EU stuurloos door vastlopende Brexit en falend migratiebeleid
Oplossingen verder weg dan ooit

Titelfoto: Ruzie tussen de Italiaanse minister Salvini en zijn Luxemburgse collega Asselborn op persconferentie te Salzburg (17 september 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Alana Mastrangelo
De informele EU-top in Salzburg heeft weinig opgeleverd. Maar misschien waren de verwachtingen, ook die van de Oostenrijkse voorzitter, bondskanselier Kurz, te hoog gespannen. Er kwam geen definitief besluit over de taken en de uitbreiding van Frontex, geen overeenkomst over de aanpak van de migratie en premier May voelde zich na afloop vernederd over de bespreking van haar voorstellen over de Brexit-deal.
Of zoals de Duitse krant Die Welt op 20 september schreef: “Es gibt neue Konflikte und vertiefte Gräben”: de kloof tussen de Europese landen over het migratievraagstuk heeft zich verdiept en, zoals pas na afloop duidelijk werd: ook een overeenstemming over de Brexit is (voorlopig) uit beeld. Een doorbraak op beide punten bleef uit.
Ruzie
Kortom: het zal er niet erg gezellig zijn geweest. Al ging het er mogelijk wat beschaafder aan toe dan bij de ordinaire ruzie tussen de Italiaanse minister Salvini en zijn Luxemburgse ambtgenoot Asselborn. Dit onthutsende filmpje is wellicht toch wel illustratief voor de huidige sfeer, die toch al aardig was opgewarmd door de stemming in het Europese Parlement over het rapport van Judith Sargentini over de stand van de rechtsstaat in Hongarije.
Visegrad vormt één front
De Hongaarse premier Orbán wist zich verzekerd van de steun van de andere Visegradlanden. Zijn Tsjechische collega Andrej Babiš noemde Orban een ‘bondgenoot’ en keurde de strafexercitie van het Europese Parlement af. Hij zou zijn partijgenoten, die in dat parlement hadden voorgestemd, daar nog op aanspreken.
Ook de Tsjechische president Zeman betuigde, aan de vooravond van zijn staatsbezoek aan Duitsland, zijn steun aan Hongarije: ‘niet alleen omdat dat land een bondgenoot is, maar ook omdat de Tsjechen ooit zelf iets dergelijks zou kunnen overkomen’. Overigens sprak de Tsjechische regering niet met één mond: de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken (waarnemend, omdat Babiš en Zeman de door de sociaal-democratische coalitiegenoot voorgedragen kandidaat voor die post afkeurden), verklaarde de zorgen van het Europese Parlement te delen en hij was trouwens ook niet van plan zijn partijgenoten daar tot de orde roepen….
Orbán was in ieder geval duidelijk geharnast toen hij de conferentiezaal in Salzburg betrad.
De Hongaarse premier Viktor #Orban: "Zo simpel is het." 👌🏻 pic.twitter.com/OxOkPCZi7k
— Sam van Rooy 💛 (@SamvanRooy1) September 20, 2018
Frontex
Maar Hongarije was niet het enige en belangrijkste pijnpunt: in Salzburg zouden besluiten moeten worden genomen over de plannen van de Europese Commissie voor uitbreiding van Frontex van 1500 naar 10.000 man, de Europese grens- en kustbewaking en de Brexit. De premiers van Tsjechië en Slowakije hadden al laten weten niets voor die Frontex-plannen te voelen: een veel te kostbare excercitie voor een agentschap dat zijn effectiviteit helemaal niet heeft bewezen en die de kustbewaking van de individuele lidstaten alleen maar zou dupliceren. Het geld en de personele inzet zou beter kunnen worden aangewend buiten de grenzen van de EU, stelden zij.
Herverdeling
Babiš had al eerder in die week ook nog eens het Visegradstandpunt herhaald tegenstander te zijn van immigratie uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika; uit een recente peiling bleek trouwens dat tweederde van de Tsjechen hem hierin steunt. De Tsjechische premier had zich geergerd aan regeringsleiders die tijdens de Top in Salzburg opnieuw herverdeling van illegale migranten over de lidstaten bepleitten. Babiš: dat zet de klok weer enige jaren terug: ‘een uitnodiging voor mensensmokkelaars’, terwijl er niet eens overeenstemming kon worden bereikt over een concrete aanpak van de mensensmokkel. Men kwam er weer niet uit.
Brexit
Ook de bespreking van de Brexit-voorstellen van de Engelse premier May liepen uit op een echec. Misschien ook wel door de harde opstelling van de Franse president Macron, die zich klaarblijkelijk heeft opgeworpen als de redder van het Europese ideaal. Macron zou hebben gezegd dat EU-landen die weigeren zich solidair te tonen over migratie, dan maar uit het paspoortvrije-Schengengebied moeten worden verwijderd: “Countries that don’t want more Frontex or solidarity will leave Schengen. Countries that don’t want more Europe will no longer touch structural funds.”
Vernederd
Macron goot ook nog een koude douche over het hoofd van de Britse premier May: het Brexit-plan – de overeenkomst die zo moeizaam op het landgoed Chequers tot stand was gekomen en de tweespalt binnen haar partij blootlegde – was volgens hem “onacceptabel”. “The Chequers plan cannot be take it or leave it.”. May voelde zich diep vernederd. Hoe diep bleek tijdens haar persconferentie na terugkomst op Downingstreet: in een toespraak, die volgens CNN “Churchilliaans” genoemd mocht worden, maakte zij duidelijk dat zij een streep heeft getrokken.
En het is nog maar de vraag of zij – en haar Tories – door de knieën gaan en een mager akkoord zullen accepteren, zoals Marc Peeperkorn in de Volkskrant veronderstelde.
Macron en Merkel verzwakt
Er is meer verwarring in de EU dan ons wordt voorgeschoteld: Macron mag dan wel in Europa een grote broek hebben aangetrokken, in zijn eigen land heeft hij sterk aan vertrouwen ingeboet. Merkel’s positie is ook ernstig verzwakt, in de meest recente peilingen heeft haar Grote Coalitie de steun van de meerderheid van de kiezers verloren – nog maar 35% – en is de AFD opgerukt naar de tweede plaats.
In een aantal lidstaten van de EU staan verkiezingen voor de deur, een deur waar ‘populistische’ partijen aan rammelen. In de aanloop naar de verkiezingen van het Europese parlement in 2019 zijn de bestaande ‘blokken’ lang niet meer zeker van hun machtsposities: blijft Fidesz nog aan boord bij de ChristenDemocraten? Gaan de ‘populistische’ partijen zich bundelen? Bij welk blok sluit ‘En Marche’ van Macron zich aan?
Met een vastgelopen Brexit en steeds grotere meningsverschillen over het migratiebeleid gaat de EU ruziënd op weg naar een volgende Top. Oplossingen lijken verder weg dan ooit.
Over de auteur

- Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).
Recent gepubliceerd
Media9 september 2023Media meer dan ooit doorgeefluik van activisten en belangengroepen
Politiek Nederland8 augustus 2023Verkiezingen 2023: een haast onvoorspelbare omwenteling
Migratie9 juli 2023Hoe opgeklopt optimisme veranderde in vruchteloos vooruitschuiven
Politiek Nederland27 mei 2023Worden we met een republiek pas een echte democratie?
Europese landen bewaken hun grenzen al vele eeuwen, ook langs de Middellandse zee.
Europese landen drijven al vele eeuwen handel, ook met de Britten.
De EU heeft de grenzen opengezet, en de EU blijkt een obstakel voor handel. Bizar dat mensen nu van de EU hopen dat die de door EU veroorzaakte problemen kan oplossen.
Ook de manier waarop de EU de Britten schoffeert als “straf” voor het houden van een referendum is walgelijk.
Ondertussen geeft de EU miljarden euro’s weg aan dictator Erdogan. Zogenaamd een “bondgenoot”, ondanks zijn herhaaldelijke oproepen tot segregatie, en zelfs haat en geweld tegen Europeanen. Ook het zwaar corrupte en in oorlog verkerende niet-EU-lid Oekraïne kreeg al tientallen miljoenen euro’s en diverse handelsvoordeeltjes.
Maar GB, jarenlang nettobetaler, moet overal buitengesloten worden?
Moreel is de EU al lang failliet. En het economische failliet volgt ook snel zat.
Open deuren inmiddels, maar kun je als politicoloog eens ophouden met dat propagandistische gedram over populistische partijen? Ik ken er twee, die van Pinokkio Rutte en Appartement Onthechtold. Allebei 1000 euro bieden aan de kiezers, als je maar op hen stemde. Die hadden natuurlijk direct door dat ze werden belazerd. Wat is er meer populistisch dan dat?
Hoezo propagandistisch gedram?
Snap er af en toe niets meer van hoor. Die personen binnen de EU die al deze ellende hebben veroorzaakt hebben nu nog altijd een grote mond en willen beslissen wat andere landen doen moeten. Ze zijn genoeg gewaarschuwd geworden al die jaren. Door de grenzen wijd open te zetten hebben ze zelf de ellende geimporteerd. Het wordt tijd dat er een nieuw Den Haag tribunaal gaat komen en Merkel en consorten wegens mensensmokkel gaat aanklagen en tevens hun aan gaat klagen hoe ze de hele Europese bevolking overgeleverd hebben aan de islam,waar de eigen burgers alleen maar ellende van ondervinden.Je krijgt steeds meer het gevoel dat er in Brussel alleen maar corrupte criminelen over het geld beslissen van de Europese burgers. De burgers zijn inmiddels al monddood gemaakt door de EU,maar mogen wel deze criminelen betalen iedere maand.Dat Premier May er genoeg van heeft naar al die vernederingen kan ik goed begrijpen.Engeland heeft de juiste beslissing genomen om met de EU te stoppen, en de visegradlanden hebben ook gelijk. Dit circus wat men nog EU durft te noemen dient te stoppen,en ieder land moet zelf kunnen beslissen of ze nog mee willen doen met het spelletje van Merkel en Macron.
De consensus is weg, Guy staat te vloeken, Orban viert zijn verslagen zijn en Junker maakt zich druk over de Europese zomertijd. Het gaat nog heel wat ellende opleveren als May de kont tegen de krib gooit en gewoon de EU uitstapt zonder afspraken. Hebben we weer een buitenland er bij. Macron kwam uit het niets en zal waarschijnlijk ook weer in het niets verdwijnen, zonder enig spoor achter te laten. De EU leiders lijden meer dan dat ze leiden en voorlopig blijven we opgescheept met de acties van mensensmokkelaars. De suggestie om meer buiten de EU te investeren in voorkoming van illegale immigratie ,verdient veel meer aandacht. Voorlopig zitten alle Europese landen aardig met de handen in het haar over de ontbrekende samenwerking en de afnemende bereidheid daartoe.
Het is de EU er gewoon alles aan gelegen om er maar voor te zorgen dat de Britten niet goed uit een Brexit komen, enkel en alleen om een voorbeeld te stellen, zodat er niet dadelijk ook een Nexit en een Frexit en een Dexit en een Gexit etc. komt.
Wel jammer dus voor ze dat de Britten, tenzij ze voor de EU op hun rug gaan, waar May geen trek in lijkt te hebben, altijd goed uit een Brexit gaan komen. De USA gaat ze echt niet laten vallen, en de Commonwealth telt 53 leden, waaronder een paar aardig grote jongens.
En voor zo ongeveer heel West Europa gaat zo’n geforceerder Brexit dan geheid economisch slecht uitpakken, maar dat boeit de EU niet, dat zijn offers die gemakkelijk gebracht worden op het altaar van de Europese heilstaat.
Gaan ze nog een keertje spijt van krijgen.
De EU ?
Één hele grote kleuterklas, gevuld met allemaal kleine én grote dictators, waarvan Zuipschuit Juncker, Timmerfranske, Verhofstadt enz. enz. de opper-dictators zijn !
Wát een walgelijke zooi !
Iedereen die niet in hún pas loopt dient te worden gestraft, kirren de “leiders”.
Z.s.m. stoppen met deze komedie, die EU-zooi maakt de ellende alleen maar groter.
Er zal niets gebeuren of veranderen in Nederland zolang de Nederlanders van de islam en de asielparasieten geen genoeg krijgen..Zij huichelen dapper mee en wegkijken is hun tweede natuur geworden
Wat een stupide man, deze Asselborn. Wat moeten die luxemburgers zich kapotschamen voor die hufter.
Om tegenwoordige “asielzoekers”te vergelijken met toenmalige Italiaanse gastarbeiders is van een ( kwaadaardige)domheid, ongelooflijk.
Maar het zegt genoeg over het morele failliet van de EU , waarin mensen als deze Asselborn en Verhofstadt in dat parlement zitten.Om nog maar te zwijgen over Juncker, Timmerfrans,die domme krullekopjes van D66 en Groenlinks.
Wegstemmen straks!
In Luxemburg worden amper illegalen opgenomen, er is geen sociaal stelsel in dat land zoals in Nederland met gratis geld voor vloechtelingen. Italianen vergelijken met analfabete lieden uit Somalie is een gotspe. En Macron weet het verschil tussen de EU en Europa niet. Het is allemaal management by chaos; de boel bewust lopen verkloten zodat je baantje voor € 15.000 per maand veilig is gesteld plus een riant pensioen op je 55e.
De EU is duidelijk over haar hoogtepunt heen.
[…] Source: OpinieZ EU stuurloos door vastlopende Brexit en falend migratiebeleid […]
[…] is op de rampzalig verlopen EU-top in Salzburg het Chequers-plan van May volledig afgebrand. Daarbij werd de Britse premier diep vernederd. Wat […]
Misschien is het tijd voor het instellen van een onafhankelijke, internationale commissie inzake het migratievraagstuk. De vorming en samenstelling ervan moet voldoende recht doen aan de wensen van een belangrijk deel van de europese bevolking, inclusief diegenen die nu op middenpartijen stemmen, Ook moet er recht gedaan worden aan de verschillende standpunten en inzichten, inclusief migratie- en islamkritische. Vertegenwoordigers moeten komen uit onverdachte hoek en moeten dus een extreem strenge screening op nazi- of antsemitische sympathieen kunnen doorstaan. Visegrad en sommige skandinavische landen moeten zeker vertegenwoordigd worden, maar ook Belgie, Nederland, Italie en Oostenrijk. Voertaal Engels. Hoofdkwartier Wenen. Onderwerpen zijn sociaal-cultureel, juridisch, demografisch, politiek, filosofisch, historisch, onderwijskundig, internationaal economisch, diplomatiek enzovoort. Om nog enige focus te behouden mag de relatie met de linkse politiek ongemakkelijk zijn, zonder vijandig te worden. Het is naar vorm en inhoud de tegenhanger van Soros’ OS en het daarmee samenhangende wereldwijde netwerk, zonder dat het alle principes van een open samenleving afwijst. Een van de doelstellingen van de commissie is ideeen ontwikkelen voor een eerlijk maatschappelijk debat en heldere, op feiten gebaseerde besluitvorming.