Trieste taferelen rond transgenderkinderen

Lichtvaardige beslissingen over pubers

Titelfoto bij artikel Trieste taferelen rond transgenderkinderen Alma van hees opiniez

Foto:

Transgenderzorg zou het leven van mensen die aan genderdysforie lijden moeten verbeteren. Dat is voor de huidige transgenderzorg nog niet het geval. Integendeel, er verschijnen wereldwijd steeds meer onderzoeken die wijzen op grote gezondheidsschade. Er komen ook steeds meer twintigers in beeld die vertellen over hoe transitie hun leven heeft geruïneerd. Een reden te meer om de nieuwe Transgenderwet zeer kritisch tegen het licht te houden, schrijft Alma van Hees.

Herinterpreteren

Onlangs werd er in York, UK, een tentoonstelling over queer (de ideologische bron van het transgenderisme) gehouden in samenwerking met de LGBTQIA+-gemeenschap. Trots meldden de organisatoren dat ze kunstwerken gingen ‘herinterpreteren’. Op die expositie werd St. Agatha getoond, een katholieke heilige. Zij viel ten prooi aan een foute man tegen wie ze ‘nee’ zei en die vervolgens haar borsten afsneed. Haar gezicht op een schilderij wordt als extatisch geïnterpreteerd, want ze is nu borstenvrij. Met het verhaal van een transman (vrouw veranderd naar man) ernaast, die die ‘extase’ herkent toen zij met borstbinders begon, een soort strak korset om de borstontwikkeling bij meisjes die jongen willen worden te belemmeren.

 

Verminking

Er stak onmiddellijk een storm van kritiek op. Hoe halen jullie het in je hoofd om deze vrouw met terugwerkende kracht voor je ontspoorde genderideologie te misbruiken? Ze was geen trans noch androgyn. Ze is een patroonheilige voor slachtoffers van verkrachting en voor borstkankerpatiënten. Hoe seksistisch kun je zijn? Alsof zij blij was met deze afschuwelijke verminking. En dan een hedendaagse verminking promoten, je borsten verstikken, net zoals vroeger de voeten van Japanse en Chinese vrouwen werden ingebonden.

 

Borstbinden

Dat borstbinden is, net zoals dat voeten binden vroeger in Japan en China dat nu verboden is, niet zonder gevaar. Werden die ingebonden voetjes misvormd en vormden ze een pijnlijke handicap bij elke stap, voor dat borstenbinden gelden ook gezondheidsproblemen. Er ontstaan bij 89% van de gebruiksters klachten, variërend van huidproblemen, pijn in borst en rug, benauwdheid en soms gebroken ribben. En pas op, meisjes, want als door die binders je borstweefsel of je ribben te zeer beschadigd raken kan het zijn, dat een chirurg er geen heil meer in ziet je borsten te verwijderen. De Mermaid-genderkliniek in Engeland ligt onder vuur, mede vanwege dat borstbind-advies aan jonge meisjes zonder medeweten van hun ouders.

Elke medicus zou hier toch tegen moeten waarschuwen? Sterker nog: je verwacht hierover een overheidscampagne. Wordt het ’s zomers behoorlijk warm, dan wordt ons van overheidswege aangeraden om in de schaduw te blijven (!) en vooral genoeg water te drinken. Maar deze steeds verder om zich heen grijpende hype met grote gezondheidsrisico’s krijgt alle ruimte…

 

Helpen puberteitsblokkers en hormonen wel?

Die gezondheidsrisico’s gelden eigenlijk voor het hele transitieverhaal. Puberteitsblokkers, medicijnen die worden gebruikt voor chemische castratie en de behandeling van prostaatkanker, worden aan pubers voorgeschreven om de puberteit ‘op stop’ te zetten. Nog steeds in Nederland, ook al is men daar in andere landen heel terughoudend in geworden. Het is een experimentele behandeling, waarvan de lange termijneffecten onbekend zijn. En helpen die puberteitsblokkers eigenlijk wel om de mentale gezondheid van ‘transjongeren’ te verbeteren?

In feite is dit nauwelijks voorstelbaar. Dat een medicus je een behandeling aanbiedt, waarvan niet vaststaat dat je daar ‘beter’ van wordt. Dat een arts tegen je zegt: “Ik weet wel iets maar of het helpt? Geen idee.” Wat vindt de medische professie daar eigenlijk van? Is dat verantwoord medisch handelen: do no harm, richt geen schade aan?

 

Waarom is een kind genderdysforisch?

Het is ook bekend dat bij ruim tachtig procent van de kinderen die aan genderdysforie lijden, dit vanzelf weer overgaat. Dit pleit voor een zeer terughoudende reactie bij kinderen die melden dat ze liever een ander geslacht zouden willen hebben: watchful waiting. Te meer, daar bekend is dat bij de kinderen met genderdysforie vaak ook andere problemen aanwezig zijn, zoals autisme, depressie, trauma’s en een problematische gezinssituatie. Ook kinderen die zich tot homo of lesbienne zouden ontwikkelen worden nu wijsgemaakt dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren.

 

Hartverscheurend

Daarom zou eerst heel zorgvuldig moeten worden uitgezocht waaróm een kind genderdysforisch is en of er misschien wel meer speelt. Maar helaas wordt, afgaand op de verhalen van jongeren met spijt over hun transitie, de detransers, maar al te vaak verandering van hun gender/geslacht als dé oplossing aangeboden. Waarna die kinderen er later achterkomen dat ze helemaal niet ‘gelukkiger’ zijn geworden: integendeel. Hun verhalen zijn hartverscheurend.

En de schade is nauwelijks te herstellen. Bovendien worden ze aan hun lot overgelaten. Voor de genderklinieken zijn deze detrans-jongeren natuurlijk geen reclame. Ook uit PR-oogpunt is het nogal problematisch als zulke klinieken één deur hebben voor de transitioners en ernaast een deur voor de detransers. Maar hebben de slachtoffers van transitie dan geen recht op zorg?

 

Autistisch

Een Nederlandse moeder meldde op Twitter dat haar autistische zoon zich opeens als meisje had geïdentificeerd: hij wilde een meisjesnaam en meisjeskleding. Zijn zelfvertrouwen nam toe en hij was veel vrolijker, want dat meisje dat hij nu was had geen last van autisme, zo had hij bedacht. Zijn moeder was blij met zijn vooruitgang maar maakte zich ook grote zorgen over hoe zij hier mee om moest gaan zonder haar zoon al te zeer te demoraliseren.

Meer ouders in de klas van haar zoon kampten met hetzelfde probleem, want zijn aanstekelijke voorbeeld had meer jongetjes doen volgen. Logisch toch in een tijd waarin je op school al leert dat je van ‘gender’ kunt veranderen? En dat geslacht een ‘spectrum’ is met enorm veel tussenvarianten, ook al moeten die gezien het minimale aantal (0,018%) eerder als ‘de uitzondering bevestigt de regel’ worden gezien.

 

Kwetsbare kinderen

Kinderen met autisme voelen zich anders dan andere kinderen en hebben moeite met het aangaan van relaties. Dat maakt depressief en ongelukkig: je hoort nooit ergens bij. Kinderen die zich later tot homo of lesbienne ontwikkelen vertonen als kind vaak niet seksestereotype gedrag en kunnen daardoor ook buiten de groep vallen. Net zoals kinderen met trauma’s die op hun hoede zijn voor een vijandige buitenwereld. Maar dan is daar het transuniversum, dat je met open armen ontvangt, kust en knuffelt en je verzekert dat er helemaal niets met je aan de hand is, behalve dat je in het verkeerde lijf geboren bent. Wie sneuvelt niet voor deze liefde en aandacht en dé oplossing voor je problemen?

 

Gevolgen overzien

Natuurlijk kan geen enkel kind de gevolgen overzien van het zich op jonge leeftijd ‘identificeren’ met het andere geslacht. Ook hun ouders niet. Zij menen er waarschijnlijk goed aan te doen om bijvoorbeeld hun zoon gelukkig te maken met een meisjesnaam, meisjeskleding en zoveel mogelijk een meisjesleven. Die zoon wordt daarmee dan al sociaal getransitioneerd en heeft zich als een meisje ontwikkeld.

Maar het geluk is van korte duur, zo stelt een klinisch psychologe in het artikel “De kindertijd kun je nooit meer overdoen”. De puberteit dient zich aan en die wordt gevreesd, dus blokkeren. Daarop volgt onafwendbaar het volgende hoofdstuk: hormonen en wellicht een medische transitie. Overzien die ouders de gevolgen? Niet alleen de gezondheidsproblemen, zoals voornoemd, maar ook andere gevolgen op langere termijn?

 

Partnerkeuze

Wat te denken van partnerkeuze? Dat jongetje, dat nu een meisje ‘is’, gaat ‘zij’ op zoek naar een man? Dat wordt lastig, want het overgrote deel van de mannen zoekt een vrouw die als vrouw geboren is. En heeft die nieuwe ‘zij’ er vrede mee dat een gezin stichten na een medische transitie voor altijd onmogelijk is?

Heel wat transvrouwen komen er onaangenaam verrast achter dat datingsites expliciet vermelden dat de mannen daar geen contacten willen met transvrouwen. Ook transvrouw Tammy Schoots, transgenderactiviste en opiniemaker, heeft dit al ondervonden: hoe vindt zij een partner?

Ach, zegt deze jongen Ryace die altijd als meisje heeft geleefd en nu met hormonen begint: dan adopteer ik toch? En een vriendin van mij beloofde me al een baby van haar te geven… Maar in die leeftijdsfase kun je je geen enkele voorstelling maken van je toekomst. Je leeft in het hier en nu en hebt er geen idee van hoe het is om volwassen te zijn en volwassen wensen te hebben.

 

Geen bewijs

Bij de wereldorganisatie voor transgenderzorg, WPATH, begint nu ook door te dringen dat je aan kinderen en pubers geen informed consent, instemming met alle mogelijke gevolgen van transitie, kunt vragen over onderwerpen waar zij nog niets van begrijpen.

Dezelfde WPATH geeft ook toe, dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan, dat er nauwelijks studies zijn die kinderen hebben gevolgd tot in de volwassenheid en dat er geen klinische studies zijn over adolescenten die hun transitie betreuren. Zonder dit bewijs “kan de beslissing om met gender-bevestigende medische zorg te starten voor de jongeren op dat moment mogelijk niet in hun belang zijn op langere termijn”, citeert Reuters uit de nieuwste WPATH-richtlijnen.

De stand van zaken is dus als volgt. Kinderen worden al op jonge leeftijd wijsgemaakt dat je ‘gender’ een keuze is, dus kiest een aantal van hen voor een ander ‘gender’. Ondersteund door ouders die ook zijn wijsgemaakt dat dit normaal is en die alleen maar willen dat hun kind gelukkig is. Vervolgens starten het borstbinden, puberteitsblokkers, hormonen en wellicht een medische transitie. Terwijl zelfs de Wereldorganisatie voor Transgenderzorg (WPATH) toegeeft dat er onvoldoende bewijs voor is dat deze ingrepen voor een beter leven zorgen. Maar de transgendertrein davert vrolijk verder.

 

Transgenderwet

Allereerst moet de wijziging van de Transgenderwet die op 5 december weer op de agenda van de Tweede Kamer staat, uiterst kritisch worden besproken met alles wat daarmee samenhangt. Dat is nog nooit gebeurd.

En het gaat bij dit onderwerp niet over D66-Kamerlid Lisa van Ginneken, pleitbezorgster van deze wet, die als volwassen man besloot tot een transformatie naar vrouw. Het gaat ook niet over de vijftigjarige radiopresentator Lara Rense die ontdekte binair te zijn en Billie aan haar naam toevoegde.

Het gaat vooral om kinderen. Om onnozele meisjes die zich afvragen hoe lang het duurt tot hun borsten weer aangroeien.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Linkse mensen adviseren altijd datgene te doen dat andersom is ofwel tegen de natuur in:
– dat mannen vrouwen moeten worden en andersom;
– dat multicultuur vrede en tolerantie brengt, terwijl het in feite onenigheid en dus spanningen veroorzaakt;
– dat migranten asielzoekers zijn, terwijl ze gewoon uit veilige landen komen;
– dat oorlog zoeken met Rusland vrede oplevert; (de eigentijdse versie van ‘oorlog is vrede’;
– dat islam een religie van vrede is (ja als de ongelovigen zijn onderworpen);
– dat massale immigratie geen invasie is;
– dat massale immigratie geen druk op de woningmarkt uitoefent;
– dat boeren moeten vertrekken vanwege stikstof en niet vanwege migranten;
Ik kan deze lijst nog veel verder uitbreiden.
Maar de conclusie is duidelijk: links adviseert altijd datgene dat tegen gezond verstand ingaat. Datgene dat zo krankzinnig is, dat je er bijna in gaat geloven.
Want alleen met opgeklopte onzin kun je de mensen misleiden. Als ze er een tijdje in gelooft hebben, gaan ze die onzin verdedigen, alleen maar om niet toe te hoeven geven dat ze misleid zijn. En het levert ook nog een fijn gevoel van macht op.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Andre
Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Toch nog een paar voorbeelden:
– links beweert dat er een klimaatcrisis is, terwijl het gaat om een geleidelijke verandering van 1 graad over ruim 100 jaar
– links beweert dat de zeespiegelstijging overstromingen zal veroorzaken, terwijl in werkelijkheid de zeespiegel maar 1,3 MILLIMETER per jaar stijgt en dat heel goed beheersbaar is door Waterstaat;
– dat er een energiecrisis is, terwijl er nog voorraden goedkoop gas zijn in Rusland, Mozambique, bij Griekenland, enzovoort, maar we mogen die niet gebruiken omdat energie duurder gemaakt moet worden.
Al deze crises zijn verzonnen door machtswellustelingen die er behoefte aan hebben om mensen te misleiden en macht over hen te verkrijgen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Links is een zieke ideologie die van natuurlijke ongelijkheid opgedrongen gelijkheid wil maken. De negatieve uitwerking nemen zij op de koop toe.
‘Een communist is iemand die gewillig uw leven geeft voor zijn zaak’ .

Marcilex
Marcilex
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Links wordt vooral belichaamd door D66 en de club van Yesse. Deze lieden hebben door hun grootheidswaan een slechte invloed op de rest van het parlement, op gezonde uitzondering van slechts een handjevol partijen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens de progressieven is natuur maakbaar door technologie volgens bepaalde ideologie. Alleen natuur laat zich niet sturen zonder consequenties. Het spelen met gender zet het bestaan van de mens op het spel.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is gewoon doodsimpel, je hebt genetische geslachtsafwijkingen zoals 47,XXY/48,XXXY/49,XXXXY maar ook mannen met 46,XX waarbij het SRY-gen op één van de twee X-chromosomen zit. Totaal bizarre afwijkingen maar ze bestaan wel degelijk net als de hormonale afwijkingen waarbij een goedaardige tumor een teveel aan vrouwelijk of mannelijk geslachtshormoon produceert. Ik ben het allemaal tegen gekomen toen ik in de (cyto-)genetica werkte. De huidige idioterie van de transgender-hysterie is nergens op gebaseerd en echt totale onzin wat ook blijkt uit de totaal mislukte aangeprate transities. Mensen hou alsjeblieft op met deze totale knettergekke verzonnen onzin!!!!!!!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Helemaal eens. Als een klein meisje jongenskleding wil dragen en met autootjes wil spelen, laat haar. Als een klein jongetje meisjeskleding wil dragen, laat hem. Meestal gaat het over. En zo niet, dan zijn er op een later moment hulpbronnen. Dat er niet op 1e aanvraag onmiddellijk ingegrepen wordt, is goed, noodzakelijk en te onderbouwen.
Doe geen onomkeerbare dingen met kinderen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Mijn schoenmaat is 43 dus een beetje te groot voor een meisje.

Kareltje
Kareltje
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat niet om links of rechts, gelijk of ongelijk, niet om voor of tegen, het gaat om gezond verstand én de verantwoordelijkheid die je (volwassenen) hebben voor jongeren. Dit soort grote beslissingen kun je pas nemen als je volwassen bent. En beslist niet eerder. Het is ronduit een schande dat er überhaupt over gedacht wordt deze keuze’s aan de kinderen zelf over te laten.

Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kareltje

Dit soort beslissingen kun je pas nemen als je al een lange tijd in je volwassenheid bent, eigenlijk nooit, dus!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alysa

Nou, ik persoonlijk denk dat als een volwassen mens nog steeds denkt/voelt dat het uiterlijke geslacht niet strookt met het innerlijk, en dat komt sporadisch voor, dat dat voor die persoon best heel erg is. Dat je dan eea aan je uiterlijk wil veranderen om als het ‘andere geslacht’ door het leven te gaan, begrijp ik.
Of de geboorte-geslachts- kenmerken dan operatief gewijzigd moeten worden? Met ook nog eens matig succes? Mwah….
Het kenmerk van deze tijd is, ook op dit topic, dat de weegschaal op elk domein altijd dreunend doorslaat.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kareltje

Helaas beschikt links niet over gezond verstand of gevoel voor realisme dus de richtingen kunnen wij niet overslaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, hoe weten mensen wie zij zijn? Of wat zij zijn? Hoe is het mogelijk dat je geen genoegen neemt met wat je `s ochtends in de spiegel ziet?
Een van de redenen zijn de reclame media die je van minuut tot bestoken hoe je gekleed moet zijn, welke tandpasta moet gebruiken, hoe je moet ruiken in, wat voor een auto je moet rijden, hoe je vrienden er uit moeten zien. Moet ik nog even door gaan?
De reclame is steeds erger geworden de afgelopen jaren en heeft zich ook steeds meer vermengd met media die mensen gebruiken om met elkaar te communiceren. Vooral jeugd is hier voor bevattelijk gemaakt. omdat reclame zeker de laatste jaren steeds onbewuster is geworden. Je weet niet meer dat je naar reclame kijkt.
De oude generatie laat zich niet zo makkelijk beïnvloeden.
Hiermee wil ik zeggen dat ik me afvraag hoeveel gedrag mensen wordt aangepraat. Vooral jonge mensen die geen ervaring hebben, zijn uiterst gevoelig voor allerlei invloeden van buitenaf die direct hun gedrag beïnvloedt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik heb erg nagedacht over de eerste alinea.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik kan helemaal meegaan in uw reactie. Er wordt ons van alles regelrecht aangepraat.
Mensen verdienen tegenwoordig een boterham als ‘influencer’. Beïnvloeder!! Snapt nu echt tegenwoordig niemand dat dit een onwenselijke uitwas van communicatie is?
Reclame: individualisme wordt regelrecht gepromoot ‘omdat jíj er toe doet, speciaal voor jóu, helemaal op jou afgestemd’ …
In de media wordt zowat iedereen in een groep ‘kwetsbaren’ geduwd.
Iedereen is wel ergens slachtoffer van.
Laat kinderen gewoon kinderen zijn, en stel hen niet bloot (en zeker niet op school) aan zaken wat het kinderbrein nog niet kan plaatsen.
Mensen, gebruik je eigen verstand nu eens in plaats van je willoos en gedachteloos te laten beïnvloeden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand wie ben ik vanochtend voor het land? Als ik de media aanhoor dan kan ik alles zijn, misschien zelfs een plant.
Want het gevoel zegt meer dan de natuur kan en dat is eigenlijk wat ik bedoel. De natuur wordt bepaald door het bestuur.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Daar heb ik geen last van.
Het gaat om geloof waar je naar kijkt, wat je wil zien. Ik geloof niet zo veel. Dat scheelt.
Bovendien ben ik met z’n drieën. Me, myself and I.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik vraag de spiegel nooit om zijn mening.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De spiegel zal ook niet het antwoord geven dat moet degene die je ziet doen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Maar de persoon in de spiegel zegt nooit iets tegen mij.
Wat ik voel zit in mij. Niet in mijn spiegelbeeld.
Het zit u dwars geloof ik.
Maar u hebt mij wel aan het denken gezet.

Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een rare bedoening: dat transgnderisme!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit doet mij denken aan mijn kindertijd. Ik zal een jaar of 7-8 geweest zijn. Een meisje dat veel met jongens speelde, klom en klauterde, cowboytje en indiaantje enz.
Een jongensachtig meisje dus.
Een buurmeisje viel in de speeltuin en brak haar arm. Gips, aandacht, cadeautjes. Dat wilde ik ook. Dus ging ik wild spelen in de hoop óók een arm of been te breken….
Rond 11-12 jaar trad de puberteit in en verdween het jongensachtige totaal, sloeg om in het tegendeel.
Als ik me voorstel hoe mijn leven zou zijn verlopen als….. Moet er niet aan denken.
Eerst (onherstelbaar) doen, dan denken is nooit goed.

Gijs
Gijs
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Twee reacties: ik, homo, maakte als kleine jongen poppenkleertjes voor de barbies van mijn zussen, hield niet van voetbal, vond roze een mooie kleur, etc. Was ik in deze tijd dit kind geweest was de kans groot dat ik zou zijn wijsgemaakt in het verkeerde lichaam te zijn geboren met de mogelijk desastreuze consequenties voor mijn geluk in het leven. De tweede reactie betreft een ontmoeting die ik had met een zeer goed uitziende man 3 jaar geleden in een uitgaansgelegenheid. We hadden een leuke ‘klik’ en ik vroeg hem of hij met me mee naar huis wilde gaan. Dat wilde hij maar moest me iets opbiechten, hij was als vrouw geboren. Zonder in details te treden, maar de delen waar ik als homo in geïnteresseerd ben waren niet aanwezig en dus heb ik afgezegd. Er zullen zeker mensen zijn die hier geen problemen mee zouden hebben maar weet uit de ‘scene’ dat het merendeel van de homo’s toch wel erg ‘penis’ gericht zijn, en lesbiennes naar ik aan neem juist niet. Dit moet ook voor een transitie plaatsvindt meegenomen worden in de beslissing, want waar val je op en waar denk je dat je toekomstige relatie op zal vallen.

wil
wil
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gijs

Is dit een cursus “follow your dick”?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen zijn geobsedeerd door het idee dat ze andere mensen kunnen beïnvloeden.
Dat geeft ze een gevoel van macht.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een GROF schandaal, die transgender wet en al dat domme gedoe. Laat mensen met genderdysforie behandelen door een psycholoog die hen leert dat ze prima zijn zoals ze zijn en leer ze omgaan met de verschillen dat je heel vrouwelijke mannen kan hebben en stoere wijven die ook een een mannenwereld prima tot hun recht kunnen komen. Van al dat gezever en gesleutel worden die mensen echt niet gelukkiger.

p.
p.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het gehele artikel is overbodig. Want: elk woord is overbodig, inmiddels. Het heeft een paar jaar geduurd, een paar jaar waarin we het aan zagen komen, dat wat nu in onze maatschappij een voldongen feit geworden: nl. de totale vervanging van de ratio door de emotie.
Dat feit betekent het einde van elke discussie. Het einde van elke tegenspraak, of beter: het einde van de spraak.
Er is geen rationeel kruid tegen gewassen, tegen de ‘ik voel het, dus ís het!’ oekaze. Het wordt een kwestie van uit laten razen (en dat zal een zware tijd worden, vergis u niet) of met geweld een einde eraan maken.
Aangezien ‘geweld’ om dezelfde reden onbespreekbaar is geworden, zal het wel het eerste worden.

Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  p.

Beide keuzes zijn triestig om eventueel te nemen, énerzijds heb ik tonnen begrip voor véél van mijn medemensen, anderzijds wil ik (liever) niet dat vooral jonge én onervaren personen (en tot wélke leeftijd is een mens jong en onervaren, dat verschilt eveneens weer van persoon tot persoon, volgens mij, althans!) tot een keuze (zouden kunnen) overgaan waar ze misschien véle tijden later, wellicht om een en/of andere
(eventueel medische) reden spijt van zouden (kunnen!) hebben!
Maar dan is ’t te laat!

Bianca
Bianca
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend onderbouwd artikel, maar 1 dingetje: het gros van de MTF, zo’n 85%, valt op vrouwen. Tammy Schoots maakt deel uit van een minderheid binnen de MTF populatie. Óók vanwege het feit dat ze van kinds af aan al besef had van haar vrouwelijke identiteit.

Anita
Anita
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ik snap die artsen niet, dat “knoeien” met hormonen.. ik slik (gewone) schildklierhormonen en daar wordt uiterst zorgvuldig mee omgegaan en ik krijg ook niet zomaar een hogere dosis. En zij geven jongeren GEWOON hormonen van het andere geslacht(???) en ze weten niet eens wat er precies gaat gebeuren?? Dit is een experiment zonder het zo te noemen. Daarbij zal ik maar niet benoemen wat ik van “het resultaat”, in de meeste gevallen, vind.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Linkse mensen maken de wereld kapot en dat lijkt ineens in een stroomversnelling te komen. Ze kunnen niet eens een oorlog voorkomen op Europees continent. Maar opjutten van mensen in Kiev konden ze wel (die ondertussen overleden van Balen en die Belg Verhofstad en nog anderen) Haat aanwakkeren ipv anticiperen op de toekomst.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x