Zal alles goed komen?

Overdenking in corona-tijd

Foto: Lockdown in Milaan.

Andrà tutto bene, zeiden Italianen tegen elkaar toen het corona-virus hun land eind februari trof. Kinderen schreven het op de regenbogen die zij tekenden. Andrà tutto bene. Alles zal goed komen. Deze tekst verscheen ook in Nederland. Op tekeningen van kinderen op stoepen en achter ramen. Maar zal alles goed komen?

Koortsmeting

Op tien februari vloog ik met mijn vrouw naar Catania op Sicilië. Het doel: de bruiloft van twee goede vrienden bijwonen. Onze beide dochters vlogen ons drie dagen later na. Ik haalde ze af van het vliegveld Fontanarossa bij Catania. Als we elkaar begroeten zijn ze nog niet van de schrik bekomen. Van iedere passagier werd bij aankomst door mannen in witte pakken de lichaamstemperatuur gemeten en wie koorts had kwam Italië niet in. Eén van hen was snipverkouden, hoestte en proestte, voelde zich grieperig en had hem behoorlijk geknepen. Maar gelukkig: ze had geen koorts.

 

Huwelijksreis

Na de bruiloft, op 14 februari, gaan onze pasgetrouwde vrienden op huwelijksreis door héél Italië. Als wij op 20 februari terugvliegen naar Nederland, staan zij op het punt door te reizen naar Noord-Italië. Dan, op 21 februari, verschijnen berichten over de uitbraak van het corona-virus in Lombardije. We beginnen ons zorgen over hen te maken en volgen elke dag hun route én die van de verspreiding van het virus. De zorgen nemen met de dag toe. Vooral als we van vrienden, die op de grens van Piëmont en Ligurië een agriturismo hebben (boerderij, mede voor toeristen), ook angstaanjagende berichten krijgen.

 

Lockdown

Op 8 maart laten zij weten dat hun agriturismo, volkomen onverwacht, in het gebied ligt dat door de lockdown, die de Italiaanse regering heeft afgekondigd, van de buitenwereld is afgesloten. “…tot gister was er geen haar op ons hoofd die er aan dacht dat ook onze rustige vallei, waar het leven gewoon zijn gangetje leek te gaan, als rode zone gemarkeerd zou worden…”, laten ze volkomen verbijsterd via Facebook weten. Twee dagen later wordt de lockdown naar héél Italië uitgebreid en mogen zestig miljoen Italianen hun huizen alleen nog verlaten voor werk, boodschappen en medicijnen…

 

Thuisisolatie

Diezelfde dag, 8 maart, ben ik nog aanwezig in de Rotterdamse Kuip bij de competitiewedstrijd van Feyenoord tegen Willem II uit Tilburg. Op de tribunes is het onderwerp van gesprek dat daar, in Brabant, de eerste besmettingen met corona zijn aangetroffen. Mijn buurman vertelt me dat hij er gisteren nog is geweest… Dat voelt niet goed. De volgende dag verlaat ik in de pauze een studiebijeenkomst waar meer dan honderd mensen dicht op elkaar in een Amsterdamse kerk naar hoorcolleges luisteren. Ook dat voelt niet goed.

Als ik een dag later thuiskom van een vergadering, waar twee deelnemers uit Brabant vertelden geworsteld te hebben met de vraag of ze niet beter thuis hadden kunnen blijven, besluit ik ’s avonds, samen met mijn vrouw, die een verzwakte immuniteit heeft, vrijwillig in thuisisolatie te gaan. Het is dinsdag 10 maart.

 

Aanknopingspunten

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en stel ik mezelf de vraag: andrà tutto bene? Zal alles goed komen? Ik las het essay Nel contagio (In tijden van besmetting) dat de Italiaanse natuurkundige Paolo Giordano de afgelopen weken in quarantaine schreef. Dat geeft mij drie aanknopingspunten voor een antwoord. Die zet ik graag op een rij.

  1. Probeer te begrijpen wat er gebeurt
  2. Wijs geen schuldigen aan
  3. Stel oordelen uit

 

Begrijp wat er gebeurt

Probeer te begrijpen hoe het virus is ontstaan, hoe het zich heeft verspreid, hoe die verspreiding tot stilstand gebracht kan worden, hoe het virus bestreden kan worden en hoe de kans op nieuwe uitbraken van het virus verkleind kan worden. Wie begrijpt hoe oorzaken leiden tot gevolgen, die vervolgens weer oorzaken van andere gevolgen worden, accepteert de situatie van nu als een fait accompli, een fact of life, een voldongen en onontkoombaar feit.

Niet om je daar bij neer te leggen. Maar om dat wat je kunt beïnvloeden te onderscheiden van wat je niét kunt beïnvloeden. Zodat je je energie op het eerste en niet op het laatste richt. Daarvoor is objectieve, rationele, betrouwbare informatie nodig. Heel andere informatie dan de cijfers en meningen waarmee de praatprogramma’s ons elke dag bestoken.

 

Geen schuldigen

Wie begrijpt dat de situatie van nu is ontstaan door een aaneenschakeling van oorzaken en gevolgen, begrijpt ook dat er geen schuldigen voor aan te wijzen zijn. Een Amerikaanse krant publiceerde een animatie, die toont hoe het virus zich over de wereld verspreidt. Door middel van kleine rode puntjes wordt zichtbaar gemaakt hoe mensen zich over de aardbol verplaatsen.

Eén rood puntje op een markt in Wuhan ontwikkelt zich in een paar weken tot een enorme wolk van miljoenen rode punten, die zich over de hele wereld verspreidt. Elk afzonderlijk rood puntje draagt bij aan de verspreiding. Ieder van ons kan zo’n rood puntje geweest zijn. U en ik. Dat laat geen ruimte om de schuld neer te leggen bij de Chinezen, bij de WHO, bij de globalisten, bij de kapitalisten, bij de populisten, bij Trump, bij Rutte, bij het RIVM of bij Baudet.

 

Oordelen uitstellen

Wat geldt voor het oordeel over schuldigen, geldt voor élk oordeel over de situatie van nu. Politici, vakbonden en andere belangenorganisaties, zelfs een lid van de koninklijke familie, prinses Irene, zeggen daar lessen uit te trekken. Natuurlijk passen die lessen precies in hun eigen ideologische straatjes. Er zou meer overheid en minder marktwerking moeten komen (Lilian Marijnissen en Jesse Klaver), meer vaste banen en minder ZZP’ers (vakbonden), meer solidariteit en Europese samenwerking (Frans Timmermans c.s.), meer vluchtelingenhulp (Leo Lucassen c.s.) en minder ongebreidelde groei (prinses Irene).

Dat zijn geen lessen die uit de situatie van nu worden getrokken. Dat zijn hún lessen, van lang daarvóór, die ze ons nú willen opdringen. Ik pas daarvoor!

 

Waarde geven

Paolo Giordano sluit zijn essay – verrassend – af met een vers uit een Joodse Psalm. Psalm 90, die mijn vader elk jaar op Oudejaarsavond vlak voor de klok van twaalf uur hardop voorlas. “Leer ons zo onze dagen tellen, dat wijsheid ons hart vervult”. Tellen. Niet alleen de besmettingen, de ziekenhuis- en IC-opnames, de doden, de miljarden die op de beurzen verdampen, de dagen dat we niet naar school of naar ons werk zijn geweest of de dagen die het nog duurt totdat het allemaal achter de rug is.

Giordano stelt een andere rekensom voor: onze dagen tellen om ze waarde te geven. Al onze dagen, ook deze. Proberen deze dagen zin te geven. Door ze te gebruiken om te bedenken wat we in normale omstandigheden niet kunnen bedenken… Onze dagen tellen, opdat wijsheid ons hart vervult. Niet toestaan dat al dit lijden voor niets is geweest.

Andrà tutto bene…?!

 

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

…wijs geen schuldigen aan…
Daar struikel ik over. Vooral omdat het kabinet dit zag aankomen maar geen actie ondernam.
Nu zitten we met failliete bedrijven, waar hard voor gewerkt is, en een economie dat implodeert.
En ons bananenkabinet drukt stiekem regels door die we niet willen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Henk, met een hoog waarheidsgehalte.
Maar de oplossing zit niet zo diep.
Mijn idee is simpel, Nederland is in deze nieuwe eeuw een lijn gaan volgen, die gebaseerd is op een tweedeling, Links / Rechts.
Compromissen ok als ze maar Links zijn.
Zo niet dan gaat de anders denkenden bij het grof vuil.
Of men gaat gewoon het woord racist gebruiken.
Nederland is geen eenheid meer, ook al laat men zijn baard staan.

Dit Corona spel is goed voor een optie als mens erger je niet.
Het Cordon Sanitair van Rutte is zijn zoveelste blunder.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Hoog waarheidsgehalte, behalve één BLUNDER : “..Dat laat geen ruimte om de schuld neer te leggen bij de Chinezen, bij de WHO, bij de globalisten, bij de kapitalisten, bij de populisten, bij Trump, bij Rutte, bij het RIVM of bij Baudet.”

Als er iemand stond te brullen DOE WAT , ergens begin februari, dan is het wel Baudet geweest ! Wat zien we nu ; duizenden doden en 250 overlevenden ? Waarom gaan er in Nederland 10x meer dood dan er genezen ? Zelfs in Mali genezen er 2x zoveel !
Ik wist al zeker dat Rutte en ‘de-mannen-van-Jaap’ feitelijk moeten worden aangeklaagd voor ‘dood-door-schuld’, vanwege hun 5 weken lanterfanten! Maar wat nog erger is; mensen zijn zo wanhopig dat ze alleen zien dat ze nu een aalmoes krijgen omdat ze anders failliet gaan, en de VVD gaat 7 zetels omhoog! Die partij zou verboden moeten worden. Had men naar Baudet geluisterd dan waren die 200 studenten niet gaan skiën. Dan was carnaval afgelast. Dan waren er twee weken geleden geen vluchten uit New York en Peking geland zonder quarantaine.. Dus neen, de laatst die ‘schuld ‘ heeft is Baudet…

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

“Waarom gaan er in Nederland 10x meer dood dan er genezen ?” Dit is totale flauwekul. Omdat er in ons land alleen de mensen wordt getest die zich doodziek bij een ziekenhuis melden is er een vertekend beeld van het werkelijk aantal Coronapatiënten. Het werkelijk aantal besmettingen in NL bedraagt mogelijk 100x het aantal doden of zelfs nog hoger. Het werkelijke beeld is dus globaal als volgt. 90% heeft milde klachten en geneest relatief snel, 5% heeft matige klachten, en geneest langzaam, 5% heeft ernstige klachten en wordt getest. Een deel van die 5% wordt daarna opgenomen in een ziekenhuis, waarvan weer een deel in de IC terechtkomt. Een deel van die laatste categorie overlijdt. Dat is de reële situatie die niet in de officiële RIVM-cijfers tot uiting komt, omdat er niet grootschalig wordt getest.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Beste Asher. Helaas kan ik geen plaatjes plaatsen. Kijk op deze site en zie : 250 mensen officieel genezen. En ruim 3000 dood. Kijk naar ál de andere landen. België is ‘dichtbij’: 4400 overleden, maar 7107 genezen ! Mensen gaan hier dood omdat ze volgespoten worden met anti biotica. Al hun lichaamseigen flora en fauna is dood. Dan komt er een (bacteriele) longontsteking. Normaal ‘verdedigen’ je eigen bacteriën je dan. Echter die zijn doodgemaakt. Er moet een onderzoek komen door een onafhankelijke organisatie [ FBI ? ] om uit te zoeken wat de agenda is hier. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Nogmaals: de officiële cijfers over het aantal genezen patiënten betreffen uitsluiten de gevallen die en positief zijn getest en in het ziekenhuis zijn opgenomen. In Nederland wordt nauwelijks getest; dat gebeurt alleen bij de relatief kleine groep mensen die zich bij een ziekenhuis melden. Virologen schatten dat het werkelijk aantal besmettingen ongeveer 100x hoger ligt en dat 90-95% daarvan gewoon thuis geneest. Die cijfers worden nergens bijgehouden en vindt je dus ook nergens terug. Het werkelijk aantal genezingen is dus veel en veel hoger dan uit de officiële cijfers blijkt.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Het grootste deel van die laatste groep overlijdt. Gisteren waren er van de ruim 2200 mensen die op de ic hebben gelegen, ongeveer 128 mensen die hun opname op de ic hebben overleefd en dan is het nog de vraag of zij volledig zullen herstellen..

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Baudet en Wilders konden met hun visie de uitbraak vertragen. Niet meer dan dat. Omdat ze niet op heel korte termijn over een vaccin beschikten zou de ramp er niet minder om zijn.
Die zou slechts een ander verloop kennen.

Daarbij leidt de keuze tot beperkende maatregelen tot grote schade aan de economie. Het kabinet had te maken met een duivels dilemma.

Wat ik als fundamenteel schadelijk zie zijn deze zaken.

1
De verhouding tussen kartelpartijen en PVV en FvD is zo slecht, dat men in tijden van crisis -zoals nu- geen afgewogen regeringsbeleid kan maken.

Je zult de voorstellen van de oppositiepartijen serieus moeten bespreken. omgekeerd moeten die oppositiepartijen ook hun verantwoordelijkheid aanvaarden als de regering hun voorstellen opvolgt.

Het cordon sanitaire, wat kartelpartijen, èn msm zo graag in stand houden maakt dit onmogelijk, ontwricht onze parlementaire democratie en schaadt daarmee de belangen van de Nederlandse bevolking.

2
Adviesorganen zoals RIVM hebben op dit moment ernstig de schijn tegen, dat zij door kartelpartijen “gesaneerd” zijn.
Met als doel om het kabinetsbeleid, ook als het faliekant verkeerd is, als deskundige aan de bevolking aan te bevelen.
Hiermee kunnen die adviesorganen in tijden van crisis niet als adviesorganen functioneren.
Adviesorganen horen apolitiek en 100% zelfstandig te zijn.

Mocht de politiek deze crisis evalueren, dan zijn dit toch wel 2 pijnpunten die beslist een koerswijziging nodig hebben.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik had liever tijdige afdoende maatregelen gezien, sorry.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de griepepidemie van 2017-2018 werden er 16.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis, waarvan ongeveer de helft overleed. Vergelijk dat eens met wat er nu aan de hand is.
De lockdown is gebaseerd geweest op sterk overdreven verhalen uit China. Het zou voldoende zijn geweest om de 1,5 meter afstand te houden, meer te telewerken en zieke personen meteen te isoleren.Scholen sluiten is hals over kop besloten.
Dit is geen coronacrisis, maar een mentale crisis, die door de politiek gestuurd wordt om een volg-app’s op te dringen. Voorwaarde daarvoor was dat het gevaar veel groter wordt voorgesteld dan het is – net als bij zure regen, kernenergie, klimaatverandering – en mensen volgzaam worden gemaakt door middel van massale angst. 99 % van de mensen die overlijden met corona waren oud en hadden ernstige kwalen waaraan ze ook zonder corona misschien al binnen een jaar aan zouden zijn overleden.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Griepcijfers gaan over een heel jaar, de coronacijfers pas over de laatste 2-3 maanden. Laten we eerst eens kijken hoe de situatie er aan het einde van dit jaar uit ziet (of zodra dit voorbij is wat natuurlijk hopelijk eerder is) voordat we vergelijkingen kunnen gaan maken.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

wanneer is alles ooit goed geweest? Via de media inmiddels al begrepen dat Trump en Johnson meer te verwijten valt dan de Chinezen en dat wij ons diep moeten schamen omdat we niet direct de geldkraan opendraaide toen zuidelijke landen daarom vroegen, zoals dat fijne Italië van Strating waar Chinese illegale textielwerkers, een voorzichtige schatting is 100.000, die tussen Italië en China heen en weer pendelden- in Italië de reden zijn van de ernst van de epidemie. Geen woord van kritiek van het journaille over de gedoogpolitiek van corrupte hypocriete Italiaanse politici. Ook na de crisis gaan we gewoon door vanuit de filosofie Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

jan de wit
jan de wit
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, wat moet ik hier nu mee. Nogal vrijblijvend verhaal. Nog geen 6 uur terug uit een 5 weken durende quarantaine, waarbij we letterlijk van de buitenwereld waren afgesloten. Nauwelijks internet. Europa leek in een totale apocalyptische wereld te zijn veranderd. In onze laatste haven in Sri Lanka werd niemand tot het schip toegelaten. Soldaten met kalashnikovs. Aankomst in Engeland: niets. Wel maatregelen door de eigen bemanning. Buschauffeurs: erg vriendelijk, geen bescherming. Openbaar vervoer: mensen in volle bussen, alleen een enkele Aziaat droeg een mondkapje. Oversteek naar Engeland via de kanaaltunnel. In Frankrijk een controlepost van de politie bij de oprit naar een snelweg. Erg rustig op de snelweg. In Belgie werd het al drukker, veel vrachtverkeer. Idem in Nederland. Schitterend weer in Rotterdam. Een enkele Aziaat met een mondkapje. Veel wandelaars, fietsers, personenauto’s. Geen mondkapjes. Mensen hielden niet overal afstand. Drukke winkels met mensen dicht op elkaar. Wel borden met een looprichting. Een vriendelijke taxichaufeur in het bezit van een mondkapje. Maar dat droeg hij niet. Wel 1 handschoen. Algemene indruk: zowel in Engeland als in Nederland geen enkel gevoel van urgentie. Mwahhh. Wij gaan in ieder geval de komende maand(en) opnieuw in quarantaine. Met het enige mondkapje dat wij bij het verlaten van ons schip kregen uitgereikt. AH bezorgt als enige in onze buurt aan huis. Zij varen er wel bij.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oordelen mag wachten, eerst tegen de virus gezamenlijk strijden. Op zich uiteraard mee eens, maar! Dat is ook wat ik vandaag las in het nieuws, eerst strijden daarna oordelen, het standpunt van onze regering met monde van minister Kaag en uiteraard tegen Trump die de financiële steun voor de WHO tijdelijk gestopt heeft. Schande, dus richting Trump, hou dat voor later! Maar wat hebben wij aan een WHO die blundert? De WHO die nog eind februari of zelf begin maart de zaak bagatelliseert. Monddoekjes, ja of nee? Weten wij niet! Trump bekritiseren op moment dat hij de vluchten vanuit China gestopt heeft. En nu lees ik ook dat de markt van Wuhan met de toestemming van de WHO weer open mag. Australië is hierover zeer ontstemt dus denk ik dat het ook inclusief de exotische dieren zal zijn. Is de WHO een Chinees eigendom soms met de schamele viertig miljoen bijdrage tegen de vierhonderd miljoen van de VS? Daar lijkt het op als dit allemaal waar is. De WHO wordt de hand boven de hoofd gehouden omdat zij niet zoveel macht zouden hebben. Ook zonder macht kun je correcte nieuws verspreiden en als je daar aan twijfelt plaats je die nieuws niet. Dus eerst de gang van zaken bij de WHO zo snel mogelijk controleren en dan pas doorgaan lijkt mij betere optie dan met zo zwakke broeder een gevecht aangaan. Zij zijn vast niet de enige met schuld, het rijtje zal vast langer zijn.

John Kramer
John Kramer
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zal alles goed komen?, zeker maar niet zoals het ooit was. Zal alles goed komen?, denk het wel maar dan komt dat niet door ons kabinet of ons Europa, want die weten het niet,(en doen niets). Schuilen zich achter zelf opgerichte clubjes als RIVM,GGD en WHO en met deskundige die in opdracht van de overheid de grootste onzin vertellen omdat zij het ook niet weten.
Zal alles goed komen? ja de ondernemers en bedrijven zij zullen er voor zorgen dat alles weer goed komt. Mits ons kabinet en met name Brussel/Europa nu eens NIET aan zichzelf denkt, maar aan het belang van de burgers, ondernemers en bedrijven. en voor de ZZP”er die nu aan de tiet hangen van de overheid, stop ermee ga straks weer in loondienst, je bent geen ondernemer, verkoop je te dure auto en alles zal goed komen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, Psalm 90. Daarin stelt de psalmdichter dat wij 70 jaar kunnen worden en als wij sterk zijn 80 jaar. Dat was zo’n 4000 jaar geleden. Met al ons vernuft niet erg veel opgeschoten.
En waar men vroeger over de toorn van God sprak, hebben we het nu over de tucht van de markt, of als we links zijn, de straf van moeder aarde vanwege global warming.

En een simpel virus legt ook in onze high tech samenleving de hele wereld stil.

Ik ben het overigens roerend eens met de schrijver van dit artikel.
Met name de 3 aanknopingspunten.
We weten nog amper wat er aan de hand is. De medici en geleerden roepen zoveel verschillende dingen, dat je van een overheid in redelijkheid geen juist beleid kunt verwachten. Temeer omdat beleid hoe dan ook ingrijpende gevolgen heeft voor de samenleving.

Als we, 5 jaar nadat het coronavirus weg is eindelijk inzicht hebben in wat er nou feitelijk gebeurd is kunnen we conclusies trekken. En dan nog met de nodige terughoudendheid; achteraf is het makkelijk praten.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles zal zeker goed komen hoor. De aarde zal zijn rondjes draaien en de mens zal verdwijnen. Misschien dat de mieren er nog wel zijn als de mens al is verdwenen, om plaats te maken voor iets anders. Een levensvorm die zo intelligent is dat ook die vorm al het andere ondergeschikt maakt aan zichzelf. En derhalve wederom met veel geruis van het voetstuk zal vallen.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Henk Stuiver: ik kan mij zo voorstellen dat je zo luchtig kan reageren op deze situatie, als je niet meer hoeft te werken. Goed bij kas zit en kerngezond. Maar niet iedereen heeft zoveel mazzel. De afgrond is voor velen heel dichtbij. Meer empathie kan geen kwaad.

Henk Stuiver
Henk Stuiver
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hoi Hesa, wie je ook mag zijn, ik durf tenminste onder eigen naam te schrijven.. 😉

Ten eerste : ik ben werkeloos en wil heel graag weer aan het werk.

Ten tweede : ik heb mijn schaapjes nog lang niet op het droge

Ten derde : ik zou heel graag kerngezond willen zijn

Ten vierde : dus ik heb niet zoveel mazzel

En verder : Empathie heb ik (voor mijn gevoel) genoeg en ga er nog steeds van uit dat alle mensen deugen totdat het tegendeel is bewezen. Waar ik echter ‘moe’ van wordt is dat alles negatief en politiek wordt benaderd – als jullie het zo goed weten waarom hebben jullie dan geen baan in Den Haag?

Dus nogmaals met de woorden van Henk Strating:

onze dagen tellen om ze waarde te geven. Al onze dagen, ook deze. Proberen deze dagen zin te geven. Door ze te gebruiken om te bedenken wat we in normale omstandigheden niet kunnen bedenken… Onze dagen tellen, opdat wijsheid ons hart vervult. Niet toestaan dat al dit lijden voor niets is geweest.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Het zijn mooie woorden van de heer Giordano vol emotie en pathos, een dichter of schrijver waard. Daarom zijn de reacties al vol waarheid van Baudet en Wilders niet effectief. In crisis tijden heeft men geen ruzie maar rust nodig en dat tegen elke prijs. Daarom gaat Rutte als winnaar van deze tijd uitkomen.

Gee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Covid-19 # Massahysterie

Don Tessers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het niet eens. Altijd is er een hoofdverdachte, de rest is gevolg van grote Geopolitieke laksheid zowel WHO vriendje China als Europa.

Henk Stuiver
Henk Stuiver
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel Henk.

En voor de reageerders;

Altijd weer die politiek erbij halen. Jullie hadden het natuurlijk allemaal veel beter gedaan! Laat me niet lachen mensen.

Onze dagen tellen en de komende jaren gezond doorkomen is voor ieder nu veel belangrijker dan al die politieke kretologie en met het vingertje wijzen…. 🤔

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Ik respecteer uw mening maar helaas heeft de politiek altijd de grootste vinger in de pap en die neemt maatregelen. Wij zijn afhankelijk van de politiek die voor ons denkt en doet. Het zou voor elke regering moeilijk zijn van welke kleur dan ook dat is zeker mar wij hebben met een regering te maken die het standpunt voor de te dure zorg, teveel ouderen in praktijk gebracht de laatste jaren en nu kampen wij met een zorg die niet voldoende middelen heeft voor dit stadium van crisis. Dit is gevolg van de politiek van de laatste jaren gedicteerd door de EU en bepaald door de VN. DE globalisering helpt zeker het virus maar dat doet niet te vergeten het toerisme ook. Het aantal doden spreekt voor zich, wij staan heel hoog in de peiling en landen die qua rijkdom veel erger aan toe zijn dan wij doen het beter op dit moment wat je niet zou verwachten. Zij blijken wel over mondkapjes te beschikken terwijl hier ze worden ontraden alleen omdat er een tekort aan is. Er is voldoende stof om zich aan de politiek te ergeren. Ik weet van vroeger, een gezamenlijke vijand brengt mensen tot elkaar maar kan ook mensen tegen elkaar opzetten. Dat is nog afwachten en daar zijn wij ook van de politiek afhankelijk. En helaas van de VN en de WHO.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Het zijn mooie woorden van de heer Giordano vol emotie en pathos, een dichter of schrijver zeker waard. Daarom zijn de reacties (al zijn deze vol waarheid) van Baudet en Wilders niet effectief. In crisis tijden heeft men geen gehakketak maar rust nodig en dat tegen elke prijs. Daarom gaat Rutte straks als winnaar van deze uitkomen.

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x