De SGP als alternatief voor de gematigde rechtse kiezer

Middenweg tussen Nexit en EU-centrisme

Titelfoto: Kees van der Staaij by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Afgelopen zaterdag stak VVD-coryfee Hans Wiegel in de Telegraaf de loftrompet op over de SGP  met zijn column De SGP, een parel in ons parlement. De columns van Wiegel zijn altijd leuk om te lezen door de historische weetjes. Vandaag wil ik ingaan op de vraag: kan de SGP een alternatief zijn voor de gematigde rechtse kiezer, ook als deze niet gelovig is?

Wiegel beschrijft de SGP als een kleine maar stabiele partij, die al vele decennia lang een betrouwbare factor is in ons parlement. “De SGP’ers zijn gehecht aan hun beginselen. Niet meegaand met de ’waan van de dag’. Gouvernementeel. Niet oppositioneel, alleen vanwege de oppositie op zich. Betrouwbaar dus”, schrijft Wiegel.

Alternatief

Ik denk dat er aardig wat gematigde rechtse kiezers zijn die graag een alternatief bij de hand hebben, ook al hebben ze niets met de soms vrij steile religieuze uitgangspunten van deze partij. Overigens ontkomt ook de SGP niet aan de moderne tijd, want hun lijsttrekker in Amsterdam is een vrouw, Paula Schot. Wat overblijft als beletsel voor rechtse kiezers is misschien de felheid waarmee SGP (en ook CU) de zondagopenstelling van winkels willen verbieden, maar daar staan een aantal pluspunten tegenover.

PVV-korvee

De gematigde rechtse kiezer is er namelijk moe van om in de maling genomen te worden door VVD en CDA. Zoals Arjen Lubach, met wiens overduidelijke linkse agenda ik overigens niets heb, afgelopen zondag terecht stelde, lijkt het erop dat er binnen de VVD beurtelings iemand wordt aangewezen die “PVV-korvee” heeft. Dat wil zeggen, rechtse praatjes mag houden voor de bühne. Vorig jaar was dat Halbe Zijlstra met zijn harde uitspraken over asielzoekers en zijn pleidooi voor behoud van Zwarte Piet.

Halbe is bekeerd

Nu Halbe minister van Buitenlandse Zaken is toont hij zich ineens een trouwe volgeling van de extreem-linkse Federica Mogherini en roept hij bij zijn eerste speech op het ministerie Bert Koenders en Frans Timmermans uit als zijn grote voorbeelden. Paris vaut bien une messe riep Hendrik IV toen hij in 1593 zijn aanspraken op de Franse troon kon waarmaken met een bekering. Zo zal Halbe wel denken over BuZa.

De PVV-korvee is overgenomen door Klaas Dijkhoff, aldus Lubach. Inderdaad strooit Dijkhoff op Facebook ineens met door de VVD gesponsorde rechtse praatjes over de voortwoekerende linkse beeldenstorm. Terechte opmerkingen, maar zodra je de VVD vraagt er ook iets aan te doen geven ze niet thuis.

Nexit of EU hervormen

Leuk voor de bühne dus, maar we weten dat de VVD uiteindelijk horig is aan de EU en coalitiebelangen en dus buigt naar links. De rechtse en/of patriottische kiezer is daar klaar mee en stemt daarom anders. Dat zal bij de meesten wel PVV of FvD zijn, maar deze partijen willen dat Nederland eenzijdig uit de EU stapt, net als de Britten. Daar zitten niet alle rechtse kiezers op te wachten. Ik kom bijvoorbeeld weinig ondernemers tegen die een Nexit zien zitten. De EU willen verlaten is een opvatting, maar je kunt er ook anders over denken en vinden dat Nederland eerst met een coalitie van eurokritische landen (Oostenrijk, Denemarken, Visegrad etc.) de EU in decentrale richting moet trachten te hervormen.

Sebastian Kurz

De nieuwe Oostenrijkse regering van Sebastian Kurz kan in dit opzicht een interessant voorbeeld worden, al moet dat in de praktijk nog blijken natuurlijk. De lijn die Kurz lijkt in te zetten is in ieder geval wel de mijne: de EU moet de buitengrenzen beschermen; migratie wordt weer het domein van natiestaten. Die moeten daar veel kritischer mee omgaan dan in de afgelopen decennia gebeurd is. Hoe Kurz precies aankijkt tegen de euro-problematiek is mij niet bekend. Ik denk alleen dat de Oostenrijkers (net als de Nederlanders) niet zitten te wachten op een euro-transferunie gedomineerd door Macron, met steun van de links georiënteerde Duitsers Merkel en Schulz.

EU

Als we kijken naar de standpunten van de SGP over de EU, dan zien we dat de SGP een vrij principiële visie daarop heeft: geen eurozone transferunie en de EU moet intergouvernementeel worden. Beslist geen federale, bureaucratische superstaat. Al kunnen sommige punten zoals het monetaire aspect wel wat beter worden uitgewerkt, de charme van de SGP voor de rechtse kiezer is vooral dat zij zich in de praktijk principieel toont. Een kwaliteit die we bij VVD en CDA helaas weinig meer tegen komen.

Andere pluspunten

Verder zijn in mijn ogen pluspunten van de SGP de loyale steun aan Israël, de afkeurende houding tegenover antisemitisme en de remmende invloed op zaken zoals vrijwillige euthanasie, al ben ik wel voorstander van het zelfbeschikkingsrecht. Maar zoals we al heel lang weten, kom je bij euthanasie snel op een hellend vlak terecht. Denk maar aan de documentaire Zij moest eerst over Rein en Lucie van Bemmelen, uit 1984 alweer. Enig tegenwicht op het “Voltooid Leven”-fanatisme van D66 stel ik op prijs. Deze punten gelden overigens ook voor de ChristenUnie, maar vanwege een linkser profiel is deze partij minder interessant voor de rechtse kiezer, dunkt me.

Asiel

Nadeel van zowel SGP als CU voor rechtse kiezers is wel dat ze ruimhartiger asiel willen verlenen dan bijvoorbeeld PVV of FvD, die beide duidelijk zijn in hun keuze voor asielopvang alleen in de eigen regio.

Zelf zal ik bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart waarschijnlijk Leefbaar Rotterdam stemmen, waar de doortastende Tanya Hoogwerf prima werk doet. Landelijk zal ik het de komende periode eerst eens aankijken. Als enerzijds PVV en FvD volharden in het promoten van een eenzijdige Nexit en anderzijds VVD en CDA doorgaan met het stapsgewijs soevereiniteit overdragen aan de EU, zou de SGP een aantrekkelijke middenweg kunnen vormen. Ook voor de niet-gelovige rechtse kiezer.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x