CU en CDA willen opheldering over anti-Israël stemgedrag Nederland in VN

Kabinet steunt opnieuw islamitisch blok

Foto: Jeruzalem - Unsplash.com CC0

Ondanks alle waarschuwingen van de Amerikaanse regering is een VN-resolutie aangenomen die de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt en oproept het besluit de ambassade te verplaatsen ongedaan te maken. Onlangs schreef ik op OpinieZ over de totstandkoming van deze resolutie, de inbreng van Nederland en de mogelijke consequenties van ons stemgedrag.

Reactie CU

Kamerlid Joël Voordewind verwees gisteren op twitter naar een officiële reactie van de ChristenUnie op het Nederlands stemgedrag in de Algemene Vergadering van de VN.

Verklaring CU stemgedrag Nederland in VN inzake Israël

Parlement buitenspel

Uit deze reactie blijkt niet alleen dat het parlement buiten spel staat. Ook regeringspartij de ChristenUnie wordt niet op de hoogte gehouden van de besluitvorming die in het kabinet-Rutte III plaatsvindt over het (stem)beleid in de VN. In opdracht van het kabinet hebben Nederlandse diplomaten meegedacht en meegeschreven met de door Jemen en Turkije ingediende ‘Jeruzalem’-resolutie.

Gebrekkige communicatie

Om zoveel mogelijk stemmen te vergaren in het Westerse kamp zijn alle directe verwijzingen naar de VS, Al-Quds en de ‘bezettende macht’ uit de eerste versie van de resolutie gehaald. Wat overblijft is in principe dezelfde tekst, maar dan gehuld in diplomatieke nevelen. Een tekst voor fijnproevers. Dat Nederland zou voorstemmen stond al vast en was onder meer bekend bij Kamerleden van coalitiegenoot VVD. Dit wijst op z’n minst op een gebrekkige interne communicatie tussen de vier coalitiegenoten van het kabinet. En op het in Den Haag zo beruchte eigenzinnige, solistische karakter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kamervragen

Gisteravond werd bekend dat de ChristenUnie samen met coalitiegenoot CDA Kamervragen heeft ingediend.

Dat deze Kamervragen aan minister Halbe Zijlstra gesteld worden door twee (!) regeringspartners onderstreept hoe ondoorzichtig en oncontroleerbaar het gedrag van het BuZa-ministerie is.

Voorspelbaar

De antwoorden van minister Zijlstra op de vragen van de ChristenUnie en het CDA zijn nu al voorspelbaar. Hij zal namens zijn BuZa-ambtenaren meedelen dat het stemgedrag conform het afgesproken regeringsbeleid is. Want ook de VVD is sinds jaar en dag van mening dat over de status van Jeruzalem pas kan worden beslist in de eindfase van het ‘vredesproces’. Een proces dat al lang en breed is begraven.

VVD steunt islamitisch blok

De partij van minister Zijlstra en buitenlanddeskundige Han ten Broeke houdt net als de OIC – het blok van islamitische landen – hardnekkig vast aan de grenzen van vóór 1967. Alsof Israël de Zesdaagse Oorlog niet gewonnen heeft en de strijd met andere middelen moet worden overgedaan. Omdat de VVD de huidige grenzen van Israël niet erkent en uitgaat van de pre-1967 grenzen, is ieder bouwwerk buiten deze grenzen illegaal. Daardoor worden ook de oude stad in Jeruzalem, de Kotel en de Tempelberg aangemerkt als ‘bezet gebied’.

In eigen land tracht ons kabinet geen ruchtbaarheid te geven aan het Nederlandse stemgedrag in de VN. Ook het twitteraccount van onze VN-vertegenwoordiging zwijgt in alle talen.

ALDE-groep

Van de VVD’ers die in het Europees Parlement met hun D66-collega’s deel uitmaken van de Alde-groep zult u ook niets vernemen over hun anti-Israëlische stemgedrag. De publieke opinie in ons land zal daarbij een grote rol spelen. In de internationale gremia waar het blok van islamitische landen een hoofdrol speelt is Nederland echter niet zo voorzichtig. Daar laat ons land duidelijk blijken waar het staat, namelijk achter de zaak van de Palestijnen.

De Kamervragen en de beantwoording door Halbe Zijlstra zullen geen verandering gaan brengen in de opstelling van ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Ongeacht de kleur van het kabinet en de minister lijken BuZa-ambtenaren hun eigen koers te volgen. Slechts een flinke bezem door het pand zou soelaas kunnen bieden. Helaas doen de laatste ontwikkelingen het ergste vrezen:

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] de maat. Want wij bukken en buigen voor antisemieten in alle supranationale organen. Zelfs als een Kamermeerderheid besloten heeft dat het wel een tandje lager kan. Met ons belastinggeld bestrijdt de overheid geen antisemitisme, […]

trackback

[…] gedrag met lol en luchtigheid kan worden toegedekt. Ondertussen liggen er voor Halbe nog een serie Kamervragen klaar n.a.v. ons stemgedrag in de VN. Gedrag dat haaks staat op dat wat een Kamermeerderheid van […]

trackback

[…] III de ‘goede betrekkingen’ met Israël regelmatig op het spel. Zoals in de VN, waar ons land een Kamerbrede motie negeert en hardnekkig blijft meestemmen met iedere ingebrachte anti-Israël resolutie. Door vast te […]

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x