Harde lockdown is paniekvoetbal zonder perspectief

Angstzaaierij als communicatiemiddel

Titelfoto bij artikel Harde lockdown is paniekvoetbal zonder perspectief opiniez robert raupach

Foto:

Vanavond kondigde het demissionaire kabinet opnieuw een volledige lockdown af. Behalve enkele essentiële winkels gaat het hele land opnieuw op slot. Als oorzaak wordt deze keer de dreiging van de omicron-variant van het coronavirus aangevoerd. Als angst het enige argument is, verlies je het gezonde verstand en de proportionaliteit uit het oog, stelt Robert Raupach.

Afgelopen dinsdag werden de reeds bestaande maatregelen bestendigd en als aanvullende maatregel een vervroegde sluiting van de basisscholen afgekondigd. Maar luttele dagen later stonden de beide coronaclowns er alweer, ditmaal met RIVM-baas Van Dissel als speciale circusgast voor deze ongevraagde kersteditie van de persconferentie. Een week met twee persconferenties alleen al voelt als de film Groundhog Day.

Maar meer dan dat is het tekenend voor het feit dat er sinds 12 maart 2020 niets, maar dan ook he-le-maal niets, lijkt te zijn geleerd. Het enige pressiemiddel naar ons, de burgers, lijkt nog steeds angst te zijn. De proportionaliteit is zoek en van lerend vermogen lijkt geen sprake te zijn.

 

Angstporno

Communicatie was vanaf de eerste dag een dingetje waar het kabinet mee worstelde, om maar eens een understatement te gebruiken. U herinnert zich ongetwijfeld nog de warrige en onjuiste informatie en onbegrijpelijke en ongebruikte routekaarten van het kabinet en hun vazallen, zoals het RIVM en OMT.

Maar wat me elke keer opnieuw opvalt in de communicatie is de angst die politici en experts ons proberen in te boezemen. Nog steeds wordt ons het coronaverhaal zodanig verteld alsof wij dagelijks aan een enorm risico op besmetting, een ziekenhuisopname of zelfs de dood worden blootgesteld als we ook maar een stap zonder mondkapje naar buiten zetten. Of op z’n minst dat als ik me niet strikt aan de spelregels houd, ik de mensen om me heen in een ontzettend gevaarlijke en benarde situatie breng. Ik herhaal nog maar eens dat de angst in de beginweken van de corona-uitbraak begrijpelijk was. We wisten nog niet exact waar we mee te maken hadden. Maar nu weten we dat wel.

 

Belerende vingers

Toch worden we nog steeds als kleine kinderen behandeld die continu voorgekauwd krijgen wat zij wel en vooral niet mogen doen. Telkens weer die belerende vinger en de toon dat als wij ons niet aan de regeltjes houden, zij dan genoodzaakt zijn om strengere maatregelen te nemen. Steeds dat dreigen, dat bang houden van de bevolking. Maar waar zit de wederkerigheid? Waar bleef het vergroten van de zorgcapaciteit, waar bleef de tijdige inzet van het booster-vaccinatieprogramma? Regel dat eerst eens en laat ons verder ons leven leven met het virus.

Desondanks wordt het middel angst nog steeds veelvuldig en gretig ingezet. Werd angst in eerste instantie gebruikt om ons de maatregelen te laten opvolgen, al vrij snel daarna volgde de inzet van angst om te zorgen voor een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. De nieuwste inzet van de emotie is nu de nieuwe variant. Veel liever zou ik willen afspreken dat we als volwassen mensen met elkaar de dialoog aangaan, data en inzichten inwinnen en proportionele afwegingen maken wat voor acties nodig zijn, en of er überhaupt ingrijpen benodigd is.

 

Angstadvies op bestelling

Sommigen van u denken nu misschien wel: “wat lult hij nou, alsof ze ons met opzet bang maken, wat een complotdenker”. Nou, daar wil ik me verre van houden en raad daarom aan deze link van de NOS eens aan te klikken. Daar is namelijk na te lezen dat het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken begin 2020 samen met wetenschappers heeft gewerkt aan strategieën om de angst voor corona te vergroten. Met het doel om begrip te creëren voor ingrijpende maatregelen. De grote druk om te handelen moest benadrukt worden, ik citeer: “dat daarom de cijfers beter slechter dan te goed” gepresenteerd moesten worden.

 

Nuance door data

Laat mij u even twee voorbeelden van op ons afgevuurde angstbeelden in perspectief plaatsen. Ten eerste het risico op ernstige ziekte. Na de grootschalige vaccinatiecampagne in het voorjaar en de zomer van dit jaar was de maximale IC-bezetting van coronapatiënten 642 personen tegelijk, volgens het dashboard van de Rijksoverheid. Dat is 0,0037% van de Nederlandse bevolking.

De tweede nuance door middel van cijfers gaat over de sterfte, wederom uit het genoemde dashboard: 59,1% van de bevolking is 0-49 jaar oud. Wat is het aandeel van de totale coronasterfte in die groep? Het antwoord is: 0,9%. Zo’n 60% van ons allen heeft echt een verwaarloosbare kans op een slechte afloop van een coronabesmetting. Pas in de leeftijdsgroep 70+ begint het risicobeeld te verschuiven, maar daar kampt men ook in vele gevallen met onderliggend lijden. Afijn, dat weet u inmiddels allemaal wel.

 

The Rise of the Omicron

U denkt misschien: dat is de titel van een nieuwe Avengers of Transformers bioscoophit. Fout, het is de reden waarom de heren Rutte, De Jonge en Van Dissel u wederom een kerst- en eindejaarsfeest door de neus boren. Of u de werkloosheid, faillissement of depressie injagen, take your pick.

Eind november dook plotseling nieuws over de nieuwe virusvariant uit Zuid-Afrika op. Opeens schoten we weer in de paniekmodus. Mede ingegeven door de alfa-variant die december en januari onze kant op waaide en destijds overigens nog de Britse variant heette. Beddenbaas Kuipers voorspelde destijds tot 170.000 besmettingen per dag, wat ons een maandenlange avondklok opleverde. Interessant weetje: het aantal positieve testen is in Nederland tot nu toe geen enkele dag boven de 23.710 uitgekomen. En dat gebeurde ook nog eens elf maanden na bovenstaande uitspraak van Kuipers in een hele andere context. Ongegronde angst en paniek dus.

 

Daar gaan we weer

En nu zaten ze er weer bij Nieuwsuur, Op1, Beau en in kranteninterviews de afgelopen dagen. De kabinetslakeien Gommers, Kuipers en Koopmans. De korte versie luidt als volgt: we weten nog bijna niets over omicron, maar we weten wel dat het heel erg wordt en dat u echt de booster moet halen. Bijzonder? Nee, ook zij hebben elkaar gevonden om angst als middel in te zetten om in de spotlights te blijven. Welke gewone Nederlander zou, zonder corona, ooit van deze mensen gehoord hebben? Ze zijn verslaafd geraakt aan de aandacht en zijn in zichzelf gaan geloven. De één deed een poging om instafamous te worden, de ander aasde op een politieke post.

 

Wat we weten over omicron

Het antwoord is vrij kort: niet veel. Het lijkt zich sneller te verspreiden en milder te zijn dan de nu dominante delta-variant. Dat is goed nieuws zou je denken, gooi alles maar open, Mark! We vervangen een ergere variant dus voor een mildere variant en zorgen zo ook nog eens voor meer natuurlijke immuniteit (die overigens beter beschermt dan de vaccinaties). Verder weten we dat Zuid-Afrika, het oorsprongland van de variant, geen aanvullende maatregelen heeft genomen en daar inmiddels (met een lage vaccinatiegraad) de besmettingen en ziekenhuisopnames alweer fors dalen en trouwens ook door de mildheid minder lang duren.

 

De modellen

De modellen van het RIVM waarop het kabinet zich baseert zijn lastig te beoordelen voor de buitenstaander. Ze zijn namelijk onverifieerbaar voor het publiek en er wordt geen onderbouwing gegeven over hoe een model tot stand komt. Zelf spreken de deskundigen ervan dat er nog heel weinig bekend is over de omicron-variant, ik ben dus heel benieuwd wat voor input men in het model stopt. Zo een model is trouwens geen magische formule, je krijgt exact dat eruit wat je erin stopt.

Paniek erin, is paniek eruit.

Als ik zulke dingen zeg krijg ik veelal het antwoord dat de voorspellingen niet zijn uitgekomen juist omdat er maatregelen zijn ingezet. Hiervan mist alleen iedere vorm van evaluatie of sturing welke maatregel tot welke impact heeft geleid. Zolang het OMT of het RIVM dat niet kunnen doen, is het simpelweg een waardeloos verhaal.

 

Makke schapen

Ach ja, en hoe zit het eigenlijk met de Tweede Kamer? Waarom komen zij pas dagen na het verkondigen van de maatregelen bij elkaar om over voldongen feiten te debatteren? In het kader van Ruttes nieuwe mantra van meer transparantie en dualisme zou het toch veel logischer zijn om vóóraf met de Kamer in gesprek te gaan en hen te informeren op welke basis voorgenomen beslissingen genomen worden. Zodat de volksvertegenwoordiging – die definitie lijken we vergeten te zijn – zich kan roeren op een moment waarop het er nog toe kan doen en niet pas als mosterd na de maaltijd.

Ook onze volksvertegenwoordiging heeft zich door het kabinet laten verlammen door angst. Niemand stelt de vraag hoe we de cirkel van paniekerige ad-hoc beslissingen kunnen doorbreken. Niemand stelt de vraag wat het lange termijn plan is voor hoe wij als maatschappij met corona verder gaan leven.

Niemand stelt de vraag waarom wij de domste strategie van drie mogelijke hebben gekozen (1: zero covid, 2: uit laten razen, 3: jojo beleid).

“Its gonna be a long and lonely Christmas…”

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
51 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn optiek is het simpel. Er zijn nog te weinig mkb-bedrijven failliet, deze lockdown zal veel bedrijven de das omdoen, zodat deze bedrijven voor een appel en een ei over kunnen naar de multinationals. Een nieuwe lockdown zouden de gevaccineerden niet accepteren, maar nu met een ‘nieuwe en gevaarlijke variant’ wel. Bijkomend voordeel is nog wat vaccintwijfelaars over de drempel en het ‘slikken’ van de zogenaamde booster, die alleen maar meer van hetzelfde is wat niet heeft geholpen, maar wel de voorraden phizer die over de datum gaan fijn opmaakt.
Als het uiteindelijk meevalt met de slachtoffers, komt het door de maatregelen oftewel een succes voor rutte en de jonge. Valt het tegen, dan komt dat uiteraard niet door slechte vaccins maar omdat mensen zich slecht aan de regels hebben gehouden en dan natuurlijk vooral door de ongevaccineerden. In het voorjaar dus 2g en met je prikabonnement ‘mag’ je dan weer van alles, tot de volgende variant of iets anders wat ze bedenken. Uiteraard gaat 2g over naar 1g (gevaccineerd) om de laatste ongevaccineerden uit te sluiten en dan is het digitale id-bewijs een feit. De middenstand is dan failliet en het geld zit bij de elite. We schrijven 2030 en je bezit niks, maar bent (op commando) gelukkig. Protesteren kan niet meer, want dan mag je niet meer met het ov, op co2-vrije vakantie of een stukje vlees eten.
Dit alles heeft niks meer met volksgezondheid te maken, maar met controle tot in het extreme. Ze hebben een grote mond over china, maar streven naar hetzelfde.
Ik hoop dat het niet zover komt en dat de mensen het niet meer pikken. Maar vrees het ergste.

PearlDragon
PearlDragon
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk toch die Jaap van Dissel. Ze weten nog niks van de Omikron variant, maar wat ze wel weten is dat de enige bescherming ertegen is je te laten inenten! Maar waar mee???? Er is geen nieuw ” vaccin ” ontwikkeld, je krijgt bij de booster dezelfde rommel naar binnen als bij de eerste 2 die zoals we ondertussen hebben kunnen zien de gevaccineerden zo goed beschermd heeft dat we bij een vaccinatiegraad van 85% met een record aantal besmettingen zaten en de dreiging voor een instortende zorgstelsel. Daarnaast is die booster bedoeld voor een virus van 2 jaar geleden. Denk niet dat die nog kan helpen met zoveel mutaties van het virus.

Denk daar maar eens goed over na. Big pharma denkt over ongeveer 100 dagen !!!!!!! een nieuw vaccin te hebben voor de Omicron. Weer 1 of 2 shotjes erbij om weer mee te kunnen doen met de apartheidspas.

Ik trap al lang niet meer in in deze onzin.

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PearlDragon

Juist. Big Pharma denkt zeker over 100 dagen: joepie weer een miljarden omzet.
Al moeten ze een shotje vitamine D in het volk spuiten.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Ik denk Binzrath, dat wij ons kapot schrikken, als wij te weten komen welke bewindslieden en of overheidsfunctionarissen, belang hebben bij een giga omzet bij Big Pharma en of het testgebeuren.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bron: Dr. John Campbell https://youtu.be/y1nqQOn6Rbc

De symptomen van omicron:
• Loopneus
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid (sommige mild en andere zwaar)
• Niezen
• Kriebelige keel
• Spierpijn

Of wel gewone verkoudheidssymptomen.

Met andere worden door een verkoudheidsvirus wordt het gehele land op slot gegooid. Deze regering bestaat uit echte idioten.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jaap was als promovendus (1984-1986) en als professor (2000-2003) al totaal ongeloofwaardig en ik bekijk hem als iemand die 5 jaar met/onder hem heeft gewerkt dan ook met veel medelijden. Jaap de grapjesmaker als promovendus en Jaap als de totaal incapabele professor die absoluut geen laboratorium kon leiden en een grote doofpot-affaire op zijn naam heeft staan, tja die Jaap is geloofwaardig……. NOT!!!!!!!!

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

5000 boas extra voor controle opleiden, maar in de afgelopen 2 jaar geen extra opleidingen in de zorg. Welke mensen geloven deze paniek en leugenaars nog?
Angst is een slechte raadgever en dat verlamd sommige mensen in het gebruiken van hun gezonde verstand.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Allereerst ben ik blij verrast dat de auteur een serieuze ommezwaai lijkt te hebben gemaakt na zijn vorige 2 artikelen, welkom terug Robert!

Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen nog steeds geloven in de sprookjes van Mark, Hugo en ayatollah Jaap. Ze hebben werkelijk alles in dit land naar de klöte geholpen. En de enige troost die het volk heeft is dat er landen zijn waar het nòg erger is.

“We” vechten nu al bijna 2 jaar tegen een virus met een laag IFR, met nauwelijks resultaat. Internationaal onderzoek bestudeerde de duur en de hoogte van coronapieken in verschillende landen in relatie tot de genomen maatregelen. De duur van een piek blijkt ongeacht de maatregelen bijna altijd hetzelfde, 4 tot 6 weken opbouw, 2 weken plateau, en daarna de daling. De uitzonderingen zijn als er tijdens een piek een nieuwe variant opduikt. De enige maatregelen die volgens dit onderzoek helpen zijn: 1 afstand houden, 2 ventileren, 3 thuis blijven bij klachten. Gezond verstand dus, en de rest van de maatregelen is onzinnig.

En met omikron slaat het virus een weg in die veel virologen al hadden voorspeld. Een nieuw geïntroduceerd virus binnen een populatie zal na een tijdje steeds verder muteren tot een mildere maar besmettelijkere variant.
Het is tijd voor onze volksmenners om in de spiegel te kijken.

Edward
Edward
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ja die ommezwaai viel mij ook meteen op, maar beter laat dan nooit.
Je ziet het zo nu en dan ook al in de msm.
Goede ontwikkeling, dit gaat al bijna 20 maanden helemaal nergens over.

Christiaan
Christiaan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze variant was toch al in juli dit jaar bekend gemaakt/ ontdekt? In november echt in het nieuws gekomen? En nu bijna een maand later “weten we er nog weinig van, maar het gaat erg worden”, en dus een lockdown. Zeg nu eens eerlijk daar in Den Haag: wát willen jullie nou precies? Zeg het maar gewoon, in plaats van ons te blijven behandelen als kleine kinderen. Toe maar, zeg het dan? Hallo? Zijn jullie er nog?

John
John
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom had van Dissel zo’n prominente plaats tijdens de persconferentie vanavond? Die man heeft zich toch allang compleet ongeloofwaardig gemaakt door in het begin van de epidemie stug vol te houden dat mondkapjes niets doen, zelf het gevaar op besmetting vergroten. Deze man had alleen daarvoor al lang afgeserveerd moeten worden. Dan Hugo de Clown. Ik geloof dat ik daar niet veel meer over hoef te zetten.
Op GeenStijl heet hij “Hugo kan Niks”.
Mark Rutte. De man van wie in het journaal werd gezegd dat hij emotioneel was. Deze man kent geen emoties. Hij kan ze alleen spelen.

Het advies is te boosteren. Geweldig. Vorige week een afspraak gemaakt. 12 dagen moet ik wachten, en dan mag ik 70 km heen, en 70 km terug rijden naar een vaccinatie locatie. In mijn woonplaats zit een vaccinatie locatie 3 straten verder.

Als er over de salariëring van het zorg personeel gestemd moet worden vluchten politici de 2 e kamer uit.

We hadden allang gesloten ziekenhuizen weer kunnen openen. In de afgelopen 2 jaar hadden we ook heel veel zorg personeel kunnen opleiden. Al was het maar een verkorte opleiding, toegespitst op de huidige Corona crisis.

Ik ben er klaar mee. Ik doe niet meer mee met dit spelletje.
ow….sjips…ik kan helemaal niet kiezen of ik wel of niet meer mee doe.

Ok…dan wordt het adagium “Nicht ärgern, nur Staunen.”

Fijne, en vooral gezonde feestdagen allen!!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

Van Dissel heeft het gedaan, Rutte en de Jong wassen straks hun handen in onschuld.

Odile
Odile
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft toch eerder gezegd:
” Als jullie deze maatregelen ECHT niet willen, dan stoppen we ermee”.

Laten we nu allemaal zeggen en ernaar handelen:

WIJ WILLEN DIT NIET MEER, GEEN LOCKDOWNS, GEEN MONDMASKERS, GEEN QR- CODE, GEEN NOODWET

TERUG NAAR NORMAAL, NU

Odile
Odile
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Odile

Rutte loopt al 6 jaar bij het WEF, heeft in het ” global leaders”-klasje van Schwab gezeten zoals nog wat lekkertjes zoals Merkel, Macron en Arden van Nieuw Zeeland en sinds vorig jaar ook Annalene Baerbock van Die Grunen in Duitsland.
Vergeet niet de zoon van Grapperhaus in het bestuur WEF

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

1 – strenge en lange lockdown is geprobeerd in Italië, Frankrijk, Spanje en Hongarije. Deze landen staan volgens worldometer in de top 10 van landen met de meeste doden per miljoen inwoners. Dat scenario is dus al geprobeerd. Waarom gaan wij nu nog een keer proberen wat in andere landen niet werkte?

2 – het steeds maar weer hameren op het woord besmetting is ziekelijk (pun intended). Besmetting is niet te voorkomen, elk mens heeft elke dag virus bij zich.

3 – Als je naar de cijfers kijkt van de beddenbezetting, kun je op ‘corona dashboard rijksoverheid’ het volgende zien:
Ziekenhuisopnames dec. 2020 : ong. 2000; in december 2021 ong. 2100
IC opnames dec. 2020: ong. 600 ; in december 2021 ong. 600
Vaccinatiegraad: dec. 2020: 0 % ; in dec. 2021 85 %.
Ziet u het verschil? Vaccinatie heeft niet helemaal gebracht wat beloofd werd. Zeggen dat het anders veel erger zou zijn geweest is makkelijk en onbewijsbaar.

4 – het vaccin zou de kans op ernstige ziekte met 95 % verlagen. Maar ten opzichte van wat? Het is een statistische rekentruc. De kans dat een willekeurig iemand nu in het ziekenhuis komt is ongeveer 1 op 10.000. Een afname met 95 % zou betekenen dat de kans 1 op 20.000 wordt. Dat verschil is zonder betekenis.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hetb probleem voor dit kabinet (nou ja) is dat steeds meer mensen dat beginnen te zien.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nou dat kan zijn. Dat is dan wel een recente ontwikkeling. Bij de verkiezingen in maart 2021 hebben nog 5,4 miljoen mensen op de kartelpartijen gestemd, waarmee ze tevens stemden voor voortzetting van de coronapolitiek. Die overige 5 miljoen mensen waren misschien al wakker.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Overigens denk ik dat een vaccinatie voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen wel degelijk (hoewel tijdelijk) kan schelen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja mee eens. Mits het vaccin op DNA zou zijn gebaseerd en de betrokken personen geen trombose krijgen, geen myocarditis, pericarditis of een van de vele andere bijwerkingen die je leven voorgoed kunnen verzieken. Dan kan het inderdaad (hoewel tijdelijk) schelen.

Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zag die persco gedeeltelijk, want kan die koppen en die standaardzinnen ellende niet te lang zien en aanhoren, maar hoorde die van Dissel zeggen dat ze hun modellen dus gevoed hebben met de verhoogde verspreidingssnelheid van de nieuwe variant, maar voor de zekerheid de ernst van de vorige (delta) variant als ingevoerde waarde hebben gebruikt. En natuurlijk weer niet één journalist die daar een -serieuze- vraag over stelt!

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je maandelijks 35 miljoen uitgeeft aan controleurs,en niet aan de zorg,is er heel iets anders aan de hand ,mocht je dit werkelijk met alle geweld uit de wereld helpen grijp je ook naar middelen zoals Invermectine en Hydroxychloroquin ,maar dat is dan weer verboden,als je helder nadenkt ,en niet naar de media of politieke onnozelaars luisterd, die zonder commentaar alles aannemen ,en met geweld door jassen, er zijn miljarden mee gemoeid, Amazone doet weer gouden zaken nu voor de tweede keer alles dicht gaat vlak voor kerst ,en voor dit soort bedrijven is het niet erg om te strooien met miljoenen om de boel om te kopen ,zelfde verhaal voor de Big Pharma,dat Rutte een trekpop is zonder geweten, en de Jonge gebruikt voor de uitvoering ,die is gewoon niet wijzer, zag een filmpje hoe het er momenteel aan toe gaat in Venezuela,alle bedrijven,Hotels in de vernieling geholpen door de regering,nou het gaat hier ook die kant op ,want uitstel van belasting,betekent geen afstel ,betalen moet je ,en bij ambtenaren gaan de salarissen gewoon door ,of ze er zijn of niet .

PearlDragon
PearlDragon
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Welke filmpje is het over hoe het er momenteel aan toe gaat in Venezuela? Ik zou dat filmpje nl. ook heel graag bekijken. Alvast bedankt voor het delen ervan.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Paniek schoppen en weer een kerst verstieren,dat is wat dit horrorkabinet doet!In plaats te kijken naar andere landen die zeggen:Omicron is mild,kortdurende klachten en niet dodelijk!Hoogste tijd on het sjoemelende Rivm,alsmede de Binnenhofbende naar huis te sturen:voorgoed!

Peter Huitema
Peter Huitema
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Naar Huis? Ik had zelf een andere plek in gedachten.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter Huitema

Mijn gedachten ook.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk Rutte heeft er geen weet van, wat er echt in Nederland speelt.
Verschrikkelijk zoals dit Rutte Kartel, met vooral de oudere Nederlanders omgaat.
Leugens en bedrog zijn zijn handelsmerk.
Alles wat in de afgelopen twee jaar, op corona gebied heeft plaats gevonden, is jaren geleden al uitgedacht.
Wat er nu weer gebeurt, met bv die boosterprik is schandalig, niemand snapt er de ballen meer van, nu krijgt Post NL weer de schuld, van het niet op tijd bezorgen van de uitnodigingen, aan de oudere Nederlanders, ik bijvoorbeeld heb nog niets mogen ontvangen.
Angst en tweedracht zaaien in Nederland, is dit Rutte Kartel wel gelukt.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn zus op het LUMC (heeft Jaap van Dissel ook gewerkt) vertelde dat er een internist is die zei dat ze de BIG-registratie van Jaap van Dissel, Ernst Kuipers en Diederik Gommers in moeten schrappen want deze arts-specialisten zijn totaal de weg kwijt en nemen beslissingen die geen enkele wetenschappelijke grond hebben.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Daan van der Keur
Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wij ‘wappies’ hebben het bij het rechte eind gehad. Hoewel het wel erg snel gaat nu. Zag op dat riool van Twitter een tekst voorbijkomen, waarin staat dat dit dreigen met die verplichting vooral is bedoeld om zoveel mogelijk ongevaccineerden alsnog onder de druk te laten bezwijken. Want dan kan men bij vaccinatieschade zeggen dat het een eigen beslissing was. Maakt blijkbaar qua juridische aansprakelijkheid een enorm verschil. Als die schade namelijk optreedt als gevolg van staatsdwang/verplichting liggen er Neurenberg processen op de loer voor de verantwoordelijken, die uiteraard wel degelijk weten dat het om gevaarlijke experimentele troep gaat.
Niet dat je daar als mogelijk vaccinatieslachtoffer veel aan hebt, maar je moet toch nog ergens een beetje hoop uit putten. Dus misschien toch voldoende reden in elk geval zo lang mogelijk standvastig te blijven. Iets wat ik zelf sowieso van plan was. Ik ga tot het gaatje. Ik weiger tot mijn laatste snik mee te werken aan de horrorwereld die dit tuig voor ogen heeft.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rudy

Dat is het punt: “niet dat je er veel aan hebt”. Als je gezondheid naar de filistijnen is geholpen.
En nu met Omicron blijken de eerste vaccinaties totaal nutteloos.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Omikron is een zeer onschuldige variant van SARS-Cov-2, wel zeer besmettelijk maar niet erg virulent. Het is een variant die op zijn ergst een licht bronchitis kan veroorzaken. In de longen voelt hij zich niet thuis.
De ideale variant, om voor algehele groepsimmuniteit te zorgen. Met lockdowns proberen ze dat tegen te houden, om twee mogelijke redenen
1. Ze zijn bang dat Omikron gevaarlijk is voor gevaccineerden, omdat die een veranderd immuunsysteem hebben.
2. Ze willen geen groepsimmuniteit tegen het virus om andere redenen.

Punt 1 lijkt niet waarschijnlijk, gezien datgene wat we al weten van de UK.
Blijft over punt 2 en dat is zeer bedenkelijk.
Hier is geen sprake van paniekvoetbal, maar van welbewuste onderdrukking en vernietiging van onze samenleving. Ook hier zullen zij, die niet in de angstpsychose terecht zijn gekomen, de schuld krijgen. Vergelijkingen mogen niet meer getrokken worden. Daar heeft een overheidsrechter al een eind aan gemaakt.
Er is dan ook maar één conclusie mogelijk. We worden geleid door de loopjongens van zeer zware misdadigers.
Zie ook Prof Dr. Pierre Capel:
https://www.bitchute.com/video/A8JmxpSk8LhX/

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Onze volksvertegenwoordiging laat het niet zozeer afweten, een groot deel van onze “volksvertegenwoordiging” zit in de zak van de coalitie. Ook partijen als PvdA, GL en Volt zien hun idealen aardig vertegenwoordigd in deze coalitie. Die spelen dit spel dus doodleuk mee en wat er resteert wordt in de politiek genegeerd.

De kans is wel groot, dat deze lockdown de coalitie de das omdoet.
Waar er in 2020 filmpjes waren van mensen die op straat instortten en in gangpaden in ziekenhuizen crepeerden is er nu statistiek as usual. En de regenten liegen zich een slag in de rondte om nog enige angst in te boezemen en spelen steeds hoger spel.
De geloofwaardigheid bij onze regenten en hun voetvolk van het OMT kalft met de dag verder af. Wat logisch is, nu 2 lockdowns en een omvangrijk vaccinatieprogramma volkomen faalden en we weer terug zijn bij af.
En de boosheid onder de bevolking neemt met de dag toe.

Mijns inziens hebben onze regenten met deze derde lockdown hun hand overspeeld.
Wat niet bevorderlijk werkt; CDA is na de verkiezingen tot een splinterpartij gereduceerd, D66 verliest fors zetels en ook bij de VVD slaat de electorale zegetocht om in een horrorscenario.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoort heel Nederland op zaterdag, 18 december 2021 van de heer van Dissel in de pestconferentie de uitleg dat de Omicron variant “een andere jas” aanheeft.

Onherkenbaar voor bestaande vaccins, maar dat de booster wel belangrijk is omdat het werkt.

HOE KAN DAT ?

Hoe kan meer van hetzelfde en eerder toegediende vaccin werken als het nieuwe virus als een dief in de nacht met een andere jas aan onherkenbaar je lichaam binnensluipt?

Deze vraag had gesteld moeten worden door het aanwezige journalisme.

Dan nog dit. Tijd kopen?

De “boosters” zijn de te veel ingekochte vaccins van een jaar geleden die nu voor 14 januari 2022 weg moeten worden gespoten.

De houdbaarheidsdatum komt eraan.

De nieuwe zending van hetzelfde spul is ook al op weg, de vrieskisten staan nog te vol of zijn ook “afgeschaald”. Vandaar!

Als u van sprookjes houdt en puzzelen kunt u het hele modellen- verhaal van de heer van Dissel hier nog een op uw gemak nalezen. En van de ander twee figuren. Want verder mag u toch niets meer.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/mediateksten/2021/12/18/letterlijke-tekst-persconferentie-coronavirus-minister-president-rutte-minister-de-jonge-en-omt-voorzitter-van-dissel-18-december-2021

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Beste Peter, als de door jouw genoemde houdbaarheids datum van 14 Januari op waarheid berust, is dit schofterig en schandalig om de mensen een angstsyndroom aan te praten, omdat enz enz.
Maar het Rutte Kartel op zijn waarde inschattende, zou het mij niets verbazen.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

14 januari is de beoogde datum dat het hele nieuwe zooitje op de trappen staat bij Koning WA. Daarna kunnen ze verder hun goddelijke gang gaan waar ze het hele jaar 2021 al mee bezig zijn.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Peter, alles is een grote schande, en journalisten die iets vragen ? die worden niet toegelaten bij dit soort komedie .Alles gekocht en gemanipuleerd, benieuwd hoelang MKB dit nog pikt ,Heb je een bedrijf , de regering sluit de zaak als ze het uitkomt .

Koen
Koen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi en scherp artikel. Ik denk alleen dat de angst voor het virus niet zo heel groot meer is.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden

De euro wordt mogelijk expres opgeblazen om de overgang naar de Europese digitale munt te vergemakkelijken. Die is namelijk veel beter controleerbaar door de graaiende rakkers, en daarnaast makkelijk te koppelen aan een persoonlijk CO2 budget en een QR code.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Als antwoord op Reknir, maar op onverklaarbare wijze als losse reactie terecht gekomen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat er veel voor ons wordt verzwegen, waardoor we niet de achtergronden van de beslissingen van het kabinet kennen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ze zijn niet transparant en dat wekt wantrouwen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Harde lock down ingevoerd door de oude regering, bah! Maar de nieuwe regering zal beginnen met vrijheid want dat is een geweldige opening van nieuwe mooie tijden die wij tegemoet gaan en waar wij negen maanden op hebben gewacht. Jammer alleen voor de oude mensen dan maar die hebben hun leven toch al gehad en worden financieel kapot gemaakt zodat zij Covid bespaard blijven. Humaner kan het niet.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Eigenlijk wS mijn indruk dat de Omicron de sterkte van de vorige mutaties niet meer had. Misschien agressiever naar zwakker. Dus de goede kant op dacht ik zo. Het aanpak varieert enorm.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer worden deze personen, door het OM voor de rechter gedaagd.
Niets berust op waarheid.
Kijk maar naar de aantallen met die nieuwe variatie, die worden NIET meer genoemd, het gaat nu in de trant van, in Amsterdam is de omikron besmetting vertienvoudigd.
Ik wacht als oudere Nederlander nog steeds op een uitnodiging voor die booster.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Maar meer dan dat is het tekenend voor het feit dat er sinds 12 maart 2020 niets, maar dan ook he-le-maal niets, lijkt te zijn geleerd. Het enige pressiemiddel naar ons, de burgers, lijkt nog steeds angst te zijn. De proportionaliteit is zoek en van lerend vermogen lijkt geen sprake te zijn.”

Ja idd er is weinig tot niets geleerd het afgelopen jaar uitgezonderd natuurlijk de groep fanatiekelingen die blijkbaar precies weten wat waar is of niet waar.
Als er angst is gezaaid is dat zaad blijkbaar bij al de huidige zelfverklaarde betweters in vruchtbare aarde gevallen. Dit dan als conclusie op al die reacties hier op dit forum. Van lerend vermogen is geen sprake nu nog even de hand in eigen boezem durven steken. Maar ja die angst hé die angst is slechte raadgever en verlamt. Gelukkig hebben jullie elkaar nog.

Goede kerst en een gezond 2022 voor iedereen.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Wie u aanspreekt in het tweede deel van uw betoog ontgaat mij volledig.

De eerste alinea daarentegen is duidelijk.

Wellicht wilt u de (vermeende) tegenstrijdigheid nog eens uitleggen?

Over chronische angst

“Chronische hevige angst kan leiden tot een ernstige verstoring van het normale gedrag, een gegeneraliseerde angststoornis. Een dergelijke verstoring van de “normale” angst kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) en paniekstoornis. Chronische angst kan onder andere veroorzaakt worden door cultuur, geloof, politiek, oorlog en media”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gegeneraliseerde_angststoornis

Moeten “wij” aannemen dat de spuit ook op de eiwitten van hersenen kunen inwerken?

Met deze angsten:

– Om het nog steeds te kunnen krijgen.
– Om toch nog steeds besmettelijk te zijn.
– Om toch nog steeds in het ziekenhuis te komen, zelfs op de IC!
– De kans om aa het vaccin dood te gaan.
– Als je (nog) niet dood gaat, voor de werking ervan op lange termijn. Jaren?
– Voor wat de toekomst brengt, m.n. hoeveel “boosters” nog?
– Hoeveel lockdowns nog?
– Wat ze hun naaste familie hebben aangedaan om ze te overtuigen voor de eerste prik.
– Voor de QR code om op vakantie te kunnen of naar het cafe, theater, voetbal etc.

– Dit door hun eigen niet meer omkeerbare besluit.

En dan dit nog:

– Boos omdat ze in een helder moment beseffen dat ze niet naar vaccinvrijen hebben geluisterd.
– Boos op vaccinvrije mensen omdat die niet hard genoeg hebben geroepen om het niet te doen.
– Boos op vaccinvrije mensen die gewoon door blijven leven.

Waar vaccinvrijen zich eventueel zorgen over kunnen maken is hoe het in de toekomst uit de hand zou kunnen lopen à la ‘ The Walking dead’.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Beste Peter,

“Wie u aanspreekt in het tweede deel van uw betoog ontgaat mij volledig.”

FG mooi want hier geldt wie de schoen past enz. Blijkbaar gaat dat voor u dus niet op. Niets dus om u zorgen over te maken. Echter uit verdere inhoud van uw reactie lijkt het tegendeel waar.

“De eerste alinea daarentegen is duidelijk.”

FG die eerste alinea staat tussen “” en is dus het citaat uit artikel waar ik verder op reageer.

“Wellicht wilt u de (vermeende) tegenstrijdigheid nog eens uitleggen?”

FG ik zie geen tegenstrijdigheid dus kan ik daar moeilijk uitleg over geven.

Lees ik uw reactie dan behoort u met al uw opmerkingen en vragen duidelijk tot de groep die tegen vaccinaties is. Dit dan ook tegen het standpunt in van toch die vele deskundigen, mensen die er voor geleerd hebben en echt niet samen in een complot zitten om de mensheid om zeep te helpen. Als u dit wel gelooft dan kan ik daar helaas niets mee.

En nee ook ik ben geen viroloog maar wel een oud-onderzoeker en gewend aan kritisch naar resultaten en werkwijze van onderzoek te kijken. Ook met de vele tegenstrijdigheden aangaande het virus ( die zijn er) en in de aanpak (ad-hoc en wat chaotisch) er van vertrouw ik op de vaccins als middel met meer positieve effecten dan negatieve effecten. Een kwestie van risico afweging die uiteraard gekoppeld is aan mijn omstandigheden. Maar natuurlijk is die risico afweging voor anderen anders en het zijn uiteindelijke keuzes die we allen maken. Al dan niet gebaseerd op echte feiten.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Beste Frans,

Deel 1 van 2

Laat ik beginnen om u te vertellen dat ik beslist niet tegen vaccinaties ben.
In mijn jeugd en in het land waar ik toen woonde waren een aantal vaccins tegen de huidige gebruikelijke vaccins nog niet opgenomen in het vaccinatieprogramma, gewoonweg omdat ze nog niet beschikbaar waren.
Ik heb dus bijvoorbeeld rode hond en mazelen gehad.

Verder zijn mijn kinderen en kleinkinderen moet volle overtuiging dat het goed was ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma en die overtuiging dat het toen goed was heb ik en hebben mijn kinderen nog steeds.

Daarentegen zijn er behalve de wetenschappers waar u blijkbaar naar luistert ook andere wetenschappers die het m.b.t. de gebruikelijke Corona vaccins niet eens zijn met uw wetenschappers. Wereldwijd.

Zoals u als oud-onderzoeker weet zijn wetenschappers het per definitie nooit ergens over eens, behalve als ze samenwerken aan hetzelfde onderzoek in dezelfde instelling.

M.b.t. de huidige mRNA (of DNA) vaccins is het overduidelijk dat er minimaal twee stromingen wetenschappers zijn die het, ongeacht hun medische achtergrond en medische expertise, soms in Talkshow, hierover hartgrondig oneens zijn. Wereldwijd.

Als wij in Nederland tijdens een persconferentie van een wetenschapper die de regering adviseert horen de Omicron-variant “een andere jas” aanheeft, onherkenbaar voor bestaande vaccins, maar dat de booster er wel tegen werkt zult u zich eventueel ook als oud- onderzoeker kunnen afvragen hoe de boosters met hetzelfde vaccin werken tegen “een virus in een andere jas” als het onherkenbaar je lichaam binnensluipt?

Ik kan mij dan niet onttrekken aan de gedachte dat de Omicron virus-variatie de “onzichtbaarheidsmantel” van Harry Potter heeft gevonden. Waarschijnlijk in het VK.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Vervolg:

Net vandaag (20-12-2021) is bekend geworden dat waarschijnlijk een nieuw (eiwit)vaccin wordt toegelaten. Nuvaxovid van Novavax, twee prikken met een tussenruimte van 3 weken.

30.000 testpersonen tussen 18 en 95 jaar, naast gezonde ook mensen met lichte of chronische aandoeningen zoals diabetes, evenveel mannen als vrouwen, geen zwangeren.
Controlegroep van 50% geënt met placebo. Laatste meting april 2021. Bemoedigende resultaten.

Het werkt in ieder geval niet met mRNA (of DNA) technieken, maar ook hier zijn een aantal belangrijke vragen nog niet beantwoord:

• Hoe lang werkt de vaccinatie (met twee entingen)?
• Hoe goed beschermt een eventuele derde vaccinatie?
• Zijn er zeer zeldzame bijwerkingen die nog niet zijn aangetoond?
• Hoe goed voorkomt het vaccin de overdracht van het SARS-CoV-2-coronavirus?
• Werkt het (en hoe efficiënt) tegen de Omikron- variant

Met andere woorden, ook hier is het nog even afwachten wat de resultaten zijn en of het wordt toegelaten door de Europese Commissie.
Eventueel te overwegen, tenminste als onze grote aantallen officiële binnenlandse en buitenlandse specialisten die onze regering onder andere via Talkshows adviseren het over het verdienmodel eens kunnen worden.

Bovendien zijn er blijkbaar ook nog een aantal mogelijke Anti- Corona pillen in de maak.
Hiervan is dan te hopen dat het niet oude bekende (inmiddels verboden) medicatie betreft die met een iets aangepaste samenstelling, met een nieuw patent , in een andere verpakking en met een exorbitant hogere prijs op “de markt” wordt geslingerd omdat de pillen blijkbaar in andere landen, ver van ons bed, wel werken.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Peter dank en een duidelijke reactie.

Deel 1 van 2.

Ook ik zie wetenschappers met elkaar in discussie en gezien de overval van het virus met de varianten is daar ook niets mis mee. Het geeft alleen aan de staat van kennis die ook in onze tijd met moderne technieken achter de ontwikkelen aanloopt. Dat was en is helaas de stand van zaken die Rutte inderdaad deed melden dat er 100% maatregelen moesten worden genomen bij mogelijk 50% van benodigde kennis ( dit laatste op zich is al gissen in het kwadraat). Vaccins kwamen er in door urgentie verkorte procedures. Vaccins met beperkte werking en onbekendheid met effecten op langere duur. Maar ook m.i. met meer voordelen dan nadelen.

De vergelijking met ‘het nieuwe jasje’ over het omikron vaccin met nog veel onbekende eigenschappen was zeer ongelukkig. Overigens mijd ik vergelijkingen zo veel mogelijk omdat deze in een verhitte discussie te vaak worden misbruikt. Vergelijkingen gaan immers altijd wel ergens scheef.

De discussies van wetenschappers als mij zeer bekend zijn voor anderen misleidend omdat de wetenschappers zich vooral richten op verschillen van inzicht op details terwijl men over de grote lijnen het vaak wel eens is maar dat is dan saai om daar over te praten. Zeker voor de media die voor het voortbestaan (lees het geld) juist zo veel mogelijke tegenstellingen voor het voetlicht wil brengen en vooral wil uitvergroten.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Deel 2 van 2.

Mijn oordeel over mening van verschillende wetenschappers is dat grootste deel vaccinaties zien als belangrijke ( zelfs als essentiële) bijdrage in de bestrijding van het virus met de gevolgen. Kortom zeker niet optimaal met ook nog veel onzekerheden maar tot op dit moment het beste dat we hebben.

Goed beschouwd zitten we midden in van een fase waarin veel kennis nog moet worden opgedaan. Sterker nog we maken er zelfs deel van uit. In normale omstandigheden is dat uiteraard af te wijzen echter in deze niet normale tijd zijn er helaas weinig andere opties.
Mvg,

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Verlamt

51
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x