EU-benoemingen: Macron haalt de buit binnen

Frans-Duits onderonsje met gevolgen

Titelfoto bij artikel Jan Gajentaan op OpinieZ.com “EU-benoemingen: Macron haalt de buit binnen”

Foto: Emmanuel Macron by villenevers is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Nu na een uiterst chaotische Brusselse top het stof is opgetrokken, rest het beeld van een Frans-Duits onderonsje met voor Nederland schadelijke gevolgen. Macron heeft zijn pionnen in positie om de EU-transferunie verder op te tuigen. De zwakke Merkel bood nauwelijks tegenstand en Nederland kwam er bekaaid af nadat Spitzenkandidat Timmermans werd afgeserveerd door Centraal- en Oost Europa.

Onderonsje

Wat betreft het falen van Timmermans heeft dat overigens weinig gevolgen voor Macron’s plannen. Niet voor niets was juist Timmermans – en niet de competentere, maar conservatieve Fransman Michel Barnier – Macron’s favoriete kandidaat om Juncker op te volgen, zoals was beklonken in een onderonsje tijdens de G20 tussen Macron, Merkel, Rutte en Sánchez. Macron zag het helemaal zitten met de diversiteit bejubelende socialist Timmermans aan het hoofd van de Europese Commissie.

In Nederland slaakten velen een zucht van opluchting toen bleek dat Timmermans na een hoop gesteggel en nog meer onderonsjes, was vervangen door de Duitse conservatieve familievrouw Ursula von der Leyen.

 

Zwakke opvolgster Juncker

Von der Leyen is nu minister van Defensie en stond bekend als de zwakste minister van Merkel en haar trouwste volgeling. Tal van affaires en ongelukken teisterden het ministerie van Defensie waar zij de scepter zwaaide. Von der Leyen kwam extra in opspraak toen bleek dat zij tientallen miljoenen euro’s had uitgegeven aan een bevriend adviesbureau. Uit onderzoek bleek dat 60% van de Duitsers haar incompetent achten. Maar in de wondere wereld van de EU is dat geen beletsel. Von der Leyen spreekt vloeiend Frans en is een overtuigd eurofederalist. Dat is kennelijk genoeg voor Macron.

 

Macron slaat zijn slag

Het lijkt er sterk op dat de Fransman Macron ondanks het opofferen van Timmermans erin is geslaagd zijn eurofederale pionnen op het slagveld op te stellen. De richtingloze Mark Rutte heeft onlangs jarenlang geslijm bij Merkel en Macron, niets in de wacht kunnen slepen. Waarom Rutte zich heeft ingezet om de eurofederale socialist Timmermans tot voorzitter van de Europese Commissie te benoemen, is mij overigens een raadsel. Maar om de inhoud gaat het bij onze tefalpremier al lang niet meer.

Zoals Macron zelf na afloop van de benoemingstop tevreden constateerde heeft hij met Ursula von der Leyen, de Belg Charles Michel als opvolger van Tusk en Christine Lagarde als potentiële opvolger van Draghi, een Franstalig, eurofederaal gezelschap op het slagveld staan dat geacht moet worden de eurofederale plannen van de in eigen land min of meer mislukte en omstreden Fransman door te voeren.

Merkel en Rutte stonden erbij en keken ernaar. Onbegrijpelijk, wat een falend leiderschap!

 

Overigens werd bij het voordragen van Lagarde als hoofd ECB de eigen benoemingsregels van de EU geschonden, waar prof. Lex Hoogduin fijntjes op wees. Mogelijk krijgt deze muis nog een staartje.

 

Christine Lagarde

Over de potentiële benoeming van Christine Lagarde valt nog meer te zeggen. De Française is helemaal geen monetarist of econoom maar van oorsprong een topjurist, die later minister is geworden namens de Franse liberale partij UMP.  Vervolgens is ze hoofd IMF is geworden, nadat Dominique Strauss-Kahn zich had vergrepen aan het hotelpersoneel. Het lijkt erop dat met Lagarde is gekozen voor een meer politieke rol van de ECB. Wederom iets dat volledig in tegenspraak is met de eigen verdragen van de EU en het oorspronkelijke europact.

 

Geen verlengstuk

Hier wil ik de kanttekening bij plaatsen dat ik Lagarde zie als een vrij krachtige figuur, die niet gezien moet worden als automatisch verlengstuk van Macron. In haar periode als minister in Frankrijk maakte Lagarde zich sterk voor hervorming van de arbeidsmarkt, een heet hangijzer in de Franse politiek. Te verwachten is dat Lagarde als chef van de ECB, Duitsland en Nederland zal manen meer te investeren op basis van het overschot op hun betalingsbalans. Afgelopen juni nog heeft zij zich in die zin uitgelaten in haar rol als IMF-baas.

Maar Lagarde zal ook de Zuid-Europese landen waaronder haar eigen Frankrijk manen hervormingen door te voeren, hun arbeidsmarkt en dienstensector te liberaliseren en hun economie competitiever te maken. Daarmee zal ze afwijken van het beleid van pappen en nathouden van haar voorganger Draghi.

 

Transferunie

Voorlopige conclusie mag zijn dat Macron het spel van de benoemingen heeft gewonnen en de EU verder zal stuwen in de richting van een door Frankrijk gedomineerde, eurofederale transferunie. Ook al mogen we daarbij de kanttekening plaatsen dat de Duitse christendemocraat Von der Leyen een verbetering is ten opzichte van Timmermans en dat Christine Lagarde bekend staat als hervormer, die niet onvoorwaardelijk de gratis geld-politiek van Draghi zal willen voortzetten.

Dit alles neemt niet weg dat Nederland zich zal moeten bezinnen op de eigen positie in de EU. In hoeverre willen we meegaan in het eurofederale geweld van Macron, terwijl de Tweede Kamer juist heeft besloten om het pad van de Ever Closer Union te verlaten.

 

Opt Outs

Op zijn minst zal Nederland moeten nadenken over een aantal Opt Outs in de federale transferunie van Macron. Dat zou betekenen dat de Nederlandse garantstellingen in allerlei fondsen en transfermechanismes beperkt worden en er nog eens goed wordt nagedacht over nut en noodzaak van een EMF, als Europese tegenhanger van het IMF.

Want wordt dat niet ook een speeltje in handen van de EU-federalist Macron?

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een unie van 27(28) landen en nog meer nationaliteiten (Ieren, Schotten) en dan worden er uit vier landen mensen benoemd? Net zoals zo’n beetje de vorige keer? Heel scandinavie, Oost-europa, de Baltische staten etc. doen blijkbaar niet mee. Dat is geen unie maar de EUSSR.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
De EU ?
Een dictatoriaal clubje, dat wordt steeds meer duidelijk.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onder Rutte3 zullen de opt outs voor soevereiniteitsoverdracht sneller van tafel gaan dan we bij opiniez in staat zijn erop te blijven hameren. Dit waren ze: migratiebeleid, transferbeleid, en klimaatbeleid. We willen deze opt outs omdat we anders gedwongen worden onze samenleving verder te laten ontwrichten, voor alle kosten van niet-aanpassingscapabele zuidelijke landen moeten opdraaien, en allerlei ander uiterst kostbaar maar zinloos beleid moeten uitvoeren en betalen. En oh ja, dan is er nog de allesverlammende europese rechtspraak (over islam, discriminatiefantasieen, migratierechten etc.), daar moeten we ook van af. Laten we hopen dat de Fransen snel bij zinnen komen en Macron laten verdwijnen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa.
De Fransen “bij zinnen komen”?
Macron is uiterst gelukkig dat hij een groot gedeelte van de EU-“macht” naar zich heeft kunnen toe trekken. Samen met Merkel gaan zij in de EU de dienst uitmaken, voor zover dat nog niet reeds gebeurde.
Onze Spitzenkandidat Franske T. stond erbij, keek ernaar en kon terug z’n hok in, de ijdeltuitende blaaskaak !
Pinokkio maakte het nóg bonter door te vertellen : “Franske T. heeft een prachtige funktie gekregen. Hij blijft zitten op de funktie die hij reeds járen heeft !” En dát noemt zich mp van Nederland, om je kapot te schamen !!!
Duitsland krijgt ook haar zin : één Groot Europa, iets waarnaar dat land al sinds 1930-1940 streeft !
En zo is iedereen uiterst tevreden huiswaarts gekeerd !

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Huiswaarts met een goed gevulde BEURS.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is het land van de lullo’s, wij betalen en de andere profiteren.
Onze pensioenen worden door de rest van de EU opgevreten.
Rutte is er niet voor de Nederlanders, Rutte is ervoor Brussel.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het verlies van Timmermans is de enige goed nieuws in het geheel. Met de rest lijkt het op een Pyrrus overwinning. Macron won van Merkel en het geldbeheer komt naar de Fransen. Kassa voor de zuidelijke landen en strop voor de noordelijke als Lagarde teveel naar Macron gaat luisteren. De posten die er toedoen heeft Macron in zijn zak. Ook de Visegrad landen hoeven niet echt te lachen want Timmermans is er nog altijd en die zal zijn verlies daar laten horen. Visegradse vier heeft nu een echte vijand gecreëerd. Maar om zo rode socialist zijn gewilde post te laten sneuvelen voelt weer echt goed. Een socialistische EU is het laatste waar ik op zit te wachten.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

EEN SOCIALISTISCHE EU IS HET jaren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ed Philipse sr.

In mijn vergelijking ontbreken nog enige elementen maar de EU is goed op weg. Baba Vanga, de profeet krijgt nog gelijk ook, vrees ik.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Door heel Frankrijk uitgekotst ,en zo mag hij uitmaken wat goed is voor iedereen, snel weg wezen bij dat enge clubje .

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als burger met het hoofd onder de guillotine, is wie de poppetjes zijn die het valmes bedienen minder relevant. Natuurlijk ben ik enigszins blij dat de socialisten minder prominent zijn, maar de situatie blijft gelijk.. onze koppen gaan rollen. De EU is een transnationale ongrondwettelijke staatsgreep van ambtenaren en juristen met macht- en geldlust.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

EMIGREREN NAAR ISRAEL.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel 1 ster minder gegeven dan de 4 die het naar mijn mening eigenlijk waard is.
Ik vind het behoorlijk overdreven te stellen dat Macron ‘de buit binnen’ heeft.
De enige ECHTE Engerd, is Joseph Borrell die dezelfde pro islamitische dictatuur en stiekem anti-semitische koers gaat volgen als marxist Mogherini. De quotes die van hem zijn opgetekend de afgelopen 2 jaar zijn zeer achterbaks. Leugens over de zgn ontwikkeling van de Iraanse burgerbevolking zonder enig inzicht in welke deel van de bevolking, nl de 20 % die kritiekloos achter de misdadige ayatollahs aanloopt.
Ursula von der Leyen is aanzienlijk reeeler dan Timmermans. Timmermans was de 100 % loopjongen van Macron geworden, gesteund door wopke. Von der leyen is uitsluitend respect kwijt geraakt doordat ze defensie deed (dwars gezeten door de Gruenen) , het ergste dept van Duitsland. Aangezien in Duitsland DR net de zelfde INHOUD heeft als in Nederland DRS, heeft iedere Duitse DR plagiaat gepleegd, dus Guttenberg zowel als von der Leyen ook.
Christine Lagarde heeft een eigen persoonlijkheid en in Frankrijk struikelen over arbeidsmarkt hervormingen is 100 % logica. DE Fransman is LUI en vindt dat 35 uur per week werken genoeg is.
Charles Michel is een dwaas die in een regeer periode van 4/5 jaar 2 x een grote bek had, oa ivm het marrakesh ‘akkoord’. Ik ben bang dat hij aan de leiband van Macron zal lopen.
MAAR, Macron kan niet ‘effe’ Oost-Europa eruit knikkeren en Oost-Europa stapt ivm de EU subsidies niet zomaar uit. Na 45 jaar USSR, gaan ze evenmin zich ‘zomaar’ aan Brussel onderwerpen, dus dat kan leuk worden.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dan zou Barnier een veel betere keuze zijn geweest dan deze eurofiele, niet zo competente mw von der Leyen. Evengoed vond ik Timmermans ook totaal ongeschikt door zijn narcisme. Juncker was OOK een ramp, maar Timmermans is niet veel beter. Ik denk dat Barnier een veel beschaafdere keuze zou zijn geweest.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien, Re von der Leyen of Barnier.
Hebben we het over dezelfde Barnier? Heeft u de volledige levensloop (2 a4’tjes) van von der Leyen gelezen, dus een EIGEN mening kunnen vormen? Ik geeft toe, het kostte mij tussen 2009 – 2015 (en 2019) om me een beeld te vormen van alle Duitse politici, maar de info is beschikbaar.
Barnier is de Franse idioot die de Brexit onderhandelingen heeft gevoerd, een absoluut onbenul en top-EU-bureaucraat. Erger en arroganter bestaat niet.
Von der Leyen heeft zichzelf overschat, defensie Duitsland goed op koers te kunnen krijgen en daarna kanselier te worden. Ze heeft zich niet willen realiseren dat ze de ‘puinhoop’ Defensie PLUS de Gruenen tegen zou hebben, hopeloos. Ze is minder ‘ziekelijk’ Eurofiel dan Barnier. Bovendien zou Barnier beslist aan de leiband van Macron lopen.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

JA DAN WAREN WE BESCHAAFDER BELAZERD.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wonderlijk sombere reacties hier, net als alle weldenkende sites.
Wat hadden we verwacht, per tweede helft 2019 EFFE de hele EU omvormen naar ons weldenkend rechts idee?
De enige ECB president die beter was geweest dan Lagarde was Weidman. Beter Lagarde dan Draghi, en de enige kandidaten commissie voorzitter die beter waren geweest dan von der Leyen, waren geen kandidaat, nl Derk Jan Eppink, Salvini, Urban.
Nu hopen dat zowel rutte in Nederland nog vele domme stunts uithaalt en de EU ook de komende jaren dom populistisch links blijft en de weldenkend rechts kan verder groeien.
Ook belangrijk dat Italie met Salvini de poot stijf houdt, hetgeen fijne ruzies op kan leveren.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x