Hoe opgeklopt optimisme veranderde in vruchteloos vooruitschuiven

Rutte IV had er al nooit moeten komen

En zo is het kabinet Rutte IV toch gevallen. Het hing al lang in de lucht, al leek daags daarvoor toch nog een wazig compromis in elkaar te zijn geknutseld over een beperking van de gezinshereniging. De ChristenUnie hield de poot stijf en Rutte speelde zijn troefkaart (?) uit: nieuwe verkiezingen zou de VVD helemaal niet slecht hoeven uit te komen. De commentatoren buitelen over elkaar heen met analyses en vooruitblikken, maar eerst maar even terugkijken. Een column van Freek van Beetz.

Dit kabinet had er eigenlijk helemaal niet moeten komen. Na de verkiezingen van maart 2021 en het tumult over “Omtzigt, functie elders” liepen de partijen met z’n allen te hoop tegen Rutte: diens politieke voortbestaan hing aan een zijden draadje (motie van afkeuring), maar de uitslag van de verkiezingen van 17 maart 2021 liet toch eigenlijk geen andere coalitie toe dan een voortzetting van Rutte III, ook al waren de beoogde coalitiepartners op elkaar uitgekeken. Kaag: “Hier scheiden onze wegen”, ook Segers wilde niet meer met Rutte verder, “maar soms moeten we een meloen doorslikken” en het CDA worstelde met een ineenschrompelende aanhang en een leider die de belofte niet bleek waar te kunnen maken.

 

Opgeklopte ambities

Het kabinet van Rutte IV begon dus onder een slecht gesternte, na de langste kabinetsformatie ooit, met een coalitie van partijen die er eigenlijk geen zin in hadden. De partijleiders spraken bij de aanvang van Rutte IV – een kabinet met het grootste aantal bewindslieden (30) – weinig geloofwaardige woorden vol opgeklopt optimisme en ambitie, maar de omvang van dat kabinet bleek omgekeerd evenredig met het beloofde oplossend vermogen.

Grote problemen werden niet echt doortastend aangepakt (Groningen, Toeslagen, Omgevingswet, Asiel, etc.). De overambitieuze plannen op het gebied van Klimaat en Stikstof, die in onderonsjes met gelijkgestemden waren bekokstoofd en waarvan het maatschappelijk draagvlak ook nog eens overschat is, leidden tot fricties, een overbelast netwerk en houden de uitvoering van urgente infrastructuur en woningbouw op: het land staat nagenoeg op slot.

 

Op naar Rutte V?

En dan nu op naar Rutte V? Wat zijn eigenlijk de perspectieven? Zijn de juichstemming en de drang tot afrekenen bij de oppositie niet wat voorbarig? Het valt immers nog maar te bezien of met de voortijdige val van dit kabinet de oplossing van al die problemen dichterbij komt. In coalitieland Nederland worden zelden knopen echt doorgehakt, maar worden die problemen nogal eens vooruitgeschoven of uitgesteld, of worden omhuld met onwerkbare compromissen en loopt een voortvarende aanpak nogal eens vast in een bureaucratisch moeras van dichtgetimmerde, onuitvoerbare regelgeving.

 

Migratie: het zwaard van Damocles

Het kabinet viel over het migratievraagstuk: het zwaard van Damocles dat al decennialang boven kabinetten met verschillende samenstelling hing, maar waarover nooit een fundamentele discussie werd gevoerd, laat staan dat naar werkbare en effectieve maatregelen werd gezocht.”Kurieren am Symptom”, zouden de oosterburen zeggen. Elke poging tot een daadwerkelijke aanpak van het asiel- en immigratievraagstuk werd gesmoord in juridische haarkloverijen. “Mag niet van Brussel”, “Internationale afspraken”, “Europese regelgeving”, (kwestieuze) “rechterlijke uitspraken”, etc.

Wetten en verdragen zijn de resultante van politieke besluitvorming: de wetsteksten en -regels zijn in feite ‘gestold beleid’. Juristen zullen, als politici hen om een oplossing vragen, altijd weer met juridische beletselen aan komen zetten. Maar wat let krachtige politici om het initiatief te nemen voor wijziging van die wetten en verdragen als die tot onvoorziene, rampzalige gevolgen leiden? Daarvoor kiezen we ze toch?

 

Afbraak verzorgingsstaat

Het Vluchtelingenverdrag is onaantastbaar verklaard, alsof het in beton is gegoten. Maar wordt het idealisme van 1951 nog wel weerspiegeld in de realiteit van 2023? Wat weerhoudt politici van gedurfde, maar noodzakelijke ingrepen? En wat belet politici ter linkerzijde, die ooit aan de wieg stonden van de verzorgingsstaat, om de afbraak van die verzorgingsstaat door ongeremde immigratie (zie de berekeningen van o.a. dr. Jan van de Beek) af te wenden en te keren??

 

Verkiezingen

Naar het zich nu laat aanzien zullen de verkiezingen pas in november plaatsvinden. Rutte liet gisteravond op zijn persconferentie doorschemeren dat hij best nog eens op wil gaan als lijsttrekker van de VVD. Het moment is niet eens ongunstig: een nieuwe VVD-leider lijkt zich nog niet aan te dienen. Rutte heeft nu getoond te luisteren naar zijn achterban en op het gebied van migratie zijn poot stijf te kunnen houden. Volgens peilingen willen ook de meeste kiezers, van links tot rechts, een immigratiestop, al dan niet tijdelijk.

Even leek het erop dat Frans Timmermans, na afloop van zijn termijn in Brussel, zou willen terugkeren in de vaderlandse politieke arena als lijsttrekker voor de PvdA-GroenLinks-combinatie. Hem is nu voortijdig de pas afgesneden. Een tweestrijd Rutte – Timmermans zit er dus niet in. Een domper voor de ambities van dit linkse blok, dat, ondanks de oproep van Attje Kuiken in Op1 vrijdagavond tot een bundeling van linkse krachten, wel verdeeld zal blijven.

 

BoerBurgerBeweging

Is dit dan eindelijk de kans voor BBB? Of is de lichte teruggang van BBB in de peilingen een signaal dat de glans van ‘het nieuwe’ er al een beetje van af is? Geert Wilders liet eergisteravond ook al weten open te staan voor samenwerking. Ik denk dat de VVD die uitgestoken hand niet zal pakken.

Ik moet trouwens nog zien of over rechts (hoe ‘rechts’ is BBB overigens, nu we zien hoe BBB in de provincies tot brede coalitievorming in staat is) een nieuwe regering valt te vormen. Blijft JA21 een relatief kleine partij, of weet die toch te profiteren van de nieuwe politieke werkelijkheid? Ik moet ook nog zien of Caroline van der Plas op zal kunnen tegen de immense dossierkennis, de debatvaardigheid en de statuur van Rutte. Zij heeft nu nogmaals laten weten dat BBB niet tot een kabinet onder Rutte zal toetreden. Dat worden nog spannende tijden.

 

Herbezinning

In januari 2023 schreef ik: “Het zou zo maar kunnen dat, bijvoorbeeld door hardnekkige verschillen van inzicht over immigratie, het kabinet Rutte IV voortijdig valt. Veel signalen wijzen in die richting.”

Een nieuwe formatie zou wel eens heel lang kunnen duren. Biedt dat ruimte, om al die ingewikkelde dossiers nog eens tegen het licht te houden en te bezien of met creatieve, liefst vernieuwende voorstellen, knopen kunnen worden ontward?

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
48 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
piet12345
piet12345
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi al die analyses en voorspellers die over elkaar heen buitelen; not. Is het al iemand opgevallen dat in vrijwel alle Westerse landen dezelfde muziek draait, landen waar het opperhoofd niet Rutte heet? Het maakt niet uit wie de verkiezingen wint als deze zijn instructies krijgt en uitvoert van alles met Big ervoor en Ngo´s. Het is een groot theater waarbij landen en samenlevingen bewust kapot gemaakt worden, sorry ik bedoel natuurlijk “voorbereid” op iets nieuws; de great shit. Het mooie is dat u mag betalen voor uw eigen ondergang (controle systeem) maar ga vooral stemmen, dat zal ze leren. Zucht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Des te belangrijker toch dat we als volk eens gaan afdwingen om te kappen met al die
‘great shit’. Verdragen opzeggen, WEF controversieel verklaren, grensbewakingen herstarten, beginfase starten voor Nexit?
Is ook allemaal geen recept voor snélle verbetering, maar wel een begin naar herstel van autonomie en democratie,

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het grote probleem is dat het “Volk” braaf naar het “Nieuws” van NOS en RTL kijkt, en dat ook nog geloofd!

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Ik vind wel dat ze het spel heel bekwaam spelen, daar in de politieke theaters. Dat moet ik ze meegeven. Het helpt natuurlijk dat ze de verzamelde media in hun zak hebben door deze eerst op hun loonlijst te plaatsen en vervolgens de mediatent laten besturen door een politieke bondgenoot.
Een dergelijke competentie maakt het dan weer extra verdacht dat ze werkelijk geen enkel probleem kunnen oplossen, ever. Wat voer levert voor de gedachte dat zo ongeveer alle problemen gemaakt en daarmee gewild zijn en pas opgelost zullen worden als ze geen nut meer hebben. Net als bij covid, wat opeens van de ene op de andere dag verdwenen is.

piet12345
piet12345
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Tja, bekwaamheid of het beste bewijs dat het onderwijs niet functioneert.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

En toch lijkt er nu wat te gebeuren. Rutte weg, Kaag weg, Hoekstra weg. Alle WEF poppetjes in een keer weg. Dat kan geen toeval zijn. Geen idee welke krachten zich achter het gordijn verzameld hebben, maar het zijn mensen met invloed.

piet12345
piet12345
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Tijdens een toneelvoorspelling is alles mogelijk. Overigens zijn ze niet weg, ze zijn demissionair en kunnen (en gaan) de lastige dossiers ( u weet wel, die niet in het belang van de ietwat onnozele burger zijn) dicht tikken zoals dit is afgesproken in het reageerakkoord. Zoals het opperhoofd al eerder heeft aangegeven, ze hebben nog meer macht dan voorheen….

Elgoog
Elgoog
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het lerend vermogen van de grote massa is zeer traag. Nog steeds blind van vertrouwen zal er worden gestemd en de klimaattrein denderd gewoon door. Veel mensen wantrouwen politiek, maar blijven hun eigen partijen stemmen? Die zullen toch zeker niet zo slecht zijn. PvdA is zo’n partij die profiteert van het sociale karakter in het verleden en nu gewoon een Zwabpuppet is net als de rest. Mensen blijven ze massaal stemmen. Ik heb weinig hoop dat het beter wordt, gebaseerd wat ik in mijn omgeving zie. 90% heeft geen idee waar ik het over heb als ik aangeef dat Covid uit een lab komt of dat we massaal bedrogen zijn met de gevaarlijke Vaccins. Een reactie “Maar ik ken iemand met long covid en die was wel zeker een jaar ernstig ziek en nu nog klachten”. En dus is volgens deze persoon Covid ook nu nog een gevaarlijke ziekte en waren die maatregelen niet voor niets. Alle leugens worden nog steeds geslikt als de waarheid ook al stapelen de bewijzen zich “achteraf” op. En zo blijkt dat het des-informatieapparaat perfect werkt ook in Nederland.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De situatie in Nederland is hopeloos te noemen. Het land is door en door verrot. Zelfs een rechtse regering zal niet veel bereiken gezien het feit dat bijna alle instituties, media, onderwijs en meer zijn bezet door linkse partijen. De tegenwerking zal er altijd zijn en dat hebben wij onlangs gezien met staatssecretaris Wiersma.

J-P
J-P
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Komen zeker weer met dezelfde partijen terug. Gaat al jaren zo. Likken Likken Likken, als we maar kunne meedoen in de regering

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Dat vrees ik ook.

Anneken
Anneken
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het zijn vooral D66-ers die op allerlei belangrijke posities zitten.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Dat blijkt.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is dan toch eindelijk zover dat Rutte IV is gevallen. Dat komt niet alleen door het poot stijf houden van Rutte, maar door alles bij elkaar opgeteld en het niet meer zien zitten. Demissionair kan het nog wel voort maar niet alles kan meer, dus klimaat gedram dat is wel over en uit. BBB zal groot worden, maar bedenk BBB is eigenlijk het nieuwe CDA. BBB heeft qua bestuurders veel dissidenten van VVD en het CDA. Dus komt er een nieuwe regering bestaande uit BBB dan zal als het naar rechts moet, gaan gaan zoeken bij VVD PVV FvD en van Haga. Wat de VVD nu al doet is uitsluiten van PVV en dat is heel erg fout en laat weer eens zien hoe arrogant de macht de VVD heeft gemaakt. BBB heeft in de provincie al laten zien dat ze ook wel met Groen Links/PvdA willen besturen, en dat is in mijn optiek ook fout als je over rechts wil gaan besturen.

Anneken
Anneken
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Het is niet voor niets dat eindelijk dit kabinet is gevallen. Er zit iets achter.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Het gaat zeker uitkomen dat er meer speelde op de achtergrond. Alles afschuiven op Rutte is naar mijn idee ook niet goed. Maar als je als partij je gaat scharen achter D66 en CDA en CU en er blijft niets over van je eigen uitgestippelde beleid dat krijg je vroeg of laat problemen met je eigen achterban, en dat is wat er is gebeurd en daar komt dan nog bij dat je eigen beleid door de andere coalitie genoten wordt neergehaald. We zijn op moment van schrijven amper 2 dagen na de val, en na enkele uren wordt PVV al uitgesloten door de VVD, terwijl bewezen PVV niet de verantwoordelijke was voor de val van Rutte I.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

ja, dat deed Maxime Verhagen in samenwerking met Rutte

De Dertiende
De Dertiende
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we vooral blijven geloven dat het uitmaakt welke kartelpoliticus er in het torentje zit. En blijven vertrouwen in het oplossend vermogen en de macht van de vaderlands politiek. Het zijn sprookjes, niets meer, niets minder. Het ene schwabinet wordt vervangen door het andere. Volgend jaar Eerdmans, Van Der Plas en Wilders naar Davos?

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Eerdmans is ook gezakt voor het examen op rechts!

De Dertiende
De Dertiende
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Eerdmans is een politieke opportunist met een toegevoegde waarde van precies nul. Hij is als een commercieel bedrijf dat een gat in de markt ziet, hij shopt wat populaire standpunten bij elkaar en zie, de stemmen stromen binnen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Kan allemaal zo zijn, maar dat sluit nog steeds niet uit dat hij/zijn partij standpunten heeft die best eens heel goed voor NL zouden kunnen uitpakken als ze waargemaakt kunnen worden. Voor mij zijn alle zetels waardevol, die de NL politiek uit de dolgedraaide emotiefuik en weer in het realisme kunnen trekken.

De Dertiende
De Dertiende
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Stel dat u gelijk heeft, hoeveel politiek water gaat er bij de wijn als JA21 met laten we zeggen 12 zetels in een coalitie komt? Zijn de standpunten ook goed genoeg voor u als ze aangelengd zijn? Ook als ze zijn aangelengd met linksdraaiende schimmelculturen?Eerdmans’ geschiedenis kennende verkoopt hij, net als de VVD, zonder blikken of blozen zijn idealen voor een fijne zetel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Natuurlijk heeft u gelijk dat er aangelengd gaat worden. En uiteraard komen er weer figuren op het pluche die daarvoor die hun ziel aan de duivel verkopen. De realiteit is m.i. wel dat er zoveel mogelijk rechtse zetels moeten komen om de momenteel overheersende D66 cult te counteren. Zal iets van de lange duur zijn, want elk domein hebben ze geïnfiltreerd, en nieuwe bewindslieden zullen de nodige tegenwerking krijgen.
Dus wat mij betreft liever, zelfs aangelengd, rechts als compleet dolgedraaid links.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Maar niet steeds over die geschiedenis beginnen. Want zo krijgt ‘ie nooit een kans. Mensen in de politiek zijn soms zoekende als ze jong zijn, maar gaandeweg komen ze er achter dat dingen toch anders moeten.

De Dertiende
De Dertiende
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik hoop het voor u en voor het land.

En niet over de geschiedenis beginnen, geldt dat ook voor Kaag en Rutte? Dan blijven er namelijk weinig reacties over onder deze artikelen hahaha.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

ik vind hem niet verkeerd, hoor.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft nooit problemen opgelost, hij heeft altijd problemen gecreëerd. Rutte is niet de óplossing voor een probleem, hij ís het probleem. En dat komt omdat hij er niet voor Nederland en de Nederlanders zit maar voor iemand die hem de opdracht heeft gegeven om ons mooie landje af te breken. Laatst versprak hij zich in een interview toen hij zich per ongeluk liet ontvallen dat in Davos de rode lijnen worden uitgezet. Dat was zeer verhelderend.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

In Davos de grote lijnen, en tijdens Bilderberg de uitvoeringsmogelijkheden.
Overigens denk ik niet dat Rutte hét probleem is, al ben ik blij dat hij opstapt. D66 was en is het grote struikelblok op legio domeinen, en ik vergeef hem nooit dat hij hun snode plannetjes door liet gaan. Al was het nu uiteindelijk blijkbaar de starre en voornamelijk emotiegedreven houding van de CU. De CU die het geen probleem leek te vinden dat de roverheid de Nederlandse samenleving steeds strakkere duimschroeven aandraait, maar een kabinet op het spel zet vanwege aan te scherpen immigratiemaatregelen die er al lang hadden moeten zijn.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

ja, maar Mirjam Bikker zit er ook niet voor de Nederlander. Die vindt dat iedereen mag komen en familie mag over laten komen. En die Don Ceder zegt dat ook. Ze vragen zich nooit af wie dat moet betalen of moet bezuren. Zij wonen immers zelf in de betere wijken?

Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kabinet valt over asielbeleid. BBB komt met voorstel van quotum van 15.000 asielzoekers. Wat gebeurt er met aanmelding 15.001?
– hij kan niet weggestuurd worden, want heeft paspoort weggegooid;
– hij mag niet in een tentje slapen, want dat is ‘niet humaan’
– hij wil niet weg, werkt niet mee, want weet dat na verloop van tijd Nederland alles geeft wat hij maar wil.
Nadat aanmelding 76.372 in december 2023 is geregistreerd, wordt duidelijk dat dit voorstel van BBB de zoveelste schijnoplossing is waarvan de politiek zich al tientallen jaren bediend om de kiezer te bedriegen. Want migranten interesseert het natuurlijk niet of er een quotum bestaat, ze gaan gewoon en weten dat Nederland toch iedereen opvangt.
De echte schuldige is de Nederlandse kiezer die overal over klaagt, maar toch hardnekkig blijft stemmen op partijen die nooit iets oplossen maar juist de ellende veroorzaken.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte 4 had er nooit mogen komen. Toen al hadden verkiezingen moeten zijn maar dat kwam partijen niet goed uit. Het wreekt zich nu af dat Rutte een alleenheerser bij de VVD is geworden want niemand wil met hem regeren en kan dus de VVD alsnog vallen. En wat valt er te kiezen eigenlijk met al die uitsluitingen? Wilders blijft achter de zijlijn en wat is er nog op de rechter flank wat immigratie tegen gaat? Wij zouden net zo goed van de de drup in de regen kunnen belanden in de hel van linkse partijen als er verkeerd gegoochel wordt. Er is genoeg geregeerd volgens het boodschappenlijstje uit Brussel. Dat het anders kan met migratie bewijzen de Visegrad landen al lang genoeg. EU komt niet verder dan kwebellen over de verdeling. Alle oude verdragen moeten opnieuw doorgelicht worden en aangepast. Welke partij durf dat? De val van het kabinet was welkom naar de zorg over de toekomst is niet kleiner geworden.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rutte IV had er inderdaad niet mogen komen, iedereen weet nog wel “hier scheiden onze wegen” Als je alles bij elkaar optelt dan hebben heel veel zich weer in de luren laten leggen door mooie praatjes bij de gristen unie expres fout geschreven en ook door D nog wat. Commissie Democratische Afbraak en door Voormalige Veiligheid en Diefstal. Uitsluiten van partijen ik ben ook niet met alles eens, maar uitsluiten is uit den boze als een partij niet oproept tot geweld. En dat doet de VVD na enkele uren na de val van Rutte IV al in de persoon van Sophie Hermans als eerste. Er waren sinds de start van Rutte IV 2 congressen van de VVD en op beide werd Rutte aangesproken op Asiel en pas afgelopen vrijdag viel het dan eindelijk op het hoofdpijn dossier. Hoe is het mogelijk dat alle boze VVD stemmers op dat congres niet alleen Rutte onder vuur namen, maar dat had ook zeker gemoeten op Hermans!

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Rutte heeft natuurlijk alles doordacht voordat ie het kabinet liet vallen. Dat niemand met hem verder wil zal vast slijten want dan komt links in beeld en dat wil men ook niet. De verkiezingen zullen waarschijnlijk slecht aflopen voor de coalitie partijen maar dan krijg je een andere duivel in zicht, GL en PvdA. Als BBB niet met Rutte wil gaat hij gewoon met GL en PvdA. Maar laten we niet voorbarig zijn.

Dino51
Dino51
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Tijd voor een zakenkabinet die de dossiers tegen het licht houdt en niet schroomt om An te passen en met een Nexit te komen. De onzin van Timmermans (wat een EU luchtbel) was deze week weer duidelijk over de rug van een omgekomen dame tijdens de windstorm. Nederland weer eigen beleid ipv di taten vanuit Brussel. Genoeg is genoeg.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Ineens lees je in de media dat de meeste belastingen overbodig zijn en dat arbeidsmigratie banen niet oplost. Zo is er meer om af te schaffen zoals oude verdragen. Maar wie durft het?

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

ja, ik wil ook een zakenkabinet.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

maar migratie mag niet onder een linksdenker.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is weg uit de NL politiek.
De vraag is of we daar blij mee moeten zijn, aangezien we er misschien iets voor terugkrijgen dat nóg erger is!
Van Rutte wist je precies wat je aan hem had:
eindeloos liegen, selectieve vergeetachtigheid, gewillig VN (SDG’s), EU en WEF agendapunten uitvoeren vwb Klimaat, stikstof, asiel etc.
Met als hoogtepunt de Corona test: hoe ver kunnen we gaan voordat het volk in opstand komt.
Waarbij geselecteerde ME’ers, met IQ van minder dan 80, werden losgelaten op demonstrerende artsen, verpleegkundigen en andere “wappies” op het Malieveld om deze in elkaar te rossen.
Hopelijk blijft er niets over van D66 en de CU, na de volgende verkiezingen.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Nanko van Dijk

nou, dat laatste hoop ik ook. die partijen zijn een ramp. Maar Klaver en Kuiken vindt ik ook heel enge mensen. Marijnissen waait met alle winden mee en lamlendelingen hoeven niks te doen. Alle uitkeringstrekkers zijn zielig in haar optiek. OOK naïef en dom.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

D66 mag voor mijn part uitgegumd worden. Die club is niet voor NL bezig, integendeel zelfs.
De CU mag van mij blijven, alleen niet in een kabinet. Wel in de tweede kamer als luis in de pels, om b.v. al te onbesuisde ethisch/medische kwesties (D66) scherp onder de loep te nemen.
Marijnissen is vlg mij niet iemand die met alle winden meewaait. Wel is die partij denk ik soms ongezond gefixeerd op een soort van socialistische heilstaat. Dan loop je het risico dat burgers geen enkele eigen verantwoordelijkheid meer nemen.

J-P
J-P
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte maakt zich meer druk om wat er in het buitenland gebeurt dan in zijn eigen land. Is zeker al een positie aan het veilig stellen zeker!? Voor als het voor de 5e keer niet zou lukken. Het moet eens stoppen met: weet het niet meer, kan mij het niet herinneren e.d. Helpt en hielp zijn land naar de slechtste verzorgingsstaat van de afgelopen 15 Jr. Hij weet zelf ook wel vooruit blijven schuiven kost een keer je ….. ondergang van je land

Janus
Janus
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De niet neutrale media beïnvloed de verkiezingen met hun ziekelijke WEF agenda met alle gevolgen van dien. Dit moet toch duidelijk strafbare feiten opleveren?
Welke straf staat hier eigenlijk voor en waarom kan hier niet tegen worden opgetreden?
Waarom laten wij dit maar voor wat het is?

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien is er nog iets anders aan de hand.
Begin 2020:
Er is sprake van een “zeer ernstige pandemie”.
Premier Rutte en Bruno Bruins, toen nog minister van VWS, spreken het volk toe.
(Toen de omvang van de maatregelen duidelijk werd, haakte Bruins snel af, een gewillige lakei was snel gevonden: Hugo de Jonge, bereid en in staat tot alles(!) zou al snel blijken, inclusief bedreiging, manipulatie en chantage)
Er wordt massaal gehoor gegeven aan de mantra’s van Rutte: alleen vaccinatie, lockdowns, avondklok, 1,5m etc etc kan ons helpen om deze “zeer ernstige pandemie” te bedwingen.
2022.
De stikstof crisis begint vorm te krijgen.
Echter, de boeren komen massaal in opstand tegen de desastreuze gevolgen van de beoogde aanpak, met als gevolg een nieuwe politieke partij: BBB.
Deze partij blijkt vanuit het niets het complete politieke midden op te eten; met name de achterban van CDA en CU, twee coalitie genoten.
Deze totaal onverwachte wending heeft Rutte niet voorzien en doen besluiten om eieren voor zijn geld te kiezen. (Of is hij door hogerhand eruit gekieperd?)
De volgende stap zal zijn te zorgen dat de SDG’s gewoon worden gehaald.
Daartoe zal een offensief worden opgezet om de leiding van BBB in te pakken en naar Links te laten afslaan.
We zien inmiddels te eerste signalen hiervoor.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door nanko55
Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Nanko van Dijk

Hopelijk ziet Caroline dat ook in.

Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

11 juni 2023;
VVD’rs boos op Kaag D66 vanwege mes in de rug.
Dat hebben we eerder gezien. Een heftige ‘ruzie’ tussen VVD en D66 aan de vooravond van Rutte4….Dit voorspelt dus niets goeds.

Nyong
Nyong
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn jeugd als kind van landgenoten overzee groeide ik op in het voormalig Nederlandsch Indië. Op de Concordante Christelijk Lagere School Prinses Juliana werden bij ons zieltjes de letters VVV diep ingedrukt.
VVV: Volk Vaderland en Vorstenhuis (hun statiefoto hing aan de wand).
Met de leeftijd kwam de ontnuchtering. VVV werd Volledig Verdeeld Volk.
Al gedurende de laatste 10 jaren kwam voor VVV die man die eindelijk opgehoepeld is. Gutte Rutte die Verschrikkelijk Verwaande Vlerk.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We weten nu dat Rutte niet meer terugkeert voor de VVD. Benieuwd wie ze daar voor in de plaats krijgen. Dilan Yesilgoz lijkt me wel een eerlijke vrouw. Volgens mij hebben ze even geen betere. Die Sophie Hermans is totaal ongeschikt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mw. Yesilgoz is een opportunist pur sang. Eerst zich bij linkse partijen omhoog gewerkt, voordat de overstap naar VVD kwam. Daarom ben ik er niet gerust op. Met name niet omdat Rutte beweerde dat deze mw. er ‘rechtser instaat’ als hij. En we weten dat als Rutte iets zegt………

48
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen