Afghaanse vrouwen betalen hoge prijs

Slachtoffer van overhaaste Westerse aftocht

Afghaanse vrouwen betalen hoge prijs Robert raupach opiniez, kabul, vrouwenrechten, afghanistan

Titelfoto: Afghan Women door United Nations Photo, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0.


De Taliban vernietigen binnen de kortste keren de zwaarbevochten rechten van vrouwen. In een mum van tijd raken zij alles kwijt wat de afgelopen twintig jaar moeizaam is opgebouwd. Deze vrouwen betalen de hoogste prijs voor de overhaaste Westerse aftocht uit Afghanistan, stelt Robert Raupach.

Geen vrijheid, geen rechten, maar geweld. Afghaanse vrouwen hebben dit eerder meegemaakt onder de Taliban. Velen van hen vrezen daarom, waarschijnlijk terecht, nu het ergste. Tijdens de vijf jaar Talibanbewind van 1996 tot 2001 werd vrouwen publieke deelname praktisch ontzegd. De middeleeuwse slagers van de Taliban haten niets meer dan geëmancipeerde en goed opgeleide vrouwen. Ze verafschuwden het haast westers aandoende straatbeeld van Kaboel, waar vrouwen de afgelopen jaren deel van uitmaakten.

 

Terug naar de steentijd

Het Westen onder aanvoering van de VS heeft twintig jaar lang geprobeerd de Afghanen democratie en moderne waarden, althans volgens onze opvattingen, bij te brengen. In slechts tien dagen tijd werden alle gedane moeite, geleden pijn en gevloeid bloed begraven onder een laagje zand.

Voor de Afghaanse vrouwen hangt veel af van de sharia-interpretatie door de nieuwe heersers. Alleen al vanuit praktisch oogpunt zullen vrouwen functies als verpleegkundige, wellicht zelfs arts, en leerkracht mogen blijven uitoefenen. Maar hun rol in de openbare ruimte zal zeer beperkt zijn. Voor activisten, journalisten, maar ook advocaten zal dat anders liggen. Het is niet aannemelijk dat zij enige toekomst hebben in een sharia-conforme samenleving. In Kaboel werden vorige week haastig afbeeldingen van vrouwen in het openbaar overgeschilderd.

 

De wereld kijkt toe

De tragedie van de vrouwen in Afghanistan was te voorzien en werd met instemming aanvaard door de westerse mogendheden. Het gebullshit over het brengen van westerse waarden en democratie zijn verworden tot een farce en alle beloften worden als hypocrisie ontmaskerd. Vanaf nu is ieder meisje en elke vrouw in Afghanistan weer overgeleverd aan de genade van haar vader, broer, echtgenoot of mannelijke dorpsgenoot. Zonder hoop op bescherming of gerechtigheid.

Tijdens een hallucinante persconferentie op dinsdag 17 augustus verklaarden de Taliban dat “het islamitische emiraat de rechten van vrouwen zal beschermen“, om onmiddellijk daarna te benadrukken dat dit geldt zolang ze zich “binnen de sharia” bewegen. Mujahid toonde barmhartigheid – kuch – en verklaarde dat vrouwen onder de Taliban “toegestaan werd om deel te nemen aan activiteiten in verschillende sectoren zoals onderwijs, gezondheid en andere sectoren.” De woordvoerder beweerde meermaals: “We willen iedereen verzekeren dat er geen discriminatie van vrouwen zal zijn. Onze vrouwen zijn moslim. Ze zullen ook blij zijn om binnen onze kaders van de sharia te leven.” In gewone mensentaal: vrouwen zijn de facto rechteloos in het Afghanistan van nu.

 

De jacht is geopend

Tijdens diezelfde persconferentie verklaarde Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid bovendien het volgende: “The Islamic Emirate, after freedom of this nation is not going to seek revenge on anybody, we don’t have any grudges against anybody.” Toen hij deze leugenachtige woorden uitsprak was het jachtseizoen echter allang geopend.

Een voorbeeld daarvan is het verhaal van Zarifa Ghafari. Deze jonge vrouw werd op haar zesentwintigste als jongste vrouwelijke burgemeester van het land ooit aangesteld in de plaats Maidan Shar, nog geen vijftig kilometer van Kaboel gelegen. De inmiddels geëvacueerde Ghafari overleefde naar eigen zeggen drie aanslagen. In de week van 16 augustus moest zij uit haar eigen huis vluchten toen de Taliban in haar woonplaats van deur tot deur gingen. Toen Zarifa zich samen met haar moeder en vijf zussen in relatieve veiligheid had gebracht hoorde zij dat haar huis door de barbaren in brand was gestoken. Na diverse omzwervingen kwam zij samen met haar gezin terecht op een Duitse evacuatielijst en is inmiddels in afwachting van haar visum voor een voorlopig verblijf in Duitsland.

 
Diezelfde avond, toen Ghafari al op de vlucht was, vroeg men zich bij Op1 toch daadwerkelijk af of de ‘verzoenende toon’ gemeend was en of de Taliban werkelijk ‘innerlijk’ gegroeid is. Een rondje internationale nieuwssites en Twitter had de aanwezigen een boel hints kunnen geven over hoe de feiten in elkaar steken in plaats van uit te blinken in naïviteit.

 

Rechteloos en vogelvrij

Hoewel de Taliban de verzekering hebben gegeven dat ze de rechten van vrouwen zullen beschermen, komen er steeds meer berichten van vrouwen die melding maken van opzettelijke wraakacties van de nieuwe machthebbers in het land. Huiveringwekkend en misselijkmakend is het geval van dit gezin dat geen geld had om voortdurend voor vijftien Talibanstrijders te koken. Een extreme fysieke mishandeling en een handgranaat in het huis vielen hen ten deel. Nota bene op de dag van de vergevingsgezinde persconferentie werd daarnaast in de Takhar-regio een vrouw in het openbaar vermoord wegens het niet dragen van een boerka.
 

Celebrities leven mee

Het kon natuurlijk niet lang duren voordat er een hashtag in het leven werd geroepen om het gebruikelijke gratuite medeleven te uiten op duizenden kilometers afstand. De race naar de eerste BN’er die op de bandwagon wilde springen was geopend. Onder andere Leontine en Marco Borsato deden een oproep ‘om te doen wat we kunnen’. Ik ben benieuwd hoeveel meisjes en vrouwen hun fotootje en oproep al hebben gered uit handen van de Taliban.

Maar het blijft niet alleen bij lippendiensten. Ook financieel draagt bekend Nederland zijn steentje bij. Zo huurde Bas Smit bijvoorbeeld géén vier strandbedjes, bestelde hij géén uitgebreide lunch, géén rosé en géén taart. Het was echt afzien voor de familie Smit zo te lezen. Je zal als meisje maar na 2001 in Afghanistan geboren en in relatieve vrijheid zijn opgegroeid en nu in deze nachtmerrie terechtkomen. In je uitzichtloze situatie heb je dan in ieder geval de steun van Bas Smit from Holland.
 

Vrouwen en kinderen eerst

Uit cijfers van het CBS blijkt dat nagenoeg 80% van de asielzoekers die in Nederland arriveren bestaat uit jongens en mannen. Jongens en mannen die gebrainwashed zijn door een ideologie die haaks staat op onze normen en waarden. Jongens en mannen waarvan we niet zeker weten hoeveel potentieel kwaadwillende – zegt de naam Anis Amri u nog iets – ertussen zitten.

Het is waarschijnlijk ijdele hoop dat de daad bij het woord wordt gevoegd om de Afghaanse meisjes en vrouwen te helpen om te ontsnappen uit hun spreekwoordelijke kerkers. Zij zouden de hoogste prioriteit moeten hebben bij het evacueren vanuit Afghanistan.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat de Nederlandse samenleving, zich afzijdig moet houden van de gang van zaken in andere landen.

Hebben wij in Nederland alles zo goed voor elkaar, dat we elkaar recht in de ogen kunnen en durven kijken.

Zijn wij bv de aanvallen op homo’s vergeten, door een bepaalde in Nederland verblijvende groepering.

De uitsluiting die de overheid in gedachte heeft, tegen anders denkenden aan gaande de vaccinatie.

Johan gaf het zo simpel aan met drie letters.
Een door de tweede kamer weggestuurde MP, die er 6 Maanden nog steeds zit.

En noodwet na noodwet over de Nederlanders uitstort.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In Nederland stemmen er honderdduizenden vrouwen op mensen als Femke Halsema, die het dragen van een hoofddoek verdedigt en geen politiecontrole op burka nodig vindt, en op mensen als Sigrid Kaag, die een hoofddoek draagt bij bezoek aan Iran en is getrouwd met een jihadistische Palestijn.
Ze stemmen op deze vrouwen omdat….ze daarmee de bevrijding van de vrouw denken te steunen. Rechten van de vrouw. Gelijkwaardigheid van de vrouw.
Zijn deze vrouwen dom, geïndoctrineerd, slecht geïnformeerd – of al deze dingen tegelijk?

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dom, geïndoctrineerd, slecht geïnformeerd helaas zijn ze verblind door eigen gelijk en worden door niemand met beide benen op de grond gekwakt. Stoort mij ook verschrikkelijk dat deze dames als verdedigers voor gelijke rechten vrouwen gepresenteerd worden.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

al die dingen tegelijk. Ik ben vrouw, maar ik veracht vrouwen die stemmen op Sigrid Kaag of Femke Halsema en zeker om die genoemde ‘reden’. Dan is er toch echt iets mis met je bovenkamer. Misschien komen ze uit families met 1 roulerende hersencel en was diegene die ‘em die dag had, even niet thuis.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Vrouwen als Kaag en Halsema zijn doodgewoon linkse elite en als je ze dat in hun gezicht zegt, bevestigen noch ontkennen ze dat. Deep down beseffen ze donders goed, dat ze geprivilegeerd zijn en willen ze ook niet anders, dan dat zo houden. Alleen bijten ze liever hun tong af dan daar eerlijk voor uit te komen.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De echtgenoot van Kaag is naar haar zeggen een atheïst.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U schrijft: “Het gebullshit over het brengen van westerse waarden en democratie zijn verworden tot een farce en alle beloften worden als hypocrisie ontmaskerd.”

En zo is het precies. Jammer dat dit niet de focus van uw artikel is, maar slechts een volzin. Het westen heeft geprobeerd een democratisch, genderneutraal en woke Kabul te scheppen. Het is een abominatie gebleken. Afghanistan is NIET het westen, en kan niet langs een westerse meetlat gelegd worden. Het kan niet naar westers model opgebouwd en/of bestuurd worden. Het is een souverein land waar nu een geweldloze machtsovername heeft plaatsgevonden.

Maar de focus op vrouwen en vrouwenrechten in dit artikel geeft aan dat u (net als vele anderen) de situatie beoordeelt naar westerse maatstaven. Sterker nog, naar LINKSE westerse maatstaven (focus op de slachtoffers, ach kijk eens hoe zielig ze zijn).
En dat is precies hoe het westen ruim 20 jaar geleden ook in de fout ging. Onder het motto “iedere Afghaan die we redden is er één” zijn we verzekerd van een schoon maar hooghartig geweten. Wie zijn wij om te bepalen wat goed is voor Afghanistan? Laat ze gewoon met rust!

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

“Laat ze gewoon met rust!”
Dit is uiteraard het beste advies. Maar al sinds Columbus Amerika ontdekte, hanteren de Europeanen de opvatting dat alle mensen ter wereld gelijk zijn en zich uiteindelijk zullen ontwikkelen in de richting van Europa. Toen al is besloten dat Europa de norm is voor elke aardbewoner en dus moet de democratie geëxporteerd worden tegen heug en meug. Vooral links is ideologisch verklonken met deze idiote opvatting, maar rechts doet gretig mee.
De burgers spelen het spel mee omdat ze slachtoffer zijn van de illusie dat als ze de niet-Europeanen niet als ‘gelijk aan Europa’ beschouwen, ze hen tekort zouden doen. Niets is minder waar: de niet-Europeanen zijn over het algemeen alleen jaloers op de Europese welvaart, maar niet op het Europese wereldbeeld.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Het Westen onder aanvoering van de VS heeft twintig jaar lang geprobeerd de Afghanen democratie en moderne waarden, althans volgens onze opvattingen, bij te brengen. ”

Als dat de ware reden is geweest van de interventie, dan mogen we concluderen dat het politieke experiment mislukt is. Een experiment wat tegelijkertijd een schandelijke schending van het zelfbeschikkingsrecht van de Afghanen is geweest. Of je het leuk vind of niet. Het is hun land en zij mogen weten hoe ze het inrichten. Ik wordt er ook niet vrolijk van maar het zijn mijn zaken niet.

Het in die tijd opgebouwde Afghaanse leger was goed uitgerust en, naar ik begrijp, goed getraind door Westerse landen. Toch is het in een paar dagen uit elkaar gevallen. Lijkt mij een motivatieprobleempje. Sommigen schijnen zelfs overgelopen te zijn naar de Taliban en het moderne wapentuig is nu eveneens in handen van diezelfde Taliban.

Het is mogelijk dat men geprobeerd heeft een tribale samenleving als Afghanistan de moderniteit in te slepen. Oh, de arrogantie van de macht. Maar het is ook mogelijk dat een meer cynische agenda wordt uitgevoerd. Namelijk, de verschillende fracties bewapenen in het kruitvat wat het Midden-Oosten is. Laat ze elkaar maar afslachten terwijl je er aan verdient. Bovendien brengt het de vluchtelingenstromen weer mooi op gang wat nuttig is voor de wereldwijde omvolking en afbraak van de natiestaat.

Ten slotte moet opgemerkt worden dat in Afghanistan niemand sterft aan Covid19 en dat terwijl er geen mondkapjes zijn, geen anderhalve meter afstand gehouden wordt en niemand gevaccineerd is.

r.maassen
r.maassen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal waar. Maar zolang de mannelijke bevolking niet achter hun vrouwen staan en het wel goed vinden zo zal het niet veranderen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij gaat de schrijver volledig voorbij aan de oorzaak van het probleem.
Een probleem dat daar met de paplepel wordt ingegoten. Vrouwen hebben een andere plaats in die samenleving. Overigens is het interessant dat het probleem hier ook begint te spelen. Ik herinner me de vrouwen in burka die in de tweede kamer het recht opeisten om een burka te dragen.
Als je een probleem wilt oplossen dan zul je eerst de oorzaak van het probleem moeten erkennen.
Dus Robert, doe je best.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het falen van het westen in dit land heeft volgens mij ook alles te maken doordat het westen dit niet erkent als het probleem.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De vrouwen hebben het onder de islam nergens goed gezien door onze ogen. Sommige van onze ogen zien het beter en zien de burka als persoonlijke vrijheid en de sharia geweldig mits goed toegepast. Minister Bijleveld vond de twintig jaar in Afghanistan geen verloren tijd want zij daar weten nu beter. Vallen zij nu niet dieper dan voorheen? De opgebouwde strijdkrachten vonden de democratie het gevecht niet waard. Kaag is boos omdat mensen hier demonstreren tegen de komst van de Afghanen maar vraagt zich niet af hoe dat zou komen? Wie zijn die mensen, toch? Wat het goed maakt zijn al die tweedehands spullen die anders bij de kringloop belanden en door de Polen verhandeld worden. Best slecht getimed zo demonstratie want waar zaten ze toen wij overspoeld werden door economische migranten? Precies, niet in hun woonplaats dus laat maar. En waar zat iedereen? Nu ze in de achtertuin gedropt worden komt het te dichtbij. De Afghaanse vrouwen gaan terug naar af net zoals vrouwen in alle islamitische landen. Maar dat is niet actueel. En het zijn natuurlijk weer meestal jonge mannen die hier naar toe komen en de vrouwen in hun lot achterlaten. Want het zijn toch maar vrouwen. Premier Koerz in Oostenrijk wil geen Afghanen opnemen want wie niet integreert zorgt voor enorme problemen in onze landen. Kaag is beslist geen Koerz want zij zou liefst de hele Afghanistan hierheen halen en het christendom door de islam vervangen. Thuis kent zij dat al. Op den duur zal de stijgende moslimmigratie vanzelf voor zorgen dat de Europese vrouwen die nog geboren moeten worden in een door de burka en sharia gevormde wereld komen met als enige overgebleven partijen de D66 en GL. Allebei in islamitische vermomming natuurlijk maar voldaan door de gedachte dat nu eindelijk iedereen gelijk is.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zie in vluchtelingenstromen hoofdzakelijk jonge mannen. De vliegtuigen uit Afghanistan zelfde beeld. Wanneer je vrouw en kinderen in de steek laat, dan heb je naar mijn mening een laf karakter. Waarom moet ik hier begrip voor hebben?
Schreef al eerder arme vrouwen en kinderen hoe moeten die nu verder?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ik zie ook geen verschil in met andere toestromen alleen is deze vers. Uiteraard zijn Afghanen in dienst van Nederland door de nieuwe machthebbers als collaborateurs gezien zoals bij elke machtswisseling. Maar het zal weer geen lesje worden voor de volgende keer. Dan gaan wij weer deze tijd met de middeleeuwen proberen te smelten. Daar houden wij weer alleen vluchtelingen aan over. En het begint hier nu wel krap te worden. Met 350 duizend woningentekort, waar gaan deze mensen geplaatst worden? Niet bij onze elite!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

‘Als u in nood bent, wilt u ook opgevangen worden,’ roept minister Bijleveld.
Natuurlijk wil dat iedereen en vooral als ie zonder eigen schuld in problemen komt. Is mij ook overkomen. Maar daar kun je niet een wereld volksverhuizing mee goed praten naar een overbevolkte land. Wie help je eigenlijk als je daarvoor ook veel kapot maakt? Niemand blij met het vormen van de zoveelste LAT relatie want meer is het niet. Het langtermijn denken is aan onze elite politici niet besteed met een
ja-knikker weglach premier die visie als vloek beschouwd.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Mw. Kaag heeft net een huis van 1,4 miljoen gekocht in Denhaag, ze heeft vast wat kamers vrij voor een Afghaans gezin.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

De elite zorg er voor dat het volk de door hun opgelegde plicht doet en dus voor opdraait. Zij leiden alleen van achter hun veilige forten. Zij de lusten de rest de lasten.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is triest. Vind ik ook (wel) Echter het is veel selectieve aandacht. In Zuid-Afrika worden blanken afgeslacht….

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nyong

Past in het hedendaagse patroon, dode blanken zijn eenmaal niet arme gekleurden doden.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ja. vrouwen die dat willen, asiel verlenen, maar die kerels terug sturen.

Heleen
Heleen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb diep medelijden met de vrouwen van Afghanistan. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe het mogelijk is dat dat land in een paar weken tijd vrijwel volledig door de Taliban is overgenomen. Dan is er toch verdomd weinig verzet of weerstand geweest vanuit de bevolking. Waarmee het uiteindelijk deels hun eigen schuld is dat ze weer onder een terreurbewind moeten leven. Bevrijding en verzet moeten vanuit het volk zelf komen. De Taliban hanteert de sharia als rechtssysteem en politiek systeem voor het land, zeer streng islamitisch dus. Uit onderzoeken (oa Pew) blijkt dat in de meeste landen in het M-O het overgrote deel van de bevolking voorstander is van de sharia, ook in Afghanistan. En zolang dat het geval is verandert er daar niks, ongeacht hoeveel legers of geld je er naartoe stuurt.

Hoe triest ook, blijkbaar heeft de Afghaanse bevolking niet hard genoeg haar best gedaan om de Taliban buiten te houden. En kennelijk vinden Afghaanse mannen het niet belangrijk genoeg om hun vrouwelijke familieleden te beschermen tegen dat tuig. Als ze dat na 20 jaar buitenlandse aanwezigheid in het land en dito veiligheid blijkbaar niet doen, is er niks meer wat je kan doen. Mensen die niet geholpen willen worden kan je niet helpen. Het enige wat het Westen nu nog kan doen is zichzelf beschermen tegen wat er nog meer voor ellende uit dat gebied komt. Groot hek eromheen en laten imploderen, en dan over 100 jaar kijken of er nog wat van te maken valt. Een andere, duurzame oplossing zie ik niet.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel maakt weer eens pijnlijk duidelijk hoe de posities tussen links en rechts denkende mensen dicht bij elkaar staan. Hypocrisie ontmoet je daar waar links en rechts elkaar in stand houden.

Kunnen we de Taliban vertrouwen? Nee, maar waarom zou dat moeten? Dat hoeft helemaal niet, de Taliban heeft zich deze week uitgesproken, aan de hand daarvan kunnen we kijken of ze een logisch coherent verhaal hebben en kunnen we kijken of we er iets mee kunnen. Serieuze kandidaten om Afghanistan op te bouwen kunnen alleen een nieuwe start maken als deze algehele Amnesty afkondigt. De Taliban erkent daarbij dat strijders zich niet conformeren aan dit beleid en dat deze vervolgd zullen worden. Dat onderdanen zich niet conformeren aan beleid kwam zelfs voor in de WO2 bij de geallieerden, dergelijke misstanden zijn door onze onafhankelijke geschiedschrijving weggefilterd. De Taliban verteld hier een logisch verhaal.

Ka ik de uitspraken van de Taliban m.b.t. vrouwenrechten vertrouwen? Nee, helemaal niet zelfs, de verdeeldheid in Aghanistan m.b.t. tot interpretatie van de sharia is duizelingwekkend. De top van de Taliban heeft zich echter uitgesproken voor een gematigde interpretatie, DAT NORM IS IN HET GEHELE MIDDEN OOSTEN, en waarschijnlijk nog gematigder is als onze vrienden van Saudi Arabië!

Algehele Amnesty is niet iets wat de Taliban alleen moet uitdragen maar alle groeperingen om een streep onder het verleden te zetten. Met wat de Taliban heeft uitgesproken heeft het zeker nog niet mijn vertrouwen, maar we kunnen daar wel mee verder…….het is het enige wat we hebben, want niet erkennen van de Taliban zal het land zeker in een afgrond doen laten storten.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x