Open brief aan Inspectie Gezondheidszorg

Huisarts Rob Elens over zijn behandelmethode van COVID-19

Titelfoto: Rob Elens. Screenshot video Lissauer.com. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

 

Huisarts Rob Elens uit het Limburgse Meijel kreeg in zijn praktijk met veel Corona-gevallen te maken. Bij een aantal patiënten heeft hij met goede resultaten een eigen behandelmethode toegepast. Hij werd daarvoor – naar eigen zeggen onterecht – op het matje geroepen door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en heeft vervolgens als reactie een open brief gestuurd.

Hij werd geïnterviewd door de Telegraaf op 7 april, waarna dit artikel landelijk viral ging.

Eén dag later volgde er actie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Op woensdag 8 april nam de Inspectie contact op met apotheek Meijel en Rob Elens. In dit telefoongesprek deelde de inspectie mee dat de verstrekking van (hydroxy)chloroquine niet is toegestaan bij patiënten die besmet zijn geraakt met het Covid-19 virus. De huisarts is toen gestopt met het voorschrijven van deze medicijnen. Het bleef echter stil aan de kant van de Inspectie.

Op 11 april interviewde ik Rob Elens en schreef dit artikel over het belang van zink bij de bestrijding van het Corona-virus.

 

Een dag na dit interview kwam de Telegraaf opnieuw met een artikel: “We hebben geen tijd om vijf maanden onderzoek te doen”.

Daarna werd het rustig, hoewel er nog geen formeel schrijven van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd was ontvangen door huisarts Elens. Na herhaaldelijk aandringen werden op 17 april de beweegredenen van de Inspectie toegelicht. Duidelijk is dat de Inspectie kiest voor naming and shaming zonder hoor en wederhoor over de gang van zaken.

Als gevolg hiervan heeft huisarts Elens, samen met de apothekers Kuppens en Peterse een reactie geschreven waarin zij hun standpunten en handelwijze toelichten en verzoeken om een heroverweging van het standpunt van de Inspectie.

De open brief van Rob Elens is hier te lezen.

Disclaimer: de publicatie van deze open brief is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-) professionals en/of zorgverlenende instanties, zoals (huis)artsen, medisch specialisten en spoedeisende hulpverlening. De informatie in de brief mag niet worden beschouwd als vervanging voor medische of andere professionele hulp, zorg, ondersteuning of informatievoorziening en is niet bedoeld als hulpmiddel bij het stellen van een (zelf-) diagnose. De informatie is bedoeld als algemene informatie en is niet specifiek gericht op één individueel persoon of één specifieke medische situatie van bijvoorbeeld degene die de video bekijkt en beluistert of iemand in diens omgeving. Dit betekent dat aan de informatie geen diagnostische of therapeutische waarde kan worden gehecht voor de eigen medische situatie of die van anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het wordt een machtsspelletje, met de patient als machtsmiddel.
De Who en onze inspectie voor de volksgezondheid is er niet voor de zieke. Maar voor het grote geld. Ze weten dat het medicijn werkt, maar ze staan het niet toe, omdat ze dan de belangstelling van de bevolking missen.
Ik zou zeggen: dr Elens, zet h’m op. Ga door.

Pank
Pank
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Zijn behandelingsmethode heb ik in pdf opgeslagen. Je weet maar nooit. Mocht mij iets overkomen, neem ik direct contact op met dr. Elens.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pank

Dit is geen macht, maar een vies spelletje. Tijd dat het RIVM wordt opgeheven : hoeveel brevetten van onvermogen kan zo’n instelling halen voor het belachelijk is ? Volgens mij zijn ze dat punt al lang gepasseeerd.

Er blijken twee aspecten uit dit verhaal. Ten eerste moeten de heer Elens en de apotheker voorgedragen worden voor een lintje.
En het RIVM moet de ‘loden Leeuw’ krijgen…

De MSM propaganda werkt : de kijkbuis slaven zien Rutte als een staatsman..

Maar eigen lijk moet er een onderzoek komen naar de strafbaarheid van het handelen van het RIVM. Niet alleen ‘Jaap-en-zijn-mannen’ , maar de hele kliek. Daarbij lijkt de hele tent corrupt. Géén goedkoop medicijn wat helpt en bijna niets kost, maar een enting verplichten uit één van de zeven fabrieken van Gates.

Ik volg vanaf begin maart een serie op youtube “Coronavirus Epidemic Update 34 “, ondertussen bij 57. Zodra ik aflevering 34 heb gezien begreep ik het belang van Zink en hydroxychloroquin . Beiden heb ik direct online besteld. Eerst kwam het hydroxy , per post uit Duitsland, afschrift kredietkaart in Azerbeidzjan, bedrijf gevestigd in postkantoor in Atlanta.. ..medicijn uit India. Super vaag. Zo vaag dat ik het eerst laat testen of laat vervangen door een voorschrift. Pas als dat allemaal niet lukt, neem ik het zelf in. En mijn ingeving was juist : het is nergens meer te koop en voorgeschreven krijg je het ook niet.

Er gaan veel complottheorieën rond, maar je moet wel heel blind zijn om niet te begrijpen dat het verbieden van iets wat aangetoond werkt [ maar niet mág werken sinds President Trump zegt dat het werkt !], in strijd is met de volksgezondheid.

Dit stinkt zo erg dat we nooit al de beerputten leeg kunnen pompen, laat staan vinden.

Onze hoop is het Fvd bij de eerst volgende verkiezingen.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

“… maar niet mág werken sinds President Trump zegt dat het werkt …”

En daarbij door z’n eigen experts en onderzoeken wordt tegengesproken.

https://www.breitbart.com/news/no-benefit-higher-death-rate-for-malaria-drug-in-coronavirus-study/

https://www.breitbart.com/news/fda-warns-of-risks-with-trump-promoted-malaria-drug/

Ik denk dat z’n uitspraken over licht en desinfectiemiddel van afgelopen week aantonen dat hij niet weet waar hij het over heeft.

https://www.breitbart.com/news/inject-disinfectant-trumps-medical-claims-baffle-nation-experts/

https://www.breitbart.com/news/experts-trash-trump-idea-of-injecting-disinfectant-to-treat-virus/

Ik zou iedereen willen aanraden om nog eens kritisch te kijken en luisteren naar wat deze man zegt en zich niet te laten verleiden om simpelweg het tegenovergestelde standpunt van zijn vermeende “tegenstanders” in te nemen.

Voor de duidelijkheid: Ik zou dolblij zijn als uit gedegen onderzoek zou blijken dat (hydroxy)chloroquine of welke middel dan ook zou werken en daarbij kan het me werkelijk waar niks schelen welke politicus of media-persoonlijkheid vooraf heeft lopen roepen dat het een goed of slecht idee zou zijn.

Ronaldo
Ronaldo
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sanity

Verdiep je goed in die links die je post! Ze hebben de mensen een overdosis gegeven! 30mg/kg is dodelijk chloroquine. Men kreeg 1200mg tot 1800mg en dan 400 of 800 onderhouds dosering… als je kan rekenen en er vanuit gaat dat een zieke patient niet zo zwaar is… Een arts die het al 40 jaar gebruikt zei dat als er maar één iemand dood gaat aan HCQ dan moet die arts terug naar school. In zijn 40 jaar is er nooit iemand overleden aan het gebruik ervan!

Het middel chloroquine en de mildere variant (minder bijwerkingen) is al zo oud als de weg naar rome. Chl. gemaakt in 1934, syntetische vorm van quinine. 1944 clinisch getest en 1955 op de markt.

In Oostenrijk is HCQ standaard regime. Daar gaan 60/miljoen dood aan Covid tov 264 hier.
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04331470

HCQ is geen wondermiddel, maar het stopt het virus (samen met zink) dat het niet meer kan repliceren en tevens helpt het om de cytokine storm te dempen. Mensen die dus op de IC liggen omdat hun eigen immuun systeem hun aanvalt hebben er echt baad bij. Mensen met COPD en andere onderliggende aandoeningen minder.

Gedegen onderzoek komt er waarschijnlijk nooit. Bij de vorige coranavirus en h1n1 riep men dit ook. Toen werd HCQ ook met redelijk success toegepast. Maar desondanks de roep van de artsen toen voor extra onderzoek is dat er nooit gekomen. Het kost namelijk geen drol, kostprijs om iemand te behandelen (data 2004) was 2 dollar… er is geen patent meer dus niemand verdient er wat aan.
HCQ staat op de lijst van veilige en nodige medicijnen die een land nodig heeft. Het staat op de lijst van het RIVM voor behandelopties.

https://swab.nl/nl/covid-19#to_9
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(03)00806-5/fulltext

Geen wondermiddel maar helpt zeker!

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronaldo

Ik denk dat overdosis een voorbarige conclusie is.

* De gemiddelde Amerikaanse man weegt zo’n 88kg. (volgens Google)
* In ieder geval in Nederland lijken mensen met overgewicht buitenproportioneel vertegenwoordigd te zijn op de IC: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/10/cijfers-bevestigen-veel-coronapatienten-op-ic-hebben-overgewicht-a3996512
* Zoals je zelf zegt: Iedere arts hoort te weten wat de maximale dosis is.

In het geval van Oostenrijk is het ook belangrijk om te weten of het medicijn het enige verschil in hun aanpak is. Er kunnen zoveel factoren zijn die van belang zijn (testen ze meer, zijn ze er sneller bij, is de lucht schoner, zijn er sowieso minder infecties, etc).

Zoals ook uit al u links blijkt: Hoopgevende eerste tekens en hypotheses maar er is meer onderzoek nodig.

H.v/d Meer
H.v/d Meer
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pank

kan je mij die sturen

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.v/d Meer

@H. v/d Meer.
Ik mag geen medicijn ‘leveren’, dan ben ik strafbaar. Kopen mag ik het wel.. ..sterkte.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het hele zooitje wat verantwoordelijk is of is geweest, aangaande gezondheidszorg moet ter verantwoording worden geroepen.

Waarom geen aanklacht indienen tegen Balkenende en Rutte,
zij hebben door al die giga bezuinigingen, ons prachtige zorgsysteem naar de kl.ten geholpen.

Meten is weten maar daar is Rutte niet in geïnteresseerd, want dan komen de leugens duidelijk in beeld.

Cees
Cees
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als patiënt die al jarenlang Hydroxychloroquine gebruikt voor Reuma ben ik verbaasd over de ophef over ” bijverschijnselen “. Immers, bij alle medicijnen zit een waslijst aan mogelijke bijverschijnselen, van soms een meter lang opgerold papier in het doosje…

Ineke Katz
Ineke Katz
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dr. Elens, mijn vriend is op IC Amersfoort met dezelfde middelen behandeld ! Ik heb dat op Youtube bij uw bericht ook aangegeven…..Ik heb vreselijke reacties ontvangen, maar dat geeft niet, dat zegt iets over de schrijvers. Hulde aan u dokter Elens, u zat goed ! Als je op de overheid moet wachten kan dat lang duren en heb ik geen vertrouwen in ! Mijn vriend revalideert nu maar hij is er nog ! Wát een naar virus is het toch !

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ineke Katz

Ah, kijk, dat is interessant. Dus kennelijk wordt er op IC Amersfoort ook ‘geëxperimenteerd’ (woorden van de inspectie), en verdraaid, de patiënt heeft het overleefd, net als het tiental van dr. Elens. Ik heb even gekeken naar de nare reacties. Het betrof een trol “evil snowman”. Niks van aantrekken. Zie verder mijn reactie bij ‘Andre’ https://is.gd/6Zz8er.

Ineke Katz
Ineke Katz
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog even ter herinnering. De spreekbuis namens de Regering die wij op z’n erewoord en blauwe ogen moeten geloven. Wat een poppenkast.

https://www.zwartelijstartsen.com/zwartelijst_arts/dissel-j-van/?fbclid=IwAR2nzerVjzaTefGZIMHFw-BxHikzQzoS6TQs8kHqqJJSCLJXNZaWRA3FW9E

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een soort machtsstrijd aan de gang. Dr. Martenson bericht er heden over in zijn boodschap nr 90: https://www.youtube.com/watch?v=dLSYRqcg0wo
Er lijken twee problemen te zijn: Trump adverteerde hydroxychloroquine en het spul is te goedkoop.

Alex Delarge
Alex Delarge
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een persoon is ziek en gaat naar de huisarts.Huisarts schrijft medicatie voor en persoon word beter.Huisarts heeft blijkbaar gewoon zijn werk goed gedaan. Datgene waar hij voor betaald word en voor gestudeerd heeft. Wat is hier nu in godsnaam het probleem?

Ronaldo
Ronaldo
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen de RIVM beveelt het zelf aan… als je op de RIVM site klikt en doorzoekt naar behandelopties dan kom je bij het swab uit.

https://swab.nl/nl/covid-19#to_9

en in oostenrijk is het een “standaard” behandeling!

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04331470

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte
Ah cijfers, cijfers, cijfers …..
De inzichten zijn zo wispelturig als een herfstblad en wat brengt dat ons? Waarom hebben we nu een lock down? Heeft dat te maken met de onhoudbare financiële sprookjeswereld waarin we ons nu bevinden? Of is het een mogelijkheid om op glad ijs de geesten rijp te maken.. Wakkere geesten weten al lang dat diefstal via de achterdeur niet strafbaar is. Dus als je mensen voldoende in de gordijnen jaagt met angst, dan accepteert de meerderheid dat hun burger rechten met de grond gelijk wordt gemaakt. In het kader van als je niets te vrezen hebt?…

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wil me helemaal niet uitlaten over de behandeling (weet ik veel), maar ik proef in het algemeen een volledig wantrouwen tegen de individuele vakkennis van de (huis)arts.
“Nee, we kunnen niks doen, want we moeten nog 3 maanden wachten op de uitslag van het onderzoek”, en in de tussentijd is de huidige patiënt al vanzelf dood of genezen.
Mensen hebben regelmatig ziektes die zich niet helemaal volgens het boekje gedragen, en daar weten die artsen ook mee om te gaan.

trackback

[…] inmiddels een hetze is begonnen door het voorschrijven van het medicijn te saboteren. Huisarts Rob Elens die het middel voorschreef werd publiekelijk aan de schandpaal genageld. De media lanceerden een […]

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

in het ziekenhuis waar ik werk worden de mensen wel met chloroquine behandeld.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de open brief van Elens staan weinig gegevens over de patiënten die hij heeft genezen. Wel iets over de bijverschijnselen. Aangezien de mensen die het meest risico lopen te overlijden zit in de groep met slechte gezondheid en hogere leeftijd, dus lagere weerstand, lijkt het aannemelijk dat juist deze groep ook meer moeite zal hebben met de bijverschijnselen.
De terughoudendheid van de Inspectie Gezondheidszorg is dan ook goed te begrijpen. Ook in andere landen waar chloroquinine veel wordt gebruikt – VS en India – wordt gewaarschuwd voor de soms pittige bijwerkingen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een groen duimpje is op zijn plaats, maar dat geldt ook voor Hesa, ook al zou ik het woord ‘machtsspelletje’ niet hebben gebruikt. Zoals ik het begrijp heeft huisarts Elens een tiental patienten behandeld die eigenlijk naar het ziekenhuis moesten voor eventuele opname, maar de IC capaciteit van het betreffende ziekenhuis was al bereikt. Het ging om patienten met ernstige klachten die duidelijk op ‘corona’ wezen. De behandeling met de twee medicamenten en zink wordt wereldwijd met succes toegepast, ook al is de werking niet wetenschappelijk vastgesteld. Daarvoor is deze epidemie nog te vers. De Inspectie verbiedt nu in feite een werkende behandeling en veroordeelt patienten tot een ziekenhuisbehandeling die vaak de dood tot gevolg heeft. Dat is curieus. De inspectie doet hiermee niets fout, ook al is er bestuurlijk wel het een en ander verkeerd gegaan. Voor dat laatste past het boetekleed. Verder lijkt een heroverweging van het verbod op behandeling volgens de lijnen van de ingezonden brief van huisarts Elens en de apothekers Kuppens en Peterse op zijn plaats. De huisarts wordt verweten te ‘experimenteren’. Dat is lariekoek. Als deze behandeling op de een of andere tegenwoordig in ziekenhuizen ook wordt toegepast dan dienen daar mededelingen over te worden gedaan. Als alle indicatoren op groen staan dan zou ik bij een zware corona-aanval er bij de behandelend arts geen bezwaar tegen maken, tenzij hij/zij iets beters heeft. Van dat laatste is mij niets bekend. Drie weken coma in de IC en mogelijk overlijden zijn hoe dan ook geen optie die veel patienten zal aanspreken. Ook al staat de inspectie er achter.

Ronaldo
Ronaldo
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ja en het RIVM geeft HCQ ook als behandel optie aan. Zou dan toch een manier zijn om zich in te dekken… aan de ene kant “verbieden” maar toch staat het bij de behandelopties.

rico
rico
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In de brief staat dat er niet met chloroquine is behandeld.
incl vewijzing naaqr onderzoek.

Wat betreft het tweede punt van kritiek op de gehanteerde werkwijze van de inspectie, het volgende op 8 april gaf u aan dat er behandeld is met chloroquine, dit is nooit het geval geweest. Er is behandeld met hydroxychloroquine. Hydroxychloroquine heeft een ander bijwerkingen profiel dan chloroquine, ondanks dat beiden moleculen maar 1 hydroxylgroep van elkaar verschillen. Bij hydroxychloroquine worden ernstige bijwerkingen in het Farmacotherapeutisch Kompas benoemd. Dit betreft dan onder meer ‘cardiomyopathie eventueel resulterend in (fataal) hartfalen, T-top-afwijkingen in het ECG. De incidentie bedraagt volgens het Farmacotherapeutisch Kompas in 0,01-0,1%, en wordt geclassificeerd als zeldzaam. Geen van deze bijwerkingen is door ons gezien in onze patiëntengroep, dit ook mede doordat er sprake was van een relatief korte behandelduur en met name cardiale bijwerkingen geassocieerd zijn met langdurige behandeling4

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen