Gele hesjes veroveren Frankrijk

Burgerprotest tegen elite die utopische projecten doordrukt

Protestactie Gele Hesjes op Champs-Élysées te Parijs (25 november 2018)

Titelfoto: Protestactie Gele Hesjes op Champs-Élysées te Parijs (25 november 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal RT France

 

Al zo’n twee weken is Frankrijk in de ban van de “Gele Hesjes” (Gilets Jaunes). Een min of meer spontane volksbeweging die ontstond via de social media. Mensen van allerlei achtergronden verenigen zich uit protest tegen de hogere benzine- en dieselprijzen die Macron wil doorvoeren in het kader van het klimaatbeleid. Bij de heftige protesten zijn al doden en honderden gewonden gevallen. Hoe moeten we deze beweging duiden?

 

Aanleiding

Los van de directe aanleiding, het verhogen van de benzine- en dieselprijs in Frankrijk – wat vooral laagbetaalden treft die lange afstanden moeten afleggen voor hun werk – zijn er natuurlijk meerdere oorzaken te bedenken voor deze opstand. Grosso modo gaat het om een groep in het Westen die telkens de rekening krijgt voor een aantal van hogerhand opgelegde maatregelen waar vooral de kosmopolitische elite van profiteert.

Te denken valt aan de effecten van globalisatie, het ruimhartige immigratie- c.q. “open grenzen” beleid, de effecten van het doorvoeren van een eenheidsmunt in Europa waardoor zwakkere landen in crisis niet meer kunnen devalueren voor snel economisch herstel of het dure klimaatbeleid dat het gebruik van fossiele brandstoffen wil ontmoedigen.

Het resultaat van dit alles? Steeds hogere lasten voor werkenden bij stagnerende salarissen, schuldenproblematiek waar velen mee worstelen en uitzichtloze werkloosheid voor degenen die net buiten de boot vallen. Het is elke keer de werkende midden- en onderklasse die hiervoor de rekening gepresenteerd krijgt, terwijl de top van het bedrijfsleven, politici, lobbyisten en vermogenden zich in luxe wentelt.

 

Breukvlakken

De maatschappelijke breukvlakken die zich nu manifesteren in Frankrijk doen denken aan andere situaties zoals de onverwachte uitslag van het Brexit-referendum in het VK en de eveneens onverwachte winst in de V.S. van Trump in 2016, of het fenomeen van de “blokkeerfriezen” bij ons. Ook kunnen we denken aan het aan de macht komen van zowel linkse als rechtse populisten in verschillende landen.

Het is telkens het volk tegen de elite. De provincie tegen de grote steden. De  deplorables tegen de welgestelden. Dit alles tegelijk en dwars door elkaar. Opvallend is dat onder degenen die als woordvoerders zijn aangesteld door de gele hesjes zich een aantal MKB-ondernemers bevinden. Ook het boegbeeld van de #blokkeerfriezen, Jenny Douwes, is zoals bekend een onderneemster. De kloof tussen tot dusver toch vrij gezagsgetrouwe MKB-ondernemers en multinationals lijkt daarmee één van de breukvlakken te zijn, maar het is zeker niet de enige.

Eisenpakket

De woordvoerders van de Franse gele hesjes – die zichzelf niet als onderhandelaars beschouwen vanwege het ontbreken van structuur, maar meer als boodschappers – hebben inmiddels een eisenpakket ingediend. Hieruit blijkt dat het niet alleen gaat om de verhoging van de benzine- en dieselprijs, maar ook om zaken als lastenverlaging, betere salarissen en pensioenen of meer invloed van de bevolking op het klimaatbeleid.

 

Het is niet mijn verwachting dat de regering van Macron veel zal toegeven aan deze eisen. De eisen zijn niet te verenigen met de regels voor het Europact en het Klimaatakkoord van Parijs. Ik verwacht wel dat de Franse regering een ingewikkelde compensatieregeling zal voorstellen voor mensen die ver moeten reizen voor hun werk en daarmee de angel uit het verzet zal proberen te halen. Het overleg daarover zal in de loop van deze week ongetwijfeld op gang komen.

Europese Revolutie?

Inmiddels lijkt het verzet van de gele hesjes al overgeslagen te zijn naar Wallonië en maken actiegroepen in Duitsland en Nederland zich op om dit verzet te steunen. Misschien is dit het begin van verzet en samenwerking vanuit de onderkant van de samenleving tegen de elitocratie, waar collega OpinieZ-columnist Rutger van den Noort afgelopen zondag op duidde in zijn column. Voor zaterdag 1 december zijn in ieder geval ook in ons land manifestaties aangekondigd.

 

Geweld

Ik moet bekennen dat ik nogal ambivalent sta tegenover dit soort bewegingen. Geweld bij dit type manifestaties is nauwelijks te voorkomen, al zijn de bedoelingen zuiver. De eerste doden zijn al gevallen in Frankrijk. Een zwangere vrouw die niet door kon rijden bij een blokkade raakte in paniek en reed één van de gele hesjes aan, ook een vrouw, die daarbij kwam te overlijden. Verder ontstaat er natuurlijk veel economische schade. Te denken valt aan transportbedrijven. Toch ook MKB’ers die het zwaar hebben.

Pre-revolutionaire toestand

Wat we er ook van vinden, zolang de elite vasthoudt aan het huidige beleid zal dit type sociale onvrede alleen maar groter worden. De onvrede zal zich blijven uiten in politieke overwinningen van “populisten”, maar ook in allerlei soorten verzet en rellen. Ik denk zelf dat het momenteel in de EU nog economisch te goed gaat voor een echte revolutie, door het onconventionele stimuleringsbeleid van de ECB. Misschien zijn wat we nu zien de tekenen van een pre-revolutionaire toestand.

Geen fluwelen revolutie

Op het moment dat er weer een zware economische recessie is of een crash op de beurzen, zou deze pre-revolutionaire toestand wel eens kunnen omslaan in een echte revolutie. Zo waren de hoog gestegen graanprijzen in het Frankrijk van 1788 de aanleiding van de Franse Revolutie van 1789, waarbij zoals bekend de Franse koning en de koningin alsmede delen van de toenmalige elite onder de guillotine eindigden. Ik weet niet of we ons op zo’n revolutie moeten verheugen want ook dit keer zal het geen fluwelen revolutie zijn.

Dogma’s van de EU-elite

De EU-elite zou deze dreiging nog kunnen keren als zij een aantal van hun dogma’s eindelijk eens ter discussie zouden stellen. Zoals hun blinde verering voor open grenzen en in het verlengde daarvan het niet kunnen of willen controleren van immigratie.

Of de federalisering van de EU gebaseerd op een eenheidsmunt, die landen die nu eenmaal wat minder op Duitsland lijken in een negatieve spiraal gevangen houdt. Of de tot waanzin doorgedreven klimaatlobby die voor honderden miljarden euro’s wil investeren in niet rendabele wind- en zonne-energie, maar de afhankelijkheid van de werkende klasse van fossiele brandstoffen simpelweg vergeet en de rekening veel te gemakkelijk neerlegt bij degenen, die al aan het einde van hun Latijn zijn.

Onrustige tijden

Kortom, veel onheil zou voorkomen kunnen worden door een beter functionerende democratie met echte inspraak voor de bevolking, in plaats van een elite die allerlei utopische projecten doordrukt met als gevolg dat de wanhoop leidt tot een revolte op straat. De kloof tussen elite en gewone burgers is te groot geworden.

Helaas zie ik op dit moment nog geen echte wending in het denken van degenen die het voor het zeggen hebben in de EU. Het verzet – in welke vorm dan ook – zal dus voorlopig eerder sterker worden dan verzwakken.

Ons staan onrustige tijden te wachten. In Frankrijk, maar ook elders in Europa.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

Eigenlijk kunnen die demonstraties breed ingezet worden tegen elk naderend onheil, duurdere benzine, meer migranten, minder cultuur, duurdere energie door die belachelijke milieu eisen.
De drijfveer achter al deze ellende is eigenlijk de Europese Unie die in elk land een nep-regering heeft neergezet. Nep-regeringen met stromannen van de EU die enkel het volk rustig moeten houden en zo snel mogelijk de macht aan Brussel moeten overdragen.
In feite demonstreren de gele hesjes tegen het EU beleid.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

@ Cornelia.
Helemaal met u eens.
De EU blijkt een niet levensvatbaar instituut, opgericht door een paar mannen die zichzelf “heel wijs” vonden en hebben gedacht dat een EU maakbaar zou zijn. De EU heeft in de meeste landen armoede gebracht én een regering die er álles aan doet hun eigen land aan die EU te verkwanselen, ter meerdere eer en glorie van zichzelf.
Voedsel- en kledingbanken rijzen de pan uit, zwervers, dak-en thuislozen vullen de straten, hongerige kinderen zitten in de klassen, ouderen kunnen de zorg die hen toekomt, niet meer betalen.
Maar de “leiders” blijven blèren dat we “rijk” zijn. Die rijkdom komt echter alleen bij hen en hun aanhangers terecht. Een schandalige zaak.
Ik heb veel waardering voor de Franse acties; hopelijk staan er meer bevolkingen op om tegen de uitbuiters te “strijden”.

ni28
ni28
4 jaren geleden

De representatieve democratie in Europa vertoont steeds meer de trekken van een dictatuur. Het enige democratische is dat wij mogen stemmen maar dat mag in Zimbabwe en Venezuela ook met ongeveer dezelfde vooraf afgesproken resultaat ook. Er ontbreekt hier aan een sterke oppositie, de lijn tussen links en rechts is zowat verdwenen. De VVD is links geworden, alleen voor de verkiezingen zijn zij beetje rechts om na de verkiezingen samen met de nog linksere partijen politiek correct op te trekken. Het volk wordt uitgeknepen om linkse utopische hobby’s te financieren zoals migratie, klimaatgekte en globalisering. Alle ingrediënten die uiteindelijk in een opstand zullen uitmonden. Maar een nieuwe 1848 is in ieder geval nog ver weg. Wij hebben nog geen honger. Tot die tijd zal de elite heersen en zullen populistische bewegingen steeds sterker worden. De elite gebruikt populisme graag als een scheldwoord maar zij zelf zijn degenen die het populisme voeden en sterker maken.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

De enige redding tegen deze democratische dictatuur op marxistische basis is met man en macht en enkel en alleen stemmen op EU kritische partijen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

ja ik ben lid geworden van Forum. En omdat de andere partijen NIET doen/zeggen wat ik van hen verwacht als vertegenwoordigers van Nederlandse volk. Johan Derksen zei het al. Tot nu toe is alles wat ze bij Forum willen en zeggen hetgeen de meeste Nederlanders zouden willen. Groen Links heeft onbetaalbare ideeën met de verkeerde argumenten. ik denk dat het klimaat verandert omdat het altijd verandert. Wat niet wegneemt dat we alle technische middelen moeten gebruiken om zo netjes mogelijk met de Aarde om te gaan.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Met u eens.
Het “klimaat” is verworden tot het verdienmodel van vele “regeringen”, óók in NL !
Het klimaat is NIET te sturen, het stuurt zichzelf, al miljoenen jaren. In de tijd dat er bijna geen mensen op Aarde leefden was er een tropisch klimaat in NL, wie kan mij daarvan de oorzaak verraden , want aan de mensheid kan het niet hebben gelegen !
Al héél veel reaguurders zijn ervan overtuigd dat wij, de bevolking, door onze “regering” worden bedonderd, dag in dag uit. Pinokkio is de vaandeldrager van de firma List & Bedrog, met het hoofdkantoor in den Haag.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, ik denk ook dat het klimaat niet zo’n prioriteit heeft bij onze politici, maar WEL het verdienmodel dat er bij hoort. Ze kunnen weer ergens op los gaan wat populair lijkt en waarbij ze zich voor een nieuwe branche kunnen inzetten en zo hun eigen baantjes OOK weer veilig en ‘kijk mij eens goed zijn’ uitstraling krijgen.
Nogmaals ik vind echt dat we ALLES moeten doen om de techniek te blijven ontwikkelen dat we het milieu zo weinig mogelijk belasten, maar zoals dhr Kees de Lange al zei: zo overhaast en tegen MEGA bedragen/kosten iets proberen wat niet gaat werken is niet verstandig/zinvol. Hij zegt terecht dat er nog fossiele brandstoffen voor een paar generaties zijn en dat we dus TIJD hebben voor betaalbare nieuwe ontwikkelingen.
Wellicht zinvoller om de wapenhandel naar Afrika en Arabische landen stop te zetten, de grenzen dicht te houden en eerst daar werken aan geboorte regulatie en educatie en opbouwen van zinvolle economieën daar. Het lijkt wel of de wereld steeds crimineler en brutaler wordt.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

De gerenommeerde partijen falen op alle fronten en heulen met Brussel. Zoals gebruikelijk wordt er voor de verkiezingen van alles geroepen maar dat wordt na de verkiezingen snel vergeten. Daardoor sturen zij de kiezer zelf naar de EU kritische partijen. De kiezer is helaas vaak bang om het door te hebben en bang voor verandering. Want wij hebben het toch nog goed?

jan
jan
4 jaren geleden

Alle maatregelen die worden bedacht door de zelfbenoemde elite gaan ten koste van gewone mensen. Mensen die niemand kennen met macht, of vermeende macht, om voor hun belangen op te komen. Wat dacht je van eco zones in bijvoorbeeld Arnhem en Nijmegen? Ik heb een +20 jaar oude auto van 500 euro, en mag er niet meer rijden. Geen geld voor een nieuwe elektrische, of zonnepanelen, of weet ik wat voor onzin.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Inderdaad. En dat terwijl je auto gewoon wordt goedgekeurd met de APK. Maar iedere gemeente kan kennelijk een extra eisenpakket aan je auto stellen!
Asociaal.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Het is sowieso flauwekul allemaal. Een auto van tien jaar oud vervangen door een nieuwe resulteert juist in meer milieu vervuiling, en niet in minder.
De milieu technische verschillen tussen nieuw en oud zijn namelijk dermate klein dat de eventueel met die nieuwe auto te behalen extra milieu besparing nooit meer op gaat wegen tegen wat het aan milieu vervuiling gekost heeft om deze te produceren.
Het is natuurlijk wel een lekker verdien model, daarom is de industrie tegenwoordig ook zo “milieu bewust”, het is gewoon een kip met gouden eieren.
En daarom is ook “iedereen het eens over man-made global warming”, alle instanties die serieus geld aan onderzoek kunnen spenderen (overheid, milieu club, industrie) hebben namelijk baat bij dezelfde conclusie.
U wordt belogen en bedrogen beste medelanders…

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Ja Frans, dat denk ik ook. In HEEL veel meer dan alleen met dit onderwerp.
De Nederlandse politici lijken er niet meer te zijn om te zorgen dat het land soepeltjes draait. Ze willen allemaal hun eigen plasje over dingen doen en eindeloos zwammen.

marien
marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

ja, dat lijkt ook nergens op. Als je auto APK goedgekeurd wordt, moet je er in heel Nederland mee kunnen rijden. Daar ben ik het volledig met Arie eens. En AL die gemeentes die dan nog met eigen regels komen…. Het is gewoon niet meer bij te houden.
Het lijkt wel of Nederland alleen betaalbaar /beschikbaar is voor mensen die toevallig iets meer verdienen ( nou ja verdienen, krijgen is het vaak)

Marien
Marien
4 jaren geleden

Eigenlijk wel heel goed dat de ‘gewone man’ een keer van zich laat horen. Ook hier is de elite zo van het eigen gelijk overtuigd en men kan zich in die kringen geen voorstelling maken van de situatie van b.v ‘arme werkenden’ of wat voor impact het massaal langer moeten werken met zich meebrengt. Ook die maatregel is gestoeld op leugens. heel veel mensen halen de 65 nog niet eens of niet gezond in elk geval. Men baseert zich bij de ‘elite’ met plannen ook op 2 verdieners met dikke salarissen en dikke pensioenen maar vergeet dat veel mensen geen keus hebben en niks kunnen reserveren om eerder te stoppen met werken.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het kunnen stoppen met werken vóór de pensioengerechtigde leeftijd is alleen voorbehouden aan de “elite”. Hún pensioenen worden opgebracht door u én mij !
We worden bedonderd !
Groeten van karton.

karton
karton
4 jaren geleden

Ik vermoed dat deze uitbraak van Franse rebellie géén gevolg is van de steeds maar hogere energieprijzen. Het verhogen van die prijzen was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Óók in Frankrijk heerst grote armoede ondanks wat de “elite” doorlopend blèrt, dat we “rijk” zijn. Die rijkdom geldt alleen voor die zelfbenoemde, graaiende “elite”. In NL is de toestand van hetzelfde niveau, het verschil met Frankrijk zit ‘m in de bevolking zelf. De Fransen accepteren zéér veel, maar óóit wordt ’t ze te gek en dan barst de bom, zoals nú. Nederlanders blíjven álles accepteren “tot de dood erop volgt”.
Tóch denk ik, dat óók in NL de ontevredenheid der bevolking naar buiten zal treden in de vorm van blokkades, stakingen enz. Óók bij ons komt ooit de “bekende druppel” !!

Frans
Frans
4 jaren geleden

Dat hadden ze natuurlijk niet verwacht bij de EU, dat die verplichte gele hesjes nog eens een keertje het uniform van het anti EU verzet zouden worden…

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Ja, hilarisch. En straks ook met kromme anti EU bananen de weg.

Theo-Herbots
4 jaren geleden

Prachtig artikel,
Ik zal het zeker blijven volgen.
Vriendelijke Groet
Theo-Herbots

Cornelis van den Berg
Cornelis van den Berg
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben op terugreis vanuit het zuiden van Frankrijk. Door gesprekken met “gewone” Fransen, al of niet met een geel hesje heb ik de immense haat geproefd. Van mij mag/moet de revolutie komen, daar en hier.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelis van den Berg

Voelde u haat jegens Macron of jegens de gehele EU.
Ik verblijf tijdelijk in Oostenrijk en hoor op radio én tv dat in dit land rekening wordt gehouden met de bevolking.
De pensioenen worden met 3 % verhoogd, kinderbijslag gaat omhoog, men wil een hoofddoekjes-verbod op de scholen, een wet hiertoe is ingediend. Meerdere belastingen worden verláágd ! Is in NL toch ondenkbaar ?
Super-benzine is hier € 0,20 goedkoper als in ons “rijke” Nederland, terwijl de transportkosten naar / in Oostenrijk véél hoger zijn. natuurlijk zijn alhier ook artikelen die duurder zijn, maar ik heb hier nog geen klagende bewoners aangetroffen. Over het geheel genomen zijn ze hier “gelukkig” met de gematigd rechtse koers van hun regering; een regering met oog voor de eigen bevolking.
In Nederland is dat Voltooid-Verleden-Tijd !

Ben
Ben
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Macron is een voormalige investment bankier, die door de MSM media gesteund is om het “gevaar” le Pen te neutraliseren.
Macron zou nieuw elan brengen. De truc van het establishment is deels gelukt, deze globalistische wolf in schaapskleren is president geworden, maar inmiddels de meest gehate man van Frankrijk geworden. De arrogantie en leugenachtigheid van deze man zijn rond uit stuitend.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben

Ik denk dat u volledig gelijk heeft.
In heel veel EU-lidstaten haalt men de meest smerige trucjes uit om rechtsdenkenden buiten te sluiten. Hoe men dergelijke acties ook noemt, bijv. cordon sanitair o.i.d., het blijft zéér ondemocratisch handelen door nietsnutten die hele dagen de mond vol hebben over “democratie”. In NL komt het zelfs voor dat men óf wordt ontslagen óf een baan misloopt als men zegt op de PVV of FvD te hebben gestemd.
Inderdaad, dit is het toppunt van “democratie” zoals het door de NL-“regeerders” wordt gehanteerd.
Walgelijk “den Haag” !!

marien
marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, in Oostenrijk en Hongarije en in Italie probeert men wel eerst voor de eigen bevolking een leefbare en betaalbare leefomgeving te maken. Die extreme instroom van mensen van elders werkt toch alleen maar ontwrichtend? En tel daar dan de dreigende kostenexplosie bij op die onze overheid voor ons in petto lijkt te hebben vanwege ‘van het gas af’. Dat is toch schandelijk, zo plotseling en ondoordacht?

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die gele hesjes doen het wel vind ik,heb er ook een ga m pas aandoen als er in Nederland eindelijk eens mensen opstaan en tegen de EU gaan protesteren en pleiten en vechten voor een Nexit,of meehelpen dat die zeepbel wat zich EU durft te noemen uit elkaar gaat spatten.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Ik heb twee van die hesjes in de auto liggen, kan ze meteen aan schieten als de “nood a.d. man” is !!

Theo-Herbots
4 jaren geleden

Prachtig artikel;
Ik blijf zeker volgen.
Groetjes
Theo-Herbots

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Minister Ollongren vind ondertussen, in navolging van Macron, dat er maar eens vaart gemaakt moet worden met dat Europese leger.
Dat is dan om de brave burger tegen Putin’s rode horde te beschermen natuurlijk, het heeft uiteraard niets te maken met het feit dat er inmiddels ook buiten Frankrijk gele hesjes gesignaleerd zijn.

Arie
Arie
4 jaren geleden

Het is logisch dat ook het werkvee het een keer zat is. Ik weet zeker dat vooral de eerste spontane en geweldloze acties breed werden gedragen door de gewone man.

Toch moeten we niet te snel juichen. In de foto’s en filmpjes van de ongeregeldheden zag ik toch ook wel wat typische kraak-koppen en sharia-tronies voorbij komen. Die hebben niks met belastingbetalers, die schuiven gewoon aan om rotzooi te schoppen. Een maand of 2 geleden brandden zij de boel ook al plat omdat ze Macron niet links-islamitisch genoeg vonden. Als dit is overgewaaid zien we ze de volgende keer tegen islamkritiek of tegen joden demonstreren.

Geweld is nooit goed; al is het maar omdat het de verkeerde types aanlokt.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Als je een flink deel van het electoraat negeert, middels een cordon sanitair, en een ander flink deel va het electoraat belazert, door je verkiezingsbeloftes niet na te komen, dan kun je opstand verwachten.
En als er opstand komt dan gaan de welbekende “activisten” geheid die opstand misbruiken om hun gewelddadige neigingen op hun politieke tegenstanders bot te kunnen vieren.
De schuldigen aan dit geweld zijn dus niet de burgers die door het politiek correcte partij kartel bedrogen en/of buiten spel gezet worden.
De schuldigen zijn de leden van het politiek correcte partij kartel die een flink deel van het electoraat hun democratische rechten ontneemt en aldus dwingt om in opstand te komen.
Je kunt dus wel tegen geweld zijn, ben ik ook, maar er is geen andere weg helaas, tenzij we bereid zijn onszelf als makke schapen naar de slachtbank te laten leiden.

Cees52
Cees52
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

L’histoire se repete! Zij die roepen dat zij de “staat” zijn ( l’etat c’est moi) of zich beroepen op hun recht (droit divine) om te regeren krijgen steeds weer de rekening gepresenteerd.
Het is niet interessant of we voor of tegen geweld zijn. Op een dag worden dit soort machtnemers geconfronteerd met hun guillotine. Onafwendbaar.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Ook ik ben niet vóór geweld, maar als ik ertoe gedwongen zou worden zou ik zéker geweld gaan gebruiken, daartoe gedwongen door de z.g. politiek correcte partijen, die ons al jarenlang bedriegen, hun beloftes niet nakomen enz.enz.
Áls er geweld in NL zou uitbreken dan ligt dat NIET aan de uitgeknepen bevolking maar aan de “Haagse Maffia”.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gajentaan concludeert terecht dat het denken van EU machthebbers verstard is. De tragiek is dat alles wat dit veroorzaakt heeft uit de VS is komen overwaaien. Het idee van een federaal Europa (EU), vrijheid van beweging (migratie), globalisering (vrije markt, lobby’s). Er zijn in Europa alleen een aantal moeilijkheden en daarvan is Duitsland de grootste. Waar we voor moeten zorgen is een soort Einkreisung van Duitsland door niet-zuidelijke anti-migratielanden en een afzwakking van Macron’s Frankrijk. Frankrijk is een prachtig land, de mensen zijn geweldig, maar de politiek is hopeloos. Dat heeft alles te maken met het centralisme. Dat legalistisch centralisme werkt door in de EU. Met die overdracht van macht aan Brussel en Europese rechters moet het afgelopen zijn. De mensenrechtenverdragen worden misbruikt en slopen zo het vrije Westen. Dat is bekend, maar vanaf een bepaald niveau is niemand bereid om dat te zeggen laat staan om er tegenin te gaan.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op TPO in ‘briefje van Jan’ een verwijzing naar een evt Nederlandse gele hesjes demonstratie. Jan Dijkgraaf roept op om gezamenlijk aan de overheid te laten weten dat we vinden dat ze er niet zijn VOOR ons als bevolking, maar dat ze ons als regenten besturen. En vaak NIET in het belang van de Nederlandse bevolking waarvoor ze geacht worden op te komen.
Misschien interessante gedachte van Jan. Een positieve demo. Maar niet als klein groepje wat weer kan worden opgezet tegen groepjes met andere belangen, maar gezamenlijk.

Wim
Wim
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend, helder artikel. Slaat de spijker op de kop.

trackback

[…] over het verzet tegen globalisering op OpinieZ: Jan Gajentaan, Rutger van den Noort en Johannes […]

trackback

[…] [OpinieZ] window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' }); Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter49x GEDEELDDeel op FacebookTweet op TwitterGooglePinterestWhatsappLinkedinDiggRedditStumbleuponVkDeliciousTumblrSkypeBufferPrintMail © Copyright (c) NineForNews.nl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed? […]

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x