdoor onder grote druk.
De EU steekt in deze geen poot uit en weigert onze buitengrenzen te beschermen.
Merkel bevordert zelfs het fenomeen gelukzoekers over te varen, terwijl zowel Italië als Griekenland overstelpt worden met
Enorme hoeveelheden vaak agressieve jonge mannen.
De oplossing:
De EU sluit een geldverslindend pakt met de duivel, sorry met de Turks dictator. Je kon er gif op innemen dat Erdogan aan het chanteren zou slaan, wat recent dus ook gebeurd is.
Allemaal met geld van hard werkende mensen die er niets meer over te zeggen hebben.
En wij zouden blij met de EU moeten zijn!
Een kleine toevoeging door Adriaan Schout van Clingendael (in Nederlands Dagblad): “Nederland gaat akkoord met tijdelijk soepelere begrotingsregels en steunt het ECB beleid om (alweer) voor honderden miljarden staatsobligaties te kopen,” waardoor landen met enorm opgelopen financieringstekorten hun nieuwe en oude schulden goedkoper kunnen financerien. Zuidelijke landen, Frankrijk incluis, zijn juist degenen die het EU project kapotmaken door bij elke regeling alleen maar te kijken naar het eigen voordeel. @Netty: Het migratiedossier is weer iets heel anders. De redenen waarom dat zo uit de hand moet lopen blijven in de debatten onduidelijk. Ik hoor Schengen, vluchtelingenverdragen, omvolking, goedkope arbeidskrachten, concurrentie met Aziatische tijgers of draken, demografie. Daar valt een hoop tegenover te plaatsen: non-integratie, islam, afbraak leefbaarheid en zorgstelsels, ghettovorming, woningnood etc. Ik heb nog nooit gehoord dat men bij beleidsvorming alleen rekening houdt met de voordelen en niet met de nadelen. Maar dat is precies wat de EU doet. En Nederland hobbelt daarin mee. Onbegrijpelijk.
Nog een kleine toevoeging. Italie en Spanje werden eerder getroffen door Corona dan Nederland. Bij de eerste EU steun (een potje van 37 miljard) kreeg Nederland 25 miljoen, een grijpstuiver. Nederland wordt uiteindelijk net zo hard getroffen, zo lijkt het. Wordt dat dan met terugwerkende kracht gecorrigeerd? Op basis van besluitvorming in het verleden mag verondersteld worden dat dat niet het geval zal zijn. Onbegrijpelijk.
helemaal mee eens.
Fantastische reactie,dit heb ik op radio en tv nog niet gehoord.
Ik wil de buurman, die eerlijk gezegd een beetje een gat in de hand heeft, graag naar vermogen helpen, maar we gaan geen gezamenlijke huishouding opzetten, sorry.
Gelijk monniken, gelijke kappen.
Nederland bezuinigd al zowat een eeuw.
Italianen doen wat ze willen, gaan eerder met pensioen, betalen minder belasting, hebben nooit hun zaakjes op orde want ze leven bij de dag. Als nederland dan de portemonnee moeten trekken, dan ook deze mentaliteit veranderen. Hoeveel jaar gillen N-Europese landen dit al. Bestrijdt de maffia, spaar nu eens, zorg dat je geld overhoud enz.
Ik wil het bij de volgende twee woorden houden.
RUTTUP / NEXIT.
Solidariteit ? Wélke solidariteit ?
Als ik lees dat de EUSSR 450 miljoen euro’s aan MAROKKO (!!!!!!) geeft en 9 miljoen aan Italië om de corona-crisis te lijf te gaan, dan kan ik dát beslist géén “solidariteit” meer noemen. Wát men ook van Italië en/of de Italianen mag denken, dit is zo NIET-solidair !!
Een schurkenstaat als Marokko zó over de bol te aaien en een EUSSR-lidstaat met een fooitje weg te sturen maakt zéker voor mij duidelijk dat de EUSSR tot omvallen gedoemd is, en ’t liefst zo snel mogelijk. Zo niet, dan een
NEXIT en wel z.s.m. !!!
Precies. Dacht direct hetzelfde toen ik de titel las.
En een nexit graag.
@ Hesa. 👍👍👍🙏🙏
Ik hoop dat Hoekstra voet bij stuk houdt én dat Macronnie gelijk krijgt wat betreft het uiteenvallen van de EU. De hypocrysie van de Zuidelijke staten (België inbegrepen) is walgelijk. Er zijn inderdaad wel genoeg andere middelen om Zuid Europa nu, in deze crisis te helpen, maar daarvoor kiezen die potverteerders opzettelijk niet want daarmee zouden ze hun verborgen doel, het definitief laten betalen van hun huidige en toekomstige schulden door de Noordelijke landen, niet behalen.
En dan mag ik hopen dat België uiteenvalt. Want de Vlamingen zijn het beu de melkkoe te spelen.
Hoop dat deze crisis hoe erg ook, het einde van het monster EU gaat betekenen. Wat denken die zuidelijke landen wel niet dat wij idioten betalen blijven voor hun, en hun maar doorfeesten. De uitspraak van Salvini bevalt mij nog het beste, die willen al langer uit de EU, net zoals al veel Nederlanders dit willen. Maar Rutte te kennen, duurt het tegen pruttelen van hem niet lang en zal hij straks wel weer stiekem toch een handtekening zetten.
Ikb deel uw hoop wat betreft de verfoeilijke, despotische EU.
En daar zouden Albanië en Montenegro ook nog bij moeten gaan aansluiten?!
Nog meer armoedzaaiers binnen de EU poorten, dus nog meer lastendruk voor de Noord Europese landen, dus voor de bevolking.
Laten we aub stoppen met die ellendige, geldverslindende EU en verder gaan met zoiets als de vroegere EEG. Met in gedachte dat, door de geschiedenis heen, niemand er ooit in is geslaagd, permanent van Europa één groot rijk te maken.
2008: groot nieuws. Er is een crisis. De financiele sector heeft zichzelf enorm verrijkt maar ligt nu op het apegapen. Graag een bail out op kosten van de samenleving. Het motto: privatiseer de winsten en socialiseer de verliezen. Veroordeel niemand van verantwoordelijken en ga daarna gewoon door met onverantwoordelijk fiancieel beleid. Het werkt: De ECB bazooka wordt ingezet. De noordelijke middenklasse lijdt (0 rente-beleid, (grote) prijsinflatie, (enorme) bubbels in de financiele sector), de zuidelijke landen hebben er alle voordeel bij en veranderen niets.
2020: groot nieuws. Er is weer een crisis. De financiele sector heeft zichzelf enorm verrijkt maar ligt nu op het apegapen. Graag een bail out op kosten van de samenleving.
Een arts te dicht op de materie schrijft een goedbedoeld artikel met de kop “Europese solidariteit is niet meer dan een woord. Zuidelijke landen diep gegriefd door uitblijven Corona-bonds.” Tja, solidariteit moet blijkbaar altijd van één kant komen. Een gemaakte fout: Italie had helemaal geen deel uit moeten maken van de Euro-zone en is er op onjuiste (frauduleuze) gronden ingekomen, is volgens deze arts een soort “ereschuld”. Hoezo? Op welke gronden? Vertaal het is naar het leven van gewone mensen waarom dat gewenst zou zijn?
En “historische” schuld van Duitsland? Hoe lang blijft die claim in stand? Moet Nederland ook nog de rekening vragen aan Spanje vragen voor de vrijheidsoorlog of voor de Franse bezetting van 1795? Ooit de “moeder van David S.” gelezen? Laat de Italianen maar gewoon afkicken en wees niet de altijd (overbearing) zorgzame moeder die hem altijd blijft helpen en daarmee juist niet helpt.
goede reactie. leerzaam ook.
In Elsevier las ik afgelopen weekend een uitstekende analyse van Jelte Wiersema over landen en hun allianties. Zijn punt: landen hebben geen vrienden, ze hebben slechts belangen.
Dat er zoiets zou bestaan als solidariteit tussen landen is zo bezien een beetje lachwekkend. Staten helpen elkaar vanuit welbegrepen eigenbelang, niet uit liefde. Dat gold ook voor het Marshallplan dat meneer Seegers aanhaalde: de VS kon hier economisch van profiteren en het communisme zou geen voet aan de grond krijgen in West-Europa. De kwijtschelding van de Duitse oorlogsschuld kent soortgelijke motieven.
Wopke Hoekstra is de Nederlandse minister van Financiën en hij moet opkomen voor de Nederlandse belangen. Hopelijk houdt hij voet bij stuk. De Nederlandse burgers (belastingbetalers, spaarders, gepensioneerden) betalen al sinds de kredietcrisis voor de het uitblijven van hervormingen in het zuiden. Men gaat er hier al jaren niet op vooruit en sommigen gingen er zelfs op achteruit. Wat hebben ze in Italië gedaan om dat offer van de Nederlanders recht te doen?
Men moet het dak repareren als de zon schijnt, maar in het zuiden – Italië voorop – denkt men kennelijk dat dit alleen voor de noordelijke landen geldt. Overigens moet gezegd dat Spanje wel drastisch heeft hervormd.
De coronacrisis toont voor de zoveelste keer aan dat er geen houden aan is. Een gezamenlijke munt zal tot in lengte van jaren een transferunie betekenen. Nederland zal verarmen zodat Italië kan verteren.
Hoekstra moet het Nederlandse belang verdedigen tot het uiterste. Ik zou zeggen: laat Italië uit de euro stappen, dan praten we verder.
ja, ik ben het eens met uw uitspraak dat Hoekstra als eerste de NL belangen moet behartigen. Zijn Italiaanse collega moet dat voor HEN doen. Maar als solidariteit altijd van 1 kant moet komen, houdt het toch wel een keer op. Waarom konden de Italianen zich niet aan de gemaakte begrotingsafspraken houden?
De Europese droom was alleen voor diegenen die alles opgestart hebben, met het voordeel voor vervoer dat nu dwars door Europa rijden zonder controle.
Een munt hebben was handig en is nog handig, en zo enkele dingen meer.
Maar er zijn ook nadelen en die komen net als de vorige keer nu weer naar voren, plus dit keer iets wat Corona heet.
Niet een van de landen in Europa weet hoe zij hier financieel door of uit zullen komen, allemaal doen we ons best om hier zo goed mogelijk doorheen te komen.
Wat ons Nederland aangaat is het niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk dat Nederland nu we nog geld hebben dit ter beschikking word en blijft van onze Ziekenhuizen, en iedere instantie die nu mensenlevens probeert te redden, en helpt.
Denk en Dank! aan onze helden, heldinnen die zich nu bijna voor ieder van ons doodwerken om maar te helpen, Zorg, Politie, Brandweer, supermarkt.
Het mag in mijn ogen nooit weer voorkomen dat Ziekenhuizen Politie en al wat hierin werkt enz ooit weer in geldnood komen of moeten sluiten .\
Corona leert ons dit, en om deze reden en vele ander kan het absoluut niet zo zijn dat er nu geld naar elders buiten onze grenzen gaat, dan staan wij straks onherroepelijk weer voor dezelfde feiten als jaren geleden.
Regering wees nu eens verstandig, en doe de goede dingen voor ons goede land en haar inwoners.
Het zuiden is niet arm. Alleen de overheid in het zuiden is arm.
Logisch, want die overheid kan helemaal niet met geld omgaan.
De prive bezittingen in het zuiden zijn behoorlijk hoger dan in Nederland of Duitsland.
Het probleem is vooral dat die overheden vol zitten met aasgieren (bij ons iets minder). Ook eromheen loeren volop aasgieren. Logisch dat de gemiddelde burger alles doet om de roverheid van hun geld af te houden.
https://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/vermogen-huishoudens-spanje-en-italie-groter/
Dit mag wel even nadruk krijgen, want waar. De zuidelijke burgers vertrouwen geheel terecht hun overheid niet. Moeten wij ook maar niet doen.
@ Jan de Jong.
Goed idee hoor, maar ik doe dat al járen !!!!!
De kredietcrisis heeft de NL (en de Duitse) belastingbetaler een vermogen gekost, het gevolg van financieel wanbeleid van zuidelijke landen.
Nu kunnen we hun economieën weer redden met miljarden Euro’s.
Terwijl we dat geld hier hard nodig hebben omdat de economische schade door dat coronavirus hier ook astronomisch is.
In de tussenliggende tijd is Italië gespekt met een kleine 450 miljard Euro middels Target 2. Een rekening-courantverhouding tussen Europese landen. Zonder verplichting tot inlossen van het debetsaldo.
Waar die Duitsers middels een positief saldo ca. 1000 miljard zien verdampen.
Om nu middels Euro/coronabonds garant te staan voor het financiële beleid met Clubmed landen is geen goed idee.
Net als dat het van meet af aan een slecht idee was om Italië in de € toe te laten; iedereen wist dat dit op een financiele ramp zou uitdraaien.
Dit is HET moment om de EU in deze hoedanigheid op te heffen.
Italië kan haar eigen financiële beleid voeren en haar munt laten devalueren. Italië kan concurreren en een deel van de productie uit China voor Europa uitvoeren. Nu een harde pil, maar vroeg of laat de enige oplossing.
De geldpers volop openzetten leidt uiteindelijk tot hyperinflatie. Voor de EU en sommige lidstaten lijkt dat een mooie oplossing; vreet schuld op. En tegelijk de uitnodiging voor het voeren van een duurzaam financieel wanbeleid.
Ook dat middel zal erger dan de kwaal blijken.
Om het nu nog even uit te leggen aan onze arts-auteur: Een alcoholverslaafde genees je niet door hem regelmatig een paar flessen drank toe te stoppen.
En de financiële problemen in Euronesië los je niet op met hulp financiële injecties bij de zwakke broeders; we moeten ze weer op eigen benen leren staan.
Volledig mee eens.
De enige reden dat de EU nog bestaat is omdat de meerderheid van de landen die erbij zitten, via de EU gratis geld kan krijgen van een paar rijke landen.
Dat zijn ook de mensen die wanneer een land als Engeland er uit stapt, willen dat de andere landen het begrotingsgat dichten, zodat hun gratis geldstroom op pijl blijft.
Het zijn ook de landen die altijd voor een verdere verhoging van het EU budget stemmen.
Zodra zij geen geld meer krijgen van de rijke landen, heeft het voor hen geen enkel nut meer om bij de EU te zitten.
Op welke manier zijn zij solidair met ons? Wij die krom liggen van de belastingdruk en uitgeklede pensioenen vanaf een steeds latere leeftijd.. Echte solidariteit is wederkerig. Anders noem je het ontwikkelingshulp.
Kijk maar eens naar de EU. Iedere keer wanneer zij het “nut van de EU” willen bewijzen, gaat het om graaien bij een paar rijke landen om projecten uit te voeren voor armere landen. Socialisme heet dat.
Voor armere landen is het een prima manier om zonder oorlog voeren ons te kunnen beroven. Dmv de macht van de EU. Macht die hen verleent wordt, niet door de bevolking, maar door de bestuurlijke elite.
Dus vreselijk goed dat onze regering nu zn poot stijf houdt, want het is belangrijk. Maar vergeef me als ik er niet het vastberaden vertrouwen in heb dat ze dat volhouden. Ik heb ze al te veel zien buigen in het verleden.
… en ze zijn al begonnen met meebewegen.. zucht
Inderdaad Jay.
Als de jaren gaan tellen, valt het niet mee om iets lang stijf te houden.
Dus Rutte en zijn vriendjesclub, omarmen het ouder worden met beide handen.
tja, klopt wel. Maar hielden ze hun rug maar recht, maar nu ineens willen ze wel ‘substantieel’ bijdragen aan een hulpfonds. dus dat is geld wat dan daar naar toe gaat. Italie kan ook geld lenen van de markt.
Ben geen econoom. Wat mij op vakantie in landen als Italie wel altijd opvalt dat men daar alles cash wilt. Geen pin mogelijk op de camping of restaurant. Hoeveel zwart en grijs geld gaat daar wel niet rond? Ik steun Hoekstra volledig in deze. En kap maar met die EU.
tja, maar Hoekstra bindt al in. Helaas.
alsof er de laatste jaren niet genoeg geld van noord naar zuid is gepompt door het opkopen van staatsobligaties, een operatie die vooral goed uitpakt voor landen met grote tekorten en hoge staatsschulden. Begin maart 2020 heeft de ECB zijn opkoopprogramma voor obligaties verruimd om zo de impact van de financiële crisis door het nieuwe coronavirus te verzachten. Daarnaast kondigde de ECB op 18 maart 2020 ook een extra opkoopprogramma aan van 750 miljard euro. Weer fijn sinterklaas spelen voor landen waar corruptie een groot deel van de problemen veroorzaakt; bijv. de aanwezigheid van honderdduizenden tussen Italië en China heen en weer pendelende illegale Chinezen, door Italië gedoogd om de kledingindustrie draaiende te houden, is kennelijk voor geen enkele EU-leider een probleem, ondanks dat dit een belangrijke oorzaak is voor de ernst van de corona-uitbraak in Italië
De EU is vanaf het begin een geldvretend instituut geweest en gebleven. Dus 2 keuzes: permanent je zuurverdiende geld afstaan aan zuid Europa of ballen tonen net als de Britten en deze mafioso in de steek laten.
Italie, Spanje, Griekenland en Frankrijk hadden 30 jaar geleden al hun economien op orde kunnen hebben gebracht. In die 30 jaar hebben steeds weer socialisten de enkele correcties die semi-rechts tijdens enkele jaren semi-rechts regeringen had ingevoerd, ongedaan gemaakt.
De pensioen leeftijd van ambtenaren moet in alle 4 genoemde landen naar 65 EN mn in Frankrijk moeten de pensioenen van het openbaar vervoer drastisch verminderd worden. Dat loopt al ruim 25 jaar.
De Franse staat is het gelukt met hoge ambtelijke lasten het mini- Heel Klein en Klein MKB vrijwel om zeep te helpen. Ik vermoed dat hetzelfde in Italie is gebeurd, en/of daar van het pensioen systeem niets klopt.
De 4 genoemde landen moeten zich kapot schamen!!
Dat Salvini het gedrag van Nederland en Duitsland beschamend noemt, snap ik. Binnen de Lega behoort Salvini tot de groep die weet waarom Italie beter af is BUITEN de EU. Na decennia van linkse indoctrinate heeft de Italiaanse burger alleen te horen gekregen ‘in EU is goed, uit EU is fout’
Ik was tot 18 maanden geleden VOOR in EU blijven. Inmiddes heb ik de bedrijfs-economische rekensom kunnen maken en begrijp hoe belangrijk het is de EU desnoods te laten imploderen.
Hadde ik de kans, dan zou ik GEEN euro aan Italie uitlenen (maar wel met Salvini en de Lega in de regering)
Met Salvini zou ik alleen al de gedachte aan het uitlenen van 1 Eurocent aan Italië verwerpelijk vinden.
Maar Salvini lijkt me wel de juiste man om Italië uit de Euro te loodsen en terug te brengen naar de Lire. Een munt zonder waarde, maar die uitstekend past bij Italië.
Laat een concurrerend Italië een hoop vitale productie uit China overnemen, dat maakt een hoop Europese landen veel minder kwetsbaar en dan kunnen die Italianen nog goede zaken doen ook.
En die Euro, daar moeten we vanaf. Evenals de EU. Terug naar een basale EEG, die de onderlinge handel soepel laat verlopen, dan heb je het optimale doel bereikt.
Kunnen we meteen de pulsvisserij weer oppakken.
Helemaal mee eens. Met beiden. Hebben jullie wel het stuk gelezen op Elsevier van Jelte Wiersma? visie van Carlo Cottarelli, econoom en even interim president van Italie geweest. Waren alle Italianen maar zo, dan kon je er nog wat van hebben en had je er wat voor over.
Staat onder kopje ‘economie’.
Solidariteit heeft 2 betekenissen. De eerste betekenis is onderlinge hulp en bijstand onder het motto wederkerigheid. De tweede is ideologisch van aard. Het dekt het eigen belang onder het motto van de eerste betekenis. Als je het begrip deconstrueert, is het in de tweede betekenis een vlag die de lading niet dekt.