Grapperhaus: minister-zonder-geloofwaardigheid

De democratie is de verliezer

Titelfoto: Minister Grapperhaus tijdens het Kamerdebat op 2 september 2020. Screenshot Video Tweede Kamer gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 4.0.

“Schrijf een artikel als je kwaad bent en je schrijft het beste artikel dat je nooit had moeten schrijven”, is een wijze les die ik doorgaans in acht neem. Maar nu niet. Mijn boosheid over het koppige aanblijven van Ferd Grapperhaus als minister van Veiligheid & Justitie schreeuwt om een reactie. Die ga ik geven.

Het Algemeen Dagblad heeft het bruiloftsdebat, zoals de krant het noemt, gereconstrueerd. Die reconstructie wordt in de kop erboven kernachtig samengevat: “Grapperhaus dacht geen seconde aan opstappen”. Alsof een minister in een democratie zélf beslist of hij moet opstappen of niet…

 

Pluche

Dat is ook niet het geval. Het is nog érger: vriendjespartijpolitiek en een handvol spiegeltjes en kralen voor de oppositie heeft deze minister-zonder-geloofwaardigheid op het regeringspluche gehouden. Een minister-zonder-geloofwaardigheid die nota bene wíst dat hij zijn geloofwaardigheid in de ogen van zeker vier op de tien Nederlanders had verloren. Het Algemeen Dagblad verwoordt het treffend: “Hoewel de buitenwacht rekening hield met het aftreden van Ferd Grapperhaus heeft hij dat zelf geen moment overwogen. Premier Rutte en CDA-leider Hugo de Jonge evenmin.”

 

Minachting

Dat laatste maakt het nóg erger. Dat een minister-zonder-geloofwaardigheid zélf blind is voor de realiteit en hoopt met wishful thinking de werkelijkheid naar zijn wensen te kunnen veranderen, valt nog enigszins te begrijpen. Maar dat de premier van ons land, en de politiek leider en beoogd lijsttrekker bij de komende verkiezingen van de tweede regeringspartij, een minister-zonder-geloofwaardigheid koste wat kost in het zadel willen houden, is niets minder dan minachting voor de democratie.

De wijze waarop ‘het spel vervolgens wordt gespeeld’ getuigt óók van die minachting. Grapperhaus moet zijn fouten erkennen en zich daarvoor publiekelijk verontschuldigen. Het Algemeen Dagblad meldt fijntjes dat vanuit de VVD aan premier Rutte een seintje zou zijn gegeven dat excuses maken wel  ‘handig zou zijn’.

En dús sprak Grapperhaus de drie magische woorden Het Spijt Me. Democratie anno 2020…

 

Ritueel

Het Kamerdebat waarin die magische woorden van Grapperhaus politiek gewogen werden heb ik niet lang gevolgd. De zalvende woorden waarmee zelfbenoemd oppositieleider Lodewijk Asscher namens de slechts negen zetels tellende PvdA-fractie het debat opende maakte al direct duidelijk dat ook hij kan leven met een minister-zonder-geloofwaardigheid. En dat Asschers PvdA, in het perspectief van mogelijke samenwerking met Grapperhaus’ CDA na de komende Tweede Kamerverkiezingen, zijn ministerschap-zonder-geloofwaardigheid voor de rest van deze regeerperiode wel op de koop toe wil nemen.

Wat ordinaire kralen en spiegeltjes rond de beoogde corona-noodwet en de verklaring van goed gedrag voor overtreders van de corona-maatregelen deden de rest. Het ritueel van een motie van afkeuring die door de coalitie met de voorspelbare steun van de SGP werd weggestemd doet daar niets aan af.

 

Prijs

De prijs die de politiek daarvoor moet betalen is dat het kabinet verder zal moeten met een minister-zonder-geloofwaardigheid. Dat is zonneklaar. Grapperhaus heeft op een privéfeest de corona-maatregelen die hij als minister van Veiligheid & Justitie heeft ingevoerd en moest handhaven aan zijn laars gelapt. Dat heeft hij nota bene zelf ook toegegeven. Hij heeft daarover, zoals hij zelf vindt, verantwoording afgelegd en zich ervoor verontschuldigd.

Maar in plaats daarvan had hij er verantwoordelijkheid voor moeten némen! Voor het feit dat hij niet meer geloofwaardig is. Niet meer in de ogen van hen die voor vergelijkbare overtredingen zijn beboet en gestraft. Niet meer in de ogen van hen die al sinds februari – zeven (!) maanden lang – hun kinderen en kleinkinderen, ouders en grootouders niét anders meer zien dan buitenshuis op 1,5 meter. Niet meer in de ogen van hen die nog veel grotere offers hebben moeten brengen aan het dodelijke coronavirus.

 

Draagvlak

Ik sluit af met de trefzekere slotconclusie van NRC Handelsblad: “ Het kabinet staat op een cruciaal punt in de coronabestrijding. Het draagvlak voor maatregelen neemt af, en de discussie polariseert tussen burgers die strengere regels en handhaving willen en burgers die regels juist onzinnig vinden. Maatregelen als de noodwet stuiten op groeiend maatschappelijk verzet. Draagvlak wordt alleen gewonnen met een betrouwbare overheid. Minister Grapperhaus had moeten inzien dat hij niet langer het nationale gezicht van de coronahandhaving kan zijn. Het had hem gesierd als hij zelf die conclusie had getrokken.”

Maar Ferd Grapperhaus besloot met steun van premier Rutte en partijleider De Jonge ánders. Hij wilde koste wat kost op het pluche blijven zitten, zélfs als een minister-zonder-geloofwaardigheid…

Arme democratie!

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Liegen over Corona. Medische cijfers verdraaien. Liegen over het vaccin. Liegen over de economie. Liegen over de euro. Liegen over leningen aan Zuid-Europa. Liegen over het klimaat. Liegen over groene energie. Liegen over immigratie. Liegen over de globalistische agenda. Er is wel wat meer aan de hand dan de hypocrisie van Grapperhaus. Ofschoon dat wel heel erg in your face is.

logisch_denken
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Zal Nederland door hebben dat ze regeert worden door een regentenclub in een partijkartel ?

De schoffering naar de burger door het aanblijven van grappen huis is ongekend en de kroon op de vele leugens. Ze lijken overal mee weg te komen.

stem sociaal , stem PVV

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Eens. Als FvD lid ga ik waarschijnlijk toch mijn stem aan Geert geven. Als signaal.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Sorry Youp.
Ik lees nu je stukje pas, zelfs op mijn leeftijd kan je het nog druk hebben.
Het woord liegen, komt terecht vaak voor in je stukje.
Kijk ik zeg niet dat er niets aan de hand is, maar wat worden we selectief belazerd.
Mijn vertrouwen in dit Rutte Kartel, is geslonken tot nul %.
Zijn Cordon-Sanitair is het breekpunt geworden in het vertrouwen.
Links maakt meer kapot dan je lief is.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

eens. Dat ondemocratische uitsluiten vind ik nog het ergste. En die Grapperhaus had gelijk op moeten stappen. Inderdaad.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

ja, dit hele kabinet is al jaren een leugen en bedrog kabinet. En de verkeerde voor het hekje he? (Geert Wilders) De rest wil kennelijk niks aan veiligheid en criminaliteitsbestrijding doen uit angst beschuldigd te worden van ‘etnisch profileren’. Nou, groot deel van de daders hebben ook een andere etniciteit, helaas. De cijfers tonen dat aan.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Daar hoor je dus over te praten en beleid op te maken. Maar ja, dan zijn ze weer bang voor stemverlies of zo.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grapperhaus, de zoveelste ongeloofwaardige minister die wij meemaken en wel een zonder moraal omdat hij weigert op te stappen. In zijn voorbeeldfunctie is hij gefaald maar de regering blijkt niet instaat om dat te erkennen. Waar mensen afscheid moesten nemen van geliefde persoon in een klein bezetting moest Grapperhaus perse zijn huwelijk groots aanpakken. Dan mis je alle empathie met de rest van de bevolking. En de leugenachtige premier vind hem betrouwbaar. Allicht! Soort zoekt soort. Waar mensen een onherroepelijke corona boete kregen maakt hij zich vanaf met een donatie aan een goede doel die waarschijnlijk aftrekbaar is van de belasting. Goede opmerking van K. de Lange over regels aan te passen. Je maakt ze daarmee totaal overbodig. Onze regering valt samen met Brussel Hongarije en Polen aan voor ondemocratische praktijken maar kan beter in Den Haag beginnen met zichzelf. Ook wordt de corruptie in het buitenland bekritiseerd terwijl Nederland een jarenlange corrupt politiek proces voert tegen een parlementslid alleen ter wille van politieke beschadiging. Is Nederland nog democratisch blijkt een terechte vraag. Ik denk het niet want wel vrije verkiezingen met alle bewerking vooraf en achteraf zijn ook niet meer vrij. Ook wij hebben onze Loekasjenko’ s.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Ni28
Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, achter deze mening kan ik mij wel scharen.
Geen woord te veel gezegd. Ik maak me grote zorgen over de democratie zoals die zou moeten zijn, maar niet is.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Democratie is wat iemand zegt. Kent vele gezichten. Wij zitten naar mijn mening al langer in een nepdemocratie. Op een kant wordt er gesproken over een correctieve referendum maar op de andere kant is D66 met Kaag bezig om de hele soevereiniteit naar Brussel over te heuvelen. Wij hebben al niets te zeggen over migratie, dat bepaalt VN met bedenkelijke landen samen. Het Westen wordt helemaal uitgehold en verdwijnt onder onze ogen met onze cultuur die vervangen wordt door vijandelijke schreeuwers. Onze leiders denken dat het goed komt omdat zij niet langer dan hun neus kijken. Rutte heeft inmiddels een hele lange neus maar toch.

Foaak
Foaak
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Persoonlijk heb ik me dood geërgerd toen minister Grapperhaus tijdens het ‘Sorry’ debat beweerde dat er een Overduidelijke correlatie, nee zelfs een causaal verband was tussen de overheidsmaatregelen om COVID-19 tegen te gaan en het aantal besmettingen. Ten eerste is dat nu juist niet aangetoond, ten tweede gelooft Ferd Grapperhuis blijkbaar zelf ook niet in dit causaal verband gezien zijn eigen gedragingen. Wat een hypocriet! De partijpolitiek is werkelijk totaal rot, het maakt niet eens meer uit of je verhaal wel klopt, argumenten tellen niet meer of het nu gaat om de EU, Marrakech, klimaat, stikstof etc we zijn in een verschrikkelijke tijd terechtgekomen.

Walter
Walter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blijkt dat onze regering onder regie staat van een aan de film industrie gelinieerd advies,helaas van niet te bevatten laag niveau.
Het optreden van Grappen house ,wederom een herhaling van de scene( het spijt me) was rondweg lachwekkend .

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ferd Grapperhaus is de zoveelste minister die op dit ministerie sneuvelt. Ook hij hield informatie achter tijdens het process Wilders. RTL haalde documenten boven water die zijn ministerie achterhield mede ook om voorgaande ministers te beschermen en de rechters verkeerd oordeel te laten geven over Wilders, en zeker ook nog heel veel meer zaken kunnen het daglicht niet verdragen en Grapperhaus wist en weet nog veel meer o.a over Demmink en andere top bestuurders op zijn eigen ministerie. Met de coroana regels lichte hij zelf de hand waardoor anderen een strafblad kregen en wellicht ook nog gaan krijgen. Dus me dunkt dat met tranen alleen Grapperhaus zeker zijn status en respect never terug krijgt. Deze hele regering moet en zal de eindstreep halen en dat lukt alleen met list en bedrog, nog geen enkele regering voor Rutte heeft zoveel ministers en staatsecretarissen verloren als Rutte III nu! Denk daar maar over na als je 21 maart 2021 in het stemhokje staat. Hoeveel meer wil je als stemmer nog om je gewicht eens te laten gelden!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

ja, eigenlijk had het kabinet moeten vallen over deze kwestie.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het parlement moet een minister wegsturen. Maar het parlement is onderdeel van de club, het partijkartel. Deze parlementaire democratie deugt niet, zoveel is duidelijk.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

ja, zo is het wel, helaas.

Els
Els
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Dat een minister-zonder-geloofwaardigheid zélf blind is voor de realiteit en hoopt met wishful thinking de werkelijkheid naar zijn wensen te kunnen veranderen, valt nog enigszins te begrijpen.”

Dít begrijp ík niet. Wat ik wel begrijp is dat hij niet blind is voor de werkelijkheid dat een groot deel van de bevolking toch wel achter deze verkrachters van de rechtsstaat aan blijft lopen.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grappenhaus, een minister, waarvan de aanspreektitel nog niet zo lang geleden was: Exellencie stond te janken in de Tweede Kamer. Zijne Exellencie, een hoogwaardigheidsbekleder op het allerhoogste niveau, waarvan gezien zijn aanspreektitel verwacht mag worden, excellent of briljant te zijn, van onbesproken gedrag, vanwege zijn hoog geachte ambt, stond te janken…
Krokedilletranen, omdat zijn persoonlijk belang en niet dat van wie hij vertegenwoordigt, in het geding was. Een vaatdoek, die het aanrecht aflapt. Wie had gedacht, dat wij dat nog mee zouden maken. Van Zijne Exellencie tot Vaatdoek.
Hoeveel bruidstranen moeten er vloeien, voordat dit feit zal doordringen?

Hans verbiest
Hans verbiest
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou we hebben op dit moment een regering die alleen aan zichzelf denkt.
En wat gaat er nou vanuit het is net of ze bevolking voor een stelletje debielen of asos uitmaken.
Op dit moment vertrouw ik er niet een

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans verbiest

nee, ik ook niet. Geen enkel vertrouwen, zeker niet in de kartelpartijen. Vreselijk volk.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het moet een ieder inmiddels toch duidelijk zijn dat ministers overal mee wegkomen als ze maar krokodillen tranen plengen en sorry roepen. En het zou inmiddels ook iedereen duidelijk moeten zijn dat dit er mede op duidt dat de democratie in Nederland al tientallen jaren dood is. Denk aan Janmaat, Fortuyn, Wilders, straks mogelijk Baudet. DDR 2.0

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

ja, dat zou je wel zeggen. Ik vind Wilders een stuk geloofwaardiger dan Grapperhaus.
En Wilders heeft HEEL veel te verduren. Bedreiging door andersdenkenden uit een achterlijke cultuur, maar ook bedreigingen van de collega’s uit de kartelpartijen die hem zonder met de ogen te knipperen blootstellen aan kwaadwillenden die door de regeringspartijen niet worden aangepakt. Nee, men ontziet de criminelen juist uit angst voor ‘etnisch profileren’ en beschuldigingen van ‘racisme’ en zo. Nee, dan liever Wilders en Baudet demoniseren en in de spotlights van criminelen duwen. DAT kunnen ze, de lafaards.

Twan
Twan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel gaat uit van de foute veronderstelling dat de VVD en zeker Rutte nog iets hebben met democratie.
Het gaat de gevestigde oden alleen nog maar om de macht van het kartel. De multinationals en het politieke banencircuit.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Twan

ja, DAT is wat er achter zit. En de Nederlanders die beneden het vermeende ‘ niveau’ van de elite worden gezien, zijn gewoon de usefull idiots die je als kartel en elite mag mis/gebruiken.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

verdeel en heers is het adagium van de plucheklevende kartelpartijen en de linkse zooi die ook nog denkt iets te zijn.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat was de naam van de man die een boekje schreef over de uitholling va de democratische rechtsstaat, ondermeer door politici die koste wat kost op het pluche geplakt bleven? Heette die niet toevallig ook Grapperhaus?

Volgens de Nederlandse grondwet is iedereen gelijk.
Maar sommigen zijn een beetje meer gelijk dan anderen.

De minister heeft vrijwillig een belasting aftrekbare donatie gedaan aan een zelfgekozen doel. Andere gezelschappen betaalden 395 euro boete per persoon. Van ons belastinggeld ging al miljarden crisis steun aan grote multinationale bedrijven. Kleine zelfstandige ondernemers en flexwerkers kunnen doodvallen. Vandaag weer 925 nieuwe vastgestelde besmettingen in Nederland er bij. Het gaat goed met het crisisbeleid in Nederland.

Roderick
Roderick
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je achter een hard coronabeleid staat dan begrijp ik de roep om een nieuwe minister van justitie en veiligheid die met gezag tirannieke maatregelen uitvoert, handhaaft en de mars der dwaasheid voortzet.
Ben je tegen het coronabeleid dan is het aanblijven van de huidige minister, vanuit strategisch oogpunt, nog niet zo verkeerd. We hebben dan een ongeloofwaardige minister van justitie en dat lijkt mij ideaal.

De democratie was al een verliezer, rechtelijke macht corrupt en de wetenschap falende. Dit is gewoon het zoveelste voorbeeld uit dat rijtje.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als het inderdaad zo’n crisis is dat mensen boetes opgelegd krijgen, wanneer men zich niet aan 1.5 meter houdt, waarom stelt hij zijn huwelijk dan niet uit?
Niet alleen zijn geloofwaardigheid, maar ook de maatregelen voor deze Corona crisis lopen hierdoor ernstige schade op.
Met het aanblijven van deze minister wordt voor de zoveelste keer wederom bewezen, dat niet ons land wordt gediend, maar de eigen belangen.

Guus
Guus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grapperhaus beledigde degenen die door zijn toedoen hoge boetes hebben gekregen twee keer.
1. Door zich zelf op zijn bruiloft niet te houden aan de regels die hij onder dreiging met hel en verdoemenis aan de samenleving had opgelegd.
2. Door, toen hij zelf in de fout was gegaan, opeens over versoepeling van de regels en verlaging van de boetes te willen praten. Let wel: maar niet voor degenen die ze al hadden opgelegd gekregen.
De schade die de man heeft aangericht aan de rechtshandhaving, het functioneren van de rechtspraak en het vertrouwen in de rechtsstaat is overweldigend. Hier is nog maar één handelwijze op zijn plaats: snel wegwezen als minister en een betrouwbare andere persoon de schade laten herstellen. De vertoning in de Kamer heeft het aftreden alleen maar urgenter gemaakt.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, de conclusie van NRC is wel de juiste.

Pedro
Pedro
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Christenen en liegen… het is al sinds 33 na Christus een dingetje.

Ferdinand
Ferdinand
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als wij een grove fout maken op het werk dan lijdt dat of tot ontslag of een overplaatsing, maar iemand die gezag uit voert en een grote fout maakt wordt niet meer vertrouwd.
Dus past hij niet meer in de functie die hij uit oefent.
Ten tweede Nederlanders hebben het voor het zeggen, het is hun stem waar dit kabinet naar moet luisteren

dedingenbijdenaamnoemen
dedingenbijdenaamnoemen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grapperhaus is bij Rutte en de Jonge in goed gezelschap.
Alle drie een lange neus dat schept een band.

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het geheugen van de kiezer is beperkt. In maart business as usual!

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen