Realo-rechtse optie ontbreekt in Nederland

We polderen gewoon door en doen wat Merkel wil

De realo-rechtse Oostenrijkse Bundeskanzler Sebastian Kurz

Titelfoto: de realo-rechtse Oostenrijkse Bundeskanzler Sebastian Kurz.Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Epoch Times Deutsch

Voor de realo-rechtse kiezer in Nederland wordt het steeds lastiger een keuze te maken. Met realo-rechts bedoel ik de kiezer die eurosceptisch is, maar geen Nexit wil, die islamkritisch is, maar niet uit is op sluiten van alle moskeeën en die de immigratie sterk wil beperken, maar niet onmogelijk maken.

Lijn Kurz

Zeg maar de lijn van Sebastian Kurz in Oostenrijk; de lijn ook die nu in Denemarken wordt gevolgd waar zelfs de sociaal-democraten zich, blijkens een reportage van Nieuwsuur, bekeerd hebben tot het nieuwe realisme. Waarom lukt dat in Nederland niet en zien we hier dat Alexander Pechtold – of all people – de wippositie van CDA en VVD heeft overgenomen en zowel landelijk als gemeentelijk zorgt dat iedereen die een beetje rechts van het midden staat, wordt uitgesloten? Dat doet geen recht aan de democratische verhoudingen, want de kiezer stemt steeds rechtser.

Kiezer genegeerd

Dit negeren van de wens van de kiezer is volgens mij gevaarlijk. Het leidt tot polarisatie en radicalisering. Het vertrouwen in de democratie neemt zienderogen af. Maar de middenpartijen bepalen het spel. Op dit moment houdt dit in dat zij liever met links in zee gaan dan partijen rechts van het midden mee te laten regeren. De recente ontwikkelingen in Rotterdam waar Leefbaar als grootste partij werd uitgesloten zonder enige inhoudelijk argument, zijn veelzeggend.

De vraag doemt op of dit de wens is van de achterban van CDA en VVD of dat de partij-elite van deze partijen “linkser” is dan de basis.

Trauma 2010 – 2012

Het grote verschil met Oostenrijk is misschien de traumatische ervaring van de VVD-CDA-PVV-gedoogconstructie tussen 2010 en 2012. Het CDA werd bijna gespleten, de VVD voelde zich ook niet happy en Wilders is er nog steeds gefrustreerd over omdat hij niets bereikte. Hoewel het de PVV was die brak, bleek achteraf dat die breuk min of meer geforceerd was door het CDA , omdat staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen zijn partijleider Maxime Verhagen dwong aanvankelijke toezeggingen aan Wilders in te trekken. Wilders brak en verdween – mogelijk voorgoed – in de oppositie. Verhagen verspeelde zijn politieke carrière. De enige die dit polderdrama overleefde, was de immer plooibare Mark Rutte.

Geen onderling vertrouwen

Het is daarom ergens wel begrijpelijk dat de hoofdrolspelers bij VVD, CDA en PVV zich niet meer aan een dergelijk avontuur wagen. Het onderlinge vertrouwen ontbreekt eenvoudigweg. Rutte beseft dat hij een dergelijk debacle een tweede keer niet zal overleven. Buma is op zijn hoede, want wil het droeve lot van Verhagen liever vermijden. Wilders zelf lijkt er ook geen zin in te hebben. Hoe is het anders te verklaren dat Wilders in 2017 terwijl de PVV op winst stond in de peilingen, zijn eigen glazen ingooide met een A4-programma waarvan hij kon weten dat VVD en CDA het nooit zouden accepteren? Daarnaast verstuurde Wilders allerlei tweets over Rutte die een hernieuwde samenwerking bij voorbaat onmogelijk zouden maken.

Gebakken peren

Het kan allemaal wel begrijpelijk zijn, maar ondertussen zit de realo-rechtse “gezond verstand”-kiezer met de gebakken peren. Want als het zo doorgaat wordt Nederland permanent geregeerd door middencoalities die gegijzeld worden door links, uit panische angst voor het “populististische” gevaar. Dit terwijl Kurz in Oostenrijk lijkt aan te tonen dat een coalitie met “populisten” wel kan werken en aanstuurt op effectieve maatregelen tegen massa-immigratie en ook tegen ongewenste islamisering: radicale moskeeën worden daar gewoon gesloten. Ook in EU-verband is Kurz zeer actief en heeft het Plan Kurz-Rasmussen gelanceerd voor opvang van afgewezen asielzoekers buiten de EU.

Is FvD een alternatief?

Is het Forum voor Democratie dan een alternatief? Ik vermoed dat veel rechtse kiezers die denken dat Wilders een aantal zaken té radicaal heeft aangepakt nu voor FvD opteren, in de hoop dat hun stem een volgende keer niet verloren zal gaan. De vraag is of dat ook zal lukken. Baudet wordt in de media en door linkse partijen zo mogelijk nog harder gedemoniseerd dan Wilders. Wederom wijs ik naar de ontwikkelingen in Rotterdam. Daarnaast geeft Baudet zelf telkens te kennen dat hij helemaal niets ziet in hervorming van de EU in de zin van die decentraler maken, zoals Kurz en Orbán willen. Thierry zet al zijn kaarten op de Nexit, in navolging van de Brexit. Dat kan en mag, maar de vraag is of de middenpartijen in die omstandigheden in zee gaan met FvD.

De SGP dan?

De rechtse kiezer die, hoewel eurosceptisch, een eenzijdige Nexit op dit moment onverstandig en onwenselijk vindt, heeft weinig opties over. Laatst schreef ik voor OpinieZ een blog waarin ik uiteenzette dat voor die groep gematigde rechtse kiezers – waartoe ik mezelf ook reken – de SGP wellicht een alternatief kan zijn. Het punt is echter dat de SGP, met alle respect voor de degelijke parlementaire arbeid van die partij, toch opvattingen heeft over bijvoorbeeld vrouwenemancipatie of over zondagsrust, waarin seculieren zoals schrijver dezes zich totaal niet herkennen. Daarnaast is de SGP met een stabiele drie zetels te klein om een factor van belang te zijn.

Stoere praatjes

Het is jammer dat de gematigde realo-rechtse optie ontbreekt in Nederland. Wij hebben geen NV-A zoals in België. Bij CDA en VVD vinden we geen types als Sebastian Kurz, maar Buma en Rutte die stoere praatjes houden voor de bühne en als puntje bij paaltje komt braaf doen wat de EU en Merkel hen opdragen. Wat rest is een proteststem – PVV of FvD – wetende dat deze partijen in de huidige constellatie niet aan de macht zullen komen en dat hun plannen te ver op muziek vooruit lopen.

Dat is geen prettig vooruitzicht voor de realo-rechtse kiezer. Met de realo-linkse kiezer die de koers zou willen volgen van de Deense sociaal-democraten is het overigens niet veel beter gesteld. Geen enkele linkse partij in Nederland heeft de moed getoond die weg ook in te slaan. Vermoedelijk uit angst voor de eigen achterban, die nog steeds in het linkse multiculturele sprookje gelooft.

Voorlopig polderen we dus gewoon verder.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Van 1785 tot 1788 was John Adams, de tweede president van de Verenigde Staten, ambassadeur in Londen. In die tijd was er sprake van uiterst ernstige vormen van piraterij, slavenhandel en afpersing langs de Noord-Afrikaanse kusten. Het was de aanleiding voor de Verenigde Staten om marineschepen te bouwen. De Libische gezant in London legde de onverklaarbare vijandigheid van de Barbarijse staten volledig uit de welbekende jihadthematiek van de islam. John Adams stelde toen dat ““We ought not to fight them at all unless we determine to fight them forever.” Daar was het Congress het in eerste instantie in meerderheid mee eens. De minderheid steunde Thomas Jefferson (incl. George Washington) die stelde dat ““it will be more easy to raise ships and men to fight these pirates into reason, than money to bribe them.” Pas na één van de kuststeden te hebben veroverd was het mogelijk om tot een (tijdelijk) akkoord te komen. Kortom, vrede met de islam of vreedzame toenadering is een eindeloos vooruitschuiven van conflicten. Alleen realo-rechts is zich daar van bewust. Fantasio-midden en utopio-links kiezen voor tijdelijke oplossingen die op termijn de onvermijdelijke conflict alleen verergeren. Over de mate waarin dat dan weer een probleem is kan men lang steggelen, maar één ding is zeker: de risico’s zijn gigantisch. Realo-rechts is helemaal niet extreem: het wil alleen toepassing van het precautionary principle om erger te voorkomen. In Rutte I waren Ben Knapen en Maxime Verhagen een ramp voor het CDA en Nederland. Als de PvdA of het CDA zouden draaien dan zou de VVD meekomen. De electorale druk moet dus via FdD verder worden opgevoerd. De moslimbroeders in den lande en elders zullen daarvoor eerst hun ware gezicht aan eht grote publiek moeten tonen. Diegenen die zich in de materie verdiept hebben weten genoeg, maar het grote publiek gelooft voorlopig nog steeds in sprookjes of de pappen-en-nathouden aanpak zoals van John Adams.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
4 jaren geleden

Wilders moet gewoon het stokje overgeven aan Bosma, dan komt er wel een regering FvD/PVV/SGP.

Mark Robberse
Mark Robberse
4 jaren geleden

Wanneer GL groot wordt (god verhoedde het) en een linkse coalitie zou kunnen smeden bij nieuwe (her)verkiezingen hoop ik toch vurig dat de VVD gaat praten met de PVV en FvD.
Dus mijns inziens blijf het verstandig om op een rechtse partij te stemmen.

Vincent v d Berg
Vincent v d Berg
4 jaren geleden

De meeste Nederlanders kan politiek helemaal niets schelen,ik denk wel 7/10.
1x in de vier jaar naar de stembus een hokje rood maken en dat is het.
Kijk maar naar het aantal leden dat de partijen hebben.
Wat de [hedendaagse]Nederlanders kan schelen is,het laatste model smartphone,liefst 2x op vakantie,en met chips en bier op de bank naar sport en boer zoekt vrouw kijken.
Alleen lege schappen in de supermarkt zal iets veranderen bij de mensen.
Dus voorlopig blijft alles bij het oude.

Serge.
Serge.
4 jaren geleden

Beste kees, wat is er mis met Putin-vriendelijkheid ?
Ben jij meer voor een mw. Kaag die ayathola-vriendelijk is ?

karton
karton
4 jaren geleden

@Juanito.
Zoals u ’t stelt, klopt ’t exact !
In Nederland is al -tig jaren op deze manier gegaan, eigenlijk……..NIET gegaan !!!!

Jay
Jay
4 jaren geleden

Maar beste Jan, er is geen andere goede oplossing meer dan uit de EU stappen. De EU bloedt ons financieel leeg en stampt ons vol met migranten. De EU was een samenwerkingsverband, geen nieuwe federale laag aan regering, stampvol met ongekozen bureaucraten en juristen die dag in dag uit nieuwe regelgeving uitpoepen om ons nog meer te ketenen. Zieltjes winnen ze door lokale politici dure baantjes aan te bieden en landen, provincies en gemeenten gratis subsidiegeld te geven, wat ze doodleuk opeisen van dezelfde lokale politici die ze paaien met baantjes. Om de EU te redden, moeten we minimaal 25 jaar terug in de tijd en er zijn te veel mensen die niet bereid zijn om hun posities van macht en geld op te geven.
Uitstappen is het enige wat ons nog rest. Maar ik zou wel eerst even wat plannen smeden en geïnteresseerde andere EU landen erbij betrekken om een nieuwe EU op te zetten, die zich wel houdt aan zijn taak van samenwerking faciliteren en vergemakkelijken.

trackback

[…] de ommekeer te zorgen. Er is echter één klein probleem: politieke coalities in Nederland sluiten realo-rechtse partijen buiten. Het politieke midden neutraliseert iedere politieke bedreiging of verandering die op de […]

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Voor de laatste zin heb ik een alternatief voorstel:

Voorlopig rotzooien wij dus maar wat aan, zonder te weten of wij voor of achteruit gaan en zonder te weten waar te beginnen of waar te eindigen.

trackback

[…] tussen traditioneel rechts, VVD/CDA/SGP en populistisch FvD/PVV kan worden overbrugd en een realo-rechtse coalitie kan worden […]

Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander
4 jaren geleden

Geachte heer Gajentaan, ik ben het helemaal met u eens, en dit zou mijn verhaal kunnen zijn.
Ook ik heb de site van het SGP al een paar keer bekeken en hetzelfde gevoel, bij nood zou je kunnen zeggen laat hen dan maar groter worden, ben in de mist aan het lopen en mijn navigatie systeem wat voor ong een half jaar terug nog helder was ( FVD?) is nu troebel aan het worden, en mijn land word steeds meer mijn land niet meer.

trackback

[…] ….lees verder […]

Giny
Giny
4 jaren geleden

Je begint op Maurice de Hond te lijken, die manipuleert ook partijen een bepaalde richting op. Laat de mensen nu eens hun eigen keus maken!!!

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Giny

Onze auteurs schrijven opinie-artikelen. Dat wil zeggen dat zij hun persoonlijke mening geven over een actueel onderwerp. Dat heeft niets te maken met manipuleren. Dat u de mening van Jan Gajentaan niet deelt is uw goed recht. Maar dat u hem manipulatie verwijt is absurd.

Giny
Giny
4 jaren geleden

Jan, doe nu een niet zo negatief over de PVV, die willen best regeren.

trackback

[…] komt er een realo-rechtse coalitie waarbij de traditionele rechtse partijen als VVD, CDA en SGP over hun uitsluitingsdenken weten heen […]

Kees van Mourik
Kees van Mourik
4 jaren geleden

Voorlopig polderen we verder.Nóg een nieuwe partij oprichten, nu, anders dan FvD, helemaal okee en realo-gematigd rechts, zag ik als alternatief niet genoemd. Is dat alternatief kansrijk? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Behalve die Nexit waar FvD en PVV vóór schijnen te zijn stoort mij ook de Poetin-vriendelijkheid van deze partijen. Verder overzie ik het politieke veld niet zo goed. Enige euroscepsis lijkt mij principieel gewenst, maar reflexmatige obstructie tegen eenheid van Europees beleid op welk gebied dan ook lijkt mij te ver gaan. Een eenzijdige Nexit lijkt mij onzinnig, maar ik weet niet of dat is waar Fvd voorstander van is. Ik heb het als kiezer maar moeilijk. Vast en zeker ben ik daarin niet uniek. Zelfs Groen Links heeft wel een paar programmapunten waar ik het hartelijk mee eens ben, andere stellingnames daarentegen waar ik van walg. Indammen van immigratie lijkt mij belangrijk; Hoe ver dat indammen moet gaan en wat er voor Nederland, onafhankelijk van Duitsland mogelijk is zou ik niet weten. Ik heb met velen vagelijk het gevoel dat er door de regerende partijen op dit terrein te weinig wordt gedaan en geprobeerd, maar zou je dan met je stem moeten helpen FvD en PVV zo groot mogelijk te maken, ondanks de vele punten waarop je het niet met deze partijen eens bent, opdat bij de heren en dames over ons regerenden wat meer urgentiegevoel ontstaat? Hachelijk. Tot dusver lijkt bij de regerenden onder invloed van de groei van deze partijen vooral het urgentiegevoel toe te nemen om het zogeheten populisme in te dammen, niet om de immigratie in te dammen. Geen idee wat nu strategisch verstandig zou zijn.
Niet stemmen en maar toezien wat er van het gepolder zal worden? Zouden de polderaars, als ze gezellig onder elkaar kunnen blijven doorpolderen, niet gestoord door de groei van ‘populistische’ partijen, misschien vanzelf eerder tot beter inzicht en meer daadkracht komen? Daar heb ik nou, na alle afgelopen jaren, ook niet zo veel vertrouwen in.

Kees van Mourik
Kees van Mourik
4 jaren geleden

Beste Serge. Met vriendelijkheid op zichzelf is meestal weinig mis, en volgens Jesus Christus dienen wij onze vijanden lief te hebben, dus waarom dan niet ook Poetin? Evenwel, onder Poetin heeft Rusland de Krim geannexeerd en militair geweld buiten de eigen grenzen ter ondersteuning van rebellen in Oost-Oekraïne ontplooid, waarbij (onopzettelijk) een burgerluchtvaartvliegtuig werd neergeschoten. Verder worden er somtijds op last van het hoogste Russische gezag geregeld Russen die als vijanden van het régime worden beschouwd buiten de Russische grenzen zo nodig met polonium of andere fijne stofjes vergiftigd. Verder liegen ze constant dat ze barsten als ze beweren helemaal niets met die vergiftigingen en helemaal niets met het neerhalen van die MH17 te maken te hebben. In zoverre als Fvd-ers of PVV-ers geneigd zijn enig geloof te hechten aan hun leugens, en menen dat Rusland alle recht had om de Krim te annexeren en om rebellen in Oekraïne op grote schaal militair te steunen, gaan ze m.i. in hun Poetin-vriendelijkheid een tikkeltje te ver.
Overigens, voor zover mevrouw Kaag ayatollah-vriendelijk is vind ik dat zeker niet minder verwerpelijk,

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x