Weg met dat verschrikkelijke Comité 4 en 5 mei!

De politiek-correcte wegpoetsers van onze oorlogsgeschiedenis

Vrijheidsspeldjes 4 en 5 mei Comité

Titelfoto:Vrijheidsspeldjes – Screenshot door redactie OpinieZ van website 4 en 5 mei Comité

Het is gelukkig weer voorbij. De gruwel van 4 en 5 mei. En de weerzinwekkende aanloop ernaar toe. Dwaze, duistere dagen waarop ieder jaar opnieuw moet worden vastgesteld welke slachtoffers we dienen te herdenken en welke bevrijding te vieren.

Nadat in 1987 de invulling en organisatie in handen kwam van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn deze dagen veranderd in de meest gepolitiseerde van het jaar. Ik ken Nederlanders die hun land tijdens de meidagen liever ontvluchten.

Andere herdenkingsdagen

Nederland viert daarentegen al eeuwenlang probleemloos andere herdenkings- en bevrijdingsdagen met diep gewortelde tradities. Dagen met gebruiken en rituelen waaraan niet wordt getornd. Neem 28 augustus, een bevrijdingsdag waarop de ‘Grunnegers’ nog altijd uitbundig Bommen Berend (Gronings Ontzet) herdenken en vieren. De dag waarop in 1672 een einde kwam aan het beleg van de met verwoestende kanonnen uitgeruste troepen van de Bisschop van Münster, Bernhard von Galen (Bommen Berend). Reden voor onze dichter Vondel tot een lofzang in dat rampjaar 1672 waarin de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos leek.

Leidens ontzet

Of neem het 3 Oktoberfeest (Leidens Ontzet) waarop ‘Leienaars’ ieder jaar herdenken en vieren dat aan de in 1573 begonnen belegering van hun stad door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1574 een einde kwam. Sinds die dag wordt er in de Pieterskerk al eeuwenlang ieder jaar opnieuw een herdenkingsdienst gehouden. Tijdens de ochtenduren vindt in de Waag de traditionele uitreiking plaats van gratis wittebrood en haring aan de inwoners van Leiden (het voedsel dat de geuzen meebrachten na de bevrijding van de stad). En men eet sinds jaar en dag hutspot met klapstuk of worst – een gerecht dat de Leidse weesjongen Cornelis Joppenszoon aantrof in een kookpot boven een smeulend vuur in een verlaten Spaans kampement en mee terugnam naar de uitgehongerde inwoners van de stad.

Oeverloos zeuren

Hoort u iemand klagen over deze tradities? Neemt de belangstelling voor deze dagen af? Moet de bevolking van deze steden uitgelegd worden wat er precies wordt herdacht? Wie de hoofdrolspelers zijn in de geschiedenisverhalen? Worden er debatten georganiseerd en nieuwe invalshoeken bedacht om de inwoners en nieuwkomers er meer bij te betrekken? Zijn er protesten over het vermeende racistische dan wel koloniale karakter van deze dagen? Of klachten over het gebrek aan inclusie en diversiteit?

Waarom dan wel oeverloos zeuren over 4 en 5 mei? Terwijl de zaak, mits we bij de kern blijven, toch vrij simpel is: op 4 mei herdenken we alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we de bevrijding van ons land door de Geallieerden. Niets meer en niets minder. In geen enkel ander land dat getroffen werd door de Tweede Wereldoorlog wordt er ieder jaar opnieuw gediscussieerd over hoe, wat of wie te herdenken. Laat staan dat men er op zo’n dag ieder conflict herdenkt of het leed op de hele wereld. Men is er stil, betuigt zijn respect en viert de bevrijding door de Geallieerden.

Verdunning

Onze militairen die ná de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld dienen we, zoals dat in alle landen gebruikelijk is, te eren en te herdenken op een aparte veteranendag. Zij hebben met deze herdenking niets van doen. Hun toevoeging aan de 4 mei-herdenking is een van de vele politieke keuzen om de ware betekenis van deze herdenking te versluieren, te verbreden en te veralgemeniseren. Kennelijk is de schaamte over de gruwelijke gebeurtenissen die plaats vonden in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog zo groot dat verdunning met ander leed noodzakelijk is.

Gekaapt

Beide meidagen zijn gekaapt door linkse politici, bestuurders en door de media gesteunde actievoerders. Echte ‘mensen-mensen’ met een zwak voor vluchtelingen, allochtonen en aanhangers van de islam. Geëngageerde Nederlanders die elkaar moeiteloos vinden in hun afkeer van grenzen, Republikeins Amerika en de Joodse staat Israël. Mensenrechtenliefhebbers en moraalridders die de moord op het Joodse deel van onze bevolking alleen kunnen herdenken als zij ‘parallellen’ mogen trekken met de Joden van vandaag: de moslims.

Bert Wagendorp

Hoe volstrekt normaal dit als antizionisme vermomde antisemitisme inmiddels is kunnen we zien bij iemand als Bert Wagendorp, de veelschrijver van de Volkskrant. Of liever gezegd Bert Walgendorp, de pannenkoek van het Volkskrant-peloton. In een column op 4 mei over de start van de Giro d’Italia in Jeruzalem weet hij een tekst te produceren die bol staat van de antisemitische clichés en leugens. Een klassiek verhaal over de rijke Jood die de start van een wielerwedstrijd koopt om het beeld van een met bommen gooiende Joodse bezetter te manipuleren en schoon te wassen via de camera’s van de media – u weet wel, zoals Hitler dat deed met zijn Olympische Spelen.

Gebakken lucht

Vorig jaar mocht de Marokkaanse egotripper en Israëlhater Nasrdin Dchar van het Comité 4 en 5 mei het Bevrijdingsfestival openen met een lezing en een discussie voor een zaal gevuld met moslima’s, vrome baarden en mensenrechtenmeisjes. Zijn houding, teksten en gedrag wekte niet alleen voor maar ook achter de schermen grote weerzin op. Gisteren was er in het 5 mei-publiek geen hoofddoek te bekennen. Het Comité 4 en 5 mei bleek gekozen te hebben voor de blonde filosofe Stine Jensen die in de voormalige gevangenis van Leeuwarden een drietrapspraatje afstak over de betekenis van vrijheid: denken, spreken en doen. Stine trakteerde haar gehoor op een postmodern taartje vol gebakken lucht voorzien van een spiritueel glazuurlaagje en een existentialistisch Kierkegaardkersje.

Patton

Met onze bevrijding van het nazi-juk door de Geallieerden had ook deze opening van het bevrijdingsfeest maar weinig te maken. Of het moest onze premier Rutte zijn die zich na afloop klungelig in een oude legerjeep wurmde om even verderop het zogenaamde vuur van de vrijheid te ontsteken. Mijn gedachten gingen onwillekeurig uit naar George Patton. De geniale generaal aan wie Europa zijn vrijheid te danken heeft. De enige generaal waarvoor Hitler en zijn staf diep ontzag hadden. De briljante strateeg die sneller terrein veroverde dan zijn politieke bazen konden bijbenen. Die in Afrika Rommel versloeg, Zuid-Europa binnentrok en in hoog tempo door Frankrijk joeg en complete Duitse divisies platwalste.

Vechtjas

De vechtjas die aanbeden werd door zijn troepen. Die zijn opmars regelmatig moest stoppen om slecht presterende generaals als de Britse Montgomery ook een succesje te gunnen. Politiek-correct gedrag dat de oorlog en de gruwelen in de vernietigingskampen waarschijnlijk onnodig heeft verlengd. George Patton, de politiek-incorrecte ziener die niet mocht doorstomen naar het Oosten om op te trekken tegen wat hij voorzag als de nieuwe vijand van het vrije westen: het communisme. Wat zou George Patton nou vinden van ons bevrijdingsfeest? Van ‘vrijheid die je door moet geven’. Van het feit dat het gros van de Nederlanders inmiddels geen idee meer heeft wat hij in de oorlog heeft gedaan en betekend?

Generaal Patton plast in de Rijn

Generaal Patton plast in de Rijn (24 maart 1945)

Op 24 maart 1945 steekt Patton als eerste Geallieerde generaal de Rijn over en trekt hij Nazi-Duitsland binnen. Hij laat zijn jeep halthouden op een tijdelijk aangelegde pontonbrug over de Rijn. “Het is tijd voor een korte stop” vertelt hij zijn chauffeur en stapt uit. Patton loopt over de houten planken naar het midden van de brug. “Hier heb ik lang naar uitgekeken”, zegt hij. Terwijl hij voorzichtig naar het randje van de zwaaiende brug loopt geeft hij de aanwezige fotografen de opdracht zich om te draaien en weg te kijken. Alleen zijn assistent Charles Codham mag het moment voor de eeuwigheid vastleggen.

Patton ritst zijn gulp open en leegt zijn blaas in de Rijn. “Ik heb sinds ik wakker ben niet gepist, zodat ik een volle blaas zou hebben” zegt hij terwijl hij in de camera kijkt. Daarna stuurt hij een telegram naar zijn opperbevelhebber Eisenhower: ‘Ik heb net in de Rijn gepist. Stuur in godsnaam meer brandstof.’

 

Inclusief gezemel

Deze oorlogsheld zou waarschijnlijk denken dat we krankzinnig geworden zijn. Hij zou weinig op hebben met ons geneuzel over vrijheid.

Met filosofietjes over denken, spreken en doen opgedaan op een yogamatje.

Met ons eindeloze gerelativeer en politiek-correcte gezever.

Met de neiging alles en iedereen te willen herdenken.

Met het gezwam van onverbeterlijke wegkijkers over lessen uit het verleden die moeten worden doorgetrokken naar het heden.

Met antisemieten die beweren keurige mensen te zijn.

Met politici die hun legers niet onderhouden.

Met regeringen die weigeren hun NAVO-bijdrage te betalen.

Met overheden die hun eigen bevolking na zeventig jaar nog altijd niet weten te beschermen.

En met het inclusieve gezemel van notoire PvdA-misleiders als Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei.

Ja, een man als Patton zou zeker pissen in de vijver waaruit de bestuursleden van het Comité en aanhang ieder jaar opnieuw hun ideologische rommel vissen. “Weg met dat verschrikkelijke Comité 4 en 5 mei.” zou hij uitroepen, terwijl hij in de camera kijkt en een resoluut einde maakt aan het weerzinwekkende bewind van deze wegpoetsers van onze oorlogsgeschiedenis.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
5 jaren geleden

Als ik dit stuk voorlees bij het graf van mijn vader (WO2 veteraan) hoeft hij zich niet meer om te draaien, en kan hij eindelijk rusten. Dank hiervoor Uri.

exmarineman
exmarineman
5 jaren geleden

Al die linkse roeptoeters, ja ook Gerti Verbeet (zij is van de PvdA) liegen tot het gedrukt staat over onze geschiedenis in de 2e WO 1940-1945. Alsof er ook Marokkanen pns hebben bevrijdt en dus zou ook de Marokkaanse vlag er bij moeten hangen. Nou als dat zo zou zijn dan moeten er nog een paar meer vlaggen bij: Nieuw-Zeeland, Australié, Groot-Brittannië, Canada en vooral ook de Amerikaanse. Hoeveel doden hebben zij niet te gedenken tijdens hun opmars van uit Afrika, Italië en denk aan de 6 juni 1944…… honderdduizenden jonge mannen zijn op de stranden van Frankrijk achter gebleven om ons – Nederland – te bevrijden. Hoe heeft men van dat Comité 4 en 5 mei toch het gore lef om die feiten simpelweg te vergeten en onze dodenherdenking op 4 mei te politiseren en gewoon geschiedvervalsing te plegen. En dan staat er weer zo’n na-oorlogse linkse kraker, fascist, zogenaamde AFA, met zijn grote bek daar voor de rechter met zijn eisen. En de moslims zijn geen slachtoffer. Ze zijn niet de Joden van nu, moslims zijn nog nooit het slachtoffer geweest……overal op de wereld waar zij in de diverse landen verblijven zijn ze de daders, maar ze weten wel heel goed hoe ze zich als slachtoffer moeten presenteren. Het is ook altijd de schuld van die anderen, die Joden, die ongelovigen enz enz enz.
.

Johan
Johan
5 jaren geleden

“moslims de nieuwe Joden”….nou, dat mochten ze willen ! Maar helaas: Joden waren vooral slachtoffer, bij moslims zie ik vnl. daders. Lijkt me toch een significant verschil.

Arie
Arie
5 jaren geleden

@Uri,

Goed stuk.
Het probleem is inderdaad dat herdenking en bevrijdingsfeest gekaapt zijn door politieke extremisten. Geldt trouwens ook voor de Kristalnacht herdenking. Dat is op zich al walgelijk, maar het wordt nòg ranziger doordat uitgerekend de zeer antisemitische linkse partijen met deze dagen aan de haal zijn gegaan.

Linkse clubjes als is, sp, d66 en gl werken stelselmatig samen met antisemitische clubjes als nida, denk en hamas, en bejubelen consequent antisemitische extremisten als Jahjah, al-Jaberi en Appa. De linkse kerk verdedigt dat door er op te wijzen dat de islam het bestaan van joden verbiedt, en alle kritiek op de islam “islamofobie” is; een vorm van “racisme”.

Toch is het linkse antisemitisme aanzienlijk ouder dan de uitvinding van het totale onzin-woord “islamofobie”. Al in de jaren ’70 plegen linkse clubjes als “Japanse Rode Leger” en RAF terreuraanslagen op joden in West Europa. De Duitse “Revoluzionäre Zellen” kaapten Air France 139, vlogen ermee naar Entebbe en sorteerden daar de passagiers; de niet-joden werden vrijgelaten. Als Israël de joden niet zou hebben bevrijd, zouden ze zijn omgebracht.

En links maar de “anti-racist” uithangen, en totalitair-foute deugfeestjes maken van onze herdenkingen.

Leo Kortenbout
Leo Kortenbout
5 jaren geleden

Steengoed artikel, niets aan toe te voegen.

nanko55
nanko55
5 jaren geleden

Zeer treffend stuk. Uri slaat de spijker -wederom- op de kop! Ook zeer verontrustend hoe de MSM continue antisemitische propaganda over ons uit mag storten! Ik vrees met grote vreze dat dit nog veel erger gaat worden….

Adriaan Nieuwkerk
5 jaren geleden

Er is maar 1 bevrijdingsviering en wel 4 en 5 mei …en niet 6 mei etcetera…het is een belediging..voor de gevallennen en nabestaande…,,

Arie
Arie
5 jaren geleden

@Johan,

Inderdaad walgelijk, steeds weer dat “de moslims zijn de nieuwe joden”.
In werkelijkheid zijn de joden de nieuwe joden; Toulouse, Parijs, Brussel, Kopenhagen. Om over “kleine dingetjes” als antisemitische graffiti, mishandelingen en aanslagen met molotovcoctails nog maar te zwijgen.

Miljoenen moslims wagen jaarlijks hun leven op wankele bootjes in de hoop op een gratis huis, uitkering, allerlei subsidies en ziekenzorg in West Europa. Ik geloof niet dat de joden massaal richting nazi-Duitsland vluchtten, destijds.
Integendeel; die ontvluchtten nazi-Duitsland.
Net zoals ze nu steeds meer west Europese steden ontvluchten.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Exact. Moslims vieren de Slachtpartij bij Badr van 624 ook nog steeds ongewijzigd. En ze vernoemen er basisscholen naar. De Slag bij Gallipolli (1916) wordt door de Turken in de mosketen gevierd, met kleine kinderen in legerkleding en geweren. Maar dat is cultuur.

Ruud
Ruud
5 jaren geleden

Goed artikel! Opdat 4/5mei nog niet meer zal worden geschonden!

Marlies
5 jaren geleden

Pracht artikel, waarvoor dank.

Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
5 jaren geleden

Prachtig verwoord, zoals altijd! Bedankt, Uri 🙂
Hoe nodig hebben we onafhankelijke websites met waarlijke vrijdenkers!!!!

Buelens Renaud
Buelens Renaud
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans Varkevisser

En zeer eerlijk verstaanbaar en met de goede bewoordingen gebracht .

Ludo Tausch
Ludo Tausch
5 jaren geleden

Briljant geschreven, met een vreselijke waarheid!

ron drost
ron drost
5 jaren geleden

Prachtig artikel, de spijker op de bekende kop

C F J Ooijevaar
C F J Ooijevaar
5 jaren geleden

Hoewel hier en daar wat doorgeschoten, en het niet met alles eens zijnde, heb ik deze mening met groot genoegen gelezen. En over Joden gesproken: het mag zo langzamerhand wel eens erkend worden dat ons land heeft gedijt onder en door het christendom. En waar komt dat christendom rechtstreeks vandaan? Joden zijn onze religieuze voorvaderen. Europa heeft zich ontwikkeld met Joodse normen en waarden. Het is niet toevallig dat het enige welvarende stukje Midden Oosten nou net dat stukje is waar Joden het voor het zeggen hebben. Waar komt dan toch die haat vandaan die ten opzichte van Joden met golfbewegingen telkens opnieuw oplaait?
Mijn weinig geschoolde, maar best praktisch denkende moeder zei altijd: ’t Is allemaal jaloezie! Ze had gelijk. De grote zelfverzekerdheid van het Joodse volk roept de jaloezie op van de labbekakken die zich laten opjutten door valse profeten van zowel links als rechts. Tenslotte wijs ik op de naam comité. Dat betekent dat het mensen zijn die zich zelf hebben aangesteld en in stand houden. Het ware beter dat zij werden aangesteld door de overheid, dan zou het een commissie zijn, die men zou kunnen controleren.

demanpieter
5 jaren geleden

Sir Winston Churchill ,de Nemesis van Adolf Hitler, zou door het comité 4 en 5 mei worden gezien als een reactionaire griezel, ja zelfs een Neo Nazi

IFUD of Human Rights
IFUD of Human Rights
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, maar het pas niet binnen de club van de “Linkse Kerk” denk ik..

P. Puk
P. Puk
5 jaren geleden

Wedden dat het toch hetzelfde blijft?

Michael Jacobs
Michael Jacobs
5 jaren geleden

De ontkenning (‘Wij Nederlanders hebben géén hekel aan Joden’) komt toch aan het licht. De bedenkers van het Nationaal Monument op de Dam zijn er niet in geslaagd om hun fouten te verbergen. In het plakkaat aan de achterkant ontbreekt een letter in het Latijnse woord ‘monumentum’ – de ‘n’ van Nee-derland.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x