VU Amsterdam treedt op als spreekbuis voor Chinees regime

Wetenschap in dienst van de dictatuur

China schendt op grote schaal mensenrechten en onderdrukt bevolkingsgroepen zoals de Oeigoeren. Tegelijkertijd werkt in Nederland een instituut van de Vrije Universiteit (VU) al jaren met subsidies uit China aan het systematisch schoonpoetsen van het repressieve optreden van de Chinese overheid. Je krijgt het bijna niet verzonnen, stelt Robert Raupach.

Een buitenlands autoritair regime – laten we het voor het gemak vanaf nu gewoon een dictatuur noemen – als geldschieter voor een wetenschappelijk instituut in de westerse wereld? Wetenschappelijke onderzoeken en publicaties met gewenste uitkomsten op bestelling? Hebben we het dan over een streek van Viktor Orbán? Fout, probeer het eens dichter bij huis. Vooruit, gaat het dan om dat Renaissance Instituut van Thierry’s Forum? Wederom fout. Voor de mensen die dit nieuws de afgelopen week hebben gemist tussen het grenzen overschrijden van The Voice en de steeds vermoeiender wordende corona-berichtgeving zal ik het niet langer onnodig spannend maken.

 

Pekings spreekbuis op de Zuidas

De dictatuur waarnaar ik hierboven hintte is natuurlijk: China. En het wetenschappelijk instituut betreft een van de vele linkse bolwerken van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam: het Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC). Het instituut – geleid door prof. Tom Zwart – profileert zich als onderzoekscentrum op het gebied van mensenrechten. So far, so good. Zij het niet dat de financiering de afgelopen jaren grotendeels vanuit China heeft plaatsgevonden. Juist, het land dat mensenrechten zo hoog in het vaandel heeft staan, dat wil zeggen: het schenden ervan.

De centen zijn afkomstig van de universiteit van Chongqing, nauw verbonden aan de Chinese Communistische partij – maar welke institutie in China is dat niet? Bovendien is het een beproefde methode van dictaturen om via zogenaamd ‘onafhankelijke’ instanties te investeren en te financieren om beeldvorming te beïnvloeden, al is het alleen maar om in eigen land te kunnen verwijzen naar zogenaamde objectiviteit.

 

Verkwanselde waarden

Volgens haar website staat de Vrije Universiteit Amsterdam “voor wetenschappelijk en waarde gedreven onderwijs, onderzoek en valorisatie.” Ik moet bekennen dat ik dat laatste woord ook even heb moeten googelen. Het betekent overigens gewoon het daadwerkelijk benutten van kennis. Verder noemen zij zichzelf “vrije denkers met kennis van zaken en a broader mind.” Als de VU toch op de tour van een bredere geest gaat is het misschien een idee om de Taliban een collegereeks te laten verzorgen over vrouwenrechten en wil de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis de faculteit Business&Economics misschien wel leiden.

 

Paard van Troje

Al jaren worden we gewaarschuwd voor invloeden, inmenging en infiltratie van totalitaire staten zoals Rusland, Iran, maar bovenal China in het Westen. Het stelen van technologie en het beïnvloeden van verkiezingen zijn maar enkele voorbeelden waarover we ons zorgen moeten maken. Maar onze eigen VU zet de deuren wagenwijd open, erger nog: verkoopt zichzelf aan een dictatuur en tikt doodleuk op wat zo’n 8.000 kilometer verderop gedicteerd wordt. En dan gaat het niet over truttige onderwerpen, maar over de schending van mensenrechten en een genocide die al jaren plaatsvindt op de Oeigoeren.

 

Onze waarheid versus hun waarheid

Laten we het eufemistisch maar hebben over interpretatieverschillen. Tussen de ontwikkelde wereld enerzijds en landen die nog wat democratische stappen te zetten hebben. Zo noemt Erdogan de Koerden terroristen en hebben wij het nog weleens over vrijheidsstrijders binnen dezelfde context. Het deporteren, opsluiten, martelen, verkrachten en vermoorden van de Oeigoeren in China noemen wij wat het is: genocide. Chinese leiders echter spreken van heropvoeding. We kunnen hier in het Westen dan misschien wel stoer schermen met de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’, maar als men dezelfde feiten op een totaal andere manier wil interpreteren en daarmee zijn eigen waarheid creëert blijft men in dezelfde dialoog continu bewust verontwaardigd langs elkaar heen praten.

 

Achterlijkheid in een wetenschappelijk jasje

Maar wat doet, onderzoekt en vindt dat VU-instituut CCHRC nou zoal? Daarvoor heb ik eens wat rondgeneusd op  de nieuwssectie van hun website, waar overigens gezien het design van de pagina in ieder geval géén enkele van de subsidiemunten naartoe is gegaan. Als de site van deze club een parodie-account zou zijn dan zou ik dat direct geloven, De Speld zou er jaloers op kunnen zijn.

 

Vertrouwen in de overheid

Als eerste kom ik de Edelman Trust Barometer tegen, een jaarlijks onderzoek naar de mate van vertrouwen in de belangrijkste instituties van landen. Het zal u in de context van dit stuk niet verbazen dat China volgens deze barometer de lijst aanvoert als het gaat om het land waar de burgers het meeste vertrouwen in de overheid hebben. Hallucinant wordt het bij de duiding waarom westerse landen (let wel: geen enkel westers land staat in de top 10) het op deze ranking relatief slecht doen. De auteur schrijft: “Als je het recht hebt om de regering van je keuze te kiezen, waarom zou je dan een regering kiezen die je wantrouwt?” Joehoe, welke keuze heb je in een eenpartijstaat, slimmeriken?

 

“Geef de Taliban een kans”

Ik verslikte me zowat in mijn koffie toen ik een volgend stuk met de kop Give the Taliban a chance tegenkwam. Daar wordt gesteld dat: “zolang er geen substantieel onderwerp is om te bespreken, is de CCHRC van mening dat we de Taliban het voordeel van de twijfel moeten geven.” Pardon? Geen substantiële onderwerpen te bespreken?

Naast letterlijk honderden nieuwsberichten van tijdens en na de machtsovername door de islamitische slagers heb ik zelf in augustus een duit in het zakje gedaan met vele voorbeelden van verschrikkingen van de nieuwe leiders in het land. Maar wat is dan de link met China, vraagt u zich af? Nog voor de bestorming van Kaboel hebben de Chinezen en de Taliban met elkaar gesproken over economische steun en olie- en kopercontracten, zoals de BBC bericht. Bovendien steunde een woordvoerder van de Chinezen de Taliban door te melden dat China “de keuze van het Afghaanse volk respecteert”. Over welke keuze hebben ze het in vredesnaam?

 

Positieve en negatieve mensenrechten

Een stuk verder scrollen wordt een Chinese (uiteraard!) publicatie omtrent twee hoofdtypen mensenrechten aangestipt. Misschien wist u het nog niet, maar er blijken dus positieve en negatieve mensenrechten te zijn. Kort gezegd houden positieve mensenrechten, en ik parafraseer, in dat de staat voor haar burgers uitmaakt wat goed is en hoe onrechtvaardigheden aangepakt moeten worden. Negatieve mensenrechten daarentegen bevorderen individuele rechten en beperken juist de invloed van de staat. Het zal u dan ook niet verbazen dat China als ‘a champion of positive rights’ wordt genoemd en de VS als kampioen van de negatieve rechten. Je moet wel heel veel baijiu gedronken hebben om dat op papier te krijgen.

 

What happens in Xinjiang…

Het duurde even voordat ik de eerste Xinjiang-gerelateerde artikelen tegenkwam, maar dan is het ook direct flink raak. Samengevat komt het erop neer dat het allemaal niet zo’n vaart loopt met de Oeigoeren. Doorlopen mensen, niets aan de hand. Als je wat meer hebt gelezen de laatste jaren over het lot van de Oeigoeren, bijvoorbeeld hier en hier, dan draait je maag om bij het lezen van de ontkenningen op de CCHRC-site. Zij noemen het een ‘discussie’ die geïnterpreteerd kan worden als een spin van de Amerikanen en moslimextremistische organisaties. Het CCHRC vraagt om een ‘open dialoog’ omtrent dit complexe thema met respect voor elkaars culturele waarden. Mooie woorden, die de verschrikkingen in de Chinese provincie moeten verbergen of op zijn minst goedpraten. Er is niets complex aan, het is behoorlijk simpel en duidelijk en gebeurt recht voor onze ogen.

 

Legitimeren van onderdrukking

Enfin, veelal staat de pagina vol met verwoede pogingen om terminologie om te buigen en daden te relativeren. Wie geeft ons westerlingen de bevoegdheid om te bepalen wat telt als het naleven van mensenrechten, vragen de wetenschappers zich af? Laat genocide, oorlogsmisdaden of mensenrechten door foutief gebruik geen zinloze uitingen worden stellen zij. Feiten worden als valse beschuldigingen geframed wat volgens het CCHRC voor een devaluatie van de term mensenrechten zorgt. Nou, als er één eng clubje is wat dit doet is het CCHRC dat zelf. Het schaamteloos legitimeren van onderdrukking, marteling en (massa)moord op een platform van een Nederlandse universiteit is volstrekt verachtelijk.

 

Samenwerking Huawei – VU

In 2020 startte Huawei samen met de VU en de UvA een vierjarig project. Beide universiteiten helpen het Chinese mediabedrijf middels gebruik van kunstmatige intelligentie om next generation search technology te ontwikkelen. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de onderdrukking van de Oeigoeren, aldus de  gerenommeerde Australische denktank Australian Strategic Policy Institute. Hun bronnen laten zien dat Huawei, in samenwerking met lokale veiligheidsdiensten, een spil is in het ondersteunen van de surveillancetechnologie die alle online en offline bewegingen van de Oeigoeren volgt en daarmee hun onderdrukking faciliteert. En beide Amsterdamse universiteiten helpen nu dus om dat proces nog beter te maken. Je zal het maar op je CV mogen zetten.

 

Terugkrabbelen

Nadat vorige week de Chinese verbanden met het CCHRC aan het licht waren gekomen en klaarblijkelijk een aantal mensen de woordenkots op het platform hebben gelezen, is de damage control modus geactiveerd. Het geld dat voor dit jaar vanuit China is overgemaakt wordt teruggestort. De VU benadrukte aanvankelijk weliswaar nog dat de academische vrijheid niet in het geding was, “en het onderzoek van het CCHRC is zoals het past bij de VU. Onafhankelijk, interdisciplinair, dialogisch en maatschappelijk relevant.”

Maar zij erkennen nu – ook na druk van de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dijkgraaf – zelf dat ‘zelfs de schijn van afhankelijkheid van het onderzoek onacceptabel is’. Too little, too late. Geen enkel woord is gesproken over hoe het überhaupt zover heeft kunnen komen. VU, doek eens heel gauw dat Cross Cultural Human Rights Centre op en ga je diep schamen. Jullie morele kompas  is behoorlijk stuk. En laat het een les zijn voor ieder kennisinstituut om niet met de duivel naar bed te gaan.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen mag opkomen voor andere landen. Hun rechten, economie, taal en cultuur verdedigen en steunen. Met woorden, daden en eventueel ons belastinggeld via de fiscus. Wat niet mag is opkomen voor Nederland, Nederlanders onze taal, cultuur, rechten enz… Dat is extreeeeeeeem rechts.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

U moet dan bij de Vrije Universiteit zijn. Ze vangen een groot bedrag van een criminele staat en steken hier nog hun tijd ook in om hun misdaden te verhullen.

H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik ga verder mijn beste, ze hersenspoelen met dat geld, gewoon onze toekomstige beleidsmakers.
De jonge gasten op de VU die een afwijkende mening bezitten houden dat simpelweg voor zich uit angst voor.?????

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We hoeven helemaal niet naar China te gaan om te ervaren wat het betekent als een regering besluit het volk ’te heropvoeden’.
Dat gebeurt namelijk elke dag in Nederland (en buurlanden). Een paar voorbeelden:
– we moeten elektrisch gaan rijden (ook al is een elektrische auto pas na ruim 200.000 kms CO 2 neutraal)
– we moeten van het gas af (ook al zullen windturbines en zonnepanelen nog tientallen jaren lang niet voldoende energie leveren)
– we moeten minder vlees eten en meer groente (in groente zit praktisch geen eiwit)
– we moeten minder reizen, want dat veroorzaakt CO 2 uitstoot en dat zou het klimaat veranderen;
– op scholen en universiteiten wordt ons verteld dat genderideologie, multiculturele samenleving en groen denken de toekomst zijn. Waarom weet niemand.
– kranten en NOS worden gevuld met herhalingen van het bovenstaande.
Het volk wordt elke dag gebombardeerd met allerlei boodschappen over hoe we moeten leven, met welke mensen we moeten sympathiseren (alleen buiten Europa) en welke meningen we mogen uitdragen.
Nederland is één groot heropvoedingskamp.

Ping
Ping
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Precies! De generatie hippies van toen zijn nu de linkse “leiders”zitten overal in en tussen de gevestigde orde en voeren het marxistische beleid

Jos
Jos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ping

Dutschke pleitte echter voor een “lange mars door de instituten van macht” om zo van binnenuit de overheid en de samenleving radicaal te veranderen. Hiermee koos hij voor een andere koers dan de geweldspiraal van de Rote Armee Fraktion, hoewel hij sympathie had voor hun idealen. Dutschke voegde de daad bij woord en voegde zich bij de nieuwe partij, Die Grünen.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Electrische auto is nooit CO2-neutraal.
Groente, vruchten en zaden eten is paradijselijk.
Niemand verplicht je om indoctrinatie te lezen of aan te horen.
En als je mening is dat diabolische perversie in de Nederlandse taal als diabolische perversie beschreven kan worden, dan houdt niemand je tegen om dat te doen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het ziet er naar uit dat het Chinese communistische imperialisme omarmt wordt. Dat het socialisme in trek is merk ik al een lange tijd maar vanaf Rutte 3 gaat het tempo omhoog. Het gevaar is dat deze cultuur zich in tientallen jaren heeft verspreid tot alle instanties, scholen en bedrijven. En de meerderheid heeft het niet eens meer door.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Toevallig zag ik uw zin: Niemand verplicht je om indoctrinatie te lezen of aan te horen.
De propaganda begint al op de lagere school. Moeten de kinderen dan wegblijven?
Ik herken propaganda maar de meeste mensen niet of te laat en dat is het gevaar en dat is hoe het werkt..

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Mee eens dat kwalijke indoctrinatie al jaren op scholen aan de gang is (bijv. in de onbewezen veronderstellingen dat mensen hier toevallig zijn). Andre is evenwel geen schoolkind. Punt is: we zijn vrij om tirannie te bestrijden. We zijn ook vrij om simpelweg onze eigen weg te gaan. Kwestie van standvastig zijn.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

In een tirannie betekent eigen weg te gaan wel of meedoen of tegen zijn. Tegen zijn heeft dan vergaande consequenties die wij hier nog niet kennen maar als het zo doorgaat zullen wij die stadium snel bereiken. Ik heb een ruime socialistische ervaring mogen op doen, helaas.

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Enzo wil deze regering (Europa en alle andere landen van het zogenaamd vrije westen) een sociaal krediet systeem Chineese stijl…dus de ontdekking van chineese beïnvloeding zal hier niet bij blijven. Als het ontdekt wordt even wat damagecontrol en beeldvorming erover. “Oeps sorry! Had niet mogen gebeuren”, of is het de schuld van China, Rusland of (extreem)rechts, en doorlopen mensen…verder niets aan de hand hoor!
Je zou er krom van het lachen van liggen als het niet zo in en in triest en gevaarlijk is!

H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig toch en dan heeft de overheid, het over samen komen we er wel uit.
Terwijl je, als je voor je eigen lichaam opkomt, je met de lange lat wordt bewerkt, ja toch Rutte.?
Wat een verschrikkelijk …land, is Nederland in deze nieuwe eeuw geworden.
Bedankt kiezers op de VVD. CDA, D66 , CU en de rest van de kartel meelopers.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

China is een politiestaat erger dan Noord Korea. De Chinese Communistische Partij heeft de touwtjes zeer strak in handen. Zie de situatie rond de tennisster Peng Shuai.
Zo zijn daar meerdere mensen gewoon verdwenen om geen andere reden dat ze te populair werden onder de bevolking of dat ze een eigen economische macht werden in China. Hun bedrijven vervielen aan de staat.
Misschien moet de VU daar wat meer aandacht aan schenken.

Rienus
Rienus
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Naar wat ik begrepen heb is een hoge officier het leven lastig gemaakt omdat hij het waagde de feiten te benoemen.
https://www.zerohedge.com/markets/germany-roiled-political-earthquake-navy-chief-resigns-after-saying-putin-deserves-respect

Nog even en het eens vrije Europa wordt geofferd omdat het kennelijk genoeg is geweest.
Om met late George te spreken; We are Fucked.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Chinese subsidie voor universiteit, terroristen in politieke partijen en Tweede kamer en regeringsleider die dat goedkeurt. Deze keer liegt hij niet over deze bewuste keuze. Dit land is zo ideologisch verwoest en corrupt dat je het voor onmogelijk houdt. Dit zijn niet de laatste druppels dit is een waterval van schandalen die om actie vragen. Toch gaat men liever tegen corona maatregelen demonstreren. Ongelooflijk.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat is het verschil tussen coronabeleid en subsidiebeleid in deze? Beide zijn destructief en vrucht van dezelfde zieke boom.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Vanuit het politieke beleid gezien maakt het niet zoveel uit maar coronabeleid misbruiken of de Chinese communistische partij steunen in haar beleid voor geld maakt bij mij nogal verschil. Dat neigt naar terroristen in de Tweede kamer terwijl de corona beleid zoals blijkt de Horeca bewust wilde kapot maken. In de Nieuwspaal lees ik dat deskundigen kritisch op heropening van de horeca zijn met de woorden: Moeten wij horeca nog wel willen in ons land? Dit kunnen wij nu lezen maar de politiek was zeker al geïnformeerd.

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap de Chinezen wel. Als je moslims teveel vrijheid geeft, dan wordt je wakker in een nachtmerrie, kijk maar naar Iran, Afghanistan, de bijlmer of de Schilderswijk.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x