De Britse kogel is door de kerk

Het ongelofelijke is gebeurd: het Verenigd Koninkrijk heeft gekozen voor een Brexit. Na het sluiten van de stembussen en de eerste polls leek het Remain-kamp te hebben gewonnen, maar na een lange nacht bleken de verhoudingen toch anders te liggen. Het Leave-kamp heeft – hoewel krap – de zege behaald. En daarmee heeft het EU-eindspel een nieuwe impuls gekregen.

Zodra de einduitslag duidelijk werd, waren de voorspelbare en verkrampte reacties uit de Brusselse burelen niet van de lucht. Er zou keihard onderhandeld worden met Engeland over deze uittreding; een boze en rancuneuze Juncker, politici van andere lidstaten voelen zich bedonderd en ga zo maar door.

Betuttelbobo’s
Het is opvallend dat eurocraten steeds zo’n grote broek aan durven te trekken. Enige bescheidenheid en zeker introspectie zou hen sieren. Want zoals Jan Gajentaan ook al schreef: deze Brexit is met name veroorzaakt door het gedrag van ongekozen Brusselse BetuttelBobo’s die alleen aan zichzelf denken. Lieden die geen zier geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de inwoners van de diverse lidstaten. Alles moet wijken voor hun “Europese droom” en alle middelen mogen wat hen betreft worden ingezet om dit te bereiken.

Voor elke liefhebber van het oude continent, voor elke ware Europeaan, is deze uitslag een geschenk uit de hemel. De Europavijandige fans van de EU moeten nu een formidabele tegenslag incasseren, de vrijheidslievenden hebben een succes behaald. De Brexit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen, het zal ongetwijfeld zijn effect hebben op de Britse en Europese economie. Who cares? Die tijdelijke dip, zo deze er al zal komen, overleven we wel. Hier schuilt echter ook een gevaar:

Pijn
Want het is de Eurofiele politieke elite er alles aan gelegen dat de Brexit desastreuze gevolgen krijgt. Met name voor het Verenigd Koninkrijk moeten de gevolgen onaangenaam zijn, maar ook de rest van Europa zal de pijn moeten voelen. Want zou het vertrek van Engeland redelijk probleem- en pijnloos verlopen, dan zullen meer landen voor een referendum en wellicht een exit kiezen.

Het is dus zaak de inwoners van de overige lidstaten nu flink schrik aan te jagen. De Brexit moet van politici als Juncker een dramatische en traumatische ervaring worden. De burgers van Europa moeten zich afkeren van “populisten” als Nigel Farage en Boris Johnson (en Wilders, Le Pen en ga zo maar door). De strategie van EU-politici en -bestuurders zal erop gericht zijn dat dit een geval eens en nooit weer wordt.

Hervormingen
In het kielzog van deze strategie zal ook de stem van verdere Europese integratie en centralisatie zich weer laten horen. Brussel zal er alles aan doen om full throttle door te gaan met waarmee zij bezig was. Er wordt gezegd dat het tijd is voor een discussie over de toekomst van de EU, er wordt geschermd met mogelijke hervormingen. Ik geloof er echter niets van. Dat soort beloftes zijn voor de bühne en achter de coulissen vindt het echte werk plaats.

De EU-elite heeft zich in haar hervormingsplannen intrinsiek onbetrouwbaar betoond. Ze heeft nationale vrijheid en democratische controle steeds geminacht. Ik vind daarom dat we ons nu niet mogen laten zoethouden met hervormingsdebatten en dito voorstellen. Dat zijn zoethoudertjes en op zijn best komen daar slechts cosmetische ingrepen uit voort. We kunnen er niet langer omheen: de EU is in haar huidige vorm als politiek samenwerkingsverband mislukt. Er is een nieuw Europees Huis nodig. Dat moeten we nu echt van de grond af opbouwen.

De EU is dood, leve Europa!

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
7 jaren geleden

De EU zou Engeland graag afstraffen, maar dat gaat ze gewoon niet lukken. Engeland kan al vele eeuwen heel goed zonder de EU, niet voor niets waren ze nettobetalers. Net als Nederland.

Het enige waar ik me zorgen over maak is de politiek in Engeland zelf. De kliek die de EU veranderde van een hoopvol samenwerkingsverband naar de huidige corrupte en machtswellustige dictatuur, is natuurlijk dezelfde kliek die in het Verenigd Koninkrijk zelf de dienst uitmaakt. En in Nederland, en in Duitsland, en in Frankrijk en zo voort.

Niet alleen de EU creëerde problemen als ongecontroleerde massa-immigratie, een onbetaalbare staatsschuld, een alles verstikkende “politiek correcte” censuur en een elite van ongekozen bureaucraten. Alle West Europese elites deden dat ook al zonder de EU. Dat is een nawee van de stalinistische revolte eind jaren ’60. De relschoppers die de Westerse democratie toen kapot wilden maken, beheersen nu politiek, ambtenarij, media, zelfs de wetenschap; zie fopwetenschappers als Diederik Stapel, Gloria Wekker en Maurits Dekker.

bari1951
7 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x