Rutte IV zet onze welvaart op het spel

Verdienmodel van Nederland brokkelt af


 
De economie, het verdienmodel van Nederland en de kurk waarop onze welvaartsstaat drijft, wordt langzaam gewurgd. Lasten- en regeldruk nemen voor hardwerkend Nederland toe, terwijl de overheid zelf uitdijt en veel geld in bodemloze klimaat- en stikstofputten stort. Als deze trend doorzet – en met het recente regeerakkoord heeft het daar alle schijn van – komt ons land in gevaarlijk vaarwater terecht, stelt Johannes Vervloed.

Nog niemand heeft de noodklok geluid over het coalitieakkoord. Weliswaar uitte MKB-Nederland voorzichtig commentaar, maar over het algemeen is het bedrijfsleven redelijk positief. In ieder geval het grotere bedrijfsleven, bij monde van het sinds kort door D66-voorvrouw Ingrid Thijssen geleide VNO-NCW. Het bedrijfsleven verwacht grote orders uit de diverse miljardenfondsen die momenteel worden opgetuigd: Klimaatfonds, Stikstoffonds en het reeds bestaande Wopke/Wiebes investeringsfonds. Het echte grote, multinationale bedrijfsleven heeft de bui al zien hangen. Unilever en Shell houden het voor gezien in Nederland. Zij zijn het multinational-vijandige klimaat beu, dat door links Nederland, maar ook door de kabinetten-Rutte over hen is uitgestort.

 

Inflatie loopt op

Kijken we in plaats van de redelijk positieve reacties op het regeerakkoord van de vertegenwoordigende instanties van het bedrijfsleven naar de harde werkelijkheid, dan zien we een ander, (zeer) verontrustend beeld. We moeten dan wel goed kijken. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. De economie vertoont mooie groeicijfers, de werkloosheid is laag en geld is goedkoop.

De vooruitzichten voor de langere termijn zijn echter minder positief. Aan de huidige hoogconjunctuur, veroorzaakt door het goedkope geldbeleid van de Centrale Banken en het inhaalkoopeffect van de covid-lockdowns, komt onherroepelijk een einde. De eerste tekenen zien we al. De inflatie neemt toe en de Centrale Banken van het VK en de VS verhogen resp. kondigen verhogingen van de rente aan. Zonder goedkoop geld zullen overheden gedwongen worden de hand weer op de knip te houden en wordt het voor het bedrijfsleven een stuk duurder om te investeren in productiecapaciteit. De koopkracht van de burger wordt door dezelfde inflatie uitgehold. Het resultaat is dat de bestedingen van zowel overheid, bedrijfsleven als consument kelderen, de economie krimpt en de werkeloosheid weer toeneemt.

 

Structurele gebreken

U mag zeggen dat dit de normale gang van zaken is. Na hoogconjunctuur komt laagconjunctuur; de economie is een cyclisch proces. Zeker waar. Waar mijn zorg naar uitgaat is echter niet de conjunctuur, maar de structuur van de Nederlandse economie. Zonder multinationals, zonder een succesvolle exporterende agrarische sector en bouw, die beide met het desastreuze stikstofbeleid de nek worden omgedraaid, de ZZP’er die het zelfstandig werken onmogelijk wordt gemaakt met duizenden euro’s minder aftrek en een verplichte arbeidsongevallenverzekering, de oplopende (energie)kosten voor burger en bedrijfsleven van het klimaatbeleid en de steeds maar weer verhoogde lasten- en regeldruk, gaat het verdienmodel van Nederland op de helling.

Ik voorzie een somber scenario, waarbij ik nog niet eens een voortgaande coronacrisis met lockdowns in beschouwing neem, lockdowns die grote delen van het bedrijfsleven hard treffen en tot faillissementen leiden.

 

Miljardenuitgaven

Tot zover de inkomstenkant. Aan de uitgavenkant is het niet beter. De kosten van klimaat- en stikstofbeleid, van de zorg, de immigratie en de transferunie eisen eveneens hun tol. Naast de in het regeerakkoord genoemde 35 miljard voor klimaatbeleid en 25 miljard voor stikstofbeleid hangt er een prijskaartje van 17 miljard per jaar aan de immigratie en de almaar stijgende kosten van de zorg leggen een beslag op bijna een kwart van het nationaal budget.

Last but not least zijn er de kosten van de EU. Het Herstelfonds kost Nederland bovenop de reguliere bijdrage van 8,9 miljard 1 miljard euro extra per jaar en de kosten van een EU-klimaatfonds zouden wel eens kunnen oplopen tot 36 miljard per jaar. Bij een volledige begrotingsunie, zoals het Franse voorzitterschap (eerste helft 2022) voorstelt, wordt Nederland samen met Duitsland zelfs de melkkoe van de Europese Unie.

 

 

Grens bereikt

Het netto-effect van minder inkomsten en meer uitgaven hoef ik niet uit te leggen. Dat hebben we in vele landen gezien waar de overheid dacht het beter te weten en te kunnen dan het innovatievermogen van de markt, de ‘onzichtbare hand van Adam Smith’. Venezuela is het laatste land in een lange reeks van landen met een dergelijk mislukt overheidsbeleid. Als dat ons voorland is…. Maar is nog niet te laat, het tij kan nog gekeerd. De Nederlandse economie is robuust en kan wel een stootje hebben. Er is echter een grens en ik ben bang dat die grens over niet al te lange tijd bij ongewijzigd beleid wordt bereikt.

 

Meer markt

De oplossing is niet ingewikkeld. Deze kan in één zin worden samengevat: “Minder overheid, meer markt.”

Ga niet op de stoel van de ondernemer zitten. Laat de ondernemer en de burger de economie runnen. Geef hen alle ruimte, zonder betutteling en regeldruk. Zorg voor een gelijk speelveld en ruim obstakels op. Verlaag de belasting in plaats van geld wegsmijten in bodemloze putten. Dat is een betere besteding dan aan overheidsprojecten, waarvan de kosten altijd uit de hand lopen en die zelden aan de oorspronkelijke doelstelling beantwoorden. In tegenstelling tot investeringen in private en public-private projecten zijn overheidsprojecten niet rendabel.

In a nutshell, zoals de recent afgetreden Brexit-minister van het VK bij zijn afscheid zei.

 

Crisis

Of de coalitie Rutte-IV die wijsheid weet op te brengen lijkt – althans op korte termijn – niet waarschijnlijk. Adviezen voor ander beleid worden in de wind geslagen, zoals in het Kamerdebat over het regeerakkoord bleek. Eerst zal er, denk ik, een economische crisis moeten uitbreken. Alleen op harde wijze, geconfronteerd met een zieltogend bedrijfsleven en een lege schatkist, zal men bij zinnen komen en gedwongen worden weer met beide benen op de grond te gaan staan. Hopelijk is het dan nog niet te laat.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je Jetten op defensie zet,ben je niet goed bij je hoofd ,de onkunde druipt van dit zooitje af ,dan nog ruzie zoeken met Putin ,nou die krijgt het spaans benauwd als Rob met zijn handtas gaat zwaaien .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Inderdaad Peter, ik zie in gedachte bij Rob Rompertje, zijn lipstick uit zijn tasje zwiepen, als met zijn tasje gaat zwaaien.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige waar dit horrorkabinet goed in is is de andere kant uitkijken en buigen als een knipmes voor de EU-maffia!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze lachende leugenaar, breekt heel Nederland af en die onnozele Kartel kiezers, sluiten hun oogjes en dutten verder.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is voor veel mensen kennelijk niet te begrijpen dat als de energie 2 x zo duur wordt dat het kostprijsverhogend werkt en dus remmend op de economie. Dat er dus welvaart en banen verloren gaan, dat de concurrentiepositie met andere landen verslechtert. Dat zo een ontwikkeling doorwerkt in de hele economie.
Al die hoog opgeleide mensen die 4000 netto per maand verdienen en op kartelpartijen stemmen, begrijpen dat niet.

cas
cas
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Die mensen hebben er over het algemeen geen last van omdat met geld je de wereld ongeveer naar je hand kan zetten, of de handigheid hebben om allemaal bedrijfjes op te zetten die flink subsidie ontvangen en geen resultaten hoeven op te leveren. Kijk maar eens naar al die klimaat stichtingen die geld ontvangen, maar hoe worden hun doelen en resultaten getoetst?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nergens ter wereld is men zo fanatiek bezig met klimaat, stikstof en migratie zoals in Nederland. Het lijkt of de rest niet telt en men over de lijken gaat. Een nieuwe VOC mentaliteit? Dat is dan wel een verkeerde. Omdat Rutte VVD helemaal in handen is van D66 is er maar een stokpaardje van Rutte overgebleven, het geestelijk molesteren van de ouderen door hun koopkeacht steeds te verlagen en medicatie duurder maken. Het poldermodel die alle slechte van deelnemende partijen verenigd in een moordende beleid. En men lijkt het weer gewoon te slikken want wij hebben het toch nog goed? Rutte is de enige niet due visie mist.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

VOC Mentaliteit!! Die uitspraak is de behoorlijke blunder van Bak Ellende. Dat zet de VOC in een negatief daglicht. Veel beter, vanuit die periode gezien, had Bak E. moeten spreken van de VOC Ondernemingsgeest en niet van de mentaliteit!!!!
Triest voor woorden van deze Zeeuw alwaar de VOC is opgericht in Zeeland (Middelburg). Van de 17 kamers er ook nog 4 kreeg mbv Maurits en mee mocht lopen in de jaarlijkse kamerdans van 1 kamer met de andere 4 kamers (Delft, Rotterdam, Hoorn en Enkhuizen). Amsterdam groot geworden door de Oostzeehandel (moedernegotie) had er 8.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nyong

Blunderende Balkenende meende een sterke uitspraak te hebben gedaan. Intussen past deze bij alle blunders die onze politiek doet. De volgende blunder is Rutte 4 waarbij hij meent niet te kunnen veranderen in een andere persoon. Alsof wij het hadden verwacht!

Paul Frentrop
Paul Frentrop
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het nieuws dat Intel gaat investeren in Frankrijk, Italië en Duitsland onderstreept de strekking van dit betoog. Nederland resten slechts de datacenters.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paul Frentrop

Die datacenters leveren bijna geen banen op, maar slurpen veel grond en elektra op.
En dat alles voor de opslag van wat foto’s en video’s.
En Shell en Unilever en vermoedelijk Exxon worden ongewenst geacht in Nederland.

Odile
Odile
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een hooghartige VN/WEF- wolvin in schaapskleren heeft veel teveel bepaald wat er in het regeeraccoord kwam, en Rutte vond het goed zolang hij maar in het torentje mag.
Gebeurt er niet wat het WEF wil dan volgen er zelfs juridische sancties, zie de vragen en antwoorden over buikdbackbetter, van Gideon van Meyeren/FvD

AlQak-Kaag moet de 17 SDG’s doorvoeren in Nederland, daar is heel veel geld voor nodig.
Voor al die miljarden staatsschuld draait uiteindelijk de belasingbetaler op.
Veel burgers willen minder migratie, minder klimaatonzin, sterke mkb, meer zorg enz, ze krijgen het tegenovergestelde.
De regering zit er niet voor de nederlandse burger maar voor het kleine clubje geldgiganten achter de schermen.
Burgers van Nederland wordt wakker voor het te laat is

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een vorig tweede-kamerlid, met Bèta-achtergrond, vertelde me twee jaar geleden reeds: De Nederlandse Staat is failliet, als je gangbare normen hanteert.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Blauwe Dreigbrieven wisten jullie dat
vallen binnen 6 weken bij ons op de mat.
Daarin staat wederom precies vermeld
Hoe het met de hoeveelheid euro’s is gesteld.
Die zijn zo nauwkeurig als de pest.
Verhoogde belastingpercentages doen de rest.
Ze plukken ons volledig. kaal
Met die duiten gaan ze aan de haal.
Waar leidt dat ook weer naar toe
Volgend jaar nog armer! Toedeloe.

Wappieman
Wappieman
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte IV zet ons hele land op het spel !
Niet alleen de economie , wij als volk dreigen
door niet aflatende omvolking te verdwijnen .
Onze tradities , taal , vrijheid , ALLES dreigt
verkwanseld te worden , alleen om ene Claus
Schwab van dat vervloekte WEF te plezieren .
Ik kan mij niet voorstellen dat de kiezer dit
gekozen heeft !

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wappieman

De kiezer op het Rutte Kartel, heeft hier wel degelijk voor gekozen.
Onnozele ganzen, lopen altijd achter de gans aan die het hardst gakt.

Annemarijn
Annemarijn
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Sind enkele jaren volg ik de regering in vergelijking met de beleidswensen van Klaus Schwab, voorman van he World Economic Forum. Die streeft ernaar om de bevolking van allelanden in de wereld heel,klein te houden, bestuurd door de rijksten en de machtigsten van de e Planeet zoals hijzelf, Bill Gates, Mr Rothschild, mr Bezos e.d.
Rutte, Kaag, Hoekstra en Schouten zijn lid van het WEF en bekleden daarbinnen functies, Kaag leidt een belangrijke commissie.
Als door de medewerking van dit Kabinet Nederland meegaat met het WEF komt hier een COMMUNISTISCH REGIEM.
Wat dat betekent kun je zien aan. China en het oude/nieuwe Rusland en Albanië. Het is maar een weet.
Wij gaan de vernieling tegemoet.

ANT
ANT
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Laat de ondernemer en de burger de economie runnen. Geef hen alle ruimte, zonder betutteling en regeldruk..”

Nou, enig overheidstoezicht is toch wel wenselijk.
Zie die mondkapjesoplichterij, de misstanden in de slachterijen, het gesjoemel met afval door de chemie, etc.

Want hele verantwoording kunnen maar heel weinig dragen.
Dus daarom geen volledige deregulering maar ook handhaving en toezicht vanuit de overheid. Die dan wel effectief moet zijn.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  ANT

Met de mondkapjes heeft de overheid behoorlijk gefaald net zoals met de Bulgaren affaire en fa maar zo door. Niet voor niets betalen wij ons blauw aan belastingen. Ook de EU drijft op Nederlandse geld.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  ANT

Mwah. Zullen we het dan ook eens hebben over de toeslagenaffaire en het maar niet oplossen van de aardbevingsschade in Groningen? Of anders dat geblunder van de overheid met die Stint? Afghanistan misschien?

En weet je wat minder bekend is, maar ook interessant?
Overheidsbedrijf NS wilde rond de eeuwwisseling af van alle nevenlijnen. Proactief door een belabberde dienstverlening lukte het aardig om reizigers weg te jagen.
Na de liberalisering op het spoor kwamen particuliere vervoerders die -het klinkt te logisch om waar te zijn- treinen en bussen op elkaar aan lieten sluiten.
Het gevolg was dat het aantal reizigers enorm groeide, zodat men telkens meer, en langere treinen moest laten rijden.

En zeker, waar particuliere partijen zaken doen komen fouten voor. Zelfs grote fouten.
Alleen doet de overheid het nooit beter; ambtenarren worden toch wel betaald, ongeacht hun wanprestatie.
En dat zie je terug in overheidsdiensten.

Annemarijn
Annemarijn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Johannes Vervloed legt de vinger op de rotte plek in het beleid van Rutte.
Maar de achtergrond en het grotere ideeenbestqnd waarop dit belid berust laat hij naar mijn mening liggen. En dat bestand is heel gevaarlijk, omdat daar Klaus Sxhwab achter zit, de uitvoerend voorzitter en oprichter van het World Economic Forum. Die ideeen houden in, dat ee globaal moet worden bestuurd, de wereld moet door een bestuurslichaam worden gelid, bestaande uit de machtigsten en rijksten ter wereld. Waar gaat het over de bevolking?! Nergens, wantbde bevolking is in zij. Geheel in dienst van de bestuursleden, van wie de bevolking een klein salaris zal ontvangen, net genoeg om te overleven.
Klaus Schwab heeft in de loop der jaren sinds de oprichting in 1971 veelinvloed verworven, waardoor hij een gevaarlijk man moet worden genoemd. Zoals gezegd, heeft onze regering veel belangstellingvoor het WEF, Rutte ontving in 2019 de “Global Citizen Award” uit handen van genoemde Klaus Schwab. Niet alleen Rutte, ook Kaag, Hoekstra en Schouten zijn lid van het WEF en nemen deel aan de maandelijkse bijeenkomsten als ook aan de Annual Meeting in Davos op 26 t/m 29 januari 2022.
Uit dit alles blijkt hoe belangrijk deze gevaarlijke instelling WEF met Klaus Schwab voor ons land is. De vermindering en verschraling van de middenstand waarop Vervloed wijst betekent dat de leer vanSchwab in Nederland al in uitvoering is. Ook de idee om kasgeld op te heffen en alleen abstract bankgeld te gaan gebruiken is een idee van Schwab en ligt in de etalage om te worden uitgevoerd, met alle gevolgen van dien.
De Corona-pandemie speelt Schwab geheel in de kaart, want die geeft Rutte een alibi in handen om strenge maatregelen te nemen die in wezen overbodig zijn en niks te maken hebben met de volksgezondheid, maaralle

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Eerst zal er, denk ik, een economische crisis moeten uitbreken”, wellicht is dit voor meer problemen op dit moment het meest effectieve “geneesmiddel”. De huidige overdaad en pampering creeert overgevoeligheid en afhankelijkheid van de overheid. Zicht op alle verworvenheden vervaagt. Elk probleem wordt een crisis genoemd ipv een opgave, volgens velen zijn we “gedoemd”. Een echte goede crisis zet ons weer even met beide benen op de grond.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel van Vervloed

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x