De kloof gaat volgend jaar verder verdiepen
Groeiende onvrede over koers politieke elite
Het jaar 2018 liet een verdieping van de kloof zien tussen politiek en samenleving. Terwijl de regering jubelde over het economische succes, zag de burger het leven alleen maar duurder worden. Terwijl 70% van de bevolking geen massa-immigratie wilde, ondertekende Nederland het Marrakesh pact. En hoewel in de regeringsverklaring staat dat Nederland geen federale EU wil en geen transferunie, ging Rutte in Brussel overstag en tekende hij bij het kruisje voor een eigen begroting van de eurozone.
Premier Rutte imiteert Adenauer: 'keine Experimente'. Maar wie experimenteert?
Rutte-3 rommelt Nederland een onomkeerbare EU Transferunie in. En tevens een EU Migratieunie via 'Marrakesh'. Plus een onbetaalbaar klimaatbeleid.
Zo worden de 'tere spaarpotjes' van burgers gebroken.
De klap op de vuurpijl kwam vorige week: het Klimaatakkoord met een fors kostenplaatje, het kabinet moet dat zelfs nog laten uitrekenen. Dat gaat de bevolking natuurlijk niet zo maar accepteren.
In de landen om ons heen zien we hetzelfde fenomeen: de Gele Hesjes in Frankrijk, de sterke opkomst van de AFD in Duitsland en het verlaten van de regeringscoalitie door de grootste Belgische partij N-VA partij in België over Marrakesh. Allemaal voortkomend uit onvrede onder de bevolking over het beleid van hun regeringen. De elitocratie lijkt deze onvrede niet te willen zien en gaat onverstoorbaar door met massa-immigratie, peperduur klimaatbeleid en opoffering van soevereiniteit aan Brussel.
Tweedeling
Grote delen van de bevolking voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de politieke elite. Zij keren zich af van de politiek en stemmen niet meer. Zelfs het toch redelijk gematigde rapport van de Commissie Remkes voor herziening van het parlementair stelsel wijst daarop.
Wat is de reden van deze maatschappelijke tweedeling? Vaak wordt gewezen op de individualisering van de samenleving. Traditionele banden als familie, geloof en burenhulp werden sinds de jaren ‘60 zwakker. Door emancipatie en secularisatie kwam er een einde aan de verzuiling van Nederland. De traditionele partijen verloren aanhang. Andere partijen als de SP, de PVV, de Partij van de Dieren en recentelijk FvD verschenen. Het politieke landschap fragmenteerde. Alleen met veel partijen kan momenteel nog een coalitie worden gevormd, wat een verwatering van standpunten betekent.
Economische globalisering
Dit is een gedeeltelijke verklaring, maar niet de enige. Gelijkopgaand met de individualisering van de samenleving voltrok zich nog een ander proces, de globalisering. Grenzen vielen zowel letterlijk als figuurlijk weg. Voorheen op nationale leest geschoeide economieën integreerden en nieuwe communicatiemiddelen zorgden voor contacten op allerlei gebied met de rest van de wereld. In Europa groeide de EEG uit tot een Europese Unie die in feite toewerkt naar een federale staat.
De globalisering – de interne markt in Europa en afbraak handelsbelemmeringen wereldwijd – bracht welvaart,maar niet voor iedereen. Er waren winners en losers. Niet-competitieve sectoren verdwenen met werkeloosheid tot gevolg. De sectoren die overbleven sneden dramatisch in hun kostenstructuur om de internationele concurrentie het hoofd te kunnen bieden. De lonen in die sectoren stegen niet of gingen zelfs in koopkracht achteruit. Het NIBUD heeft berekend dat de gemiddelde Nederlander er de laatste 8 jaar in koopkracht alleen maar op achteruit is gegaan.
Verlies identiteit
Het is niet alleen de economische globalisering die de tweedeling van de maatschappij versterkt. Andere vormen van globalisering hebben vaak nog een grotere impact. De met globalisering gepaard gaande supranationale verbanden en multiculturalisme doen de eigen identiteit van de Nederlandse bevolking verdwijnen. Zo zagen we dit jaar de controverse tussen identiteit en cultuurrelativisme escaleren met de Zwarte Piet-discussie. Het is niet voor niets dat Blokkeerfries het woord van het jaar is geworden.
Klimaatgekte
De derde vorm van globalisering die de Nederlandse samenleving parten speelt is de klimaatgekte. De globalisten zadelen de Nederlander op met de kosten van hun dure hobbies. Het Klimaatakkoord gaat een exorbitant bedrag kosten. De rekening wordt direct (#vangaslos, isolatie en warmtepompen) en indirect (lastenverhoging, duurdere energie, kostendoorberekening van bedrijven die voor CO2 uitstoot moeten betalen) bij de burger neergelegd, de burger die door de economische globalisering toch al in koopkracht achteruit is gegaan
Globalisme versus nationalisme
De samenleving splitst zich op in globalisten en nationalisten. De politieke elite gaat onverstoorbaar door met de dure klimaat- en massa-immigratiehobbies en overdracht van soevereiniteit aan de EU. De bevolking die het gelag betaalt haakt af. Men gelooft niet meer in de mooie praatjes en het ‘vaasje’ van Rutte. De burger is niet gek. Hij ziet en voelt in zijn portemonee steeds duidelijker het verschil tussen woord en daad.
De tweedeling is een feit.
Wat wordt het in 2019?
Zal het nieuwe jaar verandering brengen? Uiteindelijk wel. De wal zal het schip keren. De kiezer zal z’n stem niet langer uitbrengen op partijen die van alles beloven, maar niet doen wat ze zeggen. Maar ik ben bang dat het eerst nog erger zal worden. Er is zwaar weer op komst.
Het wordt winter .... https://t.co/G7Kj9th27p
En niet alleen op economisch gebied. De regeringscoalitie zal vanwege de onvrede onder de bevolking veel stemmen verliezen begin volgend jaar. Ze zal haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraken. Zij zal te biecht moeten bij de PvdA of GroenLinks. Deze partijen zullen hun eisen stellen. De lasten voor de bevolking zullen vanwege de hobbies van deze partijen (resp. nivellering en klimaatbeleid) nog verder omhoog gaan.
Verkiezing Europees Parlement
De onvrede is EU-breed en zal zich vertalen in een andere samenstelling van het Europese Parlement (EP). Ook in het EP zullen de traditionele partijen waarschijnlijk verliezen en zullen de EU-kritische partijen winst boeken. Of deze winst voldoende zal zijn voor een andere samenstelling van de Europese Commissie valt te bezien. De leiders van de lidstaten van de EU hebben op die samenstelling nog steeds een bepalende invloed.
Nationale verkiezingen
Echte veranderingen zullen vermoed ik pas mogelijk zijn na nationale verkiezingen in de lidstaten. De uitslag van de Franse verkiezingen is daarbij cruciaal. Frankrijk speelt traditioneel een belangrijke rol in de EU. Als Rassemblement National – de partij van Marine Le Pen – de verkiezingen wint, zal ook in de EU het roer omgaan. Het zal in ieder geval het einde betekenen van een verdere federalisering van de EU.
De weg naar een confederatie van soevereine staten zal echter ook in andere lidstaten een omwenteling van de kiezersgunst vergen. We zien dat al in Italië, Oostenrijk en Oost-Europa, maar Duitsland zal de doorslag moeten geven. Met Merz als nieuwe CDU-voorzitter was een coalitie met de AFD misschien mogelijk geweest. Met Annegret Kramp-Karrenbauer zal dat niet gebeuren. Het wachten is dus op 2021, wanneer de eerstvolgende nationale verkiezingen in Duitsland staan gepland.
Nederland
In Nederland staan nationale verkiezingen eveneens gepland voor 2021. Virtueel is er een meerderheid voor een andere coalitie mogelijk, een realo-rechts kabinet. Met de ‘aansluiting’ van PvdA of GroenLinks bij het kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen komend voorjaar zal de onvrede in Nederland voorlopig echter verder toenemen. De kans op een realo-rechtse coalitie bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen zal er alleen maar groter door worden. Of een dergelijke coalitie mogelijk wordt, hangt echter niet alleen af van de stemmen die het FvD en de PVV zullen krijgen. De rechtervleugels van VVD en CDA zullen eerst weer hun stempel op de partijlijn moeten gaan drukken.
Ik wens de lezers van OpinieZ fijne feestdagen en een mooi uitzicht op een betere toekomst.
Over de auteur

ja, goed stuk. Dit voorzien wij ook al met ons gewone werkers verstand.
Ik ga voor FvD. Ik hoop wel dat ze er al klaar voor zijn. Dirk Jan Eppink vind ik al een enorme aanwinst.
WEL cruciaal dat de mensen gaan stemmen. Als je thuis blijft, wint de elite het alsnog…………. Dus het heeft ALTIJD zin om te gaan stemmen.
Het lijkt erop tot hoever ze kunnen gaan met het beroven van de bevolking ,energierekening gaat jaarlijks 400 euro meer kosten ,en niet alleen bij mij ,auto gaat in de ban ,gas verboden ,importeren van gelukszoekers aangespoord, gaat er bij de volgende verkiezingen nog niks gebeuren,kunnen we beter als werkende emigreren ,en al die wereldverbeteraars het onder elkaar uit laten zoeken .Buma,Rutte ,Klaver ,Jetten ,een pot nat,ze zijn er in ieder geval niet voor u .
Goed stuk.
Helemaal mee eens.
Rutte en consorten zitten er alleen voor zichzelf, voor hun toekomstige, dikbetaalde baantjes ten koste van het volk, dit geldt ook voor de parlementariers.
Alleen de PVV en FVD zijn er voor de gewone Nederlander.
Bij gebrek aan argumenten worden ze door media en politici gedemoniseerd met leugens, roddel en achterklap.
Stemmen heeft geen zin meer.
Het kartel blijft aan de macht en voert het beleid van GL, PvdA en D66 wordt uitgevoerd.
Ik blijf wel stemmen.
Van Europese verkiezingen is nooit veel te verwachten, het Euro parlement is tenslotte enkel de “democratische” schaamlap waarachter de dictatuur van de Europese commissie zich verschuilt.
Het EU parlement is een instrument in dienst van Juncker & Co, en niet van de Europese bevolking wier instrument het zou moeten zijn.
Maar helaas heeft de grote door de media dom gehouden massa dat niet in de gaten, die denken werkelijk dat zij democratisch bepalen wat er in de EU gebeurt.
Net zoals zij denken dat verkiezingsprogramma’s van betekenis zijn als het partijkartel weer eens een coalitie bekokstooft.
En verder gaan Rutte & Co nu inderdaad zoete broodjes bakken met radicaal links, om het pluche nog even vast te kunnen houden, wat dat betreft zijn Marrakesh en het klimaatakkoord de bekende tekenen aan de wand.
Het enige wat ik mij nog afvraag is of ze werkelijk zo dom zijn dat ze niet inzien dat dit een doodlopende straat is, gegarandeerd eindigend in politieke decimering of revolutie, of dat ze met een of ander eindspel bezig zijn, en verwachten dat het spel gewonnen gaat wezen voordat de man met de hamer arriveert.
En dat is dus geen geruststellende gedachte…
Ja, het blijft speculeren. Dat de pvda en groenlinks zich moeiteloos kunnen aansluiten bij het huidige kabinet, al of niet in een gedoogsteunconstructie, is evident. Ik veronderstel dat Rutte hier terdege rekening mee heeft gehouden tijdens het klimaattafelen. De vraag is welke kabinetsleden als nuttige idioten zijn meegesleept in de draaikolk van doorgedraaide besluitvorming. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Wiebes. Maar goed, voor hem tien anderen. Zo moeilijk is het niet om minister van klimaat te zijn. Je hoeft alleen maar naar figuren als Bram van Ojik te luisteren, dan weet je meer dan genoeg. Het cordon sanitaire kan niet anders dan in stand blijven aangezien er eigenlijk maar twee keuzes zijn: pakket A pro-massamigratie, pro-woningnood, pro-overbevolking, pro-islam, pro-ineffectieve klimaatmaatregelen, pro-transferunie; en pakket B: tegen dit alles vanwege toenemende invloed van de kalifaatdenkers van de moslimbroederschap (70% van de moslims in Nederland), vanwege afbraak van het stelsel van sociale zekerheid, vanwege toenemende onevenwichtigheden in de EU ten nadele van de zelfredzame burgers die al jaren op de nullijn zit. In de overgang naar de omslag die onvermijdelijk komen gaat zal vooral Baudet in vlammende betogen het kabinet het vuur aan de schenen moeten blijven leggen. Een zware en ondankbare taak, waarbij hij en zijn partijgenoten ook de terreurdreiging van de islam moeten proberen te omzeilen. Sinds 6 mei 2002 weten we wat de risico’s zijn. Op links lacht men zich dood. Dit even om aan te geven dat de tweedeling, de polarisatie van een andere orde is dan die van de 70er en 80er jaren. Rutte en Jetten spelen met vuur. Buma lijkt zich daar het best van bewust, maar doet niets.
Ik ben hier niet meer verrast over, om eerlijk te zijn duurt het mij nog te lang voor dat ze die misselijk makende ondemocratische rotzooi in Den Haag de pluch onder hun kont weg trekken. Wil Nederland niet helemaal in de afgrond belanden zal er een totale ommezwaai moeten komen in de politiek in Nederland. Weg met al die linkse ratten in de tweede kamer die alleen in eigen belang altijd handelen zonder rekening te houden met eigen burgers. Inderdaad is het belangrijk dat de mensen wakker worden en hun stem niet meer weggooien en die linkse niksnutten, die alleen nog maar de burgers helemaal mond dood maken. Men kan beginnen bij de provinciale verkiezingen straks. Heel Nederland zou alleen nog maar op FVD en PVV moeten gaan stemmen,dan hebben wij burgers nog een kans geen onderdeel meer te worden van de plannen van de EU om ieder Europees land tot Islam staat te maken. Opruimen die ongewenste rommel vind ik en eindelijk een voor de eigen burgers er zijn.
Niemand hoeft te vrezen dat de gewone volk de EU kapot zou willen maken. Brusselse elite klaart het gemakkelijk in haar eentje als het zo doorgaat. De scheuren worden steeds groter en het is net of zij hun stokpaardjes nog snel willen doorzetten voordat het vaasje uit elkaar spat. Want zij bouwen geen unie meer maar weken aan haar ondergang. De zoveelste wereldse project op het vooravond van eigen einde. De mens leert het werkelijk nooit. Macht moet het volk dienen en niet alleen de machthebbers. En de mens is individueel ingesteld en geen kuddedier. Allemaal oude koek die nog altijd relevant is.
AfD met kleine f. Kleinigheidje.
De Tegenpartij is voor jou en voor mij!
@ Ahava.
Fijn dat u dat even opmerkt; ik wist óók al niet wat er stond.
1000 X dank !
Trouwens : wat is een kleine f ? Ik ken wél een hoofdletter F en een letter f.
[…] zou u in deze eindejaarscolumn op hetzelfde verhaal kunnen trakteren als vorig jaar: “De kloof gaat volgend jaar verder verdiepen.” Dat ga ik niet doen. Het verhaal is te triest. Alles wat ik voorspelde is uitgekomen. De […]