Minister Blok sprak twee minuten de waarheid over de Palestijnen

Ondanks corruptie blijft miljoenensteun in stand

Titelfoto: Minister Stef Blok in Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken

Deze week werd weer eens pijnlijk duidelijk hoe huichelachtig de houding is die onze overheid inneemt richting Israël en de Palestijnen. Het politieke woord en de politieke daad staan op gespannen voet met elkaar. In het regeerakkoord van Rutte III is het Midden-Oosten beleid vastgelegd in drie zinnen waarover maar liefst zes weken lang is onderhandeld.

De tekst luidt: “In het Midden-Oosten draagt Nederland bij aan vrede en veiligheid. Nederland benut de goede betrekkingen met Israël en de Palestijnse Autoriteit voor het behoud en de verwezenlijking van de tweestatenoplossing: een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig en internationaal erkend Israël. Nederland zet zich tevens in voor verbetering van de onderlinge relaties tussen Israëliërs en Palestijnen.

Mooie woorden

Mooie woorden die haaks staan op Haagse daden. Ons handelen in de regio wordt voor een groot deel bepaald in Brussel en door het links-activistische ambtenarencorps van ons ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Daarmee zet het kabinet Rutte III de ‘goede betrekkingen’ met Israël regelmatig op het spel. Zoals in de VN, waar ons land een Kamerbrede motie negeert en hardnekkig blijft meestemmen met iedere ingebrachte anti-Israël resolutie. Door vast te blijven houden aan VN-resolutie 2334 van vredesengel Obama. Een resolutie die tot heftig verzet heeft geleid van Amerika en Israël. Of in de EU, waar het anti-Israël-beleid van Buitenland-commissaris Federica Mogherini en haar ambtenaren geen strobreed in de weg wordt gelegd door onze premier en zijn BuZa-corps.

Geen felicitaties

Zelfs tijdens de zeventigste verjaardag van Israël afgelopen week wist onze overheid de ‘goede betrekkingen’ te verzieken. De Israëlische president Reuven Rivlin ontving felicitaties van presidenten, premiers en leiders uit de hele wereld; behalve van premier Rutte en zijn BuZa-ministers Stef Blok en Sigrid Kaag. Een gebaar van belangstelling en blijdschap liet onze regering over aan het ambassade-personeel in Tel Aviv. Gelukwensen aan Israël zouden de Palestijnse leiders immers kunnen ontrieven…

Miljardensteun

Sinds 1994 bestuurt de Palestijnse Autoriteit de zogeheten Palestijnse Gebieden. Volgens hun eigen grondwet is er sprake van een parlementaire democratie. In werkelijkheid is het een dictatuur met een president die zijn ambtstermijn tot in het oneindige verlengt. Met een parlement dat nooit bijeenkomt, verkiezingen die nooit gehouden worden en overheidsinstituties die tot op het bot corrupt zijn. De Palestijnse Autoriteit wordt al vierentwintig jaar in leven gehouden met miljarden Westers belastinggeld waaraan ook ons land meebetaalt. Een transparante verantwoording over de besteding van deze geldstromen blijft echter uit. Tot nu toe is geen enkel door donoren verricht begrotingsonderzoek goedgekeurd. Ook niet door de accountants van de EU.

UNRWA

Toch blijven wij betalen. Want dat is noodzakelijk voor de vrede en veiligheid in het gebied, het ondersteunen van het democratische proces en het realiseren van de Tweestaten-oplossing, zo wordt ons door premier Rutte en zijn BuZa-ministers voorgehouden. Een mantra dat ook in de Tweede Kamer gehanteerd wordt door Midden-Oosten-specialisten als Han ten Broeke (VVD), Bram van Ojik (Groenlinks) en Martijn van Helvert (CDA).

Corruptie

De corruptie noch het dictatoriale gedrag van de Palestijnse Autoriteit zijn in de Nederlandse politiek onderwerp van gesprek. Dat het Palestijnse bestuur weigert zorg te dragen voor miljoenen inwoners die over een UNRWA vluchtelingenstatus beschikken wordt door niemand aangekaart. Dat deze mensen al generaties lang gevangen zitten in VN-kampen en verhinderd worden te integreren in de gemeenschap staat bij ons niet op de Midden-Oosten-agenda. Dat het door Palestijnen en linkse politici gedomineerde UNRWA het grootste obstakel vormt voor een permanente vredesoplossing kan in Nederland niet besproken worden. Kritiek op UNRWA is taboe. Wij blijven de uitdijende UNRWA-staatjes tientallen miljoenen per jaar toestoppen. Zelfs nu de VS hun koers drastisch hebben verlegd.

Supranationaal

Wij hebben ons gecommitteerd aan beleid uit Brussel. Aan de besluiten van supranationale organisaties als de VN. Opvattingen die doorklinken in de beantwoording van Kamervragen over UNRWA en de Palestijnse Autoriteit. Gecamoufleerd activisme. Hermetisch dicht geplamuurd door het BuZa-ambtenarenapparaat.

Scheurtje in BuZa-masker

Afgelopen donderdag 19 april, tijdens een vergadering van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken vertoonde het BuZa-masker ineens een scheurtje. CU-Kamerlid Joël Voordewind vroeg aan BuZa-minister Blok of er een einde kan worden gemaakt aan de parallelle samenleving die UNRWA binnen de Palestijnse gemeenschap vormt. Of het niet beter zou zijn dat de Palestijnse Autoriteit zelf zorg draagt voor deze Palestijnen.

Voordewind is hoorbaar verbijsterd door het antwoord van Blok. Blok geeft openlijk toe geen vertrouwen te hebben in de Palestijnse Autoriteit. Hij beweert dat UNRWA beter zorgt voor Palestijnen dan de Palestijnse Autoriteit. Een onthutsende vaststelling na vierentwintig jaar onafgebroken politieke, diplomatieke en financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit door onze overheid. Blok stapt hier heel even uit zijn BuZa-rol en spreekt zowaar enkele woorden van waarheid.

Kasplantje

Desondanks kunnen we uit Blok’s flitsen van inzicht geen hoop putten. Ook met minister Blok is er geen zicht op een realistischer BuZa-beleid. Blok blijft van mening dat UNRWA goed werk verricht. Ondanks recente rapporten die aantonen dat het UNRWA-onderwijssysteem ook in 2018 aanzet tot jodenhaat en geweldsverheerlijking. De UNRWA-kampen met hun miljoenen van hulp afhankelijke bewoners moeten blijven bestaan vindt deze nieuwe BuZa-baas van VVD-huize.

Over het volstrekt uitzichtloze bestaan van deze UNRWA-kampbewoners horen we hem niet. Bovendien benadrukt Blok dat we de Palestijnse Autoriteit moeten ontzien en de druk niet moeten opvoeren. Alsof het Palestijnse regime een teer kasplantje betreft dat al vierentwintig jaar nauwlettend verzorgd moet worden.. En zo bezigt ook Blok toch weer de oude, vertrouwde BuZa-taal. Net als zijn voorgangers en zijn collega Kaag.

BuZa-taal is gestolde hypocrisie. Ontworpen om te verhullen. Taal die van alles veroorzaakt, behalve vrede en veiligheid.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden

Ik begin te denken dat een aantal van de VVD’ers in de regering én de Kamers bestaat uit leugenaars én dementerenden. Rutte weet plots niets meer betr. het overleg over de “dividend-zaak”,
Opstelten/Teeven weten z.g. niets over een bonnetje, Rutte zoekt kennelijk nog steeds naar al de “onderste stenen” die boven zúllen komen, en volgens hem gaan álle Nederlanders “erop vooruit” : niets van dit alles. Aantal Voedselbanken groeit, nog nooit zoveel zwervers in NL geweest, de Schuld-hulp-verlening komt handen tekort, kinderen moeten zónder eten naar school ! Wat is Nederland toch een “rijk landje” !!!

trackback

[…] https://opiniez.com/2018/04/22/minister-blok-spreekt-twee-minuten-de-waarheid-over-de-palestijnen/ OpinieZ OpinieZ Minister Blok sprak twee minuten de waarheid over de Palestijnen Uri van As Deze week werd weer eens pijnlijk duidelijk hoe huichelachtig de houding is die onze overheid inneemt richting Israël en de Palestijnen. He… […]

trackback

[…] Iedereen weet dat het belastinggeld dat ons kabinet Rutte III de Palestijnen toestopt voor een groot deel opgaat aan misdadige praktijken. Neem het onderwijs. Ondanks alle moties en mooie beloften staan ook in 2018 de schoolboeken weer vol met antisemitische teksten en verheerlijking van geweld en martelaarschap. Boeken gebruikt door Fatah, Hamas en de VN-organisatie UNRWA. Leraren prediken dagelijks Jodenhaat in de klas. Radio, TV en de sociale media pompen antisemitische bloedsprookjes en geweldoproepen de Palestijnse samenleving in. Met desastreuze gevolgen. Palestijnse kinderen leren vanaf hun eerste levensjaren de dood te verheerlijken. Israëlische kinderen raken ernstig getraumatiseerd door de voortdurende bedreiging van hun leven. […]

Ed Philipse
4 jaren geleden

Er zit verandering in de lucht, wanneer Minister Blok wel 2 HELE MINUTEN de waarheid sprak. Of is dit meer aanschurken tegen President Trump etc. om niet verder in verlegenheid te worden gebracht door de USA.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x