Wat kunnen we verwachten van Giorgia Meloni, de mogelijk nieuwe premier van Italië?

Razend populaire politica op de rechtervleugel

Titelfoto bij artikel Wat kunnen we verwachten van Giorgia Meloni, de mogelijk nieuwe premier van Italië? Johannes vervloed opiniez

Foto: Giorgia Meloni

Op 25 september zijn er vervroegde verkiezingen in Italië, omdat de door de EU gekoesterde regering van nationale eenheid onder Mario Draghi uiteen viel. Als de polls het bij het rechte eind hebben wordt de rechtse Giorgia Meloni de nieuwe premier van Italië. Samen met de Lega van Salvini en de Forza Italia van Berlusconi zou zij een coalitieregering kunnen vormen met een meerderheid in het parlement. Johannes Vervloed over wat dit betekent voor Italië en de consequenties voor de Europese Unie. 

De beoogde nieuwe premier van Italië is de politiek leider van Fratelli d’Italia, een partij met wortels in de fascistische beweging van Mussolini. Is die partij nog steeds een fascistische partij? Meloni zelf ontkent dat in alle toonaarden. Zij kan de wortels van de partij niet ontkennen, maar zegt dat Fratelli d’Italia niet anders is dan de Britse Conservatieven of de Republikeinen in de VS. De Financial Times omschrijft haar als een conservatieve nationalist, in tegenstelling tot haar beoogde coalitiegenoot van de Lega, Salvini, die een nationale populist wordt genoemd.

Het zijn maar woorden, doch een zeker beeld roepen ze wel op. De Britse linkse krant Guardian is niet overtuigd van haar oprechtheid en vermoedt dat zij na de verkiezingen weer minder afstand van het verleden van de partij zal nemen dan ze thans beweert. De krant vergelijkt haar met Victor Orban van Hongarije en wijst op haar sympathieën voor het rechtspopulistische Vox in Spanje.

 

Ongekend populair

Een uitgebreide kenschets komt van de Neue Zürcher Zeitung, die de uitgesproken overtuiging ademt dat een regering-Meloni een praktische politiek zal voeren, binnen de NAVO zal blijven en het hervormingsprogramma van voorganger Mario Draghi voor een belangrijk deel zal uitvoeren. Wat hier ook van zij, Giorgia Meloni is ongekend populair in Italië. Haar boek Io sono Giorgia is een bestseller en een rap-clip van haar gaat viraal op internet.

Behalve aan haar uitstraling dankt zij haar populariteit aan de posities die zij inneemt over de islam, het linkse gedachtengoed en de massa-immigratie. Veel Italianen hebben hier genoeg van en zien in Giorgia Meloni een soort Jeanne d’Arc, die hen van deze ellende komt verlossen. De Guardian citeert haar: “The secular left and radical Islam are menacing our roots … Either say yes, or say no. Yes to the natural family, no to the LGBT lobbies … Yes to the universality of the cross, no to Islamist violence. Yes to secure borders, no to mass immigration.

 

Plannen voor Italië

In Italië pleegt de regering weinig invloed uit te oefenen op het reilen en zeilen van het land. De gemiddelde zittingsduur van een Italiaanse regering is ook niet meer dan zeshonderd dagen. Vooral de economie is onbestuurbaar. Schattingen lopen uiteen, maar dat veertig procent van de economie ‘zwart’ is wordt door weinigen betwist. Het is één van de redenen dat hervormingen moeilijk zijn door te voeren. Een tweede reden is de grote tegenstelling tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden.

Niettemin heeft Draghi een redelijk ingrijpend hervormingsprogramma ter hand genomen om de economie te ontdoen van beschermingsconstructies en andere beletsels voor een concurrerende economie. Hij heeft enkele successen geboekt op institutioneel en juridisch vlak, maar moet toch de bulk van het hervormingsprogramma overlaten aan zijn opvolger. En dan hebben we het nog niet over de endemische corruptie in het land, het nepotisme en de nog altijd grote invloed van de Maffia.

De vraag is of een regering-Meloni bereid en in staat is om het hervormingsprogramma van Draghi te vervolgen. Zelf zegt zij dit te zullen doen. Geen enkele Italiaanse regering durft de miljarden uit het EU-Herstelprogramma in de waagschaal te stellen. Maar of zij dat met volle overtuiging doet en zij slaagt waar al haar voorgangers faalden is op z’n minst twijfelachtig. Andere thema’s liggen haar in ieder geval nader aan het hart: stoppen van de massa-immigratie, doen herleven van christelijke waarden en tegelijkertijd het afwijzen van de in haar ogen – en in die van veel Italianen – verachtelijke woke-cultuur, alsmede de bestrijding van het islamisme.

 

Bondgenoten in Europees parlement

De Fratelli d’Italia is aangesloten bij de groep European Conservatives and Reformists (ECR) in het Europees Parlement. Tezamen met onder andere de Poolse Law and Justice-partij van premier Morawiecki, de politieke beweging van premier Janša van Slovenië, Vox uit Spanje en de Nederlandse JA21 en de SGP. Maar onlangs heeft Giorgia Meloni samen met beoogd coalitiegenoot Salvini van de Lega ook een verbond gesloten met de Hongaarse Fidesz-partij van Viktor Orban. Voor wat betreft Salvini is niet zozeer het verbond met Orban opmerkelijk, maar wel dat met de ECR-leden. De Lega zit immers in een andere verband in het Europees Parlement – de Identity and Democracy-groep – waar ook de partijen van Marine Le Pen en Geert Wilders lid van zijn. Is dit een voorbode van nauwere samenwerking tussen deze twee groepen plus het momenteel EP-partijloze Fidesz? Fidesz behoorde tot voor kort tot de Christen Democratische fractie in het Europees parlement.

 

Opstelling in EU

Een dergelijke samenwerking ‘op rechts’ kan op den duur wellicht verschil maken in de EU. Op kortere termijn is de positie die een regering-Meloni in de Europese Raad zal innemen van groter gewicht. Want hoe zal Italië zich gaan opstellen in het tot op heden gevoerde open grenzen-beleid van de EU en zal het land Hongarije en Polen steunen tegen de Europese Commissie en het Europees Parlement in de discussie over de rechtsstaat? En, last nut not least, hoe zal Italië zich opstellen in de eurozone?

 

Migratiebeleid

Meloni zal binnen de EU waarschijnlijk aandringen op het sluiten van de grenzen voor illegale migranten, opvang in de regio en beëindigen van asiel(s)hoppen. Het ligt in de verwachting dat als de EU er niet in slaagt dergelijk beleid te ontwikkelen en succesvol uit te voeren, Italië en de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) vervolgens zullen eisen dat het immigratiebeleid volledig genationaliseerd wordt. Dat was overigens ook zo geregeld in het Verdrag van Maastricht (1992). Het was nooit de bedoeling dat dit een gemeenschappelijke bevoegdheid zou worden.

 

Rechtsstatelijke discussie

Gezien het verbond met Orban en Morawiecki zal de nieuwe Italiaanse regering ook steun verlenen aan Hongarije en Polen in hun strijd het eigen nationale recht boven dat van de Europese Unie te laten gaan. Want daar gaat het om. De Commissie en het Europees Parlement willen ook op terreinen, waar de EU geen (communautaire) bevoegdheid heeft, hun wil aan de lidstaten opleggen. Polen en Hongarije verzetten zich daartegen. De zogenaamde rechtsstatelijke discussie beschouw ik als een rookgordijn. Het is een excuus om het Europese Hof in Luxemburg het laatste woord op alle beleidsterreinen te geven.

 

Eurozone

En dan de euro. Zal Giorgia Meloni – net als beoogd coalitiegenoot Salvini enkele jaren terug deed – koketteren met de introductie van een parallelle munt, de Mini Bill of Treasury (Mini-BOT)? Of kiest Italië – beter gezegd: wordt het gedwongen te kiezen – voor een Euroholiday? Een discussie over de euro is zeer actueel. Ook in Nederland wordt steeds meer getwijfeld aan het nut en de houdbaarheid van de gemeenschappelijke munt. Heeft deze wel gebracht wat we ervan verwachtten en is het niet tijd de euro vaarwel te zeggen als deze – door de gedwongen financiering van de torenhoge schulden van lidstaten als Italië – tot een voor Nederland (zeer) kostbare transferunie leidt? Oud-minister van Financiën Hoogervorst wijdde er nog niet zo lang geleden een analyse aan in Elsevier Weekblad.

Na het zomerreces zal er een discussie over de euro in de Tweede Kamer worden gehouden. In dit debat zal zeker ook de nieuwe situatie in Italië worden meegenomen, in de afweging om wel of niet in de eurozone te blijven en zo ja, onder welke voorwaarden. Tegen die tijd zal naar verwachting bekend zijn of Italië een regering-Meloni krijgt en welk beleid van deze nieuwe regering kan worden verwacht. Want het moet wel heel raar lopen als Meloni geen premier wordt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een ruk naar rechts binnen de EU is welkom voor de verloren evenwicht want nu is het een linkse boel. Zolang wij de euro aanhouden zal Italië onze pensioen en andere geld wegzuigen. Misschien draagt het wel aan andere verhoudingen binnen de EU omdat het een grote land betreft. Hopelijk zal het invloed hebben op de migratie. Hoe dan ook de eventuele pret zal niet lang duren want binnenkort zal Italië weer een andere regering hebben waarschijnlijk een linkse.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vrees met u mee dat ’the powers that be’ er wel voor zullen zorgen dat er niemand hun linksdraaiend fata morgana zullen ontmaskeren.
Daartoe is, zoals steeds vaker blijkt, elk middel geoorloofd.

Piltdown
Piltdown
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Tweede Kamer houdt straks geen discussie over de Euro. Het partijkartel zal prediken dat het een zegening is, want dat moet van het WEF. Partijen die uit de Euro willen krijgen nauwelijks een kans om hun standpunt uit te dragen. Interrupties, zwartmakerij en valse beschuldigingen zullen zorgen dat hun boodschap niet overkomt. Einde “discussie”.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

En het mantra ‘in dit huis gaan we zo niet met elkaar om…..’ Gezien hoe de ‘fatsoenlijke’ politici de nieuwkomer in de 2e kamer weigerden een hand te geven?
Zo gaan ze dus met elkaar om, de hypocrieten. ‘Hier bestrijden we elkaar in het debat…’ nog zo een. Niet dus, een partij wordt op alle mogelijke manieren uitgesloten en bestreden in ‘dit huis’. Met openbare uitsluiting en minachting, dat immer chagrijnige verongelijkte kuiken voorop.

R.B.
R.B.
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mijns inziens is de islam en de illegale overzettingen op de Middellandse Zee het grootste probleem in Italië en de rest van Europa! Ik hoop dat ze erin zal slagen Italië weer van en voor de Italianen te maken en de radicale islam daar weg ziet te krijgen! Dubbelepaspoorthouders die meer dan één overtreding hebben begaan meteen uitzetten! Italië moet weer veilig worden voor vrouwen en meisjes!!!

Bernardo A.
Bernardo A.
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger, toen ik nog op school zat, haalde ik meestal Tienen en met enige regelmaat de broodnodige acht.
De Tienen waren als volgt opgebouwd. Het ene proefwerk een 1, het andere een 0. Als je dat goed combineert heb je voor die twee proefwerken elk een 5 en met af en toe een 8 (dan wel een keer leren) kom je aan die 5,5 die men naar een 6 afrondt. De meeste mensen (mijn leraren destijds incluis) gaan hier niet in mee, maar deze methodiek is wel die waarmee men de € overeind houdt.
De economiën van de Europese landen zijn te uiteenlopend om ze samen te voegen. Alle gemaakte afspraken zijn geschonden en op dit moment wordt de € overeind gehouden met kunst en vliegwerk.
Tot die onvermijdelijk een keer uit elkaar knalt.

Laten we hopen en bidden, dat deze Italiaanse dame onder ogen ziet dat de EU een doodlopende weg is. En dat ze voor de Italianen kiest. Des te sneller zijn we van dat Brusselse gekkengesticht verlost

R.B.
R.B.
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

De EU wordt ‘geregeerd’ door elitaire zgn. politici…..eigenzakkenvullers, meepraters en meelopers….Terug naar een EEG moeten we, waarbij ieder land eigen baas is en alleen samenwerking op gebied van handel, politie, justitie en defensie! Dat kan met behoud van de Euro! De hele Europese cultuur is verwoest dor deze linkse eigenzakkenvullers!!!

bernardo A.
bernardo A.
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  R.B.

Een gemeenschappelijke munt is gebaseerd op een gelijkwaardige economische gemeenschap. Dat is er niet in Europa. Die verschillen zijn veel te groot. Terug naar een EEG zoals u stelt is wel zinvol.

Roberto
Roberto
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  bernardo A.

Eens. De EU is gebaseerd op economische gelijkwaardige landen en dat is er in de verste verte ook niet in Europa. De netto betalende cq arme EU landen zijn ver in de meerderheid. Dat geeft aan dat de EU erg instabiel is. De EG??? ik denk dat de EFTA (EVA) voor Nederland beter is. De EFTA (EVA) bemoeit zich enkel en alleen met de handel. En met de handel bemoeien doet de EU al jaren niet meer, maar met de interne politiek des te meer.

Roberto
Roberto
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Roberto

Rectificatie : het moet netto ontvangende cq arme EU landen zijn.

Youp
Youp
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft de euro. De ECB heeft recent zelf gezegd, naar aanleiding van een door henzelf uitgevaardigd onderzoek, dat de enige manier om het huidige monetaire systeem te continueren de introductie is van een CBDC.
https://currency.com/ecb-cbdcs-only-solution-for-monetary-system-s-survival

Dat moet je eens even goed tot je laten doordringen. Ze zeggen dus dat het huidige monetaire systeem failliet is: de schulden zijn te groot waardoor de rente niet omhoog kan om de inflatie te beteugelen agv krankzinnig gelddrukken ivm de hele wereld anderhalf jaar lang in lockdown zetten en gulhartig ‘stimuleren’. Nu kun je beargumenteren dat dit geen toeval is, maar het feit waar we tegen aankijken is dat de euro in zijn huidige vorm in alle varianten kapot is (en niet alleen de euro). Er gaat dus een monetaire reset komen waarna we overgaan op een CDBC. Dat is vanzelfsprekend het volgende monetaire experiment wat naar verwachting eveneens zal mislukken omdat het in de kern niet anders zal zijn dan de huidige variant. Ja, alles zal digitaal zijn en ja, aankopen kunnen gecontroleerd en gecensureerd worden, toch zullen de onderliggende monetaire principes, die nog voor een flink deel keynesiaans zijn, niet veranderen en daarmee verandert er weinig aan de grondoorzaken van het falen van alle fiat-geldsystemen sinds 1971.

Het lijkt niet onredelijk te verwachten dat er geen enkele hervorming zal plaatsvinden. Grote bedragen zullen van noord naar zuid blijven vloeien tot de eerder genoemde monetaire reset. Daarmee zullen ze wel moeten opschieten want de ontwikkelingen met blockchain gaan razendsnel en een volledig financieel systeem wordt momenteel ontwikkeld parallel aan het huidige.

H.J.
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen een echte opstand van een/de bevolking die zich massaal tegen dit EU/WEF beleid keert, is in staat om Nederland/Europa te redden.
Zolang de burgers zich constant laten belazeren, sudderen we gewoon richting een robot maatschappij, die volledig onder controle staat van de rijken der aarde.
Zonder een vorm van vrijheid.

Jos
Jos
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we hopen dat meerdere landen hun deel ‘zwarte’ economie niet willen opgeven.
Dan blijft contant geld bestaan en houden we de controle fascisten af.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Contant geld moet gewoon blijven, niet vanwege een zwarte economie, maar vanwege de ongezonde drift van roverheden om alles voor je te bepalen. En te verbieden. Pinnen aan de kassa? Dan is bekend wat je koopt en als je dan te dik bent bv, dan komt er een ‘advies’ voor wat anders, wat beter voor je zou zijn. Om te beginnen. Want we kennen de gevolgen nu al als je ‘adviezen’ naast je neerlegt.
Of de benzinepomp blokkeert, jammer, al te veel km’s gereden deze maand.
Alles waarvan we de afgelopen jaren dachten dat het nooit zou kunnen, is toch gebeurd.

Theo Prinse
Theo Prinse
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank meneer Vervloed voor dit stuk over Giorgia Meloni.
Vanaf vidseg 3:30 spreekt Meloni zich uit tegen Communisme en fascisme.
Giorgia Meloni: We are ready to govern Italy

Wolverine
Wolverine
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Links en rechts zijn achterhaalde termen…

Het is globalistische ‘corporaties’, depopulatie en controle door dwang en centrale macht versus menselijkheid, kleine gemeenschappen en zelfbeschikkingsrecht op individueel, gemeenschaps- , provincie-
en nationaal niveau…

het is, angst vs vertrouwen, het is emotieloos vs liefde, het is anti humaan onder het mom van ‘medemenselijkheid’ vs menselijkheid…

Het aloude verdeel en heers wordt steeds duidelijker uitgespeeld…

Het is in mijn ogen juist een dooddoener om juist alles van de roverheid te verwachten en hen daarmee macht geven…

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wolverine

Eens. Daarom zullen we alles uit de kast moeten halen om het tij te keren. De vraag is: hoe in hemelsnaam?
Ik denk dat om te beginnen zowat de gehele bevolking de straat op moet. Maar hoe krijgen we de bankbintjes van de luie reet? Moet het eerst héél erg worden?

Marien
Marien
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ze ziet er wel goed uit. En wat meer nationalisme zou ook voor ons land niet slecht zijn.

nanko55
nanko55
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“met wortels in de fascistische beweging van Mussolini”.
Meloni is dus gewoon links.
Fascisme heeft niets met extreem rechts te maken, is een linkse hoax.
Dat Meloni een gevaar voor de EU zou zijn is inderdaad totaal lachwekkend.
De Italiaanse staatsschuld is en blijft gigantisch.
Kan alleen met hulp van EU overeind blijven.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk is dat het volk verlangt naar normale tijden zonder massamigratie, woke cultuur, klimaat waanzin, globalisering en ga zo verder door het progressieve lijstje. In Zweden is de draai gemaakt, Italië volgt en als de hekken open gaan kunnen ook andere landen volgen. Men is het zo zat om als kippen naar voren te hollen wat dan progressief heet. De dreigingen vanuit Brussel om de kiezer te beïnvloeden zal de draai alleen maar versnellen. Autoritair gedoe leidt systematisch tot het ontnemen van vrijheden. Kabinet loopt weg als het moeilijk wordt om te incasseren dus mag men eigen mening ook niet meer uiten. Hopelijk zal ook de Nederlandse kiezer de wanbeleid en leugens van kabinetten Rutte niet vergeten nu die met een verkiezingsoffensief zijn begonnen.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x