Waarom ik blanco ga stemmen

Mijn persoonlijke afweging

Foto: Redactie OpinieZ

Volgende week gaat Nederland naar de stembus, corona of geen corona. The games must go on, hebben ze op het Binnenhof gedacht. Aan uitstel heeft niemand de vingers willen branden. Ik ga niét naar het stembureau. Wel zal ik iemand machtigen. Om voor mij een stembiljet in de stembus te doen. Onbeschreven. Blanco. Waarom leg ik graag uit.

Land op slot, stembureaus open

Winkels en restaurants zijn – vrijwel – gesloten. Evenals universiteiten en hogescholen. We kunnen niet naar theaters, schouwburgen, bioscopen, musea, stadions, sporthallen, zwembaden, dierentuinen, pretparken en noem het maar op. We hebben een avondklok, die – al voor de tweede keer – wordt verlengd. Dat alles – terecht of onterecht, dat zal de tijd ons hopelijk leren – om oncontroleerbare verspreiding van het corona-virus, waardoor onze gezondheidszorg overbelast zou raken, te voorkomen.

Maar we worden wél met zo’n 12,5 miljoen landgenoten opgeroepen om volgende week woensdag te gaan stemmen. Ik begrijp dat niet. Of het één – sluiting van alles en nog wat – is overdreven, of het ander – verkiezingen houden – is onverantwoord. En in ieder geval inconsequent.

 

The games must go on

Uitstel van de verkiezingen met drie maanden had ze over de datum heen getild, waarvan het kabinet zegt dat iedereen die gevaccineerd wil worden met ten minste één vaccinatie beschermd zal zijn. Bovendien waren de verkiezingen dan gehouden in de periode van het jaar waarvan is gebleken dat het virus het minst actief en de kans op verspreiding het kleinst is. Tenslotte had politiek Den Haag zich nog drie cruciale maanden volledig kunnen concentreren op de aanpak ervan en op de noodzakelijke exit-strategie uit de lockdown van de afgelopen maanden.

Dat we toch naar de stembus moeten en vrijwel geen enkele politicus (Henk Krol uitgezonderd) ertegen bezwaar heeft, wijst erop dat niemand in politiek Den Haag de vingers daaraan wil branden. The games must go on, zijn de gevleugelde, maar even ongepaste, woorden van het IOC als ernstige gebeurtenissen de voortgang van Olympische Spelen dreigen te verstoren. De verkiezingen móeten dóórgaan.

 

Blanco stem

Ik ga niét naar het stembureau. Na een jaar van vrijwillige thuisisolatie in de eerste maanden na de corona-uitbraak en uiterste oplettendheid en voorzichtigheid daarna, ga ik in het vooruitzicht van vaccinatie niet naar een plaats waar veel mensen samen (kunnen) komen en ik mede van het gedrag van anderen afhankelijk ben. Omdat ik de uitoefening van het stemrecht belangrijk vind zal ik iemand machtigen om voor mij te stemmen.

Degene hoeft daarvoor het stembiljet dat op mijn naam wordt uitgereikt slechts in de stembus te deponeren. Zonder daarop iets in te vullen. Ik wil dat mijn stem blanco blijft. Daarmee geef ik aan dat ik stemmen belangrijk vind (ik heb in bijna een halve eeuw áltijd gestemd), maar dat ik geen enkele politieke partij of politicus mijn stem waard vind. Dus blijft niets anders over dan blanco te (laten) stemmen. Ik leg graag uit hoe ik daartoe ben gekomen.

 

Hart en verstand

De uitspraak wordt wel aan Churchill toegeschreven, maar ik heb ook andere namen de revue zien passeren. Ik doel op de uitspraak: Wie jong is en niet links stemt heeft geen hart, wie ouder is en nog steeds links stemt heeft geen verstand… Hij is in ieder geval op mij van toepassing. Mijn eerste stem bracht ik uit op de ARP, de Anti-Revolutionaire Partij, die later op zou gaan in het CDA. Binnen de ARP was Bob Goudzwaard de politicus van mijn voorkeur. Goudzwaard was verbonden aan het wetenschappelijk instituut van de partij en Tweede Kamerlid.

Als hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit had hij kritiek op ongebreidelde economische groei en schreef hij verschillende boeken over de economie van het genoeg. Daarmee kwam hij in aanvaring met het pas opgerichte CDA, dat hem bij volgende verkiezingen op een onverkiesbare plaats zette. Hij verliet de partij en richtte de groep Niet Bij Brood Alleen op, waaruit de EVP, de Evangelische Volkspartij, ontstond waarop ik in begin jaren ’80 mijn énige linkse stem ooit uitbracht. De EVP zou later opgaan in het huidige GroenLinks…

 

Individu en staat

Als CNV-vakbondsbestuurder kwam ik daar op de Kaderschool van het CNV, de interne bestuurdersopleiding, met Bob Goudzwaard als rector, verrassend op terug. Hans Borstlap, toen adviseur van Ruud Lubbers, later jarenlang lid van de Raad van State en vorig jaar voorzitter en naamgever van de commissie die de arbeidsmarkt onderzocht, bracht mij op andere gedachten. Mijn ommezwaai van links naar rechts draaide om de relatie tussen individuele burgers en de staat. Burgers zijn individueel verantwoordelijk voor hun eigen wel en wee. De staat moet hen daarvoor de ruimte geven en kan en mag die verantwoordelijkheid nooit overnemen. Zélfs niet als burgers de staat daar zelf om vragen!

De verzorgingsstaat, destijds hét paradepaardje van politiek Den Haag, staat daar haaks op. In de verzorgingsstaat is de overheid immers verantwoordelijk voor de verzorging van burgers in plaats van de individuele burger zélf. Mijn stemgedrag in de jaren daarna laat zich raden. CDA onder Ruud Lubbers die de verzorgingsstaat saneerde en later, toen Balkenende zijn normen en waarden introduceerde (Zeg mij niet wat ik moet denken schreef ik eerder op OpinieZ.com), VVD. Tot en met vier jaar geleden toen ik bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen nog op Mark Rutte stemde.

 

Nachtwakersstaat

De politieke partij en politicus van mijn keuze moet elke individuele burger onvoorwaardelijk verantwoordelijk houden voor zijn eigen wel en wee en medeverantwoordelijk voor het wel en wee van zijn directe naasten. Dat geldt voor alle facetten van het leven: vinden van werk en verkrijgen van inkomen, voorzien in huisvesting, volgen van onderwijs, zorgen voor gezondheid, bijdragen aan veiligheid en leefbaarheid, noem het maar op. De overheid moet daarvoor de ruimte bieden door de vrijheid en veiligheid van individuele burgers en hun eigendommen te bewaken en te garanderen en de rechtstaat te handhaven.

Een pleidooi voor terugkeer naar de nachtwakersstaat die Nederland in de 19e eeuw was? Dáárvan zijn we voorlopig nog zó ver verwijderd dat die vraag op dit moment onmogelijk goed beoordeeld en beantwoord kan worden. De essaybundel Van Verzorgingsstaat naar Waarborgstaat uit 2012 bevat bijvoorbeeld veel bijdragen die bij die afweging betrokken kunnen worden. Maar het moet wél de visie en de koers van de politieke partij en politicus van mijn keuze zijn.

 

Nog een week…

Voor mij staat vast dat die partij en politicus in het brede spectrum van sociaalliberale partijen, van GroenLinks tot SGP en alles daar tussenin, op dit moment niet zijn te vinden. Dat schreef ik al direct na het aantreden van het kabinet Rutte III op OpinieZ.com Rutte III en het beteugelen van de Boze Burger. En ook niet bij de opkomende populistische partijen, die naast klassieke grondrechten burgers juist ook allerlei sociaaleconomische rechten willen geven.

Het aantal partijen dat meedoet aan de komende verkiezingen van de Tweede Kamer is met maar liefst 37 nog nooit zo groot geweest. Of daartussen toch nog een partij of politicus schuilgaat die mij van mijn blanco-stem afhoudt kan nog bijna een week blijken…

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
62 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Reacties worden gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Reacties die de regels schenden worden verwijderd. Bij herhaalde overtredingen of structureel pestgedrag volgt een ban.

Sabreur
Sabreur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap de emotie, maar niet stemmen of blanco stemmen is een duwtje in de rug van het kartel. U zegt dat er op dit moment geen enkele partij is, die uw steun verdient. Weet u? In een land met 17M mensen is er geen enkele partij die het voor iedereen goed kan doen en dan kan het misschien lonen om de minst slechte te kiezen.
Net als u heb ik weinig vertrouwen in het huidige regime en heb mijn keuze dus gemaakt en wel op de partij, die a) zich keert tegen dit regime, b) zich keert tegen de waanzin van de corona-ellende, c) zich richt op wat goed is voor NL en niet voor de elite in Brussel en last but not least, d) een partij die daadwerkelijk de optie voor een a-politieke zakenkabinet in zijn programma heeft opgenomen.

Niet stemmen = niet klagen
Blanco stemmen = stilzwijgend toestemmen
Gericht stemmen = je mening uiten als vrij mens

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

precies. Goed gezegd.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Sabreur kijk naar het laatste programma van Jinek, de schofterige benadering van Martijn Koning richting Baudet.

Blijf slapen en de wolven vreten je op.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Soms moet je tegen de kudde ingaan. Een kudde volgt meestal blindelings de leiding.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Ni28.
De leiding heeft via demoniseren en het CordonSanitair Baudet uitgesloten.
RTL is daarom van mening dat het uiten van onvrede gelijk staat aan het aanbieden van excuses.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De belediging van Baudet door Koning bij Jinek laat precies de verhoudingen zien. Zij mogen alles en andersom ga je voor de rechter. Het laat ook zien dat wij geen cabaretier in Nederland meer hebben op een na die helaas door ziekte niet meer optreedt. Voor de rest zijn het beledigers van de Vara school. Het kon makkelijk voorkomen worden dus die excuses zijn nep. Gesprek tussen Wilders en Rutte gezien? Wilders mag het vergeten er is al lang gekozen voor Kaag en co. Rutte kan niets anders verzinnen dan het zogenaamde weglopen van Wilders. Armoe.

JohanA
JohanA
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat weglopen van Wilders is al door Hans Hillen van het CDA weerlegt bij Cafe Weltschmersz, was een spel om een cordon sanitair op te richten tegen Wilders, maar ja, zolang je de leugen maar blijft herhalen, gaat men er vanzelf in geloven

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Janssen-Janssen vaccin is vandaag goedgekeurd. 1 prik en klaar. Toch?
Nee, een tweede prik beschermt vermoedelijk NOG beter. Goed voor de producent. Maar voor ons?
Dat rutte en de jonge er zo op hameren maakt mij zeer argwanend, rutte is niet betrouwbaar en de jonge blijkt onkundig..
De vaccins worden momenteel op kinderen getest. Belgische kinderen staan al voor inenting op de rol, nederland zal wel volgen. Want al die gevaccineerde kwetsbaren en ouderen kunnen blijkbaar nog steeds besmet worden (hoe dan als de vaccins zo goed zijn?) en daarom krijgen kerngezonde kinderen een experimenteel vaccin ingespoten, waarvan de effecten op lange termijn totaal onbekend zijn, en omdat zij nog decennia voor de boeg hebben, groot risico lopen op gezondheidsschade. Terwijl deze kinderen geen risico door corona lopen, sterker nog, die straks bestand zijn tegen corona door hun eigen immuunsysteem. Mensen die dit niet willen of niet voor hun kinderen willen, worden uitgesloten van het sociale en maatschappelijke leven door de invoering van een vaccinatiepaspoort, waarin – zoals het er nu naar uitziet – de komende jaren vaccinatie na vaccinatie moet worden vermeld. Geen vermelding of pas? Geen toegang tot de dingen die het leven de moeite waard maken.
Het gaat steeds verder en verder. Hoewel ik het met schrijver eens ben dat er geen partij is waar ik volledig achter sta, durf ik de blanco stem niet aan. Het risico is te groot dat rutte door kan met zijn funeste beleid. Niet alleen op gebied van corona, maar ook op gebied van klimaat, immigratie, eu, islam, woke, afbraak van zorg, onderwijs, politie, noem maar op.
Het is tijd voor verandering en die krijgen we niet door te stemmen op de gevestigde orde, maar ook niet door blanco te stemmen.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Deze video legt het nog eens haarfijn uit voor ons https://youtu.be/ZJZxiNxYLpc (Geert van den Bossche)

JohanA
JohanA
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Wat dacht je van het uitvoeren van de agenda van het WEF, waar al jouw punten zorgvuldig worden gereset, alleen niet in ons voordeel, dus stemmen is idd zinvol dit jaar.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een onsamenhangend verhaal met wazige conclusie ,sorry kan er niets anders van maken.
Ik zou u toch willen adviseren om partijprogramma’s door te lezen en ook zeker wat moties die de revue zijn gepasseerd en hoe de div partijen hier voor of tegen stemmen.
Ook kunt u zich beter niet drukker om corona maken dan u vroeger om het griepseizoen deed, zonde van uw tijd.
Blanco/niet stemmen is niet klagen straks!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Blanco stem is een protest, er valt niets te stemmen in deze circus. He geeft eenvoudigweg geen medewerking. Dus niet klagen na de formatie dat het weer anders uitgepakt is. De zoveelste keer dan.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Er valt genoeg te kiezen in dit circus, en blanco stemmen is gewoon dom.
Elke stem telt, en dan vooral een rechtse stem, pvv,fvd of ja21.
Niet stemmen of blanco stemmen is straks niet klagen als het linkse monster u wederom in een zersetzung drukt.
Ik schat u hoger in dan iemand die een blanco stem goedkeurt.
Het is hier gelukkig nog geen DDR!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Edward
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Je mag kiezen wat je wilt je wordt toch belazerd. Je houdt dit systeem in hand met je stem en dat vind ik weer dom. Ik weet niet wat u van de DDR weet maar ik heb wat jaartjes communisme achter de rug. En ik ga niet de nieuwe versie helpen opbouwen. Maar u zult vast blij zijn met de nieuwe regering en dat zullen wij vast later horen.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Pff begrijpend lezen is ook niet meer van deze tijd blijkbaar

Daan
Daan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een blanco stem is wel de zwakste vorm van protest denkbaar, want het zorgt er alleen maar voor dat de partijen/ mensen waar je tegen protesteert alleen nog maar meer macht krijgen, i.p.v. op een echte oppositiepartij te stemmen waar de elite juist macht door verliest.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan

Een stem voor de oppositie wordt genegeerd dat is al vast aangekondigd. Daar doe ik niet aan mee en u kennelijk wel.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Heeft u er al aan gedacht dat de oppositie simpelweg niet te negeren valt als er maar genoeg mensen op stemmen.

Daan
Daan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Je moet niet denken dat je stem alleen telt als jouw partij van keuze in de regeringscoalitie komt. Je partij stemt nog steeds in de TK over wetsvoorstellen, en zeker in de gevallen dat een coalitie instabiel is, er conflict is (zoals in Rutte III vaak het geval was tussen D66 en CU over medisch-ethische onderwerpen, het kabinet was er zelfs bijna over gevallen in 2019), of over grondwetswijzigingen, kan je partij een beslissende rol spelen. Bedenkt dat bijvoorbeeld D66 nu de EU in de grondwet wil zetten, en dat met een 2/3 meerderheid kan. Mochten de politici van CDA en VVD via een dealtje gezoet worden om vóór te stemmen, kan het verschil een paar zetels zijn op eurosceptisch rechts (SGP, FvD, PVV) en op de ietwat minder eurosceptische linkse partijen SP en PvdD.

Verval nou a.u.b. niet een verslagen mentaliteit, je bent pas echt verslagen als je jezelf als verliezer ziet.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik houd al decennia niet zon rekening met de programmas van onze zogenaamde volksvertegenwoordigers. Die blijken steevast recht na de verkiezingsuitslag in de kliko terecht te komen. Ik focus liever op stemgedrag van het vee in de kamer. Want dat is het. Pieter Omtzigt is een hard werkende politicus waar ik er graag meer van zie, maar wat doet die man in hemelsnaam bij dat CDA?
Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge?

Deze keer gaat mijn stem naar Wybren van Haga een horzel die vragen blijft stellen en goed door heeft dat de kluit belazerd wordt.
Dit zogenaamde gevaarlijke virus wordt misbruikt om onze eens zo fiere vrije maatschappij om te turnen tot een vermaledijd Chinees model.
Triest om te zien dat door angst zoveel mensen hun verstand niet meer gebruiken.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Als Pieter Omzigt een eigen partij was begonnen zou hij mogelijk de grootste zijn geworden. Echt een volksvertegenwoordiger die ook de EU (Malta) de les leest.
De vragen van Wybren van Haga zijn goed want Hugo doet ook nu weer uitspraken over Astra Zenica die hij helemaal niet kan waar maken. Het FvD is geimplodeerd door ontkenning van, en door de gekkies te volgen in de media.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Vanmorgen las ik ergens op het web dat men Pieter wel degelijk vindt maar de man kan niet debaten, of iets in die strekking. Als de meerderheid de verpakking belangrijker blijft vinden dan de inhoud dan blijven we nog heel lang met de huidige kliek opgescheept.

Hugo is totaal niet geschikt voor het ambt maar wel zo ambitieus dat hij niet door heeft wat voor een ellende hij aanricht.

Het FvD is bewust kapot gemaakt omdat die partij krachtig stelling blijft nemen tegen de waanzin en buiten proportionele maatregelen. Dat mensen het dhr. Baudet kwalijk nemen dat hij onhandig opereert is hun goed recht. Maar ze zien helaas niet in dat het opzetje voor henzelf nog wel eens kwalijke gevolgen kan hebben.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ga gewoon op een partij stemmen, er is niemand die mij dat recht kan ontzeggen.

Fraude en bedrog neem ik al jaren op de koop toe.

Dit Linkse Rutte Kartel, heeft men mijn vrijheid ontnomen met hun ophokplicht, vaccinatie plicht en de spertijd.

Met nu weer als klap op de vuurpijl, de klucht rond de vaccins, die schoenenclown die zonder enige kennis van zaken, het AstraZeneca veilig verklaard.

Vergeet hij soms ook de treurnis rondom Softenon in de jaren 60 van de vorige eeuw, dit is ca 60 jaar geleden, dus tijd voor een nieuwe miskleun.?

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Softenon dat schoot mij ook door het hoofd en die schoenenclown heeft inderdaad geen kennis van zaken.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Inderdaad Gussel geen woord over Sotenon in de media of op tv.
Terwijl juist veel personen in de huidige kwetsbare groepen het probleem Softenon van dichtbij hebben meegemaakt.

Schandalige censuur in de media.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp het dat men geen geschikte partij kan vinden om op te stemmen. Maar er is ook altijd nog de mogelijkheid om op een partij te stemmen met als doel een andere, niet gewenste, partij zoveel mogelijk dwars te zitten. Ik zou er wel wat voor over hebben dat de VVD níét de grootste partij zou worden om Rutte te kunnen stoppen. Misschien een idee?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Strategisch stemmen en toch hebben wij Rutte al tien jaar.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

We houden Rutte sowieso nog, dus waarom geen tegenstem!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Omdat ie zinloos is. Ik heb liever dat de stem van de kiezer echt geldt.

nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet stemmen?
Dan svp ook geen commentaar geven op de politiek.
Dank u.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

Niet stemmen of blanco stemmen is een heel verschil.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De artikelschrijver zegt dat hij blanco stemt omdat:
“Daarmee geef ik aan dat ik stemmen belangrijk vind, maar dat ik geen enkele politieke partij of politicus mijn stem waard vind. ”
Kan zijn, maar blanco stemmen worden geteld, maar daarna doet niemand er iets mee. Het levert geen zetels op en al helemaal geen macht of invloed. Het is dus een zinloze actie die de kartelpartijen alleen maar in de kaart speelt. Want die hebben er baat bij dat een stemmer blanco stemt in plaats van op de oppositie.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beetje onzinnig verhaal. Verkiezingen uitstellen is het laatste wat we moeten willen. Weet u nog dat we vorige jaar maart/april voor 3 weken in lockdown zouden gaan? Precies, we zitten er nog steeds in.
Dus het uitstellen van de verkiezingen kan makkelijk leiden tot veel meer dan die 3 maanden uitstel en wellicht zelfs wel afstel. Ze zijn er in Den Haag idioot genoeg voor.
Als eenmaal de eerste schroom overwonnen is, wordt het veel makkelijker voor ze om meer en langer uit te stellen.

Verder vraagt hij zich af dat ofwel de Corona maatregelen zwaar overtrokken zijn, ofwel stemmen levensgevaarlijk zou zijn.
Het antwoord op deze vraag mag toch wel duidelijk zijn lijkt me, na een jaar ervaring met dit grote Corona-toneelstuk.
Vreemd dat de heer Strating het antwoord op deze vraag nog steeds niet weet.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blanco stem is misschien een signaal, maar ik vind het zelf zinloos. Ik kan ook niet begrijpen dat een intelligent persoon NIET gaat stemmen.
Een stem op Wilders is in elk geval een stem VOOR Nederland en Nederlandse normen en waarden. Of stem dan op Richard de Mos. Als signaal tegen de verloedering op links en van de ‘kartelpartijen’.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Een blanco stem is een stem voor elke uitgesloten oppositie partij die ondanks het aantal stemmen genegeerd wordt. Veel blanco stemmen zouden het kunnen afdwingen maar men blijft toch liever bij het oude.

Republiekein
Republiekein
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als niemand gaat stemmen zijn we een stap verder, Utopia.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Republiekein

Stemmen is ongetwijfeld een recht maar alleen als de kiezer serieus genomen wordt.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Begrijp de keuze voor blanco stemmen en ik weet dat we geen deuk in een pakje boter slaan met ons stemgedrag, maar toch breng ik mijn stem uit.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Gek dat ik hier plusjes krijg terwijl ik hier mijn eigenlijke standpunt bekrachtigd.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tsja. Met je rug naar de verkiezingen gaan staan. Ook een manier om de oorlog te winnen. Net zo effectief als hink, stap, sprong spelen in een mijnenveld; je blaast jezelf op in de hoop dat je daarmee je onbereikbare ideaal bereikt.

Bij verkiezingen stem je nou eenmaal op de minst slechte politicus en ben je spekkoper als zijn/haar partij meer dan 30% van jouw idealen verwoordt.
Wat in dit geval al een wereld van verschil uitmaakt als je zo een partij aan het roer krijgt.

Of laat ik het zo stellen. Als je van je laatste centen een gedeukte auto koopt om naar je werk te kunnen en je wilt die auto helemaal als nieuw opknappen, blijft de eerste zorg toch dat die auto technisch zover in orde is dat die tenminste blijft rijden. Dat is het primaire doel van de aanschaf. De rest komt later wel, in betere tijden.

Wat niet wegneemt dat ik me goed kan vinden in de ideeën van Henk Strating. Alleen begint ook de langste wandeling met de eerste stap en niet bij stap 500.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stemmen zou verplicht moeten zijn ,met kennis van zaken of niet ,maar niet stemmen ,of blanco , is respectloos naar onze democratische maatschappij.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Walter

In een communistische maatschappij is stemmen verplicht. Respectloos is om de kiezer te belazeren al voor de verkiezingen en zeker tijdens de formatie. Dan mag je blij zijn dat de verkiezingen tenminste vrij zijn. Dat is het enige wat democratisch aan is. Dus is een blanco stem een protest stem en niets anders.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

maar enorm zinloos. Alleen een stem op Wilders, Baudet/Haga of JA21 geldt als proteststem. Als je links wilt zijn mag SP ook. Maar niet stemmen? NO WAY

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Denkt u dat uw stem op Wilders gehonoreerd wordt? Het staat al vast.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De kiezer wordt belazerd door de twijfelaars die niet stemmen of blanco door hun stem aan de grootste manipulator partij te schenken ,waardoor de bewuste stemmer vaak aan het kortste eind trekt

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stem. Dus beslist niet laf is mijn idee!

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Toen ik jong was, was stemmen in Nl ook verplicht. Je kreeg een boete als je niet op kwam dagen. In Belgie is het nog steeds verplichte kost.
Ik vind dat zo gek nog niet. Er is in het verleden zo hard geknokt voor het stemrecht.
Welvaarts gekkies, die er gemakzuchtig geen gebruikt van maken, moeten zich schamen.
Ik doel niet op blanco stemmers. Blanco stemmen is ook stemmen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Van mij mag het stemmen ook verplicht zijn, geen problemen mee. In de Zwitserse vorm is het referendum ook verplicht. Logisch omdat je als burger als het ware mee regeert. Helemaal goed. En de vier grootste partijen regeren ook inderdaad samen daar wordt wel naar de kiezer geluisterd. Mijn blanco stem, overigens voor het eerst, is een boycot stem.

Roberto
Roberto
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Stemmen verplicht en als je niet stemt moet je een boete betalen net als in België ??? ben ik het totaal niet mee eens. Er zijn ook mensen -zoals ik- die niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in politiek. Het aantal keren dat ik het stembureau heb bezocht is op 1 hand te tellen. Ik neem de politiek totaal niet serieus. En wat er bij Jinek is gebeurd heeft het maar weer eens bevestigd. Dezelfde grammofoon plaat wordt in feite afgespeeld als in 2002 : de politicus in een kwaad daglicht zetten en hopen dat een linkse activist de trekker overhaalt. Triest, zielig en kinderachtig. En trouwens vindt ik de 2e kamer -net als de EU- 1 grote poppenkast. Beter is het om in Nederland je stemrecht in te leveren, dan zal ik de eerste zijn.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allereerst, in één opzicht moet ik de auteur gelijk geven, stemmen heeft vandaag de dag heel weinig zin, Om een aantal redenen vind ik dit betoog echter naïef. Gezien de zeer ernstige situatie waarin wij als samenleving terecht zijn gekomen kan ik een blanco stem onmogelijk zien als een proteststem, premier Rutte geeft niks om het electoraat, hij geeft zelfs niks om zijn eigen VVD stemmers laat staan om iemand die een blanco-stem uitbrengt. Rutte wil maar één ding en dat is zijn eigen agenda doorvoeren, electoraat en verkiezingen zijn voor hem een obstakel, dus laten we het hem zo moeilijk maken en op een partij stemmen die haaks staat op wat hij wilt. En het idee dat uitstel van verkiezingen zodat we nog een paar maanden kunnen werken aan een exitstrategie uit de lockdown, het is juist de bedoeling van Rutte om in de lockdown te blijven, dus geef hem nog een paar maanden en we zitten er alleen maar dieper in. Verder moet de auteur realiseren dat Corona niets meer en minder is als wat we vroeger de griep noemden.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je laat de keuze dus aan de tellers.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom die minnetjes bij de melding van Uri van As, vraag ik mij af.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb al eerder geopperd om blanco te gaan stemmen mijn reden is dat de politieke spelletjes (elkaar uitsluiten)voor en na de verkiezingen het stemmen overbodig maken. Zulke verkiezingen zijn een farce.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Maar ook het excuus straks van de kartelpartijen, dat ‘de grote zwijgende meerderheid’ achter hen staat.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Een blanco stem is de enige mogelijke vorm van protest stem. De suggestie van niet meedoen is mee eens zijn is goedkope onzin.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Trouwens als u nu kiest moet u ook niet klagen na de formatie want u geeft met uw stem ook uw fiat aan dit soort nepverkiezingen. Kiesrecht was ooit een grote recht. Nu is het gedegradeerd tot een toestemming voor politici om te kunnen rommelen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Iedereen is vrij zelf de keuze te maken, wel, niet of blanco stemmen. Blanco stemmen is zeker een proteststem, maar helaas eentje die geen echte zoden aan de dijk zet. Een proteststem is effectiever als hij mandaat geeft aan de tegenstander van de partij waarmee u het meest oneens bent. Ook al zijn de verkiezingen een farce, ze bepalen wel wie er straks aan het roer staat.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

maar daarom MOET iedereen die iets tegen het ‘kartel’ heeft op de grootste oppositiepartij stemmen, anders heeft Wilders geen kans om ons te helpen. Je MAG Wilders niet in de steek laten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wilders wordt door het kartel nu al uitgesloten dus is uw stem alvast waardeloos. Maar iedereen moet doen wat ie zelf wil, gelukkig zijn het in die zin wel vrije verkiezingen.

JohanA
JohanA
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zo denk ik er ook over, vier jaar geleden stond Wilders ook redelijk hoog in de peilingen, maar 3 weken voor de verkiezingen kreeg Rutte een kans vanuit Turkije, om de staatsman uit te hangen, daarom hoop ik dit jaar dat zoiets uitblijft, alhoewel deze man iets schijnt uit te stralen, ik begrijp dat nog steeds niet, maar ik wil wel eens zien als Wilders mag formeren, wat er dan gebeurd, vandaar stemmen mensen.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Kom,, kom, niet zo dwangmatig: Laat s. v. p. ook iedereen, die iets tegen het kartel heeft, dit met zijn EIGEN stemgedrag oplossen!
‘Motten’ doen we niks en ‘niet mogen’ nog minder: Eenieder is nog steeds vrij in z’n stemkeuze… hóóp ik althans.

62
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x