Antisemitisme-frame als deel van cultuuroorlog tussen links en rechts

Laat ieder eerst eigen huis op orde brengen

Keppels

Titelfoto: Keppels (CC0)

 

We leven in het tijdperk van polarisatie via de social media. Een ware cultuuroorlog is uitgebroken tussen verschillende kampen. Framing van het andere kamp als slechteriken is belangrijker geworden dan inhoudelijke argumentatie. Helaas zijn antisemitisme en vermeend antisemitisme ook onderdeel geworden van die cultuuroorlog.

Etiketten

Een strijd waarin de diverse kampen elkaar verketteren als antisemitisch wanneer het uitkomt, maar geen moeite doen het eigen huis op orde te brengen. Een gevaarlijke ontwikkeling. De kampen die gewikkeld zijn in een cultuuroorlog duiden we vaak gebrekkig aan als links en rechts. Maar deze termen zijn niet toereikend meer. Beter is misschien om te spreken van politiek-correct (links) versus patriottisch (rechts). Afijn, er zijn talloze etiketten te bedenken.

Alt-right

In een stuk in de Volkskrant onlangs, werd opkomend antisemitisme aangekaart onder conservatieve jongeren (“Alt-right”), wat tot uiting komt in geheime chatgroepen. Onder andere jongeren van FvD zouden hierbij betrokken zijn. De teneur van het artikel was dat politieke leiders als Baudet en Trump verantwoordelijk zijn voor het antisemitisme in hun eigen gelederen.

Door de eenzijdigheid van het artikel laadden de auteurs de verdenking op zich er een politieke agenda op na te houden. Waarom niet ook chatgroepen onderzocht van PvdA- en DENK-aanhangers op antisemitisme? Dan kon het één (links en/of islamitisch antisemitisme) tegen het ander (Alt-right antisemitisme) worden afgezet, om het probleem beter te duiden. Zo verzandde de discussie al snel in de bekende loopgraven.

 

Antisemitisme van de ander

Grosso modo kunnen we stellen dat de kampen in de cultuuroorlog het (echte of vermeende) antisemitisme van de ander inzetten als wapen, maar niet meer scherp zijn op het detecteren en bestrijden van antisemitisme in de eigen gelederen. Het narratief van rechts is dat het antisemitisme is teruggekeerd door de massa-immigratie van moslims. Bovendien gaat onder de voortdurende haat van links tegen Israël vaak een vorm van antisemitisme schuil, vindt rechts. Voor beide punten is veel te zeggen overigens. Het artikel van Freek van Beetz daarover onlangs op OpinieZ, De wrange wortels van het linkse antisemitisme was voor velen een eye-opener.

Loopgravenoorlog

Het “linkse” perspectief is daarentegen dat rechts (vooral Trump en Baudet, natuurlijk) zich schuldig maakt aan antisemitisme door kritiek op speculant George Soros, die vele miljarden besteedt aan allerlei stichtingen met een open borders ideologie. Daarbij wordt iedere kritiek op Soros bestempeld als antisemitisme. De absurde consequentie hiervan is dat Israël dat kritisch staat t.o.v. de open borders ideologie van Soros, een antisemitische natie zou zijn!

In de ogen van links of politiek-correct – een kamp dat zich uitstrekt van de PvdA en GroenLinks tot D66 en grote delen van de VVD en dat ons buitenlands beleid in de EU en de VN bepaalt – is Israël een koloniale macht die een “apartheidsbeleid” voert. Dat rechts die kritiek op Israël duidt als antisemitisme, zou dan weer liggen aan de blindheid van rechts, aldus links in de morele loopgravenoorlog.

Framing

Zo gaat de cultuuroorlog maar verder. Het ene frame volgt na het andere. Wie nog het zicht houdt op de feiten en de proporties in de gaten houdt van het antisemitisme in de verschillende groepen, is een knapperd.

Mijn perspectief

Natuurlijk heeft schrijver dezes ook zijn perspectief. Over het algemeen steun ik Israël, erkennende dat er kritiek mogelijk is, bijvoorbeeld op het nederzettingenbeleid. Zoals ik uiteengezet heb ik mijn OpinieZ-artikel  De blindheid voor het Arabisch antisemitisme zie ik het zo, dat er twee historische antisemitische lijnen zijn, de westers-christelijke (uitmondend in de Holocaust) en de Arabisch-islamitische (culminerend in een aantal oorlogen tegen Israël en pogroms in het Midden-Oosten). Het Arabisch-islamitische antisemitisme wordt vaak ontkend in het politiek-correcte kamp.

Beide antisemitische lijnen gaan eeuwen terug en hebben elkaar in de 20e eeuw noodlottig versterkt, zoals blijkt uit het baanbrekende boek van Rubin en Schwanitz: Nazis, Islamists and the making of the modern Middle East.

 

Islamitische wereld

Het grote verschil is dat in Europa en de VS na WO2 het antisemitisme werd bestreden, terwijl het in de meeste islamitische landen van hogerhand werd gepromoot en gelardeerd met de meest bizarre complottheorieën. Met de komst van miljoenen islamitische migranten naar Europa die niet gescreend worden op geschiktheid voor de arbeidsmarkt en dus in veel gevallen in een achterstandssituatie raken, is ook bij ons een voedingsbodem ontstaan voor islamitisch antisemitisme. Dit voor ons nieuwe antisemitisme wakkert het oude Europese antisemitisme aan, betoogde ik, in lijn met hetgeen dat o.a. Esther Voet daarover stelt.

Oprispingen

Het zal duidelijk zijn dat mijn perspectief mij in het “rechtse”, of niet politiek-correcte, patriottische, of hoe u het ook wilt noemen kamp plaatst. Dat neemt niet weg dat wanneer ik in “eigen” kring geconfronteerd wordt met antisemitische oprispingen, ik daar adequaat op probeer te reageren. Onlangs sprak ik een kennis aan op het verspreiden van een complottheorie over 9/11. Israël zou erachter zitten en alle Joden in het WTC waren vooraf gewaarschuwd, volgens deze in mijn ogen volstrekt krankzinnige theorie. Mijn kennis kwam niet tot inzicht en ik heb haar toen geblockt op Twitter.

Ook signaleerde ik laatst een FvD-lid op Twitter die zich zelfs bezig hield met de verspreiding van deze 9/11 complottheorie, geïnspireerd door emeritus hoogleraar Kees van der Pijl die hij als een groot denker beschouwt. Ook hem heb ik geblockt en FvD hierop gewezen.

Complottheorieën

Twee jaar geleden alweer verscheen dit artikel van Likoed over bovengenoemde 9/11 complottheorie. Een complottheorie waar miljoenen mensen kennelijk in geloven en die zich via internet verspreid als een olievlek. Ook hier wordt het verhaal weer verkocht als antizionisme, in plaats van antisemitisme. Israel en neocons in de Amerikaanse regering zouden achter 9/11 zitten en dat is kritiek op Israël, maar niet op de Joden, zo verdedigde Max von Kreyfelt van Café Weltschmerz de uitlatingen van Van der Pijl. Ik ben dus van mening dat je je hiermee op een levensgevaarlijk hellend vlak begeeft.

 

Hitler’s waan

Nu wil ik mij niet te makkelijk wagen aan de bekende godwin, maar het is een evident historisch feit dat allerlei complottheorieën aan de basis stonden van het antisemitisme van de nazi’s. Ooit las ik dat Hitler als soldaat in WO1 gewond raakte (tijdelijk blind als gevolg van een gifgasaanval) op een moment dat Duitsland aan de winnende hand leek. Tegen de tijd dat Hitler in het hospitaal weer zijn zicht terug had en hersteld was, had Duitsland de oorlog verloren. In het brein van Adolf Hitler kwam dat door een Joods kapitalistisch complot. Een kwart eeuw later gaf dezelfde Hitler leiding aan de Holocaust, de meest verschrikkelijke genocide van de geschiedenis.

Schoon schip maken

Laten álle politieke partijen, van links tot rechts, van PVV en FvD tot DENK en Nida, van SP en PvdA en GroenLinks tot VVD, D66 en CDA, maar eens een onderzoek starten naar antisemitisme op internet chatgroepen onder hun eigen leden of aanhangers. Laten zij die personen vervolgens aanspreken en bij weigering tot inzicht te komen, het lidmaatschap ontnemen. Hetzelfde zouden sportieve, culturele of religieuze verenigingen kunnen doen. Uiteraard hoeft dit niet beperkt te blijven tot antisemitisme, maar zouden ook evident racistische uitingen aangepakt moeten worden.

De cultuuroorlog op de social media zal nog wel even doorgaan. Met het gevaar dat bewegingen meer tijd besteden aan de splinter in het oog van de ander, dan aan de balk in het eigen oog.

Laat eenieder eerst zijn eigen huis op orde brengen wat betreft antisemitisme, alvorens de ander de maat te nemen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Het is onbegrijpelijk dat er uberhaupt nog een politicus of politieke partij is waar ook ter wereld die zich nog durft te bezondigen aan de schijn van anti-semitisme. Alle complottheorieen zijn evidente nonsens. Er is slechts één gedachtengoed dat ten diepste anti-semitisch is, of om preciezer te zijn, ten diepste anti-Joods is en dat is het gedachtengoed van de Islam. Kennelijk ligt dat zo stevig verankerd in de islamitische teksten dat het niet uit te bannen is. Je zou dus kunnen zeggen dat je het Iraanse ayatollahs en Turkse pseudo-sultans en hun DENK aanhang niet al te zeer kwalijk kunt nemen dat ze anit-semitisch zijn (grapje), immers dan zouden ze een (belangrijk) deel van hun geloof moeten afzweren. En ja, geloof valt nu eenmaal onder godsdienstvrijheid. Daar hebben 70% van de “Nederlandse” turken, die op de AK Partij en DENK stemmen, gewoon een grondwettelijk recht op. We zouden natuurlijk ook kunnen besluiten dat de Islam daar niet onder valt. Dan wordt het een niet als religie erkende politiek-theologische beweging die streeft naar werelddominantie door een allesomvattende voorgeprogrammeerde combinatie van intolerantie, uitbuiting, vijandig discours, bevolkingsgroei, migratie, afwijzing van democratie, theocratische rechtsleer, wereldwijde terreur, veroveringsoorlogen, genocides, superioriteitswaan en antihistorische propaganda. Daar valt wat voor te zeggen. Goed idee, dat onderzoekje naar antisemitisme onder DENK en AK Partijstemmers, ook al zou dat alleen bevestigen wat we toch al weten, tenzij er niet helemaal eerlijk geantwoord wordt.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Denken dat je de staat Israël zwart kunt maken zonder Joden in het algemeen in een kwaad daglicht te stellen is absurd.
Hedendaags westers antisemitisme is dan ook op twee zaken terug te leiden; de anti-Israël propaganda waar de media al decennia lang van overloopt, en de gelegenheidsliefdesaffaire tussen socialisme en Islam.
Verder is Geert Wilders, das die politicus die het altijd over de joods-christelijke cultuur heeft, een fervent Israël supporter, ik denk dus eerlijk gezegd niet dat je onder de PVV aanhang veel antisemieten gaat vinden.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Helaas zijn alle partijen, m.u.v. FVD en PVV, antisemitisch net als bijna alle linkse media!
Ook de EU is antisemitisch!

ni28
ni28
4 jaren geleden

“Schoon schip maken”. Wenselijk maar utopisch. Slager, keur je eigen vlees maar wees daarbij echt eerlijk! Eerlijke politici zijn in dat opzicht veel zeldzamer dan eerlijke slagers. Nu zien wij al dat er alleen maar oog is op rechtse extremisme terwijl de linkse geen stro in de weg gelegd wordt. De linkse extremisme mag onredelijke eisen blijven stellen en daarmee straffeloos blijven provoceren terwijl elke rechtse geweldloze antwoord meteen veroordeeld wordt als racistisch. Gewelddadige reacties dienen veroordeeld te worden maar dan met gelijke mate. Wij zien dan weer veel meer aandacht op rechtse geweld dan de linkse terwijl allebei even slecht zijn. Maar wat wil je in een Linkse Europa?

Arie
Arie
4 jaren geleden

Helemaal eens. Antisemitisme lijkt inderdaad typisch links, maar naast de extreemrechtse islam blijken ook sommige “rechtse” Nederlanders zich daar schuldig aan te maken.

Kritiek op Israël moet altijd mogelijk zijn, net als kritiek op Nederland of de VS. Maar kritiek moet redelijk zijn. Wie oprecht gelooft dat Israël achter 9-11 zat is extreem dom, maar niet perse antisemiet.

Wie echter roeptoetert dat Israël alle New Yorkse joden zou hebben gewaarschuwd, is inderdaad een antisemiet. Die beschuldiging suggereert namelijk dat alle joden in New York wisten wat er ging gebeuren, maar toch hun mond hielden; en dus allemaal medeplichtig zijn.

Ahava
Ahava
4 jaren geleden

‘nederzettingenbeleid’, ook zo’n cliché dat auteur hier gebruikt. In het verlengde daarvan zou hij het Twentse nederzettingenbeleid ook moeten laken: die bouwen zelfs in bedevaartplaats Tilligte! Maar okee, dat is geen antisemitisme.

Henk Compier
Henk Compier
4 jaren geleden

Goed stuk, heer Gajentaan. Helaas is het zo dat de stem van de rede ten onder dreigt te gaan in het geraas van de storm die beide zijden over ons heen laten gaan.

Cool Pete
Cool Pete
4 jaren geleden

De invloed en bemoeienissen van George Soros [ aka Gyorgy Schwartz ] zijn ongekend :
behalve al zijn ‘foundations’ en media-bedrijven, ngo’s, etc.,
is zijn directe toegang tot Merkel, Juncker, en vroeger “obama”, reden genoeg tot alarm.
Hij overtreedt vele wetten en Grondwetten, in vele landen.
Dat hij wel/niet Joods zou zijn, interesseert mij niets. Ziet Soros zich zelf wel als zodanig ?
Overigens, heeft ook de Israëlische regering, zijn daden veroordeeld.

Het gaat om MACHTS-MISBRUIK :
HET VERNIETIGEN VAN DE DEMOCRATISCHE RECHTSTATEN.

De ZELFDE kritiek, heb ik op machts-blokken als :
– Bilderberg Groep, – ‘Davos’, – Black Rock, – Aramco, – IMF, – VN, – “EU”-konstrukt, e.d.
– Staats-omroepen, – CNN-concern, – RTL-concern, e.d.
en op :
– ’tech giants’ als – Facebook, – Google, – Amazon, – Twitter, – YouTube, e.d.,
die propaganda en censuur toepassen.

Teunis
Teunis
4 jaren geleden

Wat Soros betreft: kritiek op ’s mans bemoeienis met de wereldpolitiek is natuurlijk gerechtvaardigd, maar het beeld van de rijke Jood die achter de schermen aan de touwtjes trekt is wel degelijk een antisemitisch stereotype. En hoe hij als verpersoonlijking van het absolute kwaad wordt neergezet is pure demonisering.

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x