Open brief aan president Emmanuel Macron

Averechts visioen van een Europese superstaat

Demonstrerende “Gillet Jaune” in Parijs (CC0)

Titelfoto: Demonstrerende “Gillet Jaune” in Parijs (Splashbook, CC0)

 

Beste Emmanuel,

Net als veel andere Nederlanders las ik deze week je open brief aan alle Europeanen. Volgens jou is de Brexit een waarschuwing van hoe het niet moet, een uitdaging waarop maar één antwoord mogelijk is: méér EU. Dit alles in de Franse geest van bestuurlijk centralisme. 

Emmanuel, ik heb besloten de pen ter hand te nemen om je uit te leggen dat wij, liefhebbers van Europa én van onze vrije, soevereine natiestaten, juist minder EUcentralisme willen. Vanuit dit gezichtspunt gezien is de Brexit inderdaad een waarschuwing, maar dan vooral aan het adres van de EU!

 

Natiestaten

De EU zal moeten hervormen tot een decentraal of confederaal model in de geest van je voorganger president Charles de Gaulle, of de EU zal ophouden te bestaan. Want jouw beroemde voorganger die symbool stond voor het Franse verzet tegen een nazistisch Europa wilde een “Europe des patries“, zoals dat toen werd genoemd. Al waren dat niet zijn eigen woorden. Zo’n Europa van samenwerkende natiestaten vergt inderdaad hervormingen; maar dan in een heel andere richting dan die jij voorstelt.

 

Laten we de drie hervormingen van de EU die jij voorstelt, nader beschouwen. Je wilt onze Europese vrijheden beter beschermen, je wilt onze verdediging ter hand nemen en je wilt een geest van vooruitgang bewerkstelligen door sociale hervormingen op Europees niveau.

Gotspe

Om maar met het eerste te beginnen: dit lijkt me een gotspe. Je wilt onze vrijheden beschermen door een systeem van Europese censuur in te stellen! Je gewenste ‘Europees agentschap voor de bescherming van democratie’ zou volgens jou alle online-uitingen moeten screenen en censureren.

Welnu, laat me je uit de droom helpen: aan een dergelijke kafkaëske bureaucratische censuurfabriek hebben we in Nederland geen enkele behoefte. Juist om onze vrijheid te beschermen. En waar online-vrijheid wordt misbruikt om haat te verspreiden of te intimideren, kunnen burgers in hun natiestaten aangifte doen. Zoals dat hoort in een rechtsstaat.

Europees leger

Dan het punt van onze verdediging. Je wilt een Europees leger, tenminste zo interpreteer ik je woorden. Een Europees leger aangevoerd door Frankrijk en Duitsland. Je loopt wel heel makkelijk voorbij aan het punt dat Europa uit ruim vijftig natiestaten bestaat, met elk hun eigen geopolitieke belangen.

Uiteraard zal Europa beter moeten samenwerken op het vlak van defensie. Ook De Gaulle pleitte al daarvoor. We kunnen niet eeuwig onder de Amerikaanse militaire paraplu schuilen. Met name op het vlak van inkoop, logistiek en research & development kan veel winst geboekt worden door beter samen te werken. De defensie-uitgaven moeten omhoog; voorlopig in het kader van de NAVO-samenwerking.

Maar juist gezien de verschillende geopolitieke belangen van de natiestaten zou één Europees leger alleen maar verlammend werken, omdat ruim vijftig landen het nooit eens zullen zijn. Of het wordt een constructie waarbij Frankrijk en Duitsland bepalen wanneer dit leger wordt ingezet. Laat me je ook uit deze droom helpen: daaraan hebben wij in Nederland geen enkele behoefte.

Een kleine nuancering van het laatste: heeft een meerderheid van verstandige mensen geen enkele behoefte. Je hebt ook in Nederland een kleine groep fanatieke EU-groupies die kwijlend en kirrend achter jouw megalomane visioen van een Europese superstaat aanlopen. Je vindt hen in de ALDE-fractie van de hitser Guy “Guillotine” Verhofstadt.

 

Europa als sociaal welvaartsparadijs

Komen we bij de derde grote hervorming die je voorstelt, “recover the Spirit of Progress” noem je dit. Hiermee sluit je aan bij de geest van Jacques Delors en Wim Kok, de vaders van de euro en de EU. Deze twee socialistische vrienden, die elkaar kenden van de Europese vakbeweging in de jaren zeventig en tachtig, grepen na de val van de Berlijnse Muur in 1989 hun kans met het Verdrag van Maastricht uit 1992.

Delors en Kok dachten dat met een Europese unie en een gemeenschappelijk munt vanzelf een Europese sociale welvaartsstaat zou volgen.  Helaas voor hen gaf de Duitse kanselier Kohl het europroject in de jaren negentig een neoliberale richting. Jij wilt dit nu corrigeren en een Europese welvaartsstaat maken van de eurozone, met een gemeenschappelijk budget en een ‘eurozone-minister’ van Financiën.

Wederom moet ik je teleurstellen, Emmanuel. Misschien dat veel Nederlanders begin jaren negentig nog positief aankeken tegen dit visioen van een Europese welvaartsstaat, zoals Delors en Kok die beoogden. Zeg maar een soort Zweden op Europese schaal. Inmiddels is, mede dankzij de werking van Kohl’s neoliberale euro, Nederland afgezakt tot de 15e plaats in Europa als het gaat om koopkracht. En kijken we er anders tegenaan.

De euro als eenheidsmunt, waarvan jij in je brief hoog opgeeft, heeft geleid tot minder economische groei in Europa en tot grote sociale ellende, vooral in Zuid Europa. We willen daar niet méér van, maar juist minder!

 

Puinhoop

Emmanuel, in eigen land heb je er een grote puinhoop van gemaakt. Toegegeven, je hebt een begin gemaakt met noodzakelijke  hervormingen zoals die van de Franse arbeidsmarkt, waar eerdere Franse presidenten uit angst voor de sterke Franse vakbonden slechts op de winkel pasten. Maar in je arrogantie en machtsdronkenschap, ben je jezelf voorbij gelopen.

De voor Franse werknemers onbetaalbare verhoging van de benzine- en dieseltarieven om aan je Europese klimaatambities te voldoen, leidde tot een volksopstand – die van de gele hesjes – zoals we die al decennia niet meer gezien hebben in Europa.

Grote sprong voorwaarts?

Onder druk van de volksopstand in eigen huis en in paniek door het vooruitzicht van een Europees Parlement waar straks na mei de eurosceptische partijen een derde van de zetels zullen innemen en mogelijk een rechts-populistische coalitie zullen vormen, wil je nu de grote sprong voorwaarts maken. Een sprong in de richting van een federale, door Frankrijk gedomineerde EU.

 

Federale EU: dat gaat niet gebeuren

Geloof me, Emmanuel, als er iemand in Nederland is die van Frankrijk houdt, dan ben ik het wel. Een liefde die me met de paplepel werd ingegoten door mijn moeder, die kort na de Tweede Wereldoorlog Franse taal en letterkunde studeerde aan de katholieke universiteit van Nijmegen. Net als later Frans Timmermans, of all people.

Net zoals jij, Emmanuel, wil ik een Europa van vrijheid, veiligheid en welvaart. In een geest van broederschap onder de Europese volkeren. Maar de grote stap voorwaarts in de richting van een federale EU die jij beoogt, zal niet plaatsvinden. En als het wel gebeurt, geheel of gedeeltelijk, zal het een averechts effect hebben. Net zoals eerder in de geschiedenis de pan-Europese droom van Napoleon en Hitler stuk liep op de realiteit van de soevereine volkeren en hun historisch gegroeide natiestaten. Gelukkig maar!

Leg dus je federale EU-visioenen niet langer aan ons op, Emmanuel. Ik heb een beter plan: een Europa van vrije, samenwerkende natiestaten. Laten we het daar een volgende keer maar eens over hebben!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iemand die niet in staat is zijn eigen land te besturen, zal de rest van de Europese landen gaan vertellen hoe het moet? Wat een zielig en belachelijk kereltje! Advies: leer eens te luisteren naar de mensen die het wèl weten, de gewone Franse burgers! In 1793 wisten die wel raad met onbekwame heersers.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De laatste tijd hoor je erg vaak dat wij ons op de rand van oorlog bevinden wat je uit de Brexit mag concluderen en ook onze aarde maakt haar laatste momenten mee als wij CO2 blijven produceren. Om hun zin door te drijven maak men gebruik van angstverspreiding door paniek te zaaien. Door Brexit komt er geen oorlog maar er komt wel oorlog als Frankrijk met Duitsland hun leidende rol doorzetten om Europa naar hun hand te zetten. Dat is beide landen afzonderlijk nooit in het verleden gelukt en nu proberen zij het samen door centralisering van Europa. Brexit is juist hierdoor ontstaan, door te veel macht van Brussel. Ook het klimaat redding zal op de wijze zoals nu gebracht wordt weinig aanhangers krijgen. Al vinden veel mensen nieuwe technieken prima en staan zij daar niet afwijzend tegenover. Maar het moet betaalbaar zijn en het moet je eigen leven niet drastisch veranderen. Men rept altijd over de toekomst van de kinderen maar als je deze en volgende generatie financieel kapot maakt komen er geen kinderen meer. Althans niet in Europa die zowat de hele derde wereld moet onderhouden. Propaganda en indoctrinatie gepaard met angst zaaien zijn niet de juiste middelen om een grote aanhang te krijgen. En die heb je juist nodig.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Als Macron vindt dat uit het gedoe rond de Brexit een oorlog zou kunnen uitbreken, dan is deze vreemde figuur wel erg van het padje geraakt.
Ik hoor onlangs nog zo’n eurofiel bléren dat er sinds de EU géén oorlog o.i.d. zou zijn uitgebroken. Naast het feit dat die blèrende figuur er volledig naast zat, is ’t m.i. allemaal bangmakerij opdat andere lidstaten niet dezelfde weg als Engeland zullen kiezen.
Ik zie geen andere nijpende reden van de EU als “bangmakerij”; want ze doen het beslist niet uit menselijkheid teneinde de Britten te vrijwaren van narigheid en ellende.
De narigheid en ellende in Europa werd pas écht groot toen de EU werd opgetooid.
De Britten hebben dat ingezien en wensen niet langer mee te betalen aan een op handen zijnde dictatuur en hun eigen lot in handen te nemen en niet meer afhankelijk te zijn van een bijna doorlopend bezopen Jan-Kloot Juncker en/of clown Bassie Verhofstadt.
Ik kan er naast zitten natuurlijk, maar ik denk van niet !!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Eens.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Dat zeggen zij toch altijd, zonder EU komen er oorlogen dus wie de EU verlaat maakt zich schuldig aan toekomstige oorlogen. Angst zaaien is deze mensen eigen. Als Europa alleen door dwangmatige lidmaatschappen aan oorlogen kan ontsnappen is er wat politiek gezien goed mis. Het scheppen van massale psychose door mensen bang te maken voor een ondergang van welke aard ook is een tactiek van waanzinnige mensen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Mee eens.
Trouwens, als je “leiders” als Juncker, Verhofstadt, Timmermans, Draghi, Tusk en meer van die figuurtjes, ziet “acteren”, dan is eigenlijk ook wel overduidelijk te zien én horen, dat zij aan het waanzinnige grenzen.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Juist Frankrijk en Duitsland hebben de oorlog geimporteerd in Europa, door massaal de oorlogszuchtige en moordende Islam naar binnen te halen,dit heeft niets met de Brexit te maken.Ik denk dat hij denkt dat de burgers nog langer dom en gek zijn en zijn leugens geloven. Merkel is er al tussenuit gepiept na dat ze heel Europa in de ellende gestort heeft en nou wil deze clown er zeker nog een schepje boven op doen. Hoop zo dat ze met de Europese verkiezingen dat krijgen wat ze verdienen na wat ze alle Europese burgers aan gedaan hebben. Ik denk dat ook Macron net als Merkel zich maar eens moeten gaan verantwoorden voor alle ellende wat ze binnen Europa veroorzaakt hebben.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

ja, zo is het precies. Frankrijk en Duitsland hebben ellende veroorzaakt en de rest zit er mee.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Volkomen juist !
Al vaker opgemerkt : wij worden “geregeerd” door de Maffia.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Ik zeg maar altijd, wat Duitsland en Frankrijk niet afzonderlijk gelukt is proberen zij nu samen.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Willen jullie meer of minder Europa, minder,minder,minder!!

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Ik wil meer Europa, maar veel minder EU.
We moeten die twee vooral niet door elkaar halen, zoals de EU-lobby stelselmatig doet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Enge man, Macron. Censuur om de democratie te beschermen, terwijl de EU ondertussen de democratie om zeep helpt. Waarschijnlijk censuur om islamkritiek en klimaatkritiek te verbieden of monddood te maken, censuur om EU-kritiek haar platform te ontnemen, censuur om geen kwaad woord over de inzet van het door Duitsers en Fransen gestuurde leger te mogen lezen (denk aan meer dan 1000 flink gewonde gele hesjes). Wij zijn niet vergeten dat Generaal Janvier de VN luchtsteun heeft tegengehouden, waardoor de slachting van Srebrenica kon gebeuren. Een paar raketjes, klaar. Dutchbat had daar de wapens niet voor, dat wist iedereen. Voorkeursbeleid om strategische industrieen (franse en duitse zeker) te steunen en overheidsopdrachten binnen de EU te gunnen (denk aan de Fyra). Schengen hervormen, maar ondertussen de franse grens potdicht houden. De geopolitieke belangen van de EU verdedigen, maar ondertussen alleen maar aan de geopolitieke belangen van Frankrijk denken (de mediterrane droom). We zijn niet vergeten dat Frankrijk Nederland heeft aangevallen en leeggeplunderd in de 17e en 18e eeuw. We zijn niet vergeten dat Frankrijk 2 a 4 miljoen van haar eigen burgers heeft vermoord vanwege een onwelgevallige opvatting van het christendom (Hugenoten). En we zijn ons er van bewust dat Frankrijk niets anders doet dan de vleespotten van Europa plunderen, nadat deze eerst gevuld zijn door grote nettobetalende Nederlandse belastingbetalers. De EU ‘hulp’ aan Afrika zal grotendeels via Frankrijk lopen, want francophonie. Daar gaan franse universiteiten weer flink van profiteren. Beter is het de universiteiten in Afrika te steunen. In het engels, want de universele taal van de wetenschap. Frankrijk, leuk, fijne mensen, maar ze moeten stoppen met buitenlandse politiek.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een dictatoriale socialistische heilstaat, waarbinnen de mensen enkel mogen denken wat de staat welgevallig is, afgedwongen door (geheime)politie en leger terreur.
Dat is het “Verenigde Europa” dat Macron voorstaat.
USSR 2.0

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Ik weet bijna zeker dat zijn oma, sorry, z’n echtgenote, thuis rondloopt, gehuld in een Geel Hesje.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan helemaal achter deze brief van dhr Gajentaan staan.
Macron is NIET de ‘leider’ die Europa nodig heeft en Merkel ook niet.
De EU is een afbraakprodukt en bestaat veelal uit zeer domme parlementariers, zoals Verhofstad, Timmermans, Mogherini, Sargentini, in t Veld. Echt waar. Zulke domme egocentrische mensen als je zelden bij elkaar ziet. Ze zijn FOUT. Verraders van de Europese volkeren.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.

Ik denk dat de EU, als instelling, nietsnutten en kruipers als Macron, Bassie Verhofstadt, Bolle van Baalen, Fransje Timmermans en méér van dat fraais, nodig heeft om zichzelf in stand te houden.
De BEVOLKING van Europa heeft dit soort beslist NIET nodig.
V.w.b. de EU-bevolking zou het gehele EU-circus in elkaar moeten storten teneinde weer een enigszins aanvaardbaar levenspeil te kunnen bereiken. Gisteren op t.v. : het aantal klanten van Voedselbanken in NL is met 10-duizenden omhoog gegaan. De “overheid” verklaart dat door te zeggen dat de aanmeldingseisen voor een VOEDSELPAKKET zijn verlaagd. Laat u niks wijsmaken : de reden is gelegen in het feit dat er steeds meer ARME mensen komen, zelfs in Nederland, waarvan Pinokkio zegt dat het een “rijk” landje is.
Denk óók aan de arm gemaakte mensen in dit “rijke” landje als u gaat stemmen.
Nederland én Voedselpakketten !!!!
Wát een rijkdom !!!!

Jan Zweers
Jan Zweers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste meneer de president van Frankrijk,

Over enkele weken zijn de Europese verkiezingen en daarom wil ik graag op uw oproeping van een nieuw Europa reageren want deze zullen heel belangrijk worden voor mijn LAND: Nederland!
De grote vraag is of er nog meer naar macht naar Brussel zal gaan, dat is ook waar het bij Brexit om draaide want Brexit staat symbool voor de Europese valstrik. Wat de gevolgen voor de Britten zijn dat zullen we moeten afwachten, wat u doet is angst aanjagen en dat heeft weinig weg van democratische waarden, meneer de president.
De toegang tot de Europese markt was, voordat u zonder inspraak van de Europese burger uw “Europees Parlement” oprichtte, prima geregeld in de Europese Economische Samenwerking. De nationalisten van deze tijd zijn de patriotten die hun vaderland willen beschermen: populist is voor mij daarom een geuzennaam.
De enige die manipuleren zijn u en mevrouw Merkel, de overige landen dienen te volgen, gelukkig zijn vele europese landen inmiddels wakker geworden en laten zich niet door u in de maling nemen, zoals het geval is bij uw eis van verdeling van vluchtelingen.
De agressieve grootmachten hebben wij in de Tweede Wereldoorlog ook verslagen, als landen trokken wij gezamelijk succesvol op zonder dat er sprake was van een Unie van Verenigde Europese Staten. In de ons achterliggende jaren hebben zich voldoende crisissen voorgedaan, die ook zonder euro overleefd zijn. Mijn regio heeft het aanzicht dankzij de Europese geen ander gezicht gekregen, allemaal kletspraat. Scholen worden bijvoorbeeld eerder gesloten dan dat ze gerenoveerd worden, zelfs ziekenhuizen worden gesloten!
U doet er beter aan uw land goed te besturen en samen te werken met andere landen, i.p.v. het opstellen van dit soort onzinnige berichten.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU predikt censuur “om de democratie te redden”; en snapt niet wat daaraan niet klopt…
En niemand investeert voldoende in de NAVO en “dus” moet er een hele nieuwe legermacht komen?
Dat is alsof je thuis een auto hebt staan met een kapotte uitlaat, maar omdat je geen geld hebt voor een nieuwe uitlaat koop je een nieuwe auto.
Bizar.

Bizar ook dat vrijwel niemand in politiek en MSM de intellectuele hiaten in die redeneringen wil/durft aankaarten.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het vervelende is, dat Macroléon tussen de regels een waarschuwing geeft, die uitdezelfde wanen voortkomt, die ook voor Merkel, Timmermans, Verhofstadt, Rutte etc. een obsessie zijn geworden.
De waarschuwing: Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

@ Maarten V.
Met u eens.
Op 20 maart kunnen we het veranderen, toch ?
Anti EU kiezen dan maar ?

Wolf
Wolf
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn complimenten voor dit heldere en ware betoog. En ja de rijken worden rijker en wat vooral beangstigend is: machtiger

Roelofje
Roelofje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Daaraan hebben wij [verstandige mensen] in Nederland geen enkele behoefte.’
Geen behoefte hebben aan. We willen vooral heel veel niet. Nu lijkt me dat een prima eigenschap die past bij oppositie voeren; vertellen wat je niet aanstaat binnen het huidige beleid.

Maar misschien wordt het tijd dat “we” het gaan hebben wat we wél willen? Waar willen we naartoe als land? EU hervormen? Prima, wat voor EU moet daarvoor in de plaats komen? Een Nexit? Prima, maar welke positie streven we na als land buiten de EU? Minder immigratie? Lijkt me verstandig idee, maar hoe gaan we zelf onze aanwas op peil houden en hoe gaan we dit implementeren binnen Europese wetgeving en talloze verdragen waar dit land op dit moment aan is gebonden?
Vragen, vragen, vragen.

Zin in een nieuwe renaissance! Maar wat is de weg daarnaartoe?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelofje

@ Roelofje.
De weg naar een nieuwe renaisssance ? Ik denk dat er maar één weg is : n.l. via verkiezingen en bindende referendums!
Een meer illegale weg, die ik zelf niet wil uitsluiten : opstand, revolte, burgerlijke ongehoorzaamheid.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo – net een 2 delige biografie over Napoleon uitgelezen. Van deze meneer “Johan Op de Beeck was journalist en nieuwsanker bij de VRT, TV Limburg en Kanaal Z. ”

Kort en goed – voor Napoleon alles feodaal en de gang van zaken volledig naar de luimen van de plaatselijke koning. Vanaf Napoleon met horten en stoten de verlichting. Een land is niet langer persoonlijk bezit, maar het vormt een natie. De gang van zaken niet langer bepaald door een heerser, maar door de rule of law, door politieke organen.

Maar… nadat Frankrijk’s tegenstanders Napoleon eindelijk op de knieen gekregen hadden. Worden Rusland en Pruisen heel machtig. Dan vervalt Rusland tot communisme, dan WW1, crisis, WW2… en pas vanaf WW2 zijn we met zijn allen pas eindelijk iets aan het opbouwen. Anders gezegd… we zijn nog maar net bezig. En de EU is 1 groot experiment.

Gelet op het bovenstaande kom ik tot de pijnlijke conclusie dat de EU apologeten met hun “EU is vrede argument” eigenlijk wel een punt hebben. Alleen hebben ze het zo verkwanseld en is het zo ondemocratisch. Dat het EU experiment is voor mij mislukt.

De vraag is voor mij… wat dan wel? Intensieve samenwerking geloof ik zeker in. Centen verdienen met elkaar. Maar met wie precies, hoe groot precies, hoe ver samenwerken. Dat speelt constant door mn hoofd om daar een onderbouwde mening over te vormen.

D. G. Neree
D. G. Neree
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk toch echt dat er een aantal landen grote bedenkingen zullen hebben bij een leger onder Duits bevel. Slechte ervaringen mee.

D. G. Neree
D. G. Neree
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geachte heer Gajentaan,
als u wilt dat uw brief door Macron wordt gelezen zult u hem minstens aan moeten schrijven met “Majesteit” en “doorluchtige”. “Je” zult u moeten veranderen in “Gij” en verder dient het koninklijk meervoud gebezigd te worden.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x