De politieke landkaart van Europa krijgt rechtse tinten

Mogelijk ook omslag in Europees Parlement

Titelfoto bij artikel De politieke landkaart van Europa krijgt rechtse tinten Johannes vervloed opiniez

Titelfoto: EU Vlag, publicatie onder copyright Europese Unie.

Als reactie op de toenemende regel- en belastingdruk, de koopkrachtuitholling en vooral de ongebreidelde instroom van illegale migranten stemt de kiezer in steeds meer Europese landen op partijen die daar een eind aan willen maken. De sociaaldemocraten lijden overal verlies en (centrum-)rechtse partijen winnen de verkiezingen. De politieke landkaart van Europa verkleurt aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Mogelijk volgt daar ook een ruk naar rechts, schrijft Johannes Vervloed.

De Italianen gingen als eerste overstag. Zij kozen een regering met een duidelijk rechtse signatuur. Zweden en Finland volgden, de centrumrechtse Griekse premier Mitsotakis kreeg onlangs een nieuw mandaat en Spanje ruilt volgens de opiniepeilingen binnenkort de sociaaldemocratische regering van Pedro Sanchez in voor een centrumrechtse coalitie.

 

Maakbare samenleving-illusionisten

Na het tijdperk Merkel en de overwinning van sociaaldemocraten in Duitsland, Portugal en Spanje leek het erop, dat de Europese Unie afstevende op een gezelschap van maakbare samenleving-illusionisten. Regeringen die denken dat elk probleem opgelost kan worden met meer overheid. Het was van korte duur, de problemen werden niet opgelost. Integendeel. Ze stapelden zich op. Crises waren het gevolg. In Nederland zijn het onder andere de stikstofcrisis, de toeslagenaffaire, Groningen, de gierende inflatie en de energiecrisis.

In andere Europese landen zien we vergelijkbare verschijnselen. Denk aan de gele hesjes in Frankrijk, het protest tegen ‘geïmporteerde’ criminaliteit in Zweden, de groeiende werkloosheid en economische recessie in Finland en het anti-immigratie ticket waarop Georgia Meloni in Italië werd gekozen.
De gemene deler is afkeer van een onmachtige maar steeds uitdijende overheid.

 

Polarisatie

Het vertrek van Angela Merkel uit de politiek luidde een nieuw tijdperk in. Niet alleen in Duitsland, waar haar CDU-partij een nederlaag leed, maar ook in de Europese Unie. De compromissen die zij sloot om iedereen binnenboord te houden werden ingeruild voor een harde confrontatiepolitiek, waarbij de sociaaldemocratische en – zoals Politico het formuleert – de “links leunende” regeringen (Nederland!) de andere lidstaten de maat nemen. Met name Hongarije en Polen staan daarbij in de beklaagdenbank. Hun rechtsstaat zou in het geding zijn.

Maar is dat de echte reden? Ik meen van niet. De sociaaldemocratische en “links leunende” regeringen van West-Europa zijn bang voor het andere ‘model’ samenleving van de Oost-Europese lidstaten. Voor het appeal dat dit model op de eigen burgers heeft. De Oost-Europese lidstaten willen geen illegale migranten, moeten niets hebben van utopistische socialistische politiek – zij herinneren zich immers nog levendig de ellende van het communistische regime – en zijn wars van de in West-Europa populaire woke-agenda.

 

Afkeer van omvangrijke overheid

De angst van de West-Europese regeringen lijkt terecht. Want het nieuwe Oost-Europese model appelleert inderdaad. In steeds meer Europese landen keert men zich af van de uitdijende overheid met z’n innige, maar verstikkende omhelzing van de burger. Van de betutteling, van de toenemende regel- en belastingdruk om alle (megalomane) overheidsprojecten te kunnen financieren. Bovendien ziet men dat al dat overheidsingrijpen niets oplevert. Slechts beperking van de individuele vrijheid en verarming van grote delen van de bevolking is het resultaat.

De kiezer geeft uiting aan deze onvrede en stemt op partijen die een kleinere overheid voorstaan, regel- en belastingdruk willen verminderen en een einde maken aan de ongecontroleerde instroom van illegale migranten. Oftewel centrumrechtse partijen. Met geloof in eigen verantwoordelijkheid, in het particulier initiatief en in de marktwerking van de onzichtbare hand van Adam Smith. Het besef dringt door dat de overheid niet de oplossing is, de overheid is het probleem. Een afkeer van de almachtige overheid, zoals door Ronald Reagan in één van zijn bekende humoristische uitspraken getypeerd: “I am from the Government and I am here to help”.

 

Europese verkiezingen

Behalve in nationale verkiezingen zou de ruk naar rechts ook wel eens kunnen plaatsvinden in de Europese Unie. We staan aan de vooravond van nieuwe verkiezingen voor het Europees Parlement (EP). Begin volgend jaar vinden deze plaats. Er is al uitgelekt dat er transnationale lijsten zullen komen.

Dat betekent dat een Nederlander niet per se op een Nederlander hoeft te stemmen. Hij kan stemmen op een Italiaan of een Pool of op wie dan ook van de partijen die meedoen aan de verkiezingen. Die partijen zijn ook al begonnen met hun campagnes. Zo zet de huidige grootste fractie in het Europees Parlement, de Europese Volks Partij van Manfred Weber, zich af tegen de socialisten van Timmermans met een poging zijn pet(natuurherstel)project te torpederen.

De derde grootste fractie, de liberalen, voelen evenzeer de hete adem van de teleurgestelde kiezer in hun nek. Zo is superfederalist Verhofstadt al afgevoerd van de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.

De vierde grootste fractie, de Groenen, is eigenlijk de enige groep in het EP die geen water in de wijn wil doen. Het klimaatbeleid en de diversiteits- en inclusiviteitsagenda kunnen hen niet ver genoeg gaan.

De ECR-groep (European Conservatives and Reformists) gaat voluit voor een rechts geluid. Als voorzitster heeft de groep voor Georgia Meloni gekozen.

 

EEG 2.0

Als de trend doorzet en de nieuwe politieke verhoudingen in de lidstaten van de Europese Unie ook hun weerslag krijgen in de samenstelling van het Europees Parlement, zou de ruk naar rechts wel eens een kleine aardverschuiving kunnen veroorzaken.

De megalomane plannen van de huidige Europese Commissie, die zich als een Europese ‘regering’ gedraagt, kunnen sneuvelen. Het kan afgelopen zijn met de staatsgeleide planeconomie zoals Von der Leyen en Timmermans die met allerlei regelgeving en industriepolitiek proberen te realiseren.

De Green Deal kan teruggebracht worden tot een energietransitie-project dat op marktconforme wijze zonder klimaatgedram en met draagvlak onder de bevolking z’n beslag krijgt. De afname van regeldruk, waar Timmermans nota bene door de Nederlandse regering voor naar Brussel was gestuurd, kan eindelijk plaatsvinden. Meer in het algemeen kan de federale ambitie getemperd worden en kan de EU terugkeren naar haar core business: economische samenwerking. De drang van de huidige Economische Commissie en Europese Hof van Justitie om steeds meer bevoegdheden op andere (dan economische) terreinen te verwerven kan verdwijnen en de subsidiariteitsregel kan weer in ere worden hersteld.

De EU zou zich kortom in de richting van een EEG 2.0 kunnen ontwikkelen, waarbij het zich ontdoet van de federale ambities van de vertrekkende Eurofiel Guy Verhofstadt.

Of dit alles bewaarheid wordt zal de komende tijd leren. Eerst komen er verkiezingen in Spanje. Op 23 juli bezegelen de Spanjaarden het lot van Pedro Sanchez. Verder in het jaar worden er parlementsverkiezingen gehouden in Luxemburg, Noorwegen, Slowakije en Polen. De trend naar een rechtser Europa is in ieder geval ingezet.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Is het nog mogelijk om het marxisme dat aan de macht is via allerlei organisaties, instituties regeringen en bestuurslagen af te wenden…? W.E.F, B.L.M., Human Rights Watch, Navo, Democrats, Facebook, YouTube, Twitter, Justitie, 90% van alle ambtenaren en onderwijs, M.s.m., de Islam enz enz!
Ik hoop het met u mee, maar ben niet positief.
De Hippies hebben zich eerst zelf uitgeleefd en daarna vrijheid afgezworen en hebben met succes de mars door de instituties volbracht. De Hippies zijn de regenten van onze marxistische gezaghebbers.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Helemaal mee eens Jos ik heb er werkelijk helemaal niets aan toe te voegen! Zeer kort maar krachtig verwoord.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Ik deel uw pessimisme.
Europese landen kiezen weliswaar vaker (vermeend) rechts, maar het zet geen zoden aan de dijk. In ieder geval tot nu toe niet. Ook Meloni levert niet, kan ook niet leveren, want afhankelijk van de gulle giften uit BX. Mede door NL betaald.
Een begin van een kanteling zou kunnen zijn het per direct opzeggen van verdragen die NL steeds verder verzwakken, en gewoon ook eens nee te zeggen als BX weer iets extra’s eist. Na 2 jaar is de pot, voorzien voor 7 jaar, blijkbaar alweer op en worden er weer extra miljarden geëist. Als we die waanzin (en de verhuizingen van en naar Straatsburg) nou eens konden stoppen…..
Timmermans werd o.a. naar BX afgevaardigd om de kluwen EU regelgeving te ontwarren en verminderen. Maar wat doet hij? Hij is zo ongeveer de ergste in het opwerpen van steeds knellender regelgeving. En niemand roept hem ter verantwoording. Europarlementariërs stribbelen hoogstens wat mee, louter voor de vorm. Alles wordt dictatoriaal topdown doorgedrukt.
Dus uit de EU is zeker ook een overweging waard. Enkele moeilijke jaren, maar daarna weer autonoom. Handelsbelangen? Kom op, alsof er vóór de EU geen handel plaats vond.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

ja, griezels zijn het in feite.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat ik er een beetje verschrikkelijk klaar mee ben. En dan bedoel ik echt met ALLES en het meest met onze bemoeizuchtige overheid/EU! De afgelopen 5 jaar heb ik in het Onderwijs gewerkt na eerder 34 jaar in de Gezondheidszorg gewerkt te hebben. In de Gezondheidszorg heb ik een hoop meegemaakt tot aan een 10-tal verwijtbare doden(!) in de doofpot stoppen toe en nu in het Onderwijs ook weer ’the same shit all over again’. Ik merk aan mijn lichaam dat mijn hersenpan het totaal beu is. Dan kun je twee dingen doen en dat is of van een flat afspringen of vertrekken en in mijn geval is dat op de motor stappen en nooit meer terugkomen. Ik heb genoeg spaargeld en elke maand een mooi bedrag deeltijdpensioen dat in het buitenland (pak ‘m beet vanaf Slovenië = benzine €1,41 + eten véél goedkoper) ruimschoots het dubbele waard is. Dikke doeiiiiiiiiiiiii allemaal.

Joop Visser
Joop Visser
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Proficiat.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

85% van alle wetgeving komt uit Brussel, als het niet meer is. Het enige wat er nog landelijk besloten kan worden is wat nietszeggend regionaal geleuter naast het inkleuren van Europese richtlijnen. Indien je wat wilt veranderen zal de eerste stap moeten zijn: uit de EU!

Doe je dat niet en zeg je: “Nou laten we eerst eens wat gaan onderhandelen.” Dan ben je zo een paar jaar verder en is er weer niks gedaan. Herinner je je de gedoogregering van zo’n tien jaar geleden? Toen de PVV van Geert Wilders het VVD/CDA kabinet gedoogde. De voormalige burgemeester van Maastricht werd erop uit gestuurd om eens te polsen wat we konden doen aan de migratiestromen. Niets kon er aan gedaan worden. Alle zeggenschap is uit handen gegeven. Hoeveel van je brave, gematigde centrumrechtse partijtjes zeggen: uit de EU!
Niet één.

Stapt Giorgia Meloni uit de EU?
Nee, want mevrouw Meloni is lid van het Aspen Institute, een van die talloze globalistenclubs, gefinancierd door oa the Rockefellers en Bill Gates. Dan weet je meteen hoe laat het is.
Is de massa-immigratie naar Italië gestopt? Neen.
Spreekt zij zich uit tegen de oorlog in de Oekraïne? Neen.
En als er straks weer lockdowns komen, vanwege een of andere pandemie of een klimaatlockdown, dan gaat mevrouw Meloni braaf daarin mee.

Bovendien, stel dat ‘rechts’ een verkiezing wint, je zult het complete ambtenarenapparaat moeten vervangen. Je zult alle NGO’s moeten opheffen. Het hele internationale netwerk wat met belastinggeld en giften van George Soros en anderen in stand wordt gehouden moet eerst blootgelegd en dan afgeschaft worden, idealiter ook aangeklaagd worden. Dat is, als je nog een fatsoenlijke rechter kunt vinden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het systeem is op de lange duur niet betaalbaar. De interne infrastructuur raakt steeds verder in verval.
Zo gaat het einde er uitzien, een verzwakte en failliete EU.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is de bedoeling. De EU is bedoeld als een opstapje naar de wereldregering. De EU moet failliet en de incompetente nationale leiders moeten vervangen worden zodat de WHO en andere supranationale organisaties het kunnen overnemen. Organisaties die niet onder democratische controle staan maar afhankelijk zijn van financiering door met name activistische miljardairs.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik denk eerder dat iemand als een Poetin hier de zaak gaat overnemen.
De meeste andere landen in de wereld laten zich de wet niet voorschrijven door de WHO, Greenpeace, D66 of andere supranationale organisaties.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat zou helemaal in lijn zijn met de voorspellingen van Oswald Spengler: het Westen gaat eerst ten onder waarna we worden ‘gered’ door een sterke leider uit het oosten. Na een tijdje blijkt deze leider dan toch een beetje te sterk te zijn naar de smaak van de mensen waarna een en ander normaliseert. We zullen dat wel niet meer gaan meemaken, vrees ik.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het westen is zich steeds meer aan het isoleren. Ook de VS zijn aan het verzwakken. De dollar is zijn mondiale positie aan het kwijtraken. Bovendien denk ik dat we de VS als bondgenoot verliezen.
De EU heeft feitelijk steeds minder een poot om op te staan. We zijn van onze energie en grondstoffen volslagen afhankelijk. De VS hebben daar nog flink aan meegeholpen met de sanctie strategie die tegen Rusland gevoerd is.

Henri
Henri
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

inderdaad, en – kijkend naar Frankrijk – kun je je afvragen op welke manier dat faillissement zal verlopen. Met veel geweld, vrees ik.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Misschien moeten we niet te negatief worden. Ik lees net dat ze in Zweden uitzetcentra gaan bouwen. Dat is een begin. We zullen zien of afgewezen asielzoekers ook daadwerkelijk uitgezet gaan worden.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Links had destijds de leuze ‘de politiek heeft het primaat (over de economie)’. Met andere woorden: met het opdringen van een ideologie kun je de samenleving naar wens vormen.
Ze hebben niet geleverd wat ze hebben beloofd.
Op economisch gebied wordt het fiasco van de energietransitie steeds meer zichtbaar: fossiele energiebronnen zijn gewoon onmisbaar, tenzij je bereid bent om terug te gaan naar het welvaartsniveau van rond 1900. Zonder goedkope energie geen moderne samenleving, dus geen efficiënte handel, geen betrouwbare verwarming.
Op sociaal gebied is het fiasco al jaren zichtbaar, hoewel de media het proberen weg te houden. De migranten leveren geen bijdrage aan de samenleving omdat ze per saldo meer uitkeringen genieten dan ze tijdens hun leven via premies en belasting bijdragen. Bovendien is hun wereldbeeld meestal onverenigbaar met de Europese samenleving en leidt dus tot conflicten.
Tenslotte op fiscaal gebied: de stijgende staatsschuld (deels gevolg van de bovengenoemde andere twee fiasco’s) en het verlies aan concurrentiekracht zullen leiden tot een recessie in Duitsland. De gevolgen voor de rest van Europa zijn niet te overzien, want deze situatie heeft zich nog nooit eerder voorgedaan.
Drie rampen hangen boven ons hoofd. Drie rampen in de echte wereld, die bewijzen dat linkse ideologie niet meer is dan het najagen van een illusie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Drie rampen?
Nog een, en dan hebben we de vier ruiters van de Apocalyps bij elkaar.
By the last breath of the fourth winds blow
Better raise your ears
The sound of hooves knocks at your door
Lock up your wife and children now
It’s time to wield the blade
For now you have got some company
The horsemen are drawing nearer
On the leather steeds they ride

Dolphin
Dolphin
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel bevat slechts ijdele hoop. De eurocraten laten zich echt niet door een nep parlement tegenhoudd. De enige manier is Nexit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dolphin

Een Nexit gaat alleen gebeuren met een einde van de EU.

Realist1966
Realist1966
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse kiezer heeft bij de laatste 2 verkiezingen ook een ruk naar rechts gemaakt. Resultaat? Alle linkse stokpaardjes worden nog harder bereden door leugenaar rutte en zijn perverse kabinet.
Daarnaast zie ik weinig resultaat van de verkiezing van meloni als het gaat om immigratie, de toeloop van asielzoekers is eerder toe- dan afgenomen.
Ik vrees dat er straks misschien rechtser wordt gekozen maar dat er gewoon op de linkse voet wordt doorgegaan.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De ruk naar rechts is meer een hoop dan feit want op moment krijgt het socialisme met versnelde stappen steeds meer terreinwinst. Het parlement heeft niets te zeggen en stiekem worden steeds meer maatregelen genomen die de vrijheid beperken. Het laatste de alcohol beperking en zo gaat de betutteling maar door tot de totale controle wordt bereikt. Ontbreekt nog het verbod van reizen mar die wordt via ecologische stappen al voorbereid. De 15 minuten steden zijn de kroon op de totale controle. Niemand heeft een eigen auto meer want niet nodig. Ontbreekt nog een uniforme kleding. Wie wil zo leven? Dit moet gestopt worden voordat het te laat is. Het is een putsch van de overheid om linkse woke dictatuur in te voeren naar het beeld van de VN en WEF.
Een ruk naar rechts moet wel dan heel snel plaats vinden. De enige visie bevindt zich op moment in Polen en Hongarije. Te weinig om de tij te keren.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

klopt, mee eens.

Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Citaat:

“De illusie van vrijheid zal blijven bestaan zolang het winstgevend is om de illusie voort te zetten.
Op het punt waar de illusie te duur wordt om te onderhouden, wordt gewoon het decor neergehaald, worden de gordijnen teruggetrokken, worden de tafels en stoelen opzij geschoven en wordt de bakstenen muur aan de achterkant van het theater zichtbaar.”

Frank Zappa

Een NEXIT zou een begin kunnen zijn.

Yvonne
Yvonne
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zou tijd worden!

Marien
Marien
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ik hoop inderdaad dat het wat centrum rechtser wordt en dat er een EU parlement komt en EU commissie die wat meer zorg draagt voor de eigen inwoners ipv voor zichzelf en de ongebreidelde immigratiestromen. Het zal mij benieuwen.
In Tsjechie, Hongarije en Oostenrijk voelde het in onze vakantie relaxter aan dan hier. Ook prijstechnisch voor ons zoals het zou horen te zijn. En dan verdient men in die landen minder dan wij, dus het moet voor hen ook best duur zijn .Maar ze zijn dunner bevolkt en velen hebben wel kippen, moestuin etc. buiten de steden.

George van Bergen
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Optimistisch stuk. Fijn om te lezen! Overigens, hier ontbreekt een belangrijke zin in het citaat die de humor aan de uitspraak van Reagan geeft: “The nine most terrifying words in the English language are, I am from the Government and I am here to help”.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet niet dat bij de vorige EU verkiezingen hier de PvdA won. Niet normaal. De uitgerangeerde partij met een paar zetels in de Kamer. Stem ze weg !

Theo Prinse
Theo Prinse
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank meneer Vervloed. Als rechts aan de macht komt wordt het spannend of Rutte IV dan al eerder is gesneuveld en hopelijk Marks Rutte vervangen door een ander.
Er kan dan weer een centrum rechtse coalitie o.l.v. de BBB aantreden zonder D66 en die de Nederlandse economie met kernenergie, Schiphol op zee enz weer schwung geeft.
Het transnationaal stemmen in de verkiezing van het EU parlement moet ontraden worden.
Rechts Nederland moet op rechtse Nederlandse kandidaten stemmen vooruitlopend op een Europese Unie die eventueel met twee Europese Unies ieder zijn weg gaat.
De ene is dan de Tri-state (Neuro) van Nederland, België, Noordrijn-Westfalen met de Rijn en het Seine-Schelde kanaal als basis.
De andere Eurolanden vormen dan onder Parijs-Berlijn de (Zeuro). Frankrijk en Duitsland hebben dus allebei invloed in de tri-state.
Zij moeten dat communiceren naar de andere overgebleven Euro landen.
Deze tri-state kan dan zelfstandig handelsverdragen sluiten met England en vanwege de US dollar decline toenadering zoeken tot de Brics (als Rutte er niet meer is natuurlijk).
De Zeuro en de Neuro kunnen voorlopig gekoppeld blijven tot later.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Als de democratie zover is dat ze partijen gaat verbieden, een contradictio in terminis trouwens, dan weten wij dat het einde in zicht is.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen