Wij hebben geen ereschuld aan Afghaanse beveiligers

Rechter zou eens "Nee" moeten zeggen

In augustus 2021 vertrokken de westerse troepen overhaast uit Afghanistan. Na de evacuatie van Afghaans personeel dat voor het Nederlandse leger of de ambassade zou hebben gewerkt, wordt nu de aandacht gevestigd op Afghaanse beveiligers. Op hen zou een klopjacht door de Taliban gaande zijn. Maar Nederland heeft geen ereschuld in te lossen in Afghanistan, ook al wentelen veel politieke partijen zich graag in schuldgevoel. De rechter zou eens een ferm “Nee” moeten laten horen als het weer om excuses maken, schadevergoeding of evacueren gaat, schrijft Wouter Roorda.

Vorige week berichtte NRC Handelsblad over de volgens de krant schrijnende situatie van Afghaanse beveiligers van het Nederlandse leger tijdens hun missie in Uruzgan in Afghanistan. Zoals viel te verwachten volgden op het artikel Kamervragen van een trits partijen die zich maar al te graag wentelen in Nederlands schuldgevoel. Het betrof een ruime Kamermeerderheid van CDA, PvdA, D66, CU, BBB, VOLT, PvdD, SP, BIJ1, DENK en GL. Net als eerder bij de Afghaanse tolken die hier naar toe moesten worden gehaald, moest ook nu weer een ‘Nederlandse ereschuld’ worden ingelost.

 

Geen ereschuld

Om het maar vanaf het begin duidelijk te maken: Nederland heeft geen ereschuld in te lossen in Afghanistan. In het land woedde een hevige burgeroorlog, waarbij één van de partijen werd bijgestaan door het Westen. Ook het Nederlandse leger kwam te hulp, met als doel “het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen”. Het was dus niet een oorlog van westerse mogendheden tegen de Taliban. De westerse mogendheden waren ook geen bezetters. Ze waren in Afghanistan op uitdrukkelijk verzoek van de wettige Afghaanse regering. Na het terugtrekken van het Westen stortte het goed bewapende maar slecht georganiseerde en ongemotiveerde Afghaanse leger van 300.000 man al snel in elkaar in de strijd tegen de minder dan 100.000 man sterke Taliban en kon de morele chantage beginnen.

 

Evacuatie

Veel westerse landen evacueerden hun Afghaanse personeel, maar Nederland spande wel de kroon. Iedereen die ook maar enige band met het Nederlandse leger of de Nederlandse ambassade of welke Nederlander dan ook had gehad, zou zijn leven niet meer veilig zijn. Dat gold voor de persoon zelf, zijn gezin, maar ook zijn familie. Hierdoor zijn er inmiddels sinds de val van Kaboel in augustus 2021 al bijna 5000 Afghanen naar Nederland gekomen, vooral bestaande uit personen die zouden hebben getolkt voor het Nederlandse leger en hun familieleden. Met de beveiligers dient zich de volgende groep aan en het is maar zeer de vraag of dit de laatste groep is, ook al zegt Buitenlandse Zaken geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen.

 

Moorden

Nu is veiligheid wat anders in Afghanistan dan hier en is daar niemand veilig en zijn moorden van critici van het huidige bewind aan de orde van de dag. Dat er volgens één betrokken bron in het NRC-artikel sinds 2010 vijftien bewakers van de Nederlandse missie in Uruzgan zijn vermoord hoeft dan ook geen verbazing te wekken, hoe treurig ook als dit cijfer klopt. Waarbij het dus gaat om mensen die t/m 2010 voor het Nederlandse leger hebben gewerkt en waarvan het artikel niet duidelijk maakt of ze voor of na de machtsovername van de Taliban zijn vermoord of wat ze sinds 2010 hebben gedaan.

 

Klopjacht

Hoewel politici en media het voorstellen alsof er een klopjacht is geopend op mensen die voor Nederland werkten, onderhielden miljoenen Afghanen banden met westerse mogendheden of met de vorige Afghaanse regering en het toenmalige regeringsleger. Er is geen aanwijzing dat zij systematisch door de Taliban worden uitgemoord. Nadat de Taliban in september 2021 een algemene amnestie afkondigden, hebben zij die in de maanden daarna inderdaad geschonden. De EU somt in een rapport, dat sterk steunt op informatie van NGO’s, een aantal gevallen op, waarbij april 2022 de meest recente datum is.

 

Maandsalaris

De mensen die voor de Nederlanders hebben gewerkt wilden in het verleden graag een dergelijke relatief goed betaalde baan. In NRC roepen zij nu dat zij voor slechts 210 dollar per maand hun leven waagden. De krant ‘vergeet’ erbij te vermelden dat het gemiddelde maandsalaris in Afghanistan circa 30 dollar bedraagt. Dat zij daarmee partij kozen in een bloedige burgeroorlog kan hen niet zijn ontgaan. Nu willen deze mensen opnieuw gebruik maken van hun westerse connecties om aan de belabberde omstandigheden in hun land te ontsnappen. Niet omdat zij zozeer voor hun leven moesten vrezen, want dat moet iedereen die niet de kant van de Taliban heeft gekozen.

 

Fouten worden altijd gemaakt

Trekken we de discussie breder dan Afghanistan, dan duikt regelmatig de roep op om in het buitenland te interveniëren vanwege humanitaire redenen. Als dat gebeurt, dan wordt elk optreden onder een vergrootglas gelegd. Vanuit de leunstoel klinkt al snel dat er te laks (Srebrenica) of te fors (Irak) is ingegrepen. Het is zelden goed en altijd is er wel ergens een misstap begaan.

Tijdens elke oorlog worden fouten gemaakt: Nederlandse soldaten die onder eigen vuur komen, helaas ook in Afghanistan met dodelijk gevolg. Of een luchtaanval op een vijandelijke munitiefabriek in de Iraakse stad Hawija met forse schade aan een woonwijk. Het betaalde compensatiebedrag is niet hoog genoeg en dient gepaard te gaan met nederige excuses. Betrokkenen zelf treft geen blaam, hoewel ze goed wisten wat er in hun woonwijk gebeurde. Onbedoelde (neven)schade is helaas inherent aan elk ingrijpen. Je kunt geen conflict uitvechten als het Openbaar Ministerie voortdurend over je schouder mee kijkt.

 

Rechter

Als de rechter dan ook nog met terugwerkende kracht volgens de normen van vandaag militaire acties uit het verleden gaat beoordelen, is het hek van de dam. Zeker als dat gebeurt op basis van informatie, die alleen al door het verstrijken van de tijd moeilijk op waarde kan worden geschat en soms sterk is gekleurd. Bauke Geersing schreef hier op OpinieZ een uitstekend stuk over. De rechterlijke veroordeling in 2011 van de actie van het Nederlandse leger in Rawahgedeh op 7 december 1947 en het aanbieden van excuses en schadevergoeding waren gebaseerd op verkeerde informatie, zo toonde Geersing aan. Meer in het algemeen geldt dat voor de Politionele acties, waarbij de gretigheid opvalt om het Nederlandse leger weg te zetten als onderdrukker en als enige dader van “structureel excessief geweld”.

 

Schuldvraag

Bijzonder is dat bij elk conflict op basis van hedendaagse ideologisch gekleurde criteria van ‘goed’ en ‘fout’ het verhaal van het vermeende “slachtoffer” tot waarheid wordt verheven en diens eigen wandaden met de mantel der liefde worden bedekt. Deze criteria zijn beslissend bij de beoordeling van elk ingrijpen met geweld. Ze worden, zij het selectief, met terugwerkende kracht ook toegepast op conflicten uit het verdere verleden en gelden ook als er niet wordt ingegrepen. Een grote groep juristen, activisten, journalisten en allerlei mengvormen tussen deze categorieën lijkt voortdurend op zoek naar een schuldvraag die de Nederlandse staat met veel misbaar en morele superioriteit triomfantelijk onder de neus kan worden geduwd, tezamen met een claim voor excuses en compensatie.

 

Linkse politici

Opvallend is dat het bij het moreel zwartepieten nooit over de Koude Oorlog gaat, toen linkse politici aan de verkeerde kant van de geschiedenis stonden (en daar tot op de dag van vandaag weigeren verantwoording voor af te leggen). Het zou helpen als een bewindspersoon of een rechter een ferm “Nee” liet horen als weer eens de vraag voorligt welke excuses moeten worden aangeboden, welke schade moet worden vergoed of welke personen naar Nederland moeten worden gehaald als gevolg van handelen, dat volkomen te goeder trouw was.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Stop met die buitenlandse “missies” van de E.U. Overal waar ze actief zijn geweest , krijgen we zgn “vluchtelingen ” in ruil. Irak, voormalige joegoslavie, Mali, Niger, Afghanistan, Mali, zelfs Oekraïne ,enz.
De E.U. wil overal zijn macht ontplooien in het voetspoor van de Amerikanen. Het enigste resultaat is een vluchtelingenstroom die ze zelf veroorzaken , mensen die hier totaal niet kunnen of willen integreren en waarwij en onze boeren in’t bijzonder de dupe van zijn.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Aangeprate schuldgevoel is de grootste vijand van deze tijd. Het lijkt of men hier nooit iets goeds heeft gedaan en dan ieders eigen gevoelens extra wil overnemen om de boetekleed te mogen dragen. Na elke ontvangen klap de andere wang aanbieden voor de volgende. En dat tegelijk met het inruilen van de christelijkheid voor de islam. Huidige generatie wordt telkens opgezadelt met schuldgevoel over generaties oude geschiedenis. Alles wordt veroordeeld met de ogen van nu. Dan kun je beter de hele geschiedenis van de mensheid uitvlakken want het is voornamenlijk onrecht en geweld wat deze geschiedenis kenmerkt.
Laat de schuld bij de schuldigen. Maar iedereen weet intussen dat in Nederland valt veel te halen en dat misbruik beloond wordt.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Ni28
cath
cath
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad. Alles wat men maar kan vinden om Nederland/Nederlanders ergens van te beschuldigen en ze vooral ook financieel leeg te trekken wordt uit de kast gehaald. Vermoedelijk zijn er groepen (uiteraard gesubsidieerd) die alles onderzoeken om te kijken of ze het naar hun wens kunnen aanpassen om de volgende gestoorde hype te gaan gebruiken.
Maar men neemt nooit de geschiedenis van een niet Westers land onder de loep. Niet over Mohammed, slavendrijver- handelaar, plunderaar, roverhoofdman, pedofiel, genocidepleger, nee die laten we met rust.
Zo ook de wrede machtswellustelingen van elders. De Ottomanen, de Turken, de Barbarije (Berbers), de Piraterij, de Mongolen, en ook de Maya’s, Inca’s en bv de Zoeloes waren echt niet van de pampergeneratie, die roeiden ook alles uit. En zo wreed mogelijk. geschiedenis is vh verleden, laat het met rust.
En Afghanistan? Leg elke claim maar bij de USA neer, uiteindelijk waren zij de grote dirigent vh geheel en geheel en al op hun ‘verzoek’ (lees eisen) Zoals ze altijd overal ergens waar ze niet thuishoren hun belangen ah beschermen (afdwingen) zijn en daarvoor letterlijk over lijken gaan.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  cath

Ik kan u alleen maar gelijk geven. Het is een vreemde eigenschap om steeds eigen schuld te etaleren zeker in deze wereld die van wreedheden bestaat. Je kunt ook te beschaafd zijn voor de slechterikken wat dan averechts kan werken. De gekke Henkie uithangen brengt alleen ellende.

Kee
Kee
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Nee wel schuld aan de duizenden doden die zijn gevallen
Door de eu
Brussel en NL hebben bloed aan hun handen door Oekraine te sponseren
Usa wast zijn handen in onschuld ook in Afghanistan.
Zij zijn de oprichters van alle oorlogen
En brussel en NL doen nu vrolijk mee .
Die hebben straks erenschuld aan oekrainse burgers .
Waar wij als volk voor op kunnen draaien .

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kee

De situatie is nu nog erger. De Taliban zijn sterker dan ooit, met dank aan de achtergelaten wapens van de Amerikanen, de mensenrechten situatie is diep triest.
Ze waren beter af geweest als we er nooit naar toe waren gegaan.
Mogelijk dat de Afghanen dan zelf de Taliban het land hadden uitgeschopt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kee

NL heeft de afgelopen decennia aan grootheidswaanzin geleden. Niet voor het eigen volk, maar op het wereldtoneel.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Niet alleen NL maar ook Belgîe. De E.U. heeft de NAVO die overal zijn boekjete buiten gaat . Ze zouden in essentie hun binneland beveiligen. Doch de overbetaalde topmilitaire leiden aan grootheidswaanzin en zijn stuk voor stuk machtswellustellingen die enkel de boel doen excaleren.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, dat is zeker waar. Ik vind dat onze regering zich overal mee wil bemoeien, maar voor het eigen volk wordt slecht of niet gezorgd. Ze hebben alle bejaardenhuizen weggedaan, maar er is niets voor teruggekomen. Verouderde bejaardencomplexen hadden gemoderniseerd terug gebouwd kunnen worden. Het systeem van zorg en ook sociale activiteiten dicht bij de bewoners met vrijheid voor degenen die nog zelfstandig zijn en hulp voor degenen die dat niet helemaal zijn was een goed systeem. Als ik nog een jaar of 10 verder ben, zou ik best een aanleunwoning of zo willen huren bij een appartementen senioren complex of misschien wel een appartement willen met centrale voorziening. over 10 jaar zijn wij 80 en 75. Dan moet je misschien geen huis met werk en trappen en tuin meer hebben.

Joost Visser
Joost Visser
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik ben bang dat u het niet redt. Er komt zoveel ellende op Nederland af, economisch en sociaal dat ouderen het eerst de dupe worden. Ik ben over 10 jaar 78 en ben blij (voorlopig, niets is zeker in deze wereld) elders te vertoeven. Peperduur land, edoch net te doen met het pensioen. Als de pensioenen gehalveerd worden ben je in Nederland de pineut. Hier is de sociale opvang veel beter en kun je altijd nog wat beginnen.

Joost Visser
Joost Visser
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mijn vrouw is 15 jaar jonger en een uitstekende kokkin. Dat is eigenlijk onze ‘hedge’ voor de toekomst. Altijd kunnen we een restaurantje beginnen. In Nederland wat ouder en in een bejaardencomplex wonen hoeft hier niet. Er is altijd wel hulp in de buurt beschikbaar. Nederland 50 jaar terug. ‘We helpen elkaar’. En hier is respect voor ouderdom. Kan ik vam Nederland niet zeggen.

Anneken
Anneken
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik ben 79 en woon in een dijkhuis, dus aardig wat trappen. Niet te snel denken dat je dan wel te oud zult zijn. Bezig blijven, dat is goed voor een mens. Wel verdeel ik werk over de week, lang achter elkaar lukt me niet meer, maar elke dag een klus, dat gaat wel.
Ik besef wel dat er een tijd zal komen dat het echt minder zal gaan en dan vraag ik me wel eens af hoe ik dat zal kunnen oplossen.

Henri
Henri
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Waar komt die grootheidswaanzin toch vandaan? Is die overgebleven uit ons koloniale verleden, heeft het iets met ons moreel superieure calvinisme te maken? Of is het een verborgen minderwaardigheidscomplex omdat wij nu eenmaal een kleine natie zijn? Jezelf opblazen, jezelf groter maken dan je bent, doe je volgens mij vooral uit angst voor een als bedreigend ervaren omgeving.

Ik vind het volkomen onbegrijpelijk hoe generaties van politici steeds maar weer erop azen om deel te nemen aan “buitenlandse missies”, die iedere keer opnieuw eufemistische namen (“vredesmissies”) krijgen opgeplakt, voor het oog van het kerkvolk. Iedere keer opnieuw worden wij bovendien- soms jaren later – geconfronteerd met allerlei onverwachte en uiterst nare en meestal kostbare gevolgen. Waarom doen wij dit steeds weer?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Henri

1. Ter meerdere eer en glorie van bepaalde personen die uit zijn op internationale topfuncties en voor wie NL maar een opstapje is.
2. Ter meerdere eer en glorie van bepaalde partijen die menen te moeten uitstralen dat ze voor de hele wereld ‘goed’ willen doen.

Marga
Marga
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Plus bondgenootschap. Het oprichten van de NATO is een ‘slimme’ zet geweest. Alles in het Westen is zo met elkaar verweven dat het vrijwel onmogelijk is een zelfstandige beslissing te nemen zonder dat dit je credibility kost.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u. Laat de bijzonder negatieve gevolgen van inmenging in ‘vreemde’ conflicten nu maar eens goed doordringen. Financieel door ten eerste de militaire kosten, dan de schadeloosstellingen door vermeende schuld, en vervolgens demografisch door vermeende rechten op huisvesting en verzorging hier. Het verhoogt de immigratie. Wat dat betreft schreef Paul Scheffer 2007 – ‘Onbeperkte immigratie betekent dat de tegenstellingen (conflicten) in de wereld zich herhalen in onze steden. Dat armoede, onwetendheid, etnische conflicten en religieus extremisme doordringen in liberale democratieën’.
Een postzegellandje als NL met genoeg interne crises die maar niet opgelost worden, zou zich ook eens bescheiden afzijdig kunnen houden. Wat hebben trouwens al die interventies van de afgelopen decennia in de betrokken landen voor positief effect gehad?

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Belgie zit op dezelde golflengte. De E.U. is de grote boeman. Als ge ziet hoe ze Zelensky verwelkomen zegt al genoeg. Krijg soms zelfs de indruk dat onze dierbare Ursula smoorverliefd is op die man en hem overal achterna reist. Misschien zijn voor haar de reisonkosten niet te versmaden?

Gussel
Gussel
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Hebben die deugkneuzen zich weleens gerealiseerd, dat de mannelijke bevolking van Afghanistan het niet waard vond om tegen de Talibanstrijders te vechten. Heb deernis met de Afghaanse vrouwen, die onder de verschrikkelijke sharia wetten moeten leven.

Abu M.
Abu M.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ben zelf een aantal malen uitgezonden geweest, ook naar Afghanistan.

Daar maakte ik gebruik van een ‘dedicated tolk’ voor mijn werkzaamheden, die daar rustig op vakantie ging in een toen onveilig Afghanistan.

Voor mij destijds onbegrijpelijk omdat ze ‘gevlucht’ waren, maar desondanks ‘dankbaar’ gebruik maakten van de Nederlandse voorzieningen (financiën/militaire vluchten).

Praat dus niet over een schuldgevoel want dat had ik bij veel tolken ook al niet en zeker niet bij beveiligers.

Een veteraan.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Abu M.

Duidelijk uitgelegd. Ik denk dat de mensen die daar geweest zijn, een beter oordeel kunnen geven over de situatie dan onze belabberde kamerleden. Die nog nooit iets zwaarders hebben opgetild dan een pen.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Abu M.

Nederlanders willen over het algemeen niet geloven dat deze ‘dankbare slachtoffers’ in wezen vaak misbruik maken van onze gebrekkige kennis van de situatie in die landen.

Elgoog
Elgoog
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik voel mij nergens schuldig voor. Niet voor afghanistan, slavenhandel of de VOC enz. Ik heb die dingen niet gewild en zou ze nooit doen.
Ik leef bewust en neem mijn verantwoordelijkheid. Echter kan ik niet alles weten wat deze corrupte wereld door mijn strot duwt. Het enige wat ik kan doen is alles in twijfel nemen wat anderen mij vertellen en daar naar handelen. Als het bijvoorbeeld aan mij lag zou er geen mobieltje meer bestaan gemaakt met ertsen uit Congo of China en zo kan ik nog duizend zaken noemen. Ik doe wat ik kan.

Dik van der Keur
Dik van der Keur
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik sprak in 2019 op terugrit van een lange motorreis op en neer naar Kirgizië in een piepklein pension in Zuid-Polen. We raakten aan de praat nadat hij tijdens het brengen van het ontbijt hoorde dat ik ook uit Nederland kom. Toen ik hem vertelde dat ik in 1988 al een motorreis achter het IJzeren Gordijn had gemaakt en in 1989 en 1990 op de motor naar Oekraïne-Rusland-Georgië was geweest kreeg hij door dat ik meer wist dan de gemiddelde Nederlander. Hij begon te praten en hij vertelde dat mij dat hij een agent van de AIVD was die gevlucht was uit Nederland. Ik zag op dat moment letterlijk de doodsangst in zijn ogen. Hij vertelde hij uit de school had geklapt omdat hij dingen had meegemaakt die hij totaal niet meer met zijn geweten overeen kon komen. Hij was doodsbang om geëlimineerd te worden door de AIVD/CIA. Hij vertelde mij dat de USA – beter gezegd de CIA -meerdere geheime missies had uitgevoerd in het oosten van Oekraïne. Het mag dan ook duidelijk zijn dat er veel meer achter die Oekraïne-oorlog in 2022 zit dan wij weten. Mij verbaasde zijn verhaal niets want tijdens eerdere motorreizen over de gehele wereld had ik al vaker lokale bevolking gesproken die mij dergelijke verhalen over de CIA hebben verteld. Nee wat wij lezen/horen/zien in de media is slechts wat de Overheid willen dat wij lezen/horen/zien. We hebben wel harde kritiek op China maar hier is het gros van de media ook doodgewoon Staatsmedia. Dus ja wie of wat moet je überhaupt nog geloven???

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Dik van der Keur

ik kreeg laatst een link van een interview dat Judge Napolitano had met col. MacGregor over de oorlog in Oekraine en de achtergronden. Hij zegt dat Oekraine de oorlog niet KAN winnen en dat hij niet begrijpt waarom men niet gaat onderhandelen. En dan er krachten bezig zijn deze oorlog voort te zetten met andere belangen. (zal wel zakelijk of politiek gewin bij zitten in de VS of ergens op de wereld zit iemand er flink invloed of geld mee te verdienen.

Gussel
Gussel
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Is al vanaf het begin bekend, dat Oekraïne niet kan winnen. Voor de mensen die er flink invloed en/of geld aan verdienen telt een mensenleven niet. Al die verwoesten mensenlevens het is een groot schandaal.

Anneken
Anneken
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Dik van der Keur

Ik geloof je. Sinds dat corona-bedrog kom ik er meer en meer achter hoeveel corruptie en kwaadaardigheid de wereld regeert. Het gebeurt ook steeds openlijker, zoals dat gendergedoe bij kinderen, die dragqueensvoorstellingen, de smsjes van von der Leyen, nu weer dat aandringen op prikken, de pandemiewet, de censuurwet, het klimaatbedrog, mensen hun levenswerk afpakken, de immigratie van barbaren, dat opzettelijke laten vallen van het kabinet door Rutte, die enge Timmermans die ons de armoede in wil drijven, de windturbines waar stevig aan verdiend wordt maar funest zijn voor vooral de Noordzee, het gedrag van de banken, de cbdc. We hebben er allemaal niets meer over te vertellen.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag die eerst moet worden beantwoord, is welke rechtsregels gelden: de Nederlandse of de sharia.
Alle 54 leden van de Org. van de Islamitische Conferentie hanteren de sharia als uitgangspunt voor hun wetgeving. Dat is vastgelegd in hun grondwet.
Dus de Afghaanse tolken wisten dat ze een ernstige overtreding begingen door in dienst te gaan van én een vreemde mogendheid (landverraad) én een overtreding van de sharia (in dienst van ongelovigen).
Dan de vraag: is Nederland een veilig land voor hen? Nee, want de sharia geldt wereldwijd. Wilders krijgt elke dag doodsbedreigingen uit Pakistan van vrome moslim en wie weet uit welke landen nog meer.
Links maakt hiervan een kwestie van internationale solidariteit. Dat is kortzichtig en dom.

audio1958
audio1958
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ironisch is dat al die interventies/inmengingen geen vrede of wat dan ook gebracht hebben. En dat zal in Oekraïne ook niet gebeuren. Het heeft ons miljarden gekost. En vele levens. En we betalen nog steeds vanwege de instroom.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

De pinautomaat NL is gevuld door belastingbetalers. En wordt nu mede geplunderd door nieuwe golven immigranten die nooit een cent hebben bijgedragen. De Oekraïners die nu hier werken en dus dan pas gaan bijdragen evenmin, maar maken wel aanspraak op bv woningen. Om zich definitief te vestigen in een alreeds overbevolkt land.
Een overheid zou zich toch wel eens mogen gaan afvragen of dat geen niet te rechtvaardige achterstelling van de eigen burgers betekent.

Gussel
Gussel
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Deze achterstelling op de eigen burgers heet discriminatie en de gevolgen zijn zeer ingrijpend.

Abu M.
Abu M.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Ter voorbereiding op mijn uitzendingen destijds las ik mij in, over de bevolking, de oorspronkelijke landsgrenzen, de cultuur, de gewoonten, de talen en dialecten, de corruptie en gebruiken etc. Ook vanuit Defensie werd daar destijds deels de nodige aandacht aan besteed (afhankelijk van je opgedragen taak daar was dit meer of minder).

Miljarden werden/worden er ingepompt, maar als je het land en de cultuur goed bestudeerd hebt dan begrijp je ook beter dat een Westerse democratie daar, naar mijn mening, nooit of niet zal gaan werken. Ondanks dat dit door diverse denktank organisaties van te voren wordt uitgewerkt.

Stammen, stamhoofd, sheiks etc.
Kijk wat er o.a. in Irak en Afghanistan gebeurt. Iedere inwoner was met dat geld wat er in is gepompt waarschijnlijk allang miljonair geweest, maar slechts een paar inwoners (sheiks/ stamhoofden en vooral buitenlandse bedrijven) werden er rijk van.

Als jij je dan ook nog eens gaat verdiepen over de ligging van het land en de rijkdom in de grond, dan begin je steeds meer door te krijgen wat het eigenlijke doel is/was.

Als voormalig beroeps heb ik desondanks een dankbare en mooie tijd bij Defensie gehad. Ook de uitzendingen hebben mij “rijk” gemaakt, maar niet rijk in de zin van Financieel rijk, maar meer rijk in de vorm van kennis, gebruiken, gedachtes, familieverbanden en culturen van de inwoners van die landen waar ik ben geweest.

In ieder geval ben ik nu wel veel wijzer geworden over de eigenlijke doelstellingen van toen. Mogelijk had ik dan destijds andere keuzes gemaakt.

Ook voor het thuisfront.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse regering moet bij het aannemen van lokale mensen een afstand van recht verklaring laten tekenen.

cath
cath
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Ook toen woonden er al in Nl zoveel Afghanen, had men nu niet eerst in de ‘migrantenpoel’ in NL kunnen kijken voor tolken?

Theo Prinse
Theo Prinse
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  cath

Precies

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

duidelijk, goed onderbouwde bijdrage van Wouter Roorda.

nyong
nyong
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ach Ereschuld.
Die aan mijn grootouders en ouders is nooit ingelost.
Een vergelijkbare situatie van toen voor Landgenoten Over Zee heet de Backpay.
Maar lang tevergeefs gewacht volgde voor onze Oudjes Rust maar Zacht.
Ouders Grootouders jullie konden fluiten naar de niet uitgekeerde duiten.
Alleen nog maar mijn generatie weet van de schurkenstreek dezer natie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  nyong

Juist.
Een ereschuld hebben wij uitsluitend aan onze voorouders die grotendeels in ellendige omstandigheden overleefden. Die pas na de 2e wereldoorlog, waarna ook nog jarenlang onrecht en gebrek aan alles, letterlijk met bloed, zweet en tranen de NL’se samenleving tot meer welvaart en welzijn hebben gebracht.
Die welvaart en met name dat welzijn is nu ten prooi gevallen aan decadentie op vrijwel elk domein.

Jaan
Jaan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ooit was Afghanistan een ongevaarlijk land. Je kon met Magic Bus vanuit Amsterdam de zogenaamde Hippie Trail doen. Dat was een reis per bus die begon in Amsterdam en je naar Istabul bracht. Van daaruit nam je steeds een bus die je uiteindelijk in India bracht. Vanuit Turkije ging je naar Teheran in Iran, daarna ging je naar Herat in Afghanistan om via Kandahar in Kabul te komen. Er waren daar allerlei goedkope hotelletjes en het ging er relaxt aan toe destijds. Je kon er Van Nelle shag kopen in pakjes van 25 gram waarmee joints gedraaid werden. Deze 25 gram pakjes waren in Nederland niet verkrijgbaar. Toen ik er was in 1977 moest je wel binnen vijf dagen het land verlaten, want er werd een Russische aanval verwacht. Die kwam inderdaad en de reis overland naar India was daarmee verleden tijd en Afghanistan verloor zijn onschuld.

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen