Brits Lagerhuis stemt over Brexit-deal May

Bij nederlaag May chaos troef

Theresa May in het Britse Lagerhuis (14 januari 2019)

Titelfoto: Theresa May in het Britse Lagerhuis (14 januari 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal Sky News

 

Vanavond laat vindt in het Britse parlement de meaningful vote plaats over de Brexit-deal van premier May en de EU. Naar het zich laat aanzien zal die deal worden afgestemd. Vooral de link met de Irish backstop (handhaven van de open grens tussen Noord-Ierland en Ierland) en het voorlopig lid blijven van de EU douane-unie stuit Brexiteers én Remainers tegen de borst.

Ingewikkeld steekspel

Duidelijkheid over hoe het verder gaat zal er waarschijnlijk ook na de stemming nog niet zijn. Er ontvouwt zich een ingewikkeld steekspel waarbij de positie van het Britse parlement sterker wordt en die van Theresa May steeds zwakker. Zo heeft het Britse parlement May gedwongen om binnen drie dagen na het afkeuren van haar deal haar alternatieve plannen te presenteren aan het parlement. Deze motie met daarbij een uitzonderlijke rol voor Speaker John Bercow werd door vriend en vijand gezien als een bittere nederlaag voor May – de zoveelste.

 

Opties bij nederlaag May

Intussen is de situatie met betrekking tot de Brexit niet alleen ingewikkeld, maar zelfs volkomen onoverzichtelijk geworden. Ook vóór de stemming van dinsdagavond kan het parlement door het indienen van amendementen voor een verrassende wending zorgen. En na de stemming, waarvan de verwachting is dat May deze niet zal winnen, zijn er weer tal van mogelijkheden. Zoals een vote of no confidence door het parlement  over Theresa May (die een dergelijke stemming van haar eigen partijgenoten overleefde) mogelijk gevolgd door nieuwe verkiezingen. Waarna het horrorscenario van een premierschap van Jeremy Corbyn niet uitgesloten kan worden.

Ook wordt er gesproken over een nieuw referendum, over een Norway-plus scenario en over het uitstellen van de Brexit. Vermoedelijk zal May terstond na het verliezen van de stemming naar Brussel afreizen voor de zoveelste bedeltour bij de EU. Maar door de motie van het parlement vorige week is zij gedwongen om binnen drie dagen haar kaarten op tafel te leggen. Ook zou May zelf het bijltje erbij neer kunnen leggen, al schijnt zij daar het type niet naar te zijn.  Er kan dus van alles gebeuren.

 

Inhoud May’s deal

Als we de deal die May heeft gesloten met de EU inhoudelijk bekijken dan is het begrijpelijk dat eigenlijk niemand daar enthousiast over is behalve een klein clubje getrouwen van Theresa May, die beloond worden met baantjes en andere voordelen.

Cruciaal is juist de combinatie van voorlopig lid blijven van de douane-unie en het daaraan gekoppeld zijn van de Irish backstop. Door lid te blijven van de douane-unie zal het VK niet in staat zijn zelfstandig nieuwe handelsakkoorden te onderhandelen. Bovendien wordt hun onderhandelingspositie ondermijnd, want landen die een handelsakkoord hebben met de EU kunnen hun goederen tegen laag tarief blijven invoeren in het VK dankzij de douane-unie. Dus waarom zouden zij dan nog moeite doen het VK tegen gunstige tarieven toegang te geven tot hun eigen markt?

Daarbij zal de EU het dreigen met het invoeren van een harde grens in Ierland (hetgeen de Britten ten koste van alles willen vermijden) inzetten als extra drukmiddel, waardoor het VK door May’s deal uitgeleverd is aan de EU. Vandaar dat er in het Britse parlement een afkeer is van May’s deal, niet alleen bij haar eigen partij maar ook bij Labour.

 

Hard Brexit

Ik heb gemerkt dat er in de commentaren op de Brexit verwarring heerst over de termen Hard Brexit en No Deal Brexit. Met een Hard Brexit, het ideaal van o.a. Nigel Farage en Boris Johnson, wordt bedoeld het zich volledig losmaken door het VK van zowel EU als douane-unie. Hierdoor zal het VK vrij zijn om over de hele wereld handelsakkoorden te sluiten. Dat lijkt aantrekkelijk, maar de crux zit hem erin of en hoe het VK dan nog toegang houdt tot de interne markt van de EU. Farage – die al 19 jaar vorstelijk leeft van EU-geld en recht op transitievergoeding heeft – en Johnson die vlak na het referendum met de staart tussen de benen verdween kunnen een hoop roepen, maar als de EU kwaad wil door het VK een hoog tarief op te leggen voor toegang tot de interne markt, zal een recessie onvermijdelijk zijn. Burgers en bedrijven zullen de tol betalen.

No Deal Brexit

De economie van het VK zal dan eerst omgebouwd moeten worden om meer te exporteren naar de USA en het Verre Oosten in plaats van naar Europa. Een verandering die jaren in beslag zal nemen. Een No Deal Brexit komt ongeveer op hetzelfde neer, maar dan is er zelfs niet het begin van een overeenkomst met de EU om toegang te houden tot de interne markt, waardoor de puinhoop helemaal niet te overzien zal zijn. Dan heb ik het nog niet eens gehad over te verwachten douaneperikelen, medicijnentekorten en chaos op het vlak van reizigersverkeer en verblijfsvergunningen.

Lessen Brexit referendum

Als Nederland ooit aan een Nexit-referendum wil beginnen, zijn er een paar lessen te leren van de Britten. Dat de onderhandelingspositie van het VK zwak is kan misschien deels op het conto van Theresa May worden geschreven, maar niet helemaal. Want de Britse bevolking heeft bij het referendum alleen de vraag voorgelegd gekregen of ze lid wilde blijven van de EU. Of dat een Hard Brexit of Soft Brexit moest zijn en tegen welke voorwaarden, is haar nooit gevraagd. Hoe democratisch is dat?

 

Dubbel referendum

Mij lijkt beter om de bevolking eerst de vraag voor te leggen of zij willen dat er met de EU een onderhandeling opgestart wordt over een EU-exit. Als de bevolking hierop bevestigend antwoordt begint de regering de onderhandeling met de EU, maar zegt intussen nog niet het lidmaatschap op via Artikel 50. Pas als er een exit-overeenkomst is met de EU waarin ook duidelijk wordt op welke voorwaarden toegang tot de interne markt mogelijk blijft volgt een tweede referendum, waarop de bevolking wederom bevestigend of ontkennend kan antwoorden. Pas als de bevolking instemt met de uiteindelijke deal, wordt Artikel 50 ingeroepen en het lidmaatschap opgezegd.

Alleen op die manier houdt de bevolking controle over de uitkomst van het proces. Bovendien zou dit een sterkere onderhandelingspositie inhouden van de regering van het vertrekkende land, lijkt mij. Want nu zien wij in het VK een steeds wanhopiger spartelende Theresa May in een bittere strijd tegen de klok. Geen aantrekkelijk vooruitzicht voor welk land dan ook.

Horigheid aan EU

Mocht Theresa May de stemming in het Britse parlement winnen dan gaat het VK een periode van vernederende horigheid aan de EU tegemoet, al zijn ze dan formeel geen EU-lid meer. Als zij de stemming verliest – wat de meeste analisten verwachten – dan is het chaos troef. De Britse premier wordt dan mogelijk opzij gezet door haar eigen parlement, waarbij het parlement zelfs dreigt uitvoerende taken over te nemen. Een soort parlementaire coup. Daarbij speelt ook een rol hoe groot de nederlaag van May is.

Nieuwe leider

Misschien is het ook een optie dat de Tories de zwak acterende May vervangen door een nieuwe speler zoals de afgetreden Brexit-minister Dominic Raab (Conservative Party) die de Brexit zou kunnen uitstellen (blijkens berichten zou de EU bereid zijn om May tot juni uitstel te verlenen) om een betere deal met de EU te onderhandelen en als dat niet kan, een No Deal Brexit beter voor te bereiden. Maar dat kan alleen als May vrijwillig met haar vertrek instemt. Omdat zij een eerste afzettingspoging van haar eigen fractie overleefde, kan May voorlopig door de fractie niet meer worden afgezet.

 

Speelbal

Het Verenigd Koninkrijk lijkt speelbal te zijn geworden van ontwikkelingen die niemand nog kan voorspellen. Uiteindelijk zullen de Britten een keer moeten kiezen. Óf een harde breuk met de EU en enkele jaren economische pijn voor lief nemen, óf na een tweede referendum toch in de EU blijven, óf May volgen en nu eruit stappen met een deal, waarbij het VK gebonden blijft aan de regels van interne markt en douane-unie. In ieder geval totdat er een handelsakkoord is met de EU.

De toekomst zal het uitwijzen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU gedraagt zich als een jaloerse ex in een vechtscheiding.
Britse wetgeving qua (voedsel-) veiligheid, medicijnen, diploma’s, etc voldoet aan alle EU-normen. Engeland is een bevriende natie en handelspartner, een trouwe bondgenoot in de Navo en was bovendien decennialang nettobetaler in de EU. Dus objectief gezien is het asociaal dat Engeland straks “gestraft” wordt met import- en douane- regels waar niet-EU-leden als Oekraïne en Turkije geen last van hebben. Turkije is nota bene onze openlijke vijand, Erdogan dreigde met geweld tegen Europeanen!

Kern van het probleem is dat het Britse volk verdeeld is. Er wordt geen vuist gemaakt tegen de gezamenlijke vijand van alle Europese volkeren, de EU. Erger nog, een elite van politiek, MSM en beroemdheden staat aan de kant van de jaloerse ex. Omdat het nepotisme en de corruptie in de EU hen meer persoonlijke welvaart kan bieden. En zij hebben een grote minderheid van het plebs overtuigd van de voordelen van een oncontroleerbare en ongekozen kleptocratie.

Als de Britse politiek eensgezind de jaloerse ex op zijn plaats had gezet dan was dit nooit gebeurd. Uiteindelijk heeft de EU Engeland net zo hard nodig als andersom. Deze Brexit wordt van binnenuit gesaboteerd, en dat zal bij een Nexit ook gebeuren.
Maar dat bewijst juist het gelijk van de Europeanen versus de EU-lobby.

Alex
Alex
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Zoals het altijd gaat (zeker binnen het arrogante establishment van de EU) wordt er politiek bedreven over de rug van de burgers. Dit is feitelijke onacceptabele chantage.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mocht de Brexit om welke reden dan ook, überhaupt niet doorgaan, dan zal deze hele gebeurtenis de club van Zuipschuit Juncker, Timmermans én clown Verhofstadt, toch zeker wel tot nadenken moeten stemmen.
Hoewel……..ik vraag me af of deze Brexit-gebeurtenis wel volledig zal doordringen in de botte hersenen van de EU-“leiders”.
In ieder geval zal duidelijk moeten zijn geworden dat zeer veel EU-inwoners dat “elitaire” verziekte EU-gebeuren helemaal beu is.
Wat mij persoonlijk betreft : we moeten ons z.s.m. ontdoen van deze zelfbenoemde EU-“leiders”; nog beter ware het als de gehele EU zou omvallen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Helaas, in het EU-kamp is reflectie bijna net zo zeldzaam als fatsoen of democratie.
Juncker zal eerder zijn drankverbruik halveren tot 15 flessen wijn per dag, dan dat hij na gaat nadenken over hoe hij zijn corrupte feodale systeem beter kan verkopen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je google maps opent, zie je dat Nederland een andere onderhandelingspositie heeft. Onze havencapaciteiten zijn te omvangrijk om die volledig met andere EU havens te compenseren. Vanuit Antwerpen / Zeebrugge ontstaat bij een afsluiting van de Nederlandse infastructuur een 24/7 verkeersinfarct.

Luik loopt muurvast en een stevige omrit over Arlon / Luxemburg zal ook een problematische doorstroming kennen. Het Belgische spoorwegnet kent in grote lijnen 2 verbindingen naar het oosten; Via Luik en de Montzenroute, of over Luxemburg.

Dat gaat de EU een hoop ellende opleveren.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
“Bij afsluiting van de NL infrastructuur een 24/7 verkeersinfarct”.
Is ’t u wel eens opgevallen dat, als bij Uithuizermeeden een verkeersongeval plaatsvindt, geheel NL stil staat ?
Overal files, omleidingen, code donker-rood enz.
Om in NL een verkeersinfarct te veroorzaken heb je geen Frexit of Nexit nodig.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik woon in de directe omgeving van 040, waar de A2, de A50, A58 en de A67 samenkomen / elkaar kruisen. Wat aardige vervoersstromen oplevert tussen de havens en het achterland. Om de boel hier goed plat te leggen hebben we nog steeds minimaal 4 stevige aanrijdingen op 4 van die snelwegen nodig.

Hebben we laatst proefondervindelijk vastgesteld.
In België is de weg tussen Antwerpen en Ranst problematisch, waarna er 2 routes zijn. Richting Genk, of richting Eindhoven.

Antwerpen Brussel is verkeerstechnisch erg storingsgevoelig.

Echter…. sluit Nederland af en de boel ten zuiden van ons land loopt muurvast.
Daarnaast moet verkeer van Scandinavië en noordelijk Duitslandrichting Antwerpen, noord Frankrijk stevig omrijden

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
Vóór er een EU bestond ging het verkeer toch ook dwars door Nederland.
Één van de veroorzakers van veel ellende is de ongebreidelde aanwas van het aantal inwoners van dit kleine, vol gepropte landje.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik had het ook niet over de fileproblematiek, maar over onze onderhandelingspositie,wanneer wij uit de EU zouden stappen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het staat vast dat de EU de Brexit gebruikt om eventuele toekomstige exiteers (Nexit, Frexit) angst in te boezemen. Zo blijkt maar weer dat internationale verdragen bij een veranderende context niet onveranderd kunnen blijven voldoen. En mondelinge verzekeringen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen voldoen ook niet door het wederzijdse wantrouwen. Dat wantrouwen wordt nog versterkt doordat de EU niet over de uitkomst van een al dan niet conditionele Brexit heen wil kijken, iets wat May’s positie over de deal (met de EU, notabene!) aanmerkelijk zou kunnen versterken. Als het fout gaat, en dat staat nu wel zo’n beetje vast, en May’s deal wordt weggestemd dan wordt de kans op een harde Brexit wel heel groot. Dan komt er dus ook een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Na 20 jaar zal het wel niet onmiddellijk weer onrustig worden, maar het zou voor de grensbewoners fijn zijn als de verstandhoudingen weer snel genormaliseerd worden. Dan zal de bureaucraat Barnier wel een tijdje uit de buurt moeten blijven, anders wordt hij het eerste bloedige slachtoffer sinds het Goedevrijdagakkoord van 1998.

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na de ad hominems aan het adres van Nigel Farage en Boris Johnson,
kreeg ik al een nare smaak in de mond.
En na de zinsnede “Of dat een Hard Brexit of Soft Brexit moest zijn en tegen welke voorwaarden, is haar nooit gevraagd. Hoe democratisch is dat?” ben ik gestopt.

MGJ
MGJ
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Der Ganzumsonst

Dit is precies wat ik ook had willen opmerken. Nigel Farage heeft in ieder geval verdiensten behaald in het EU-parlement. De manier waarop hij zijn mening verkondigde en de politiek correcte collega’s neersabelde, is door niemand geëvenaard en heeft veel bijgedragen denk ik tot de Brexit. Boris Johnson mag ik, maar ik weet minder van hem af.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als de bevolking weer wat gevraagd wordt, zal klip en klaar moeten zijn wat de consequenties zijn voor het pad dat ze kiezen. Uit de EU is in elk geval vrijheid, in de EU blijven is de kans groot dat je zeggenschap over je eigen land kwijtraakt en speelbal van de EU bent.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

@ Rob Esveld.
De kans om de zeggenschap over je eigen land kwijt te raken is het állergrootst wanneer een land besluit IN de EU te blijven !
Je raakt niet alleen de zeggenschap kwijt maar óók alles wat is opgebouwd door hardwerkende mensen, zoals de pensioenpotten en meerdere sociale `zekerheden.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

May is, net als de meerderheid van de Britse regering, een “remainer”, maar had niet de arrogantie om een ongewenste referendum uitslag op de volslagen ondemocratische wijze naast zich neer te leggen die het Nederlandse partij-kartel inmiddels gewoon is.
En dus heeft ze de zaak zo lang mogelijk gerekt, om de Britse media de tijd te geven de “leavers” te bewerken, en nu er dan een meerderheid aan “remainers” gecreëerd is stuurt ze, middels Brexit voorwaarden die economische zelfmoord inhouden, op een nieuw referendum aan.
Al de rest is camouflage om ondemocratisch gedrag als democratie te verkopen.

Teunis
Teunis
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de toekomstige afspraken ook worden: Ierland heeft een veto en zal het VK pas ter wille zijn als er een voor Ierland acceptabele oplossing is voor de Noord-Ierse grens. De Ieren hebben de Britten bij de ballen.

Branche d'en Haut
Branche d'en Haut
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Teunis

De open grens tussen Noord Ierland en Ierland is onderdeel van het Goede Vrijdag akkoord dat de strijd tussen Protestanten en Katholieken tot een einde bracht. De open grens was mogelijk doordat zowel Ierland als het VK onderdeel zijn van de Europese markt. In het 2016 EU referendum stemde een meerderheid in Noord Ierland voor remain. Een harde Brexit, dus VK niet in Europese markt en geen onderdeel douaneunie, verplicht zowel het VK als de EU tot instellen douane-controles. Dit is WTO richtlijn. Wijken EU en VK hier van af, dan zullen third countries zeker protesteren. Echter, het instellen van grenscontroles betekent een schending van het Goede Vrijdag-akkoord. Gehoopt wordt dat technologie een oplossing kan bieden: een virtuele controle zonder sluiting van de grens. Maar zo ver is men nog niet.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het (Engelse) wikipedia lemma over Brexit vind ik wel de moeite waard:
https://en.wikipedia.org/wiki/Brexit

Er wordt vrij goed uitgelegd dat het huwelijk tussen UK en het continent nooit echt van harte was. Er wordt ook vrij goed uitgelegd hoe UKIP ontstaan is. Onder het hoofdstukje “background” staat een prachtig dillema. Geldt voor mij min of meer ook voor NL situatie. Wordt altijd gezegd… we zitten in de EU obv democratische besluiten… Tsja… het citaat hieronder… Mogen onze politici ‘de sleutel’ afgeven? Ze doen het. Maar obv welke bevoegdheid?

Despite this, the British constitutional historian Vernon Bogdanor wrote at the time that there was “a clear constitutional rationale for requiring a referendum” because although MPs are entrusted with legislative power by the electorate, they are not given authority to transfer that power (the UK’s previous three referenda all concerned the transfer of parliamentary powers).

Blijkbaar lag hier toch wel een sentiment in de UK dat nooit helemaal is verdwenen. Hun soevereiniteit.

Als laatste, vond ik het erg verhelderend hoe de aanleiding naar het 2016 referendum ook al weer ging. Cameron in de moeilijkheden, vlucht naar voren met de gedachte (denk ik) – of ik verlies de verkiezingen en dan hoef ik mijn belofte van het referendum niet na te komen. Of ik win de verkiezingen en dan win ik ook vast wel het referendum. Wat er gebeurde… hij won de verkiezingen en verloor het referendum. DAT zag hij niet aankomen.

Branche d'en Haut
Branche d'en Haut
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk is het makkelijk om de EU als een jaloerse ex weg te zetten. Zeker, het is in het belang van de EU om een vertrek niet te makkelijk te maken. Echter, de UK regering heeft de grote fout te gemaakt door artiekel 50 in werking te zetten zonder een duidelijk plan met zowel parlementair als maatschappelijk draagvlak. Een echt politiek en maatschappelijk debat over de betekenis van het EU referendum en hoe daar mee om te gaan is er eigenlijk nooit geweest. De door May gewonnen en verloren verkiezingen in mei 2017 hebben haar afhankelijk gemaakt van de DUP noordierse unionisten, een SGP-achtige partij, maar wel de grootste partij in Noord Ierland. Gevolg is dat de binnenlandse UK onderhandelingen tussen en binnen de politieke partijen moeilijker zijn geweest dan de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. EU-onderhandelaar Barnier is vanaf de eerste dag duidelijk geweest over zowel het exit-proces als de mogelijke modellen voor de toekomstige UK-EU relatie. Premier May heeft zich echter in een vroege fase met haar red lines klem vast gezet in een hard Brexit model die geen ruimte liet voor enige tussenoplossing. Gaandeweg is ze moeten gaan schuiven, resulterend in haar Chequers-plan gepresenteerd in zomer 2018 en waarop haar deal is gebaseerd. Echter, zonder parlementaire meerderheid, afhankelijk van de noordierse DUP, en een totaal verkokerde partij-politiek waarbinnen de grootste partijen hopeloos verdeeld zijn, heeft premier May geen coalitie kunnen smeden.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een feit is dat de Britten zich door eigen toedoen in een onmogelijke positie hebben ingewerkt en daarmee de EU als tegenstander goed geholpen want welke land wil deze voorbeeld navolgen? De EU zal hierdoor alleen maar arroganter en nog moeilijker worden. Je wordt treedt tot de EU verticaal en je verlaat het horizontaal. EU Nostra!

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Correctie: Je treedt tot fe EU verticaal en je verlaat het horizontaal.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp heel veel niet van hetgeen er plaatsvindt bij/tijdens de Brexit.
Vóórdat de EU bestond handelde Engeland toch óók met alle andere landen die thans bij de EU zijn ingelijfd ? Waarom zou dat na een Brexit niet meer mogelijk zijn ?
Ik hoorde een NL-mevrouw op tv snotterend vertellen dat zij al 51 jaar in Engeland woont, dus vóórdat de EU überhaupt bestond, maar nu is haar “toekomst” onzeker, klaagde zij, waarom nú pas ?
Hopelijk lukt het de Engelsen om zich te ontdoen van de ketenen der EU en kunnen zij weer een vrij én onafhankelijk land worden.
Nederland i.c. Pinokkio, loopt kwispelend én likkend achter Zuipschuit Juncker, Timmermans en clown Verhofstadt aan, wát een minderwaardige vertoning.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Het enige probleem met Brexit is dat de EU niet kleiner maar groter wil worden, en als de dood is dat een succesvolle Brexit tot meer EU verlaters zal leiden.
Het enige daadwerkelijke middel dat de EU vervolgens ter beschikking staat is aan een Brexit de economische isolatie van het Verenigd Koninkrijk te verbinden, waardoor die Brexit dan tot de economische ondergang van het VK zou moeten leiden, en al doende een afschrikwekkend voorbeeld voor andere potentiële EU verlaters zou moeten opleveren.
Als het Britse parlement gisteren ingestemd had met May’s “deal” dan zou dit waarschijnlijk ook gebeurt zijn, omdat deze “deal” het de Britten onmogelijk maakte om eigen handelsverdragen af te sluiten.
Een harde Brexit daarentegen zal de Benelux, Duitsland, en Frankrijk aanzienlijk meer schade doen dan het VK, maar die prijs is de EU bereid te betalen, omdat de EU hoopt dat het VK er ook dan economisch aan onder door gaat.
Maar dat gaat niet gebeuren, het VK rust veel meer op handel met de wereld dan op handel met de EU, en die handel met de wereld word al heel lang gefrustreerd door EU regels.
Een harde Brexit gaat voor het VK, na een korte dip, goed uitpakken.
Maar dat gaat de door remainers gecontroleerde media natuurlijk niet verkondigen, die blijven irreële angst verspreiden om een Brexit te voorkomen.
De prijs voor een Brexit gaan uiteindelijk, dankzij megalomaan “Brussel”, wij betalen, en niet de Britten.
Tijd voor een Nexit…

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Helemaal met uw zienswijze eens.
Natuurlijk zijn Zuipschuit Juncker en z’n hielenlikkers als de dood dat er nóg meer landen uit de EU stappen als de Brexit ongeschonden doorgaat. En dan zijn ze ook terecht doodsbang !
’t Wordt een keer tijd ook dat die z.g. EU-“leiders” een toontje lager gaan zingen. Uiteraard horen wij het belangrijkste nieuws niet. Óók de EU hangt, nét als “den Haag”, van leugens en bedrog aan elkaar.

Branche d'en Haut
Branche d'en Haut
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het verschil tussen een no-deal Brexit en een hard Brexit is heel simpel. Bij een no-deal Brexit gaat het om een exit zonder overeenkomst. Met andere woorden geen vertrek-overeenkomst. Een harde Brexit gaat over de invulling van de toekomstige UK-EU relatie. Hoe minder hecht de toekomstige relatie, hoe harder de Brexit. Premier May zette met haar red lines in principe in op een harde Brexit: geen single market, geen custom union, geen bevoegdheid EU gerechtshof, en geen vrij verkeer personen. Daar is zij gaande weg de onderhandelingen op terug gekomen en ze pleit nu voor een zachtere Brexit.

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x