Scholen: oorzaak van de tweede besmettingsgolf?

Titelfoto: Schoolplein van SGR door T. Dooijes, ongewijzigd gepubliceerd onder CC BY-SA 4.0.

Hoe jonger het kind, hoe minder groot hun rol bij de verspreiding van het virus is. Dat is het standpunt van het RIVM als het gaat om kinderen, scholen en COVID-19. Is het dan puur toeval dat na het einde van de zomervakanties de besmettingen weer een hoge vlucht namen? Welke rol spelen kinderen en tieners écht in de verspreiding van het coronavirus?

Kinderen onder de twaalf hoeven in Nederland geen afstand tot elkaar en tot volwassenen te houden. Jongeren tot achttien jaar hoeven eveneens geen afstand tot elkaar te houden, maar wel tot volwassenen. Hoe dat afstand houden in de praktijk gaat ondervinden we allemaal dagelijks in het openbaar: het is op z’n zachtst gezegd verworden tot een theoretische maatregel.

Het dringende mondkapjesadvies wordt maar sporadisch opgevolgd op de middelbare scholen. Kinderen die dicht bij elkaar komen op school, op het sportveld en in hun vrije tijd. Diezelfde kinderen schuiven ’s avonds thuis bij de eettafel aan en komen in nauw contact met andere gezinsleden, die op hun beurt het virus kunnen meenemen naar kantoor, supermarkt en zorg- of onderwijsinstelling.

 

Ventilatie

Op 1 oktober berichtte RTL Nieuws dat maar 38% van de onderzochte schoolgebouwen voldoet aan de wettelijke ventilatienormen. Let wel, we hebben in Nederland 9.331 schoolgebouwen. Daarnaast is het de vraag of de wettelijke ventilatienormen – die natuurlijk zijn vastgesteld toen COVID-19 nog niet ons leven beheerste – wel voldoende zijn om het coronavirus het hoofd te bieden. Het op orde krijgen van de ventilatie gaat nog maanden duren, zei VLA-voorzitter Wijma vorige week (Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten). Bovendien moeten we ons de vraag stellen of we het onze kinderen en tieners aan willen doen om in de herfst en winter met open ramen in de klas te zitten.

 

Track record RIVM is geen goede referentie

Het RIVM deed herhaaldelijk uitspraken of aannames aan het begin en tijdens de coronacrisis die later bewezen foutief zijn gebleken. Op 24 januari communiceerde het Rijksinstituut dat de ziekte niet zo heel besmettelijk lijkt. Op 28 januari kwam daar overheen dat de ziekte ook niet makkelijk overdraagbaar zou zijn en dat de kans klein is dat deze zich in Nederland zou verspreiden. Op 11 februari meende men bij het RIVM dat mensen zonder klachten het virus niet zouden verspreiden en zelfs nog op 5 maart, een ruime week voor de algehele horecasluiting en het stilleggen van de Eredivisie, zag het RIVM geen redenen om evenementen te vermijden of af te gelasten. Het tegendeel van al het voornoemde bleek helaas de realiteit.

 

Studie

Begin juni publiceerde het RIVM een eerste deel van een studie omtrent de rol van kinderen. Daarin concludeerden zij dat kinderen maar een beperkte rol spelen in de verspreiding van het virus. In een onderzoek onder ruim vijftig gezinnen was in geen enkel geval een kind onder de twaalf jaar de eerste patiënt in het gezin. Er wordt daarin klaarblijkelijk bewust een knip gemaakt op die leeftijd.

Want in 9% van de gevallen was een kind in de leeftijd van twaalf tot zeventien wel besmet op dag één van de besmetting en kan dus als bron van besmetting in het gezin bestempeld worden. Een kanttekening is bovendien dat de meeste resultaten uit een periode komen dat de scholen gesloten waren, zodat dit onderzoek dus eigenlijk geen goed beeld kan geven van de verspreiding: we zaten tenslotte in de intelligente lockdown.

 

Verspreidingsbron

De Duitse viroloog Christian Drosten houdt vast aan zijn stelling dat er geen bewijs is dat kinderen niet zo besmettelijk zijn als volwassenen. De Harvard Medical School geeft aan dat kinderen veel virusdeeltjes in hun neus hebben, wat hen daarmee tot een potentiële bron van verdere verspreiding maakt. Microbioloog prof. dr. Alex Friedrich van het Universitair Medisch Centrum Groningen zei in april, op basis van onder andere informatie uit China, dat kinderen een mogelijke verspreidingsbron kunnen zijn.

 

Een onderzoek in Zuid-Korea bevestigde dat tieners het virus kunnen verspreiden en daarbij niet onderdoen voor volwassenen. Een studie rond een middelbare school in Noord-Frankrijk gaf hetzelfde beeld, schreef Trouw. Het meest opvallende voorbeeld is een studie van een kinderzomerkamp in het Amerikaanse Georgia, waar 260 van de 344 geteste kinderen (gemiddeld twaalf jaar) en begeleiders (gemiddeld zeventien) besmet zijn geraakt.

 

Cijfers ondersteunen de aanname

In de meest recente RIVM-weekrapportage (6 oktober) wordt een specificatie gegeven van de settings waarin mensen vermoedelijk besmet zijn geraakt. Afgelopen week kon van één vijfde van alle 27.485 besmettingen worden nagegaan waar de besmetting was opgelopen. Daarin wordt duidelijk dat 4,9% van de besmettingen was opgelopen binnen de categorie kinderopvang/school.

Ter vergelijking met de horecasector, waarin de overheid herhaaldelijk fors ingrijpt: het percentage daar in dezelfde rapportageperiode was 2,9%. In de rapportage van een week eerder (29 september) was het percentage in kinderopvang/school nog maar 3,6%. Een significante toename binnen een week. Uiteraard kon niet elk van de 27.485 besmettingen nagegaan worden, maar de aantallen in de dataset zijn nog steeds dusdanig groot dat ik deze als representatief bestempel.

Als we kijken naar de schoolvakanties in relatie tot besmettingen valt het volgende op. Op 30 augustus eindigde de zomervakantie als laatste van het land in de regio midden. Het aantal besmettingen in Nederland op die dag was exact 500. Twee weken later op 14 september was dit opgelopen naar 1.086, en weer twee weken later was dat aantal bijna verdrievoudigd tot 2.989 besmettingen.

 

#sluitnoutochdescholen

Op 8 oktober dook op Twitter opeens de hashtag #sluitnoutochdescholen op. Later die middag riep Red Team-lid Ginny Mooy op Radio 1 op tot sluiting van de scholen of de horeca. Bron- en contactonderzoek op scholen is nagenoeg gestopt.

Laten we de ongebreidelde verspreiding doorgaan of roepen we deze een halt toe door bijvoorbeeld de herfstvakantie te vervroegen en/of te verlengen om tijd te kopen om de boel weer binnen de perken te krijgen? Rutte en De Jonge zijn aan zet om over hun schaduw te springen en nu het enig juiste besluit te nemen. 

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
39 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerlijk? Het is bekend dat deze testen niet betrouwbaar zijn, dat daar tenminste aanvullend onderzoek naar gedaan moet worden.

Los daarvan, wie er wordt besmet is minder relevant dan wie ziek wordt. Jongeren zijn prima in staat om snel immuniteit op te bouwen. Ik kan dit eenzijdige artikel daarom totaal niet plaatsen. Het lijkt bijna staatspropaganda.
Hou je kinderen binnen zodat ze anderen niet kunnen besmetten.

Als ik griep of verkoudheidssymptomen heb, dan kom ik niet in de buurt van mijn kwetsbare moeder. Maar ook dat helpt niet.
Vergeet niet dat een virus muteert en een incubatietijd gemiddeld twee weken is. Met deze maatregelen weet je dat we nooit meer normaal kunnen knuffelen vanwege de risico’s van alle dagen.

We kunnen op elk moment van elk jaar een virusdrager zijn.
Zo kun je een samenleving niet inrichten, wil je een gezonde samenleving hebben. Het psychisch leed is niet te overzien! Denk daar alsjeblieft over na.

Als we een samenleving willen worden die al onze zwakkeren wil beschermen, dan worden we een samenleving zonder vrijheid. En dat houdt nooit op.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Elvi
Azijnseikert
Azijnseikert
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert Raupach

Lees, luister of kijk je wel eens de msm? Hoe kun je in godsnaam niet spreken over staatspropaganda. Hoeveel geld is er al niet gestoken in reclame voor “het nieuwe normaal “. Lachwekkend, naïef en niet vd wereld.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Vooral de laatste alinea van uw betoog.
Zoals het nu gaat kan dit alleen nog eindigen wanneer alle zwakkere en oudere mensen zijn overleden. Helaas kan dat niet daar we allemaal ouder worden en dus de jongere van gisteren de oudere van morgen is en iedereen bij het ouder worden allerlei kwaaltjes ontwikkeld. Op deze manier doorgaan is een gebed zonder eind.

Ik doe niet aan complottheorieën en hou het liever bij feiten, maar als er nu iemand zou zeggen;
“Het virus is door mensen gemaakt om de wereldwijde vergrijzing op te lossen met de, voor regeringen, leuke bijkomstigheid dat het ook werkt om mensen te knechten”
Tsja dan zeg ik nu dat is plausibel en neig ik steeds verder naar verdomd het is waar.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Wij denken niet direct in complot theorieën maar wat heeft Dan Brown dan bezield om zijn “Inferno” te schrijven? De overbevolking wordt steeds niet eens besproken en iemand vindt dat ie dan zelf iets aan moet doen om de aarde te redden. Het lijkt op zich op de corona ellende van nu. Biologische wapens zijn al eerder ontwikkeld en zieke geesten zijn ook in overvloed aanwezig.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoi Ni,

Nu is inferno natuurlijk fictie, maar inderdaad er zijn zieke geesten genoeg die toe zo iets in staat zijn.
Om dan een verhaal als inferno te schrijven heb je niet eens veel fantasie nodig, weten hoe de mens in elkaar zit is feitelijk genoeg om tot zo’n plot te komen.
Andere mogelijkheid is dat Dan Brown dus zelf ook vindt dat de wereld overbevolkt is.
Overigens zegt u het zelf al, inferno ging om overbevolking, corona pakt alleen de oudere en zwakkere vandaar dat ik spreek over vergrijzing.
En zoals ik eerder al aangaf, vrijwel alles is een complottheorie totdat de waarheid boven tafel komt en niemand het meer kan ontkennen.
Alleen mensen die kritisch zijn en in staat zijn de grote lijnen en causale verbanden te zien zullen tot zo’n theorie komen.
Ze worden dan door mensen, die dat niet kunnen of willen zien, als complotdenker weg gezet.
Ik zeg dan zelf geen complotdenker te zijn en het bij feiten te houden, maar feitelijk (lol) ben ik wel een complotdenker in ogen van anderen, ik zie de feiten vaak wel waar andere hem niet zien.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Kleine toelichting op mijn eerdere comment.
Ik heb de complottheorie dat het door mensen is gemaakt om de vergrijzing op te lossen meerdere malen gezien.
Ik heb daar zelf nog geen feiten (bewijs) bij kunnen vinden.
Dat het toevalliger wijs ook gebruikt kan worden om mensen te knechten is een aanvulling van mijzelf. Daar zie ik genoeg bewijs voor en ook de reden waarom ze dat willen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Het roepen om vrijheid is niet juist. Een virus is geen mens die je vrijheid ontneemt. .Juist onze vrijheden helpen het virus in de hand.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Precies de testen zijn al discutabel. Gaan we nu als kippen zonder kop rondrennen en aannames doen? Ten kosten van de kinderen? Zie je hoe schadelijk en verwerpelijk deze indoctrinatie, manipulatie is. Net zoals de klimaat hoax. Gaan we als bange mensen ons leven leiden? We worden bang gemaakt zonder wetenschappelijk bewijs en kinderen worden gebrainwashed en onderworpen. Dit door een stelletje krankzinnige elite, met een New World orde agenda.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Martine
Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

in mijn familie en kennissen kring/ buren is NIEMAND besmet geraakt. Ik heb niet het gevoel dat wij iets anders hebben gedaan dan normaal leven met de maatregel van geen handen schudden en enigszins afstand houden en goed handen wassen. Klaarblijkelijk is dat genoeg. Nou hebben wij geen kroegtijgers in de familie, maar ook van de jongeren (dus de kinderen van mijn familieleden en kennissen) is er niemand besmet geraakt. Dus ik weet echt niet meer wat nu klopt van de besmettingen en hoe dat kan in sommige families…… en ik werk ook gewoon in de zorg en ook van mijn collega’s is er niemand besmet, behoudens 1 of 2 die postief testten, niet ziek waren en na 2 weken weer gewoon konden werken.
Eerlijk gezegd snap ik het niet. Wat ik hoor op de radio en tv en onder alle paniekzaaiers, is NIET het beeld dat ik rondom mijzelf zie.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik heb ook ongeveer dezelfde ervaring. Ben ook geen uitgaanstype, maar zit zeker niet de hele dag binnen en heb toch echt normaal contacten. Ga naar de winkel, wanneer nodig, kinderen en kleinkinderen komen zeer regelmatig, ik ga zelf ook gewoon op bezoek bij ouderen, zodat ze niet vereenzamen enz. Een mondkapje? Mijn echtgenote maakt hele mooie. Heb ik wel bij me, maar nog niet gedragen, hoewel ik dat zal doen, als erom gevraagd wordt. Ben ik gezond? Jazeker. Op mijn leeftijd neem ik met de R in maand dagelijks wat vitaminepilletjes als toevoeging. Ik haal geen griepprik, want daar ben ik ooit erg grieperig van geworden. Er schijnt trouwens dit jaar geen griep te bestaan, tenminste nog niemand over gehoord. Ook niemand aan gestorven dit jaar, terwijl dat andere jaren wel anders was. Griep moet je niet onderschatten, zei men dan, want het is een belangrijke doodsoorzaak. In het ziekenhuis en verpleeg- en verzorgingshuizen is het percentage aanzienlijk. Gelukkig is dat nu helemaal over, naar het schijnt. Maar ik ben natuurlijk ook geen dokter…

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mee eens Marien. Het enige feit dat telt is: hoeveel mensen overlijden er nú aan Corona en vergelijk dat met febr./mrt/april. De statistiek op de RIVM site vanaf 27 febr. geeft duiding. Die angst van Robert wordt niet gestaafd door de RIVM cijfers.
Overigens is de kritiek die Robert heeft op de RIVM terecht en de politiek zou deze club direkt moeten laten vallen. In het bedrijfsleven zou zo’n adviseur al na een maand op straat zijn geschopt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Er zijn nu veel minder doden dan in de eerste fase. Toch bestrijden artsen het idee dat de virus aan het afzwakken is. Wel is de bestrijding kwalitatief beter geworden geven zij als reden aan.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik heb dat van die artsen nergens vernomen. Stuur eens een linkje ? Maar u heeft gelijk aangaande de bestrijding. RIVM site toont dat de opnameduur van COVID19 patiënten tot 1/3 is teruggelopen. Dit geeft dus meer lucht op de IC’s lijkt mij. Bovendien blijken er veel artsen nu vroegtijdig een acceptabel medicijn te mogen verstrekken.

Azijnseikert
Azijnseikert
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik ken echt niemand die ook maar positief getest is.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Linkse Rutte Kartel weet het niet meer, ze laten hun oren hangen naar personen en groeperingen, die er goed geld aan verdienen.
Nogmaals, natuurlijk is Corona iets, griep is ook iets, griep eist ook jaarlijks duizenden doden.
Als zo’n van Dissel en die kale man uit het Erasmus, wist u dat deze kale man ca 400 duizend € per jaar ontvangt, Nederland hun wil op kan leggen, is de Nederlandse democratie niets meer waard.
De angst hype, die door de media over Nederland wordt uitgestort is asociaal.

Rutte ga weg, vertrek van het toneel.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Nou dat vertrek ligt nog ver weg, want volgens I en O research is maar liefst 6 van de 10 Nederlanders tevreden met hem.
Een citaat uit het rapport:
“Niet alleen VVD-kiezers zijn positief over Rutte, ook grote delen van het CDA- D66-, CU- en SGP-, PvdA- en GL-electoraat oordelen positief over hem. ”
Tja, hoe kan het ook anders, al die partijen (behalve SGP) zien dat hun beleid word uitgevoerd. Eigenlijk is het 1 partij verdeeld over 6 vleugels die net doen alsof ze zelfstandige partijen zijn.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@ Andre.
Over het percentage “tevreden” Nederlanders heb ik zo m’n twijfels ; 60% zou dus “tevreden” zijn over Rutte.
Ik vertrouw dat soort rapporten absoluut niet meer; “men” zou dus tevreden zijn met wat Rutte c.s. uitvoeren c.q. hebben uitgevoerd ? De aantal besmettingen is alleen maar opgelopen, testen kunnen niet worden verwerkt, mondkapjes wél of niet ? Voor mij is ’t “hap-snap-werk”.
Ik bekijk dit soort rapporten als de uitlatingen van het CBS of CPB en meer van die instituties , die verkondigen wat de “overheid” wenst, zij zijn een vervolg op het “overheids”-beleid , af en toe iets kritisch op een wat minder belangrijk terrein.
Ik vertrouw er helemaal niks meer van.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

In mijn eerste reactie stel ik vast dat 60 % tevredenheid ruwweg overeenkomt met het aandeel van de kartelpartijen in de TK, en dat die uitkomst ’tevredenheid’ dus niet echt verrassend kan zijn. Ook op peil.nl (die ik niet verdenk van kartelsympathie) is dat percentage ongeveer hetzelfde. VVD zit ergens tussen 30 en 40 zetels, PVV en FvD blijven steken op ongeveer wat ze al hadden.
Ik zie hierin geen reden om de conclusies van I en O te wantrouwen.
Dat neemt niet weg dat uw argwaan erover terecht is. Maar ik denk dat vooral niet overschat moet worden wat de term ’tevreden’ wil zeggen. Ik denk dat het vooral betekent dat 60 % van de mensen zich er nauwelijks in verdiept en zichzelf graag wijsmaakt dat de overheid doet wat ze kan naar beste weten. Dat is een ander soort ’tevreden’ als dat van iemand die zich grondig verdiept in de gang van zaken. Iemand die geen vragen stelt, zal heel snel tevreden zijn.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Maar als we het toch over complot-theorieën hebben: wie zegt dat deze cijfers niet gemanipuleerd zijn?
Ik kan me niet voorstellen dat een kabinet dat de zorg, het onderwijs, de boeren, de bouw, de grondverzet en de horeca het bloed onder de nagels weghaalt en maar gelukzoekers binnen laat komen nog steeds zo populair is.

Monica
Monica
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

We worden allang geregeerd door de multinationals en de gesubsidieerde lobby clubs. Die bepalen het beleid en niet onze regering. Denk aan Unilever, S hello etc. En de pharma

Jop N. Roggeveen
Jop N. Roggeveen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik sta helemaal achter de reactie van Elvi. Vooral de eerste zin is mij uit het hart gegrepen! Te meer daar bekend geworden dat het C.D.C. onlangs bekende geen Covid-19 materiaal te hebben! Lekker testen als je niet weet waarnaar!

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jop N. Roggeveen

U verwijst waarschijnlijk naar het CDC rapport van 13 juli, dat recent veel aandacht heeft gekregen. Op pag 39 staat inderdaad dat ze geen covid 19 materiaal hadden (van het materiaal dat ze op dat moment aan het bestuderen waren), maar dat ze in plaats daarvan een aantal al eerder geïsoleerde samples hebben genomen, waarvan de genetische string (de nucleotiden) als gelijkwaardig wordt beschouwd. Het zou namelijk wel heel bijzonder zijn als het huidige covid 19 precies gemuteerd zou zijn op de nucleotiden die in de reeds voorradige strings, als je weet dat covid bestaat uit ruim 29000 nucleotiden.
Voor wie het wil nalezen:
Titel: CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV)
Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel

Jop N. Roggeveen
Jop N. Roggeveen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Allemaal volgens Koch/Rivers postulaat goedgekeurd geïsoleerde samples natuurlijk? Laat ik daar nu niets van hebben kunnen vinden….Het lijkt wel ze zijn op zoek naar een Mercedes, vinden een Fiat en zeggen dan gevonden een Auto! Maar ja, ik heb nu eenmaal flink wat gezonde argwaan bij uitlatingen van C.D.C. , F.D.A., W.H.O., RIVM gezien de schandalen in het verleden.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sterven aan of met griep is nooit fijn, maar in geval van ouderdom heel normaal. Ieders leven is eindig. In 2018 was het aantal bijna anderhalf keer zo hoog als nu. Weten we nog? Het aantal ‘gewone’ doden onder de 420 doden per dag statistisch, overtreft de coronadoden verre. Voor de tweede keer een angstartikel van de ‘gründliche’ Raupach: besmettende kinderen (los van de dubieuze PCR-test). Wat voor irrationele angst houdt ons zo in de greep dat we zelfs kinderen willen muilkorven? (Of uit huis hadden willen slepen.) Zelfs het technische rapport van het Europese CDC (disease control and prevention) meldt dat mondkapjes door kinderen niet goed verdragen worden. Een befaamd neurologe, Margareta Griesz-Brisson, (niet de enige) waarschuwt dat mondkapjes permanente neurologische schade toebrengen, vooral aan het zich ontwikkelende brein. (Afgezien van de andere mondkapjesschade.) Niéts daarover van onze bestuurders en in onderzoeken grasduinende wetenschappers. Hun virologische inzichten zijn niet alleen heilig, ze worden onze wet. Je kunt ouderen willen beschermen, maar veel bejaarden willen niet in een ‘levenreddend’ isolement, buiten hen om geregeld. Laat elk het zijne doen. De vraag moet niet zijn of de overheid ons toestaat (sic!) terug naar normaal te gaan, maar of de verdoofde massa weer tot bezinning durft te komen en gaat kijken hoe het werkelijk zit.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans H

Helemaal mee eens! We worden uit alle macht in een soort angstpsychose gehouden. Zonder enige werkelijke onderbouwing. Eigenlijk maar goed dat die statistieken van vorige griepseizoenen er zijn, anders hadden we allemaal geloofd dat Covid19 veel erger is dan “gewone” griep en dat aan Covid19 veel meer mensen overlijden dan aan “gewone” griep.
Het besluit van de regering tot het aanraden / verplichten van muilkorven is alleen maar genomen op grond van het geroep vanuit de maatschappij. Hoezo populistisch? Rutte c.s. doet precies wat hij Wilders en Baudet verwijt. Allemaal reactie vanuit de emoties in plaats van onderzoek / feiten.
Zonder die niet alleen dubieuze, maar gewoon onzinnige PCR-testen is er helemaal geen tweede golf waardoor mensen nu ziek zijn. Het is gewoon verkoudheid of griep.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens het WHO is het percentage van besmette personen dat sterft aan COVID-19 0,13%, bij de gewone’ griep is dat 0,1%. Bij zowel COVID-19 als de ‘gewone’ griep zijn de slachtoffers vooral te betreuren onder 70+ die in het overgrote deel bovendien onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Tot voor zover lijkt er weinig aan de hand, gewoon een soort natuurlijke selectie. Maar nu wordt er beweerd dat de ic afdelingen aan het vollopen zijn, veel meer als anders, zoveel zelfs dat er een catastrofe dreigt, we moeten patiënten gaan selecteren e.t.c. Ik vind het niet logisch want op alle factoren is COVID hetzelfde als de gewone seizoensgebonden griep maar op deze parameter ineens heel afwijkend. En dan nu mijn finale vraag. Waarom genereren deze enorme hoeveelheid IC opnames niet meer doden als de gewone griep? Dit tart toch iedere logica!

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Negen maanden geleden lachte Mark Rutte dhr. Baudet uit met zijn vragen over de plannen van de regering aangaande een gevaarlijk virus uit China. En het is precies die houding die er voor heeft gezorgd dat er mensen zijn overleden terwijl dat niet nodig was. Als het om manieren gaat om de bevolking door deze crisis te helpen heb ik veel meer vertrouwen in de adviezen van Maurice de Hond dan in het gelul van alle virologen bij elkaar.
Wat zeer opvallend is, is dat Maurice ook benoemd dat zaken gewoon onbespreekbaar lijken. Een minister die glashard staat te liegen dat er zogenaamd consensus is binnen de wetenschap over de gebruikte test. Ik snap wel dat er op dit moment niets beters is, maar ga niet lopen liegen. Anders lijkt het op het geklungel dat ons wijs gemaakt wordt dat mondkapjes niet werken, omdat er geen voorraad is.
Deze overheid heeft bij op diverse momenten het vertrouwen verspeeld en mag opdonderen, ik houd er niet van voor de gek gehouden te worden. Waar ik ook giftig om kan worden is het vermoeden van mij dat er onnodig angst gezaaid wordt om te verhullen dat men eigenlijk in paniek is. Hoe dan ook ik mis openheid, transparantie en het gevoel dat er überhaupt iets van een plan is.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De laatste zin van dit artikel lijkt inderdaad een aansporing om de scholen een tijdje te sluiten. Een lockdown van scholen.
Ik denk dat dit net als de vorige lockdown de problemen alleen maar een paar weken vooruitschuift, waarna alles weer opnieuw begint. In Frankrijk, Italië en Spanje zijn de mensen opgesloten, mochten alleen naar buiten om eten te kopen. En waar zijn ze nu? Hoogste sterftecijfer van de wereld en wederom een tweede golf.
Als maatregelen niet helpen, waarom denken we dan toch dat nog meer van hetzelfde die niet helpen, plotseling wel zouden helpen?
Antwoord: we weten geen alternatief.
Kijk naar Hongarije. Had niet alleen een lockdown, maar ook een avondklok. Gedurende ongeveer twee maanden. Vanaf 1 september zijn de grenzen gesloten voor buitenlandse toeristen.
Resultaat: vandaag heeft Hongarije 1174 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 110 op de IC. Dus ongeveer hetzelfde als Nederland, op de IC de helft.
Dan vraag ik me af wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van al deze maatregelen.
Spanje heeft meer dan 300 scholen gesloten ivm corona. Vervolgens wordt Madrid afgesloten van de buitenwereld omdat de ziekenhuizen volstromen.
Lees:
España ya adelanta en número de aulas cerradas a países europeos como Francia.
Spanje, Frankrijk en Italië hebben bewezen dat nog meer van hetzelfde niet werkt. Dus waarom zouden wij hun experiment nog een keer overdoen?

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Scholen; oorzaak van de tweede besmettingsgolf?’

Sinds we met elkaar afgesproken hebben elkaar ‘niet meer met een automatisch geweerd door de kop te schieten´ (volgens Hans Teeuwen), hebben mensen andere manieren om hun doelen te bereiken, een belangrijk middel is manipulatie. Afgelopen weken zie ik cijfers voorbij komen van ‘deskundigen’, waarbij ik mij afvraag of er in het lichaam van dergelijke deskundigen nog schaamte te vinden is. Los van het feit dat deze deskundigen zelf hun cijfers niet geloven, kan die deskundige evenmin geloven dat een weldenkend mens deze cijfers nog geloofd. Als burger moet je vervolgens maar zien hoe je in een wereld van fake nieuws nog een oordeel kunt vormen.

Waarneembaar is in ieder geval gruwelijk snelle verspreiding van het virus aan het begin van deze pandemie, met redelijk grote zekerheid weten we ook hoe het virus zich verspreidt. In de wereld van fake nieuws probeer ik vervolgens na te gaan hoe deelaspecten zich verhouden tot het geheel. Als een artikel schreeuwt over dé oorzaak, ipv deeloorzaak, dan weet eigenlijk al voldoende. Als je de snelheid wil indammen zijn deze gegevens interessant, echter stoppen doe je de verspreiding niet zonder totale lock lockdown.

Er is ingezet op vaccinatie, we zullen aan de finish wel zien wie er gelijk heeft gehad en zien of de risico’s daarvan iet zullen uitkomen.

Odette
Odette
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn 2 pubers van 13 en 14 jaar konden na de zomervakantie weer naar school. 17/9 kwam mijn oudste zoon met hevige hoofdpijn thuis, beetje keelpijn, wat na 3 dagen over was. Jongste zoon kreeg verkoudheidsklachten waarvoor we hem een schoolweek thuis hielden. Mijn echtgenoot kreeg zondag 20 Sept. griepklachten. Hevige hoofdpijn, koorts, pijn in zijn spieren. Maandag 21/9 een test aanvragen. Op vrijdag 27/9 was dit mogelijk. Zijn klachten namen toe. Hij kon geen glas meer op tillen en lag vanaf zondag 27/9 alleen nog maar op bed. Zondag 27/9 positieve testuitslag. Dienstdoende arts gebeld. Zuurstof gehalte zat op 92/93%. Voor een sportieve man, op de grens van ziekenhuis opname. Klinisch gezie geen spoedgeval. Hij hapte niet naar adem. Maandag 28 Sept. een zuurstof meter gekocht. Zijn zuurstof zakte naar 89%. De huisarts reageerde adequaat. Direct naar het ziekenhuis. Daar gaf de arts aan dat het op dag, 7/8 erop of eronder zou gaan. Hij ging direct aan het zuurstof, Remdesivir iv en Dexamethason. Hoe moesten wij omgaan met hem na ziekenhuisopname. Ggd gebeld, longspecialist gebeld. Beiden konden geen eenduidig antwoord geven. Volg het advies van het RIVM. Tot zijn kuch over was mocht hij 24 uur later uit thuis isolatie op ons eigen gezonde verstand met allerlei twijfels. Dagelijks het huis schoonmaken. Onze jongste zoon had onze situatie op de groepsapp van school gezet. Leraren en voetbal/ basketball trainers belden ons op met bezorgde vragen van henzelf en de ouders van klas/ clubgenoten. Hun kind was in contact geweest met onze kinderen. Hoe moest ik reageren. Opnieuw de ggd gebeld hierover, met als antwoord, “volg het RIVM”. Niemand weet of mijn man ziek geworden is van onze kinderen of dat hij het elders oplopen heeft.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet eens met jouw conclusie maar complimenten voor al dat onderzoek naar de gegevens, Robert.

Odette
Odette
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit ervaring pleit ik voor geen lockdown. Snel kunnen laten testen lijkt mij beter gezien de IC’s en ziekenhuisopnamen niet evenredig zijn met de hoeveelheid positief geteste personen. Daarnaast; wordt je ziek, houdt je zuurstof gehalte in gaten. Zonder zichtbare ademnood kan je toch onvoldoende zuurstof opnemen. Met koorts; laat je niet afschepen met antibiotica voor een eventuele longontsteking en dat een opname hierdoor uitgesteld wordt. Ik denk dat zuurstof meten de beste graadmeter is. 92/93% is de grens voor gezonde mensen zonder onderliggend lijden. In de fase op dag 7/8 en verslechtering, hebben de artsen een goede therapie gevonden (hulde voor de doctoren en verpleegkundigen) . Remdesivir iv., dexamethason en zuurstof. Na dit meegemaakt te hebben houden wij ons, uit solidariteit, aan de maatregelen, hoe intransparant en tegenstrijdig de berichtgeving ook is.
Zelf werk ik als wijkverpleegkundige zzp-er. Ik heb helemaal geen klachten gehad terwijl ik een week zeer dichtbij en onbeschermd bij mijn positief geteste echtgenoot ben geweest. Ik laat mij nu wel testen of ik het Corona virus heb doorgemaakt gezien ik regelmatig bij ouderen over de vloer kom. Deze bezoeken doe ik met ffp2 mond/neus masker en handschoenen.

Odette
Odette
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je echt klachten hebt dan is een test goed betrouwbaar. Heb je nauwelijks klachten en je laat je testen dan is de test false negatief is mij verteld door de ggd.
Het zijn dode virus deeltjes die geen invloed meer hebben. Maar hé, wie ben ik…

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe meer mensen en dichter bij elkaar wordt hoe sneller wordt de virus overgedragen. Afstand en mondkapjes dus belangrijk als eerste hulp. Voor mijzelf ga ik vanuit dat de leeftijd geen rol speelt in het overdragen van de virus. Wel voor de ziekte zelf. hoe jonger hoe beter immuniteit. Ik wacht niet op Rutte en zijn mensen en neem zelf voorzorgmaatregelen. En dan het beste van te hopen.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Robert Je Duitse roots zijn in deze tijd een zegen! Het wordt eindelijk eens tijd dat het Nederlandse volk zijn bek gaat houden! Ik zeg dat wel plat, want anders werkt het gewoon echt niet. Vaak genoeg real live meegemaakt hoe Duitsers hun kinderen opvoeden, en ook hoe andere Duitsers kinderen in bijzijn van de ouders ingrijpen als een kind vervelend is of iets doet of zelfs al gaat doen. Dat hoef je bij een gemiddelde Nederlander niet te proberen want je hebt in notime een mega probleem met de ouders dat je uberhaubt wat zegt tegen een andermans kind.

Waar we in Nederland naar toe moeten is dat er gewoon eens keihard wordt ingegrepen en elke discussie bij de eerste zin al wordt gesmoord! Oud spreekwoord zegt wie niet luisteren wil moet maar voelen en dat is in deze tijd wellicht het beste om te doen. Gewoon niet meer in discussie gaan die tijd moeten we achter ons laten, en ik ben echt niet de enige die het zo zegt! Via Radio 1 hoorde ik een landgenood van jou het ook al zeggen dat het beste is om gewoon je eens aan de regels te houden zoals die worden opgelegd. En prompt hij was nog niet eens halverwege of de presentatrice van dienst Margje Fikse ging al gewapend te paard om hem te weerspreken. Daar begint het dus al!

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Beste Eric,
De matig corrigerende opvoeding door huidige ouders in Nederland stoort mij ook enorm, dus daar heb je een punt.
Maar op dit blog tref je heus goed opgeleide en gepensioneerde Nederlanders aan die in hun leven wat hebben bereikt. Als ik als ondernemer naar dit zwabberbeleid van onze regering kijk dan zie ik dat Robert 100 % gelijk heeft aangaande de onbetrouwbaarheid van het RIVM en OMT. Mijn uitgangspunt is dat je de ontwikkeling naar IC en ziekenhuisbed bezettingen moet kijken om in te kunnen schatten hoe ernstig de situatie is. En ik, met vele anderen op dit blog kunnen heel goed cijfers interpreteren. (RIVM: ontwikkelingen COVID-19/grafieken) Klik de grafiek aan vanaf 27 februari en trek je eigen conclusie. Mocht je die moeite nemen, zonder eerst te schreeuwen dat het volk zijn bek moet houden, ga je er misschien iets meer van begrijpen.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Beste Ben, zoals jij het verwoord zo bedoel ik mijn reactie ook precies! Gewoon niet meer praten maar gewoon eens houden aan wat opgedragen word

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Volg uw eigen advies ( niet meer reaguren in dit geval ) met uw befehl ist befehl. Eng gewoon zo’n robotje zonder mening, de natte droom van iedere dictator.
Normaal val ik niemand persoonlijk aan en respecteer ieders mening op dit forum, maar voor u maak ik een uitzondering.

39
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x