Verkiezingsprogramma VVD: naïef, leeg en blij

Er zijn twee grote stromingen binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD): de liberalen en de conservatieven. Al sinds zijn JOVD-tijd hoort Mark Rutte bij de eerste, vrolijke stroming. In Nederland is het politieke klimaat echter aan het verschuiven richting de conservatieve, zorgelijke kant.

En dat is exact de reden dat nog maar weinig mensen Rutte vertrouwen. Hij brengt een boodschap waar hij eigenlijk zelf niet achter staat. Er is geen authenticiteit. Het wordt een verhaaltje en een spelletje. En je kan deze spagaat binnen de VVD-stromingen haarfijn terugzien in het verkiezingsprogramma dat vandaag is uitgekomen.

Verkiezingsprogramma
De VVD lanceerde vandaag haar programma met de titel “Zeker Nederland”. Het plan telt 100 pagina’s, maar op de verkiezingswebsite staan ook allerlei samenvattingen en dwarsdoorsneden. Voor elk wat wils.

De communicatiemensen hebben bijzonder slecht hun best gedaan. Zo wordt het plan gelanceerd als “Mijn ambitie, mijn plan”, alsof Mark Rutte de vleesgeworden VVD is, terwijl het plan zelf helemaal los staat van Rutte. Daarnaast wordt in het echte verkiezingsplan begonnen met het thema “veiligheid”, terwijl het twee pagina’s tellende overzichtsdocument juist weer “inkomen” op nummer 1 zet.

Natuurlijk wil de VVD de premiersbonus opeisen bij de verkiezingen, maar het komt nu erg over als rondschieten met schothagel, zowel op de vorm als op de inhoud. Tot slot draagt Mark Rutte in het filmpje een donker pak en een zwarte das alsof hij net van een begrafenis komt, terwijl de boodschap positiviteit moet uitstralen. Een onbegrijpelijk keuze, als je kritisch bent op de details.

Spagaten
De grootste inhoudelijke spagaat in het verkiezingsprogramma is het feit dat de VVD het huidige beleid niet kan afvallen, maar dat er toch een ruk naar rechts moet worden gemaakt. Een goed voorbeeld is het volgende: “Het is goed om te constateren dat de criminaliteitsaanpak in Nederland zijn vruchten afwerpt. We willen echter wel dat misdaden die worden gepleegd, vaker worden opgelost.” (pag. 13). Soms is deze spagaat lastiger, zoals bijvoorbeeld blijkt op het Europese thema: “Te vaak zien we dat EU-lidstaten zich niet houden aan regels of begrotingsafspraken, maar vervolgens niet worden teruggefloten. Andere lidstaten ondervinden daar nadeel van. Aan die onbalans moet een einde worden gemaakt.” (pag. 95) 

Ratjetoe
En hier gaat de VVD de fout in. Mark Rutte is zes jaar premier deze maand. Als de VVD begrotingsdiscipline in de EU echt belangrijk had gevonden, dan had Mark Rutte dat thema al veel eerder aangekaart. Per slot van rekening is de VVD traditioneel de partij van werkend Nederland. In de paragraaf over werk staat echter een ratjetoe aan voorstellen. Zo moet vast werk aantrekkelijker worden, maar moeten ook flexibele contracten zekerder worden. Dit klinkt raar en is ook raar. “Werknemers kunnen meerdere tijdelijke contracten van verschillende duur krijgen” (pag. 32) om zo langer bij een bedrijf te werken. Dit is natuurlijk zowel voor de werkgever als voor de werknemer eigenlijk geen oplossing. De werkgever wil eigenlijk gewoon werknemers makkelijk kunnen ontslaan zonder kosten en werknemers willen liever een vast contract. Vlees noch vis.

Financiën
Voor een partij die zich laat voorstaan op haar zakelijke achtergrond is het merkwaardig dat je in het verkiezingsprogramma geen financiële verantwoording kan vinden. Het begrotingstekort moet worden weggewerkt, maar de onderbouwing van deze 10 miljard ombuigingen wordt niet gegeven. Wel worden er allerlei belastingverlichtingen aangekondigd (belastingen op arbeid omlaag, winstbelasting omlaag, verkeersboetes omlaag en de spaarbelasting weg), waardoor de overheidsinkomsten teruglopen. De defensieuitgaven gaan omhoog. Ook wordt er in dit programma niet gepleit om ambtenaren te ontslaan of te snijden op de overheid, iets dat doorgaans wel in een conservatief VVD programma voorkomt.

Kortom: het begrotingstekort gaat op basis van dit plan alleen maar groeien in plaats van krimpen. De VVD is niet eerlijk en doet opnieuw loze beloften, deze keer niet aan de kiezer, maar via de overheidsbegroting.

RTL4
Problemen bestaan eigenlijk niet in de wereld van de VVD. Soms lijkt het wel alsof je naar een televisieshow van RTL4 zit te kijken. De inleiding heeft het over “Dit programma is door en door Nederlands. Het land van humor, optimisme en gezelligheid. Positief en eigenwijs. Ons gewone, alledaagse leven staat centraal, want dat is al bijzonder genoeg”.

Natuurlijk zijn er problemen op het gebied van de pensioenen (“vervelende verrassingen”), immigratie (“wij willen controle krijgen over de migratiestromen”) en de EU (“op dit moment is er een pauze ingelast voor verdere uitbreiding”), maar gelukkig hoeven we ons als burger nergens zorgen over te maken. Want de VVD is in control, het land staat stevig op de rails en het wordt de komende vier jaar weer supergezellig in Nederland.

Scherpte
Het verkiezingsprogramma mist scherpte, net als Mark Rutte. Maar net als de afgelopen jaren komt de VVD er waarschijnlijk mee weg. Dat ligt aan de gebrekkige concurrentie voor een brede volkspartij rechts van het midden. En dat is exact de plek waar de kiezers zitten. Kiezers zijn doorgaans bang om splinterpartijen te kiezen; we willen het liefst stemmen op de uiteindelijke winnaar.

Het is pijnlijk om te concluderen, maar eigenlijk maakt het dus niet zo veel uit wat er in het verkiezingsprogramma van de VVD staat. Deze realisatie had de verkiezingscommissie op een gegeven moment waarschijnlijk ook. Als de VVD opnieuw de grootste partij wordt in maart 2017, zegt dat meer over de kiezer dan over de capaciteiten van de VVD. Is de kiezer namelijk ook niet een klein beetje naïef, leeg en blij?

Lees ook mijn analyses van andere verkiezingsprogramma’s:

GroenLinks
D66
50Plus
PVV

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] Als u een beetje inzicht wil verkrijgen in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen dan zou u een kijkje kunnen nemen op de site van OpinieZ. Rutger van den Noort schrijft hele scherpe analyses over diverse partijen.   https://opiniez.com/2016/10/07/verkiezingsprogramma-vvd-naief-leeg-en-blij/ […]