Brexit-plan May verdient Nederlandse steun

Harde Brexit brengt te grote economische schade toe

premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk.

Titelfoto: premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Alpha News UK

De Britse premier Theresa May ligt onder vuur. Nadat zij eindelijk met een Brexitplan kwam stapten haar twee belangrijkste ministers op, waaronder Brexitonderhandelaar David Davis en would-be premier Boris Johnson.

May zit tussen verschillende vuren. Hardline Brexiteers in haar eigen partij en daarbuiten (Farage) zien niets in haar soft Brexit. Ook de EU lijkt niet van plan May haar zin te geven. Toch heeft Nederland goede redenen om May te steunen.

Geen sterke leider?

Het gaat mij er niet om hier te betogen dat Theresa May een sterke leider is. Zij werd na het vertrek van Cameron die zijn gok met het EU-referendum verloor, opgezadeld met een vrijwel onmogelijke missie. Daarbij heeft zij als oorspronkelijke Remainer voor de Brexiteers de schijn tegen. May heeft veel getreuzeld en een ongelukkige keuze gemaakt door onnodig parlementaire verkiezingen te organiseren, waardoor zij Cameron’s absolute meerderheid in het parlement verspeelde.

Nederlandse handelsbelangen

Toch vind ik dat er veel te zeggen is voor May’s soft Brexit-plan. Zeker voor Nederland en de werkgelegenheid hier te lande. Het Verenigd Koninkrijk is onze derde exportmarkt na Duitsland en België. Het plan zou een recessie in het VK kunnen voorkomen doordat het VK op het vlak van goederen in grote lijnen de regels van de interne markt zal blijven volgen. Dat lijkt me zeer in het belang van Nederland.

Meer vrijheid voor het Verenigd Koninkrijk

Toch zijn er wel degelijk punten in May’s plan waardoor het Verenigd Koninkrijk losser zal komen te staan van de EU en dus een zekere vrijheid van handelen zal hervinden. Belangrijke punten zijn onder meer dat het VK weer over de eigen immigratie zal gaan, hoewel er een regeling zal worden getroffen voor EU-burgers die in het VK willen werken of studeren. Ook zal de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie in het VK beperkt worden (en naar ik aanneem ook van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, een ontspoord hof dat landen oplegt om terroristen op te nemen). Ook hoopt May met haar plan te voorkomen dat er weer grensbewaking moet komen tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Wat zal Brussel doen?

De grote vraag is nu wat de EU gaat doen met dit plan. Het onderscheid dat in het plan van May wordt gemaakt tussen goederen en diensten (op het laatste vlak willen zij vrijer zijn) zal de EU niet bevallen. Theresa May is zeer beslist dat er een einde moet komen aan de door de EU gepredikte freedom of movement of people (één van de vier zuilen van de EU) en ook dat lijkt voor Brussel niet acceptabel. Zo zijn er nog meer zaken die de soms rancuneus overkomende Europese Commissie niet bevallen. Maar als EU-onderhandelaar Barnier te veel punten uit het Britse plan onderuit haalt, brengt hij Theresa May in een onmogelijke positie. Dat zal waarschijnlijk leiden tot de val van haar kabinet en nieuwe verkiezingen. Maar gisteren sloeg Barnier toch een positieve toon aan.

De alternatieven voor Theresa May

Als Theresa May ten val komt zijn er grosso modo twee scenario’s mogelijk, lijkt mij. De eerste mogelijkheid is dat Labour met Jeremy Corbyn aan de macht komt. Hoewel Corbyn een eurosceptic is, is hij ook pro open grenzen en immigratie. Het lijkt erop dat Corbyn al begint te schuiven en dat een Labour regering de Brexit zal afblazen, mogelijk na een nieuw referendum. Er zijn echter principiële redenen waarom we ons zorgen moeten maken over een regering van Hamas-vriend Corbyn. Een ander scenario is dat Boris Johnson van de Conservatives zich in de strijd werpt bij nieuwe verkiezingen. Nu heb ik niet de indruk dat Boris veel steun heeft in zijn eigen partij of onder het publiek, maar als hij wint met steun van Nigel Farage kan hij alsnog een hard Brexit doorvoeren.

Schade aan de Britse economie

Dat laatste zou de tegenstanders van de EU bij ons doen juichen, maar persoonlijk heb ik er een hard hoofd in. Ik ben ervan overtuigd dat een Hard Brexit niet mogelijk is zonder grote schade aan te richten aan de Britse economie en indirect ook aan de onze. Het zou Europa, dat toch al te kampen heeft met middelpuntvliedende krachten en verzet tegen de soms dictatoriaal opererende EU, nóg instabieler maken.

Een vrijere EU of Europese Gemeenschap

Dit alles is niet in het belang van Nederland. Nederland heeft belang bij een vrijere, decentrale (dus hervormde) EU, die goede betrekkingen heeft met het Verenigd Koninkrijk. Door het VK bepaalde vrijheden toe te staan zal er druk ontstaan onder de EU-lidstaten om deze vrijheden ook te vragen. Dat lijkt mij alleen maar een goede zaak! Want het is een extra reden voor hervormingen die de EU flexibeler maken. Als het uiteindelijke gevolg daarvan is dat het VK terugkeert in een vrijere, decentrale EU of Europese Gemeenschap (om met Ashoka Mody te spreken) is dat extra positief.

Ook de Oostenrijkse premier en roulerend EU-voorzitter Sebastian Kurz lijkt er zo over te denken. Ik doe een beroep op de Nederlandse regering om de lijn van Sebastian Kurz en Theresa May te steunen en om het plan van de Britse regering voor de Brexit te omarmen. Het lijkt mij op dit moment de minst slechte oplossing. Alle andere scenario’s staan garant voor nog meer ellende!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Een soft-Brexit zou beter zijn voor Nederland, lees ik ergens.
Deze Brexit is toch niet bedoeld om óns landje, dat volgens “deskundigen” al zo vreselijk rijk en welvarend is, te ontzien ?
Als de Britten zich vóór een Brexit hebben uitgesproken dan bedoelen ze toch zeker niet een halve Brexit ?
Wat de gevolgen voor óns landje ook kunnen zijn : een harde Brexit is de oplossing voor de Britten.
Dat het EU-bastion scheuren gaat vertonen stemt mij alleen maar hoopvol ; hoopvol op een snel einde van dit circus, een circus met alleen maar geheel- en half-bezopen clowns in de piste !!

Carthago
Carthago
5 jaren geleden

Kolderverhaal.Een brexit met economische binding met een Eu dat via een ongekozen commissie de regels oplegt is geen brexit.De meerderheid in engeland heeft gekozen voor onafhankelijkheid.Grote bedrijven hebben belang bij een soft brexit uit eigen belang en het faciliteren van goedkope krachten.Een harde brexit is in beginsel hard maar levert uiteindelijk welvaart op en vooral souvereiniteit ,het beginsel van ook elke creatieve onderneming.Verdragen en contracten zijn er zat voor samenwerking. NL huilt alleen maar krokodillentranen.

Jay
Jay
5 jaren geleden

Economisch zal het inderdaad beter zijn voor Nederland als er een softe brexit komt, maar kun je met jezelf leven als je de britten in die in-en-in slechte positie brengt?

Ze moeten dan defacto conformeren aan EU wetgeving, in eerder geval op bepaalde terreinen. Ze mogen blijven betalen aan de EU, maar hebben geen enkele inspraak meer. De EU heeft ze dan bij de ballen en zal ze laten lijden om ze tot voorbeeld te stellen voor andere landen die erover denken de EU te verlaten.

Ik had ze ook liever bij de EU gehouden om de EU te hervormen tot een liberaal en democratisch instituut, die niet als nieuwe regeringslaag fungeert maar als coordinerend orgaan voor samenwerking en afstemming. Zoals het bedoeld was.

Het soft brexit plan castreert de Britten, waardoor ze niet van hun geplande vrijheid kunnen genieten, maar aan de lijn van de EU gelegd worden. Ik hoop voor ze dat Farage weer terugkomt, zoals hij gister beloofde. Ik hoop nog veel harder dat die socialistische antisemitische randdebiel Corbyn niet aan de macht komt.. wat een risico is nu de conservatieven er zo’n zooitje van maken.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Ik vrees dat dhr. Gajentaan toch wat veel vasthoudt aan wat oppoetsen hier en daar, daar waar een grondige totaal herziening nodig is.

Een meerderheid van de Britse stemmers heeft goed gezien dat deze EU dood is. Dodelijk failliet, maar de ongekozen machthebbers gaan onverdroten door in de opbouw van hun EUSSR.

Dhr. Juncker met zijn ministersgroupi gisteren gezien? Het is om je dood te schamen. “Rugpijn” wordt dat genoemd, geheel in de traditie van Orwell.

Deze ongekozenen hebben wel de positie maar niet de antwoorden op de grote problemen van de huidige tijd. Problemen waarvan vooral zij zelf de veroorzakers zijn.

De langdurige positie van ongebreidelde macht heeft het logisch rendenatie vermogen ernstig aangetast en de oorspronkelijke bevolking is impliciet als vijand nummer 1 bestempeld. Met zo’n bestuur heb je geen vijanden meer nodig.

Tot slot deze nog even: De meerderheid van de Britten willen niet bestuurd worden vanuit een vreemde hoofdstad en dat is een kerngezonde gedachte. Landen waarin die drive verdwenen is kunnen inderdaad wel opgedoekt worden. Laat dat nou net de agenda zijn van die Karel de Grote wannabees.

Alphons Mantel
Alphons Mantel
5 jaren geleden

handel drijven gaat prima zonder EU-lidmaatschaap; zie Zwitserland, dus geen welvaartsverlies bij BREXIT

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

In het stuk lees ik geen enkel argument waarom een softe Brexit beter is voor de Nederlandse economie. Ja, de UK is ons derde exportland maar wie zegt dat dit niet zo kan blijven. Voordat die EU-moloch ontstond kon ik ook al gewoon studeren, wonen en werken in de UK. Alsof dat allemaal pas sinds 1993 zou kunnen. Nederland maakt daar gewoon een bilateraaltje met de Britten voor opmaken. Gelukkig zijn ze nooit meegegaan in de euro.

trackback

[…] juli heb ik op OpinieZ nog gepleit voor Nederlandse steun aan het Chequers Brexitplan van de Britse premier May. Theresa May is misschien wel een zwakke leider, betoogde ik, maar haar […]

Sjon van ’t Hof
5 jaren geleden

De modellen die gebruikt worden voor de besluitvorming in de EU zijn veel te veel gebaseerd op handelsvoordelen en andere economische effecten. Dat lijkt gunstig voor exporteconomieen als Nederland en Duitsland maar heeft enorme sociale nadelen. Daar is te weinig oog voor. Door het gewicht van de sociale nadelen beter in de modellen te laten meetellen komt men vanzelf uit op “een vrijere, decentrale EU of Europese Gemeenschap” om met Ashoka Mody en Jan Gajentaan te spreken.

JTKDM
JTKDM
5 jaren geleden

Helemaal mee eens! Trouwens, als de Britten echt een harde Brexit hadden gewild, dan zat er nu een UKIP-regering met Farage op de stoel van May. Iedereen wist dat de Tories verdeeld waren en zijn, iedereen wist dat May een remainer was. Maar May is herkozen ná het referendum, terwijl de UKIP niet bepaald hoge ogen gooide.

Matjan Tutul
Matjan Tutul
5 jaren geleden

Een uitstekende inschatting en een wenkend toekomstperspectief. Nederland moet niet uit de EU, wij hebben een sterk en verenigd Europa nodig om, vooral op de langere termijn, tegenwicht te bieden aan een opdringende en deels rancuneuze derde wereld en aan grootmachten als China en Amerika. Geen enkel Europees land, misschien met uitzondering van Engeland en Duitsland, kan dit nog alleen aan.
Geen NEXIT dus, maar wel een hervorming en liberalisering van de EU, anders valt zij door de dictatoriale druk van ‘Brussel’ uiteen in Noord, Oost en Zuid.
Het zou prachtig zijn als de aan GB toegestane vrijheden ook voor de overige lidstaten gaan gelden. Dat zal de boel bij elkaar houden en uiteindelijk een zegen blijken te zijn. En als de Britten dan uiteindelijk weer gaan meedoen aan een liberalere en democratischer EU zijn we helemaal waar we wezen moeten.

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen