De ondraaglijke witheid van melk

Een onzinnige aantijging logisch geanalyseerd

Glas melk

Titelfoto: Pixabay CC0

 

Twee jaar geleden speelde Feyenoord een Europese bekerwedstrijd tegen het Italiaanse AS Roma. Ik was erbij. Tegen het einde van de wedstrijd werd er een grote gele opblaasbare banaan op het veld gegooid. Een reclame gadget van een bekend bananenmerk.  

De Franse scheidsrechter legde de wedstrijd stil en meldde de banaan als uiting van racisme aan de Europese voetbal autoriteiten. Die strafte Feyenoord zwaar, maar die straf werd sterk verminderd door het internationale sporttribunaal CAS. De vraag of een opblaasbare banaan racistisch kan zijn werd echter niet beantwoord.

Racistische melk

Ik moest eraan terugdenken toen ik het bericht las dat melk een racistisch teken van blanke overheersing zou zijn. Na de heetgebakerde discussies over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet, afbeeldingen op de Gouden Koets, attracties in de Efteling en straatnaamborden van personen uit de Gouden Eeuw (een benaming voor een periode in de vaderlandse geschiedenis die zelf óók weer stof voor zulke discussies is) kon een nóg gekker onderwerp natuurlijk niet uitblijven.

 

Maar mélk? De witte motor? Ik vraag me af of Joris Driepinter in zijn denkbeeldige graf al uitgedraaid is! Je kunt van zo’n ridicuul voorbeeld verschillende dingen zeggen. De flauwe vraag of chocolademelk dan nog wel gedronken kan worden ligt voor de hand. Je kunt ook de vraag stellen of het de benoemers of de benoemden van racisme in de kaart speelt. Maar de vraag die ik wil stellen en beantwoorden is of iets (een denkbeeldige figuur, een plaatje, een attractie, een straatnaambord, opblaasfruit of zuiveldrank) eigenlijk wel racistisch kán zijn?

Idee, mening, opvatting

Wikipedia noemt racisme een idee. Het idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur, waardoor voor het ene ras andere maatstaven aangelegd zouden kunnen worden dan voor het andere. Dat sluit aan bij de definitie van de Oxford English Dictionary die racisme een mening of ideologie noemt. De mening of ideologie dat leden van een ras bepaalde eigenschappen of kwaliteiten bezitten die specifiek zijn voor dat ras. De Marriam-Webster Dictionary noemt racisme een opvatting of een vooroordeel. De opvatting dat ras de belangrijkste bepalende factor is van menselijke eigenschappen of vermogens of het vooroordeel waarop die opvatting gebaseerd is.

Volgens deze bronnen is racisme dus een idee, een mening, een ideologie, een opvatting of een vooroordeel. Voor een idee, mening, ideologie, opvatting of vooroordeel is iemand nodig. Geen iets. Iemand kan een idee, mening enzovoort hebben. Iets kan dat niét hebben. Een denkbeeldige figuur niet, een plaatje, een attractie, een straatnaambord, opblaasfruit of zuiveldrank ook niet.

VN-verdrag

Maar misschien hanteren deze bronnen een te beperkte definitie van racisme. Het Internationaal VN-verdrag inzake uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie verstaat onder raciale discriminatie “elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of ethische afstamming die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolg heeft”.

Een hele mond vol. Maar duidelijk is dat het hierbij gaat om een actie (onderscheiden, uitsluiten, beperken of voorkeur hebben), met een intentie (…die ten doel heeft…) en een gevolg (dat iemands recht en vrijheid teniet gaat of aangetast wordt). Ook voor acties met een doel en een gevolg geldt dat daar iemand voor nodig is en dat iets daar niet toe in staat is.

Racisme=actie en doel

Als ik de verschillende omschrijvingen van racisme op me in laat werken denk ik dat er – gelukkig – maar weinig mensen zijn die racisme, zoals dat hier gedefinieerd wordt, onderschrijven. Terwijl het gemak en de heftigheid waarmee benoemers van racisme anderen als racist benoemen je het gevoel geven dat grote groepen mensen racisme en raciale discriminatie zouden aanhangen.

 

Door te doen alsof iets (een denkbeeldige figuur, een plaatje, een attractie, een straatnaambord, opblaasfruit of zuiveldrank) racistisch is wordt iedereen die daarmee iets van doen heeft óók met racisme in verband gebracht. De traditionele Sinterklaasvierder, de Eftelingbezoeker, de Feyenoordsupporter. Of de Twitteraar met een Nederlands vlaggetje of een glas melk achter zijn of haar naam.

Volstrekt ten onrechte, zolang niemand van hen actie onderneemt met het doel om op grond van ras iemand anders recht en vrijheid teniet te doen of aan te tasten.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

@Joop van Vliet
Uw klaagzang staat vol leugens en halve waarheden.
Het is geen onbegrepen boodschap, het is de linkse gekke koeienziekte, door de CO2 leugen en de klimaatwaanzin is het heldere denken van de anti vlees maffia aangetast en kunnen ze een eenvoudige boodschap niet meer helder brengen en komen met linkse mantra’s die heden ten dage hun glans hebben verloren. Bent u onlangs nog in een moderne veestal geweest? Ik wel, ik kan u verzekeren, de brandgevaarlijke stallen waar u het over heeft bestaan niet meer, de koeien worden niet binnen gehouden, ze moeten naar buiten gejaagd worden, ze staan namelijk veel liever binnen. En dan dat kalveren verhaal, u heeft werkelijk geen idee waar u het over heeft, die romantische moeder baby gedachte is bij koeien niet van toepassing, kalveren ervaren geen enkele stress omdat ze niet bij hun moeder zijn, in plaats daarvan staan ze met meerdere kalveren bij elkaar, krijgen alles wat ze maar wensen en er is niets vreemd aan hun gedrag. En PETA? Het is niet meer dan een criminele organisatie!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

We staan natuurlijk graag open voor argumenten van allerlei aard. Het drinken van melk zou racistisch zijn omdat enkele blanke superioriteitsgelovers het in verband brengen met de vermeende superioriteit van het ras waar ze toe behoren i.c. het blanke ras. Daarbij moet misschien bedacht worden dat de rassenkwestie vooral in de VS hoog oploopt en diepe wortels heeft. PETA gebruikt dit gegeven om de zogenaamde uitbuiting of mishandeling van koeien of landbouwhuisdieren in het algemeen aan de orde te stellen. Dat is dezelfde truc als Kick Out Zwarte Piet gebruikt. Het gaat niet om Zwarte Piet, het gaat om al dan niet vermeend racisme. Niet-racisten worden zo gedwongen afstand te doen van een leuk kinderfeest dat niets met racisme te maken heeft (ja, ik weet het, dat wordt dan weer bestreden). Waar het werkelijk om draait is of Sinterklaas vierders racisten zijn en melkdrinkers dierenmishandelaars. Die discussie kunnen antipieten nooit winnen, want die is gebaseerd op drijfzand. Dat zelfde geldt voor de dierenmishandeling van koeien, zeker in Nederland. Overigens zijn er altijd grenzen die niet overschreden moeten worden. Daarover kan worden gediscussieerd. Bijv. het meer diervriendelijk maken van de veehouderij. Het probleem met PETA is dat het de veehouderij wil afschaffen, terwijl antipieten niets liever willen dan blanken door het stof te zien kruipen. Daar gaat een enorm huichelachtig gebrek aan zelfkritiek achter schuil. Dat is nu net het gebrek waardoor elke discussie zinloos is.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

Stel, er komt op zeker moment weer een nieuwe Paus. Hoe moet dat dan met de witte rook? Of wat we dagelijks allemaal waarnemen: witte wolken bij mooi weer en donkere als aankondiging van slecht weer? Mogen we straks alleen nog maar in de schaduw wandelen?
Het is wel een hele gekke samenleving geworden, waar alleen nog maar zogenaamd geluk is te vinden, als je je verrijkt ten koste van anderen, of profiteert van elke opbrengst, zonder daar enige bijdrage aan te hoeven bijdragen, behalve dan steeds weer wat verzinnen, om het voor anderen ondragelijker te maken.
Nee ik sluit mijn ogen niet voor echte misstanden, maar deze onzinnige ontwikkeling zal toch eindelijk eens moeten stoppen.

Johanna Janssen
4 jaren geleden

Als witte melk racistisch zou zijn, dan zouden de woorden “hoogopgeleiden en laagopgeleiden.”: die zo vaak in de politiek gebruikt worden, zeer zeker ook racistisch zijn !

Arie
Arie
4 jaren geleden

@Joop van Vliet,

Als dierenmelk ongezond was zou het niet al duizenden jaren worden gedronken (en gegeten), over de hele wereld. Maar daar gaat het niet om.

Probleem met dit “mislukte grapje” van Peta is dat het te serieus genomen wordt. En dat had Peta vooraf kunnen weten, omdat de door gewelddadige black supremacists geleide racisme-discussie bizarre vormen heeft aangenomen. Van 99,9999% blanke activisten/politici die zich “black” noemen omdat hen dat subsidies, stemmen en hoge functies oplevert; tot oproepen tot “white genocide” door studenten en zelfs professoren op Amerikaanse universiteiten.

Over dierenrechten kunnen we ook op een normale manier praten. Maar links is al een paar decennia alle gevoel voor logica, redelijkheid en democratie kwijtgeraakt. En dus werd de bio-industrie onlangs weer eens vergeleken met de holocaust. Zoals ook kritiek op ongecontroleerde massa-immigratie al een jaar of 40 gelijk staat aan de holocaust.
Alleen oproepen tot de holocaust door islamitische activisten mag niet met de holocaust worden vergeleken, want dat is “islamofobie”.

Totale waanzin.

J Rademaker
J Rademaker
4 jaren geleden

Kan er geen chocolademelk van maken.

Frans
Frans
4 jaren geleden

PETA is een engnekken clubje dat niet wil erkennen dat de mens een omnivoor is en er zorg voor wil dragen dat wij een herbivoren gebit gaan ontwikkelen.
De standaard linksgek wil ons terug de boom in hebben, maar PETA stuurt ons liever het weiland in, om aldaar te degenereren tot domme herkauwende grazers.
Op zich niet slecht dus dat ze zichzelf nu even op deze wijze in de schijnwerpers plaatsen, zodat de hele wereld kan zien wat voor een mafklappers het zijn.
Als je echt wat aan het milieu en/of de industriële veehouderij wilt doen dan moet je voor bevolkingsvermindering gaan streven.
Tot nog toe heb ik echter nog geen deugende milieu en/of dierenbeschermingsclub er op kunnen betrappen dit streven hoog in het vaandel te hebben staan.
En daar trek ik dan de conclusie uit dat ze OF achterlijk zijn OF heel andere doelen nastreven.
Wat de milieu club betreft is de aap inmiddels wel uit de mouw, die hebben bij recente klimaat samenzweringen laten zien dat het ze feitelijk enkel om wereldwijde nivellering gaat, dat het gewoon vieze oude rode socialistische wijn in nieuwe groene milieu kruiken is.
Maar dat gaat de linkse media niet aan het stemvee verklappen natuurlijk.

karton
karton
4 jaren geleden

Vanaf nú komt er in mijn huis geen pure- of melkchocolade meer binnen, ook wordt drop ten strengste verboden. Ook “blanke room” behoort tot het verleden, evenals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde (jaarlijks evenement).
We houden in gedachten om óók het tomatensap in de ban te doen, immers, vele indianen, roodhuiden dus, zouden zich aan deze gezonde drank kunnen gaan storen i.v.m. de kleur.
Welke volkomen dwaze figuur kan nu wérkelijk menen dat melk “racistisch” kan zijn ?
Oh ja, mijn echtgenote mag, op straffe van een zware lijfstraf, géén zwarte peper meer ergens in strooien.
Over witte zout komen we nog te spreken !

Point
Point
4 jaren geleden

Gelukkig hebben we nog bruine suiker als immense kracht tegen de racistische witte suiker.
Witte suiker MOET verboden worden. Racistisch!

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden

Laten we hopen op een witte kerst. Dat is godsdienstelijk racisme.

karton
karton
4 jaren geleden

@ Marjo012.
Gelukkig hebben wij nog koeien die gevlekt zijn, en wel “zwart/wit !
Maar ja, uiteindelijk komt er witte melk uit en geen zwart/wit gevlekte melk, heel jammer !

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Maak er dan maar gelijk chocolademelk van dan toch,of is dat dan ook racistisch. Je wordt inmiddels niet goed van al die zeikers en klagers overal over in dit land.Dus niet alleen de mensen zijn racistisch maar de koeien inmiddels ook al om dat ze de verkeerde kleur melk geven.Hoe onnozel gaat het nog worden in dit land.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 jaren geleden

Geweldige analyse. Nu nog het EHRM en onze rechtbanken overtuigen.

Jubbe Feenstra
Jubbe Feenstra
4 jaren geleden

Ik heb besloten om geen chocolade melk meer te drinken.

karton
karton
4 jaren geleden

@ Point.
Als ik met een wit washandje m’n achterste was, bijv. tijdens het douchen, is dat dan discriminatie, of een vorm van uiterst laakbaar racisme ? Ik begrijp inmiddels dat álles wat wit is, “racistisch” wordt genoemd, of zie ik dat tóch niet goed ?
Vindt u ’t erg als ik bij een artikel als bovenstaand, in lachen uitbarst ?

trackback

[…] ….lees verder […]

ni28
ni28
4 jaren geleden

Het artikel zou beter kunnen heten, De ondraaglijke domheid van links. Melk is wit en links is dom. Twee waarheden als en koe.

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden

Koemelk drinken als mens is in je volwassenheid geen goed idee. Roy Martina, arts, liet zien dat gorilla’s meer hebben aan beweging , dan aan kalk als het om hun beendergestel gaat. Vervolgens gooit melk uw interne secretie in de war, door maagzuur te verdunnen, wat een slechte spijsvertering oplevert. Vervolgens worden koeien uitgeput door de vele zwangerschappen. Ze bereiken slechts de helft van hun normale levensduur en lijden er dus erg onder. Sinds 15 jaar drink ik dus geen melk meer. Als mensen van kleur daar weer een racisme verhaal bij verzinnen, moeten ze geen onzin verkopen. Melk is voor kalveren.

Joop van Vliet
Joop van Vliet
4 jaren geleden

Een mislukt grapje van PETA. Het gaat nl niet om het racisme van melk als WITTE motor en zelfs niet om het feit dat ” witten” in het algemeen melk beter kunnen verdragen. Het gaat er om dat omwille van de zuivelproductie een grote veestapel wordt aangehouden, die niet alleen veel metaangas (ruim 4 keer zoveel in CO2-equivalenten) produceert, maar ook niet echt diervriendelijk wordt gehouden. Kalfjes en moedersworden veel te snel gescheiden, de melkproductie wordt op onnatuurlijkewijze gestimuleerd. Veel koeien zien nooit de wei enzovoorts. En de stallen waarin koeien staan zijn ook nog eens brandgevaarlijk.
En daar ging de actie dus om.
Jammer dat die boodschap niet werd begrepen.
Joopvan Vliet

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x