EU op keerpunt door rechtse verkiezingsoverwinning in Zweden

Kleur van de unie begint te veranderen

Met de verwachte nieuwe rechtse coalitie in Zweden en een waarschijnlijk eveneens rechtse regering in Italië na de verkiezingen van 25 september a.s. verandert de kleur van de EU. Het zal gevolgen hebben op vele terreinen. Zo zullen de krachtsverhoudingen in de Europese Raad wijzigen. Frankrijk en Duitsland zullen niet meer volledig de toon kunnen zetten. Ze zullen moeten accepteren dat het open grenzen-beleid, rigoureus klimaatbeleid, de maakbare samenleving en verdere Europese integratie niet langer vanzelfsprekend zijn. Dat geldt ook bij een eventuele uitbreiding van de EU naar het Oosten, schrijft Johannes Vervloed.

 

Keerpunt

Een keerpunt in de politieke verhoudingen in de Europese Unie zagen we al met de Franse verkiezingen in juni van dit jaar. Macron verloor zijn meerderheid in het parlement en zal belangrijke beslissingen niet zonder de rechtse Les Républicains kunnen nemen. De socialisten waren al eerder in Frankrijk weggevaagd. Sociaaldemocratische regeringen vinden we traditioneel niet in Oost-Europa. In Spanje, Duitsland, Finland en België moeten zij coalitiepartners dulden. De enige volledig sociaaldemocratische regeringen vinden we nog in Denemarken (minderheidsregering), Slovenië, Malta en Portugal. De overige negentien lidstaten van de Europese Unie hebben een regering van centrumrechtse en/of liberale signatuur.

 

Rechts wint in Zweden

Met de overwinning van ‘rechts’ in Zweden komt er een einde aan de decennialange heerschappij van de sociaaldemocraten. Een centrumrechtse regering lijkt imminent. Of de als far right betitelde partij Zweden Democraten (SD) in de regering plaatsneemt of als gedoogpartner gaat fungeren is nog een open vraag. Met name de sociaalliberalen hebben een probleem met de SD ‘in’ de regering. In Italië is de komende overwinning van ’rechts’ de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog.

 

Linkse illusie

Wat heeft deze toch als politieke aardverschuiving te kenschetsen ontwikkeling veroorzaakt? Uiteraard is er bij de kiezers ten algemene steeds meer besef van de linkse illusie van de maakbare samenleving. Maatschappelijke en financieel-economische problemen los je niet op met nog méér overheid. Integendeel. Als je de markt uitschakelt, worden de problemen alleen maar groter. De overheid is per definitie minder efficiënt en altijd duurder uit.

Verder zijn er twee factoren, die in ieder geval in Zweden en Italië een belangrijke rol hebben gespeeld bij het wijzigen van het stemgedrag van de kiezer. Het zijn de energietransitie en vooral de ongebreidelde stroom illegale migranten als gevolg van het de facto open grenzen-beleid van de EU. Niet-westerse immigranten zorgen in veel landen voor onrust, een aanslag op de verzorgingsstaat en crimineel geweld. Het laatste – de in bendes opererende ‘nieuwkomers’ die grote delen van de Zweedse steden terroriseren – was overduidelijk de reden van de ‘ruk naar rechts’ in Zweden.

 

Rigoureus klimaatbeleid

De overgang van fossiele naar duurzame brandstoffen is een operatie die velen hard in de portemonnee treft. De kostbare luchtfietserij van het klimaat- en stikstofbeleid slaat steeds harder toe. In tegenstelling tot hetgeen men ons wil doen geloven is de huidige inflatie niet volledig af te schuiven op de oorlog in Oekraïne. Zeker, het sluiten van de gaskraan door Poetin als reactie op de westerse sancties heeft de gasprijs doen verveelvoudigen, maar ook al vóór die tijd zorgde de energietransitie voor fikse prijsverhogingen. Bovendien zou de huidige inflatie niet mogelijk zijn zonder het ruime geldbeleid van de ECB. Een ECB die door haar opkoopbeleid inmiddels 81% van het jaarlijkse verdienvermogen van de gehele eurozone op de balans heeft staan. In een bijdrage afgelopen week voor de Tweede Kamercommissie Financiën werd dit duidelijk door Pieter Omtzigt verwoord.

 

Europese integratie

Rechts georiënteerde partijen plegen de Europese integratie geen warm hart toe te dragen. Men koestert de eigen soevereiniteit en is daarom beducht voor supranationale besluitvorming in Brussel. De bestaande divergentie tussen de opvattingen van Frankrijk en Duitsland zal toenemen. Bondskanselier Scholtz is voor een federale unie à la het eigen Duitse model en pleit voor een uitbreiding van de EU tot zesendertig lidstaten. President Macron wil eveneens een federatie, maar wel één waar Frankrijk de dienst uitmaakt. Met een te grote unie is dat niet het geval. Vandaar dat Macron tegen (te veel) uitbreiding is. Dat zou de Franse stem doen verwateren. Macron pleit dan ook voor een politieke schil rondom de Europese Unie, waar de huidige kandidaat-lidstaten en zelfs het VK deel van kunnen uitmaken.

 

Visie Scholz

De verschillen tussen Duitsland en Frankrijk kwamen goed tot uiting tijdens een recente toespraak van Scholz in Praag. Tsjechië heeft momenteel het EU-voorzitterschap. De bondskanselier had evenals Macron in 2017 een universiteit uitgekozen – de Karelsuniversiteit in Praag – om zijn (lang verwachte) antwoord op de Sorbonne-rede van Macron te geven. Deze verschillen worden uitvergroot wanneer lidstaten van politieke kleur veranderen en soevereiniteit boven supranationaliteit verkiezen. Het door Duitsland voorgestane model van veel lidstaten met allemaal een eigen Commissaris (Macron wil een maximum van vijftien) en een substantiële vertegenwoordiging in het Europees Parlement biedt meer garantie op behoud van soevereiniteit dan het ‘Frankrijk calls the shots’-model van Macron.

 

Uitbreiding EU

Met een verdere uitbreiding van de EU naar het oosten – zelfs tot en met Georgië als het aan Scholz ligt – zal een verdere Europese integratie bemoeilijkt worden. De nieuwe Oost-Europese lidstaten zullen niet bereid zijn hun soevereiniteit op te offeren. Dat zien we thans al bij de opstelling van met name Hongarije en Polen, die weigeren hun vetorecht op te geven, niet mee willen werken aan een verdeling van migranten over de EU-lidstaten en hun eigen nationale recht stellen boven Europees recht, in ieder geval op die gebieden, waar ‘Brussel’ nog geen communautaire bevoegdheid heeft. Wel zal op sommige buitenlandpolitieke onderwerpen, waaronder sancties, het vetorecht waarschijnlijk vervallen en zullen er faciliteiten komen om lidstaten in zwaar weer de helpende hand toe te steken.

 

Meer euroscepsis

Overall verwacht ik echter dat de thans ontstane grotere meerderheid van lidstaten met een regering van (centrum-)rechtse signatuur verdere integratie zal stoppen of in ieder geval temporiseren. De discussie over welke richting de Europese Unie inslaat is nog niet beslist. Blijft het een Europa der Vaderlanden, zoals De Gaulle propageerde, een vrijwillig samenwerkingsverband van soevereine staten of geven de lidstaten steeds meer soevereiniteit op en wordt de EU een heuse federatie, een Verenigde Staten van Europa?

Of de verandering in het stemgedrag doorzet moet uiteraard worden afgewacht. Vooralsnog verschuiven de politieke verhoudingen in ieder geval duidelijk naar het rechter- en meer eurosceptische deel van het politieke spectrum in de Europese Unie. Of het tij van de Ever Closer Union echt wordt gekeerd is echter koffiedik kijken. De Europese integratie is een langzaam, maar tot op heden halsstarrig proces; ik schreef het al eerder. Maar wat in ieder geval niet kan uitblijven is dat de kentering in het stemgedrag zich gaat vertalen in ander beleid, zowel op nationaal als op EU-niveau. Het is in ieder geval nog niet gedaan met de nationale soevereiniteit.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Morgen verkiezingen in Nederland en het hele zooitje van wat er nu zit kan een krantenwijk zoeken ,de angsthazen bibberen op hun stoel,durven geen verantwoording te nemen ,en knikken gedwee,om hun baantje te behouden ,de tijd heelt alle wonden ,maar gaan zullen ze .

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

En de kranten weer kranten laten worden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ik denk dat vak K al druk bezig is met het scenario als dat zich voor gaat doen. Ik kan er zelf al wel een paar bedenken.
Een noodwet omdat de ommezwaai te groot gaat worden.
Een noodregering die de verandering moet voorbereiden.
Een EU die niet met de nieuwe regering wil praten.
Ze zullen de zaak vertragen
En ga zo maar door. Hoe dan ook ze zullen zeker niet zo maar gaan.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Mee eensAnton,maar we moeten af van die lobbyistenclub en snel ook,gewoon een regering die er is voor de Nederlanders .

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Het is trouwens wel frappant dat er midden in mijn reactie een reclame tussen gewrot is. Zien jullie die ook?

Martha
Martha
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja…die zie ik ook.
Meermalen opgemerkt bij een reactie van U.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Martha

De reclame was weg nadat ik er een opmerking over maakte, maar hij is nu weer terug

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Uiteraard zullen ze ten koste van alles tussentijdse verkiezingen voorkomen. Dat ligt er al heel dik op.
Overigens is de reclame nu weg.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten de koe bij de horens vatten en het hele Linkse Rutte Kartel de laan uit sturen, dit komt namelijk nooit meer goed, neem het voorbeeld van de gelukszoekers, de boeren, het gas, de woningen, de Corona leugen enz enz.
Dit liegen en bedriegen moet stoppen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het taalgebruik van de auteur is nogal ingetogen.
M.i. is het eenvoudig te verklaren:
1) de generaties die gewend waren om links te stemmen zijn door natuurlijk verloop verdwenen. De huidige generatie ziet in dat linkse politiek is gebaseerd op de illusie van universele gelijkheid – terwijl tegelijkertijd de gelijkheid binnen Europa ver te zoeken is.
2) De herverdeling van migranten binnen de EU lukt VOORAL niet omdat migranten wel zo bijdehand zijn om de landen met de beste voorzieningen uit te zoeken. Heel Oost-Europa valt dus gelijk af. En migranten kunnen niet gedwongen worden volgens het Dublin akkoord.
3) Tenslotte zien kiezers ook wel dat meer migranten gepaard gaat met meer woningnood en meer afbraak sociale vangnetten, zoals WW. Als de portemonnee leeg raakt mede door duurdere energie, verdwijnt ook heel snel de solidariteit.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Auteur schrijft dat ‘de socialisten in Frankrijk weggevaagd zijn’. Enige nuancering is toch wel op zijn plaats.
De LREM van Macron en diens kabinet bestaat voor tweederde uit socialisten, vakbondsmensen en personen uit MODEM, ook een en links liberale partij. Dan nog een paar overlopers uit de linkervleugel van LR, zoals Bruno Lemaire.
Macron’s partij heeft dus eigenlijk alleen de naam veranderd, de poppetjes gingen gewoon door met hetzelfde spelletje.

Jos Becks
Jos Becks
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nexit aub.

Dino51
Dino51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos Becks

Te beginnen uit de Eurozone zodat we de financiële wanorde en schulden van de andere hoeven te financieren. De andere zaken zullen snel volgen bij het huidige EU wanbeleid

Dino51
Dino51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

NL de schulden niet (!!) hoeft te financieren.

Heijtink
Heijtink
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

NIET hoeven te financieren !! (Toch)

Winnie
Winnie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos Becks

Eerst je eigen tuintje op orde hebben!Anders kun je een ander onmogeijk helpen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is weer hoop ontstaan dat realisme het overneemt van de linkse nachtmerrie die zoveel ellende met zich meeneemt. Normalisering van de inmiddels tot een open inrichting gezakte niveau in Europa is hard gewenst en in Zweden hebben zij het nu begrepen. Nu nog Nederland die tot nu toe doet of Denemarken niet bestaat waar zelfs de socialisten het licht van realisme hebben gezien. Misschien wordt Europa nog eens weer Europa.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je het rijtje rigoreus klimaatbeleid, Europese integratie, uitbreiding EU, open grenzen-beleid emlinkse illusie opsomt kun je toch niet beweren dat de Nederlandse regering een centrum-rechtse of liberale signatuur heeft. Sociaal-democratisch is het ook niet: niet sociaal en zeker niet democratisch.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Van harte gefeliciteerd daar on Zweden de mensen daar zijn wakker geworden laat het een mooi afscheid worden van de eu.
En hopen dat Italië volgt . .

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Italië is druk bezig.
De EU komt onder een steeds grotere druk te staan.
Onze eigen regering moet dat ook zien.
Merk trouwens op dat de media dit zoveel mogelijk proberen te ontwijken.
Vrijwel geen commentaar op het conflict Griekenland Turkije, of de situatie Azerbeidzjan Armenië.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Bedenk trouwens dat Turkije steeds meer richting Rusland gaat. Moet een veeg teken zijn voor de EU:

https://www.businessinsider.nl/vs-sancties-rusland-turkije-waarschuwing-erdogan/

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren las ik dat er 200 000 euro werd aan ziektekosten uitgekeerd naar Slowakije. Hier ziek worden daar werken, leuk verzonnen. Vandaag weer een trucje met nareizigers zodat omes en tantes ook hier naar toe komen. Dit is geen naïviteit meer dit is pure domheid of bedoeling bij de instanties. Zo krijg je de draagvlak voor migratie snel op nul. Weg met deze regering het gaat al mis. Wij hebben een regering nodig zonder EU jaknikkers maar politici die durven tegen de stroom ingaan.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoe vaak zijn nu al misstanden met al die ‘rechten’ voor buitenlandse misbruikers aangetoond? Reken er maar op dat dit slechts het uiterste topje van de ijsberg is, en dat het overgrote deel van onterechte uitkeringen gewoon niet komt bovendrijven en jaar in jaar uit doorgaat. Het gebeurt omdat het kan.
Het systeem is rot van binnenuit, en wordt toch in stand gehouden ten koste van de steeds verder verarmende Nederlander.

Het is geen naïviteit hoor, dat van die uitgebreide familieclans die geholpen worden door het gesubsidieerde asielcircus om hier meestal aan het uitkeringeninfuus te komen hangen en o.a. de zorg, politie en justitie en het onderwijs disproportioneel te belasten. Dat er succesvolle immigranten zijn, is geen reden om dan op goed geluk iedereen maar binnen te laten; toch wordt dat als drogreden steeds weer opgevoerd.
De ontwrichting is de bedoeling, anders kun je dit niet verklaren.
Er zullen wel weer rapportjes, onderzoekscommissies e.d. opgericht worden om de problemen in de parkeergarage of de onderste la te krijgen.
Overigens is, zoals voorspeld, de nieuwe grote opvang in Zoutkamp ook al weer overvol. Dus we gaan steeds meer opvanglocaties afdwingen, om steeds méér immigranten te kunnen toelaten?

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Brussel zag deze omwenteling aankomen vandaar dat ze het vetorecht wilden afschaffen.
Deze uitkomst en de voorspelde uitkomst voor Italië geeft mij weer enige hoop. Misschien is het nog niet te laat. Het is wel al zo laat dat het heel veel pijn gaat doen. Nexit zal niet gaan zonder onze garantstellingen te “doneren”.

Maar desondanks toch een hoopvolle ontwikkeling.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel van Vervloed. Het is nu inderdaad een schrille of macabere machtsstrijd van Parijs en Berlijn om de Europese moloch.
De. EU is immers een economische reus op lemen voeten die nu intern door de groenen van John Kerry, John Podesta, Frans Timmermans, Diederik Samsom leidend tot versterking van de Brics, Shanghai Cooperation Organisation etc van China en Rusland economisch wordt vernietigd met desastreuze gevolgen voor de hele wereld.
De renteverhogingen om quasi de inflatie van de energy policy van Biden / Kerry te corrigeren zal de Italiaanse kiezer nog meer nopen uit de Euro te stappen.
De huidige rechtse opmars mag eigenlijk wel zo geduid worden dat de Europese kiezer de grotere krachten van Rusland-China vs US-UK begint aan te voelen en dit electorale besef zomaar tot een implosie van de EU kan leiden.
Het is vervolgens beter dat Vlaanderen en Nederland Republieken worden en met Wallonie, (Schelde-Seine) Nordrhein Westfalen (Rijn) en Niedersachsen een internationaal economisch Ballungsraum vormen.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toren van Babel, zegt genoeg

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Johannes,

Eens dat de bangelijk (maar toch strijdvaardig) geuite zorgen van zich progressief identificerende kringen wat trop zijn. We moeten alleen – louter op basis van stevige vooroordelen – de Zweden niet het voordeel van de twijfel geven, want ze waren op enig moment de eugenetica reuze toegedaan en het zoek-zoek-habibi naar de moordenaar van PM Palme, was geloof ik ook nooit zo’n succes.

Dat ‘Europa’ hiermee een wat realistischer koers zou gaan varen, betwijfel ik ten zeerste. Kijk maar naar het mechanisme van het cordon sanitaire in België en de worstfabriek van het ‘verantwoordelijke midden’ in de NL politiek: Elkaar blijven overtuigen in steeds schrillere, in ware Sportpalast crezendo tonen lijkt mij een stuk waarschijnlijker, zeker als de centjes altijd maar blijven stromen.

Wil ‘Europa’ slagvaardiger overkomen – in plaats van praten, geld uitgeven en issues afkopen – dan zou het aardig zijn als het ‘ever closer union’ eens uitgedreven wordt en we over en weer, met de hele bups eens onze knopen gaan tellen. Waarschijnlijk komen we dan uit op een invulling waarbij iedereen graag voordeeltjes zijn/haar/hun kant ziet opkomen, dat dan bij het vermijden van zero sum weer wijst op andere dingen.

Met de ronduit gevaarlijke toespraak van La van der Leyen – samen met haar medestrijdsters gehuld in Oekraïens kleurenschema – is de kans daarop minimaal nul. Heeft iemand ooit onze niet zo succesvolle familieminister, minder succesvolle minister van defensie en medische plagiatrix op de mogelijkheden van de schriftelijke cursus ‘Twee stappen vooruitdenken’ gewezen?

Naburig regimes afzeiken (ook al is daar alle reden voor) zonder ze te willen of kunnen vernietigen is niet slim.

Of heeft ze een andere cursus gedaan?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat het als overheid onmogelijk is om een sterk front te vormen, als je je eigen mensen in de kou laat staan.
Doordenkertje.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Zweden Demokraten komen niet in de regering en leveren niet de premier. Ulf Kristersson wordt de nieuwe premier. Hij is van de moderaten, in omvang het tweede blok na de verkiezingen, en uiteraard regelmatig te zien op bijeenkomsten van het WEF. De Zweden Demokraten hebben niet geeist dat de immigratie wordt stopgezet, noch dat er een repatriëringsprogramma wordt opgezet. Maw, er verandert niet zoveel. Ik vrees dat er geen politieke oplossing is voor de problemen. Niet in de laatste plaats omdat alle problemen door diezelfde politiek gecreëerd zijn en omdat verkiezingen al 30 jaar lang niks veranderen.

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x