Misleidende leestip van Mabel van Oranje over ‘wit racisme’

Hoe woke kan een prinses zijn?

Prinses Mabel van Oranje gaf op Twitter een leestip over een artikel in de Correspondent. White homework met als thema: je bent racist, ook als je het niet bent. Sonja Dahlmans analyseert en bekritiseert deze tekst op basis van de wetenschappelijke literatuur en feiten en doet een oproep aan de woke-generatie en de prinses om zich in te zetten voor álle slachtoffers van discriminatie en slavernij.

Prinses Mabel van Oranje tweette afgelopen zondag dat zij een artikel van de Nigeriaanse schrijfster en activiste OluTimehin Adegbeye in De Correspondent van harte wilde aanbevelen. Dit essay zou ons stof tot nadenken geven over wat racisme werkelijk is en dat je géén racist hoeft te zijn om tóch racist (zonder bepaald of onbepaald lidwoord) te zijn. Behalve dat ik de hele racismediscussie inmiddels behoorlijk beu ben, ben ik zo langzamerhand ook moe van alle mensen die vinden dat zij mij moeten (her)opvoeden of bijscholen.

Voetballers, BN’ers, presentatoren, de universiteiten en nu ook de Koninklijke Familie herhalen met eindeloos geduld steeds maar weer dezelfde boodschap: vergeet u niet dat u wit en geprivilegieerd bent en schuldig aan racisme.

 

Onbewust

De door de prinses warm aanbevolen tekst gaat echter nog verder. Niet alleen de suggestie dat ‘witte’ mensen altijd racist zijn, dat institutioneel racisme diep doorvlochten is in onze instituties en instanties, maar ook dat zélfs wanneer je geen racist bent, je toch racist kunt zijn. In de tijd van Freud en Jung leidde het onderbewuste toch vooral naar seksueel onderliggende motieven, tegenwoordig is er kennelijk niets anders meer te bespeuren in de krochten van ons brein dan racisme. Met of zonder intentie, bewust of onbewust, geen racist maar toch racist.

Er kan blijkbaar niet genoeg gewaarschuwd worden tegen onze diepgewortelde vreemdelingenhaat, die inherent schijnt te zijn alléén aan het blanke ras, waaraan wij de hele dag zonder oponthoud herinnerd moeten worden opdat wij niet vergeten. Om ons woke te houden, zal ik maar zeggen.

 

Huiswerk

Maar goed, ik ben ook de vervelendste niet en als een prinses mij vertelt dat ik iets toch echt moet lezen, doe ik dat natuurlijk, gezeglijk als ik ben: zo kent u mij, lieve lezer. Nu ben ik, in tegenstelling tot de woke-generatie, niet geheel onbekend met het onderwerp racisme. Komende uit een gemengd huwelijk heb ik er al vroeg ervaring mee opgedaan, literatuur gelezen, verhalen gehoord over vroeger enzovoort. Echter, zoals ik op OpinieZ al eerder schreef, wij moeten allemaal ons huiswerk doen.

Dus ik sommeerde mijzelf aan de slag te gaan, waarbij ik wel de kanttekening wil plaatsen dat ik me van zowel de basis- als de middelbare school herinner, dat mijn dagelijkse huiswerkopdrachten een einde kenden, in tegenstelling tot het white homework van vandaag. Bovendien zat daar ook progressie in en bleef het niet bij eindeloos herhalen van steeds maar weer dezelfde boodschap. Just saying.

 

Raar aangekeken

Adegbeye beschrijft in haar inleiding dat, op vakantie in Brazilië, iedereen haar ‘raar’ aankeek. Iets wat zij maar niet kon plaatsen totdat zij de donkere schoonmaakster zag. Deze dame werd niet ‘raar’ aangekeken en zo wist Adegbeye dat ze met onvervalst racisme te maken had. Immers: een donkere schoonmaakster paste, zo legt zij uit, in het beeld dat men van zwarte mensen heeft, een donkere vakantieganger niet.

Los van het feit dat het gevoel hebben ‘raar’ aangekeken te worden niet alleen iets over de ander zegt, maar ook over jezelf, en dat ‘raar’ een subjectieve waarneming is, vind ik de conclusie die zij daaraan direct verbindt nogal vergezocht. Maar zij gaat nog verder. Dat de andere zwarte vrouw de vloer boende was ook vanwege racisme. Ik vraag mij af of zij, dat geeft ze niet aan in haar tekst, überhaupt aan de schoonmaakster heeft gevraagd waarom zij dit werk doet, of het bevalt, waarom ze het doet of andere vragen, voordat je zo’n conclusie trekt. Waarschijnlijk vond ze dit zelf niet nodig, omdat de dame goed in haar verhaal paste als geschikte anekdote om mee te kunnen beginnen en ze verder van weinig belang was.

Zoals gezegd, dit zegt op zijn minst ook iets over Adegbeye zelf. Daarnaast kunnen er uiteraard tal van redenen zijn dat zij naar eigen zeggen ‘raar’ werd aangekeken, maar ook hier was kennelijk niet veel (zelf)onderzoek nodig.

Racisme moest het zijn, racisme was het dus.

 

Racismebesef

Adegbeye betoogt verder dat Nigerianen, net als ‘witte’ mensen, slechts een oppervlakkig begrip hebben van racisme. Dat moet natuurlijk veranderen, die voelt u aankomen, want iedereen moet doordrenkt worden van racismebesef. Zij schrijft daarover:

“Racism is a socio-economic hierarchy created to justify the European elite’s exploitation, violation and murder of Africans via chattel slavery.”

Racisme is volgens haar gecreëerd door de Europese elite om zo uitbuiting, geweld en moord op Afrikanen door middel van slavernij (als vee) te kunnen rechtvaardigen. Kennelijk bestond er voordat Europese mensen racisme bedachten geen racisme. Opmerkelijk.

 

Arabische slavenhandel

In zijn boek The Legacy of Arab-Islam in Africa schrijft John Azumah, dat vanaf het begin van de islam in de zevende eeuw tot aan vandaag de dag er slavernij is geweest van zwarte Afrikanen door Arabieren. Maar dat is onder het tapijt geveegd zonder ooit gelijke kritiek te hebben gekregen zoals wij wel hebben op de Trans-Atlantische slavernij. Over Nigeria, het land waarover Adegbeye spreekt en waar zij vandaan komt, zegt Azumah het volgende: “Slave raids were quite extensive in all the emirates of northern Nigeria.” Het betreft hier met name het Sokoto-kalifaat uit de negentiende eeuw.

 

Britse druk

Onder dwang van vooral de Britten, schrijft onderzoeker Edward Lovejoy, werd getracht een einde te maken aan de slavernij in onder andere de Afrikaanse landen. In het bijzonder het moeten opgeven van de seksslavinnen, concubines, werd met grote weerzin en tegenwerking ontvangen. Interessant, naast het werk van Lovejoy, is het boek Tainted Legacy: Islam, Colonialism and Slavery in Northern Nigeria van de schrijver Yusufu Turaki. Hij beschrijft hoe de Britse kolonialisten de islam een hogere status toeschreven en er daarom voor kozen met islamitische heersers te werken en niet met de zogenaamde ‘heidenen’, in tegenstelling tot het Franse model in delen van West-Afrika. Daar komt bij dat volgens Turaki de Britten (en hun islamitische partners) het christendom zagen als de-tribaliserend en bovendien vroegen christenen om meer vrijheden dan niet-christenen.

Helaas komt slavernij vandaag de dag nog altijd voor in Nigeria en andere Afrikaanse landen zoals Libië. Waarom je druk maken over het verleden, maar blind zijn voor de hedendaagse praktijk? Hoe is het mogelijk dat Adegbeye daarover zwijgt, maar wil dat iedereen zich buigt over een probleem waarvan ze zelf stelt dat het amper voorkomt in haar eigen land?

 

Fixatie op huidskleur

Adegbeye claimt ook dat het systeem van racisme is ontstaan vanuit slavernij. Het is andersom. Slavernij bestaat al sinds mensenheugenis; de Egyptenaren, Assyriërs, Grieken, Romeinen en andere volkeren uit de geschiedenis hielden en handelden in slaven. Bernard Lewis schrijft echter dat direct na de dood van Mohammed in 632 AD een nieuwe situatie werd gecreëerd, met onder andere een nauwere fixatie op huidskleur. Alle mogelijke huidskleuren werden gereduceerd tot simpelweg zwart, wit en rood. Lewis merkt ook nog op dat de kleur zwart in Arabië, de Arabisch sprekende wereld, wordt geassocieerd met zonde, het kwaad, iets duivels en vervloeking, terwijl wit wordt geassocieerd met tegenovergestelde kenmerken (Bernard Lewis, Race and Slavery in the Middle East).

Islamitische schrijvers als Ibn Ata, al-Tabari, Ibn Khaldun, Ibn Sina (Avicenna) en anderen legden niet alleen verband tussen de vloek van Ham (Cham in Genesis) en een donkere huidskleur, maar ook dat dit slavernij zou rechtvaardigen. Ibn Khaldun (14e eeuw) schrijft hierover:

“Negroes are the children of Ham the son of Noah and they were singled out to be black as a result of Noah’s curse which produced Ham’s color and (the) slavery got inflicted on the descendents.”

 

Adegbeye verdraait de geschiedenis

Dit is allemaal ver voor de vijftiende eeuw toen de Trans-Atlantische slavernij begon. Uit het bovenstaande kun je concluderen dat racisme niet voortkomt uit slavernij, zoals Adegbeye ons wil laten geloven, maar juist dat racisme vanaf de zevende eeuw – en niet pas vanaf de vijftiende eeuw zoals zij beweert – betekende dat slavernij gerechtvaardigd werd. Slavernij bestond al, maar betrof eerder allerlei bevolkingsgroepen en had niets met huidskleur te maken. Overal in haar artikel gaat Adegbeye voorbij aan de islamitische slavernij, veelal voortvloeiend uit de jihad, en aan de slavernij die nog altijd voorkomt in Afrika.

In haar hele essay wordt nergens zelfs maar een begin gemaakt de hele geschiedenis van de slavernij in Afrika te benoemen, laat staan dat zij de gruwelijkheden van vandaag de dag onder ogen durft te zien. En dit is dus een schrijven dat wij van Mabel van Oranje warm aanbevolen krijgen om onze eigen schuld en racistische neigingen eens flink te overdenken.

Laat mij niet lachen.

 

Ontvoerde christelijke meisjes

Maar er is meer. De prinses is ook nauw betrokken bij de organisatie Girls Not Brides die zich inzet tegen kindbruiden. En juist in Nigeria worden in het noorden al jarenlang christelijke meisjes ontvoerd en gedwongen te huwen, vaak met een lid van de islamitische terreurbeweging Boko Haram, en zich te bekeren tot de islam. Schrijnend voorbeeld hiervan is Leah Sahribu, die ruim drie jaar geleden op haar veertiende werd ontvoerd door Boko Haram. Tot vandaag is er niets meer van haar vernomenterwijl de andere (islamitische) meisjes bijna allemaal werden vrijgelaten. Ooggetuigen zeggen dat Leah niet werd vrijgelaten, omdat zij weigerde zich te bekeren tot de islam.

Discriminatie en slavernij komen dus beide nog altijd voor in Nigeria en overigens ook in andere Afrikaanse landen. Discriminatie op grond van religie is daar namelijk schering en inslag, denkt u maar aan de Kopten in Egypte, de christenen in landen als Nigeria, Sudan en verder. Breitbart, JihadWatch van Robert Spencer, Frontpage Magazine, allemaal zogenaamde alt-right sites, wilden met mij over de verdwijning van Leah praten, maar vanuit de Nederlandse MSM niemand. Een veertienjarig meisje verdwijnt en drie jaar later is de wereld nog altijd niet bereid zich haar lot aan te trekken, op de vele, warme particuliere acties na.

 

Tot slot

Ik maak een deal met de woke-generatie, met de prinses van Oranje en alle BN’ers die mij willen heropvoeden. Zodra Leah veilig thuis is en er nooit meer jonge meisjes zoals zij gedwongen worden te trouwen met een terrorist en gedwongen worden zich te bekeren tot de islam, wanneer zij zich hier allemaal en plein public tegen uit durven te spreken, zal ik mij nog meer inlezen en het opgedragen white homework doen. Maar dan wel over de hele geschiedenis van de slavernij en niet slechts het deel dat deze zogenaamde wereldverbeteraars aanstaat of goed van pas komt.

Tot de prinses zeg ik dit: breng Leah thuis, dan praten we verder, want #girlsnotbrides en #christianlivesmatter.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Racism is a socio-economic hierarchy created to justify the European elite’s exploitation, violation and murder of Africans via chattel slavery.”

Hier wordt wel heel erg richting de gewenste uitkomst gedefinieerd. Verder getuigt het van een verpletterend onbenul dat academici als Mabel niet weten dat slavernij historisch gezien de norm is, dat er Afrikaanse slavernij bestond voor de Arabieren en de Europeanen. Dat, ten slotte, Europeanen (met name de Britten) de slavernij hebben afgeschaft.

Een betere definitie: groepen mensen hebben heel lang op verschillende plekken op de planeet geleefd en hebben zich aan hun specifieke omgevingen aangepast. Racisme is de erkenning dat er verschillen zijn tussen groepen mensen. Sommige van die verschillen zijn direct waarneembaar als een ander kleurtje, of een andere bottenstructuur. Andere verschillen zijn eerder genetisch van aard.

Als straks de Olympische spelen er weer zijn zien we op de 100 meter finale, niet alleen 8 donkere mannen naast elkaar staan, genetisch gezien komen ze allemaal uit West-Afrika. Bij de langere loopnummers komen ze plotseling uit Oost-Afrika. 50% van de schaakwereldkampioenen zijn joods en 80% van de Google ingenieurs komen genetisch gezien uit Oost-Azië. Alleen als je denkt dat dit puur toeval is, ben je geen racist.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

u bezit duidelijk meer intelligentie dan Mabel Wisse Smit die zich in de koninklijke familie een plaatsje verwierf.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Deze neppert heet heel gewoon Mabel Los !
De naam Wisse Smit leende zij van haar pleeg- c.q. stiefvader.

linda bakker
linda bakker
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Behoord ook niet tot het Koninklijk huis, dus mag zich in principe ook geen prinses noemen.

Daniel
Daniel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zij heeft zich omhoog geneukt. Walgelijk, arrogant wijf. Bah. Parasieten zijn het die elk rechtvaardigheidsbesef hebben verloren en verkeren in een zwart gat.

Fritz
Fritz
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Mooi voorbeeld is Schipper’s gouden plak in Londen op de 200m in 2017.
Groot enthousiasme bij de Britse BBC-commentator: “She’s the only white on the track!” Zal nu ook wel uit de archieven zijn verdwenen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sonja Dahlmans, wat een geweldige artikel heeft u geschreven. Een ex KGB-er vertelde in een( buitenlands) interview dat de kunst van mensen manipuleren is dat je als vijand net zo lang dingen overdraagt totdat je als geloofwaardig vriend overkomt en alles gelooft. Onze NPO heeft hem vast gesproken want wat zij doen is eigenlijk hetzelfde. Te pas en te onpas verschijnen mensen van alle kleurtjes zelfs al in reclames met het doel om de kijkers een wereld vol kleuren bieden, om goed te verstaan te hersenspoelen. Als ik aan iemand hekel heb gekregen de laatste tijd dan zijn het de bekende Nederlanders. Het is komkommer/corona tijd en je kan snel vergeten worden dus lul je maar wat politiek correcte dingen bij elkaar om weer eens gevraagd te worden door de gezellige familie. En als een lid van
de Koninklijke familie ons een les gaat lezen over slavernij dan kan je die beter geloven want niemand zal de slavernij geschiedenis beter kennen dan zij. De antiracistische groepen weten het al helemaal goed. Elke blanke koppel die aan kinderen begint brengt nieuwe racisten op de wereld. De pasgeborenen gaan wel eens huilen als een zwarte mens te dichtbij komt.
Later bij een eventuele aanraking kijken zij of er sporen zijn nagelaten en dan is het volgens de betweters bijna tijd voor een witte puntmuts. Ik begin te denken dat de activistische gekleurde mens niet meer kan leven zonder racisme. Net als de socialisten zonder armoede niet verder komen met hun eeuwige strijd. Moeten wij armoede en racisme omarmen als primaire levensbehoefte? Je zou bijna denken van wel.
En tegen het advies van Mabel zou ik zeggen dat deze “koninklijke” afleidingsmaneuver net zo slecht is als de eerdere met piloot Poch.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De prinses ,is geraffineerd en niet mijn prinses,heb helemaal niks met die belastingvrije familie .

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

was toch ooit het liefje Klaas Bruinsma of is dat stukje geschiedenis inmiddels herschreven? Hoe de Oranjes aan hun fortuin zijn gekomen wordt al decennia met de mantel der liefde bedekt, om maar te zwijgen over alle belastingcentjes die ze ons jaarlijks afhandig maken.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat grappig een dame die stijf staat van de privileges leest mij als blanke de les omdat ik blank ben? Ga eens naar het UWV en maak plaats voor Sylvana zou ik zeggen, eens kijken of je dan nog met die onzin komt. Het wordt tijd dat alle privileges aan gort gaan, dat zou tenminste een voordeel van dit advies kunnen zijn, wat ik van harte overneem.
Wat betreft discrimineren, dat doe ik de hele dag, niet op kleurtjes, geloof of voorkeuren, maar op gedrag. Als ik maar denk dat er op basis van gelul geprobeerd wordt op mijn schouders te gaan staan dan kijk ik eerst wat je doet. Als je dan niet verder komt dan wijzen naar een ander dan heb ik mijn oordeel al klaar.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik had niet anders van Mabel verwacht, gezien de mensen die ze kent en waar die mee bezig zijn.

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Mensen met teveel vrije tijd zeggen en doen rare dingen zei mijn oma altijd.

Pascal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja die Mabel, een teveel aan idealen willen dienen die – ergens – met elkaar botsen; lijkt wel een GL activist. Hoezo is dat koningshuis zo – bijna openlijk – politiek actief aan het zijn? Bureaucrate/technocrate Kajsa – mevrouw brekebeen – om Amalia voor te bereiden als 1e Woke-Queen, ofzo.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie is deze Mabel dan wel.?
Als oudere Nederlander is zij voor mij, iemand die ook wel eens !?.

Kom op zeg, maak je borst nat en ga ergens naar toe op een bootje, je zwager heeft er net een gekocht van MIJN belastinggeld.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad H.J.
Had Klaas Bruinsma ook geen bootje en een andere kennis George Soros heeft waarschijnlijk ook wel ergens een bootje.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeten, dat deze hotaine tante nogal Hot bevriend was met de meest ongure en misdadigers van Nederland. Lieden die niets schuwen om hardwerkende mensen alles af te nemen, zich bezig hielden met jeugd aan verslaving te helpen, waardoor dat armetierige stumpers werden. Ik heb nooit mogen vernemen, dat zij van dat verleden afstand heeft genomen en spijt betuigd. En deze tante waagt het om burgers van Nederland moralistisch toe te spreken. Ik heb een mooi advies voor dit gedrocht: zoek een gierput op en neem een duik.

Sabreur
Sabreur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nuttig artikel natuurlijk, maar wij wisten dit allemaal al. Wat we inmiddels ook weten is dat de deugmensjes nooit zullen luisteren naar feiten, die hun religieuze denkbeelden kunnen ondermijnen. Het debat is dood, de blanke is by default schuldig en het enige dat nog over lijkt te blijven is geweld.

Dat is, tot we een regering krijgen, die het wél opneemt voor de eigen bevolking en deze dictatoriale vorm van racistische discriminatie door de zwarte medemens plaatst waar het thuis hoort, namelijk de gevangenis.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Persoonlijk vind ik die Mabel een vijand van het volk. Zij werkt voor de Open Society Foundation van Soros die al meer dan € 3 ton subsidie heeft gegeven aan de racisten van KOZP. Weerzinwekkend.

Ina67
Ina67
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben benieuwd of zij gereageert heeft op je bericht. Verder een heel goed artikel.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ina67

helemaal mee eens Ina, ook ik ben benieuwd naar haar reactie.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ina67

Gaat Mabeltje niet doen. Als je wilt deugen wil je niet met feiten om de oren geslagen worden.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sonja,

Weer mooi geschreven en waar haal je de energie nog vandaan om de zoveelste nitwit uit de rij geschiedenis niet – of ontkenners of vervalsers van repliek te dienen.
Alsof deze lieden ooit hun reeds ingenomen en voor hun enig juiste standpunt zullen willen bijstellen.

Ik heb het opgegeven en berust in het oordeel dat ik in hun ogen dus een racist ben. Mijn eerste boosheid over deze kwalificatie maakt zo langzamerhand plaats voor trots zeker als ik zie hoe al die anti-racisten zich manifesteren. Het is om te kotsen en dan vooral die blanke meelopers die zonder dat deze het beseffen ook door de donkere medestrijders tegen onrecht gewoon als ‘white trash’ worden gezien. En waarachtig daar hebben zij een punt vind ik.

Jaren geleden schreef ik al dat al die opgefokte weerstand tegen zwarte Piet niet zou gaan leiden tot minder racisme maar juist tot meer racisme en dat dit wellicht ook het doel was mede omdat dat als gevolg zo waarneembaar was maar volkomen werd genegeerd door de zogenaamde zwarte Piet haters.

Als racisme nu ook een systeem wordt genoemd (OluTimehin Adegbeye) dan gaat dat in ieder geval zeker op voor het huidige anti-racisme.

En Mabel ach hemel die moet haar eigen boekenclubje maar beginnen.

Peter V.
Peter V.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wow, hier moet ik even van bijkomen en een whisky achteroverslaan. Dame, wat een tekst! Wat een scherpzinnige observaties en formuleringen. Om je de waarheid te zeggen heb ik ook een paar keer dubbel gelegen van het lachen, vooral over het stukje waarin je naar Freud verwijst. Wat gaat er al eeuwen in onze kop om en wat moet er van de prinses nog bij, of moet er wijken? Waarom moet ik toch zo lachen? En is alle chagrijn verdwenen? Top…

Demanpieter
Demanpieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik lang geleden een baby was kreeg ik een cocktail van medicijnen toegediend welke mij vrijwaren van rotziektes als Tetanus en polio. In de na-oorlogse politiek betekende dit dat ook het kind in Afrika dezelfde bescherming kreeg toegediend. Gratis voor nop. De zo geminachte “witte” man heeft de Afrikaanse bevolking een toekomst gegeven. Afrikaanse leiders? Aziaten? Nee! Blanken, die nu zogenaamd de schuld dragen van alle ellende.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Racism is a socio-economic hierarchy created to justify the European elite’s exploitation, violation and murder of Africans via chattel slavery.”

Volgens deze definitie maakt alleen de (Europese) elite zich schuldig aan racisme. Dat is natuurlijk onzin want deze elite maakt geen onderscheid en buit iedereen uit.

jaak Peeters
jaak Peeters
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

Dit is idd te bespottelijk om er aandacht aan te geven.

Patricia
Patricia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sonja top geschreven je moest je huiswerk doen en wat heb je dat goed gedaan.

Uiteraard niet zoals het de prinses en de nazaten van de slavernij bevalt want zij spelen liever zelf slachtoffer over de rug van hun voorouders, maar ja dat weet jij, dat weet ik, dat weten velen.
Helaas weet nog steeds niet iedereen dat en blijft men de drammers omarmen en een podium geven.

John.
John.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk eens op Google onder de naam : De waarheid over ons Koningshuis .

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk, mw Dahlmans. Ik heb nu uw column nog wat preciezer gelezen. Mijn eeste reactie was er 1 van ergernis over de domheid van Mabel Wisse Smit.
Ik ben benieuwd of zij zich schaamt na het lezen van uw analyse en advies. Zou wel moeten.
Ik word altijd heel boos als iemand die overal van profiteert, OOK van de erfenis van de koloniale periode waarmee zeker ook haar schoonfamilie zich heeft verrijkt en getooid, MIJ en MIJN voorouders de les zou willen lezen. Van mijn familie heeft NIEMAND geprofiteerd of aan slavernij of iets dergelijks mee gedaan, dus ik VERBIED dan figuren als Rutte ook om namens MIJ aan wie dan ook excuses aan te bieden. Dat MAG echt niet gebeuren. NIET namens mij.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn nog veel mensen die zonder na te denken achter deze opgehitste conflictsituaties aanhobbelen en als ze toevallig een podium hebben hier ook nog gebruik van maken. Hun reacties zijn doorspekt met hypocrisie en oppervlakkigheid. Denk dat veel mensen het nu wel zat zijn en het gezonde verstand willen laten zegevieren. Er zit achter zo’n beweging een hele manipulatieve agenda die ook wordt gefinancierd. Waar vooral linkse mensen hun mening ventileren en wat pure propaganda is.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit goede artikel!
We worden met z’n allen als blanke West-Europeaan een onterecht schuldgevoel aangepraat. Terecht dat de andere kant van racisme/slavernij door MOSLIMS ook genoemd wordt.
Heel het gebeuren rond BLM is leugen en bedrog. En deze leugens worden zo vaak mogelijk herhaald, totdat (bijna) iedereen ze gelooft. De opvolger van de coronaleugens, waartegen steeds meer protest komt!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mabel Wisse Smit moet eens bedenken dat haar schoonfamilie degenen zijn die geprofiteerd hebben van kolonialisme en slavernij en hun directe vriendjes graven, gravinen en baronnen en zo. En de kooplieden uit Holland. Maar de regenten en koningshuizen hebben ZEKER geprofiteerd en de zaken gefiatteerd.
Daar plukt ZIJ ook de vruchten van, dus als ex vriendin van een grote crimineel zou ze maar beter haar mond kunnen houden, denk ik. Dat is toch niet geloofwaardig?

jaak Peeters
jaak Peeters
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk: zelf ben ik ook niet bepaald onbekend met het begrip racisme. Ik heb zelf een studie uitgevoerd onder Vlamingen en gepeild naar hun “racistische” ingesteldheid. Ik heb er welgeteld één gevonden – en dan nog… (het was een twijfelgeval). Mensen zijn wél etnisch – maar dat mag je ook al niet zeggen van de politiek correcte ideologen. Beide begrippen wordt lukraak en zonder kennis van zaken gebruikt, door lieden die denken daarmee ook eens nieuws te halen. Als iemand je in Brazilië aankijkt, als je daar als blanke op bezoek bent, dan is dat helemaal geen teken van racisme, maar het gevolg van een opvallend verschil in huidskleur dat de aandacht trekt. Toegeven aan de natuurlijke drang om aandacht te schenken aan het ongewone is echt geen racisme. Het kan zelfs tot het omgekeerde leiden. Pas als er waarde-oordelen in het spel komen, kan je misschien van racisme spreken, als die waarde-oordelen namelijk negatief zijn. Daarom verwerp ik bijvoorbeeld ook het gedoe over ‘etnisch profileren’. Ik heb daar nog nooit een degelijke definitie van gezien en bijgevolg acht ik dat begrip compleet waardeloos.Ik raad een hoop correcte ideologen de boeken van Steve Fenton met enige aandacht te lezen.

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mabel kan beter haar praatje houden voor haar eigen schoonfamilie over profijt hebben van de slavenhandel. 99% van de Nederlandse bevolking destijds leefden in plaggen hutten van het veen steken, sjouwde balen van 80 kg in de haven, werken in de kolenmijnen en zaten strak onder het juk van de gegoede burgerij waaronder het koningshuis. Niet echt het volk dat enige welvaart van slavernij hebben genoten en waren eerder daarvoor nog lijfeigenen dan vrij mens. En vervolgens wordt nu alles wat blank is even weggezet als een racist.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sterk artikel… met veel interesse gelezen, Thanks!

@Sonja Dahlmans, Hulde & Respect… U heeft gelijk, de waarheid MOET gezegd worden!

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lekker belangrijk zeg wat zij te melden heeft.Het blijkt wel dat ze niet op de hoogte is van het verleden van de Fam waar ze ingestapt is en verworven heeft. Over racisme en slavernij gesproken, daar weten de oranjes alles van toch als men eens terug in de geschiedenis gaat lezen.Waar ze nu nog altijd van profiteren, door de Ned belastingbetaler als slaven hun onderhoud laten betalen jaar na jaar.

trackback
2 jaren geleden

[…] Misleidende leestip van Mabel van Oranje over ‘wit racisme’ misleidende leestipracismebesefwit racismewoke-generatie Posted in onderwerpen  •  […]

Henri
Henri
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mabel Los -Wisse Smit-Van Oranje: Wat is nu helemaal de verdienste van deze vrouw, dat zij ons nu de maat denkt te kunnen nemen? Enkele namen uit haar dossier: Bruinsma, Sacirbey etc. Lijkt mij een extreem ambitieus typje, dat ondanks haar dubieuze verleden een Oranje aan de haak wist te slaan. Zegt ook iets over de Oranjes trouwens, maar dat terzijde.

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x