Wordt het nog wat met een realo-rechts kabinet?
Meerderheidscoalitie onzeker ondanks consensus over grote thema's

Foto:
Volgens de laatste peiling van I&O zouden de VVD, Nieuw Sociaal Contract en BBB een centrumrechtse minderheidsregering kunnen vormen. Nu kan er tot de verkiezingen in november nog heel wat gebeuren en ook zijn de verkiezingsprogramma’s nog in de maak, maar op een aantal thema’s lijkt consensus mogelijk bij het ‘motorblok’ van voornoemde drie partijen. Ook de positie van de PVV is ditmaal anders. Johannes Vervloed verkent het nieuwe politieke landschap.
Aan de vooravond van de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021 schreef ik: “Dat realo-rechtse kabinet moet er komen”. Ik was te optimistisch. Hoewel er ook toen al een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer was, besloot de VVD toch over links te gaan. Maar nu is er een nieuwe kans; Nederland is verder naar rechts opgeschoven, een trend die in heel Europa valt waar te nemen.
Centrum-rechts blijft groeien, van 81 zetels bij TK’21 tot thans 92 in onderstaande peiling.
Het moet wel gek gaan als hier geen centrum-rechtse regering uitkomt. pic.twitter.com/cPGH12rkV4— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) August 26, 2023
Nieuw perspectief
Op 22 november worden er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden vanwege de val van het kabinet Rutte-4. De VVD wilde al langer van D66 af en blies in juli de coalitie op. De laatste peilingen laten zien dat er een nieuw perspectief gloort, een kabinet over rechts in plaats van over links. Gefundenes Fressen is dat nog niet. Weliswaar kan een ‘motorblok’ gevormd worden van VVD, Omtzigts Nieuw Sociaal Contract (NSC) en BBB, maar een meerderheid zullen de drie partijen waarschijnlijk niet halen. Er zal onderhandeld moeten worden met de overige (centrum-)rechtse partijen voor steun of een gedoogconstructie. Een eerste indicatie dat daar perspectief op is de uitspraak van de nieuwe VVD-voorvrouw Dilan Yesilgöz. Zij sluit samenwerking met de PVV op voorhand niet uit.
PVV nodig voor rechtse meerderheid
Duidelijk is dat de PVV nodig is voor een rechtse meerderheid in de Kamer. De andere (centrum-) rechtse partijen hebben samen daarvoor te weinig zetels. De BBB sluit niemand uit, zo heeft Caroline van der Plas gezegd. De opstelling van Pieter Omtzigt is minder duidelijk. Hij heeft weliswaar gezegd de PVV voor coalitiesamenwerking uit te sluiten, maar niet gezegd dat een gedoogconstructie niet mogelijk is.
Ik vermoed dat Omtzigt voorlopig zijn kruit droog houdt en eerst wil afwachten hoe de komende peilingen uitpakken, nu hij heeft aangekondigd met een eigen partij aan de verkiezingen deel te nemen. Veel zal ook afhangen van Wilders zelf. Hij zegt water in de wijn te doen en zijn meest extreme standpunten te matigen of in ieder geval in de ijskast te zetten. De PVV is hoe dan ook nodig voor een centrumrechtse meerderheid in de Tweede Kamer, in een coalitie of als gedoogpartner.
Voor een stabiele regering is ook nog een meerderheid in de Eerste Kamer nodig, volledig of met een gedoogconstructie. De NSC heeft geen zetels in de EK, maar BBB wel, 16 stuks. Een coalitie met BBB in de gelederen ligt ook om die reden voor de hand.
Als we stoppen met elkaar uitsluiten maar samenwerken hebben NSC, VVD, BBB en PVV samen 79 zetels hier. Een meerderheid dus.
Het alternatief is dat Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA het voor het zeggen krijgt. En dan gaat Nederland definitief de afgrond in. pic.twitter.com/83vrFfvfuK
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) August 26, 2023
Ongewis
Of een centrumrechts kabinet er ook werkelijk komt is ongewis. De kans daarop lijkt in ieder geval groter dan de vorige keer. Het aantal centrumrechtse zetels is volgens de laatste peiling gestegen van 81 bij TK’21 naar thans 92. Als we althans NSC en BBB centrumrechtse partijen mogen noemen. Ze bevinden zich in ieder geval niets links van het politieke spectrum.
Links wordt gevormd door de nieuwe combinatie PvdA/GL, PvdD en de SP. In deze hoek zien we een omgekeerd beeld. Waar rechts gegroeid is, is links de afgelopen 25 jaar kleiner geworden. In 1998 behaalden PvdA en GL gezamenlijk nog 56 zetels. Bij opvolgende verkiezingen liep dit aantal gestaag terug tot uiteindelijk 17 zetels in 2021. Volgens Maurice de Hond haalt gezamenlijk links op 22 november maximaal vijftig zetels, een derde van het electoraat. Een fors aantal, maar niet voldoende voor een Kamermeerderheid. Bovendien hebben zowel de PvdD als de SP negatief gereageerd op de uitnodiging van Timmermans om een links front te vormen…
Wat wil centrumrechts?
Wat betekent een centrumrechts kabinet? Welke inhoudelijke beleidsveranderingen kunnen we verwachten? Recente uitspraken van de drie politieke leiders en hun partijprogramma’s geven niet al te veel opheldering.
Omtzigt
Omtzigt heeft weliswaar een boek geschreven ‘Nieuw Sociaal Contract’, maar een partijprogramma heeft hij nog niet. Dat hij staat voor een beter bestuur en bestaanszekerheid is bekend, maar waar staat hij, waar staat zijn partij op belangrijke verkiezingsthema’s als asiel-, klimaat- en EU-beleid? Wel speelt bij hem de haalbaarheid van beleid een belangrijke rol. Daar zou je uit kunnen afleiden dat in zijn optiek de asielopvang z’n grenzen heeft bereikt en dat de energietransitie te snel gaat. Met een meer gefaseerde transitie kan kernenergie een belangrijke rol gaan spelen. Bovendien wordt met de snelle energietransitie de industrie om zeep geholpen of verlaat Nederland. Ook kan het hoogspanningsnet de snelle opmars van wiebelstroom van zonne- en windenergie niet aan, waardoor er 6000 aanvragen van het bedrijfsleven voor verzwaring van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet kunnen worden gehonoreerd.
Klimaatfonds
Last but not least wordt de energierekening te hoog voor de meeste huishoudens. Centrumrechtse partijen zouden daarom het klimaatfonds van 35 miljard ter discussie kunnen stellen. Zeker met het oog op de tweede prioriteit – eerste is beter bestuur – van zijn programma, bestaanszekerheid. Het aantal mensen onder de armoedegrens dreigt richting een miljoen te gaan. Om dat te voorkomen zou wel eens een gedeelte van het klimaatfonds aangewend kunnen worden.
#klimaatalarmisme#verdienmodel
“Als we zo doorgaan, hebben we keurig de klimaatdoelen gehaald maar geen maakindustrie meer”.
Oftewel operatie geslaagd, maar patient overleden …https://t.co/25e6318H1G #telegraafpremium via @Telegraaf— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) August 24, 2023
Omtzigt voelt niets voor een ongebreidelde federalisering van de EU. Als voormalig CDA-prominent koestert hij het begrip subsidiariteit: geen overdracht van bevoegdheden als op een bepaald onderwerp prima nationaal beleid kan worden gevoerd. Over de houdbaarheid van de euro heeft hij al meerdere keren z’n twijfels uitgesproken.
Positie BBB
De positie van BBB is iets duidelijker, hoewel ook die partij nog geen verkiezingsprogramma voor TK’23 heeft. Zo maakt de partij zich sterk voor ondernemers en niet alleen voor boeren en vissers. In het verkiezingsprogramma voor TK’21 staat: “Er komt voldoende ontwikkelingsruimte voor producenten die ervoor kiezen om in Nederland te blijven.” Echt duidelijk is eigenlijk alleen het gewenste stikstof- en regiobeleid, beschreven in de Stem van en voor het Platteland. Maar het buitenlands en EU-beleid van BBB zijn bijvoorbeeld nog in nevelen gehuld.
VVD
Over de VVD kan ik kort zijn. De partij is een machtspartij, die hoe dan ook wil regeren. De partij lijkt de laatste jaren steeds meer op het oude CDA en kan zowel met links als met rechts in een kabinet. De liberale principes zijn nooit officieel overboord gegooid, maar zijn onder Rutte-3 en vooral Rutte-4 wel voor een belangrijk deel verkwanseld.
Onder DilanYesilgöz lijkt de VVD nu voor een rechtsere koers te kiezen. Vanuit de partijgelederen is er al geruime tijd kritiek op de leiding. Moties tegen het regeringsbeleid zijn aangenomen over migratie en het stikstofbeleid. Een groot deel van de achterban wilde van D66 af. Dat de VVD wederom over links zal proberen te regeren lijkt daarom niet echt waarschijnlijk. De VVD heeft evenals NSC en BBB nog geen verkiezingsprogramma voor TK’23.
De VVD blokkeert de veelbesproken asieldwangwet die door hun eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daarmee moesten gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen.https://t.co/mKYBAMMI13
— De Telegraaf (@telegraaf) September 1, 2023
Rechtse consensus
Als we dit vrij brede speelveld van de drie potentiële ‘motorblok’-partijen overzien, moet een consensus op de belangrijkste thema’s mogelijk zijn. Voldoende lijkt het in ieder geval voor een niet al te dichtgetimmerd regeerakkoord. Dat laatste wil Pieter Omtzigt ook niet meer met zijn pleidooi voor dualisme en een ander, beter bestuur. Een totale andere opzet, zoals door hem voorgestaan, zal op korte termijn echter niet kunnen worden gerealiseerd. Dat zegt hij ook zelf. Hij denkt daarvoor een termijn van tien jaar nodig te hebben. Waarschijnlijk is zelfs een grondwetswijziging nodig.
Gedeelde thema’s
Met het oog op de recente uitspraken van de drie partijleiders en hun partijprogramma’s destilleer ik dat consensus op de volgende thema’s mogelijk lijkt:
– dualisme: een betere, maar ook kleinere overheid
– bestaanszekerheid
– minder streng stikstofbeleid
– temporisering klimaatbeleid en doorgaan met bouw kerncentrales
– regionaal beleid (voorzieningen in de regio weer terug)
– terugdringen asielstroom
– subsidiariteit bij EU-beleid in ere hersteld
– twijfel over houdbaarheid euro
– ondernemers (en niet alleen boeren en vissers) weer ruimte geven
– minder regel- en belastingdruk
– level playing field voor bedrijfsleven
– werken moet weer lonen
– bouwsector weer ruimte geven
– omgevingswet van tafel
– ouderenbeleid
– houdbaarheid zorg
– onderwijs weer op prestatie gericht, weg met zesjes-cultuur
Events
Of de peilingen het bij het rechte eind hebben en of de verkiezingsuitslag vervolgens leidt tot een minderheidskabinet van VVD, NSC en BBB is niet zeker, maar de kans daarop lijkt groter dan de vorige keer bij TK’21. Bepaalde events kunnen de uitkomst nog substantieel beïnvloeden, zo leert de geschiedenis. Zoals het landingsverbod voor de Turkse minister aan de vooravond van de TK’21-verkiezingen, een beslissing van Rutte die de VVD electoraal geen windeieren legde.
En zelfs als de peilingen uitkomen zullen er ook nog harde onderhandelingen met de andere centrumrechtse partijen plaats moeten vinden. Cruciaal zal daarbij zijn of er bereidheid bestaat het cordon sanitaire tegen de PVV op te heffen. Het worden hoe dan ook bijzondere verkiezingen, anders dan we in Nederland de afgelopen decennia gewend waren, met vervolgens een spannende kabinetsformatie.
Update vrijdag 1 september 2023 – 17.30 u
Inmiddels is bekend geworden dat Mona Keizer de premierskandidaat van BBB is. Alles lekt uit in Nederland, maar dit werd op de een of andere wijze prima geheim gehouden. Dit kan zelfs betekenen dat niet de nieuwe partij van Pieter Omtzigt als grootste uit de bus komt op 22 november, maar de BBB. Met Mona Keizer als premierskandidaat en Derk Jan Eppink als buitenland- en vooral EU-specialist kan het ‘motorblok’ van VVD, NSC en BBB wel eens een meerderheid in de Tweede Kamer behalen.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
EU16 september 2023Machtsbeluste EU in ons land geen verkiezingsthema, in Polen wel
Politiek Nederland1 september 2023Wordt het nog wat met een realo-rechts kabinet?
Kolonialisme12 augustus 2023Staatsgreep in Niger wijst op tanende invloed Westen
EU17 juli 2023Wat gaat Spanje doen als tijdelijk EU-voorzitter?
In november gaat de VVD weer gewoon de grootste worden, NSC met PO is een technocraat die samen met VVD Brussel volop de ruimte blijft geven. BBB zal niet sterk genoeg zijn om dat tegen te gaan. PVV zal wederom uitgesloten worden.
De NL burger heeft het geheugen van een goudvis en nul politiek gevoel en inzicht in wat er in de maatschappij speelt. Velen hebben nog te weinig last van de crises.
Het zal nog minimaal 1 of 2 verkiezingsrondes kosten voor de druk in NL zo hoog is opgelopen met alle bekende crises dat er dan van richting zal worden veranderd.
Maar dan zullen de EU tentakels zo diep in de maatschappij zitten dat er geen makkelijke oplossing meer zal zijn. De moeilijke oplossing wil je dan niet weten.
Ik hoop eerlijk en oprecht dat ik ongelijk zal hebben.
Duitsland geeft nu wel het goede voorbeeld met AfD torenhoog in de peilingen.
Verkiezingen en peilingen kunnen wel eens in deze ver uiteen lopen.
Beste Frank,
Zou zo maar kunnen zijn dat je enorm gelijk gaat krijgen. Zeker op basis van de sociopaatjes, ‘strategische stemmers’ en het ‘met mij gaat het goed, ik merk niks, dus ik ben voor’ volk die eerder Balkie en daarna – veel te lang – de drs. in het zadel hielden. Ergens toch ook een monument aan de al haast 80 jaar voortdurende, historisch bezien ongekende welvaart, die velen om volstrekt onduidelijke redenen als vaststaand aannemen.
Moeilijke oplossingen – voorafgegaan door daadwerkelijk gesteggel wat nu de brisante vragen zijn – winnen het meestal niet van gesmeerde, makkelijk neergelegde prakjes. Het hele TINEUA relaas inclusief lekgootje – als in There Is No EU Alternative – is inmiddels vrij vervelend. Net zoals na de andere TINA – methamfetamine – de superpiemels af te moeten zetten tegen verschrompelde hersens en een junkenbekkie.
En de tweede en derde garnituur – inclusief La Von der Leyen in haar blauw gele pekskes en de onmetelijk Timmermans – die daar in de potten roert, zou al moeite hebben met de kas van de filatelievereniging.
Onze historische – en hij was in het Westen wijdverspreid – fout was toch dat we na de Val van de Muur niet heel erg hard hebben nagedacht waarom we nou zo geweldig waren, maar daar voetstoots van uitgegaan zijn, terwijl allerlei glibbers er al met de buit aan de haal waren.
Nu de geest van de EU instrumenteel was voor het einde van WOII, als EEG/EGKS/Euratom WOIII succesvol afgewend heeft en tussendoor in samenwerking met Marokko NL-tje bevrijd heeft, is de mist zonder begin en einde – geholpen door Mediahuis, RTL/NPO – dusdanig dat het met de concentratieboog van een goudvis het moeilijk zoeken wordt naar een helder gemoed.
‘Ik ben ondernemer, dus kom je al snel op de VVD uit’. Straatintervieuw. Ondernemer die zich niet ingelezen heeft.
‘Ik ben geen boer, dus het interesseert mij niet wat er met de boeren gebeurt’. Straatintervieuw.
Heb er een hard hoofd in. Gemiddeld is de nederlander helemaal niet zo slim. Gehorig dom zou ik bijkans willen beweren. Het goede blijven zien omdat ‘we het nog zo goed hebben’. Altijd vind ik dat woordje ‘nog’ zo overduidelijk. Blijkbaar weet je dat het in de toekomst slechter zal gaan maar geen haar op je hoofd denkt eraan iets te gaan doen dat het woordje ‘nog’ niet meer actueel is.
Armoede bestrijdt je niet met overheidsuitgaven aan deze of gene.
Armoede bestrijdt je met een goed draaiende economie zonder overheidsingrijpen.
Ze moeten dat klimaat en stikstof gedoe heroverwegen en we moeten van die oorlog in Oekraïne af.
Ik zie het somber in, met welke regering dan ook.
Het afgelopen beleid heeft veel schepen achter ons verbrand.
Deze gelezen?
https://www.ewmagazine.nl/nederland/opinie/2023/08/nederland-is-op-weg-een-totalitaire-staat-te-worden-
Een droge opsomming met de daaruit voortvloeiende consequenties.
Ik denk niet dat de totalitaire staat het grootste gevaar is. Het grootste gevaar is een ineenstorting van de economie. Daarmee stort ook de samenleving in. Ik realiseer me wel dat totalitarisme een van de mede oorzaken is van het vastdraaien van de economie.
Ik denk dat dit eerder zal gebeuren dan dat we een totalitaire staat worden.
Als mensen niet vrij zijn om hun leven naar eigen inzicht in te richten, ontstaat er een totalitaire staat, maar ook de economie en de structuur van de samenleving zullen klappen krijgen. Onvermijdelijk.
Anderhalf jaar geleden hoorde ik Rutte na het uitspreken van de sancties tegen Rusland, dat deze sancties makkelijk konden, want de Nederlandse economie draaide als een tierelier.
Waar zijn we nu?
Overigens is vluchten kan niet meer van Frans Halsema en Jenny Arean niet aan mij besteedt. Ik ben meer van het metal
Uiteindelijk is het van minder belang wat er eerst gebeurt aan rampspoed. Het een zal ongetwijfeld het ander uitlokken en net als u zie ik het somber in. Want ook een ruk naar meer realisme zal in de uitwerking heel lang duren. En voor veel zaken te laat zijn.
Maar ons zonder slag of stoot uitleveren is wel het laatste.
“Ze moeten dat klimaat en stikstof gedoe heroverwegen……”
Ik heb de indruk dat het overwegen al aan de gang is (geweest). Wij worden via de media alweer geïndoctrineerd c.q. gemanipuleerd met de boodschap dat de normen in Nederland rond de uitstoot van stikstof nog niet streng genoeg zijn. Dus niet knabbelen aan de 35 miljard in het klimaatfonds!!
Dat was gisteren het nieuws. De Nederlandse natuur blijkt nog gevoeliger voor stikstof dan eerder gedacht.
De staat van de natuur in Nederland is ernstiger dan gedacht.
Ik vrees dat de staat van de natuur in Nederland de komende maanden van de verkiezingscampagnes steeds ernstiger wordt.
En daar kan de natuur niets aan doen. Dat gaat zijn eigen weg. Het is een soort van tegen de modellen opgroeien.
Precies. Maar daar mogen wij ons van deze demissionaire regering niet van bewust zijn. (George Orwell 1984)
maar klopt die bewering ook of wil de overheid dat wij geloven dat het zo is?
Een mondiaal netwerk van ruim 1609 wetenschappers en professionals heeft deze urgente boodschap voorbereid. Klimaatwetenschap zou minder politiek moeten zijn, terwijl klimaatbeleid wetenschappelijker zou moeten zijn. Wetenschappers moeten openlijk de onzekerheden en overdrijvingen in hun voorspellingen over de opwarming van de aarde aan de orde stellen, terwijl politici de werkelijke kosten en de ingebeelde voordelen van hun beleidsmaatregelen onpartijdig moeten inschatten.
https://clintel.org/world-climate-declaration/
Dat laat de politiek niet gebeuren. Ze hebben de middelen er voor.
Dat heet totalitarisme.
Stel dat er bomen gaan groeien waar nu heide is. Moet er niet aan denken! Wat een achteruitgang van dat natuurgebied. Bomen zijn de vijanden van de natuur. Vandaar dat we ze opstoken in biocentrales om het klimaat te redden en daarmee ook de natuur. Vind iemand het vreemd dat ik het niet meer begrijp?
Ik word een beetje moe van mensen die de vvd nog steeds als ‘rechts’ zien. En nog steeds geloven in alle utopische beelden die deze partij schetst als we richting verkiezingen gaan.
Wie nu nog gelooft in of stemt op de partij die het meest verantwoordelijk is voor de teloorgang van het ooit welvarende en nuchtere Nederland, moet nodig naar de psycholoog.
Yesilgoz is wellicht toch eerlijker dan Rutte.
Yesilgoz is een kakelkipje. Het geeft de armoede aan in de VVD dat er geen betere kandidaat is.
Afgaan op mooie praatjes en partijprogramma’s heeft de afgelopen tien verkiezingen niet goed uitgepakt. Daags na de verkiezing gaan alle partijprogramma’s de prullebak in, zo leert de geschiedenis. Beter is het te kijken naar het stemgedrag van de afgelopen jaren. En dat geeft niet veel hoop op een radicaal andere koers. Omtzigt stemde meestal zoals ook het CDA stemde. BBB deed het iets beter maar laat nu haar ware gezicht zien nu ze in alle provincies de grootste partij is: de opgestelde stikstofplannen zijn zo rigoureus dat ze het gigantische budget van 24 miljard met een factor twee overtreffen. De VVD is sowieso niet meer te vertrouwen, ook (of juist) met Yesilgöz aan het roer (eerst tweede paspoort inleveren?). En het in en in ondemocratische cordon sanitair rond de PVV moet ik nog zien verdwijnen
Het is te hopen dat de m.i. linkse partijen die in het artikel rechts genoemd worden (VVD, Nieuw Sociaal Contract en BBB) het kabinet gaan vormen en dus een meerderheid krijgen in de kamer.
Maar gezien het stemgedrag uit het verleden, van de lieden die deze partijen vormen, nemen deze de opdrachten van de ongekozen EU bazen uit Brussel-Berlijn altijd over.
Onder het motto;
“Er zijn meer wegen die naar Brussel lopen.” en “Wir Schaffen das”.
Echte verandering is alleen mogelijk met een NEXIT en het stopzetten van diverse internationale overeenkomsten.
Leve de vrije Republiek der seculiere Nederlanden!
NEXIT zal een paar jaren pijn doen, maar zal in de toekomst beter perspectief geven.
En in de EU doet en blijft de pijn zeker…en word het erger en erger..
Er is weer hoop tot de verkiezingen. Wilders zegt het in zijn tweet duidelijk. Of de rechtse coalitie of het einde in een socialistische dictatuur.
Dus geen ondemocratische uitsluitingen, niets voorkoken om na de verkiezingen de kant en klare koek te presenteren maar de kiezer eindelijk respecteren. Het landbelang dienen en niet het buitenland laten uitmaken wat hier gebeurd.
Een mooi overzicht en ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Echter in onze grondwet artikel 92-93 staat dat internationale verdragen en wetten automatisch geldig zijn in Nederland. Dus zelfs als er een PVV-forum regering zou komen in NL, dan is die nog steeds verplicht om regels van EU en VN uit te voeren, anders staat we meteen weer een actiegroep bij de rechter om ‘de wet te handhaven’.
Geen enkele coalitie, en ook geen ‘nieuw’ sociaal contract kan daar iets aan veranderen. Wij worden gegijzeld door de grondwet en de EU en dat moet een keer duidelijk worden.
Exact. Alleen een aanpak als Hongarije, Polen of Israel, om de rechterlijke macht keihard aan banden te leggen en voor een snelle onvlechting van EU, WHO e.d. zal kiezen, kan nog een oplossing bieden om NL weer in het goede spoor te krijgen.
Ondemocratisch ? misschien. Maar we zijn ook ondemocratisch deze situatie ingerommeld, en alsof al die voor het leven benoemde D66-rechters en partijkartel-figuren in allerlei instituties nou wel op basis van capaciteiten op hun plek zijn terechtgekomen. De democratie is een zachte dood aan het sterven en nu terminaal.
De tijd van zachte heelmeesters is heel snel aan het opraken.
Ten eerste moeten we beseffen dat alle macht van het volk komt en dat het zelfbeschikkingsrecht altijd voorrang heeft over welke wet, verdrag of regel van een internationale organisatie.
Het overdragen van soevereiniteit naar Brussel is ongrondwettig en per definitie ongeldig.
Er zijn twee oplossingen:
1) de grondwet veranderen . Dat is moeilijk en tijdrovend.
2) Een politiek voeren waarin besloten ligt dat de grondwet geen ijkpunt is, maar alleen een principe dat uitgelegd wordt al naar gelang de omstandigheden. Hierdoor wordt jurisprudentie aangemoedigd en ontstaat ‘vanzelf’ een nieuwe politieke beleidslijn. Op basis van het mandaat van het volk.
Andre, met alle respect, een heel mooi verhaal waarin je theoretisch, moreel en juridisch gezien helemaal gelijk hebt. Echter de echte macht komt niet van het volk. Die kunnen dat alleen afdwingen in een gewapend conflict met hun eigen overheid. Iets dat in de US first (of was het second) amendment besloten ligt. In NL is zoiets ondenkbaar. Conclusie is dus dat het volk niet de macht heeft maar de overheid, rechters en juristen. En vooral vanuit buitenlandse structuren, met name de EU.
Jouw punten 1 en 2 worden dan door diezelfde juristen volledig gevloerd.
Ergo: nog geen licht aan het eind van de tunnel. Dat kan alleen door de huidige genoemde structurem juristen en rechters keihard buiten spel te zetten. Je wilt niet weten in welke situatie we dan zitten. En de overheid die dat kan en wil realiseren zie ik nog niet gekozen worden. Als de EU in dit tempo door blijft denderen is er ook een gerede kans dat NL door het EU-leger dat er dan zal zijn ‘gecorrigeerd’ zal worden.
Denk jij dat Wilders zich aan die ‘wetten’ zal houden ???? die gaat het beleid van Orban kopiëren. Hij gooit gewoon eigenhandig de grenzen dicht. En als de EU moeilijk gaat doen dan zegt Wilders : nou dan gaan we er wel uit, ADIEU tot nooit weer ziens!!!!
ik ben reuze benieuwd naar alle partijprogramma’s en hoe de diverse partijen hun programma verdedigen en uitleggen in de campagne. Ik moet voor mezelf uitmaken of ik stem op BBB of Omtzigt of misschien toch PVV. Links kies ik zeker niet. Gisteren lieten ze bij VI nog duidelijk zien waarom Lillian Marijnissen al maar blijft verliezen. Ze zouden voor de arbeiders moeten zijn, maar qua migratie durven ze alleen iets te zeggen over beperking arbeidsmigratie, maar geen oplossing hoe de fruitboeren en aspergekwekers en andere tuinders dan hun oogsten binnen moeten krijgen, maar over ‘asiel’ migratie durven ze niks te zeggen. Laf en dom.
Partijprogramma’s zijn zodanig algemeen geformuleerd, dat iedereen er in kan lezen wat hem goed uitkomt.
Na de verkiezingen zijn de meeste partijen alweer vergeten wat er in dat programma stond.
Bovendien weet ik uit onderzoek dat 98% van de mensen nooit een partijprogramma heeft ingezien.
Er is maar één criterium dat steekhoudend is en dat is het standpunt t.a.v. migratie, omdat bijna alle problemen daar verband mee houden. Het is voldoende bekend wat partijen daarvan vinden, daar heb je geen programma voor nodig.
Ik heb ook niks met links, maar ik heb altijd wel een zwak gehad voor de SP. De SP opereert altijd in de luwte in tegenstelling van Groene Khmer/PVDA. In 2002 de opkomst van Pim Fortuyn was van de 3 linkse partijen de SP het verstandigst. Waar Rosenmöller en Melkert hun walging over Fortuyn niet onder stoelen en banken schoven. Was Jan Marijnissen veel verstandiger en was ook wel enthousiast over Fortuyn. Als de naam Fortuyn viel begon Jan te glunderen op z’n gezicht. Nu is het makkelijk achteraf maar de SP is minder links, de SP schuurt met Rechts, ik denk dan ook dat Jan met een aantal punten van Fortuyn het wel eens was en hield zich op de vlakte in tegenstelling tot Melkert en Rosenmöller die niks anders deden dan schelden met woorden die op ist eindigen. Dat de SP schuurt met Rechts wordt nog eens versterkt door het campagnefilmpje van de laatste Europese verkiezingen getiteld Herman Brusselmans een vlijm scherp filmpje – ik heb het nog steeds op m’n computer staan overigens- over de EU in de toekomst. En dat was helemaal raak en is nu nog steeds actueel. De politiek sprak daar destijds schande van, tja kritiek op de EU wordt niet getolereerd door de Rutte/Kaag Clan. Aan de fractie leiders ligt het niet op Agnes Kant na vond en vind ik het sympathieke gasten. Na Agnes Kant kwam Emiel Roemer de SP zat in de lift en was groter dan de PVDA. Maar door een blunder van Roemer tijdens het TV debat tegenover PVDA leider Samson viel het ineens als een kaartenhuis in elkaar. En dat achtervolgt de partij nu nog steeds. En wat je volledig terecht zegt het is laf en dom om niks te zeggen over ‘asiel’ migratie. Blijkbaar is de SP bang voor de racisme kaart. De PVDA heeft kleur bekend is al jaren geen arbeiderspartij meer. Het is verworden tot een Groen Khmer 2.0. ………..
………. de SP kan in het gat springen wat de PVDA heeft verlaten : de arbeiders. Het feit dat de SP EU kritisch is is ze alleen maar te prijzen dat is PVV/FVD niveau. Dat is een teken dat ze voor het Nederlands belang staan. Partijen die extreem EU geil zijn die hebben dat niet, sterker nog, die hebben helemaal niks met Nederland.
Helaas zijn na de scheuring in FvD nu ook daarvan afgeleide aprtijen (JA21, BVNL) erg onrustig. Een sterke conservatieve partij zal dus ontbreken.
Helaas trapt de schrijver, als zovelen, in de links/rechts val. Alle partijen zijn sociaaldemocratische partijen. Er is geen klassiek-liberale partij en er zijn geen principieel socialistische partijen. Ze bewegen allemaal in het paars daar tussenin. De een wat meer, een ander wat minder, maar het zijn accentverschillen. Het verschil zit hem in de mate van globalisme versus nationalisme/populisme en dan vallen de partijen die de auteur als gematigd rechts omschrijft allemaal in de categorie: globalisme.
Ik hoop van harte dat uw destilleervaatje inderdaad een meer realistisch eindproduct gaat opleveren. Een eerste aanzet in ieder geval, want de tegenkrachten zullen elk middel tot elke prijs inzetten om hun premier te plaatsen.
Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Omtzigt gaat geleid worden door Hein Pieper. Wie??? Een onzichtbare oud-CDA-er… hoewel ik achter het Rijnlands denken sta zie ik niet hoe deze onbekende pastoraal werker een grote volksbeweging gaat mobiliseren.
BBB doet het veel slimmer door Mona Keijzer als boegbeeld te kiezen. Ook een oud-CDA-er maar dan wel het hart (corona) op de goede plek, een rechte rug en bekend bij het grote publiek. Grote kans dat zij straks de eerste vrouwelijke MP wordt (Kaag eat your heart out en Timmerfrans kan niet meer terug naar de EU haha).
Niet dat ik op één van beide ga stemmen want allemaal WEF.
Als een combinatie van NSC/BBB/VVD en (met gedoogsteun) van de PVV niet mogelijk is omdat Wilders geen water bij de wijn doet en we uitkomen op een NSC/VVD/RoodLinks verbond dan kan de PVV zich beter opheffen.