Hongarije en Polen duwen EU naar existentiële crisis

Dreigend veto tegen EU-begroting

De EU strompelt al vanaf haar oprichting van crisis naar crisis, maar uiteindelijk werd er steeds een oplossing gevonden. Zal dat nu weer lukken of zet de huidige crisis, veroorzaakt door een veto van Hongarije en Polen tegen de meerjarenbegroting, het bestaansrecht van de Unie nu op het spel? Johannes Vervloed geeft zijn visie op de laatste ontwikkelingen.

Al jaren gaat het niet goed met de Europese Unie. Het Zuiden maakt schulden die het Noorden tegenstribbelend (de zuinige vier) moet betalen en het Oosten weigert tot grote ergernis van het Westen illegale economische migranten op te nemen. En er zijn meer tegenstellingen. Zo veel, dat het de Britten op een gegeven moment teveel werd en zij per 1 januari 2021 de EU gaan verlaten.

Een climax lijkt zich nu te voltrekken. Hongarije en Polen – en sinds een paar dagen ook Slovenië – willen zich niet langer laten ringeloren door Brussel en de westelijke lidstaten. Ze vinden de dreigende sancties uit Brussel bij niet voldoen aan “rechtsstatelijke principes” onaanvaardbaar, omdat het bemoeienis met hun binnenlandse aangelegenheden impliceert. Ze hebben daarom aangekondigd de meerjarenbegroting en het herstelfonds van een veto te zullen voorzien. In Brussel is men in paniek. Niet minder dan de raison d’être van de EU staat op het spel.

Veto

De afgelopen weken liep de spanning al op. Het Europese Parlement (EP) was niet tevreden met het in juli in de Europese Raad bereikte akkoord over de meerjarenbegroting (2021-2027) en een herstelfonds, dat de door de coronapandemie hardst getroffen lidstaten er weer bovenop moet helpen. Het wilde meer nieuw, lees: federalistisch beleid, meer eigen middelen, lees: eigen EU-belastingen en vooral een sanctiemechanisme om betalingen uit het herstelfonds tegen te houden, als lidstaten – men had duidelijk Hongarije en Polen op het oog – zich niet aan bepaalde rechtsstatelijke regels houden: onafhankelijke rechtspraak, persvrijheid, vrijheid van universitair onderwijs en participatie van alle politieke partijen aan verkiezingen.

 

Zondaars

Het halfjaarlijkse Duitse voorzitterschap en de voorzitters van de Europese Commissie en Europese Raad, respectievelijk Merkel, von der Leyen en Michel, kwamen een compromis overeen met het EP. Er kwam (iets) meer geld voor nieuw beleid en een sanctiemechanisme voor zondaars tegen de rechtsstaat zag het licht.

Maar men had buiten de waard gerekend. In een bijeenkomst van de EU-ambassadeurs van de lidstaten in Brussel staken Hongarije en Polen een spaak in het wiel. Ze vinden het sanctiemechanisme onacceptabel. De voormalige Oostblokstaten hebben zich met veel moeite ontworsteld aan de Sovjetdictatuur en willen zich niet opnieuw in een keurslijf laten persen. Zij koesteren hun herwonnen soevereiniteit en zijn niet van zins toe te staan dat anderen zich met hun interne zaken bemoeien.

 

Begroting op de tocht

De obstructie van Hongarije, Polen en Slovenië stelt de EU voor grote problemen. Zonder akkoord over de meerjarenbegroting vóór het einde van het jaar zal de EU het met een (sterk gereduceerde) noodbegroting moeten doen en kan de Europese Commissie geen EU-obligaties uitgeven om herstelfondsbetalingen te verrichten. En ook de Green Deal is dan van tafel. Deze wordt tenslotte voor een aanzienlijk deel uit het herstelfonds gefinancierd.

Uitzicht op een compromis is er nauwelijks. De drie vetolanden willen het sanctiemechanisme als voorwaarde voor betalingen uit het herstelfonds van tafel of een zodanig vage tekst dat het hen in de praktijk geen schade doet.
Het met het Europese Parlement overeengekomen sanctiemechanisme is volgens onze premier echter de absolute ondergrens. Als het mechanisme minder streng gemaakt wordt, is het tandeloos.
Een patstelling derhalve.

 

Alweer crisis

Het is dus weer eens crisis in de EU. En dat is niks nieuws: vanaf de oprichting is de organisatie van crisis naar crisis gehobbeld. De culturele, taalkundige, historische en economisch competitieve verschillen tussen de lidstaten zijn groot en elke nieuwe stap in de richting van een Ever Closer Union levert weer strubbelingen op.

Toen in 2005 de Europese Grondwet werd verworpen door de Nederlandse en Franse bevolking, stond de EU aan de rand van de afgrond, maar het Verdrag van Lissabon (2007) bracht redding. De eurocrisis, die in 2008 begon – op grote schaal werd door de financiële markten tegen de euro gespeculeerd – leidde bijna tot een Grexit. Griekenland werd met een grootschalig bail-out programma binnenboord gehouden en Mario Draghi redde uiteindelijk (juli 2012) de euro zelf met zijn whatever it takes.

In 2015 was er de migratiecrisis: de EU werd overstroomd door ruim een miljoen migranten, die het oorlogsgebied Syrië waren ontvlucht. Merkel nam ze op met haar Wir schaffen das en met Turkije werd een jaar later een miljardendeal gesloten om verdere migratie naar de EU te stoppen. Al deze deals waren omstreden en leidden tot verhitte debatten tussen de lidstaten. Maar steeds werd een last minute-oplossing gevonden en bleef de EU op koers naar de Ever Closer Union.

 

Existentieel

De huidige crisis vanwege het veto van Hongarije en Polen is minder makkelijk op te lossen en roept zelfs een existentiële vraag op. Ter discussie staat het internationaal erkende no interference-principe (geen buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden), oftewel de soevereiniteit van een land. De strategische keuze is of de EU een confederatief samenwerkingsverband tussen soevereine landen (een confederatie) moet blijven of zich moet ontwikkelen tot een waardengemeenschap, die aanstuurt op een federatief verband of zelfs een Verenigde Staten van Europa.

 

Alternatief scenario

Een confederatie of een federale unie zijn twee uitersten. Meestal wordt in de EU wel een middenweg gevonden. Of dat in dit geval ook mogelijk is valt te bezien. Het gaat tenslotte om een principiële kwestie. Als Hongarije en Polen volharden in hun blokkade, zouden de overige lidstaten tot een eigen herstelfonds kunnen besluiten. Hongarije en Polen blijven dan gewoon lid van de EU, maar doen niet mee met het herstelfonds. Het is het scenario van de versterkte samenwerking, waarin al is voorzien in het verdrag van Nice (2001). Minimaal acht lidstaten kunnen tot een versterkte samenwerking besluiten, die niet voor de anderen geldt.

De komende tijd zal leren hoe dit pokerspel afloopt. Hongarije en Polen lopen het risico om als relatief arme lidstaten tientallen miljarden mis te lopen. Geen aangenaam vooruitzicht en een hoge prijs voor hun principiële opstelling. Merkel – de huidige voorzitter van EU – moet nu een oplossing vinden voor het conflict. Zij was van het begin af aan niet geporteerd voor een rigoureus sanctiemechanisme, maar voelt de hete adem van het Europees Parlement. Parlementslid Sophie in ‘t Veld is in ieder geval uit op oorlog.

 

De EU is op een driesprong aanbeland. Gaan Hongarije, Polen en Slovenië overstag en accepteren zij mét een inlegvelletje alsnog een “rechtsstatelijk mechanisme”, gaan de overige lidstaten door met een eigen herstelfonds of gaan het herstelfonds en de Green Deal van tafel? Merkel heeft tot 10 december de tijd om met een voorstel te komen. Dan vindt de volgende EU-top plaats.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik kijk naar de laatste ontwikkelingen en hoe alles in een stroomversnelling gaat,met de regels wat we allemaal niet meer mogen,zal ik de vlag uithangen als we weer een vrij land zijn en niks meer met Brussel te maken hebben .

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

ja, ik hoop ook dat de EU zoals die nu is, implodeert. Want het moet wel anders. Er moet een betere constructie voor terugkomen……………. met deskundige leiders, deze keer. von der Leyen was een heel slechte minister van defensie, de vrouw is ongeschikt voor een ambt. Merkel ook trouwens.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Misschien is het het wel de bedoeling dat onze leiders zwak en middelmatig zijn. Dan hebben ambtenaren, technocraten en lobbyisten vrij spel.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nou marien voor mij mag die zeepbel wat zich EU noemt exploderen niet imploderen,en snel ook als het even kan .Ben die voormalige oostblok landen daar dan nog dankbaar voor ook.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU is dus zeer ondemocratisch. Mw In ’t Veld ook.
Want als je lidstaten veto recht geeft als ze het met een belangrijke beslissing niet eens zijn, mag het niet zo zijn dat je dan met een paar anderen alsnog alles er doordouwt en dan de landen die zich niet onder dictatuur van Brussel wilden laten stellen daarvoor bestraffen. Echt iets voor In ’t Veld en consorten om zo ondemocratisch te werk te gaan. mensen als In ’t Veld en die Sargentini en Timmermans en von der Leyen hebben zeer megalomane, dictatoriale eigenschappen. Ik hoop dat ZIJ degenen zijn die in het stof moeten bijten.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mw. In. ‘t Geld heeft het over “ chantage met belastinggeld van alle Europeanen”, nogal hypocriet uit haar mond. Zou ze die 400.000 euro (belastinggeld van alle Europeanen) die ze onterecht gedeclareerd heeft al teruggestort hebben?

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De soc-democraten en christendemocraten hebben weliswaar zetels verloren bij de laatste EU parlement verkiezingen, maar de Nederlandse kiezer bleef grotendeels thuis. De PVV haalde geen enkele zetel. Als de PVV weer 3 of 4 zetes had gehaald, dan zou het makkelijker zijn geweest om de koppeling tussen economie en politiek door de EU tegen te werken.
De voorstellen van de EU regering tonen wel weer duidelijk hoe vastberaden deze mensen zijn om zoveel mogelijk migranten toe te laten. Er is maar één oplossing: stem ze weg. Wel protesteren maar thuis blijven bij verkiezingen is dom.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja thuis blijven bij verkiezingen is het domste wat je kan doen. Ook al heeft je stem niet altijd voldoende kracht omdat er te weinig mensen met jou op een goede partij stemmen, wil dat niet zeggen dat je het niet op zijn minst moet proberen……. Je moet altijd pal staan voor je stemrecht. Ook al duurt het misschien heel lang voordat er iets verandert in de mentaliteit van de mensen in Europa.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Denk na alles wat ze nu aan het doen zijn geen angst hebben dat ze niet meer gekozen worden,de computer maakt het uit,,daar moeten we eerst vanaf,en al zeker geen poststemmen .

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Sophie in t Veld zegt doodleuk dat Orbán een autocraat is, terwijl de man via verkiezingen is gekozen.
Sophie in t Veld is van die partij die het raadgevend referendum afschafte, onder het mom van ‘we willen een bindend referendum’. Je moet toch maar durven.
Sophie in t Veld is van die partij die een gekozen burgemeester wilde ooit, maar dat heeft opgegeven.
Sophie in t Veld is van die partij die in 2004 zich meteen voorstander verklaarde van de EU grondwet (die in het referendum met 61 % werd weggestemd).
Sophie in t Veld noemt haar partij democratisch, maar het zijn gewoon totalitaire socialisten.
Zelf autocratisch regeren en een ander die zich ertegen verzet autocraat noemen. Je moet toch maar durven.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
PdVisser
PdVisser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Bij deze d66-dame zie je een combinatie van angst en minachting. Angst omdat zij weet dat haar opvattingen maar gesteund worden door een beperkte minderheid, minachting voor de groepen die niets moeten hebben van een federatief Europa. Maar haar arrogantie komt voort uit het besef dat haar denkbeelden stevig geworteld zijn in de haagse ambtenarij en de msm. D66 wordt nooit tegengesproken. En omdat het d66 denken ook oververtegenwoordigd is bij het OM en de rechterlijke macht staan ze behoorlijk sterk. Een onuitstaanbaar mens.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Mw. Van der Leyen kwam 3 maanden geleden met het voorstel om jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen mensen te importeren tegen de vergrijzing. Dus ja er moeten zoveel mogelijk migranten binnengehaald worden.
Vandaar dat de buitengrenzen niet/nauwelijks bewaakt worden, dat is heel bewust beleid.
De EU is gevaarlijk bezig. Door haar beleid zal Europa een continent vol agressie en misdaad en oorlog worden.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Ontworsteld aan de Sovjet dictatuur”, lijkt me een juiste conclusie heer Vervloed.
Eind 70tiger jaren heb ik veel zaken gedaan achter het ijzeren gordijn. Angst voor het contrôle regime en ongebreidelde corruptie is wat ik constateerde onder de bevolking en de politiek zakelijke instanties.
Orban zal geen schoon blazoen hebben, maar ik denk dat hij gelijk heeft als hij de signalen vanuit Brussel één op één vergelijkt met die uit Moskou van destijds.
Mij lijkt een voortzetting van de samenwerking zoals de EEG was ingericht het beste voor de EU landen.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Ben, heel goed plan en daarbij moet ook onze Grondwet weer bovenaan staan en niet die van de Ver. Naties! Als het goed is bestaat dan de EU ook niet meer en zeker niet boven onze grondwet.
VOORUIT, TERUG naar 1998 en de Grondwet bovenaan!

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

En wat denk jij? Landen als Albaniė erbij of toch maar liever een drie-traps EU. Noord, Zuid, Oost. Mét eigen valuta en mogelijkheid tot devalueren?

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Ja, zou misschien een optie zijn maar we moeten los van elk land waarmee de Franse politiek is verbonden. Met Franse politici is per definitie nooit samen te werken, ze houden zich aan geen enkele afspraak, zie KLM, zie EU, zie hun houding in WOII enz, enz! Wij horen bij Engelsen, Duitsers (zonder Merkel), Scandinavië en Finland en mogelijk op den duur ook wel bij de Baltische Staten, ook dat zijn harde werkers en zij waarderen de vrijheid. Alleen, wij verwende westerlingen, moeten meer begrip tonen voor hun cultuur en dat geldt ook voor de cultuur van Polen en Hongarije. Laat die mensen hun eigen cultuur maar volgen en wij de onze, dat kan best samen. Zij weten het om onder de knoet van een tiran te moeten leven en zijn daar niet van gediend. Wij zagen de ‘weelde’ in Roemenië en Bulgarije toen de muur nog stond. Wij westerlingen trappen overal in, in mooie verhalen van onze politici die niets om hun kiezers geven en alleen maar aan zichzelf denken. Kijk wat hier allemaal gebeurt, zoals een Staatsomroep dat alleen maar leugens en halve waarheden bralt. Hoeveel moet er nog bijkomen voordat we wakker worden?

Petra
Petra
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Een handelsovereenkomst met Albanië: prima, maar verder niets. Dat land is nauwelijks westers te noemen en staat te ver af van onze normen en waarden.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Petra

Vrouwen zijn daar tweederangsburgers. Bijv., meisjes moeten aan hun broers en vader vragen of ze mogen verder studeren.
Verder is het een zeer corrupt land en bloedwraak is onderdeel van de cultuur.
Mochten ze lid worden van de EU dan wordt het hier nog onveiliger.
Bendes zullen massaal naar West Europa komen om hier hun slag te slaan.
Maar ze zijn bij de EU te naïef en wereldvreemd om te zien dat het zeer gevaarlijk is, dit land bij de EU te voegen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Helemaal waar. In de hele Visegrad groep(en daar buiten al helemaal) heerst corruptie en het begint vooral hoog. Een vis begint bij de kop te rotten. Maar dat Brussel steeds meer met Moskou vergeleken wordt kan ik zelf beamen. Al een geruime periode merken wij met mijn vrouw de gelijkenissen met het vroeger achter de IJzeren gordijn. Maar wie niet kent kan niet vergelijken, velen hier hebben ons aangehoord maar geloven doet niemand. Dan denk ik maar iedereen moet het eens meemaken. Maar ik pas voor de tweede keer dat begrijpt u wel.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Had u maar een stem waar naar geluisterd werd. Uw ervaringen zitten wellicht tot diep in uw genen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Wat niet weet niet deert en elke generatie denkt het beter te doen. Elke herhaling van socialisme heeft tot nu toe gefaald omdat de basis slecht is. Dat dringt kennelijk niet tot de mens. En socialistisch wordt met sociaal verward, toch twee verschillende dingen. Dictatuur is de resultaat want dan alleen richten de neuzen zich een kant op. Voor zo lang het duurt.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Orban heeft helemaal gelijk als ie zegt dat ze geen tweede Sovjet-Unie willen, want dat is precies wat de EU is. Een socialistische, communistische (en dus fascistische) heilstaat waarin alle vrijheden van de burgers worden afgenomen en de partij boven alle wetten, regels en moraal komt te staan.

We moeten ook stoppen met dromen over het samenwerkingsverband dat de EU zou moeten zijn, dat gaat nooit meer gebeuren gezien de fascistische types die daar de dienst uit maken. Het enige wat ons nu nog kan redden, is dat het hele monster uit elkaar valt.
Dit waanzinnige project om 28 landen, 28 volken bestaande uit totaal verschillende mensen met verschillende histories, verschillende culturen, verschillende talen, verschillende religies tot een eenheidsworst samen te smelten.
Terwijl bijvoorbeeld België en Spanje al eeuwen 1 land zijn en waar de verschillende bevolkingsgroepen verder uit elkaar staan dan ooit tevoren.

Er is maar 1 manier om dit tot de unie te smelten zoals deze fascisten dat voor zich zien, dat is veel dwang, veel pressie, corruptie, censuur en het afnemen van vrijheden.
Allemaal zaken die we zich de laatste jaren zien voltrekken.

Waar de EU mee bezig is om Hongarije en Polen ordinair om te kopen.
Gelukkig beschikken die landen kennelijk over leiders die het landsbelang boven hun eigen financieel belang plaatsen.
De EU is niets anders dan een op linkse ideologie gefundeerde, imperialistische machtsmachine. Dat is het enige waar ze in geïnteresseerd zijn.
Ze zitten daar voor zichzelf, niet voor de Europeanen.

Roberta
Roberta
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Chantage met belastinggeld van alle Europeanen en ironisch genoeg bewijs dat het systeem van nationale veto’s (al heel lang) op de schop moet.” volgens Sophie in ’t Veld. Dezelfde logica die d’66 hanteerde bij het referendum: als de uitkomst je niet bevalt schaf je het referendum af. Wanneer landen rechtmatig gebruik maken van hun vetorecht, maar dit je niet bevalt, dan schaf je het vetorecht af. Hoe kan een zinnig mens ooit nog op d’66 stemmen, tenzij je een voorstander bent van een dictatoriaal bewind.

Steve
Steve
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En ook de Green Deal is dan van tafel. Deze wordt tenslotte voor een aanzienlijk deel uit het herstelfonds gefinancierd.”

Dat was toch niet de bedoeling, deze uitleg heb ik Rutte nooit horen geven.Het geld was bedoeld voor Corona schade aan het zorgstelsel en economie van landen die dit tegen voorwaarden konden lenen.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Steve

Steve, er staat een filmpje op You Tube, waarin Macron letterlijk zegt dat ie 4 jaar heeft gestreden voor dat herstelfonds. Een blunder van jewelste. 4 jaar geleden was er nog geen Corona.

Steve
Steve
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Ja, dat heb ik destijds ook gezien.
Wat ik wil aangeven is dat Rutte het volk en de Kamer weer eens halve waarheden heeft verteld en er gewoon weer mee wegkomt zonder dat iemand om tekst en uitleg vraagt. Wat dus ook al aangeeft hoe sterk zijn onderhandelen en noodrem is.

Johannes Vervloed, auteur artikel
Johannes Vervloed, auteur artikel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Steve

Mede op instigatie van het Europees Parlement is afgesproken dat minimaal 30 % van het herstelfonds naar de Green Deal gaat.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johannes Vervloed, auteur artikel

Dank heer Vervloed. Dat “minimaal”! Een opening naar een geitenpaadje?!

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Geen aangenaam vooruitzicht en een hoge prijs voor hun principiële opstelling”.

Daar ben ik het niet mee eens. Juist als geld de enige bepalende factor is, en dat is het in de meeste landen, wordt de EU tot een nog groter gedrocht dan het nu al is. Orban wil niet in die mate afhankelijk worden en dat siert hem!! Want dat is het doel van die grote geldstromen. Overheden kunnen niet meer zonder, mensen wel, als het nodig is. Dat Rutte zo grif ons geld weggeeft, laat alleen maar zien hoe wij, Nederland, totaal ingekapseld zijn door de EU, of liever gezegd onze oude vijand, Duitsland.
Kijk hoe wij afhankelijk gemaakt worden in Nederland door het toeslagen circus.

Geld maakt het makkelijker om gelukkig te worden, maar is zeker niet een bepalende factor.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De postcommunistische Visegrad landen vechten nog steeds met hun verleden. De Fluwelen revoluties aldaar hebben de overgang naar democratie zonder bloedvergieten weten te doorstaan maar dat had een hoge prijs. De communisten werden ontzien van strafvervolging mits zij de macht zouden overdragen aan de nieuwe orde. Het probleem is dat deze mensen de hoogste posten hebben weten te behouden als onderdeel van het deal. Zo zitten nog vele ex-communisten aan de leiding. In Polen zijn de rechters voor een deel nog van de communistische origine. De Tsjechische premier is een oud communist en lid van de StB geheime politie. De enorme corruptie in deze landen na 40 jaar communisme maar ook daarvoor rijkelijk aanwezig is bijna een constante. Het geld van Brussel verdwijnt regelmatig in de zaken van hooggeplaatste lieden en Brussel doet eigenlijk niet veel mee. De mensen zelf hebben steeds meer het gevoel dat Moskou door Brussel verruild is en meer niet. De druk van Brussel om migranten toe te laten wakkert de gedachte aan dat men van de ene dictaat in een ander is verschoven. Het Westen begrijpt dit probleem niet omdat deze na de WO2 zich volledig in vrijheid kon ontwikkelen. Het is ook logisch dat de democratische gevoel daar anders is dan hier en voor bescherming heeft men wat over voor de minder democratisch denkende corrupte leiders die op de meerderheid van de stemmen steeds kunnen rekenen.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ni28
Heb je voor de aardigheid wel eens bekeken wat er om Merkel hangt ,alles DDR,en dat zit in Brussel ,en maakt overal de dienst uit .

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Merkel weet dondersgoed hoe de zaken in elkaar zitten. Ook zij is er een van die na de omwenteling in een andere rol terug is gekomen maar ook zij is niet schoon in haar verleden.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hongarije en Polen zijn lid van de EU, hun stem is een volwaardige stem. Op het moment dat een verbond zich aanmatigt dat er leden zijn die een stem uitbrengen welke minder waard zou zijn dan welke stem dan ook is er een probleem.
Ik ken geen enkel verbond waarbij de willekeur over stemverhouding een ding is.
Dus ik vind het niet meer dan normaal dat de EU alle leden een volwaardige stem geeft. Dat betekend dus dat ook Hongarije en Polen net zoveel in te brengen hebben als Duitsland en Nederland. Of dat nou voor of tegen de vaccinatie is en dergelijke.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik be van de “rechstatelijkheid” van West Europa ook niet zo onder de indruk. Papier is geduldig.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Sorry, ontbreken wat letters.

Aart
Aart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed inhoudelijk stuk.

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle lidstaten van de EUSSR kregen , voor bepaalde zich voordoende zaken, het veto-recht. Nu doet zo’n zaak zich voor en enkele landen maken gebruik van het hen verschafte veto-recht en nu is de gehele EUSSR in rep en roer.
Één en ander maakt nu wel óverduidelijk hoe hoog het woord “democratie” in het vaandel van de EUSSR-“leiders” wordt gevoerd , n.l. dat woord bestaat in de EUSSR helemaal NIET !!!! Laat u niks wijsmaken door o.a. Fransje Timmermans, deze Fransje is ná Rutte en Verhofstadt de grootste charlatan binnen de EUSSR.
Laat ze dat a.u.b. voelen in maart 2021 !!!!

Roberto
Roberto
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kortom : de EU WAS!!!!! niks, de EU IS!!!!! niks en de EU WORDT!!!!! nooit wat. Het is net als de Euro een illusie. Rob Jetten zei dat Nederland rijk is geworden van de EU, nou het is veel eerder andersom. Een NEXIT!!!!!! is onmogelijk vanwege het feit dat de overgrote meerderheid gelooft in de EU en dat de overgrote meerderheid zich angst laat aanpraten door economen die op basis van voorgekookte theorieën beweren dat een NEXIT een grote economische ramp is voor Nederland. Economen zijn in feite ook Eurofielen en zijn dus geen haar beter dan de pro EU regeringsleiders. Eindelijk 2 landen die met de vuist op tafel slaan en zegt van bemoei je niet met onze politiek en met onze Rechtstaat. Nederland daarentegen laat altijd de kaas van het brood eten door de EU en levert maar al te graag soevereiniteit in. De toekomst van Nederland is niet de EU, koste wat kost lid blijven van die Clan gaat op termijn ten koste van onze eigen welvaart en van onze pensioenen. Kees de Lange en Frans van der Werf waren daar heel duidelijk over op You-tube. Feit is nu – al jaren trouwens- dat de EU voor Nederland meer kost dan het op brengt In de EFTA ( Europese vrijhandelsassociatie) is Nederland veel beter af. De EFTA bemoeit zich puur en alleen met de handel. Dat doet de EU volgen mij allang niet meer die bemoeit zich met van alles behalve met de handel. Achteraf had Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein het goed bekeken om nooit toe te treden tot de EU. Hoop dat 2021 het jaar is dat de EU definitief uit elkaar valt, ik sluit af met de woorden van Nigel Farage : We don’t want you en we don’t need you.

Willem
Willem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een voortreffelijk artikel van Johannes Vervloed, dat verdient in brede kring te worden gelezen.

theoprinse
theoprinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Naast de opsomming van meneer Vervloed (Eu grondwet, Grexit, Asieltsunami) is er de weeffout van de Euro en dat zelfs Jaap de hoop-Scheffer recent over de US electie zei dat Europa militair een reus op lemen voeten is, ten derde dat er nooit een rechts Europa zal komen zoals Vlaams Belang en Vox Spanje dat willen. Trump zal in zijn tweede termijn Macron meer in een militaire moeras drijven als Erdogan aan de macht blijft vanwege de Nato. Nederland is militair veel beter af buiten de Europese Unie in alliantie met de VS en Engeland.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x