Horrorscenario: May treedt af, Corbyn nieuwe Britse premier

Soumission kan de nieuwe realiteit worden in het VK

Labour-leider Jeremy Corbyn tijdens een interview op Channel 4 (25 september 2018).

Titelfoto: Labour-leider Jeremy Corbyn tijdens een interview op Channel 4 (25 september 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Channel 4 News

In juli heb ik op OpinieZ nog gepleit voor Nederlandse steun aan het Chequers Brexitplan van de Britse premier May. Theresa May is misschien wel een zwakke leider, betoogde ik, maar haar plan lijkt een verstandig midden te houden tussen enerzijds een harde Brexit die behalve het VK ook Nederland zal raken en anderzijds te diep buigen voor Brussel.

Inmiddels is op de rampzalig verlopen EU-top in Salzburg het Chequers-plan van May volledig afgebrand. Daarbij werd de Britse premier diep vernederd. Wat nu?

Congres Conservatives

Terwijl de Brexit nog maar 200 dagen weg is, zal begin oktober in Birmingham een congres plaatsvinden van de Britse Conservative Party. Daar moet blijken in hoeverre May nog gesteund wordt door haar eigen achterban. De Britse premier lijkt redeloos, radeloos en reddeloos. Haar Chequers Brexitplan werd van begin af aan niet gesteund door de Eurosceptics in haar eigen partij – zoals Boris Johnson – die om die reden uit de regering stapte, of EU-parlementariër Dan Hannan die verklaarde dat hij het plan alleen zou steunen, als er geen enkele concessie meer wordt gedaan aan Brussel.

Dat laatste lijkt uitgesloten nu EU-president Tusk en de Franse president Macron het plan volledig hebben afgebrand in Salzburg. De Remainers onder de Conservatives zijn evenmin enthousiast over het Chequers-plan. Een hopeloos verdeelde partij dus, met een zwak acterende politiek leider May, die niets voor elkaar krijgt in Brussel.

Wanhopig

Hoe wanhopig May is, bleek wel uit haar toespraak na de voor haar zo slecht verlopen top in Salzburg: in een televisietoespraak toonde May zich verbitterd tegenover de EU en haar collega-premiers  op het vasteland (“show us some respect”) en riep zij dat de EU nu maar met een alternatief plan moet komen. Het lijkt erop dat May het initiatief volledig kwijt is. Als de partij haar begin oktober laat vallen, dan rest Theresa May geen andere optie dan aftreden (als premier maar ook als politiek leider) en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Nieuwe politiek leider

Mocht May daadwerkelijk het onderspit delven, dan is natuurlijk de vraag wie haar opvolger zal zijn als politiek leider van de Conservative Party. Volgens de regels van deze partij wordt er een leadership contest georganiseerd als minstens 15% van de afgevaardigden op het congres een aanvraag daartoe steunen. Vervolgens zijn er verschillende kandidaten die daarvoor in aanmerking komen, variërend van eurosceptics zoals Boris Johnson of verschillende remainers en neutrale kandidaten. Er is in ieder geval geen duidelijke opvolger te ontdekken.

Polls

Wie er ook de leadership contest van de Conservatives zal winnen, hij of zij zal de verdeeldheid in de eigen gelederen niet kunnen opheffen. Dat is altijd een slecht startpunt voor een politieke campagne. Volgens de polls van de laatste maanden doen Labour en Conservatives het ongeveer even goed in de peilingen, beide zo tussen de 35 en de 40%. De pro-Europese LibDem scoort zo ongeveer tussen de 7 en de 12%. Door de ingewikkelde werking van het Britse districtenstelsel is dus van alles mogelijk.

Jeremy Corbyn

De leider van Labour, Jeremy Corbyn, ligt al enige tijd onder vuur vanwege allerlei contacten met islamitische extremisten en daaraan gekoppeld zijn eigen vermeende antisemitisme of in ieder geval, extreem felle anti-Israël houding. Corbyn ligt in de Britse pers al lang onder vuur wegens zijn halfslachtige reactie op antisemitische incidenten binnen de Labour-partij.

Troefkaart

Toch heeft Corbyn een troefkaart in handen. Als hij een tweede Brexit-referendum inzet maakt van de verkiezingen, zal hij mogelijk de steun krijgen van Remainers in het politieke midden. Maar ook van de mensen die bang zijn voor een economische crisis bij een No-deal Brexit, waar het leiderschap van de Conservatives recht op af lijkt te stevenen.

Inmiddels heeft Corbyn al aangekondigd dat hij een tweede referendum zal steunen als zijn partij daartoe besluit. Ook lijkt het waarschijnlijk dat LibDem een coalitie met Labour zal prefereren boven een coalitie met de Conservative Party, als zij daarmee een Brexit kunnen voorkomen.

Horrorscenario

Het lijkt een horrorscenario, maar het is niet onmogelijk. Theresa May valt of zij valt niet, maar schrijft als zittende premier nieuwe verkiezingen uit in november. Dan kunnen er twee dingen gebeuren.

Optie 1: de Brexiteers winnen deze verkiezingen. Afgelopen maandag is overigens een nieuw plan voor een harde Brexit gepresenteerd, dat gebaseerd is op een vrijhandelsakkoord met de EU zoals Canada heeft en controle van de grens op afstand.

Of, optie 2, het horrorscenario: Labour van Jeremy Corbyn wint de verkiezingen en het VK blijft in de EU na een nieuw EU-referendum.

Corbyn zal Brussel steunen wat het migratiebeleid betreft. De Labour-leider zal daarbij ruime steun krijgen van de verschillende islamitische enclaves in het VK. Hij zal in ruil daarvoor in EU en VN aandringen op een nog feller anti-Israël beleid dan nu al het geval is. Soumission op z’n Engels: we kunnen het niet geheel uitsluiten.

Als het geklungel van May en de EU over de Brexit aanhoudt, zou het er zomaar van kunnen komen. Ik word zeker niet blij van dat vooruitzicht.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Feniks
Feniks
5 jaren geleden

May, als tegenstander van Brexit heeft de situatie bewust veroorzaakt.

Een tweede Brexit referendum is illegaal en ondemocratisch.

Er is een democratisch referendum gehouden en men moet zich daaraan houden.

Het kan niet zo zijn dat er meerdere referenda worden gehouden om een wenselijke uitslag te verkrijgen.
DAT heeft met DEMOCRATIE niets van doen.
De democratie heeft besloten en daar moet de UK zich aan houden.

max
max
5 jaren geleden

Corbyn is nog erger dan Pechtold, Mogherini, Sargentini, Tusk, Verhofstadt, Juncker, Timmerzwans, Merkel en Macron bij elkaar,
Arm Albion.

Piet Gamelkoorn
Piet Gamelkoorn
5 jaren geleden

Moge God verhoede, dat het zover komt.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

‘Submission’ is inderdaad een horrorscenario. Maar laten we er nu even van uitgaan dat het die hele Brexit net zo zal gaan vergaan als de millenniumbug, zoals Syp Wynia pas betoogde. En stel nu dat veel meer mensen dat denken ondanks alle ophef erover in de media. Dan lijkt Boris Johnson een zeer goede kans te maken op het premierschap. Mocht uiteindelijk toch Corbyn het worden dan moet dat de EU zwaar aangerekend worden. Immers, dan hebben Merkel (via Tusk) en Macron een soort staatsgreep bewerkstelligd in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zijn zij dan hun boekje ver te buiten gegaan. En daar is de EU ook niet voor opgericht. Het is sowieso al een schande zoals de Brexit wordt misbruikt om de ‘eenheid’ in de EU bewaren, terwijl de invulling van die ‘eenheid’ vanuit ivoren torens in Brussel, Berlijn en Parijs wordt gedaan en in toenemende mate de vorm krijgt van islamitische massaimmigratie, krakkemikkig eurobeleid en allerhande juristerij om op niet-democratische wijze allerlei vreemde uitkomsten te bewerkstelligen. De ‘submission’ van het Verenigd Koninkrijk is daar het zoveelste voorbeeld van. Het is dieptriest.

karton
karton
5 jaren geleden

Wat een waanzin om in Engeland, misschien, wéér een referendum te houden. De bevolking had toch vóór de Brexit gestemd ?
Is hetzelfde als, bijv. in Nederland bij de a.s. verkiezingen, de PVV de grootste partij zou worden, hetgeen de VVD natuurlijk totaal niet zal aanstaan, er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven teneinde een andere uitslag te verkrijgen !
(Ik acht dat schoelje er zéker toe in staat !)
Democratie ?
Sinds de EU bestaat is de democratie stukje bij beetje afgebroken, wij kunnen om de 4 jaar kiezen en daarna “snaveltjes toe en oogjes dicht” ! (o.i.d.)

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Het is genant om te zien hoe selectief de Eurofiele pers omgaat met referenda en democratie; als de Catalanen een referendum willen houden is dat ‘ongrondwettelijk’ en verdwijnen politici geruisloos in de cel, maar als de uitslag in de UK niet bevalt wordt er maanden gedramd om een tweede. Net zolang tot de uitslag bevalt. In Nederland worden referenda genegeerd of telt de stem van de verliezers opeens zwaarder. Of de opkomst. Over dat laatste hoor je het linkse journaille weer niet als bij verkiezingen voor het Europees Parlement geen hond komt opdagen. Als conservatieven in Hongarije, Italie, Slovenie, Zweden en Oostenrijk een overwinning boeken is opeens EU-beleid in beton gegoten en moeten de regeringen naar Brussel luisteren. Hongarije dreigt zelfs haar stem te verliezen maar Sargentini wordt bejubeld. Dan kun je beter al die verkiezingen maar afschaffen. Merkel bepaalt toch alles.

Frans
Frans
5 jaren geleden

Geen Brexit, die griezel Corbyn als Brits premier, en dat net voor het slapen gaan.

Je wordt bedankt Jan…

Duke John.
Duke John.
5 jaren geleden

God verhoede het dat die Corbyn premier zal worden. Dan worden de autochtone Britten overgeleverd aan die islamistische kolerezooi. En Israël is het haasje.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x